Miért tört fel az olaj?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
"Én nem igazán a powerért vagyok oda, hanem az érzésért."
?? Az az érzés amit leírtál a powerbõl jön...

"Szerintem álláspontom még mindíg nem érted, ezért inkább hagyjuk"
Hát akkor fejts ki, hogy megértsem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem vagyok rövidlátó, köszi az érdeklõdést😉
Biztos van akinek tetszik egy ilyen motorhang, van akinek nem.Engem meg az zavar,hogy a szomszéd vasárnap hajnalban füvet nyír.Istenem.Nem lehet mindenkinek jó...<#worship>

Szerintem álláspontom még mindíg nem érted, ezért inkább hagyjuk.<#integet2>

Aham

Félreértettél.Én nem igazán a powerért vagyok oda, hanem az érzésért.A "igénybevételnek tett szerkezetet" Molni hozta fel!
Amúgy aláírom!Egyenáramú motorok kegyetlen dolgokra képesek<#eljen>

Molnibalage
Solidworks?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
"Én igazából leszarom a hatalmas nagy igénybevett szerkezeteket.Arra lettek tervezve"

Jaj.. Rövidlátó vagy? A gyártása sokba fáj egy ilyennek. Ki lehet hagyni. Olcsóbb lesz a cucc.

"Nekem egyenesen örömet okoz, hogy 6000ig húzom;"

Vajon annak is akinek hallgatnia kell ezt? Fasza, ez az ÉN, ÉN, ÉN hozzáállás...

Elektromos autóból is lehet olyan nagy igénybevételú szerkezetet készíteni, hogy szívrohamot kapsz és soha nem akarsz többet kocsiba ülni... 😊

Holnap rajzolok egy kocsit is, mivel a catamaránom már egész jól halad, egy unalmas éjszakám ment csak rá 😊

Én igazából leszarom a hatalmas nagy igénybevett szerkezeteket.Arra lettek tervezve (najó, most nem szuzikról beszélünk😊)
Nem engem terhel egy váltás!Sõt!Nekem egyenesen örömet okoz, hogy 6000ig húzom😉
Zaj?Te most poénkodsz?Nem kell ám rögtön a rallys repegetõs tescos kipuf csonkokból kiindulni!Vannak finom motorhangok is😉

Amúgy meg minek pedál?kezembe egy poti, aztán annyi😊micsoda jövõkép

valamit:jó elképzelés.Sajna az autómba nincs turbó, de már énis gondolkodtam valami olyasmin, ami imitálja a szelep hangját😊))

valamit
A hangot elég egyszerû megoldani. Gyárilag kell bele választható mp3 motorhang 😊 Beülsz és mondjuk egy Ferrari hangját emulálja le neked a kocsi. Elég rá egy program, ami figyeli a sebességet, a fordulatszámot és a váltót meg memóriából nyomja a megfelelõ mp3 hangot. 😊 Még az is megoldható, hogy választható hangok legyenek, hogy miként doromboljon a kocsid 😄

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Molnibalage
"Hatalmas hátránya az elektromos autóknak,hogy nem kell váltani"
???? Magadnál vagy? Ki lehet hagyni az egyik legnagyobb igénybevételnek tett szerkezetet. A motor karakterisztikája meg nem nagyon igényli.

"incs kegyetlen jó hangjuk,csak halk kis vinnyogás, amit már a villanyvasutam is tudott 20 éve!"
Mivan? Most poénkodsz? Akkora zajszennyezés van, ezen brutálisan segítene az elektromotor.

valamit
Azért az szerintem nagyon nem mindegy, hogy 12 óra alatt tölt fel 200 km menetútra vagy 3 óra alatt 500 km-re. Egyrészt utóbbi esetben ritkábban is kell tölteni, másrészt nagyobb a kocsi hatótávja (elõbb esetben 90-100 km, utóbbiban 200-250 km és ezen a távon ez lényeges különbség. nyilván 800 és 1600 km közt ez már kevésbé lenne az)

http://twitter.com/valamit76 http://conspiracy101.t35.com/ http://www.youtube.com/user/Darwin76valamit#p/f

Hatalmas hátránya az elektromos autóknak,hogy nem kell váltani (max forgásirányt váltani a motoron:elõre/hátra menet) és nincs kegyetlen jó hangjuk,csak halk kis vinnyogás, amit már a villanyvasutam is tudott 20 éve!
Elöbb talán ezeket kéne megoldani, mint holmi akksikkal szarakodni<#taps>

A csúcs pedig az, ha napelemekkel töltöd az autót, kvázi ingyen.

Kara kánként folytatom tanításom.

Szerintem ez a feltöltési nagyságrend már túl sokat nem oszt nem szoroz. Nem szükséges úgyse teletölteni az aksikat, fél töltés is bõven elég egy napra, még sok is. Ha az ember éjfélkor ér haza és reggel 6kor megy el ismét munkába, akkor is 6 órát töltheti az aksikat, ami bõven elegendõ egy napi autózgatásra. Persze aki taxis, annál biztosan számít, hiszen õ extrémen sokat vezet. Általában.
Szerintem rosszabb esetben is egy autó naponta max 100km-t megy, ha nem a vezetés a meló célja. Nemhiszem, hogy túl sok ember járna el 50km-nél messzebbre dolgozni.

valamit
Csak néhány pontosítás.
1. Ma már villanyautóval is mehetsz akár 160 km/h-val is
2. Egy felöltés nem 12-14 óra, hanem 3-4
3. Nem 100-200 km-t mehetsz egy feltöltéssel, hanem 400-600 km-t

Érdemes például megnézni a mai hírekben is szereplett aHonda FCX Clarity-je:
http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_FCX
http://automobiles.honda.com/fcx-clarity/
(nekem személy szerint még a formája is tetszik)

De felsorolsá szinten még néhány a teljesség igénye nélkül:
BMW Hydrogen 7, Daimler AG F-Cell, Fiat Panda hydrogen, Ford Motor Company Focus FCV, General Motors — Hy-wire and the HydroGen3, Hyundai — Tucson FCEV, Mazda - RX-8, Nissan — X-TRAIL FCV, Morgan Motor Company – LIFEcar, Toyota – The Toyota Highlander FCHV and FCHV-BUS<42>

Hát jaaaa, de hát vaaaan pééénz 😛 😞

Köszi, lassan ez a forum felér egy wikipediával 😄

Tesla Roadster = 17 millió Ft.

"135mpg (ez vajon mit jelent)"
135 miles per gallon = 1 gallon* üzemanyaggal 135 mérföldet tud megtenni

* gallon = ûrmérték: Angliában = 4,54 liter, Amerikában = 3,78 liter
Hagyományos magyar megfelelõje kb. 3 pozsonyi pint.

Apró probléma az ára 😊

"torjetek a fejeteket hogyan tudnatok lebontani a vizet minnel gyorsabban"

Arammal. Az aramot meg legegyszerubben atomeromuben, szelturbinakkal, vizieromuvekkel, geotermikus eromuvekkel meg napelemekkel lehet megtermelni. Es ha uzemanyagot gyartunk, akkor nem igazan szamit, hogy a megujulo forrasok nem tudnak folyamatosan termelni, hiszen az uzemanyag tarolhato. Azert mindezek melett az atomeromu+hidrogencella+elektromos motor jelenleg a legjobb hatasfoku megoldas.
2008 Tesla Roadster

0-60mérföld/óra 3,9 másodperc alatt
13000-es fordulatnál a piros csík
135mpg (ez vajon mit jelent)
220 mérföldet egyetlen töltéssel, ami nagyjából 350km
kevesebb mint 2 eurocent mérföldenként??? 😊

gondoljatok csak a jo oreg napunra <#integet2> eleg regota hidrogent eget el es meg mindig sabil<#nezze>
szal az a lenyeg hogy...torjetek a fejeteket hogyan tudnatok lebontani a vizet minnel gyorsabban mar csak azert hogy elegendo legyen hogy meghajtsa azt a bizonyos motort...ertitek nem? h2o ami persze h2+o keverj csak ossze egy kis hidrogent oxigennel es gyujsd be....😛 a benzin kutyaf..sza amekkorat robban...jo esejjel meg nemi modositassal autoban is lehetne hasznalni :d es mi lessz ha a hidrogen eleg oxigeben? viz 😛 egyszeru kemia es a tobbbi kezdodik elorrol.Csak hat a koolajmagnasok ezt nem nezik jo szemmel mert hat akkor nem veszel tolluk anyagot oszt nincs nyereseg (meszt tankolni 10l vizet a pekoba ezek meg csak neznek mint a moziba mert ez neked eleg 800km is)
Az lehet a gond, hogy ha lapozok lefelé nem látom sehol a francia csodamasinát, szóval szerintem valami másik cikkhez linkelted be véletlenül 😊

Az elemek, akkumulátorok helyett az ultrakondenzátorokat kellene erõltetni, mert azok percek alatt feltölthetõk.
Rengeteg a kutatás és fejlesztés, de a mindennapi életben még nincs forradalmi áttörés.

Sir Quno Jedi
Ez még évek, mire itthon kapható lesz (sajnos...).

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

A li-ion könnyû, de drága. Ennek a piros kocsinak jónéhány felférne a platójára 😊

joebacsi
van, méghozzá magyar (úgy, hogy a kínai import felnin és futómûven kívül minden itt készül)

a szûk keresztmetszet ezeknél a jármûveknél ugye az energia tárolása, amit jelenleg a nehéz és relatíve alacsony élettartamû és drága akkumulátorokkal kénytelenek megoldani

erre lesz megoldás az üzemanyagcella, ami várhatóan pár éven belül eléggé kiforrott lesz és olcsó (inkább utóbbival vannak problémák 😊), és akkor már csak az infrastruktúra kialakítása van hátra...

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Van még kérdés?
(tessék felemelni a kezet!)

Persze, ha valaki nem akar várni, vagy drága neki a márkás villanyautó, akkor építse meg magának.

Különben nem csak iskolai hobbiról van szó, a nagy gyártók mind mocorognak. A Nissan, például, de mondhatnám az összes többit is.

Komolyan, nem értem.
Belinkelem ide a francia diákok csodamasináját, de megy tovább a diskurzus, mintha mi sem történt volna.

Az az igazán nagy gond, hogy már a jelenlegit is le kellett volna bontani, csak meghosszabbították már sokadjára... Amúgy tényleg kellene még 2-3 a jövõt nézve.

tudtommal a prius a gyártása során sokkal több környezetszennyezõ anyag termelõdik mint egy normál autonál és ezt még az sem ellensúlyozza hogy maga a kocsi egyébként késõbb környezetbarát.
Plusz veszteséges a gyártása

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

minél hamarabb építeni kellene itthon 2 vadiúj szupermodern atomreaktort

"én benzines kocsimat 5 perc teletankolni és akkor mehetek ujabb 800 km-ert a te elektromos autodat meg 12 óra újra feltölteni és akkor tud menni majd 200 km-ert"

Annak idejen Edison elektromos autokat akart gyartani, ahol az aksikat lehetett volna becserelni a toltoallomasokon. Ebbol vegul azert nem lett semmi, mert a Ford fele t-modellek elmentek a lampakban hasznalt benzinnel is, ami meg a vadnyugaton is volt minden tanyan. Vegul a t-modell masodik szeriaja kapta meg az edison fele motort mind inditomotort es generatort. Ezert volt az, hogy azokkal a kocsikkal aksirol meg el lehetett menni par kilometert ha elfogyott a benzin. A prius vegul ugyanazt a bolygomuves mechanikat es valtot kapta, mint a regi t-k. Es mukodik. Arrol nem beszelve, hogy azota mennyit haladt a technika.
(egyetlen li-ion aksi ha jól rémlik, akkor valami 2-3 kg, és nem kell mindennap cserélni, úgyhogy akár a nagypapa is megteheti, márha hajlik ilyesmi felé)

Igaz, valamint ott vannak még a drága li-ion aksik, amibõl kell 2 garnitúra, hogy amíg az egyiket lemerítjük, addíg a másik otthon töltõdjön. 😊

Sir Quno Jedi
Tessék, ezt fél perc alatt találtam. Mehet két személlyel közúti forgalomban, 2 milla alatt van, 50km felett van az autonómiája és megy mint a lökös.

elektromos quad

Gondolom van olcsóbban is hasonló.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

"Tudtommal már akár egész kicsi motorból is lehet gokart autó méretû járgányt összevágni, amely motor 20ezer-50ezer forint körül mozog."

Gokart meretu villanymotor pesten a lomexben 5 ezer forint. Egy emberrel kb. 60km/h-ig lehet kihajtani. Vaznak jo az aluminium cso is, igaz, hogy nem olcsobb de nem megy tonkre es konnyebb is. Ha a rally autokba jo, akkor az utcara is. Boritasnak pedig barmi, az uvegszaltol a vizhatlan vaszonig (regi repulokon is az volt). Az igazi kerdes az energia eloallitasa, amire egy kis gazturbina vagy egy stirling motor is boven eleg. Ehhez johet meg hozza egy napelem. A magyar autoban van pedal is, bar az nem er sokat. A rovidtavu energiatarolasra jok a kondenzatorok, a hosszutavu tarolasra pedig aksik vagy egy uzemanyagcella is, ami kepes oda-vissza alakitani a vizet es a hidrogen-oxigen gazt. Ezt akar hazilag is ossze lehet rakni, amire jo pelda hogy nemreg egy kis magyar cegnek sikerult is. (es ok meg karosszeriat is csinaltak, ami a csovaz+szovetboritas eseten nem is kell)
Élt meg jobb idõket az elektromos autó is, de ma egy elég furcsa ellen kampánnyal is próbálják visszaszorítani. Történetessen mindenki azzal jön, hogy kõolaj tüzelésû erõmûben állítják elõ az energia egy részét, (és ha megnövekszik a fogyasztási igény akkor azokkal kompenzálják), és akkor szerintük ugyanolyan környezet szennyezõ. Itt van a dologban a legnagyobb tévhit, ugyanis ipari körülmények közt hatékonyabban hasznosítják a kõolajban lévõ energiákat mint egy robbanó motorban, csak gondoljon bele az ember, hogy a robbanó motornál a keletkezõ hõ az egyenessen a hatékonyság rovására megy ha felgyülemlik, holott az energia nagy része ebben szabadul fel. Így pedig az a furcsa helyzet is elõáll, hogy ugyanolyan teljesítményt leadó elektromotor táplálásához harmad annyi kõolajat kell eltüzelni, mint amennyit a konkurens benzines igényel. Azzal sem értek egyet, hogy jó gyorsuláshoz egy elektromos motor esetén a hatékonyságról le kell mondani. Elsõként el lehet dobni a sok sok súrlódással az energiát lenyelõ váltószerkezetet, mivel a nyomaték elegendõ ahhoz hogy 0 frodulatszámról elinduljon nagyobb teherrel. Itt pedig egy újabb pont, mivel dugóban álláskor az elektromotor semmit nem fogyaszt. Ezen a ponton jön általánoságban a benzingõzös álom vvilágban élõ emberekbõl elõ, hogy de mi van a menet stabilitással és a gyorsulással. Mind a blokkolás, kipörgés gátlás, menetstabilizálás a motorban megvalósítható ami lényegesen lerövidíti a reakcióképességét. Nagyjából két igazság marad. Az egyik, hogy nem tudod 5 perc alatt feltölteni, a másik, hogy nem hallod a motor felhördülését ha odataposol.<#wink>
Portal:
"Jaj de szar ez a két kérdés.Tök midneg ymennyibe kerül az uj dolgok mindig is sokba fognak kerulni hameg nem és olcsó akkor meg nyugottan vehetsz ujjat ha elbaszodik."

Ez nem igy müködik. Az emberek akkor cserélnek ha jobbat kapnak ugyanazért a pénzért vagy ugyanolyat de olcsobbért. Megnézem én azt az embert aki ugy vesz autot hogy évente cserélni kell a motorját... Egyébként ha ez tényleg ilyen frankón müködnek (olcsó és gyorsan elromlik) akkor áruld már el hogy az autógyártók miért nem ilyen motorral szerelik az autoikat? Hisz tiszta haszon lenne, olcsóbbért adhatnák mint a konkurens és évente lehetne motort cserélni benne a szervizdijakból szarrá keresnék a fejüket nem? Ja hogy ez nem müködik a kapitalizmusban...

Egyébként meg a kérdés továbbra is adott és amire nem érkezett válasz. Mi a lófasz fogja tárolni az energiát? Mert ugyebár az én benzines kocsimat 5 perc teletankolni és akkor mehetek ujabb 800 km-ert a te elektromos autodat meg 12 óra újra feltölteni és akkor tud menni majd 200 km-ert...

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

Lehet az új szabály szerint már ez így igaz, már vagy 5 éve nem nézek forma 1-et, csak azt tudom, amit hallottam (tanártól), illetve olvastam.

Molnibalage
"Forma 1-nél ha már szóba jött, akkor egyetlen futamra van tervezve az autó."

Hát azért ez ma már messze nem igaz. A motornak 2-õt kell bírnia, a váltónak asszem négyet és van még pár ilyen megkötés, de nem tudom õket fejbõl, mert annyira nem izgat.

"azért mert nincs megfelelõ energiatároló. Cseszheted a kocsidat ha egy feltöltéssel 2-3 órát bir menni 80 km/órás tempóval, aztán 12 órára rá kell dugni a konnektorra... Arról nem beszélve hogy ugyebár mibõl is állitod elõ ezt az óriási árammenyiséget?"

Megfelelo engergiatarolonak ott vannak a szenhidrogenek (benzin). Megfelelo mennyisegu energiaval elo lehet allitani vizbol es szendioxidbol is. Energiaforrasnak meg ott lenne az orszagban is megtalalhato uran. Egy gazmoderatoros peeble bed reaktor olcson kijon es abbol akar meg 2-3 darabot is epithetnek, ami akar az atomenergia reszesedeset akar 160%-ra is emelheti. Igy meg maradna is tobblet, amibol lehet hidrogent vagy szinhidrogeneket eloallitani, esetleg olcson aluminiumot vagy barmilyen ujrafeldolgozott anyagot. Igy gyakorlatilag szemetbol lehetne ipart epiteni, akar kulfoldi toke nelkul is es meg akar a benzines autok is maradhatnanak.

Hazilagos megoldasnak meg ott vannak a kornyezetet nem kimelo, de olcso megoldasok, mint pl. a stirling motor, ami egy generatorral kombinalva akar autokban is hasznalhato. Es minden szemettel elmegy. (szo szerint, csak egheto legyen) Akkuumlatorok helyett pedig ott vannak az uj kondenzatorok. Egy modern elko alapvetoen egy nagyon fejlett aksi.

A magyar fejlesztesnek meg drukkolunk, alapvetoen semmi ujat nem csinalnak, csak minden reszmegoldast egy autoba probalnak osszerakni, ami alapvetoen nem rossz otlet. Ha kiszednenek egy par dragabb dolgot (a fedelzeti elektronika nagy reszet), akkor gyorsabban es olcsobban lehetne belole valami.
Elõszõr is villanyautónál villanymotor kell, ami jóval kisebb méretben, így tömegben is. Akár acélból is lehet, mert olyan kicsi a legtöbb, ez is elõny a benzinessel szemben. Tudtommal már akár egész kicsi motorból is lehet gokart autó méretû járgányt összevágni, amely motor 20ezer-50ezer forint körül mozog. Határ meg valahol a Forma 1 szinten van.

A Suzuki rossz példa, mert ugyanakkora tömegû mint a többi autó, ezzel együtt rosszabb a minõsége. Tehát ugyanakkora energiafelszabadulás van, rosszabb anyagon. Ez is csak a régi Suzukiknál volt igaz. Az atuókat 40ezer km-re tervezik, szándékosan azért, hogy cserélni kelljen minden alkatrészét. Benne van a bizniszben. Forma 1-nél ha már szóba jött, akkor egyetlen futamra van tervezve az autó. Némi cserével kibírhat többet is, de rendszeres ápolásra szorul, mert nagyon ki van grammozva a kocsi. Pontos élettartamot nem lehet mondani, mert mindenki máshogy vezeti a kocsit és statisztikai adat van minden esetben.

Youtube-on láttam 2 éve olyan alumínium lökhárítót, ami nagy energiaelnyelés után visszanyerte az alakját. Az autó látszólag egy karcolás se volt.

Jaj de szar ez a két kérdés.Tök midneg ymennyibe kerül az uj dolgok mindig is sokba fognak kerulni hameg nem és olcsó akkor meg nyugottan vehetsz ujjat ha elbaszodik. A másik ilyen dolgok igenis vannak fogad el nincs igazad.
Molnibalage
És melyik az elterjedtebb? Talán ezt is vedd számításba... Persze van ilyen. 20:1 arányban? Vagy még annyi sem?