80
  • vajon kiki
    #80
    ... azoknak a hajthatatlan Vistazi monitorhuszárok kedvvért, akik tűzzel-vassal védik-féltik a sz*ros operációs rendszerüket, most itt egy cikk, amely részletesen azt taglalja, hogy még maga a Microsoft is elismeri, hogy mekkora egy rakás sz*r ez a Vista és nem győzik majd a hibákat kijavítgatni a következő verzióban, de váltig állítják és próbálják szépíteni amit még lehet, hogy az gyorsabb, jobb stb.. lesz annak ellenére , hogy Vista alapú lesz.
  • Flatron123
    #79
    FlyingV: Te sem sokat töltöttél sorbanállással...
    Az fel sem merült benned, hogy esetleg valaki használ is annyi memóriát? Bizony nehéz egy sok sok jelenetből álló filmet összevágni BlueRay minőségben még 4 gigán is. Mac Pro, ahogy a neve is mutatja, nem az átlagembernek készült, nem olyanoknak, akik böngészgetnek, meg néha játszogatnak picit... A sok hülye meg megveszi 32Gigával, nehogy várni kelljen néhány percet minden beletekerésnél.

    Vistának meg ne a játékokhoz hasonlítsd a gépigényét, ez nem olyan dolog, hogy bekapcsolod, és csak azt futtatod, ennek a tetején futtatsz esetleg egy modern játékot, amiknek vista alatt majdnem kétszer annyi a rendszerigényük... Nem beszélve arról, hogy a Vista max Battery módban is majdnem csak fele annyi ideig bírta akkuról mint XP-vel.

    Nem tudom hogy állsz az anyagiakkal, a hozzászólásaid alapján nem rosszul, de én inkább nem erőltetem a Vistat-t ha kell ugyanahhoz a teljesítményhez + 2 giga ram meg egy új proci. Ha neked olyan oprendszer kell, ami csillog-villog, és minden agyon van design-olva, akkor használj vista-t, ha a pénztárcád engedi, szerintem ez túl nagy ár érte.
  • floatr
    #78
    Majd ez is le akarja formázni az mp3 playámat bedugás után, mint a vista.
  • Gabesz84
    #77
    ja veszelyes az ilyen hozzaszolas plane ha cimeres okor modjara baromsagokat beszelsz. Az NT mint OS ugy lett tervezve hogy barmilyen processzoron, barmilyen fajlrendszeren elfusson. Az már más kérdés hogy x86-on kívül kereskedelmi forgalomba mas procit tamogato rendszer soha nem kerult, es ez a lehetoseg szep lassan kikopott...
    A barmilyen fajlrendszer megallapitas viszont meg megallja a helyet, pl ext2-t gyonyoruen kezel az XP kulso driverrel, csak mivel a tamogatasa nincs alapbol beepitve, eleg nehez ra telepiteni.
  • zoli47
    #76
    8 GB-nál már az is belefér a 4 GB program mellé.
  • HUmanEmber41st
    #75
    Most olvastam Tomcat egy írását Billy fiúról..
    Nem adok linket, mindenki keresse meg:D
  • hpteso
    #74
    alig várom a windows 7et. :D A vistat is imadom. Kihuznam meg vele vagy 5 evig is.
  • Gascan #73
    Arról esetleg nem esett szó, hogy miért váltsunk Vistáról Windows 7-re?? Vagy XP-ről Win 7-re??

    Ezzel nem a várakozásokat fokozná szerintem, hanem inkább elővetitené a jövőt :)
  • A1274815
    #72
    2 megjegyzés:
    - A Tigernek a kernele 64 bit képes csak, Leopardtól az egész
    - A korlát processzoronként (nem processzor magonként) értendő PAE-nélkül
  • FlyingV
    #71
    aham.. valszeg ezért lehet a Mac Pro-t 32 GB-al is kérni, sok hülye hadd vegye, csak 2GB-t használ a rendszer... ti tényleg ennyire hüly... idi... bar.. szóval nem álltatok sorban amikor az észt osztották?
  • FlyingV
    #70
    Vistának, főleg ma már egyáltalán nem nagy a gépigénye. 1GHz proci? 1GB RAM? (betöltésnél számít valamit a 4GB) egy kicsivel több HDD? öregem, én falusi vagyok, ezek után te nemtom hol élsz, már megbocsáss
  • FlyingV
    #69
    hú öregem te nagyon el vagy tévedve:D

    Vistáról meg ha cask fórumon olvasott véleményeket olvasol (ami valljuk be, azért is hülyeség, mert a legtöbb primitív nyekergő egy dolgot hagy ki a számításból: ha rendes, márkás gépet vennének pl Dell IBM Toshiba, akkor nem lenne semmi gond, ellenben a 'jó kis' öszeállított csoda konfigok soha nem lesznek olyan jók, mint papíron), akkor ne legyen már akkora hangod plz. Próbáld ki. A 10 éves gépedről meg annyit, hogy nekem is nemrég halt meg egy régebbi gépem, de az összeesküvés elméleted eléggé fals duma, nem gáz ha nincs pénzed újra de ne élj álomvilágban, ne hitegesd magad ilyen hülyeségekkel.

    a japán autókról meg amit sugalltál az a legnevetségesebb :D látszik, hogy még látni se láttál egyet meg nem ültél eddig életedben csaktrabantban omg..
  • A1274815
    #68
    " A lassusagrol pedig a winfs hianya tehet, mivel a jelenlegi indexelo hasznalhatatlan."

    Erre úgy rémlik, mintha már mondtam volna valamit. Próbáltad valaha is a WinFS-t, vagy csak hallottálróla és jó felhasználni?
    Hogy érted pontosan azt, hogy "lassú"? Részletes kifejtést kérek.

    "Csak a wga, a drm es az uj gui alrendszer keszult el a win6-hoz igert fejlesztesek kozzul."

    Khm! Superfetch, Prioritásos IO, Kernel Patch Protection, Memória Test, új betöltő, Bit Locker, IE7, Indexelésen alapúló beépített keresés, Virtuális Könyvtárak, nagyobb biztonság, jobb memória kezelés, Hibrid alvás, majdnem fix boot idő.
  • grobs
    #67
    "... Az os az alaplapon volt egy rom chipben."

    Hasonlo elkepzelessel x86-os lapok is vannak/lesznek.
    http://hup.hu/cikkek/20080515/hamarosan_linux_dolgozhat_minden_asus_alaplapban
  • kvp
    #66
    "hamár kukacoskodol, akkor fütyülj a fülembe egy oprendszert ami külső mechanizmus csak saját kódjaiból képes bebootolni önmagát ... megsúgom nem fog menni, mert logikai hibába fogsz ütközni..."

    A regi macos-ek es a c64 is ilyenek voltak. Az os az alaplapon volt egy rom chipben. Vagy azzal indult a gep vagy sehogy.

    Egyebkent en annak idejen winnt4 alatt jatszottam win98 helyett, mivel stabilabb volt es a jatekok ugyanugy elmentek alatta. (csak a dx-et kellett kezzel telepiteni) A winnt4, a winnt5.0 (w2k), 5.1 (xp), 5.2 (w2k3) alapvetoen jo rendszerek voltak. A vista (winnt6.0) valahol az 5.3 utan van, de nem keszult el teljesen. A 6.0-as server valtozata (win2k8) sem jobb, csak a telepito rak fel kevesebb szemetet es alapbol benne vannak a javitasok. A winnt6.1 (win7) valoszinuleg mar mukodokepesebb valtozat lesz, de jo esellyel nem kerulnek bele azok az ujitasok amiert a winxp64 helyett kiadtak a vista-t. Csak a wga, a drm es az uj gui alrendszer keszult el a win6-hoz igert fejlesztesek kozzul. Ebbol az utobbinak van ertelme, csak sajnos tul nagy mertekben noveli a rendszer eroforrasigenyet. A lassusagrol pedig a winfs hianya tehet, mivel a jelenlegi indexelo hasznalhatatlan. (mar win2k3 alatt is rossz volt) Alapvetoen jelenleg csak dx10 miatt erdemes vistat hasznalni, ha ez nem kell akkor meg a winxp 64bit edition vagy a win2k3 is jobb megoldasok. A win7 lesz valoszinuleg az elso kesz vista.
  • Sanyix
    #65
    Van hozzá, csak egy catalyst, és egy hangdriver kellett hozzá, és ennyi :) minden megy. Ja, nincs dzsunka tvtunerem, meg dzsunka usb-s eszközöm.
  • A1274815
    #64
    Vista SP1-óta inkább hazudnak és kiirja rendesen a memória méretét, gondolom sokan reklamálhattak az őszinteségük miatt.
  • A1274815
    #63
    Nem Kék halál, már többször is direkt teszteltem progival, hanem csak nem engedi 2GB-nél többet fogyasztani a progit. Ami persze még mindig nem teljhesen igaz, mivel Windows 2000 óta ez a határ fel lett emelve 3GB-ra, ha a program speciális fordítási kapcsolóval készült és NT4 SP3-nál még kellett boot paraméternek a /3GB kapcsoló.

    32 bites Vista esetén az új dínamikus kernel space-nek köszönhetően, ez úgy 3,7-3,5 GB, míg 32 bites program esetén 64 bites Vista alatt 4GB-ot jelent. (HL2 alap változata be is dilizik tőlle, kírja, hogy -1 610 612 736 bájt túl kevés memória hozzá és neki legalább 128MB szabad memória kell. Emaitt csak kompatibilis módban indítható.)
  • JTBM
    #62
    A Vista 32 maximum 4GB-ot lát, de ebből 1GB le van foglalva pl. grafikus kártyának, stb.
    Ezt az 1GB-t fel lehet hackelni, ha van rá lehetőség (szabad rész), meg persze tudás.

    Viszont átlag felhasználó jobban jár, ha nem használja ki ezt az 1GB-ot v. 64 bites verziót használ.

    32 bites vista még egy korláttal jár, alapból egy program 2GB memóriát tud felhasználni, ebbe beleértve a fizikai és a vituális memóriát is.

    Ez több programnál nem elég, és ha ezt túllépi az ember, az kékhalállal jár. De ezt a határt is fel lehet kézzel hackelni mondjuk 4GB-ra. Nekem pl. 3GB a határ per pillanat 2GB-os laptopon. A supreme commander miatt kellett feltolnom.
  • EroSennin
    #61
    A RAM csak ez egyik az eszkozok kozul amik a 32 bites cimterbe mappelodnek. Ha van egy sok memoriaval rendelkezo videokartyad akkor csak kb. 3 gigat fogsz latni. Es minden tovabbi eszkoz csokkentheti ezt.
  • kisember
    #60
    Vistának egyik fontos erénye az, hogy 64 biten is elérhető már...

    Szuper!!! Már csak drivereket kell hozzá írni és "... a windows megint jobb lett ... :-D
  • lokko
    #59
    hamár kukacoskodol, akkor fütyülj a fülembe egy oprendszert ami külső mechanizmus csak saját kódjaiból képes bebootolni önmagát ... megsúgom nem fog menni, mert logikai hibába fogsz ütközni ...
  • barii
    #58
    total used free shared buffers cached
    Mem: 3631056 699924 2931132 0 18448 363580

    4 gigával
  • zoli47
    #57
    Miért ne tudnák kihasználni? A 32 bites alkalmazások 4 GB memóriát tudnak kezelni.

    A "szuper" OSX az ami csak 2-re képes.
  • M0RN1NGST4R
    #56
    nem kukacoskodásból, de a win 3.1 csak egy egyszerű gui volt, nem pedig oprendszer. Sőt bizonyos tekintetben a win9*/me sem volt az, mivel a gépre telepitett dosos inditófájlok nélkül képtelen volt elindulni.
  • ziipp
    #55
    Vistának egyik fontos erénye az, hogy 64 biten is elérhető már. Manapság, mikor ilyen olcsó a RAM, megéri elgondolkozni egy 2×2GB memória KIT-en, amit viszont a 32 bites rendszerek nem tudnak már kezelni és nem képesek kihasználni a bennük lévő lehetőségeket.

    Tudomásom szerint céges szinten már régebb óta dívik a 64 bites rendszerek használata, igaz ezt egy csak egy cikkben olvastam a start64.hu-n, forrás megjelölés nélkül.
  • beef
    #54
    Neked sem volt még japán autód úgy látszik, nézz már utána egy-két megbízhatósági tesztnek.
  • HUmanEmber41st
    #53
    Nekem az első oprendszerem win 3.1 volt.
    Észveszejtő, látványos minőségi ugrás következett a win95-tel.
    Aztán jött a 98 és társai. Egységsugarú felhasználó is látta a különbséget, azonnal dobták a kukába a 95-öt.
    Nemsokára kijöttek a 2000-el! Hűha új fájlrendszer, szebb, jobb, gyorsabb, mindenki láthassa'.
    XP..na igen, a szervízcsomag után érdemes volt váltani a 98ról.. :D
    Mindezeket az XP után semmiről sem lehet elmondani.
    Nem kapott a világ egy új oprendszert, csak egy feltuningolt XP-t.
    Nos, most sem kaphatunk majd mást. Vajon kíváncsiak arra, h mit szeretnének a felhasználók? Jah...papíron. Majd vetünk oda valamit és majd jól elmondjuk ez itt újdonság..
  • arrakistor
    #52
    mindenesetre akkor is indokolatlanul nagy a Vista gépigénye már csak azért is , mert a megtört verziója nekem megy P2-300-on 256 mega rammal LiveCD-ről...szal nem értem miért ne tudott volna a Microsoft natívba ilyen gépigényű verziót írni, ha azt egy harmadik fél is megtette a kernel pontos és teljes ismerete nélkül is (!)

  • arrakistor
    #51
    Vista SP1: igazából nem tudom... sok fórumon olvastan hogy csak árt mint használ, és megborul tőle a már feltelepített rendszer, persze lehet hogy ha mindjárt ezzel indít valaki akkor valóban jó lesz. a gépem nem kőkori, hanem 10 évvel ezelőtti és ez a -tieddel ellentétben- még 10 év múlva is menni fog. A 2000 után készítétett gépeket, alaplapokat, processzorokat már amolyan "japán autó" stílusban csinálták, hogy pár év múlva besz*rjon és lehessen venni másikat a pancsernak. (persze ez nem ilyen kategorikus, de általános)

    nem is beszélve hogy ez egy downgrade gép, aminek a teljesítményét direkt visszavették, pedig az akkori technológia már jóval gyorsabb gépre is alkalmas lett volna, öröm az ürömben hogy azért ma is léteznek downgrade gépek, és nem a gigahercekre hanem a processzor hőmérsékletére és fogyasztására összpontosítanak a gyártó kínaiak és japánok.
  • FlyingV
    #50
    S lőn: Vista SP1.

    és ne gyere a kőkori gépeddel hogy azon nem indul el...
  • arrakistor
    #49
    Windows ide Windows oda... eddig egy sikeres Windows volt (és van) ez pedig a Windows XP... ez viszont olyan sikeres lett, hogy szinte már túl sikeres... ebből kéne kiindulniuk. Ezzel 100%-ig kompatibilis, de ugyanakkor való többet tudó, valóban gyorsabb, valóban jobb operációs rendszert kell fejlesztenie a Microsoftnak, különben lehúzhatják a rolót de hamar.
  • NEXUS6
    #48
    Azt kifelejtetted, hogy közben néhány mrd $-ért felvásárolnak 1-2 céget, akiknek vagy tudják használni a technológiáját vagy nem, és így jön ki az hogy a kész progi végül annyiba kerül, mintha nem zöld, hanem csúcsszuper szakemberekkel csináltatták volna meg.;)
  • lami321
    #47
    Az M$ esknel ugy nez ki. Hogy van 40 ember azok szetneznek hogy na mit lopjunk el? felirkaljak az otleteiket, aztan felvesznek 200 junior programozot mert csak ok tudjak igen alacsony aron annal is alacsonyabb minosegu koddal implementalni a lopott dolgokat:D Aztan be dobozoljak, a fejleszto csapatnak meg bemutatjak a darabolos pingvint:D (http://www.grofbalazs.hu/pingvin_menu.htm)
  • NEXUS6
    #46
    Eddig is ültem, nem szoktam állva netezni.

    Amúgy ha minden OS így készül, akkor pl. a WinNT meg, mint Zeusz fejéből Pallós Atilláné teljes fegyverzetben kipattant? LOL

    Vagy hogy készülnek ezek az OS-ek?
    Azt hittem összeül 20-30 szoftvermérnök, kitalál valami alapvető újítást, ami az eddigi architekturánál hatékonyabbnak tűnik, pl a multkor a jobb skálázhatóság miatt pont a mikrokerneles megoldás került szóba, aztán nekiállnak fejleszteni, mint kismókus. Ha a kompatibilitás nem nagyon jön össze, akkor beraknak, valami emulátort, vagy másik módot, amit aztán ha teljesen kikopik az előző generáció, szépen kivesznek, ahogy azt a W95/WinNT-nél a 16 bites DOS kompatibilitás miatt, vagy a Mac OS-nél is csinálták.
  • NEXUS6
    #45
    Hát én a Server 2003-at használtam egy darabig XP-ként. Gyak 1-2 registry beállítás, meg DX bővítés kellett bele kicsit fapadosan beleeröltettni. Életem egyik legszebb 1,5 éve volt amíg működöttt!;)

    A progik/játékok 95%-a gond nélkül felment rá, némelyik hőbörgött, hogy szerezzem be a vállalati verziót, de a többség csont nélkül ment és futott!

    Szal azon kívül, hogy a server 2003 csillagászati öszegbe kerül, meg némileg jobb igényesebb stabilabb alapból, mi a különbség a Server meg a átlagjúzernek szánt win között?

    Ja és most ua kernelt megkapta a nép is Vista néven!
    Hát örüljetek neki!
    LOL
  • roliika
    #44
    3 giga ram fölött nem kezeli.
  • asysoft
    #43
    2 GB RAM-nál már kb felesleges. Azért találták ki, hogy a kevés memóriával felszerelt gépeken gyorsítson-nos, a tied nem ilyen:)
  • tomcsa4
    #42
    NEm. Beteszed cachelésre és 1 hónap múlva dobhatod el a pendrive-ot. Ne feledd, a vinyó írható legtöbbször felül még. Esetleg NAND,de az emg nem használható.
  • LMNO
    #41
    Nézz fel egy linuxos fórumra, és meglátod hogy az ubuntuval is van épp elég probléma :)