17438
  • gazgoblin
    várjálmán! ez egy flémtopik????? vagy csak jakuza teszi azzá?
  • Sir Quno Jedi
    Oké. Látom kis barátunk megint nem vállalja fel az igazságot és nem mer konkrét érvek ellen kiállni (sem pedig "referenciáit" megadni). Semmi probléma, ezt már megszokhattuk. Részemről tovább fröcsögheti a faszságait eztán is itt a dühöngőben, de ha máshol is belém köt, akkor nem leszek kedves fiú. Vegyük, úgy hogy nem tudunk egymásról...

UFF!
  • gazgoblin
    Te vagy jakuza cheerleader-e? Lesz esetleg olyan, hogy a témához is hozzászólsz, vagy csak kevered ezt a topikot egy flémtopikkal?
  • gazgoblin
    "Csak halkan megsugom neked, ezer fele variacioval lehet bespawnoltatni egy reszre enemyket. "

És?
    A jrpg is tematizál....
    temető? zombi,csontváz!
    erdő? farkas, faember.

Nem kapsz egy vulkán mélyén jégelementáloat az arcodba.

"Csak halkan meg ne súgdolozz" mert a személyeskedésedre nem vagyok vevő...maradj a témánál tárgyilagosan vagy inkább ne is reagálj köszi.

• Kurafi
    Milyen csoportos vagy ? Kiscsoport ?
  • [Jakuza]
    Meglatszik, hogy te aztan sokat nem foglalkozhattal ezeknek a jatekoknak a palyaszerkesztoivel. :D
    Csak halkan megsugom neked, ezer fele variacioval lehet bespawnoltatni egy reszre enemyket. Szimpla terulet trigger, ido, patrol es sorolhatnak meg vagy ezer fele dolgot.

Teljesen mas mint a JRPG-knel.
  • gazgoblin
    "Hany ervet irjak meg le ?"

Amennyit szükségesnek érzel hogy alátámaszd a véleményedet.

"Jah hogy biztos az volt a baj, hogy pontokba is szedtem oket.
    LEhet ugy nem szamit ervnek egy konzolmukinal. :D"
    "Hat persze ovoda."

Igen! AZ!

• [Jakuza]
    Csak es kizarolag random. Jol lathatoan teljesen mas-mas elvtol vezerelve dobaljak a spelleket a harcokban, mikor milyen kedvuk van.
    Az AI szanalmasan szar ezekben az alkotasokban.
  • gazgoblin
    Most jöhet a reagálás a témára:

mindent vissza lehet vezetni a kályhához (pencil&paper)

Random encounter sheets (csak hogy ne unatkozzon a party...)

nem lehet minden harc bossfight. Kell hogy legyen "töltelék" harc hogy fejődjön a party (nem jrpg találmány ez se)

Az hogy telepakolom a pályát ellenféllel vagy időközönként bedoblak a harcrészbe alapvetően technológiai kérdés. Annó nem volt póva hogy mondjuk ilyet csinálj egy konzolon:

Eljárt a láthatatlan random felett az idő ez nemvitás, épp ezért manapság egyre inkább az a jellemző, hogy látod ha van ellenfél, és ki is tudod kerülni a csatát.

Ismerős a GUI igaz? Ilyen amikor nincs teknó!

Taktika témában szükséged volna még felszedni egy kis tapasztalatot, mert félelmetesen egyszerűnek véled látni a dolgot.
  • Sir Quno Jedi
    Amúgy pedig látszik, hogy tapasztalatlan vagy a témában (is), különben csípőből ide tudnád írni a címeket amiket végigtoltál (pár perc alatt megvan). Nekem menne lazán, még fejből is. Úgy tűnik neked rövid a memóriád is...
  • zola2000
    Ilyen védelemcsökkentő varázslatsemlegesítő, silent spell, védelemnövelő stbstbstb van jrpgkben is, legalábbis a DQ7ben van, bár ezzel komolyabban taktikázni általában csak a főellenségeknél kell, szerintem a final fantasy 7-8 egy vicc kategória a dragon quest 7hez képest.
    Mellesleg DQ9:

• Sir Quno Jedi
    Jó, kössünk egyezséget! Ha minden pontot megcáfolok egyértelműen, amiket előbb írtál (és amúgy röhejesek is), akkor kijelented, hogy tévedtél és befogod végre a pofád, vagy azt csinálod továbbra is, mint eddig minden esetben, amikor nem ismerted el vereségedet, hanem nagyvonalúen tudomást sem vettél róla?!

Nekem nagyon szánalmasnak tűnsz így, szóval neked is találkoznod kéne Mr. T-vel, hogy tisztességre tanítson neked, mert AZ nem szorult beléd egy csepp sem.
  • [Jakuza]
    Hagyjad mar Watchmen geniusz.
    Hogy is volt azzal az azsiai filmmel is ? :D jah tudom mar, az volt a gond, hogy izlesficamotok van.
    Raadasul nekem nem kell semmit bizonyitanom, hogy mit jatszottam vegig vagy sem. Bar gondolom meg igy is tobbet vegigtoltam, mint te.
    Jah es persze inkompetens vagyok a kerdesben, mert nem azokat a szanalmas hulyesegeket szajkozom, mint a konzolosok.
    Na igen ez is lehet egy erv, csak eleg szanalmas, mint a magyarazataitok.
  • [Jakuza]
    Hat persze ovoda.
    Hany ervet irjak meg le ?
    Jah hogy biztos az volt a baj, hogy pontokba is szedtem oket.
    LEhet ugy nem szamit ervnek egy konzolmukinal. :D
  • Sir Quno Jedi
    Úristen! Te tényleg imbecilis vagy a jRPG-khez. Mostmár addig totál inkompetensnek tartunk téged (mivel az vagy), amíg fel nem sorolod cím szerint, egyesével azon jRPG-ket amiket VÉGIGJÁTSZOTTÁL önerőből személyesen és majd utána MI eldöntjük, hogy egyáltalán csak egy szót is szólhatsz-e a témában! (persze valszeg. ki fogunk röhögni és okkal)

Addig csak egy messziről jött emberke vagy, aki azt mond, amit akar, de súlya sosem lesz.
  • Kurafi
    Te micsoda egy tökfej vagy. Egy szánalmas bohóc.
  • gazgoblin
    "Tok felesleges hozzad szolni, mert aki elkezdett szemelyeskedni az nem volt mas mint te.
    Igaz utana meg verigsertodtel, amikor visszakaptad. "

óvoda...
    Zavar hogy szóvátettem azt hogy uncsi az álltalánosítgatás és ahelyett hogy scak fröcsögsz (szarajrpgszarakonzol) írhatnál érveket is.

amúgy igazad van tényleg tök felesleges ÍGY hozzámszólni!
  • [Jakuza]
    Tok felesleges hozzad szolni, mert aki elkezdett szemelyeskedni az nem volt mas mint te.
    Igaz utana meg verigsertodtel, amikor visszakaptad. Dehat ez annyira jellemzo a hozzad hasonlo verpistikekre. Mint ahogy fingod nincs arrol sem, hogy a masik jatekos mit tud a konzolos JRPG-rol, de te mar csak tudod es megmagyarazod, hogy nem ertesz hozza, mert te nem is vagy konzolos.
    Troll taktika IQ fightereknek. Szerintem pont ezert lettel te is konzolos, mert tulzott erokifejtest okozott a PC-n egy jatek elinditasa. :DDDDD

1. A random ellenfelek, nem erv, mert csak egy trigger van, ami az eltelt idot nezi az adott teruleten, semmi koze nincs a tortenethez csak dob par enemyt, hogy a jatekos nehogy mar unatkozzon.
    Vicc kategoria.

2.
    Taktika ? :D Egy zart rendszerrrol beszelunk,ahol az ellenfel meg altalaban el sem tud futni.
    Na igen egy cRPG-hez kepest, a korokre bontott taktika ami mervado. :D
    Erdekes a taktika az ellenfelnel kifuj azzal, hogy lep egyet.
    Hol is lattunk olyat, hogy egy ijasz megprobal tavolsagot tartani egy kozelharcostol. JRPnel egy varazstudo ellenfel taktikaja kifuj egy random spellben. Na igen Random spawnhoz, random effekt jar. :D
    Vicc kategoria ismet. Micsoda megkonnyebbules ehhez kepest az amikor egy rendes RPGben, tonkrevagjak a varazslokat a silent spellel. :D

3.
    Gui. Igen meg szerencse, hogy olyan primitiv, hogy a tekniabol adodoan olyan dolgokra nem kepes, mint komolyabb vetelytarsaik, hogy egy szimpla egerkurzorral tovabbi informaciok nyerhetok rola.

4.
    Inventory,class,skill. Ezeknel a kedvenceim a konnyu elerhetoseg. :D
    Ugyebar hat a konzolnal kb 80 klikkre van minden az iranyitasi fogyatekossaguk miatt.

Altalanositas ? Jah igen ez altalanositas. Az RPG-k butitasa. Pont a konzolok miatt gyuruzott be az akcio RPG-is , ahol a szerepjatek elvesztette a sulyat, mint a karakterek tulajdonsagai is jelentos negativ hatast szenvedtek el az iranyitasi metodus miatt.

Na igen nem lehet mindent a paper & penhez merni ez teny, na de azert a viszonyitasi alapokhoz nem rossz elofeltetel.
    Ennyit arrol, ki mennyit tud az RPGk JRPG es hasonlo RPG-kkel osszefuggo dolgokrol, ugy altalanossagban. :DDDD
  • gazgoblin
    Mégis mi ez a lepke téma? Vagy csak személyekedéssel próbálod leplezni az inkompetenciádat.

Nem gond ha nem értesz valamihez, de trollkodni felesleges. Egyrészt azért mert annál már öregebb vagyok, hogy fennakadjak rajta, másrészt azért mert csak magadat égeted vele.

Persze megértem ha csinálod, hiszen van itt pár félkegyelmű akinek tetszik a bohóckodásod.
  • gazgoblin
    Most jöhet a reagálás a témára:

Part 1:
    Tehát random ellenfelek:
    Általában van egy adott területre jellemző enemy pool, amiből mixel a játékosnak a rendszer, szóval semmi olyan nem történik amire ne lehetne tapasztalatból felkészülni, ergó nem kell visszatöltögetni

Part 2:
    Nem a legszimpibb ellenfélre üt a játékos hanem taktikát használ (különben kurvagyorsan lemorzsolódik 4-5 encounter után)
    Nagyjából minden olyat megtalálunk mint egy WRPG-ben:
    Stun, elemental magic, counter attack, heal stb.

Part 3:
    A gui tükrözi a lényeges információkat, ahogy a WRPG is megteszi ezt.

Az a baj hogy általánosítasz és csak az általánosságokat emeled ki (ennyi erővel mondhatnánk, hogy egykaptafa minden FPS mert van benne fegyver meg ellenfél és ezmiatt vicc az összes)

Kicsit nagyobb mélységek vannak a JRPG harcrendszerekben mint az elsőre tűnhet.
  • Kurafi
    Ez üt.
  • [Jakuza]
    Hopp egy lepke.
    Meg szerencse, hogy nem.
  • gazgoblin
    "Belinkeljek par kepet nagyokos ?"

Kicsit visszavehetnél az arcodból mert nem vagyunk haverok.

• [Jakuza]
    Belinkeljek par kepet nagyokos ?
    Hogy is nez ki egy ilyen JRPG ?

Part 1:
    Szerencsetlen elitelt, megy mendegel elso sarkon spawn, ok szerencsetlen jatekos nem akar ezekkel a szornyekkel talalkozni ezert visszatolti a sarok elotti allast. Megy mendegel ujra, megerkezik a sarokhoz spawn ismet, hoppa de mar mas enemyk vannak a packban. Ez sem jo probalkozhat ujra, egeszen addig amig szamara megfelelo enemyk jonnek.

Part 2:

Latjuk a party tagjait : 1,2,3,4
    Latjuk enemy partyt 1,2,3,4,5 stb

Most jon a harc: 1-es jatekos ut a legszimpibb enemyre (animacio), masodik jatekos varazsol a legszimpibb enemyre (animacio) es igy tovabb, majd enemy turn. Esetleg mas sorrendben.
    Harc utan , mi tortenik ismet ? Jon a masodik sarok es a spawn. Kezdodik minden elolrol.

Vicc.

Part 3:
    GUI a party tagjait mutatja HP/SP etc. Hat ez allandoan ugyanolyan minden jateknal csak mas grafikat hasznalnak altalaban a jatekok 99%-nal.

4. Hala istennek van a JRPG-knek real time valfaja is ami egy kis valtozatosagot hoz az iranyitasban, de ez korulbelul csak a kiadott jatekok joval kisebb szazaleka.
    Ha ugy saccolni kellene kb 10%.

Hat igen aki jatszott mondjuk a nagysikeru JRPG-kel nem sok kulonbseget tud felfedezni a leirtakkal kapcsolatban.

Par kep.

DQ7

DQ8

FF7

Star Ocean: Till End Time

Tales of vesperia
  • zola2000
    A másik dolog, amit ajánlani tudok a stratégia részei miatt -is- ps1 emuval az a suikoden 2, a final fantasy sorozat nekem se jött be, nem is értem miért lett népszerű, de ezek jók.
  • gazgoblin
    "A JRPG-s harcokrol meg annyit, hogy egy vicc"
    "de mind egy kaptafa, foleg a korokre osztottaknal."

Szeretem az ilyen véleményekre/behatásokra/előitéletre/minimáltapasztalatra épülő hozzászólásokat. (Esetleg harmatgyenge trollkodás lenne a legjobb szó)

Volna kedved esetleg példákat (címeket) is mondani? Vagy esetleg kicsit boncolgatni a mechanikáját a JRPG harcnak, rámutatva hogy az miben különbözik (és marad radikálisan alul) egy WRPG harcrendszeréhez képest?

Nem vitatom, van néhány fosch JRPG (ahogy WRPG is), de ennyire leálltalánosítani az egész stílust, bizony elég szűklátókörű dolog!
  • zola2000
    A Dragon Quest 7 elején, és már volt benne jópár logikai fejtörő rész, nem volt túl nehéz de voltak (és még csak 7 órát öltem bele), eléggé az elején járok, csak ajánlani tudom a Dragon Quest 7et, ez nem egy final fantasy.
  • [Jakuza]
    Viccelodjel meg kicsit. :D Kozod nincs ahhoz, hogy tudd mi a jo RPG.
    A JRPG-s harcokrol meg annyit, hogy egy vicc. Sok ido turelem ? Elsore vegiglehet vinni az osszes JRPG-t a harc pedig az osszesnel ugyanolyan, csak mas grafikai GUI van a mas-mas jatekoknal a szereploknek, de mind egy kaptafa, foleg a korokre osztottaknal.
  • Totti5
    Nem kell ahhoz fejtörő hogy jó legyen egy RPG. Egy Jrpg nehézsége a harcokban rejlik, nehezebb fokozatokon embertelen dolgok vannak. Ahhoz hogy sikeres legyen valaki kell a tökéletes csapat, tökéletes táppal és jó taktikával, ehhez sok idő, türelem és kitartás.
  • [Jakuza]
    Na azert a JRPG-k nem a fejtoroikrol hiresek. :D Kifejezetten nem Wizardry nehezseggel megaldott jatekok.
    Siman nevezhetjuk oket akar arcade RPG-knek is, mert szvsz ok a mufaj legkonnyebb sulyu szereploi, az akcio RPG-k elott.
  • zola2000
    Azt pont nem láttam, de a DQ5 dses remakejében vannak, most a dragon quest (warrior) 7 elején járok ps1 emuval, és annak az elején is van egy-kettő...
  • gazgoblin
    Hát van pár túlélő nemvitás

Ott a broken sword széria is...vagy a sam and max epizódok!

A trendet próbáltam érzékeltetni!

• Encore
    Nem láttam ugyan a legutóbbi részt, de jó, hogy vannak rendes P&C játékok, sajnos a kalandjáték műfaj is megváltozott, de szerencsére akadnak old school típusok is, pl. vampire story...
    Annak meg semmi értelme, ami az újabbakban van, hogy megnyomok egy gombot vagy az optionsban beállítom, hogy mutassa nekem melyik tárgyat kell megvizsgálni...A P&C-nek része a keresgélés is. Oké, hogy ezt a beépített featuret nem kötelező használni, de mégis milyen már? Kb mint az Alone in the Dark pályaátugró gombja... régen is volt hasonló csak akkoriban ez még cheat volt, pályaátugrás, most meg feature...
  • [Jakuza]
    NDS-re? :D Amugy meg nem jelent meg. Ellenben a DQ8-ban sem voltak komoly fejtorok, sot szinte azt mondhatnam nem is voltak.
  • Encore
    Az, hogy a grafika merre fejlődik vagy nem fejlődik, az egy külön történet.
    " Van helyette elmosás, blúr, színezés, azaz rengeteg olyan elem, ami ELFEDI a grafikát. (Sokszor attól kapok idegbajt, ha egy konzolos ilyenkor nekiáll dicsérni a dolgot, mondván, milyen "ígényes"...) "

Egyetértek ezzel. Talán idepasszol, ezért elmesélem, hogy egy fél éve az egyik reggeli beszélgetős műsorban az ételekről beszélgettek. A szakértő elmondta, hogy annyi mesterséges izesítő és tartósítószer van szinte mindenben, hogy az emberek többsége hozzászokott, mivel gyerekkoruk óta ilyesmiket esznek. Ennek az az eredménye, hogy sokaknak nem ízlik a valódi, teljesen mesterséges ízesítő mentes étel, mert megszokták a szereket és nekik az a finom.

Lehet hogy ugyanez van a grafikával, egy jó ideje erőltetik ezt a blur, meg ilyen olyan effektek dolgot (nyilván a hardware gyengeségeit fedik vele, vagy a kidolgozatlanságot) és annyira hozzászoktak a fiatalabbak, akik csak az ezredforduló környékén kezdtek el játszani, hogy teljesen hozzászoktak és nekik már ez a szép, az a minimum, hogy egy játék agyon legyen blurozva...
  • zola2000
    "Szapulhatnám a trendeket amik pl. kiölték a point&clik kalandjátékokat"

Próbáld ki pl a Dragon Quest (az angol címe Dragon Warrior volt régebben) játékokat, azoknak is jó a története, még mindig a most megjelent kilencedik rész is komoly logikai fejtörőket tartalmaz a dungeonökben (pont mint a régebbiek), tényleg tisztára olyan a játékmenete mint a régi point at click kalandjátékoknak csak 3d-ben, mindenkivel beszélni kell, tárgyakat kell keresni és használni, és ez nem is annyira mangás, szerintem bejönne.
  • wedge31
    Ha jól tudom a gamerek átlagéletkora 30 év felett van ugyhogy talán nem a 14 év alattiak igényeit kellene ráeröltetni a többségre.
  • Dante73
    Értem a gondolatmeneted, de nem teljesen értek vele egyet.
    Példának okáért Tomb Raider.
    1.-ben nem emlékszem, benne volt-e a kézállás, 2.-ban már tuti, hogy benne volt. Igaz,1-4 volt az igazi, de a változásokért, valőban a casualosodás, és az evolúció volt a felelős. (4.-ben ugye Lara elpatkol, ezért lett olyan az 5 amilyen, illetve azért, mert a fejlesztők unták a szériát, és meg akartak szabadulni Larától.) A 6.-nál érződik a "fejlődés", ami kissé izzadságszagú lett, aztán az Any-ig az útkeresés.
    Ki merem jelenteni, hogy az Underworld-el megtalálták az utat, (érdekes mód, a gyökereknél) erre túlélő horrort csinálnak a sorozatból, állítólag....
    Hurrá.
    Vagy nézzük, mit kaptunk a konzoltól.
    RENDETEG játék küszködik irányítási problémákkal. Mivel sokszor a PC-s verzióban sem szedik ki a kontroller okozta hiányosságokat, az pedig külön érdekes, hogy egyre több játék csak a 360-asd kontrollert támogatja, a szabvány win kontrollereket nem.
    Vagy a grafika. dx10, dx10.1, dx11... Ablakban. Van helyette elmosás, blúr, színezés, azaz rengeteg olyan elem, ami ELFEDI a grafikát. (Sokszor attól kapok idegbajt, ha egy konzolos ilyenkor nekiáll dicsérni a dolgot, mondván, milyen "ígényes"...)
    Vagy a Technikailag szűk keresztmetszet, ami megint csak nem egyszer átszivárog a PC-re...
    Sorolhatnám a dolgot. Felesleges, mivel ezekkel ellentétben nincs bajom a konzollal. Azokkal a kiadókkal van bajom, akik leszarják a PC-t, nem portolnak megfelelően, "terelik" a jónépet a konzol felé, exkluzívokkal, Timed exkluzívokkal. Régi, jól bejáratott neveket alakítanak át, (reklámcéllal) full árkád, konzol-szutyokká, stb...

Értem, amit mondasz, valahol egyet is értek vele, mert sok dolog igaz, amit mondasz, de a dolog engem bosszant. Még akkor is, ha így sincs időm mindennel játszani, amivel szeretnék...
  • Encore
    Bár abban van logika, hogy az "egyszerűbb (casual)" gamerek egyre inkább a konzol felé húznak, és nekik méginkább butítani kell a játékokat, de azért PC-n is sok a casual gamer és game.

Azonban az is tény, hogy a casual nem feltétlenül kell, hogy szitokszó legyen, vannak akik csak gamelni akarnak levezetésképp és nem akarnak fejtörőzni (sok konzolos ezt mondja), ezzel nincs is gond (néha nekem is jólesik), a baj az, hogy a legtöbb game már tényleg csak ilyen levezetőnek jó.
    A CoJ2 játszása közben még az elején féltem, hogy jónak ugyan jó a játék, de vajon emlékezni fogok-e rá pár hónap múlva, de szerencsére pakoltak bele emlékezetes jeleneteket.

• Encore
    A konzolok csak részben felelőssek, van, ami a konzolok miatt (kontroller) jelent meg (autoaim, egy gombos fedezék rendszer, chekpointos mentés, stb...), de sok hülyeség megjelent volna konzolok nélkül is (életerő feltöltődés pár másodperc után, kevésbé kreatív játékmenet, stb), mert az újabb és újabb generációra fejlesztik a játékokat, az emberek pedig generációról generációra kényelmesednek el.... Csak részben, bizonyos dolgokért tehető felelőssé a konzol, sajnos ilyen a világ, minden egyszerüsödik...