22
  • Epikurosz
    #22
    Én tényleg kíváncsi lennék, hogy mi ilyenkor a szabályos eljárás, meg fizet-e a CASCO. Soha nem lehet tudni... Majd rákeresek Kázmér ???? ügyvéd nevére, meg az Autóklubra, biztos van erre jogi válasz.
  • Tinman #21
    Nem.
    Ha ilyen eset van, még te ütheted meg a bokád. A MÁV-al rendszeresen egyezkedik a vadásztársaság, ha elcsapnak 1-1 szarvast.
    Legjobb amit ilyenkor az ember tehet, hogy megpróbálja az útról levonszolni a dögöt, majd elhúz a fenébe onnan.

    Egyébként nem az autós és nem is a vadásztársaság a hibás hanem a közútkezelő!
    Külföldön -főleg Németben- fixen telepített kerítések vannak és nem engedélyezik forgalmas utak mellé a kukorica, búza, stb ültetvényeket.
    Nálunk kidobnak egy táblát szinte mindenhol és ezzel azt hiszik el van intézve.

    Pár éve melankolikus állapotban jöttem hazafelé kemény 60 km/h-val a főúton és a kukoricásból egy baromi nagy szarvasbika ugrott ki az útra, azonnal satuztam így is eltörte a rendszámtáblát, benyomta egy picit a lökhárítót és betörött a fényszóró + búra.
    Ismétlem 60-al cammogtam. Ilyenkor ki a hibás? Hát biztos nem én, mégis én fizettem ki a szerelőnek a nem kevés összeget.
  • scagnetti
    #20
    Rosszul tudod. Lentebb már írtam hogy 96 óta nem fizet vadbalesetre, mindegy hogy hibás voltál-e vagy sem.
  • Epikurosz
    #19
    Én úgy t'om, hogy a vadásztársaság fizet kártérítést a törött kocsiért, ha minden szabályt betartottál.
  • Skyline
    #18
    Arról nem is beszélve hogy biztosító nem fizet,ha kiderül hogy gyorsan mentél meg is birságolnak SŐT az állatot is állítólag ki kell fizetni (ez nemtopm igaz-e)...Akkor vajon ha beugrik egyszer elém egy ilyen szerencsétlen és ott döglik meg az útszélén nekemmeg szarrátöri a kocsi elejét rendőrt hív az értelmes ember vagy ha üzemképes marad a kocsi berakja az állatot a csomagtartóba és legalkább eszik egy jó pörköltet?:)
    Sajnálom sajnálom...De velem senki se fizettessen ki semmit amikor újgazdag kis vadászaink hobbiból gyilkolásszák ezeket az állatokat...Ha már kártérítés nincs csak fizetni kell,legyen inkább as pörkölt.:)
  • Skyline
    #17
    Tessék:
    Kerestúri út vége (budapest vége és budapest tábla között erdős szakasz) kb 70km/h a semmiből 3 méterrel elém ugrott ki a szarvas 3-an álltunk keresztbe miatta nemlett senkinek semmi baja,szarvas sem kapott belőlem de a szar megfagyott bennemis meg a másik két autósban is....És itt hivatalosan 90-el lehet menni,a szembőljövőnél aki szintén berántotta keresztbe a kocsit satufékkel vadriasztó volt (annyit is ér)...
    Gyakorlatilag a legmagasabb ívből leszartam volna a szarvast ha jönnek mögöttem,mert ha akkor satu azt biztos hogy törik pár autó,és vhogy a szemből jövők is így voltak vele jogosan...
    Temaruk kicsit gondolkodj már el azon hogy amikor egy ilyen állat megérkezik egy autóútra 1-2 méterrel a kocsi elé ahol hivatalosan 90-el lehet menni akkor mennyire érdekel a szarvas ha közben a forgalomban ember is meghalhat tőle..
  • V43 1105
    #16
    Ott van az a szétroncsolt szarvasos kép, azér bezzeg nem jár büntipont ..
  • TrIp
    #15
    körülbelül én is így gondolom ahogy leírtad... gazdag vadászok hobbiját, az éppen arrajáró autósok szívják meg...
  • scagnetti
    #14
    1. Először is nem vagyok gazdag hogy ilyeneket támogassak. A fél milliót sajnos magam kellett nagy nehezen (kölcsönből) kifizetnem, lévén nincs olyan sok pénzem fullcasco-ra.
    2. Aki esetleg nem tudja, a vadásztársaság 1996 óta nem fizet vadbalesetre.
    3. Ez 3 éve történt, és ott nem volt vadveszély tábla kitéve (a mai napig nincs).
    4. Szerintem ha te elcsapnál egy szarvast, nem hiszem hogy egyből sajnálni kezdenéd azt az állatot. Örülsz hogy egyben megúsztad karcolás nélkül (elég ritka az ilyen).Állatbarát vagyok, de nem éreztem semmilyen bűntudatot.
    A történtekért egy valakit tudok okolni, mégpedig a vadásztársaságot. Kötelességük lenne a Közlekedésfőfelügyeletnek jelenteni a vadveszélyt arra a bizonyos területre, és legalább ha már szögesdrótot nem is, de egy rohadt táblát kitenni.
    Ja és kb. 100-al mentem, de ez igazából lényegtelen, mivel elkerülhetetlen volt az ütközés, mert szinte a semmiből ugrott elő.
    És nem kívánom senkinek sem ezt a negatív élményt.
    De ha már ennyire tapasztalt vagy ebben a témában, akkor kérdezz meg másokat is, hogy mit gondoltak az eset után.
  • teddybear
    #13
    Lehet, hogy kissé gyorsan mentél? Vagy rosszul szerelted fel? Esetleg süket volt a szarvas?

    A másik lehetőség, hogy az út mellé kerítést húznak, mint pl. az M3-as mellé. Nem kell a drága érzékelő, és még a bambább parasztot, városi kirándulót is visszatartja.
  • Epikurosz
    #12
    Bicikliző robot.
    Magyar...izé..japán fejlesztés.
  • Epikurosz
    #11
    Én is vettem ilyen kis olcsó fütyülőt, de még nem szereltem fel. Akkor már ne is tegyem?

    Különben a félmillával szerencséd volt (remélem volt kaszkód!?)

    Nekem apróbb karambolom volt, és a márkaszerviz kicserélt egy ajtót, lökhárítót, pár kis vackot, és kihozta totálkárosra az autót. 2,4 M-be került, ennek 10%-át fizettem én.
    Csak azon csodálkozom, hogy a biztosítók miért tűrik az ilyen csaló szervizek ténykedését...Persze a kárszakértő beépített ember ilyenkor.

    Témához hozzászólva:
    Szerintem a legjobb megoldás a drótkerítés, villannyal benne (villanypásztor), és helyenként átjárókkal "állatátjáró", nem gyalogosátjáró, vagyis igazi zebra).

    A jelzőlámpa piros, megállsz, szarvasbika komótosan átmegy, zöld a lámpa, mész tovább. :-)
  • TrIp
    #10
    nemtudom törte-e már totálkárra az autód egy éppen b@szni kocogó szarvas...?!
    ha olyan helyen laksz, ahol sok a nagyobb erdő, és az út szélétől körülbelül fél méterre már sűrű a növényzet, és ha már neked is lett volna legalább 3 baleseted ilyen vadak miatt, akkor nyilván te sem az állatot sajnálnád. először még nem a kocsi miatt fájt a szivem.
  • scs17
    #9
    Tudod a hétköznapi ember számára, akinek nincsenek milliói, ez a realitás és nem elsősorban a szarvassal fog törődni...
  • Temaruk
    #8
    Nagyon valószínű amit mondasz, egyszer meg fog történni! Nem vitatom! De nekem a hozzáállással volt bajom, a tipikus anyagi szemléletű gondolkodással, (amire lehet, hogy tévesen következtetek 3 sor alapján...) hogy az első ami eszébe jut, hogy jajj mennyibe fog ez kerülni! Szomorú, sajnos túl sok ember gondolkozik így...
  • Luminas
    #7
    Evolúció.- Pár generáció múlva megtanulják, hogy nem jó ötlet kiállni a világító süvöltő tárgyak elé. Annyit meg nem csapnak el, hogy a populáció léte veszélybe kerüljön.
  • Temaruk
    #6
    Gratulálok! A "jól kifejlett szarvasbika" persze nem számít, csak a fél milla... Ha volt fél millád az autó újraélesztésére, akkor biztos van több pénzed is, hogy támogasd ezt a kezdeményezést, hogy ne kelljen többet autó újraélesztésre költened... Mert gondolom elsősorban szerinted ez az előnye...
  • scagnetti
    #5
    "pár forintos vacak, de hatásos"
    Jól mondod hogy vacak, annyit is ér, és egyáltalán nem hatásos. Tapasztalatból mondom. Nekem a kis vacak ellenére is sikerült egy jól kifejlett szarvasbikát elcsapnom. Nagy szerencsére semmi bajom nem lett, viszont az autó félmillából lett újraélesztve.
    Úgyhogy senkinek nem ajánlom hogy vegyen ilyen vackot, mert semmit nem ér.
    Ez a rendszer meg jól hangzik, csak a magyar állam nem mostanbában fog ilyenre költeni.
  • szombi
    #4
    Éljen a globális felmelegedés!!!
  • hodobaj
    #3
    Aha ez mind szép és jó csak 20méterenként gps,kamera,napelem,meg egy számitógép meg egy lámpa kicsit drága lenne.
    Ilyet bárki tudd csinálni.
  • teddybear
    #2
    Egy időben lehetett venni kis műanyag "szarvasriasztó" sípot. A menetszél fújta, és ultrahanggal riasztott. Pár forintos vacak, de hatásos.
  • akyyy
    #1
    hmm, ingyen kamera, ingyen gps, kis barkácsolással már egy komolyabb gps-t össze lehet vele szerelni:D

    illetve lehet menni vadászni. autó érzékeli, szarvas vészesen közeledik, megállni puska elő, és már látni is.