64
-
#24 Amit arrakistor írt az pedig hülyeség sztem, nem lehetne csak így megoldani a dolgot, mert akkor tényleg ez lenne a jövő formátuma. Erről pedig szó sincs. -
#23 Ez nekem nem tűnik annyira nagy cuccnak, egyszerűen az adatokat nem digitálisan, bitekben, hanem 8- vagy mennyi (oktoálisan? ) állású egységekben tárolja, csodálom hogy ez eddig nem jutott senki eszébe.
Vagyis mégsem csodálom: több lehetőségnél nagyobb a hiba esélye, "közelebb kerülnek egymáshoz a lehetőségek", csúnyán fogalmazva. Nem hiába digitális elven működik az sz.gép: amellett, hogy 2-tes számrendszerben egyszerűbbek a műveletek, kisebb a hibás "adategységek" esélye is: gondoljatok csak bele. Van egy sima villanykapcsoló, illetve egy 8 állású. A sima kapcsolónál vagy le van oltva a villany, vagy ég. A nyolc állásúnál az első állásnál mondjuk le van oltva, a 2.-nál alig hogy ég, a 3.-nál kicsit jobban ég,... a 8.-nál pedig max. fényerővel.
Na melyiknél mondod meg könnyebben pontosan melyik állásban van a villanykapcsoló? Nade ezt informatikából az alapoknál tanítják.
Nem azt mondom, hogy hülyeség, de amíg a Blu-Ray disc-nél nem tudják biztonságosabbá csinálni, én szóba sem hoznám alternatívaként. -
arrakistor #22 sőt ! az eljárást valószínűleg CD-meghajtókra is ki fogják fejleszteni a serény szorgos kalóz krekkerek -
arrakistor #21 nem vagyok annyira belefolyva de sztem ezt meg lehet oldani hardwer csere nélkül:
valószínűleg csak a fej-kezelő firmware-ét kell lecserélni, hogy milyen metódusban mozogjon, a dvd korong és a technológia a cikk szerint (is) teljes egészében ugyanaz, mint a DVD esetében.
magyarán néhány hónapot kell csak várni és az elterjettebb márkájú DVD-khez (LG, Pioneer) le lehet húzni majd valami kalóz oldalról a megfelelő firmware-t és a blu-rayüket meg kidobhatják a kukába. -
#20 Az első CD olvasóm nekem is jó volt 7 évig. A mostanival összevissza nem írtam 50 (!) lemezt és már csomó mindent nem hajlandó visszaolvasni. Az 50 megírt lemezhez is kellett kb. 70 próbálkozás.
Most már nem is írok vele, mert a Nero mindig csak azt vágja a képembe, hogy power calibration error. Fingom sincs mi ez és nem tudok vele semmit csinálni. Nem írtam semmilyen lemezt bő fél éve. Ma az én szememben a Pendrive a legmegbízhatóbb, arról még soha nem tűnt el adatom. -
warrior28 #19 Ez az, az én DVD íróm is régóta üzemképes... -
#18 Monnyuk az első 2X CD meghajtóm, ami a több mint 10 évével ma már egy őskövület, még mindíg működik.;))) -
#17 Minden féle CD/DVD alapú technika az én szememben egy vicc. 0 üzembiztonságuk van, ha bármi fontos adatot akarsz tárolni, MINIMUM kétszer kell megírni. A DVD író/olvasók sem bírnak ki 2 évet sem tisztességes működéssel. Röhej ami ma a HW gyártás területén működik. -
jeti00 #16 ja persze majd beruházok erre a szutyokra. BlueRay (Y) -
kvp #15 A technologia jo. Ugyanazt hasznalja, mint a regi modemek, ahol nem csak a jel amplitudojat, de annak fazisat is felhasznalatak. A legutolso modemes technologia (56k) ennek ellenere vegul visszatert a sima analog amplitudo kodolasra. Ezt a kodolast hasznaljak jelenleg az uj multilevel flash-ek is.
A cikkben leirt megoldassal egy gond van, az hogy csak egyretegu lemeznel mukodik. Tehat egy egyretegu bluray eseten hasznalhato lenne, persze mindenkinek valtania kellene az uj meghajtokra. A retegek novelese viszont nem igenyel hardverfrissitest, mivel tobbreteges fokuszalo szervo mar szinte minden meghajtoban van es az meg olcsobb is. -
#14 Szerintem csak ugyan azért nem használható BD-nél, mint a CD/DVD esetében: a szabvány nem tartalmazza és az eddig kiadott készülékekben levő olvasófejek nem tudnák lekezelni. -
bvalek2 #13 Sajnos nem indokolják meg hogy miért nem lehet Blue-ray lemeznél használni a technikát. Pedig ott is csak egy V-alakú vájatot kéne kialakítani, csak kisebbet. Kék lézerfényt is ugyanúgy lehet polarizálni. Lehet hogy még nem készítettek olyan diódát?
Egyébként pedig a Tohoku-rendszerben van a Tekagi bázisa, de azt már az Edison Trent meg a Blood Dragonok széjjellövöldözték, legalábbis a Frílenszörben -
warrior28 #12 Megvan -
warrior28 #11 Valamelyik oldalon, ahol előbb jelent meg ez az információ (sajnos már nem tudom hol), azt írták, hogy ezt a Blu-ray korongoknál - sajnos - nem lehet megvalósítani. -
1hengeresVmotor #10 monnyon le az összes korong! -
zLk #9 "Az persze más kérdés, hogy az újítást az új HD-formátumnál is felhasználhatják-e. "
Pont ezen gondolkoztam.. Milyen lenne már...
ha belegondolsz ez a dvd-nél majdnem 10x-es kapacitásnövekedést jelentett..
Mekkora lenne már egy blu-ray lemez ilyen technikával?! :D
400GB? :D
-
Praetor #8 Önmagában ez nem rossz gondolat, mert végre nem úgy nő a kapacitás, hogy az olvasási sebesség aránytalanul kicsit növekszik. Itt 8-9x-es kapacitásnövekedés közel ugyanekkora sebességnövekedést is jelent úgy, hogy nem kell gyorsabban pörgetni a lemezt. Kicsit bosszantó, hogy a 750-es hdd-met kb 3 óra míg teljes formázással leformázza. Ekkora kapacitáshoz minimum 2-300MB/s sebességnek illene társulni. -
stinkydiver73 #7 Ebből nehéz elképzelni írható lemezt. -
Csaba42 #6 Ha ennél a DVD-nél is le kell cserélni a meglévő írót, akkor a vásárló szemszögéből nézve tök mindegy, melyikre fog előbb-utóbb cserélni (nyilván arra, amelyik a legelterjedtebb lesz).
A Blu-ray mellett szól egyébként az, hogy - ha jól tudom - kompatibilis a DVD-kel is. Bár ha a nyersanyag ára lejjebb ereszkedik (pl. 25 db 2000-2500 Ft), akkor már megérné a DVD-k tartalmát átírni az új (ezáltal hosszabb élettartamot képviselő) adathordozóra. Ebből a szempontból eltűnhet a Blu-ray fentebb említett előnye. Én nem mondom ki, hogy az egyik szar, a másik tré, majd ha eljön az ideje, akkor valamelyikre úgyis váltani kell (könnyen lehet, hogy egy harmadik technológia fog befigyelni hamarosan, mely ötvözi a Blu-Ray DVD és a HD-DVD előnyeit). -
WinG #5 Inkább 4-5 év múlva lesz ez esedékes a BD lemezeknél, ha nem később... -
#4 Hát így ránézésre a gyártóknak valszeg majdnem akkora beruházást jelentene, mint a BD-re történő átállás. Viszont a meghajtó az ami olcsóbb, de igazából már a kék lézeres dióda előállítása sem kerül annyival többe, hogy ilyen átállást most meg kellene jáccani.
1-2 év múlva viszont jól jöhet a BD kapacitásnövelésénél. Annál is inkább mert nem kell drágán új rétegeket a lemezbe építeni, hanem inkább csak a gyártásminőségen javítani. -
Adenoma #3 mekkorát röhögnék, ha ez terjedne el a blúrély helyett :)) -
#2 blu ray szar