A PC-s játékoknak van jövője!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ráadásul még a filmeket és a zenéket is belekeverted, melyek még kevésbé illeszthetõk bele ebbe a képletbe. Egy filmnél pedig eleve az jönne ki, hogy az HD verzió 5-10-szer annyiba kerülne, mint a DVD-s. A sorozatokról ne is beszéljünk... Szerintem egyikünk sem ezt akarja vagy tartja reálisnak.
Sokkal ésszerûbb lenne különbözõ csomagokban pontokat vásárolni, majd az különbözõ beárazott termékekre elkölteni. És ez meg is fog valósulni a jövõben, folyik a helyezkedés a háttérben az online disztribúcióból való minél nagyobb szeletért, és ez az egyik lehetséges, félig-meddig létezõ modell.
Én egyet tudok. Ismerem annyira a szokásaimat, hogy nekem megérje egy ilyen rendszer, biztos vagyok benne, hogy a kiadók, fejlesztõk is jól járnának, nem látok vesztest...
Persze, hogy megérné, ha 500 Ft/10 GB szinten számolsz (bár gondolom csak példa volt, de nagyságrendileg nagyon eltévedett). De ez majd az 512 magos VGA-k korában lesz reális. Jelenleg ez azt jelentené, hogy kvázi ingyen tölthetnénk le a különbözõ javakat, ez csak a vásárlónak érné meg 2008-as szinten.
Az a gondom, a mostani rendszerrel, hogy egyrészt kriminalizálva vagyok, másrészt a 8-12 ropit soknak érzem egy játékért, harmadrészt a játékok minõsége szemmel láthatóan romlik. És valóban túlhaladott a mai rendszer. Online értékesítésé a jövõ. A szélessáv terjed, mint a fene. Márpedig nekem senki ne mondja, hogy nem a letöltögetés, hanem az online játék, szörfölés, patchek miatt emelik folyamatosan. Mert ahhoz már a gigás net is több, mint elég. Én csak összekapcsoltam a dolgokat, és egy igazságos rendszert próbáltam kitalálni. Ennyi. Hogy baromság? Lehet. Mondj jobbat. Mert a jelenleginél jobb amit mondtam, még ha kissé körülveszi is az álom rózsaszín felhõje.
Zo!
Nem ismerem az XBLA rendszerét. Lehet, hogy jobb, sõt, ha azt mondod, biztos. Számomra ésszerûnek tûnik adatmennyiség után fizetni.
Utópia? Kissé... Mindenesetre logikusnak érezném a jelenlegi helyzetben. Hiszen ami most van igazán senkinek sem jó.
Magyarország külföldre iránnyuló netforgalma ( a bix felé) petabájtok százaiban mérhetõ. oszd el 10 gigával, szorozd meg az ötszáz forinttal, és aztán hasonlítsd az összeget a teljes magyarországi játékforgalomhoz. (tudom, hogy kivitelezhetetlen, de azért az én becsléseim szerint Magyarországról a sokszorosa folyna be a kiadók zsebébe, mint jelenleg.
Hogy ez a rendszer megbukna a netezõk ellenállásán a bevezetés elõtt, az biztos. Ugyanis itt, egy kis fórumon, azonnal ketten hülyéztek le, anélkül, hogy érvet hallottam volna. Én egyet tudok. Ismerem annyira a szokásaimat, hogy nekem megérje egy ilyen rendszer, biztos vagyok benne, hogy a kiadók, fejlesztõk is jól járnának, nem látok vesztest...
http://www.freetvmaci.info/
Ez az elvi fele a dolognak, vázlatosan, de így pár sorban úgysem fogom tudni kifejteni, és nem is ide való.
Tudom, fasz vagyok, nem kell mondani külön. 😛
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Mindenesetre jelen kiadások mellett én biztos nem drasztikus árcsökkentésben látnám a megoldást. Ahhoz még talán az illegális letöltésekkel együtt sem lenne elég nagy a piac. Könnyû azt mondani, hogy a cégeknek a világválság idején az ismeretlenbe ugorva kellene megreformálni a világot
dronkZero:
Lenne néhány kérdésem, ha már ennyire forradalmat akarsz.
Mennyi számodra egy játékért reális ár?
Azzal tisztában vagy, hogy egy-két éves játékokat fillérekért lehet kapni, hozzájuk hardvert is, patchek és magyarítás is akad? Nem kizárólag az EA legújabb, 12k-s áron kínált "csodái" léteznek. Nemcsak hardvert lehet ésszel vásárolni, de szoftvert is. Persze van, aki csak a kaviárral éri be, és panaszkodik az árára...
A Tomb Raider Legend már tavaly is letölthetõ volt ingyen róla, idehaza is.
Gaming is believing.
Gaming is believing.
"Fizetés, user részrõl, a letöltés alapján történik. Elsõ 5 giga a csomag része, minden további 10 giga 500 forint. 10 giga feltöltése mínusz 100 a számlából. mínuszba nem mehetsz. A befolyt összeg megy a bankoknak, akik már kifizették a fejlesztõt. Mindenki részarányosan kapja a zsét, akár zenét, filmet, játékot készít. A befolyó összeg hatalmas"
Ez nekem valami erõsen eltúlzott Robin Hood rendszernek tûnik. Komolyan azt hiszed, hogy ez megérné? Na ne...
Gaming is believing.
Akarod a változást, de mindent (ami módodban áll) megteszel ellene.
Ugyanekkora erõvel(sõt, jóval kisebbel) tehetnél keresztbe is a rendszernek... 😊
Na jól van, nehogy én vigyelek a rosszba... 😄
Törvénytisztelet is egy szép naív dolog szvsz, de ez már nagyon messzire visz.
2; El lehet menni warezoldalakra.... Megint igaz. Viszont ugyanannyira szeretem a warezes hozzászólást, mint az azt követõ "anyád" típusú hozzászólások tömkelegét. Meg lehet nézni egy topikot itt az SG-n. 10 hsz, abból 2 warez, négy warezanyázó, és négy szól a játékról. Csordaszellem itt is él. Ezért (is) volna egyszerûbb letojni a dolgot, holott egyetértünk abban, hogy normális világban, normális topikban nincsen helye a wareznak.
3; Haladni a korral. Ezt szimplán elértetted. (vagy rosszul fogalmaztam) Tudom, nem leszek népszerû a következõ gondolatommal, de én így képzelem a dolgot, nagy vonalakban;
Kiadókra semmi szükség. Illetve, át kellene alakulniuk egyfajta bankká, ami kizárólag a pénzt biztosítja. Belepofa a fejlesztésbe nincs. A kész terméket szabadon elérhetõvé kell tenni a neten. majd, (ill elõbb) kialakítunk egy pontozási rendszert. Ennek alapján kapja a fejlesztõ a pénzt. Ebben a játék támogatása, népszerûsége játszik szerepet, és a jó ég tudja még mi. Fizetés, user részrõl, a letöltés alapján történik. Elsõ 5 giga a csomag része, minden további 10 giga 500 forint. 10 giga feltöltése mínusz 100 a számlából. mínuszba nem mehetsz. A befolyt összeg megy a bankoknak, akik már kifizették a fejlesztõt. Mindenki részarányosan kapja a zsét, akár zenét, filmet, játékot készít. A befolyó összeg hatalmas. simán eléri a mostani összforgalmat a területeken. És akkor csak az fizetett, aki valóban töltöget lefelé szorgalmasan. Jobbról nézem, balról nézem, szerintem ez az egyedüli koncepció, ami életképes a jövõben, ennek gátja a jelenlegi kiadói világ.
Ugyanis.... Egyszerûen milliók képtelenek elfogadni, hogy a letöltéshez nincsen alanyi joguk. Tetszik vagy sem, ez van. Márpedig egyszerûbb, olcsóbb egy rendszert átalakítani, mint a széllel szemben hugyozva, fenntartani valamit, amit az általános gondolkodás túlhaladott. Remélem így érthetõbb, bár a "rendszerem" még alapos részletezésre szorul, de a lényeg talán átjön.
4; Bár a média szenzáció hajhász, azért hetente hallunk ilyen híreket. Már csak azért is, hogy az egyszeri letöltögetõ ne érezze biztonságba magát. És azért ne feledjük, hogy jó, ha egy évben 2x hallunk olyat, hogy lekapcsoltak egy trackert.... Tudom, nagyobb munka, mégis van az embernek egy olyan érzése, mikor az ilyen cikkeket olvassa, hogy -Gratulálok, nagy fegyvertény.... Viszont, ha a kedvenc helyem szervert tart karban, máris gombóc van a gyomromban....
DronkZero!
Valami elkerülte a figyelmem. Hol dolgozom én a rendszer életben tartásán? Annyit teszek, mivel (nagyjából) törvénytisztelõ állampolgár vagyok, hogy azt a játékot, ami valóban megérdemli, megveszem. Semmi többet! Azzal az évi 4-5-6 játékkal pedig remélem nem jutnak messzire....
Most tényleg, ha látod valahol, szúrd már be ide a megjegyzésem, amivel dolgozok nekik, mert akkor azt azonnal abbahagyom! (biztos nem voltam magamnál....)
Látod, tudod te a választ. Hagyományos értékesítési rendszer mesterségesen magasan tartja az árakat, a webes meg követi. Általában azért még így is olcsóbb.
Egyébként Steames játékkal nem játszom. Amivel igen, az az Orange Box, az meg is van, bár boltból.
Következõ a Left 4 Dead lesz, amit megveszek. Azt már Steamen keresztül.
Gyűjteményem, eladó játékaim : www.jatekaim.hu / Totti / Microsoft Xbox 360 + MS Wireless Racing Wheel & Sony PSP 3004 & NES
Én amiért fizetek azt fizaki formában a polcon akarom látni, de az online terjesztés ellen sincs semmi kifogásom... ja de van egy és itt bukik meg az egész, csak elenyészõen olcsóbb mint a bolti verzió, innentõl fogva nincs mirõl beszélni... lehetne látni a Steamodat h hány játékot vettél meg ha már ennyire az online terjesztés mellett állsz?😊 amúgy van még egy alternatíva a számodra, pl rendelsz külföldrõl, olcsóbban jössz ki és házhoz kapod, csak a küszöbig kell kimásznod... bár ez még mindig nehezebb dolog és inkább warezolsz továbbra is a pécé elõtt.
Gyűjteményem, eladó játékaim : www.jatekaim.hu / Totti / Microsoft Xbox 360 + MS Wireless Racing Wheel & Sony PSP 3004 & NES
dronZero:
De tényleg itt a megoldás: fizetõs letöltés + netes aktiválás. Miért nem szeretik? Én úgy tudom, hogy a Valve-nak _vastagon_ megérte kikerülnie a kiadóját. Akkor?
Szeretik. Majd minden játék elérhetõ ilyen formában.
Az American McGee's Grimm "letöltõizéje" a GameTap, õk szoktak átmenetileg ingyen is játékokat kínálni, idõnként mindenkinek, máskor csak az elõfizetõknek. Viszont Európában csak a közeljövõben lesznek normálisan elérhetõek.
Nem fognak seggbetúrni magánemberként semmiért.
Egy haverom rábaszott (sztem meséltem is már), elvittek tõle ~150 DVD-t, emg a gépét. A DVDket elsõ körben visszakapta, a gépén lévõ windowsért kapott ~50eHUF pénzbüntit, meg kellett vennie egy jogtiszta XP-t.
Ja, és tegyük hozzá, hogy qrvanagy pech volt, hogy egyáltalán "lebukott", szervízben volt a gépe, és a bolt kapott ellenõrzést.
Én ekkora kockázatot bevállalok.
És közben teljes erõdbõl ennek a rendszernek a fenntartásán dolgozol.
Margit, nooormáááááááális?
Nem önmagam mentegetéseként, meg nem is megideologizálásként mondom: én csak egyszerûen leszarom. A saját(én, család, szûk ismeretségi kör) érdekeimet tartom szem elõtt, a világ többi része abszolút és tökéletesen hidegen hagy. Nem érdekel a kiadók kínja és a fejlesztõk nyomora, de még a fasz jogvédõk rinyálása sem. Amíg megtehetem probléma nélkül, engem aztán nem fog visszatartani semmi a wareztól. Amire rá vagyok kényszerítve, csak azt veszem meg. Vagy hanyagolom.
Emellett nekem nagyobb probléma az, hogy fel kell emelnem a seggem, és elmenni egy szoftverboltba, mint a lelkifurdalás, amit a warez okoz.
Emellett ha ez közelebb hozza a nagy kiadók bukását, annál jobb!
Zeneiparban már bõven elkezdett aprózódni a piac, rengeteg elõadónak van saját kiadója, és a kicsik mernek próbálkozni új ötletekkel. Lásd Trent Reznor, Radiohead, stb.
Játékiparban is van már mûködõ alternatíva, a Steam. Vagy pl az American McGee's Grimm sorozat letöltõizéje(nem ugrik be a neve) is érdekes megoldás, elõfizetés ellenében full játékok. De tényleg itt a megoldás: fizetõs letöltés + netes aktiválás. Miért nem szeretik? Én úgy tudom, hogy a Valve-nak _vastagon_ megérte kikerülnie a kiadóját. Akkor?
Na, jöhet az osztás...
Bár én is meg lehetnék gyõzõdve errõl! Ezzel a mondattal gyakorlatilag az összes önigazolót behúztad egy kalapba, mely szerint a "megvilágosodás újtára" léptek. Ez szerintem nem egyszerûen életszerûtlen, de általánosítás is.
Nem mondom, hogy nincsen valami hatása annak, hogy "tilos a warez" a fórumokon, de szerintem elenyészõ, és több feszkót szül egy ilyen fórumon, mint amekkora haszna van. Pláne akkor, mikor kiderül, hogy csupán arcoskodás a dolog...
Kit érdekel a warezspam? Annak egy normális fórumon nincs helye. El lehet menni warezoldalakra.
mert valljuk be, ez a probléma arról szól, hogy egyesek nem képesek, nem akarnak haladni a korral, vélt, vagy valós anyagi érdekeik miatt.
Ez igaz lehez azokra is, akik még mindig nem tudták megtanulni a szellemi tulajdon értékét. Kár úgy felfogni, hogy a gonosz kiadók a gátjai a szabadságnak vagy egy egészségesebb váltásnak, egyelõre senki nem tudott elõállni jobban mûködõ rendszerrel. Dollármilliárdokról van szó, mely nélkül nem is mûködhetne ez az iparág.
Ott vannak a spam-ek, a vírusok, a trójaiak, a netes pedofília, a mit tudom én mi. Ezekre nem jut ember, mert üldözik nagyit, aki megosztott 4 zeneszámot a neten...
Mintha akár nálunk, akár máshol jellemzõ lenne az egyszeri felhasználó bíróság elé állítása. Elenyészõ számú ilyen eset volt az egész világon.
De mint mindennek, ennek is két oldala van. Aki magára veszi, igyekszik kibúvót találni, az legalább már elgondolkodott a dolgon, és érzi, tudja, hogy valami nem stimmel. Persze, csak akkor, ha nem egy sima -Anyád a warezhörcsög! felkiáltással oldja fel a helyzetet. Nem mondom, hogy nincsen valami hatása annak, hogy "tilos a warez" a fórumokon, de szerintem elenyészõ, és több feszkót szül egy ilyen fórumon, mint amekkora haszna van. Pláne akkor, mikor kiderül, hogy csupán arcoskodás a dolog...
Való igaz. Rémisztõ mértékben terjed a warez, és kis millió embernek természetes, hogy megjelenésre végigtol egy játékot, ha nem így van, anyáz mindenkit, hogy hogy képzelik... Már már olyan természetes, mint a levegõ.
Épp ezért nem megoldás a struccpolitika, a kriminalizálás, vagy amibe most kezdenek a franciák, hogy kikapcsolják a netet, azoknál, akik letöltögetnek.... (WTF!?)
Én egy megoldást látok, gyökeres változtatást a kiadók üzletpolitikájában, hozzáállásában. Széllel szembe hugyoznak ugyanis. A ne warezolj kampányok, a karszalag viselése, a netmegvonás, a kriminalizálás, és az összes többi kísérlet egyszerûen nevetséges. Pontosan a warez mértéke miatt. Egyszerûen nem lehet más végkifejlet, mint hogy a kiadók, a mostani formájukban elvéreznek, ha minden így marad, és ragaszkodnak a jelenlegi rendszerhez. A mai világban a megoldásuk életképtelen, le vele a Taigetosz-ról!
Ugyanakkor rengeteg valós, nem pusztán egy szûk csoport anyagi érdekeit sértõ probléma van a neten, amivel nem foglalkoznak eleget, pontosan az ilyen szerzõi jogi maszlagok miatt. (mert valljuk be, ez a probléma arról szól, hogy egyesek nem képesek, nem akarnak haladni a korral, vélt, vagy valós anyagi érdekeik miatt. Közben a digitális világ elszáguldott mellettük, õk pedig egy régi, elavult rendszert próbálnak életben tartani, aminek volna alternatívája, de nem, rengeteg erõforrást, amire másutt volna szükség lekötnek, pusztán a saját jólétük miatt. Pedig egy váltás, a szemléleten, és mindenkinek jobb lenne) Ott vannak a spam-ek, a vírusok, a trójaiak, a netes pedofília, a mit tudom én mi. Ezekre nem jut ember, mert üldözik nagyit, aki megosztott 4 zeneszámot a neten...
Magyarországon van 20 rendõr-fõkapitányság. kapitányságonként maximum 10 fó, aki az internetes bûnözéssel foglalkozik. (szerintem erõsen túlbecsültem a számukat) vajon hányan szolgálják ki a zeneipart ezek közül, (és VOLNA ALTERNATÍVA!) és hányan foglalkoznak tényleg a társadalmat veszélyeztetõ, valódi bûnözõkkel? Azokkal, akik a széles rétegeknek okoznak kárt, nem egy szûk érdekcsoportnak. Igaz, azoknak van pénzük, meg tudják fizetni a politikusokat, hogy hülye törvényeket hozzanak. És van képük lobby-nak nevezni, mikor sima megkenés...
Szóval, valóban széles körben létezik a warez, de egyrészt, ez egy kétoldalú érem, másrészt sajnos nagyon is természetessé vált, semhogy hagyományos eszközökkel hatékonyan fel lehessen lépni ellene. Mikor ráadásul értelme sincsen sok.... Ugyanis volna alternatíva, csak használni kellene.
Gaming gets a tail clip
A lényege: egyre kevesebben vesznek boltban játékot.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Dante:
Õszintén szólva a fizetõs wareznél aljább dolgot nem tudok elképzelni, akkor már inkább a "bûnözés". Egyébként nem azt mondom, hogy mindenkit le kell teremteni, aki elismeri az SG-n, hogy nem legális terméket használ, de az arányok annyira kétségbeejtõek tudnak lenni, hogy nehéz fennakadnom egy kifakadáson vagy egy erõsebb fogalmazáson. Pláne ha jönnek az önigazolásba hajló fejtegetések.
Kíváncsi leszek, hogy húgomnak ajánlanak-e itthonra MS Office-t, sajnos a történet nagyon is életszerûnek hat. Bezzeg az "én idõmben" nem várták el, hogy legyen itthon DOS, Windows 3.1 vagy Turbo Pascal, egyáltalán PC...
Istencsászár sorozatozik. 3 módszer létezik. Fizetõs, akár sms, akár ftp. Mivel ingyen fent van minden a neten, ez szimplán.... lámaság.
torrent, egyéb p2p dolog, fájlcserélés, mindegy. megoszt, bûncselekmény.
tehát vagy láma, (ebben az esetben bocsi Istencsászár, de így érzem, bár az okát, azaz, inkább fizet az ember, és szabályt sért, mintsem bûncselekmény legyen a dolog, megértem, annak ellenére, hogy a fizetõs warezzel NAGYON nem értek egyet) vagyis a bíróság is bûncselekmény miatt ítélné el. Így a warez ellen felszólalni.... Nem értem. Elfogadom, hogy az Õ világképébe belefér, de kb annyira értem, mint a melegeket. (az összehasonlítás KIZÁRÓLAG mint értem- értendõ!!!) Tehát az enyémtõl annyira eltér ez a fajta megközelítés, hogy nem vagyok képes elfogadni. Ennek ellenére, én ezt nem fogom felhozni akkor, mikor majd ismét warezhörcsögöt kiállt. Már csak azért sem, mert világossá tette, hogy nem meggyõzhetõ arról, hogy nincsen igaza. Eleve, az igazság is nézõpont kérdése....
Más.
Ismerek nem egy embert, akinek az operációs rendszere sem jogtiszta. (Bevallom, a gépemen nekem 32 bites van jelenleg, de mivel a procim 2 magos, 64-es van a polcon. Bár most bõvítem a gépem, kap még egy kis memóriát, és akkor jogtiszta leszek, ebbõl a szempontból is.) Egyszerûen örült, hogy a sulinettel meg tudta venni a számítógépet. Ami jogtiszta progi van rajt, azt én vettem, szülinapra, karácsonyra. Nincs rá kes. Mégis, játszanak a gyerekek a géppel, Msn, suli miatt(!!!) world, meg mit tudom én, mi van a gépen.
Most gondold el, lány felhív, hogy táblázatot kell csinálni, honnan tudja leszedni a World-öt. Házi feladat. Általános iskola, nyolcadik osztály. Open Office-t ajánlottam, a tanár ENGEM hívott fel, hogy mit képzelek? Mondjam, hogy anyád? 2 gyerek van, nem nagy keresõk... Lekaptam, feltettem náluk. Eleve kényszer, a warez. Mert a tanárnak is természetes... Innentõl kezdve NC. Általános iskolában, tulajdonképp, ezt tanítják.... Nincs itt min csodálkozni. Ki kell alakítani a rendszert, amivel mindenki fizet, aki letölt. És megszûnik a warez, mint olyan. Jelenlegi helyzet, tarthatatlan. PL az, hogy itt tilos a warez, aztán vannak a saját topikok, ahol nem... ugyanmár... sima struccpolitika, annak is a rosszabb fajtája. Bár még mindig életszerûbb, mint a teljes tiltás. Max máshová megy a delikvens, aki pedig "tisztességes" lehúzhatja a rolót...
Az, hogy kriminalizálják a dolgot, nagymamákat fognak perbe 4 zeneszám megosztása miatt, egyszerûen nevetséges. Ugyanakkor vírusok, trojanok ezerszám vannak, spameket százszám kap az ember... Az internetes pedofília virágzik. És mégis, csak azt hallom, látom, hogy a warez az rossz, ééértem?... (az utsó szót South-Parkos hangon, ééértem?...)
Valami itt nagyon nincsen rendben. És sajnos a törekvést sem látom, hogy valaki rendet szeretne csinálni. Nevetséges, és egyben elborzasztó.
(bocsi, hogy kibukott, de a whiskey dolgozik...)
"De akkor azt mondod, hogy egy igencsak szignifikáns réteg tényleg csak a játékok miatt vesz komolyabb hardvert - vagy legalábbis a játékokra való igény döntõ."
Igen természetesen nagyobb százalékban játékok miatt fejlesztenek jobb gépre, de a warezba tartoznak azért a programok is nyilván. Mint pl videószerkesztés, képszerkesztés és ilyenek (ki az aki megveszi otthoni felhasználásra a Photoshopot vagy valamilyen videószerkesztõt?).
Ezek a PC-hez tartoznak már.
Amíg lesz warez, addig vesznek PC hardvereket, és addig a jobb játékoknak lesznek vevõi PC-n is.
Letölt, kipróbál, töröl / vásárol. Itt sem érzek megkárosítást. ugyanis ami megérdemli / érdekel, MINDIG megveszem....
Ugyan nem helyeslem ezt a hozzáállást sem, de valamilyen szinten elfogadom, megértem. Ezt már kitárgyaltuk, ha valaki tényleg minden õt érdeklõt beszerez kipróbálás után legálisan minél hamarabb, az szerintem nem warezpistáskodás. A probléma - hangsúlyozom - azokkal van, akiknek tetszik egy játék, de már költik az indokokat (túl rövid, úgysem játszanám újra végig, nincs multi stb.), hogy miért nem veszik meg, vagy maradnak a melldöngetõs/kussolós elvi alapú warezolás mellett.
Miért? Nem másoknak kell ezzel megfelelni, ha a saját gondolatvilágát ezzel koherensnek érzi, akkor hadd tegye! Megsértõdni viszont a "tolvajnak" egyszerûen nincsen min.
Elõzõ téma...
Magamból, ismerõsi körbõl indulok ki.
Én szégyentelenül töltögetek lefelé.
Elsõsorban pornót, aztán játékot. Végül filmet, nagyon kevés klippet, és azokat a zenéket, amiket már nem lehet kapni.
Pornó. Életemben nem vettem pornófilmet, soha nem is fogok. Mégis ismerem a színésznõket, az aktuális trendekkel tisztában vagyok, mi több, ismerem a magyar lányok fiúk nagy részét. (személyesen. Az Õ hozzáállásuk más téma. Ismerek olyan srácot, aki lesajnálja azokat akik pornót néznek, közben Õ csinálja. Én leesett állal állok a véleménye elõtt, de eltértem a tárgytól) mivel annyira nem érdekel, hogy meg is vegyem, nem érzem megkárosításnak.
Játék.
Letölt, kipróbál, töröl / vásárol. Itt sem érzek megkárosítást. ugyanis ami megérdemli / érdekel, MINDIG megveszem....
Filmek.
Más élmény moziban, ezért bár töltögetek, ami jó megnézem, ha annyira jó, DVD-n megveszem. Ismét nem érzem a megkárosítást.
Zene.
Ha nem lehet kapni, ismét nem érzem.
Ne tudom, érthetõ-e. warez, és warez közt van különbség. Attól függ, mi az oka, célja. Gondolom, Istencsászár is megveszi azokat a sorozatokat, amiket szeret... Megnézi, megjelenéskor megvesz, ha igazi rajongó. (Mint én, és az SG univerzum.) Másrészt a TV-ben is lemegy... Tehát a megoldását abszolúte megértem.... Velem is megesett a dolog...
Egyébként belegondoltál már, hogy mennyi pénzt spórolnál (az elsõ bekezdésed alapján), ha nem lenne warez? 😉
A warezzel nem veszítenek annyit a játékfejlesztõk, mint amennyit a hardver gyártók veszítenének warez nélkül. Ha megállítanák a warezt, valószínûleg a PC-s játékpiac is meghalna, mert nem sokmindenkinek érné meg azokért a játékokért fejleszteni, amiket meg tud venni.
Ez egy érdekes, bár nem teljesen újszerû felvetés a PC-s játékipar egy hipotetikus jövõjérõl. Magam sem tudom a választ. De akkor azt mondod, hogy egy igencsak szignifikáns réteg tényleg csak a játékok miatt vesz komolyabb hardvert - vagy legalábbis a játékokra való igény döntõ. (Ezt szeretik tagadni.)
Fõleg úgy, hogy nagyrésze nem is a játékfejlesztõkhöz jut, hanem kiadókhoz, szállítás, meg ilyesmi...
Na ja, de nem csupán maga a fejlesztés kerül pénzbe, ha így lenne, akkor nem lenne szükség kiadókra sem. Persze az állam is leveszi a sápot, az aljas boltok sem ingyen üzemelnek. Ez más termékeknél is így van. Egy biztos: mégiscsak a vásárlók magas száma az elsõ számú biztosítéka annak, hogy kaphassunk folytatásokat, illetve más további játékokat is.
A warezzel nem veszítenek annyit a játékfejlesztõk, mint amennyit a hardver gyártók veszítenének warez nélkül. Ha megállítanák a warezt, valószínûleg a PC-s játékpiac is meghalna, mert nem sokmindenkinek érné meg azokért a játékokért fejleszteni, amiket meg tud venni. Akkor már tényleg a konzol éri meg jobban - akinek megéri. Nekem például egyáltalán nem érné meg, fõleg mivel singleben nem szeretek játszani, RPG és az ilyen összetettebb mûfajokat sem szeretem! (csak FPS, TPS, ügyességi játékok).
Jah, és ha nem lehetne másolni, csak elvenni valahonnan, akkor én sem, és nagyobb százalékban nem warezolnának. (szintén saját környezetembõl kiindulva). Én sem loptam még el semmit (és nem is fogok), amit találtam azt is mindig visszajuttattam, pedig nagyon sokat töltök... Szintén ugyan ez igaz a környezetemre is.
Vitának van helye. De aki bármit is töltött illegálisan az ne nevezzen senkit "tolvajnak" (vagy bármi hasonló értelmûnek) illegális letöltés miatt.
Fõleg úgy, hogy nagyrésze nem is a játékfejlesztõkhöz jut, hanem kiadókhoz, szállítás, meg ilyesmi...
Arra én is kíváncsi leszek, hogy mikor lesz betartható és életszerû szabályozás. Ez egyelõre science-fiction.
Senkinek nem lesz jobb attól, hogy valaki aki nem venné meg amúgysem a játékokat, nem játszana vele.
Ezzel egy népszerû, de nem bizonyított alapfeltevésbõl indulsz ki. Szerintem viszont a warez pedig elsõsorban kulturális kérdés, s nem anyagi. Ha egy csapásra megtörténne a warez, nem mondanának le 100%-os arányukban a hobbijukról egyszer és mindenkorra. (De ha mégis, én azt sem bánnám, legalább még mindig jobb lenne így ésszerûen fogyasztó társadalmat látni, mint egy ingyenességet ész nélkül habzsolót. Semmi nincs ingyen, ezt mindannyiunknak meg kell tanulni.)
Ha pedig warezlinkek csereberélése és hátba veregetés helyett a fórumokon tabunak számít a warezolás, az kihat idõvel a szemléletre is.
De talán kár warez vs antiwarez irányba elvinni a topikot, akármennyire is témába vág.
Na persze, ez csak egy hirtelen ötlet, jobban is ki lehetne (kellene) dolgozni, de mindenki jobban járna.
http://goo.gl/gd6Zi5
Senkinek nem lesz jobb attól, hogy valaki aki nem venné meg amúgysem a játékokat, nem játszana vele. Legalábbis anyagi szempontból semmiképpen, a másikon meg lehet vitázni de fölösleges.
Lehet, én vagyok "kényes?" Én nem szólok be warez miatt, maximum elirányítom az illetõt a megfelelõ topikba. Nekem, mindenesetre "csípi" a szemem, a "Sosem ütnék meg nõt... maximum belerúgok." hozzáállás. De ezt kiveséztük, azt hiszem.
Elterjedtség, természetesség?
Szerintem ez sem egyértelmû. Ugyanis, (valamilyen szinten) "forradalmi" idõket élünk. Szerintem a mostani jelenség nem más, mint amire már annyi példa volt a történelemben. Jön egy digitális változás, és rengeteg kerékkötõje akad. Mi másért, mint a pénzért és hatalomért. Csak az a kérdés, lesz-e informatikai sötét középkor, mert az egyházfõk, inkvizítorok megvannak, a nép, aki mást akar szintén, és a hatalom nem tud dönteni, hiszen kell az "egyház" támogatása, pénze, viszont látják, mi a tét. Illetve fogalmuk sincsen róla... (?)
Igaz, még fogalmam sincsen, miként, hogyan lehetne váltani, de az világos, hogy a mostani rendszer elavult, fenntartani értelmetlen. Létezik ugyanis egy kifejezetten gyors, erre a célra (is) kitalált hálózat, amin az értékesítést meg lehetne oldani, egyesek mégis ragaszkodnak a hagyományos módszerhez.
Például, lehetne egy a mostani jogdíj rendszerhez hasonló valamit kitalálni, ahol a forgalom után fizetsz. Letöltés x összeg, amibõl a feltöltés lejön. A befolyt összeget pedig el lehetne osztani. És akkor a warez, mint olyan megszûnne. Nem volna szükség a játékosokat szívató védelmekre, és folytathatnám. Mindenki csak nyerhetne rajta, kivéve pár embert, akiknek ott a kezében a döntés, az átállásról.... Azaz, hiába megoldható, nem lesz ilyen egyenlõre.
Én is wareznek tartom. Ahogy akár az abandonware játékok letöltése is az, a jog szerint is.
Torrenten, ugye meg is osztod, tehát ott már a zene, film "letöltése" is bûncselekmény, mivel felfelé is megy.
Így van.
Még egyszer mondom, engem abszolúte nem zavar, ha valaki letölt, akár zenét, filmet játékot, programot, csak azt akkor már visszásnak érzem, ha ezért másnak szól.
Engem a jelenség elterjedtsége, természetessége zavar, mint azt tudod.
Durva példa: ha leköpök egy hölgyet (nem szokásom 😊, akkor bizony egy anyagyilkos is beszólhat érte. Ugyanúgy jogos lenne, mintha maga a Jézus Krisztus tenné azt, mert tartalmilag igaza van. Inkább az lenne az elgondolkodtató, hogy még egy "bûnös lélek" is megvetõen néz rám.
A warez egy jelenség, mindannyiunk problémája, meg lehet vitatni, bele lehet nyomni egymás orrát a mocskunkba. Több értelme van, mint csípõbõl hárítani a kritikát csak azért, mert remek önigazolás azzal hárítani: a lopásról csak egy szentnek lehet véleménye.
Azaz, lehet, hogy törvényileg van különbség, de másként? Már necces a téma. Még egyszer mondom, engem abszolúte nem zavar, ha valaki letölt, akár zenét, filmet játékot, programot, csak azt akkor már visszásnak érzem, ha ezért másnak szól.
Egyébként, (lehet, ebben tévedek) azért bûncselekmény a játék letöltése, mert software. Márpedig, úgy általában azzal az emberek pénzt keresnek. Oprendszer, Office, grafikai, anyám kínja programok. És akkor már nem akarták, tudták megfogalmazni a játék fogalmát mint kivételt. Mert egy filmnek, zenének ugyanaz a célja, mint a játéknak. Egyedül azok a programok mások, amikkel pénzt keresnek hivatalok, vállalkozások. És ezek miatt született a törvény, mely szerint bûncselekmény, nem szabálysértés a LETÖLTÉSÜK. (is) Torrenten, ugye meg is osztod, tehát ott már a zene, film "letöltése" is bûncselekmény, mivel felfelé is megy. (A fene a bûnözõ pofámba, micsoda bûnözõ életmódot folytatok!)
Thrash \'Till Death
Játék OST-k kérdéséhez még annyit fûznék hozzá, hogy nem egyszer ingyen letölthetõvé teszik kedvcsinálónak a játékhoz, máskor pedig kereskedelmi forgalomban nem jelentetik meg külön, így a játék birtoklása esetén sok mindenbe nem lehet belekötni. Szerintem különben is inkább csak abba lehet, ha a játék által tartalmazottnál jobb minõségben - ahogy esetleg kereskedelmi forgalomban van - élvezi azt az egyszeri fogyasztó. Sok a csûrés-csavarás a témában, inkább az az érdekes, hogy mikor egyértelmû a helyzet (gyakorlatilag két oldal véleménye szerint is): ha szoftverekrõl van szó.
Másrészt pedig szerintem inkább az a lényeg (és ebben alighanem mi egyet is értünk), hogy az embernek teljesen természetes legyen ilyetén hobbijára is költeni, és ne a kibúvókat keresse (lásd amiket írtam, de azok legalább a szoftverekkel kapcsolatban elhangzóakkal szemben megalapozottak), hanem költsön rá. És ilyenkor felettébb visszás azzal védeni a játékok bármilyen mértékû lewarezolásást, hogy az azt megjegyzõ letöltött 4 mp3-at az elmúlt fél évben. Mert ha tényleg van álszentség ebben az örökös, akkor ez az.
Én sose írtam senkinek sehol hogy vegye meg a filmet, zenét... csak és kizárólag játékokról van szó, itt a játékosok fórumán, a többi engem különsebben nem érint, nem érdekel.
Tudom hogy megvásárolható, de én ilyen nyomorék vagyok hogy letöltöm😞 ( nem minden gyüjtõi kiadásban van ost, vagyis elég ritka ).
"Mivel konzolod van (?) és arra nem lehet flash nélkül...? Ezekszerint PC-n warezolnál?"
Ha akarom bármelyik pillanatban vehet 30-40ért egy új xboxot a mostanit meg kiflesselem, mert már ugy sincs rá gar ( csak 3 ledre ) és sokkal olcsóbban kijönnék mint hogy itt veszem a játékokat.
Pécén amivel játszok mind eredeti, minden mást pedig konzolon játszok.
Természetesen, én nem érzem magam felhatalmazva arra, hogy pálcát törjek feletted! Csak Tõled mindig hallani, hogy vedd meg, b+... közben varezolsz Te is, csak nem játékot... Mivel konzolod van (?) és arra nem lehet flash nélkül...? Ezekszerint PC-n warezolnál?
Félreértés elkerülése érdekében, nem kötekvésként írom, csak meglepett, hogy Te is töltögetsz lefelé, miközben elõadod, hogy mégsem. Remélem, nem bántásként fogod fel!
Zoo!
Hát igen. Ha ekkorát tévednék, nálam is max 1-2 lenne a polcon, hogy a fogyasztóvédelem meg ne büntessen. A készleteket meg otthon tartanám az ágynemûtartóban....
Filmet megnézem moziba, vagy megveszem dvdn... és igen szoktam néha letölteni 1-1 filmet, de 90%ban csak sorozatokat nézek pécén, amit muszáj letöltenem hiszen máshogy nem jutok hozzá.
De ez nem ide tartozik.