61
  • Balumann
    Magyarul az egész DX10 nagyon jó dolog lenne, de nem tudnák úgy megírni a játékokat, hogy dx9 -ben is, meg konzolokon is mennyen a dolog.
    A jelenlegi bekapcsolható DX10 effektek a játékokban egyértelműen nem dx10-esek akkor, és dx9-ben is simán működnének. Csak azért csinálták, hogy ha már megvették akkor csak legyen valami kis különbség.

A kártyák gyorsabbak is, nem csak új technológiát váltottunk. Bár a dx10 nyilván csábítóbb, de a jobb kártyák úgyis ugyan annyiba kerülnének ha nem dx10 lenne szerintem.

Nyilván nincs kihasználva teljesen a dx9, de ha egy újabb technológiával sokkal egyszerűbben meg lehet oldani dolgokat, akkor miért ne. 1 magos processzort is lehettett volna még valamilyen technikával gyorsabbá tenni, de minek ha sokkal jobb a többmagos rendszer.
  • Ferrer
    Lesz majd XP-s változat? :D
  • sirpalee
    De az nem DX10 alatt futott, hanem uazok az effektek DX9 alatt. Arról nem tehet az ember hogy a crytek elszúrta az egészet, és nem volt képes normális dx10-es motort írni.

Az opengl-t meg csak hanyagolják, egy nagy rakás ... az egész, nincs egységesítve, extensionok egymás hegyén hátán, és már eléggé le van maradva, és az OGL 3.0 merre is van?
  • Sanyix
    "A dx9 jelenleg azert maradt az elterjedt api, mert minden jelenlegi konzol (ps3, xbox360) csak ezt tamogatja"

ps3 egyáltalán nem támogat dx-et, max az abban meghatározott effekeket, de opengl segítségével.
  • BCS pixel
    A játék fejlesztés anyagilag nagyon nagy kockázat. Az 5-6 legnagyobb, már többször sikert aratott játékfejlesztő céget kivéve, ez mindenkire igaz. De sokszor a legnagyobbakra is. Minden kis apró költség sokat számít. Vagyis csak akkor lesz több opengl-es játék, ha nagyon sok felhasználó elkezdi preferálni az egyéb oprendszereket. Továbbá mivel directx-en van a pénz, így a minden féle támogatások, fejlesztések, egyeztetések inkább arra vannak.

Ez így egy ördögi kör. Ez bizony akkor fog csak változni, ha felhasználói szokások nagy mértékben változnak.

Egyébként a dirext10 kellett meg a dirext11 is szükség van. Senki nem mondta, hogy kötelező gépet újítani. Plusz így a régebbi technológiáknak gyorsan lemegy majd ára, és ez egy jó dolog.
  • kvp
    A legtobb embernek windows van a gepen. Ezert a jatekokat windowsra fejlesztik, ahol a directx a nativ api. Az atlag emberek kozzul jatekra szant gepen eleg kevesen hasznalnak linuxot es aki igen, az is inkabb azert mert ingyenes. Az o kedvukert nem fognak fizetos szoftvereket fejleszteni opengl-ben.

A dx9 jelenleg azert maradt az elterjedt api, mert minden jelenlegi konzol (ps3, xbox360) csak ezt tamogatja, tovabba a legtobb ember nem hajlando penzt aldozni a vista futtatasara es jatekra egy idoben alkalmas gepre.

A dx10 eleg nagy fejlesztes volt, megjelentek a geometry shader-ek, ami azt jelenti, hogy most mar a dx trukkozes nelkul is kepes fizikat es futas kozben szamolt animaciokat gyorsitani. Az elso az elethubb fizikai szimulaciokat a masodik a gordulekenyebb, fix fazisok nelkui animaciokat tenne lehetove. A fejlesztok e helyett meg mindig a cpu-val szamoltatjak mindkettot. A kovetkezo lepes az lenne, ha a teljes jateklogika atkerulne a gpu-ba es lehetove valna az ai gyorsitas, tehat a cpu-t szinte nem is hasznalo jatekok szuletnenek. Arrol nem is beszelve, hogy a mai babu modell helyett a karakterek fizikai felepiteset figyelembe vevo animaciokat lehetne generaltatni a geppel. (tehat nem egy animator hatarozna meg a mozgasokat, hanem a jateklogika csak annyit mondana, hogy eppen melyik izmait fesziti meg a karakter, es a tobbit a modell alapjan kiszamolna a gpu, tehat kornyezettel kolcsonhatasban a lehetseges animaciok szama kozel vegtelenre none, azaz pl. soha nem lepne vagy ugrana ketszer pixelre egyforman egy karakter)

A dx10 lehetove teszi ezeket, csupan addig senkinek nem eri meg ilyen drasztikusan eltero elven jatekokat fejleszteni, amig a konzolok nem tudjak futtatni az igy megirt kodot. Ez sokkal drasztikusabb valtas mint ami dx8 es dx9 kozott tortent, mivel itt a teljes jatekmotort kellene a gpu-ra megirni, tehat a grafikus motor valna a jatekmotorra es ezaltal tobbet nem lenne lecserelheto ujrairas nelkul masik technologiara.
  • Sanyix
    nemkell linux alá sem megírni. Egyszerűen opengl grafika kell. Ennyi kell, és linuxon is simán megoldható a win-es program futtatása is jó sebességgel, na meg nem csak linuxon, hanem pölö meken, meg pisi3mon is.
  • HUmanEmber41st
    Ahh, lenyúlás szagot érzek...
    Még jó, h a Battlefield 2 DX 9-en fut. :D :D
    Az viszont tényleg szar dolog, h egy játékfejlesztő cég csakis kizárólag DX játékokat csinál. Jó, kivétel az Unreal mert megcsinálták Linux alá is.
    Az EA hatalmas népszerűségre tenne szert, ha jők is követnék az Unreal készítőinek példáját és ugyanazt kiadnák OpenGL motorral is.
  • Lazarus
    Crysis DX10-es effektjeit elő lehet csalogatni DX9-es kártya alatt is, windowsXP-n.

Ez az egész DX-es fejlesztés csak arra jó hogy a felhasználókat átcsábítsák az újabb windows verziókhoz. Meg ugye a vga kártyák eladási adataira is jótékony hatással bír.

Nekünk, játékosoknak az lenne a legjobb ha a fejlesztők sutbavágnák a DX-et és elkezdenének végre OpenGL alá fejleszteni, így nem lennénk (vagy legalábbis kisebb mértékben) rákényszerítve a microsoft termékeire. John Carmacktől (doom-ok és quake-ek enginejének főkódere) egy kis demonstráció az új id engineről, OpenGL alapú
  • RecoPhile
    Én szerintem ezt a fejlesztést majd az új win-re tartalékolhatnák.
    Mondjuk arra leszek kiváncsi, hogy melyik gyártó foglya először bele építeni az új vga-kba.
    Mondjuk én 2010-ig tutti nem fejlesztek gépet vagy 2012-re csak. Addigra kijönnek 8magos amd, intel procik.
  • Sanyix
    Mit gondolsz miért találta ki az m$? Annyit segítek nem azért, hogy neked jó legyen, vagy a játékfejlesztőknek...
  • Xabinho87
    Ez jó hír! Újabb lehetőségek nyílhatnak meg a fejlesztések előtt. Ez meg elcsépelt szöveg, hogy a dx9-et sem tudják kihasználni. Persze biztos igaz is, de nem azért van dx10 meg majd 11, hogy legyen ilyen is. Többet tud, mint az elődje és ez fontos. Mivel konzol és xbox párti vagyok, szerintem a következő xbox amikb. 2 évvel jöhet ez után már biztos olyan kártya is lesz benne. Főleg, ha HVD lemezeket is használna... Persze addig még el kellene terjednie, hogy pénztárca barát áron használni lehessen.
  • A1274815
    DX)=DX9
  • A1274815
    A DX) már ki van használva majd nem 100%-ig (lásd CrySiS), de a DX10 ami alig van kihasználva jelenleg. A DX11 meg két új shadert ad csak hozzá, mellyel élethűbb modelllek elkészítését teszi lehetővé.
  • LeonSilver
    Persze.De így megint ellehet adni a sok szar hardvert.
  • Molnibalage
    Még a DX9-et sem tudják rendesen kihasználni...
  • Vogel
    Én leragadtam a dx8-nál. Nem vagyok rá büszke, de jó poén :D
  • gemi
    Az a bajom ezzel a directx-el is,hogy windows kell hozzá. Pedig a PC-s játékokon az segíthetne ,ha op.rendszertől függetlenül lehetne fejleszteni rá.
  • daneelolivaw
    hát ez király