84
  • A1274815
    "De tényleg, mi a fasznak írnak olyan grafikai motort, ami kiadásakor a gépek 1%-án fut csak max grafikán?"

Általában az összes nagyobb ezt csinálja. A HL2 volt annó kivétel a nagyobak közül, de ők se nagyon. DX9 csak az akori ATI kártyákon akart menni, amikor kijött, NV-ken szaggatottt, ha manuálisan feljebb állította valaki, de ha egy progi segítségével mondjuk ATI 9800-nak hazudta magát egy FX akkor már természetesen sokkal jobb volt a helyzete.
  • A1274815
    "Az számomra egy nagy talány, hogy a játékgyártók miért nem fejlesztettek ki egy hardware-s védelmet? Azt nem lehetne feltörni."

Na ez marhaság volt, de nagyon. Nem egy hardwares védelemmel ellátott softwaret láttam feltörve.
  • narumon
    "De tényleg, mi a fasznak írnak olyan grafikai motort, ami kiadásakor a gépek 1%-án fut csak max grafikán?"

NEm értem. Attól boldogabb lennél ha nem lehetne ilyen részletesre feltenni a grafikát? Kisebb grafon teljesen jól játszható, nagyobban meg az az 1% örül neki.
  • JTBM
    Az számomra egy nagy talány, hogy a játékgyártók miért nem fejlesztettek ki egy hardware-s védelmet? Azt nem lehetne feltörni. A mai hardware árak mellett ingyen lehetne pl. egy USB stick-en hozzáadni a játékhoz...
  • Sanyix
    pl aki ért hozzá, és már is jóval kevesebb mint 100k-ba kerül, egy igenjó pc...
  • dronkZero
    Hát... Azért a konzolról portolt cucc nem az igazi... Úgy érezni rajtuk a "konzolosság"-ot, mindnek van egy olyan műanyag mellékíze. Félautomata irányítás, vagy kvázi végtelen élet, vagy béna "ballisztika"/fegyvermodellezés, ilyesmi.
  • dronkZero
    Ok, azon túl, hogy kamu a cikk, azért tényleg az jön le, hogy nagy a Crytek arca, mintha legalább a spanyolviaszt fosták volna.

Most az én hibám az, hogy két évvel későbbi hardverre fejlesztenek játékot? Majd 2009 végén, 6magos processzorral, meg geforce 10000-rel, jól fog menni, majd akkor meg is veszem a teszkóban 2000Ft-ért...

De tényleg, mi a fasznak írnak olyan grafikai motort, ami kiadásakor a gépek 1%-án fut csak max grafikán?

Nem tudom, kinek, hogyan éri ez meg? Még ha szarrá licenszelnék, mint az U3-at, de ha jól tudom, a CryEngine 1-et is csak egyetlen nyomorult MMO licenszelte le, és gondolom több nem is lesz, mert már elég öregecske az a motor. Na persze, nyilván, kinek kell olyan motor, amivel jó eséllyel csak szarakodni fognak a júzerek, mert olyan gép kell alá?
  • Reg5
    Mondjuk én. Lesajnálom ha egy cím nem PC exluzív, ha PC-n tudok vele játszani.
  • feamatar
    az hogy neked nem jött be evvan... másnak még bejöhetett, én a sok Halo meg Gears of War rajongót sem értem, még anno a Halo 1be belekezdtem, de olyan unalmas fpssel azóta se játszottam. (btw nekem se jött be a Crysis)
  • feamatar
    egy PC annyiba kerül amennyit költesz rá. Én évente teljesítménynövelésre max 10-15 rugót. Exkluzívok meg jönnek, nem exkluzívokat is inkább PCn éri megvenni ha egyszerre jelennek meg(és ebből van jópár)
    az Unreal Engineek hála meg egy darabig biztos lesz még PC gaming...
  • sermonizer
    hát pl én akinek a munkájához kell a pc, de szeret játszani is:-D
  • zola2000
    Na pont ez az, egy pc 100ezer forint felett van, egy konzol jóval olcsóbb. Ki vesz pct, ha nem jön rá exkluzív játék?
  • uniu
    Ja igen: Maga es a cikk pedig eleg gagyi!
  • uniu
    nana! rendkivul jo hangulatu game volt! Ki is adta a PCguru full game-kent talan tavaly ilyenkor, de nem tudtam futtatni megbizhatoan, tul uj volt neki a vas es az oprendszer :(
  • Balumann
    Teljesen egyet értek az első hozzászólás írójával. Elég sokat adtak el (bár nyilván ennél sokkal többet vártak volna, mert nagyon sokat beleáldoztak), ahhoz képest hogy a játékban tényleg csak a grafika az, ami miatt érdemes megvenni. Én nem játszok úgy, hogy rohanok előre rambo módra. Így első pálya még eltartott sok ideig, a második pálya felétől meg már hihetetlenül untam az egészet.
    Ha végig emberi ellenségek lettek volna, akkor a játék meghalt volna, ezért jöhettek az UFOk, grat... -.-
    Azt is csodálom, hogy egyáltalán 1 ember is megvette ezt a játékot.
    Ha ezt a játékot úgy csinálták volna meg, hogy grafika kb. far cry szintü, és a fizikát meg AI-t meg ezeket fejlesztették volna, egy mindent ütő fantasztikus játék is lehetett volna. Sajnálom.

Konzolon többen megveszik (nem kell gép fejlesztésre költeni, meg pc-n tényleg körülményesebb és akinek pénze van nyilván konzolt is vesz, nem kell félni hogy akadni fog, stb.), de ott is van nagyon sok warez, aki szokta figyelni torrenteken az láthatja milyen sokan töltik le. Na igen, PC-n több a warez? Mert egyszerűbb letölteni, ki lehet próbálni, és amilyen gyengék most a játékok (és ráadásul rosszul optimalizáltak), nem fogják megvenni.

Azért kiakadtam például az Iron Mannél, ultra gyenge grafikával képes megakadni a gépemen...
    Ha így haladunk akkor tényleg meg fog szűnni a PC piac, amit én nagyon sajnálnék, mert soha nem fogok konzolt venni, maximum WII-t. Konzol játékokat meg végképp nem fogok tudni venni, nem hiszem hogy saját fizetést ilyenre fogok költeni, bár ez nyilván sok mindentől függ.
  • feamatar
    az AAA játékok esetében valószínűleg. Lehet az én ízlésemben van a hiba, de én nem csak AAA címekkel játszok. PCn van azért egy elég lelkes és nem ritkán tehetségekkel ellátott amatőr és indie fejlesztő gárda akik néha igazán nagy meglepetésekkel szolgálnak. Az LiveArcade ami hasonló lehetőséget nyújt XBOXon azt hiszem a kis fejlesztők számára, és ezt egy nagyon jó ötletnek tartom a Microsofttól(persze ők ebből is hasznot húznak). Szerintem az igazán eredeti játékok ilyen dolgokból születnek, és én szeretem az eredeti játékokat. A nagy kiadók meg ritkán merik bevállalni az eredetiséget(tisztelet a kivételnek, mint a Rez, Okami etcetc.)
  • sermonizer
    kiadják a már lent említett kiegészítőt (ami nagy eséllyel már régen készen van - mondjuk az alapjáték része volt alapból csak lecsapták róla, hogy kiadható legyen külön) aztán az életben többet nem fejlesztenek pc-re....vagy legalább is nem ekkorát (nem ölnek bele ennyi pénzt)

Mindamellett én sose láttam a játékot, se egy trailert se egy in-game videót...semmit...Tényleg a grafika az egyetlen pozítivum amivel bír?
    Ha FPS-jut az eszembe mindig szívesen gondolok vissza egy iszonyú régi darabra..
    DEUS EX 1. Emlékszik még rá valaki?:-DD
  • Hoz_Hun
    Szerintem is azzal a kitétellel, hogy exlizive nem nagyon lesz PC-re. Az lesz a tendencia, amit most látunk; kiadják konzolra aztán kicsit késöb átírják PC-re.
  • opeca
    Ez ilyen Crytek szintű cégeknek, semmi keresnivalójuk a piacon.
    Már egymás után adogatják ki a barátságtalan nyilatkozatokat, mintha ők tennének szívességet nekünk.

Üzletpolitikailag egy kétéves szintjén állnak.
  • Hoz_Hun
    Vicces vagy ecsém. Olvass vissza, hol említik a konzolt. Azt írod "kezd elegem lenni ebből a konzol vs pc dologból" hát k*rvára nekem is, a f*szért hoztad fel itt is a témát. Amúgy minek szutykozod le a konzolt?! Te nem szereted te dolgod, más meg igen.
    Tök fölöslegessen ide is berángatod a konzol-PC flémet.
  • sermonizer
    hát lehet, hogy igazad van, nem értek ilyen mélységében a játék készítéshez. De az tény, hogy ha már alapból pc-re fejlesztenek és/vagy konzolról portolnak át, az megint +eladott példányszám elvárást generál. És ha nem jön be az elvárt eladott példányszám, akkor az nem éri meg.

Én olyan szektorban dolgozom, ahol esetenként akkor is eladnak egy komplett céget, ha nyereséges és mindig is az volt, de van vele szemben egy támasztott elvárás miszerint: mennyi idő alatt termeljen ki mekkora nyereséget.

Ha az adott idő alatt ezt nem termeli ki, akkor az anyacége szerint nem elég jó, adjunk túl rajta...
  • feamatar
    ebben nincs igazad. Épp ellenkezőleg. A nem exkluzív címek nagy valószínűséggel jönnek PCre is. Sokkal kevesebbe kerül az optimalizáció, mint azt gondolnád, mert egyrészt az csak a kód egy kis részét érinti, másrészt a játék egyéb költséges részeit: pályatervezés, textúrák, videók etc. egyáltalán nem érinti. Jelenleg profitmaximalizálás miatt nem hagyhatják ki a PC platformot.
  • feamatar
    nem teljesen, főképp xboxnál az eléggé visszatartó erő hogy ugrik a live, PS3ra meg ott a blu-ray...
    anno a Dreamcastra mondták hogy nagy szívás a kalózkodás, mivel SEMMILYEN védelemmel nem volt ellátva ilyen téren.
  • sermonizer
    Nyílván a konzolnál is van warez, ezt szerintem mindenki tudja. De még messze nem annyi, mint PC-n....
  • Akuma
    Nem tudom miért gondoljátok azt, hogy konzolos játékot nem warezolják... Lehet, hogy kevesebben töltik le, de aki nem letölti, az a Másoltat megveszi! Tehát az sem az eredetit veszi! 10 konzol tulajból kb 2-ről mondható el, hogy csak eredeti játéka van, nincs kicsippelve a gépe.
  • sermonizer
    a hosszú monologomat elírtam:-DDD

Nyilván azt szerettem volna írni, hogy üzleti szempontból az első éri meg....

bocsánat
    :-PP
  • sermonizer
    Nem olvastam utána más forrásból, szóval nem tudom, hogy mennyire valós, hogy a Crytek rinyált az eladott 2millió példányszám miatt, hogy kevés.

Vajon mennyibe kerülhetett a fejlesztés? Mennyit költöttek marketingre? Fedezte-e ezeknek a költségét az eladott példányok utáni bevétel? És az még csak az alap elvárás, hogy fedezze, nyilván nyereséget is szeretnének látni...
  • sermonizer
    Nekem nincs konzolom, semmilyen sem, valószínüleg nem is lesz. Talán majd akkor amikor a most még csak 4 éves fiam eljutt arra a szintre, hogy legyen értelme. (Most az egy másik téma, hogy tényleg kell a bármilyen számítógép vagy konzol a lurkóknak).Na mindegy.
    A lényeg szerintem az, hogy abba kellenne belegondolni, hogy a játékgyártás egy üzlet. Azért csinálnak új és új darabokat, hogy azzal pénzt keressenek. Egyáltalán nem az vezérli őket elsődlegesen söt sokadlagosan sem, "hogy de jó, örömet okoztam" Nyílván ezt fogják kommunikálni, nem pedig azt, hogy de jó már eladtam 10millió példányt...

A PC-n a premium címeknek nagy eséllyel leáldozott, vagy legalább is nagyon leáldozó félben van. Két okból kifolyólag:

1. Messze nem adnak el annyit PC-re mint konzolra. (Nem okoznak akkora örömet:-))
    2. Sokkal körülményebb PC-re kiadni bármit is - optimalizálás. Szemben a konzollal, ahol mindegyik konzol ugyanolyan.

Szóval, te játékfejlesztő vagy melyiket választod:
    1. Alig lopnak, alig van warez, standard a vas amelyiken futni fog (minden konzolban kb ugyanaz a vas van?), előre jelezhető az eladott darabszám?
    2. Nagyon lopnak, sok a warez, költséges a fejlesztés a kismillió féle vas miatti optimalizálás miatt.

Üzleti szempontból nyilván a második éri meg, ez természetes. Egyre kevesebb cég van/lesz olyan aki a mi sírásunk (PC-sek) miatt ugy gondolja, hogy "na sajnálom őket egye-fene beleteszek a fejlesztésbe még 25millió dollárt meg 10milliót a marketingbe és kiadom PC-re is. Nem baj, hogy ha végére majd talán elérem a nullszaldót az már elég. Hiszen én olyan rendes abszolult nem profit orientált cég vagyok." Ez van.
    Pc-re maradnak az mmo-k Egy darabig...
  • retek683
    Én is vettem xbox 360 -at mégse verem a nyálam .... hogy bibí megvettem ezt a sz*rt és most ÉN gta 4 ezek .. PC forever.... gta 4 iszonyú jójáték de nem köt le.. íy konzolon... nem oan élmény mint pc-n lenne... most gridezés van ennyi...
  • retek683
    Kedves konzol párti SG, ha nem tudsz vmit akkor ne találgass.. nem azért nem lesz patch mert warez miatt nem vettek elég példányt...... és mostmár a szutyok konzolodon lesz csak crysis és majd verhetitek a nyálatokat a kiszínezet "pc játékoknak leáldozott vol II" topicotokba..száánalom... Hanem mert KIEGÉSZÍTŐ KÉSZÜL A JÁTÉKHOZ!!!!! és ezaz oka... na mind1 tényleg kezd elegem lenni ebből a konzol vs pc dologból.... meg a warez miatt csődbe megy minden játék cég... jajjj.... eddig se volt máshogy ... sztem manappság jóval jobb a helyzett...
  • Mr Manson
    navégre
  • X3no
    Nekem is megvolt eredetiben...de nem er penzt...el is passzoltam 1 idiotanak aki megszallott...:P vegig is jaccottam...de 1 rakas szar....:P a tulcsicsazott grafikan kivul semmit nem nyujt csak menny A pontbol B pontba...a Far Cry is pont ien lapos volt...:P ezzel nallam a Crytek orokre feketelistara kerult...:P inkabb latnek 1 regebbi grafikus motort jo storyscrypt-el, mint 1 fotorealisztikusra sikerult szupermotort egy lapos sz@r tortenttel...
  • Garfield
    Teljesen hiteltelen, amit írsz:

majd megveszem a játékokat, ha nem 10percesek,jól futatthatók, nem kell 1milliós gép hozzájuk és nem kérnek ennyit értük?!addig meg sírjanak csak és nyilatkozzanak ilyen magukat sajnáltató módon...

Majd amikor így hangzik, akkor lesz hiteles:

majd letöltöm a játékokat, ha nem 10percesek,jól futatthatók, nem kell 1milliós gép hozzájuk és nem kérnek ennyit értük?!addig meg sírjanak csak és nyilatkozzanak ilyen magukat sajnáltató módon...

Addig viszont csak a standard warezpistike kifogás.

Mert érdekes, végigvinni végigvitted a játékot, akkor hogy nem volt szempont az, hogy idézem: jól futatthatók, nem kell 1milliós gép hozzájuk?
  • HAF Rigel
    én nem nagyon láttam ilyen adatot , olyan 600 ezer körül volt márc elején
  • A1274815
    A DOOM3 annyí idő alatt még az 1 milliós határt sem lépte túl. És akkor az id Software mégsem sírt, hogy warez meg stb., fél éve jött ki hozzá az utolsó patch (1.31).

Én megvettem a CrySis-t nem rossz játék, csak túl rövid, meg tényleg lehetne változatosabb (szerintem még valami sorozat gyílkos is megunná 2-3 óra alatt ). Nem lehet vele naponta sokat játszani. Far Cry jobb volt.

Szerintem kár volt lepaktálniuk az EA-val. Valószínűbb hogy a CrySis "hossza" valamint "minősége" főleg ennek tudható be, na meg az EA nyavajgása az eladásokkal.
  • Reg5
    Pár hónappal ezelőtt 2,7 millió eladott példányról olvastam. Nem hiszem, hogy ez olyan nagy veszteség lenne, dehát ők tudják.
  • Loverman
    "hogy tovább nem foglalkozik a Crysis nevezetű játékukkal"

Ezt meg így nem mondták. csak hogy az 1.3-as patch nem fog jönni.
  • Loverman
    SG kicsit le van maradva. Azért nem lesz új patch hozzá mert jön a kiegészítő.
  • Fbn Lx
    pár óráig rohadt jó volt, aztán el is laposodott.
    arról nem is beszélve, hogy mekkora a gépigénye. 1 hónapja vettem a gépet, de a full maxot kapásból el is felejthettem. tanuljanak már meg optimalizálni :/
    illetve ne panaszkodjanak hogy nem veszik a szoftvert, ha egrészt gyenge minőségű, másrészt meg szarrá tömik őket pénzzel a hardvergyártók.
    Na most aki pár óra szorakozásért kidob 10ezret az ablakon, az vagy megteheti...
  • sirpalee
    A warez verzió iszonyatos baromság...

Bőven 2 millió felett járnak az eladásokkal.