1379
A song of Ice and Fire
  • NandorHUN
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Robról is ezt hittem aztán meg lehet nézni... :D És az a baj, hogy ez egy "normális" könyv esetében egyértelmű lenne, de itt lehet pont azért mert senki nem hiszi hogy meghalna meglépi.
    Egyébként én akiben még biztos vagyok, hogy meg fog halni az Denerys , mivel ugye nem lehet gyereke, így szerintem ugy lesz majd kerek a történet (és nem félbehagyott), ha az öröklés is fel van vezetve, magyarul olyan királlyal királynéval akinek lehet utóda.
  • Belkar
    Egy dologban vagyok biztos: Jon nem fog hulla maradni. Nagy szerep vár még rá.
  • QuippeR
    spoilerra: nekem is ez a tippem, de Martinról elképzelhetőnek tartom, hogy direkt azért nem lépi meg, mert sokan erre tippelnek.
  • NandorHUN
    Ha jól emlékszem, akkor nem ő volt, hanem az egyik szolgája és őket (aki levágta a kezét a Királyölőnek később Brannie és Pod ölik majd meg, mikor véletlenül találkoznak).
    Bran pedig tényleg nem ment oda Casterékhez, sőt Havas sem lovagolt ki, de ha jól tudom akkor Jon kövér haverja el se mondta neki, hogy találkozott az öccsével. Ellenben Bran egy "hidegkéz" nevű fickóval kóricált nem egyedül.
    (Amugy szerintem hidegkéz az Jon rég eltűnt és meghalt nagybátya, akit valamiért még se tudnak irányítani a Mások...
    Amugy szerintetek Jon meghal az 5. könyv végén? Bármint eléggé leszurdosták meg írták h a 4. döfést már nem érezte.
    Nekem tippem, hogy Mellisandre feltámasztja, aztán otthagyja a falat... mivel ha "meghal" akkor már nem kell tartania az esküjét, hogy "haláláig" varjú lesz... (másik lehetőség meg hogy tényleg meghalt)
  • trident
    Master, Risu: oké, köszi, hogy írtátok, feleslegesen túlpörögtem.:)

• stargatelost
    Fikció, keresd a hozzászólásaimat.
  • Risu Führer
    igazából az sem biztos hogy az Éjkirály az Stark, csak Öreg Nan meséli úgy mintha Stark lenne, de elmondja hogy sokan más családhoz kötik.
  • Master91
    HBO azt írta ő az Éjkirály
  • trident
    Shiwo részére: fikció, nem tudom 100%-ra bizonyítani: az Éjkirály egy bukott Stark, mivel felnőtt korában romlott meg, nem is biztos, hogy a mások közzé lehetne sorolni, hiszen másként vissza sem tudott volna térni a falra.
    Ráadásul legyőzetett.
    Akit a 4x4-ben láttunk, szerintem nem az Éjkirály...

Őszintén szólva csak véletlenül ugrott be... Mi van akkor, ha az Éjkirályban több maradt az emberi, mint a más vonás... Mi van ha elbukott, legyőzték, de nem halt meg... Tudatára ébredett tettének... Éssss...... Ő Hidegkéz? Az "öröklétre" kárhoztatott lélek, aki most tévedését azzal szeretné helyre hozni, hogy kései rokonát kíséri és védi útján?
  • ddany7
    sorozat 4.évad 4.rész, könyves eltérések(Azért kérdezem, mert már nem tudom, hogy nem emlékszem, vagy ennyire elbaszták a sorozatot)

A könyvben a Bran szálban ugye nem volt ilyen, hogy Craster erődjénél őt elkapják?

Illetve, A csávó aki levágta Jaime kezét, ő sem ment a falra, nem?! Meg eleve nem is ő csapta le neki?!
    Köszi.
  • Belkar
    A varjú wargolás nekem nem rémlik de a sok név közül emlékszek néhányra: Brynden Rivers, Bloodraven, The Raven, Kinslayer gondolom volt még neki több is.

Meg ugye értett a varázsláshoz is az se kizárt hogy alakot is tudott váltani... Annyi biztos hogy Varysra köröket vert mint kém.
  • Master91
    Azt vágjátok, hogy erősen esélyes, hogy egy nagy-nagy jóslat beteljesedett az 5. könyv végén? :D
  • Master91
    Hm. Brynden története érdekes.
    Családfa:

Csak azokról írok, amikről jelenleg biztos vagyok.

- IV. Aegon fattya volt
    - tudott hollókat wargolni már emberi életébe is, mikor segítő volt I. Aerysnek. (Hány szeme van? Ezer és egy. Vagy mit lehetett olvasni Drunk&Egg könyvekben)
    - I. Maekar börtönbe vetette, majd később V. Aegon ( Egg ! ) ki hozta onnan, és elküldte a falra.

Hajóval mentek, Aemonnal (a vak, öreg mester ugye), és még Dunk&Egg spoiler esetleg :
    Dunkal, a királyi testőrség parancsnokával

- falnál szolgált, parancsnok lett belőle
    - és valamiért a faltól északon itt kötött ki, gondolom őt is hívta az elődje, mint most Ő Brannt.

Viszont:

"Az utolsó zöldlátó, az énekesek így nevezték, de Bran álmaiban még mindig háromszemű varjú volt. Amikor Meera Reed megkérdezte a valódi nevét, kísérteties hangot hallatott, ami akár kuncogás is lehetett.
    – Amikor még gyors voltam, számos nevet viseltem, de anyám még csecsszopó koromban Bryndennek nevezett el."

EZT nem értem én se.
    "amikor még gyors voltam, számos nevet viseltem"
    Gondol itt arra, hogy varjúkat tudott wargolni, akkor volt más-más neve?
  • trident
    Igen, így lehet (mivel hosszú):
    Az utolsó zöldlátó, az énekesek így nevezték, de Bran álmaiban még mindig háromszemű varjú volt. Amikor Meera Reed megkérdezte a valódi nevét, kísérteties hangot hallatott, ami akár kuncogás is lehetett.
    – Amikor még gyors voltam, számos nevet viseltem, de anyám még csecsszopó koromban Bryndennek nevezett el.
    – Van egy Brynden nevű nagybátyám – mondta Bran. – Vagyis igazából anyám nagybátyja. Fekete Hal Bryndennek hívják.
    – Nagybátyádat valószínűleg utánam nevezték el. Néha még ma is adják ezt a nevet, de nem olyan gyakran, mint régen. Az emberek felejtenek. Csak a fák emlékeznek. – Olyan halkan beszélt, hogy Bran alig hallotta.
    – Lénye nagy része már a fáé – magyarázta az énekes, akit Meera Levélnek hívott. – Ő jóval hosszabb ideje él, mint a halandók, de még kitart. Értünk, értetek, az emberek birodalmáért. Alig maradt valami erő a testében. Ezer és egy szeme van, de oly sok mindenre kell figyelni. Egy nap majd te is megtudod.
    – Mit tudok meg? – kérdezte Bran a Reedeket később, amikor lobogó fáklyákkal a kezükben megjelentek, hogy visszakísérjék a kis barlangkamrába, ahol az énekesek fekhelyet készítettek elő nekik. – Mire emlékeznek a fák?
    – A régi istenek titkaira – felelte Jojen Reed. Az étel, a tűz és a pihenés segített neki felépülni az utazás megpróbáltatásaiból, de azóta sokkal szomorúbbnak és fáradtabbnak tűnt, szemében űzött kifejezés ült. – Igazságok, melyeket az Elsők ismertek, és Deresben már megfeledkeztek róluk... de a nedves vadonban még nem. A lápokban és ingoványokban mi sokkal közelebb élünk a zöldhöz, és emlékezünk. Föld és víz, agyag és kő, tölgy és szil és
    fűz, ezek mind itt voltak már jóval előttünk, és itt lesznek, amikor mi már rég eltűntünk.

Vérholló=Brynden Rivers=Bloodraven (index fórumból)

Hogy mi lehet a célja? Erre gondolsz? Szerintem átadni a tudást, védeni a fákat, a régi isteneket (=élet?) szolgálni. Az utolsó zöldlátó egybe fog olvadni a fákkal, a természettel, tudata szerintem át fogja lépni a fizikai élet határát (szinte a könyvben sem tiszta már, hogy ő él-e úgy mint egy ember)

"Spirituális szinten" pedig már lényegét vesztette, hogy ki volt ő és hogy érkezett az erdő gyermekeihez. Ez volt a karmája és már nem "ember".

----------------

Sir Quno Jedi: igen, biztos ez az út kell neki, szerintem is erről szólt az asshai árnyékgyűjtő jóslata...:)

Amúgy ha már Dany. Ugye a sárkánynak három feje van. Dany egy.
    -Ifjú griff, aki újjászülethet a lángokból?! (füstben, sóban...köhöm) :D
    -Victarion a kürttel?
    -Az 5. könyvig a Pók által leplezett Aegon?
    (Dany a Halhatatlanok Házában téblábol, az egyik szobában lát egy férfit, egy asszonyt egy kisgyerekkel (Rhaegar és Elia, Aegonnal), és ott mondja Rhaegar Aegonról, hogy ő a Herceg, akit megígértek (Prince that was promised), és hogy az övé a tűz és a jég dala. via index fórum)
    -Havast, Tyriont én elvetném... Na jó, Tyrionban lehet ráció...:D
  • MaRee
    Én ma fogom elkezdeni az elejéről az egészet megint.
  • Evoluti0N
    Az itteni idézeteket olvasva jöttem rá, hogy mi mindent elfelejtettem már a könyvekből. A következő megjelenése előtt minimum egy összefoglalót el kell majd olvasnom. Túl sok idő múlik el két könyv megjelenése között.
  • Sir Quno Jedi
    Kiváló gyakorlás ez egy leendő türannosznak. Kicsibe kell elkezdeni. Ha önerőből, mindenféle nagy háttérhatalom nélkül fel tud jönni egy félisteni szintre, hatalmas seregekkel és követőkkel, akkor elképzelhető mire lesz képes később, ereje teljében.
  • MaRee
    Na ezt a fickót nem értettem a könyvben.

Nem tudom itt kell-e spolierezni, minden esetre aki még nem olvasta a DWD-t az ne olvasson tovább, ha nem akar.

Ugye ő a Three-eyed-crow, az utolsó greenseer. De greenseer nem csak az erdő gyermeke lehet? Ő Bryndennek nevezi magát ha jól emlékszem, és pont most olvastam el a Dunk & Egg trilógiát (érdemes aki még nem tette, kellemes kis lovagi történetek), amiben szerepel egy Folyami Brynden nevű félszemű ember, Aerys Targaryen Segítője. Másnéven VérHOLLÓ Nagyúr.

Ugyan az az ember lenne? Hogy került oda? Hiszen a Dunk & Egg eseményei vagy 100 évvel a Tűz és Jég Dala előtt játszódnak.

Bocs az angol és a magyar nevek keverése miatt, de mindkét nyelven olvastam, és sok dolog nem tudom hogy lett magyarra fordítva.
  • trident
    Az cudar lenne! :D
    Ugye a könyvben az van, hogy (vér)mágiával irányították a sárkányokat:

"Aznap este első alkalommal hozta elő a sárkánykürtöt, melyet a Varjúszemű talált Valyria füstölgő romjai között. A göcsörtös holmi hat láb hosszú lehetett egyik végétől a másikig, feketén csillogott, vörös aranyból és sötét valyriai acélból kovácsolt gyűrűk díszítették. Euron pokolkürtje. Végigfuttatta rajta az ujjait A kürt érintésre ugyanolyan meleg volt, és selymes, mint a sötét bőrű asszony combja, és olyan fényes, hogy a mélyén látta saját eltorzult vonásait. A gyűrűkbe különös, mágikus betűket véstek.
    – Valyr rúnák – mondta Moqorro.
    Ennyit Victarion is tudott
    – Mit jelentenek?
    – Sokat, és még annál is többet. – A fekete pap az egyik aranygyűrűre mutatott. – „A nevem Sárkánybilincs.” Hallottad már, hogy szól?
    ...
    – A fivéred nem maga szólaltatta meg a kürtöt. Neked sem kell ezt tenned. – Moqorro az acélgyűrűre mutatott. – „Vért a tűzért, tüzet a vérért.” Nem számít, ki fújja meg a kürtöt, a sárkányok a kürt mesteréhez jönnek. Magadhoz kell kötnöd a kürtöt. Vérrel.

----

Dany kálváriáját már én is untam néha, de ez is kell, hogy uralkodóvá váljon. Biztos ez az ő útja.

• Shiwo
    majd az lesz a vicces, mikor Bran megszállja Drogon-t...

"Ha előre akarsz jutni, hátrafelé kell menned.."

hát, az 5. könyvben sikerült eléggé visszafejlődnie, hogy a végére ismét kikupálódjon...
  • trident

"Az embernek meg kell tanulnia, hogyan nézzen, mielőtt látni akar – szólalt meg Brynden nagyúr. – Az elmúlt idők árnyát láttad, Bran. Az istenerdőtök szívfáján keresztül néztél. Egy fa számára másképp telik az idő, mint az embereknek. Nap, föld és víz, a varsafák ezeket értik, nem a napokat, éveket és évszázadokat. Az emberek szamára az idő olyan, mint egy folyó. Csapdába estünk a sodrásában, sodródunk a múltból a jelenbe, mindig egy irányba. A fák élete különbözik ettől, ők gyökeret vernek, növekednek és meghalnak egyetlen helyen, és a folyó nem mozdítja meg őket. A tölgyfa a makk, a makk a tölgyfa. A varsafa pedig... ezer emberi év csupán egy pillanat a varsafának, és ezeken a kapukon keresztül belenézhetünk a múltba."
  • trident
    A "sárkány három fejéről" sokat volt szó, de nem világosodtam meg, valójában mit is jelentet, de egyrészt neked lehet igazad, három ember kell a három sárkány irányításához.
    (Egy lehet Dany, egy akár Victarion, hiszen nála van a kürt és Moqorro segítheti használni. A harmadik személyről nem tudunk)

Ami Danynek igazán kell, az, hogy uralkodónővé váljon, képes legyen a hét királyságot és a sárkányokat uralni.
    (Erről beszél is, hogyha egy elfoglalt várost nem tud kézben tartani, akkor mit fog csinálni Westeroson).

Amúgy simán be lehetne másolni az összes jövendölést, álmot. Valószínűleg rengeteg információn egyszerűen csak átszaladtunk a könyvben, mert ép akkor nem értettük a jelentőségét...
  • Belkar
    Hát mivel a sárkányok Asshai melletti árnyékföldekről származnak (Dany sárkánytojásai is) gondolom azokkal lehet kapcsolatos.
  • Master91
    Aaaaa tényleg ő is Asshaiból jött.

Kíváncsi vagyok hogy mi van ott. Valami biztos.

Igazság...

Mi lehet Dany szempontjából igazság?
    - Egy rejtett rokon? ( vannak elméletek hogy Rhaegar nem halt meg, lecsurgott a folyón, és a papok ott a szigeten ki halászták )
    - egy ember aki tudna sárkányon lovagolni?

Mi lehet még ami Danynek kellhet ott ?
  • trident
    "A szolgálók vörös asszonyként emlegették, mert féltek kimondani a nevét.
    - Én kimondom a nevét - fordult Cressen a kő pokolfajzathoz. - Melisandre. Ő.
    Az asshai Melisandre, boszorkány, árnyékgyűjtő és R'hllornak, a Fény Urának, a Tűz
    Szívének, a Láng és Árnyék Istenének papnője. Melisandre, akinek az őrülete nem szabad, hogy Sárkánykőn túl terjedjen."

Ugye volt még egy asshai is a sorozatban, nem tudunk róla semmit, árnyékgyűjtő és jövendölt Danynek: Quaithe.

A
    három sárkánykereső közül Quaithe, az árnyékgyűjtő ment el utoljára. Tőle Dany csak egy
    figyelmeztetést kapott:
    - Óvakodj! - intette a vörösre lakkozott maszkot viselő nő.
    - Kitől?
    - Mindenkitől. Éjjel és nappal érkeznek majd, hogy lássák a csodát, amely újra eljött a világra,
    és amikor meglátják, vágyakozni fognak utána. Mert a sárkányok nem mások, mint testté lett tűz,
    a tűz pedig hatalom.

- Rövidesen el kell hagynod ezt a várost, Daenerys Targaryen, vagy soha többé nem engednek
    el.
    Dany csuklója még mindig bizsergett ott, ahol Quaithe hozzáért.
    - Hova menjek?
    330
    - Ha északra akarsz menni, dél felé kell indulnod. Hogy elérj nyugatra, keletre kell menned.
    Ha előre akarsz jutni, hátrafelé kell menned, és ahhoz, hogy megérinthesd a fényt, át kell
    haladnod az árnyék alatt.
    Asshai - gondolta Dany. - Azt akarja, hogy Asshaiba menjek.
    - Az asshaiak adnak nekem sereget? - tudakolta. - Lesz számomra arany Asshaiban? Lesznek
    hajók? Mi van Asshaiban, amit nem lelhetek meg Qarthban?
    - Az igazság - felelte az álarcos asszony. Azzal meghajolt, és eltűnt a tömegben.
  • Master91
    Nem nagyon lőhetsz mellé, lehetséges hogy Melisandre tud alakot váltani

Világ végéről jött,Asshaiból, és hát ha minden igaz egyedül.
    Lehetetlen szerintem, hogy erőszak mentesen/kalóz mentesen át jutott ide, még ha vörös papNŐ akkor is.

Vagy kitudja kiket meg hogyan varázsolt el.

Moqorro viszont jöhetett volna hamarabb is, nagyon kíváncsi vagyok rá!
  • trident
    1;Igen. Moqorro
    2; tényleg!:)

Az elsőhöz: totál fikció, de nekem nagyon gyanús Mellisandre. Szerintem a rubinnal megváltoztatta a külsejét és meg van vezetve, be van csapva a látomások által... Sokkal jobban tűnik boszorkánynak a vérmágiájával (mint az aki Varyst kínozta)...
    Mint a Rhllor papnőjének. Nem érzem, hogy hasonlítana a tűzpaphoz, Thoroshoz.

Lehet, hogy mellélövők és csak az eleje igaz, Mance is kapott egy szép rubint... Mellisandrenál gyakran ki van hangsúlyozva a drágakő...
  • Master91
    Másik tűzpapra arra gondolsz aki a Vasflottához kerül majd ?

Mellisandre irtotta a hetet is :D
  • stargatelost
    Minek jössz a könyv topikba, ha nem olvastad őket? Arról, hogy Branék élnek nem tud Jon a könyvben, így baromság, hogy itt tud róla. Senkinek nem kell utánuk mennie, mivel nem tudják, hogy élnek. Ja de, majd Davos megy Rickon után. Ez a könyvekben nagyon gondosan fel van építve, hogy ki tud arról, hogy élnek, és hogy mikor derül ki más emberek számára.
    Locke karaktere sincs a könyvekben, így megint nettó baromság az ő szála.

Ezzel a kavarással egy ordenáré nagy időhúzás lett a Bran/Jon/Locke szál jelenleg.
  • trident
    Nekem Hidegkéz inkább tűnt mindig is az erdő gyermekei által irányítás alá vont más / félig átalakult, de nem a más frakcióba tartozó más.

Mondjuk amit várok az az, hogy kiderüljön Mellisandre kicsoda valójában, hiszen ő is egy ragyogó rubint visel, biztos nem ez a valódi arca és a "másik tűzpap" (nem jut az eszembe a neve) teljesen másnak tűnik viselkedésben... És Mellisandre keményen próbálja pusztítani az erdő gyermekeinek fáit/régi istenkultuszt...

• Master91
    Hodor az Hodor. Igazi neve Walder :D

Senki nem tudja mi az hogy Hodor amúgy.

Azt hiszem Jojen Reed, a zöld látó tudja hogy a fal túloldalára kell vinnie Brant.

Viszont, Locke ha elmondja az esküt, és lelép Brannékkel, akkor végül is dezertál az Örségtől ---> instant halál :D
    Meg érte az 1 kastély és az 1000 holdas föld.
  • Molnibalage
    És miért pont a Fal mögött? Annyi más helyen lehetne... Mivel darálósan nézem a sorozatot, már nem ugrik be ez a momentum, mert valahogy ez a része a sorozatnak messze a leggyengébb és logikátlanabb.
  • Kata
    nem frászkarikát, hanem a háromszemű hollót keresik
  • Molnibalage
    A Bran szál tényleg elég gáz. Mi a fárszkarikát keres pontosan a Fal túloldalán? Nincs az az épeszű ember aki két kölyökkel egy félbolonddal nekiállna oda menni, ahova katonák sem nagyon önszántukból mennek...

Ja, Hodor egyébként miért olyan, amilyen? Miért van az, hogy mindent megért látszólag, de csak egyszavas szókincse van? Ez csak afféle poén?
  • Molnibalage
    Miért is szar? Valakinek utána kell mennie a megmaradt Stark kiscsákóknak... Inkább azt nem értem, hogy ehhez miért kell a Őrségbe belépni...? Olyan röhejesen kevesen vannak és képzeltneke, hogy bármelyik huszadrangú bannerman katonai ereje is nagyobb, mint az Őrség ereje. Logikátlan egy embert küldeni, mikor simán felzavarhatnának több száz embert...
  • G_ArchAngel #864
    És Hodor ül a Vastrónra...?
  • Shiwo
    majd a végén Dany-t elkapják a mások, átváltoztatják, és egy tűzre, fagyra immunis elpusztíthatatlan lény lesz belőle
  • bega82
    Pont Dany az, aki tuti nem fog meghalni. :) Jójó, tudom, Martinnál nincs ilyen... :D
  • Master91
    Dany mehet, többi ne :D
  • G_ArchAngel #860
    En azt várom, hogy a végén kit fog az öreg kinyirni. Ha van humora, akkor Dany, Arya és Bran is halott lesz :))