227
  • Amiga
    Az utóbbi száz-kétszáz év tudományos kutatásainak és a technikai fejlődés felgyorsulásának számos oka van és szinte fáj itt egynémely régebbi hozzászólást olvasni arról, hogy nekünk erre UFO-kra volt szükségünk.

1. A tömegkommunikáció

Ez olyan óriási lépés volt a 19. században, amely kikényszerítette a fejlődési ütem felgyorsulását. A telefon összekapcsolta az embereket, a tudástárakat, egész egyszerűen lehetővé tette a konzultációt nem csak különböző elmék, de különféle szakterületek között, amire addig szinte egyáltalán nem volt mód.

2. A nyomtatás

Egész egyszerűen a korabeli tudósoknak nem állt rendelkezésükre elegendő nyomtatott anyag. A legtöbb nagy elme élete alkonyáig tanult, és csak néhány (ezer) kivételes képességű ember ért el valóban átütő erejű felfedezéseket.

3. Vallásosság és társadalom vs. polgárosodás és "felvilágosodás"

Nyilvánvalóan az újkorig a tudományos fejlődésnek a társadalmi berendezkedésnek is köszönhető, hogy a feltalálók élete nem volt mindig üdvös. Elégették őket, éhenhaltak vagy elhurcolták katonának sokukat.

4. Populáció

A világ mai népessége 7 milliárd fő, de pl. 100 évvel ezelőtt még 2 milliárd alatt volt, a római korban pedig negyed milliárd. kisebb volt a lángelmék születésének valószínűsége is.

5. Gazdaság

Ma már nagy biznisz a tudomány, a szabadalmaztatás (elég csak a Toshiba - Sony versenyfutásra gondolni a következő DVD-jellegű formátummal kapcsolatban). De régen az állattenyésztés és a földművelés volt a biznisz, meg a kereskedelem. Nem ment akkora kapacitás a tudományos munkára.

Tehát: tömegkommunikáció + elérhető adattárolási technológiák + tudományt támogató társadalmi forma + nagyméretű populáció + piac = gyors ütemű fejlődés.

Nem kell itt UFO-kat gyanítani!

Milyen hülyeség már... megmutatták Madame Curie-nek a radioaktivitást, de elfelejtettek szólni neki arról, hogyan védekezzen a sugárfertőzés ellen?
  • narumon
    "Az evolucionisták szerint is vannak lassú araszolások, majd ugrásszerű fejlődés. Ha nem hiszed, járj utána"

Nem is mondtam hogy nincs ilyen, sőt egész konkrétan evolúcióból jól képben vagyok, de amit ezen a szinten a tudomány állit az semmivel sem megalapozottab, vagy akárcsak hihetőbb, mint itt a fórumon valaki meséje az ő éjszakai kintik általi klónozásról, és ezt a tudomány is (már a józanabbak) elismeri.
  • assdf
    "inkább úgy néz ki hogy x millió év evolució alatt nüansznyi változások majd hirtelen néhány ezer év és "fejlett" ősember"

Öszintén szólva, nem tudom milyen "fejlett" ősemberről beszélsz. Az ember csak eszközhasználatban fejlődött kiemelkedően, másban nem. 1 millió év alatt 2-3-szorosára nőtt az agya. Meg szörtelenebb lett. És? Más állat ennyi idő alatt a 2-3 szorosára nőtt, és 2-3szor akkora agyara lett. Kinek mi volt az eszköze a túléléshez. Én ugy látom hogy a mai ember ugyanannyira fejlett mint a 10 ezer évvel ezelőtti csak a technikai fejlődés haladt. Ugyanugy van tömegmészárlás, ugyanugy van háború földért, hatalomért vagy csak hüyeségért, ugyanugy kibaszunk a másikkal, ugyanugy nincs összetartás, ugyanugy a különbségeket nézzük és nem a hasonlóságokat stb.
    Külső jegyeket tekintve szintén.

Szóval ember evoluciós szinten az utóbbi 1 millió évben szinte alig fejlődött, legalábbis más állatokhoz képest egyáltalán nem nagy változások történtek. Egyszerüen csak nekünk az agyunk fejlődött és nem az agyarunk, és igy egyre látványosabb technikai dolgokat tudunk alkotni, de még a gondolkodásmodunk is maradt ugyanaz az ősrégi.

Egyébként meg, nüansznyi változások is okozhatnak óriási változásokat. Ha egy nagy sziklát meglöksz a hegytetőn, akkor az végigzug a hegyoldalon és legyalul mindent. Pedig ehhez az energiához kéepst a meglökés csak egy lópikula. És ha kivülről néznéd nem értenéd hogy lehet hogy egy pici lökés ekkora energiát szabadit fel, biztos az ufok voltak.
  • Myron
    1. nem voltak a holdon
    2. visszafele betéptek mint állat :D
  • szbalu
    Szerintem a A Védelmi Minisztérium X-aktái cimű dokumentumfilm hiteles (http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=7471510&i_where=1&i_where_tv=1) a viasat exploreren láttam, csak lakapták a műsorról.
  • Epikurosz
    Az evolucionisták szerint is vannak lassú araszolások, majd ugrásszerű fejlődés. Ha nem hiszed, járj utána.
  • narumon
    "és igy tovább. Pedig ez csak ~1000 év különbség és nem 10000,"

Hát az a baj, hogy nem technikai különbségről beszéltek itt előttem hanem Evolúciós különbségről. Az amiket teirsz abban semmi különbség nincs, sima és nyomon követhető technika fejlődés. Semmi különleges és főleg "nem mintha két külön faj lenne".

"ergó hogy 1000 év kőbaltafejlesztés után hirtelen 100 év alatt fejlődtek annyit mint az előtte lévő 1000 évben"

Az a baj, hogy ez inkább úgy néz ki hogy x millió év evolució alatt nüansznyi változások majd hirtelen néhány ezer év és "fejlett" ősember. Az evolúció nem igy működik ezt könnyen beláthatod.

"Ha ez megismétlődött néhányszor, máris megkapod hogy 20 ezer éve még kisgatyában szaladgáltak őseink, majd 5000 évvel ezelőtt már piramist épitettek."

Ismét leirom, bár a felvető kommentet nem én irtam, hogy rossz helyen kapizsgálsz, ofcorsz nem arról van szó, hogy 100 év mulva már ürben rohangálunk ez sima, egyszerű és nyomonkövethető technikai fejlődés.
  • narumon
    "Erre rácáfol a tudomány."

Hol is cáfol rá a tudomány?

"Amúgy, ha beavatkoztak, elég kétbalkezes módon tették, mert pocsék az eredmény. Lehet, hogy csak kontárkodtak. ha."

És miért tették volna kétbalkezes módon? Lehet hogy pontosan úgy tették ahogy azt ők azt tervezték.
  • narumon
    "Én hiszek abban hogy kb. 12-13 ezer évvel ezelőtt idegenek felfedezték bolygónkat, és beavatkoztak fejlődésünkbe."

Nagyjából én is valami ilyesmiben "hiszek"
  • narumon
    "Az idegenek olyan jószívűek, hogy átvállalják a földi ingyenélők segélyeinek költségeit, sőt, még egy bazi nagy rakomány színesfémet is küldenek le a földre, ingyért."

A szinesfémeket egyébként jelenleg elfele viszik innen :(
  • narumon
    "Ha lesz valamilyen komoly bizonyíték, tegyétek már fel a jutyubra, hogy én is megnézhessem. Addig is mehet az üres duma, ártani nem árt."

Így van, de ne felejtsd el, hogy addig az ellenkezője is csak üres duma, és persze az sem árt.
  • narumon
    "ha meg esetleg tényleg itt járkálnak a csészealjak, akkor hogyhogy nem európa felett?? fényéveket utaznak, de nem értik meg a kultúránkat??"

Európában sem láttak semmivel sem kevesebb ufot mint amerikában. Minden EU kormánynak megvan az adott témával foglalkozó ügyosztálya.
  • narumon
    "Persze, több száz U.F.O. köröz a Föld körül, meg-meg villantják magukat néha a közönségnek."

Vagy éppen mindenféle álcázóberendezésük van, de néha néha becsúszik egy kis baki.

"Ha egy idegen civilizáció, amely messze nem zárható ki, h valhol a világegyetembe létezik, felfedezné a Földdet, nem hiszem, hogy ez lenne a módszerük a "kapcsolatfelvételre", vagy biztos csak valami "

Vagy már régen megtörtént a kapcsolatfelvétel azon formája amit ők akarnak, és nem kötik a te orrodra a többit.

"Emellett ~viszonylag elképzelhető, hogy egy kóbor U.F.O. Roswellnél lezuhant, de sztem ennek is kicsi az esélye."

Nem éppen kóbor ufo volt és nem véletlen zuhant le. Ráadásul kettő volt az az egy.
  • assdf
    Ez ennél összetettebb kérdés azért. Ugyebár ha valami exponenciális mint ahogy irtad, akkor pont hogy úgy kell viselkednie amit irsz és furcsának tartasz. Gondolj bele az exponenciális görbébe. Pont az látszik rajta hogy relativ nagyon sokáig alacsony a görbe, majd hirtelen az egekbe szökik. Ezzel kapásból magyarázható hogy 1 millió éven át miért nem volt semmi majd "hirtelen" sokminden fejlődött.

Másrészt az emberiség fejlődése azért nem csak szimplán egy matematikai görbe, hisz egy csomó minden más is közbeavatkozott.
    Vegyük például a római birodalmat. A maga korában a világ egyik legfejlettebb állama volt. Majd összeomlott a saját súlya alatt és mi maradt utánna? A többi nép sokkal fejletlenebb volt nála igy erősebb kutya b@szik elven jól porig égették a birodalom maradványát. Majd szépen visszaestünk a sötét középkorba többszáz éven át. Pedig hát ott volt egy nagyon fejlett civilizáció, mégsem ért az egész semmit, mert amikor már nem birta eltartani magát összeomlott a többi fejletlen nép meg nem fogta fel az alkotásaikat, hanem legyalulta őket. És máris visszaesett az exponenciális fejlődés.

"Most őszintén én erre a felgyorsult exponenicális fejlődés indítatására vagyok kíváncsi.. hogy mi volt ez? Miért volt ez?"

Hát öszintén, ha a mi történelmüket nézem el, akkor igen valószinünek tartom hogy az exponenciális fejlődést valamilyen "háború" inditotta be.
    A dologhoz nem kell nagy ész, régen éltek az ősemberek. Igen ám, de annyira kevesen voltak hogy nemigen találkoztak egymással, igy igazából csak a túlélés és az élelemgyüjtés volt a cél, ehhez pedig nem kell túl nagy technológia. Csakhogy egy idő után eljött az a korszak amikor egy-egy területen már annyian éltek hogy egymás elől vették el a forrásokat. Igy hát két lehetőség volt, vagy elvándoroltak, vagy megküzdöttek egymással. És mint tudjuk a háború az egyik legnagyobb fejlődés gyorsitó, lásd csak 1. és 2. világháborús találmányok.
    Szóval az én véleményem szerint mindössze annyi történt hogy valamikor 20-30 ezer évvel ezelőtt az együttélés már komoly gondot okozott és ez vszinüleg gyakori háborukhoz vezett, amik viszont beinditották a technológia fejlődést, hisz az emberek esetében egy győzelmet két dolog dönthet el: létszám vagy technikai fejlődés.

Szóval ennyi. És igen valószinü lusták voltunk fejlődni 1 millió évig mert nem volt rá szükség. Nézd meg pl. az indiaikat v afrikaikat vagy pl. a saját kisebbségünket, amelyik olyan jól alkalmazkodott a jelenlegi eltartó rendszerhez hogy semmiféle fejlődést nem produkál, sőt mi több inkább visszafejlődést, mert nincs rászorulva hogy mozgassa az agyát. Szóval a mai napig vannak a földnek olyan népei amelyik "lusták" és többszáz évvel vannak mögöttünk mert nem akarnak/tak fejlődni ilyen v olyan okok miatt.
  • Soundmaker
    Az a baj hogy ném értitek a dolgot... én nem krisztus utáni vilgáról beszélek mert ott már exponenciálisan fejldőött egy adott társadalom technikai tudása.

Hogy érthetőbb legyen...

Mi történt ie. 1.300.000 és ie. 15.000 között?

Feltaláltuk a pattintott kőbaltát, megtanultunk a tűzzel bánni, eszközöket tudtunk készíteni. Kellett rá cirka 1.285.000 év... De a lovasszekértől a lézerig és az űrutazásig nem kellett csak 3-4 ezer év...

Most őszintén én erre a felgyorsult exponenicális fejlődés indítatására vagyok kíváncsi.. hogy mi volt ez? Miért volt ez?

Lehetett földönkívüli beavatkozás vagy lusták voltunk fejlődni másfél millió évig? Ezután jönnek majd az evolúciós dumák hogy mert az agyunk fejlődött...

Ha ez igaz akkor mára miért nem duplázodott meg az agytérfogatunk? 10 ezer év alatt már látványos fejlődésen kellett volna átesnünk (ennyi idő alatt felvirágzott a Cro-magnoni ember és el is tűnt) szóval van a történelmünkben egy elég zavaros 10 - 20 ezer év ahol hirtelen robbanásszerűen kiteljesedett a civilázicónk.

És ezzel nem az őskori emberek tudását becsmérlem le... Elég eszesek voltak ahhoz, hogy életben maradjanak egfy veszélyel teli világban. De ha nincs az a bizonyos fejlődés gyorsító tényező még mindig törzsekben vadászva járnánk, még ma is élnek ilyen törzsek afrikában ők miért nincsenek velünk egy szinten? Mert elutasítottak minden technikai vívmányt? Ha az egés zemberiség így tett volna akkor még mindig mi is ilyen szinten élnénk nem?
  • CELL9999
    UFO--->nem tudom pontosan mit higyjek...nekem ez addig amíg nem látok kézzelfogható bizonyítékokat olyan mint hogy van-e Isten...
  • Epikurosz
    "Fikázhattok ti akármennyi ufos videot-sztorit, de 1 valódi eset is elég ahhoz, hogy elnémuljon a szarrágók népes tábora."

Hát, akkor lássuk a medvét!
    Szeretnék elnémulni.
  • Praetor
    Palira vették a fószert, és ő meg benyalta a rizsát...
  • assdf
    Ezzel az a gond, hogy nézzük a következő időtartamot:
    i.u. 896
    i.u 2008

ló vs autó,
    lovas futár vs müholdas telefon
    nemezre vésett rovásirás vs laptop
    repülő nyil vs repülő :)
    nyil vs géppuska
    gyógynövényfőzet vs mesterséges megtermékenyités, géntechnológia

és igy tovább. Pedig ez csak ~1000 év különbség és nem 10000, és azt láthatod hogy mintha két különböző faj lenne nem is egy... De azt is láthatjuk hogy az utóbbi 100 évben technikailag legalább annyit fejlődtünk mint az előző 1000 évben együtt. Márpedig ha mi képesek voltunk megtizszerezni a technikai tudásunkat 100 év alatt, akkor ilyen léptékü változás bármikor máskor is bekövetkezhetett az emberiség történelmében, ergó hogy 1000 év kőbaltafejlesztés után hirtelen 100 év alatt fejlődtek annyit mint az előtte lévő 1000 évben. Ha ez megismétlődött néhányszor, máris megkapod hogy 20 ezer éve még kisgatyában szaladgáltak őseink, majd 5000 évvel ezelőtt már piramist épitettek.
  • Epikurosz
    "A tudomány mai vaskalapos képviselőit alighanem sokkolja az a tény, hogy az ókori tudósok komolyan számoltak az UFO-kkal,"

Megnéztem a kalapom, nem vas, hanem csak szalma. :-)

Te, figyelj, ha szószerint vesszük amiket leírsz, akkor az istenek létezése is bizonyított, mert írtak róluk az ókoriak.

Különben, eddig még egyetlen görögországi turista sem talált az Olümposz hegyen isteneket, tehát az ókori szerzők nem éppen írtak igazat. ha nem hiszed, járj utána.
  • Epikurosz
    " Nekem elég nehéz bemagyarázni hogy a baltát majdnem évezredek alatt fejlesztette az ember tökélyre"

A baltát neked nehéz bemagyaRÁZNI, DE AZ UFÓS hülyeségeknek bezzeg bedőltél.
  • Epikurosz
    "Én hiszek abban hogy kb. 12-13 ezer évvel ezelőtt idegenek felfedezték bolygónkat, és beavatkoztak fejlődésünkbe."

Erre rácáfol a tudomány.
    Amúgy, ha beavatkoztak, elég kétbalkezes módon tették, mert pocsék az eredmény. Lehet, hogy csak kontárkodtak. ha.
  • Zsoltika 007
    Megfeledkezel egy aprócska tényről. Attól hogy az emberek korábban éltek, még nem voltak primitívek agyilag. Pár ezer éve is ugyanolyan eszes volt az ember mint most. Hajlamosak vagytok hülyének nézni őket. Pedig annyira okosak voltak mint most bárki.
  • ziipp
    Hm, nagyon kitartasz a kígyó mellett, bár lehet, hogy a Jolly Joker név találóbb lenne. :) Az tény, hogy az ember nagyon elvált a majmoktól. Napjainkra. De ez nem egy varázsütésre ment végbe, pillanatok alatt, hanem lassan alakult így, a szelekciós erők hatására. Ha kijelölnénk egy pontot, ahol az elválás szerintünk elkezdődött, az elején alig tapasztalnánk különbséget a két 'faj' között! Többek között ezért nincs értelme a faj kifejezésnek, de praktikus okokból használjuk.
  • NEXUS6
    Jogos!;)
    Elektrohidrodinamikus akart az lenni.
  • ziipp
    Az emberi fejlődést próbáld folyamataiban vizsgálni. Ha kijelölsz két pontot a történelemben, és összehasonlítod egymással őket, elképesztően nagy különbséget fogsz találni. Ilyen alapon gyakorlatilag bármikor jöhettek UFO-k. Egyébként ezzel az egész témával kapcsolatban az probléma, hogy a hiteles forrásokat mindig elkerülik az idegenek.
  • valamit
    De bizonyos tekintetben az ember nagyon elvált még a majmoktól is. (és ez nem is feltétlen jó) És lehet, hogy ezt a különbséget adta a "kígyó", bármilyen értelemben is.
  • m minnifield
    a legönteltebb dolog az embertől, hogy azt hiszi egyedül ő az értelmes lény a világegyetemben.
  • ziipp
    > "Írta: TVR"

Akarod mondani, TVR-hét? :D

(Bocs, ez magas labda volt.)
  • Soundmaker
    Kis hazánk UFO észlelései közül az egyik:

Kazincbarcikai UFÓ

Mellesleg elhangzott itt pro és kontra érv. De egyvalami érdekes... A kőkorszakból épp hogy kilépő ember pár ezer év alatt egy igen fejlett technikai civilizációt hozott létre. Miből és hogyan? Nekem elég nehéz bemagyarázni hogy a baltát majdnem évezredek alatt fejlesztette az ember tökélyre, épp hogy elkezdte a földművelést, és pár száz évre rá már felhúzták a Szfinxet és az első piramisokat. Mégha az idegen segítséget ki is zárjuk akkor is... komplett és bonyorult matematikai és asztrológiai számítások kellettek, ahhoz hogy ilyen mérnöki csodákra az ember képes legyen. mindezt kb. 5-6000 év alatt érte el a vadászó gyűjtögető társadalomból! Egészen addig majdnem 1 millió évig élt törzsi szinten az ember! Valami megdobta az emberiség fejlődését. Én hiszek abban hogy kb. 12-13 ezer évvel ezelőtt idegenek felfedezték bolygónkat, és beavatkoztak fejlődésünkbe. És mindez egy igen szűk idősávban történt. (kb. i.e.: 13000 és ie 5000 között.) Nézzük sorra : Ádám és Éva teremtéstörténet, Óegyiptomi égből érkezett istenek akik tudást hoztak (elektromosság, matematika, csillagászati ismeretek, rengeteg neolit kori és ókori kőépítmények keletkezése) ezek mind mind nyomot hagytak a civilizációnkban. Mind vallások születését inspirálták. (Indiai vallások, Kereszténység, és egy tucat ma már kihalt vallást.) A Szkeptikusoktól csak annyit kérdezek: Milyen emberi tényező válthatott ki elszigetelt törzsek között olyan közel egységes jelképeket, közel azonos kultúrális alapokat, amelyek nem évezredek alatt hanem évtizedek évszázadok alatt terjedtek el szinte az egész földön (gyengébbek kedvéért: Piramisok, égből érkezett istenek stb.). Szóval valami történt anno ezen a véleményen vagyok.

Hogy ma miért titkolóznak. Egyszerű... te elismernél-e egy olyan kormányt amely tehetetlenül állna szemben egy olyan intelligenciával és fejlett technológiával amely messze felül múlja a miénket. Az amúgy is szkeptikus ember megveszne nagy tömegben, összeomlana a mai társadalmi sturktúra. Viszont fokozatosan mégis "szoktatnak" minket az idegenekhez. 15 éve még ha egy ufóról készült képet nézett valaki az megrémült megilyedt tőle. Manapság az UFO szó már beépült a mai kultúrába így egyre hétköznapi jelenséggé válik. Sok a fake UFO észlelés, és már csak mosolygunk ezen. Talán pont ez a lényege a félreinformálásnak azon kívül hogy el lehet rejteni az igazságot a sok maszlag között. Talán még 1 évtized és már azon se lepődünk meg ha Ferihegyen leszáll egy UFO kiszállnak az idegenek és megkérdezik hol a legközelebbi benzinkút....(vagy atomreaktor :D)

Hosszúra sikerült... bocs :D
  • ziipp
    Az értelem már az ember előtt is jelen volt, például a majmoknál. Természetesen nem olyan magas szinten, de ettől még létezett. Ezért ha a valóban a kígyó hozta el a gondolkodást, akkor elég furcsán oldotta meg, mert fokozatosan adagolta az évmilliók alatt. Akkor már valószínűbb az evolúció.
  • William Hunter
    Repülõ csészealjak az ókorban

A tudomány mai vaskalapos képviselőit alighanem sokkolja az a tény, hogy az ókori tudósok komolyan számoltak az UFO-kkal, és azokat a lehető legtermészetesebb módon, mint valós, létező dolgokat említették.

Példa rá az ifjabb Plinius (élt. Kr. e. 23 és 79 között), aki élete fő művében, a Historia naturalisban - amely mellesleg a középkor természettudományának legfőbb forrása lett - huszonhat helyen említ UFO-t. A többi között ezt írja: "Amikor Lucius Valerius és Gaius Marius, voltak a konzulok (Kr. e. 85 - N. I.), Itália egén egy égő, szikrázó pajzs repült keresztül." Marcus Tullius Cicero (Kr. e. 106-43) nemcsak szónok és ügyvéd, hanem történetíró is volt. Fennmaradt munkáiban kilenc helyen bukkantak azonosíthatatlan repülő tárgyakról szóló beszámolóra. Persze könnyű lenne minden Plinius, Cicero és mások által felsorolt esetet egyszerűen meteornak és más természeti jelenségnek tulajdonítani. Ám olykor egy-egy beszámoló nagyon is világosan céloz céltudatosan repülő, irányát megváltoztató, ezüstös színű diszkoszra, ami semmiképpen sem emlékeztethet bennünket űrből ideszálló, élettelen kődarabra...

Vimana A történetíró Titus Livius (Kr. e. 69-Kr. u. 17) 142 könyvben, vagyis inkább hosszú fejezetben írta le Róma történetét. Ebben mindenről szó esik, ami így vagy úgy érintette a rómaiakat. Könyveiben nemcsak el-elszálló UFO-król lehet olvasni, hanem olyan esetről is, amikor létrejött a találkozás az idegenek és az emberek között! Legalábbis döbbenten említi, hogy fehér ruhás, emberhez hasonló, de szemlátomást nagyon idegen lények bukkantak fel Amiterno város közelében, és mind egyforma volt. Aztán megemlíti az Arpi városa fölött egyhelyben lebegő, "az égen lógó tüzes pajzsot", ami ismét csak UFO-ra utal. Hiszen tudjuk, hogy egyes UFO-k képesek percekig, nemegyszer órákig is lebegni ugyanazon ponton.

Livius harminc (!) helyen említ efféle rejtélyes esetet és történetet. Időrendben az első szerinte Kr. előtt 213-ban volt látható, méghozzá a Velencei-öböl fölött. Amit persze akkor nem így hívtak, már csak azért sem, mert Velencét több évszázad múlva alapították: Az utolsó, Livius által említett jelenség Kr. után 16-ban volt látható Umbre környékén.

Ezzel nincs vége a különös sorozatnak. Volt egy ma már kevésbé ismert, csak a szakemberek által nyilvántartott római történész, bizonyos Julius Obsequens. A melléknév nem éppen hízelgő, hiszen obsequens latinul szolgálatkészt, esetleg megalkuvót is jelent. Ez azonban feltehetően Julius egyéb emberi és nem történetírói értékeire vonatkozik. Nehéz elképzelni, kinek akart volna kedvezni, amikor könyvében, a Liber prodigiorumban tipikus UFO-esetet ír le. Igaz, a szavak, amelyeket használ, nem illenek mai elképzeléseinkhez és a ma megszemlélhető eseményekhez. De ne feledjük el, Julius nem azt írta le, amit a saját szemével látott, hanem mások beszámolóit, szóbeszédeket, történeteket örökített meg. Ez azonban nem zárja ki, hogy a politikailag-társadalmilag semleges UFO-jelenségről objektíven számoljon be. Hiszen nem fűződött érdekük sem azok eltitkolásában, sem megmásításához. Mellesleg éppen a mai UFO-események igazolják az akkori szerzők igazmondását! Ma is történnek hasonló események, ezúttal már dokumentálhatók, bizonyíthatók.

Julius Obsequens szerint Kr. előtt 91 körül Spoletum környékén (a mai Spoleto városa) "aranyos gömb" szállt le a földre, és ott növekedni kezdett, majd kelet felé repült. Olyan rendkívül erős fényt árasztott, hogy elnyomta még a napot is...

A fényerő növelése kelthette a szemtanúkban azt a képzetet, hogy maga a gömb indult növekedésnek. Meteoritok nem szoktak leesni, aztán megint elrepülni...

Julius említett művében még hatvankét esetben számol be ehhez hasonló, rendkívüli esetről. Ami azért nem kevés. Egy dolgot mindenképpen bizonyítani látszik: hogy ilyesmi már az ókorban is előfordult. Az akkori emberek is csodálkoztak, hitetlenkedtek, de mivel világképük egyszerű és egyoldalú volt, általában valamilyen meghatározhatatlan "istennek" tulajdonították a titokzatos repülő diszkoszok felbukkanását.

Írta: TVR
  • eto demerzel
    erdekes cikk. viszont marad a kerdes: ha mindez igaz vala miert nem tud mindeki rolla? miert nem jelent meg a hirekben, ujasagokban, blikk nekik jol jott volna...
  • eto demerzel
    az aranygyapju legandaja nem afrikaban hanem a kaukazusban keresendo.

• Fregat
    Nem tudom hanyan hiszitek hogy a vilagegyetem vegtelen ha vegtelen akkor az elet is lehet vegtelen benne csak a tavolsag szigetel el mivel a vegtelenben kiszurni hogy hol van a masik elovilag az lehetetlen csak a szenencsen mulik!!
  • Fec papa

• Fec papa
    Most ezt tényleg komolyan kéne venni?+társaik

• HiddenTruth
    Nekem a halálcsillagról a Iapetus jut eszembe, a Szaturnusz egyik holdja:
    Iapetus - moon
    Olyan mintha szabályos sokszögekből épülne fel.
  • m minnifield
    nem semmi képek ezek, az egyik üstökösben ülő férfi feltünően hasonlít a palenque-i szarkofágra.
  • m minnifield
    mármint hiddentruth linkjén, na...