159
Mindent az indián kultúráról!
-
#79 Alternatív boltokban vagy maguktól az indiánoktól -
#78 Hol tudok beszerezni ilyet? -
#77 csak megkell venned és felrakni az ágy mellé.
konstans, nincs ki-bekapcs gombja és erőforrás sem kell hozzá
(bár energia kell hozzá...) -
#76 Nem becsülöm alá,csak tényleg érdekel a dolog,ezért kérdeztem meg:D -
#75 Én most fogok venni egy olyan 80 centis álomhálót:) -
Vlala #74 Ne becsüld alá az indiánok tudományát. Ne feledd, nekik is furcsa, hogy egy szürke kőnek megnyomod a tetejét, és tőled 5 méterre megjelenik Gáspár Győzike egy nagy terráriumban. (Azt hiszi, fogságba ejtetted a lelkét. :) ) -
#73 Hehe:D Ez jópofa!
Belehet úgy állítani,hogy a rossz álmokat eleressze?:D
Meg érdekelne,az,hogy-hogy vált be neked :) -
#72 Ez
de van egy ilyen magyar könyvsorozat is mellesleg :D -
#71 Az milyen? Mármint az álomfogó? Könyv vagy micsoda?:) -
#70 ez a horoszkóp :O egy az egybe engem ír le a horoszkópjegyem :D
mellesleg nekem van álomfogóm, az is azt hiszem indián kultúrába tartozik, nekem bevált :) -
#69 ja és ott van Steven Spielberg monumentális Into the West c. sorozata, kábé 1820-1890-s években játszódik, és például a naptáncot is engedélyezték a film kedvéért, ami amúgy be van tiltva asszem. -
#68 ja van rengeteg eredeti meg relax zene is torrenten is:
PL: Mohicans - Deep_Spirit_Of_Native_Americans
de ajánlom Farley Mowat filmjeit is természet/humor/művészet koktél kedvelőinek -
#67 Nekem van egy Imagenestől egy albumom. Csak indián zenékből áll, és nekem nagyon tetszik. Bár tartalmaz modern stílusból vett elemeket.
Illetve az indiánoknak volt kézzel font karkötőjük, amiknek feltehetően a színük és mintájuk jelentett valamit. Legjobb tudomásom szerint az illető személységére utalt. Ezeket a tárgyakat a mai ember barátságkarkötőként ismeri. -
ba32107 #66 nálam nem jelent meg, ha elcsesztem, akkor tessék -
ba32107 #65 ha mindenkinek a zene tetszik, akkor itt egy videó. a zenéje a lényeg, bár nemtom ez mennyire "indiános", de nekem tetszik. azért remélem a trükk is tetszik majd (én tudom hogy kell )
-
#64 Helló! Valami ilyen indián zene album címet, vagy valami helyet, ahonnan lehet leszedni tud valaki? Ilyen jó kis relaxzenét keresek :D Előrre is köszi! -
hitch #63 hát van ez a cheroke hajtampon XD akinek nem ismerős az nézze meg a south parkot meg ott vna a prey-ből a tommy gyerek na ez nálam kúltura.na jo csak vicc volt -
Fbn Lx #62 ja.
az amerikaiakon kívül ez európaiakat utálom még :D -
#61 Jó topik,indiánokkal semmi gondom,csak,az,hogy nálunk kevés van. Jobban elviselném őket mint a cigókat:D
De ugyan így vagyok a négerekkel is. Inkább ők mint a kanalas Winnetou-k -
#60 nahuatl nyelvtan(aztékok beszélték)
na jó böngészgetést^^ -
#59 native american languages :-> -
#58 Nemcsak ők és nemcsak ott alkalmaztak ilyet. De nem hiszem, hogy a betegségeknek nagyon aggódni kéne. Jelenleg ismert betegség 6000 felett van. Gyógyszergyári és jelenleg alkalmazott orvosi módszerekkel kb. 300-400 gyógyítható. -
#57 Izzasztókunyhó
tipik:
-
#56 én ugy vagyok ezzel hogy...
a természet mindig törekedik arra hogy ne legyünk sokan
ha találunk egy orvosságot megjelenik majd egy újabb betegség
(mint az hiv vírus, aztsem régóta ismerjük)
Érdekesség: ,,Az amerikai gyarmatosítók már a XVII. században biológiai fegyvert használtak, amikor himlővel fertőzött takarókat ajándékoztak az indiánoknak.''
-
#55 Az ősi és civilizálatlan nem jelent primitívet egyidejűleg. És indiánok ezek is, mert az indián Amerika őslakosságának összefoglaló neve.
Ezen kívül erősen remélem, hogy sose fogjuk megtudni mi az igazság. Mert a vírus és a baktérium, meg a gombák nem tartoznak a válogatós fajták közé. Primitív és fejlett kultúrájú egyaránt elpusztulhat.
Egyszer olvastam egy novellát. Nem indiános, de érdekes gondolat: Idegenek jönnek a földre. Megállapítják: nagyon szennyezett. Első nap megtisztítják a hegyeket, második nap a völgyeket, harmadik nap a vizeket, negyedik nap a falvakat, ötödik nap a városokat, hatodik nap a levegőt. És a hetedik napon a homo rezisztens kihal. -
Vlala #54 Tarjánban is jártak indián zenészek, vettem is tőlük 6 CD-t. :)
Fav+ -
#53 jah, dúúúrva.
maga a "beragadt" történelem
de ezek nagyon primitív törzsek, főleg az indiánokhoz képest -
#51 egy nagyon jó, érdekes cikk. aki még nem olvasta, tegye meg :] -
kocsisgabor9999 #50 A legcsodálatosabb nép! Semmi irigység, összetartás, szeretet! -
#49 Nem tudom, mit vártatok bűnözők és "hősök" leszármazottaitól.
Viszont ami érdekes: él olyan indián kultúra, ahol a nép már évszázadok óta kihalt. Szökött néger rabszolgák tanulták el és őrzik-élik a mai napig. -
#48 Azért az akkori amerikaiak még elég erősen magukon hordták a "Made in Europe" cimkét. Nem kell itt rögtön letámadni őket, ha amerikában főként magyar gyarmatósítók kerültek volna (haha) ők is nyomtak volna egy szép nagy népírtást. -
ba32107 #47 na jó, de akkoriban minden európai ember ezt csinálta a gyarmatokon......ugyanúgy ez volt dél-amerikában, indiában, afrikában, stb......nem kifejezetten az amerikaiak a "szemetek".
én amúgy jobbára csak regényeket olvastam az indiánokról, nekem leginkább a viselkedésük, jellemük, erényeik tetszenek. olvastátok Cooper regényeit? hát szerintem elképesztő jók... -
#46 Sérült "amerikaiak" szépen kiirtották őket, de mindig úgy adják elő ezt a sztorit, mintha valami kis mókás játék lenne. Szerintük Irakban is hősök szolgálnak... és van aki ezt a mocskot még be is veszi.
Szánalmas egy nemzet rendesen.
Az indián kultúra/felfogás a szememben, mérföldekkel magasabb szinten áll a jelenlegi vagy a múltbeli bármilyen amerikai kultúránál. -
#45 Sokat én se tudok, de ami biztos: sámánok ma is vannak, stílusuk, módszereik az ősi magyar sámánokéhoz hasonló, bár igazi magyar sámánok már csak Hollandiában lelhetők fel.
A totemoszlop nem totemállatokat, hanem törzsfőnököket, hősöket örökít meg. Akiknek az arcára senki, de a nevére mindenki emlékszik. Tulajdonképpen faragott névsor.
Az ősi kultúrát a mai napig tanítják a rezervátumokban.
Aki az én kedvencem: Tatanka Yotanka, ahogy a jólnevelt amarikaiak írják. Ülő Bika. Talán mondhatom a világ legjelentősebb szabadságharcos vezére a mai napig. Nagyon sok ellenséges törzset volt képes egyesíteni a háborúhoz. Győzhettek volna, nem sokon múlt.
A navaho nyelv volt az amerikaiak egyik legjelentősebb eszköze a II. világháborúban - titkosírás és rádióadások titkosítása helyett. Akkor még nem találták fel a nyelvek matematikai modelljét.
Egyszer eljutott hozzám egy indián dal kottája. Az akkori énektanárom a Magyar Rádió kórusában énekelt. Elvitte a kottát megmutatni a kórusnak. Azzal hozta vissza: nem hiszik, hogy ezt fehér ember el tudja énekelni. Mondjuk nem csoda, hiszen a legenda szerint az indiánok a széltől, a víztől és a madaraktól tanulták az ének tudományát.
Mai napig siratom azt a könyvet, amit gyerekkoromban anyám kölcsönadott a tudtom nélkül. Abban az indián oktatási módszereken kívül a ruhák, mokaszinok készítése, szabásmintája és az indián gyöngyszövés technikája, színvilága, észak Amerikára jellemző mintái is benne voltak. -
#44 Engem is érdekelnek az ilyen dolgok, de nagyon keveset tudok az indián kultúrákról.
Én is szeretem az utcai indián zenészeket, szinte mindenhol ott vannak ahol van valamilyen rendezvény :D De abba én nem lennék biztos, hogy tényleg igazi indián zenéket játszanak.
De ha igazit is játszanak, azért kihasználják a hangtechnika lehetőségeit (pl erős zengetés, erősítés). Kiváncsi lennék ezek nélkül kinek tetszene :P Régen biztosan nem hangzott így :D
Egyébként itt is egy videó az indián zenészekről:
link
Itt is egy klipp
-
#43 Thunderbluff? ^^ -
#42 jó lenne egy ilyen helyen élni
(látszik 2 karimból mind a kettő 2 tauren volt a wowban) -
#41 indián íj:
de végül győzött a winchester...:o)
-
#40 Láttam pár hónapja az M1-en egy francia ismeretterjesztő filmet, amiben pár francia emberke egy darabig egy alaszkai indián törzsben élt.
Semmi extra, bölényeket tenyésztettek, és legelőváltó gazdálkodásban éltek.
A sámán hegyi kristályokat használt a "nyűgös embereken", állítólag a kristály rezgése jótékony hatással van az emberre. -
#39 sámán:
Képes transzba esni, a közösségben ő képes kommunikálni a szellemvilággal, ezen kívül gyógyító
A sámáni kultúrákban a dob az egyik legfontosabb kelléke volt a szellemvilágokba való utazásnak, emiatt sok helyütt a sámán lovának is nevezték. A ritmikus dobszó hipnotikus ritmusa (kb. 3-4 Hz) segítette a sámánt annak a tudatállapotnak a kialakulásában, amely a gyógyításhoz, jósláshoz elengedhetetlen volt.
Nagyon hasonlóan tevékenykedtek a mi pogány táltosaink is.