17438
  • Micsu
    http://www.gamekapocs.hu/hir/14878/GDC+2009:+Akciodusabb+lesz+a+Mass+Effect+2

K.G. véleménye:
    ma, 14:53
    " Francba. Pedig az elsõben pont a kellõen mély fejlõdés tetszett."

leáldozott itt már mindennek, na most ha a me2 nem jönne ki pcre verték volna császárék a nyálukat hogy mekkora gigaexkluzívról maradtunk le megint, de így elsőre benyomásra nyugodtan lemaradhatunk róla nem igazán fog meghatni
  • Dante73
    Nagyon nem érted a lényeget.
    Van cirka 30 millió next-gen konzol, de mennyi, azzal egyenértékű PC-van?
    Van 200 millió konzol, és hány, azzal egyenértékű PC van? megsúgom; sokszorosa.
    Ma úgy néz ki a piac, hogy az "egyszerűsödő" (nem pejoratív értelemben írom!) játékokhoz alkottak egy gépet, mivel a PC-s piac kiszolgálása, ötlet, innováció hiányában egyre nehezebben ment. Ugyanis, ha nem FarCry2-re gyúrnak, hanem minőségi játékokra, (azaz a játékokat nem PUSZTÁN pénzgyártásra használják, hanem arra amire kitalálták; azaz szórakoztatásra,) akkor a warez messze nem lenne ekkora probléma, nem kellene miatta terelni az embereket konzol felé.
    Nem azt mondom, hogy nincs szükség konzolra, mert van; Pl neked. A Te igényeidet kielégíti. De nagyon sokakét nem elégíti ki a mai kínálat, és ők le vannak sajnálva. pedig, a többsége fizetni is tudna, akarna. De ma sajnos az megy, hogy fossák a GTA4, FarCry2, NFS undorkóver minőségű játékokat, amiket persze, hogy letöltenek, És, ha az egységsugarú user, már úgy is kifizette az SMS-t, lehúzza a Bioshockot is, így az sem fog fogyni. Nem azt mondom, hogy abban az esetben, ha megfordulna az arány, (azaz 10- ból 9 játék JÓ lenne,) akkor megszűnne a warez, az naivság volna részemről, de az arány a vásárlásban nem 10/1, hanem mondjuk 10/3-4 lenne. Mindjárt ott volnának PC-n is a 4-5 milliós eladások. Azt pedig már árpolitikával, élvezetes, LAN nélküli multikkal, stb könnyedén tovább lehetne növelni.

Persze, kerekítettem, egyszerűsítettem a leírtakat, hogy könnyebben leírható, érthető legyen. Mert leírni is bonyolult, nem még kivitelezni. De sajnos ma az egyszerűbb megoldás felé tartanak a kiadók. Pedig, érdemes volna kissé odafigyelve, jobban átgondolva, nem a határidők miatt aggódva, (eleve NORMÁLIS határidőket szabni) stb...
  • Istencsászár
    Hírdetem? nem, max leírom hogy miért jó, viszont akikkel pécén játszottam sok sok évig, azok én utánam mind vettek egy 360at, jöttek, megnézték, tetszett nekik és vettek, senki sem bánta meg... már mindenkinek elege volt az állandó pécé fejlesztésből.

Több gémer pécé? ok, amire kevesebb eladott játék, ne folytassuk ezt szerintem...

Minden szempontból jobb a pécé, kinek és mire? játékra? arra pont nem. Minden másra elég egy nem gémer pécé fillérekből vagy egy laptop, a probléma megoldva... jobban érteni? vagyis egy hiba esetén fórumokat bjni és rájönni hogy mi a franc van vele? kösz, de nekem ez nem kell, nem azért mert nem értek hozzá, vagy más nem értene... pécéhez nem kell érteni, max az nem ért hozzá aki most lát először ilyet, vagy az időseb korosztály, de mi akik ezen nőttünk fel, olyan nincs hogy nem értünk hozzá.

FC2 konzolon sem fogyott olyan jól, meg másra sem, nemtudom mennyi ment el belőle, de várakozáson alul az biztos... én 2 embert ismerek aki megvette konzolra kb 15 emberből, a többiek le se szarták.
  • Balumann
    De akkor szerinted mi az amikkel foglalkozni kellene? Az amit te csinálsz, hogy hírdetet a konzol minden előnyét, hogy a PC-s játékoknak leáldozott vegyetek konzolt azon minden jó és szép és kevesebb a warez, több játék?

Amiket szidtok játékokat, ugyan úgy vették konzolra, és ha így megy 10 év múlva is ugyan ilyen játékokkal fogunk játszani, csak fullHD felbontásban mittomén milyen videóvezérléssel és stb...
    Megértem, hogy neked elég, viszont rengeteg játékosnak nem. És azok után is hirdetni a konzolt, miután EGYÉRTELMŰ az, hogy nem a játékosok érdekeit nézik. PC még mindig több embernek van játékra (akinek boxa van többnyire van gépe is, amin nagy valószínűséggel ugyan úgy játszik/játszott valamit!). Ebben szerintem egyet érthetünk, a PC minden szempontból jobb, de az összetettségéből több hiba lehetőség van és kicsit jobban kell érteni hozzá. Ebben benne van, hogy főképpen kinek lenne jóesetben előnyös a konzol.

Szinte az egyetlen 1 dolog amiről érdemes beszélni az ez, és rohadtul nem mind1 annak aki a jövőben is szeretne játszani. Ne a fejlesztők alakítsák az igényeinket, hanem mi állítsuk fel az igényeket és ők teljesítsék. Ha meg nem tudják, akkor ne adjanak ki ilyen játékokat, mint a FC2, és a mai játékok többsége. Konzolon is csak azért veszik, mert ott sincs sokkal jobb játék...
  • Dante73
    Mint ötlet, nem rossz, de elképesztő mértékű befektetést igényel, hatalmas sávszélességet, amin probléma nélkül közlekedik a rengeteg adat, (gondold el, hogy egy-egy multinál mekkora gond a lagg, hát még ha nem is multi, csak a jobbra parancs későn érkezik...)
    És ha már hatalmas befektetés, akkor nem is lesz olcsó. Ha a 3G és társai árából indulok ki, gyakorlatilag megfizethetetlen. (Gyak; TV 3G-n 10 óra 1900 pénz. Alkalmas rá a mobilom, és a videóhívást időnként használom, de a többi, kell a kutyának, rohadt drága)
    Egyenlőre halva született ötlet, talán 10 év múlva...
  • Dante73
    Nem feltétlen "vett meg" az M$.
    Pont ez a gond. (Remélem, érted, hogy semmi személyes(kedés) nincs a mondandómban!) Mert úgy tűnik sokszor, hogy reklámozod a dolgot. Mint a játékra KIZÁRÓLAG alkalmas készüléket. Ennyi a gondom vele, nem több. Tudom, arra találták ki, stb. Viszont a PC, hiába nem "célgép" tökéletesen alkalmas rá... de ezen ne vitázzunk, felesleges.

FarCry2 a közelébe sem ér a Crysisnak, a FraCry-nak meg pláne. Az egy nem is tudom mi, azt sem, egyáltalán minek szánták... FarCry a maga idejében egy szuper grafikával felvértezett egész jó kis céllövölde volt, a Crysis most pont ugyan ez. Ma már nem akkora durranás, és a Dx10-Vista páros alapozta meg a sírját. Sikertelen, nagy ellenállást kiváltó oprendszerre készült a játék (Amúgy nem értem, mi váltott ki ekkora ellenállást a Vistával szemben, hogy miért nem fogyott, azt értem, de, hogy az ellenállást mi szülte, azt nem). Nem akarok hazudni, de azt hiszem 2 milkó környékén jár, eladásokat tekintve, ha XP-re jön ki, lazán benne van a 4-5 millió példány. (Ha az infóm igaz, illetve jól emlékszem a 2 millió körüli eladásra)
    Szóval, messze nem egy kaptafa. Messze. A FarCry2 inkább az Assasin Creed-el vethető össze ezen a téren -> Látvány, valódi játék nélkül.
  • Istencsászár
    Én nem játszottam az FC2vel, csak ismerősnél megnéztem PS3on, mert nem tetszik, azon kívül hogy a helyszínei alapból érdetelen és teljesen monoton maga a gémpléj jóval összetetebbnek tünt mint bármelyik cső fps. FC1 nagyon jó volt addig amíg nem jöttek a monszták, uténa kikapcsoltam örökre, és az is a grfikára ment, ahogy a Crysis is, egy kaptafák.
  • Istencsászár
    Én mint játékos, nem réteg hanem úgy mindenevő ami jó és tetszik, nem fogok ülni a pécémen hogy várjam azt az időt hogy ujra régi fényében fog tündökölni... engem megvett az MS ha már így mondjátok errefele, sőt a Sony is, mert azt nyujtják amire nekem szükségem van és nem csalódtam benne, azt hiszem ez a lényeg, a többi nem számít.

Ha nem vettek volna ennyien konzolt akkor lehet más lenne, ez már fikció, felesleges ilyenekkel foglalkozni.
  • [Jakuza]
    Ott volt a valasz az irasomban, csak a szemellenzo miatt nehez eszrevenned.
    Amugy meg annyira a portokrol volt szo, hogy kb az eszrevetel resze volt, hogy miert es mivel akarnak atteriteni a konzolokra.
    Ertelmezni tudni kellene nem csak a betuket es kepeket nezegetni.
    Na eppen ezert olvasd el az irasomba a 2 IQ-rol szolo reszt, azt helyettesits oda par kepet.
  • Balumann
    Ez szerintem akkor fog működni, ha viszonylag olcsó szolgáltatás lesz és a játékok is olcsóbbak lesznek... meg hogy mennyire lesz stabil rendszer így. Nehezen tudom elképzelni, gyakorlatilag így ők veszik meg a gépet helyettünk. Ráadásul még nagy sávszélesség kell, hogy a képet tudjak küldeni.

Amúgy nem hangzik rosszul, de hát nem tom.
  • vérpocok
    Bocs ha volt már, de nemrég olvastam, hogy talán nem kell többet a gépet állandóan fejleszteni ha v.ki játszani akar egy jó játékkal mert idén őszre datálják az Onlive szolgáltatást. Kinek mi a véleménye róla? Érdekesnek hangzik de vannak buktatói is.

Egy idézet a cikkből:

"Az OnLive nevű szolgáltatás lényege, hogy a csatlakozó játékosoknak nem kell konzolt, PC-t vagy bármilyen más költséges hardvert vásárolniuk, ugyanis a játékok futtatásához szükséges összes számolási műveletet az OnLive központi szerverei végzik el, hogy aztán az internetkapcsolaton keresztül csak a játék képét juttassák el a felhasználóhoz. A játékos ezt a képet a neki legszimpatikusabb eszközön jelenítheti meg, mely lehet bármilyen - akár leggyengébb konfigurációjú - számítógép, de ugyanúgy egy szimpla televízió is. A bejelentés rávilágított, a fejlesztők nem a távoli jövőt vázolják fel, az OnLive észak-amerikai premierje idén ősszel lesz, és a nyáron induló béta tesztre már jelentkezhetnek is az amerikai játékosok. Nekünk, európaiaknak egyelőre várnunk kell még rá."

Teljes cikk itt.
  • Dante73
    Megértem, hogy eleged lett, és semmi kifogásom ellene; NEKED így jó. Nekem nem lenne így jó, ismerem a saját ízlésem, tudom, nem nekem találták ki a konzolt. (Gondolj bele; fel húz az is, hogy a hibabejelentőt nekem kell kinyomtatnom, szerinted, részemről jó választás lenne a konzol? Nem tehetek róla; ilyen vagyok. Bizonyos [egyébként értelmetlen] dolgot nem tudok, és nem is akarok elfogadni) Mellesleg 10 év múlva is idegelne, hogy kontrollerrel kell FPS-eznem, a "hülye konzol" miatt, vagy vehetnék 2-5 ezer helyett 20-ért egeret hozzá...
    Tehát, ami egyiknek jó, a másiknak nem biztos. felőled azt érzem, hogy a konzolt a PC-vel szemben mint kötelezően választandó dolognak tartod, sőt, "reklámozod"... Nekem ez tünik egyoldalú megközelítésnek.

"az rendben van hogy sok benne a kihagyott ziccer, kevés a küldetés és többet kilehetett volna hozni belőle, reméljük hogy a második részben ezek megvalósulnak." <-> "A konzolok építenek grafikára?"
    Ezek szerint igen, a grafikára építenek. Jó, sok játék nem, de rengeteg igen, pl; FarCry2...

A trendről alább kifejtettem a véleményem, nem ismételném magam.
  • Balumann
    Most megint 2 dolgot hoztál fel a PC ellen, a bővíthetőséget, és a játékkínálatot.
    De ha ésszel bővítesz, akkor nem olyan sokkal drágább, a bővítés is egyszerűbb, 1 számítógéped meg amúgy is van, akkor miért ne legyen 1 jobb, amin tudsz mindent csinálni és nem annyira korlátozottak a lehetőségeid mint konzolon.

A játékfejlesztéseket meg a mi igényeink szerint kellene irányítani, adják ki mindenre jó minőségben, így aki pc-n szeret játszani (szereti az előnyeit) az azon, aki nem az a konzolon játszik. De a helyzet nem ez, teljesen mind1 nekik hogy ki min szeretne játszani, csúsztatnak, nem adnak ki, nem optimalizálnak, nem veszik figyelembe az igényeket, ez az ami egyértelművé teszi a konzolra kényszerítés. Aztán legtöbben hasonlóan belemagyarázzák ezt, hogy végülis jól döntöttem, nem kell bővíteni, nem kell félni a gépigénytől, stbstb... De ha nem vettek volna ennyien konzolt, akkor PC-re is kénytelenek lennének kiadni rendesen!!!!! Csakhát nem gondolják át ezt nagyon sokan, ész nélkül megvesznek mindent amit mondanak. Erre megy ki minden a médiától kezdve, hülyítsenek és befolyásoljanak mindenkit. És én is ezért szállok be ebbe a vitába is, hirdetem a GONDOLKODÁST :D (ezért nyitottam az egészség topikot is, hiszen ott is hasonló helyzetek vannak, a zeitgeistet is megnyitottam volna lehet, ha nem lett volna még), mert a játékipar engem már nem érdekel annyira.

Az én gépemet már majdnem 2 éve vettem, akkor sem tartozott a legújabb cuccok közé, mégis elmegy minden tűrhetően, és simán vehetek bele később egy 4magost meg egy gyorsabb vga-t is + még 2 giga memóriát, amivel talán még pár évig szintén elleszek... persze ha lesz egyáltalán még olyan játék, amiért megéri bővíteni...
  • Istencsászár
    Egyoldalú akkor lenne hogy ha konzollal a kezembe kezdtem volna meg az életem:). Én is pécén játszottam, pécét fejlesztettem sok sok évig, a kezdetektől fogva, igaz volt/van NESem, de hát akkoriban azt se tudtam mi az csak hogy megy rajta a Majió meg más jópofa játék.

Nekem abból lett elegem hogy fejlesztni kell, hogy rengeteg játékkal nem játszhatok mert nem jelenik meg vagy butítanom kell, meg állítgatni meg minden egyéb ami ezzel jár. Én sose RTSeztem pécén csak Ra2vel, én nem Falloutotam, nem játszottam Might and Magickeket és a többit, ezek nem az én világom, persze kirpróbáltam mindent, egyedül a Stonekeep volt az amivel nagyon sokat játszottam, a többi ótós, akció, max 1-2 rajzolt kalandjáték a fénykorukból.

Mivel gépet már nem fejlesztettem sok éve, nem is akarok, ezért teljesen ésszerű választás volt a konzol, és tökéletesen is választottam, ennyit és ilyen jó játékokkal pécén nem játszottam már ha ezt a 2 év 360 és mondjuk 2 év pécé géminget összehasonlítom.

Az AC szép, nagyon szép, viszont bennem messze nem ez maradt meg hanem a szinte tökéletes mozgások, a tökéletes irányítás, a kiváló lovaglás, a városok amik szinte megszólaltak a hangulattól az emberektől az élletől, kevés játék van ami ennyire betudja szippatani az embert, az rendben van hogy sok benne a kihagyott ziccer, kevés a küldetés és többet kilehetett volna hozni belőle, reméljük hogy a második részben ezek megvalósulnak.

A konzolok építenek grafikára? persze adott egy hardwer tessék belőle kihozni azt amit lehet, legyen gyönyörű és jó játék. Hírtelen nemigazán tudok mondani olyat ami grafikára építene, olyanokat tudok amik kimagaslóan szépek és nem mellesleg jó játékok.

A konzolokat nemhiába részesítik előnybe a fejlesztők kiadók, hiszen ez a trend manapság, 360 > PS3 > Pécé, ennek egy oka van, a konzol játékra kitalált céleszköz, hülye ez a fejlesztő aki nem így tesz, hiszen a bevételek is innen jönnek.

Sreial főként a warez ellen jött létre ( gondolom ), hiszen nagyon más gyakorlati haszna nincs, a kiadók különböző eszközökkel próbálják gátat vetni a wareznak, volt itt Cdkey, StarForce, Steam, különböző védelmek a cd/dvdn, online regisztráció, de lényegében egyik sem jött be, mint ha nem is lenne, ez persze azoknak rossz akik origivel játszanak mert csak őket szivatják vele senki mást, a warepistike köszöni szépen letölti krekkeli és már játszik is vele minden gond nélkül.
  • Dante73
    Ez egy értelmes gondolat, és igaz is; A PC- táborból, az exkluzívokkal, csúsztatott megjelenésekkel azokat csábították át a "sötét oldalra" akik amúgy is vásárolnának, legalábbis döntő többségében. Őswarezosnak, mindegy min warezol. Ha konzolra van kényszerítve, akkor ott warezol, a PC alól pedig a fizetőképes kereslet nagy részét kivitték, és aztán sírnak hogy nem fogynak a játékok... Érdekes gondolatmenet...
    Aki PC-n warezol, PUSZTÁN AZÉRT, mert konzolra vált, nem válik vásárlóvá!

Nagy igazság.... És pár embernek, kiadónak érdemes volna elmélkedni rajta.
  • Balumann
    "Arra terelik hiszen a warez sokkal kisebb mértékű, de még igyis nagy 360on, de mégis valamiért megveszik a játékokat, itt valami szemlélet beli különbség lehet."
    Az persze, szemléletbeli különbség... ilyenkor úgy mondod, mintha PC-re soha 1 játékot nem adtak volna el, konzolra meg mindent, mintha 2 különböző faj lenne...

A szemlélet az egyéntől (ami idővel persze változhat) függ. Ami annyit jelent, hogy UGYAN ÚGY megvehetnék PC-n is a játékot. Csak pl. a játékkínálat miatt jobbnak látták konzolt venni (jól írta valaki, szolgalelkü, ha több játék van rá + jönnek az ilyen átgondolatlan érvekkel, hogy nem kell bővíteni sem, nem kell órákig telepíteni meg órákg patchelni -> teljesen mind1 hogy mennyire hülyeség, elég sokszor olvastam forumba, főleg gamestaron), PC-re meg maradtak azok akik nem dőltek be ennek és még így is jobbnak tartják azt.

Hogy összefoglaljam. A konzol előnye egy gyakorlottabb PC-s játékosnak és felhasználónak inkább hátrány. PC -kre is lehetne ugyanúgy jól optimalizálni a játékokat (csak ez a dx10 és vista marhaság nem kellene, mert nem fog működni együtt, nem tudják mind a 2-re kiadni a játékokat, és Vista sem lett olyan, amilyen kellett volna), ugyan úgy lehet PC-re is gamepadot kötni (de ez mellett SOK MÁST is), ugyan úgy lehet HDTV-re is kötni (sőt a fullhd-t meg ezeket még jobban ki is lehet használni), könnyebb követni a fejlődést ideális esetben (lehet vinyt, memóriát, vga-t, procit meg mindent külön venni, csak ezt is nehezítik a hülye foglalatokkal), és még sorolhatnám.

Egyezünk ki annyiban, hogy a jó játékot megveszi a vevő játékos réteg, akár konzolon, akár PC-n van, nagyrészt áttérítették konzolra a játékkínálat által. Az egyetlen oka, hogy több játékot vesznek meg konzolon az EZ, meg hogy PC-re optimalizálatlan, csilivili de hamar megunható, kevés lehetőség (bővíthetőség) van bennük, stb..

Van remény, hogy ezt valaha átgondolod, és megérted, vagy még 20 év múlva is ezeken fogunk lovagolni, amikor ugyan ez lesz a helyzet valószínűleg?
  • Dante73
    Zo!

Majd el felejtettem, Cryengine3...
    Hogy konzolbaráttá teszik nem gond, jelenleg errefelé mutatnak a dolgok, és teljesen logikus dolognak találom. Valamint köszönhető annak, hogy messze nem hozta a várt eladásokat. De miért nem? A warez jó indok, logikus... életszerű, és igaz, azaz majdnem;
    Gépigény; kicsit magaska, de elment, akkor is, most pláne. (E6550, 2G ram, 9800Gt/512 Vista, igaz csak 1024x768, de max grafika, és meg sem röccen, élsimítás nélkül... ) És itt a legnagyobb bukta pont... Vista. Azaz a dx10... Mekkora ódzkodás van a Vistától? (Részben jogosan) Erre kiadni hatalmas hiba volt, hiába szükségszerű.... Mindenki azzal volt elfoglalva, hogy dx9 alatt dx10-es beállításokat hozzon elő, mert a követelmény (vista) nem tetszett... Na innen a bukta egyértelmű, warez ide, vagy oda.

Sok függ attól, hogyan sikerül; A PC-s nem fogja megenni az (esetlegesen) magasabb gépigény/gyengébb grafika párost. Mert, benne van a pakliban, ha valami hasonló történik, mint a GTA4 esetében; Optimalizálás elmarad, de telepakolják nagy felbontású textúrákkal... stb. Remélem, nem ez lesz, és kapunk egy olyan változatot, ami jól fut azon, amin a CryEngine2 is normálisan futott, és a grafika sem butul, nem az effektek, hanem a rajzolat lesz a fontos, továbbra is.
  • dronkZero
    Ugyan már, flémtopikba bejössz trollkodni, ugye nem kézeled, hogy komolyan "beszélgetni" fogunk? Flémedet megkaptad, mehetsz aludni.
  • Zóanagyvarázsló
    Persze, CD-kulcsos játékoknál némileg más a helyzet, de mondjuk az én játékaimnak csak mintegy a 10%-hoz tartozik. És nem azért, mert az előző tulaj vagy az eladó kilopta :)
  • Dante73
    Nem láttam a jövőt. Levontam egy következtetést. Még mindig tartom, hogy helyesen.
    Hogy pénzt szeretne látni? Természetes. Viszont a warez két oldalú folyamat. Pusztán jogi eszközökkel, és kiskapuk keresésével nem kivédhető. (valamennyire sajnos, legalábbis a jogi eszközökkel szemben, a kiskapuk nem tetszenek, és a jogi szabályozás is elavult)
    A konzol, önmagában szintén nem megoldás. Az egyetlen megoldás a VÁSÁRLÓ maximális kiszolgálása, és a warezosok hátrányba hozatala a VÁSÁRLÓKKAL szemben. Esetleg az árpolitika korszerűsítése... Most messze nem ez zajlik, és ez nem tetszik.

Az a marketingduma, (egyébként) hogy a konzol az egyetlen, a megoldás, le vagy szarva vásárló, mert a haverod warezkecseg, stb. (Az idézet nem pontos, de tőled származik; #10908.

Továbbra sem azt vitatom, vitatjuk, hogy a warez elleni harc marhaság, mert nem az. Hanem a mindenkit érintő hátrányait vitatjuk meg, és bár tudjuk, hogy a spanyolviaszt nem mi fogjuk feltalálni, próbálunk alternatív, hasznos, és a vásárlókra nem káros kiutakat találni.

Nézd meg pl a Sacred2-t. Nyugodtan letölthető, játszható. Egy szintig, majd bekapcsol a védelem; és a játék játszhatatlan, mert értelmét veszti. Ha a warezos betéved a topikba, nem anyázunk, biztatjuk a vásárlásra, mert a játék megéri az árát, ha valaki a stílust kedveli. Mi elégedettek vagyunk - A kiadó jó munkát végzett, végez. A GTA4 topikba is nézz be; minden warezosra anyáznak, elküldik mindenhová, hogy finoman mondjam. -A játékos nem elégedett(frusztrált) - A kiadó szar munkát végzett, és Ő sem lesz elégedett a végeredménnyel.
    Ennyire egyszerű a képlet. A warez sokaknál védekezés is, a mostani politika ellen. Ha ezeket az embereket sikerülne újra vásárlóvá tenni, akkor a konzol is a helyére kerülne; alternatíva, ami mellett sok érv szól, és sok ellenérv ellene. Nem úgy volna, mint most, hogy el van hitetve; az az EGYETLEN kiút, alternatíva. Mert nem az, pusztán lehetőség.
  • Dante73
    Én nem gondoltam eddig a mélységig át a dolgot, és ha úgy nézzük, való igaz, warez nélkül több volna az eladás. Hogy mennyivel, az a kérdés. Szerinted ez nem (feltétlen?) hatna ki a hardverek fejlődésére, szerintem igenis kihatna. Mondjuk, ez mellék kérdés.
    Az a gond, hogy a kiadók mostani kiút keresési próbálkozásai, azaz a "terelés warez mentes készülék felé" a "szuper" védelmek, és a többi, zsákutcának tűnik.
    Sokkal inkább egy olyan vonalat tudnék elképzelni, ami növeli a potenciális vásárlók számát, (az ár, ugye) növeli az élvezeti értéket, hogy minél több ember a célcsoport(ok)ba tartozhasson, és mindezt nem egy adott termékben, hanem termékek palettájával próbálja elérni, (azaz ne a casual vonalat erőltesse minden áron, mert van azon kívül is igény, nem kevés féle-fajta) és sorolhatnám.

Eladások;
    Persze, el lehet adni, minden gond nélkül, DE! nem egyszerű! Megnőtt a bizalmatlanság. Mindig ott a bizonytalansági tényező, hogy inaktivizálta-e a serial-t az eladó, akiről többnyire semmit nem tudok, vagy mondjuk, ami konzolon is jelen van; nem-e egy másolatot kapok... És PC-n ez a tartózkodás erősebb, jóval. Tehát, hogy a nyakamon marad, jóval valószínűbb, mint konzolon.

És a GTA4-ről pedig ne is beszéljünk- Boruljon végre rá, a jótékony feledés homálya. (Bár hozzáteszem, hogy ez a mostani, 3. patch már-már játszható szintre hozta nálam, bár sokaknak baja van vele. Még 1-2 patch, egy magyarítás, és 4-5 ropiért megveszem, a nyitáskori ár helyett...)
  • lowdog
    "Ennek ellenére válaszoltam, amire a válasz (mily meglepő!) konzolos marketingduma volt."
    értem, tehát láttad a a jövőt

meséld el kérlek, hogy az, hogy egy fejlesztő pénzt szeretne látni a munkája "gyümölcséből", miért konzolos marketing duma? Ahogy egy bárki más, ahol többet tud eladni, inkább oda termel, aki meg még meg is lopja, arra még inkább tesz. Te hogy járnál el ilyen esetben?

Amit felvetettél, ti. hogy mint pécés időnként szar/szarabb portot kapsz, annak nem a konzol, nem a konzolosok az oka, hanem a pécés warez. erre próbáltam rávilágítani a kérdésemmel, nem tudom, ezért miért kellett nekem támadni a "konzolos marketingdumával", kicsit paranoid vagy-e?

"Ha tévedtem volna, most nem ez a párbeszéd zajlana."
    valóban jobb lenne, ha nem terelni próbálnál, ráadsául elég bénán, hanem belátnád, hogy tévedtél...

"Sajnos, ez zajlik, viszont erre nincsen szükségem"
    fair dolog úgy kiszállni a vitából, hogy hamisan megvádolsz (konzolmarketingduma ugye), és mikor ezt számon kérem, akkor pedig terelsz és beszólsz! gratulálok!
  • Zóanagyvarázsló
    Ezekben nagyrészt egyet is érthetünk, nem áll ellentétben egymással a mondanivalónk. Pár lényeges elemmel ugyanakkor nem értek egyet.

Tehát, ha úgy vesszük, akkor a warez híján, a hardverekben 90%-os visszaesés történne, ha sikerülne elérniük a kiadóknak a céljukat, és megszűnne a warez. Hol lennének a mai játék, a mai grafika, számítási teljesítmény, az ATI az nVidia, az Intel az AMD termékei, a warez nélkül? A béka segge alatt.

Először is a 90%-os visszaesés akkor történne meg, ha feltételeznénk, hogy tényleg nem venné meg senki sem az eredetit, kényszerből sem. Éppen ezt taglaltam alant, hogy ez szélsőséges nézőpont, és számos példa bizonyítja az ellenkezőjét. Mellesleg az, hogy az embernek eszébe jut-e eredeit vásárolni elsősorban a szocializációtól függ, és ebben egy fiatal esetén a család szerepe igencsak jelentős. Ahogy az sem tagadható, hogy a karnyújtásnyira lévő warez is hathat a hozzáállásra.

A dolog máésik oldal, hogy szerinbtem a technikai fejlődés mára "kisiklott". Mire gondolok? Csak éppen arra, hogy igazán előremutató dolgok már csak igen lassan adagolva történnek, ahogy gyakran elhangzik: a konzolok fogják vissza a fejlődést. De miért van ez így? Talán azért, mert egy sokmilliós költségvetésű projekt még konzolon is kockázatos, nemhogy PC-n? A minap láthattuk, hogy a CryEngine 3 technikai előrelépés helyett konzolokra való optimalizációt jelent, egy pár éve még PC párti cégtől. Ők maguk megosztották velünk ennek az okát már jó régen, de anélkül is tudjuk, nem a VGA-k eladásai hatottak így a Crytekre, hanem a szoftvereladások.

Mert a hardver a felhasználó számára csak eszköz. Persze jó is, ha sok csúcshardver fogy, legalább erősebb gépekre optimalizálnak, ahogy tették azt a GTA4 és a négy mag esetében. Csak sajnos az optimalizáció szó e csúfos történetben inkább szentségtörés. Más viszont nem használja ki a négy magot. Talán ha párhuzamosan két példányban futtatjuk a Crysist... (Az nVidia által produkált kamufejlődésről inkább ne is beszéljünk!) Egyszóval: a technikai fejlődéshez hardvereladás kevés, ahogy egy jó rakott krumplihoz sem elég csak krumplit venni a piacról. Hogy esetleg a hardvergyártóknak kevesebb lenne a bevételük? A fene tudja, de talán jobb "egyensúllyal" éppen többen éreznék úgy, hogy jobb kínálat (értsd: mainstream exkluzívok, minőségi, sőt "superior" portok) miatt érdemes hardverre is komolyabb összeget szánni. Legalábbis nem tudom, ki hogy van vele, de én nem rohanok a GTA IV miatt quad-core-ért.

A Játékok ugyanis a fiataloknak lettek kitalálva; nem feltétlen gyerekeknek, de fiataloknak.

Ez ma már csak részben igaz. Régen is játszottak a felnőttek, mára pedig már felnőtt egy generáció játékokon, számukra ez már természetes, ha idő hiányában nem távolodtak el tőle. Ahogy a mobiltelefon vagy az internet is egyre természetesebb a nyugdíjasok körében. A játék kortlaan dolgo, de a fiatalok valóban fontos célközönséget jelentenek. Hogy az esetükben szerintme mi a helyes hozzáállás? Korábban már említettem, feljebb is céloztam rá: ez a szülők, a család dolga.

Magyarán, én, ha benézek egy játékot, bukok 8-12 ropit, Te a felét, mert gond nélkül továbbadod.

Ez túlzás, féláron még egy kipróbált friss PC-s játék is eladható, extrém eseteket leszámítva.
  • CS@
    Bocsy, de egy kis OFF:
    nálam lényegesen jobban informált konzolosok is járnak ide, úgyhogy egy kérdésem lenne: tud valaki valamit arról(vagy esetleg hallott róla), hogy a közeljövőben, készülne valami „normális” Harvest Moon X360ra?
  • Dante73
    "Egy kép többet mond ezer szónál"
    Adott szövegkörnyezetben, egy kérdés szintúgy. Ennek ellenére válaszoltam, amire a válasz (mily meglepő!) konzolos marketingduma volt.
    Ha tévedtem volna, most nem ez a párbeszéd zajlana. Sajnos, ez zajlik, viszont erre nincsen szükségem....
  • lowdog
    "Ha nem tudod értelmezni"
    pesze-persze, szép próbálkozás a terelésre, de esélytelen, ugyanis én VALÓBAN nem mondtam semmit, hanem egy kérdést tettem föl neked:

"szerinted miért akarnak konzolra átterelni?"

még egyszer feltettem ugyanazt a kérdést (nem tudom miért nem volt elég egyszer, ezt csak te tudhatod):
    "szerinted miért akarnak konzolra átterelni?"

hol lököm a konzolos marketinget, mesélj, mire alapoztad ezt az állításodat a #10906-ban? de elnézést is kérhetsz, hogy tévedtél!
  • lowdog
    "elérjem a kollega elvakultsági szintjét"
    esetleg konkrét példát tudsz mondani, vagy továbbra is maradsz a vaktában kapálózásnál?
  • lowdog
    jó duma, csak az a gond, hogy akkor is ezt "mondtuk", mikor még kislemezekkel rohangáltunk pár forintért másolni darabját (igen én is), és akkoriban biza egyáltalán nem volt úgy "elhanyagolva" a pécé mint ma. vagy rosszul emlékszem?

de még ha így is lenne, akkor miért van majdnem minden warez release-hez csapott NFO-ban benne hogy "if you like this software, buy it?"
    és ha ott van, a nagy petőfik vajh miért nem tesznek így?

"Nem tudom, hol tartana a világ, ha mindenki olyan szolgalelkű lenne, mint te... "
    ezzel a fajta vagdalkozással magadat minősíted, én bátorítalak arra, hogy folytasd, mivel ez igen szórakoztató tud lenni!
  • Dante73
    Ha nem tudod értelmezni, hogy "nem mondasz semmit, csak lököd a konzol marketinget", akkor a mondandóm többi részét megérteni esélyed sincs, felesleges vitáznunk.
  • dronkZero
    Mondjuk szerintem a "techemo sztori nélkül" vonalat nem a Crytek meg a FarCry indította el, hanem az ID software... Az ősidőkben. Szinte minden játékuk csak techdemo, csak van annyira jó a tech, hogy egy szimpla lövöldözést is jó benne csinálni.
    De azért valljuk be, hogy sztori szinten eléggé békasegge ZS-kategória az összes, már amelyiknek van egyáltalán.
  • Dante73
    A gépigény...
    Való igaz. Illetve, igaz is, meg nem is. Hiszen kiegyeztünk abban, hogy akár hasonló áron is lehet játszani, bármelyik platformon.
    Érv-ellenérv konzol mellett, ellen. Sokáig konzol ellenes voltam, és sokszor most is fel-feltör bennem az érzés. (pl a mai napig nincs előrelépés a hibás konzol ügyében, igaz részben öcskös hibája; Ő sokat dolgozik, nem ér rá, én pedig nem igazán vagyok képben) Ilyenkor elönti a szar az agyam, és mérgelődök, valamint továbbra sem értem, hogy a hibabejelentő kinyomtatása miért az én dolgom... stb.

Én, rajtad (félre ne értsd!) azt "kérem számon" hogy miért egyoldalú a megközelítésed. A konzol az király, minden szempontból, a PC szar... Pedig, a konzollal is akadnak gondok, az M$ sem az a jótét lélek, és a PC sem annyira elvetendő ötlet.
    Például ott van az, hogy "felsőbbrendűnek" tartod a játékos ízlésem, holott nem az. Csak úgy látom, hogy a grafika ma nem eszköz, hanem cél. Pl Assassin Creed. Nem rossz játék, de merő unalom lenne, ha a grafika nem tartana fogva. Ellenben ott a Bioshock; a grafika pusztán eszköz a készítő kezében, nem az a lényeg. Százasával sorolhatnám a játékokat, ha emlékeznék rájuk. De már nem is emlékszem. megnéztem, láttam ez puszta grafika, nem más, és töröltem. (ez pedig egy HD videóból nem derül ki)
    Ezt a trendet a FarCry indította el; viszont az bevallottan tech-demónak készült, csak sikeres lett... Nem mondom, egy egy nem ártana, de most túl sok játék épít pusztán a grafikára. És ez a next-gen konzolok megjelenésével lett általános. Én ezt is hibának vélem, a játékos eligénytelenedésének, Te valamiféle felsőbbrendűségnek. Pedig, szerintem Te is látod a változást, maximum, nem érdekel, neked ez is jó, mert amúgy is ez a stílusod. De sokan mások is vannak rajtad, és rajtam kívül; ezeknek az embereknek a "megfogása" lenne a cél, nem pedig egy kísérlet az átalakításukra, eszi-nem eszi, nem kap mást alapon.

Az érveim tizedét nem mondtam el, ez csak ízelítő. Ez jóbal bonyolultabb kérdés annál, minthogy ki merjem jelenteni, igazam van abszolút mértékben, vagy akár neked van igazad. Hiszen, relatíve mindkettőnknek igaza van, a saját szemszögéből.

Az értékmegtartásról még pár szó; konzolon sem lessz mindig így, hiszen ez is (valamilyen formában) kieső bevétel, a kiadóknak. Lassan tesznek majd róla, hogy elkorcsosuljon. Mondjuk lesz serial, stb... Most még érdekük a csere; a terjeszkedés fázisában vannak. Ha úgy érzik megvan, jön a fekete leves. Ezt jópár év kereskedői gyakorlat, és az mondatja velem, hogy PC-n ez már lezajlott. Ne legyen benne igazam!
  • dronkZero
    Ja, ugye az mindenkinek elsőre világos, hogy a "büszke forradalmárok", meg hasonló hülyeségek szándékosan irtózatos túlzások, csak hogy elérjem a kollega elvakultsági szintjét?
  • dronkZero
    az éremnek két oldala van, a warez elleni harc az a kiadók elleni harc. Forradalom van a szoftverek értékesítése terén, és a forradalomhoz a nép elengedhetetlen. Az "uralkodó osztály" mindig reakciós, és a változás ellen van. Ezért kellünk mi, büszke forradalmárok, akik szembeszállunk a rendszerrel, és változtatni akarunk. Enélkül soha nem fog megváltozni a jelenlegi rendszer.

Nem tudom, hol tartana a világ, ha mindenki olyan szolgalelkű lenne, mint te...
  • lowdog
    azért próbálj meg legalább önmagaddal nem ellentmondásba keveredni:
    most akkor "nem mondok semmit" vagy "lököm a konzol marketinget"? a kettő együtt nem megy...

ha ez sikerült, akkor továbbléphetünk
    "A warez elleni harc miatt."
    így van. sőt, konkrétan azért, hogy fizess a szolgáltatásért, amit igénybe veszel.
    a többi nem sajnos nem ok (1.-> ez pont a warez miatt van így, 2.-> az ez nem is értem hogy jön ide)

"Ezért szívjon az a több millió PC tulaj, aki játszani szeretne azzal a játékkal, amit megvett?"
    igen, ezért, vagyis a warezért. Azért, mert konzolon UGYANABBÓL(!) a játékból több bevételre tehet szert egy fejlesztő, mint pécén.

Ezért vagy te, és az összes pécé játékos leszarva a fejlesztők részéről.

"Én teszek szívességet, amikor fizetek, nem a kiadó, hogy fizethetek."
    látod, úgy tűnik, a fejlesztők ezek szerint úgyanúgy vannak veled: tehetsz egy szivességet, és le vagy szarva...
  • Istencsászár
    Na itt kezdődik a probléma, a géigény tehát ez máris buktató és egy érv a konzol mellett... konzolon olyan nincs hogy fut e avagy nem, ott fut ebben biztos lehet az illető, a kérdés csaka az hogy mennyire tökéletesen, de az NFS trágyán kívül játékkal nem volt bajom egy játékkal sem ami az én gépembe került, mind tökéletesen futott.

Nekem miért kellene a gépigény miatt aggódnom? ez nem tartzik hozzá a játékhoz, legalábbis nálam ma már nem.

Ma már nincs RROD, csak csekély mértékben, ez az első szériánál igaz volt, mára a helyzet már bőven megváltozott, ez nemhiszem hogy bárkit is visszatart, hiszen 3ledes hibát szinte bárhol lehet javítatni kb 7 kért.

A fő dolog ami közerjátszhat az a bannolás a lájvról, hogy ha az megtörténik akkor a gép mehet a kukába azzal többet senki sem fog multizni, ez visszatartó lehet, bár aki warezol annak érdesmindegy vagy bannolják vagy nem alapon leszarja.

A játékok értékmegtartása tökélestesen így van, ez kialakult az idők során, ami konzolon tökéletesen működik, pécén ez (is) elkorcsosult, megvannak az okai...

Hol írtam rád hogy "warezhörcsög" ? ilyet sosem írtam és sose írnék rád!

• Dante73
    Több oka van.
    1; egy konzoljáték 30-50%-al drágább, mint a PC-s társa.
    2; A Microsoft a live! bevételei, és a konzolos bevételei miatt.
    3; A warez elleni harc miatt.
    És a lista kb estig sorolható. ÉS?
    Ezért szívjon az a több millió PC tulaj, aki játszani szeretne azzal a játékkal, amit megvett? Vagy mire akarsz kilyukadni? Mert eddig semmit nem mondtál....
    Csak lököd a konzol marketinget....
  • lowdog
    "Értelmezni, különbséget tenni tudsz?"
    mit szeretnél mondani?

Valóban, te írtad:
    "Én, a PC-s szívok azért, hogy a konzol versenyképes legyen. Azaz, kapom a későbbi, és nem egyszer rossz portokat. Magyarán, örüljek, hogy egyáltalán kapok valamit... mert át akarnak terelni konzolra."

még mindig nem kaptam választ: szerinted miért akarnak konzolra átterelni?
  • Dante73
    Egy HD videó nem mutatja be, hogyan fut a gépemen. Gépigény, soxor semmit sem ér. Demó valóban jó alternatíva volna, ha volna. De soxor nincs. Amúgy, nem védekezésből írom, csak a tény kedvéért a dolgot; Én így csinálom, ez vált be, így kényelmes. Hogy ezt Te lopásnak érzed, valahol jogos is, de nem izgat a dolog. Annyit kérnék, hogy amíg én nem tolvajozlak, "warezhörcsögözlek" le, addig Te se tedd ezt velem. Mindketten töltünk, bár nem ugyan azt.

Szemléletbeli különbség? Nem hinném. Azért az RROD is bejátszik, rendesen. ugyanakkor ott a legális cserélgetési lehetőség, a gond nélküli tovább értékesítési lehetőség, stb. Magyarán, én, ha benézek egy játékot, bukok 8-12 ropit, Te a felét, mert gond nélkül továbbadod. Szóval ez is sokrétű kérdés, de azt hiszem el a legkevésbé, hogy ez öntudatos vásárlói szokás, vagy szemléletbeli kérdés; mindkettő játékos, a PC-s ugyanúgy, mint a konzolos. Ugyanakkor ott a multi kérdése is...

Hobbinak hobbi, de ettől miért szükségszerűen drága?
    De nem ez a kérdés! Ez mellékes. Hanem az, hogy egy sok éve fennálló gazdasági rendszerre épült az üzletpolitika, ami ma nem állja meg a helyét, egyszerűen a változás miatt, amit többek közt a volt szocialista tömb felbomlása, átrendeződése okozott. Az új gazdasági körülmények közt is ragaszkodnak a kiadók egy elavult árképzési, forgalmazási rendszerhez. Ha ezen változtatni akarnának, tudnának, a warez nem lenne korántsem ekkora probléma. Egyszerűen, arról van szó, hogy a mai kor dinoszauruszai a kiadók, és a túléléshez át kellene alakulniuk, nem a környezetüket megpróbálni visszaalakítaniuk a régi formájára, mert az egyszerűen nem lehetséges.
  • Istencsászár
    "mi szerint egy megvásárolt példányra minimum 9 letöltött jut"

ehhez nem kell jósnak lennei hogy tudja az ember hogy ez sajnos igaz, még a 2-3 is sok nemhogy 5-9 szerese...

Demo demo, HD videók, HD rivjúk, 10-20 perces HD gémpléjek tömkelege van az interneten minden valamire vélt megjelenő játékból, de ezt mindig sikerül elfelejteni... nem kell ahhoz warez hogy valamit kipróbáljon aze ember, van annak legális módja is => DEMO, persze van amikor nincs demo, marad az olvasmány és a videózás, a mai világban minden adott, a játékot a képernyőn látod majdnem olyan minőségben ( HD videó ) mint ha te játszanál vele.

Arra terelik hiszen a warez sokkal kisebb mértékű, de még igyis nagy 360on, de mégis valamiért megveszik a játékokat, itt valami szemlélet beli különbség lehet.

Korosztály is fontos és érthető is. A kis Pistike fel sem tudja fogni mit művel, ő csak játszani akar a szuper gépén.

ez egy hobbi, nem olcsó hanem nagyon drága hobbi, bár más hobbi is tud drága lenni, és az ember sok más felesleges dolgokra elkölt ennyi pénzt amiből pl ezt a hobbiját fenn tudná tartani legálisan.
  • Dante73
    Értelmezni, különbséget tenni tudsz?
    Nem úgy tűnik, "barátom". Az idézet pedig tőlem van. Ha beszállsz egy vitába, legalább olvasd végig...