5889
11891949761344119704.png
  • Musachy
    Még jó, hogy ez a cd még abból a korszakból való, amikor nem tették tönkre a hangmérnökök szándékosan.
  • Musachy
    "Mert lássuk be a kutyakaki a természetben 1-2 nap után szépen eltűnik, újrahasznosul"

Na, annál azért jóval tovább bírja. Az meg nagyon szar, amikor belelépek, főleg, ha annyi akna van, hogy ki sem lehet kerülni.
  • narumon
    "Használd nyugodtan a SOHA szót :)"

Ez természetesen nem igaz, asszony lelkiismeretes zacskózza.
    Egyébként nekem pont ez vele a bajom. Aszfaltról, játszótérről persze, hogy szedje össze az ember, de most már ott is összeszedik ahol nem kéne (liget pl). Mert lássuk be a kutyakaki a természetben 1-2 nap után szépen eltűnik, újrahasznosul - ehejett mi zacskozzuk mint az állat, hogy még évek múltán is meglegyen zacskóban, szeméttelepen - zacskó hegyek formájában. Nem valami öko barát megoldás... :(

"De nem a lényeg. Az emberek nem fognak követni abban amit szeretnél, mert tojnak rá, hogy Te mit szeretnél."

Ez engem nem is nagyon érdekel. Viszont az hibás elgondolás, hogy nem csinálom, mert ugysem követ senki. Mindenkit követnek emberek ilyen vagy olyan formában. És abban meg egészen biztos vagyok látva a forumokat, hogy a CD loudness miatti hanyagolásával messze nem vagyok egyedül.

"Mindenki megy a saját feje után (néha saját hülyesége után) és sokszor akkor is megvesz egy egy albumot, ha szarabbul szól, mert szereti azt a zenét."

Ha választhatok, hogy a szarul szólót vagy a jól szólót vegyem meg én bizony az utóbbit választom - nem is nagyon értem aki nem ezt teszi.

"Magánemberként ha tudom, hogy egy kiadó sz@r minőséget produkál (pl. Hargent Media) akkor bojkottálom tőlük a lemezbeszerzést. Tudom, hogy ebben alig akad aki követ, de nem is igazán érdekel."

De mégis tettél egy lépést, ami jelenleg talán szimbolikus, de ki tudja mit hoz a jövő? És nem biztos, hogy egyedül vagy vele.

"(pl. miért nem osztom meg ingyen velük a több ezer forintos maxi lemezemet?)"

Én ha időm és lehetőségem engedi szívesen megosztom velük / veled / bárkivel akár a 30e forintos lemezemet is. Miért kellene elvárnom, hogy mindenki megvegye? Ráadásul tőlem sem tűnik el a lemez...

"De a világmegváltási tervedről már most lemondhatsz: az egyéni háborúdat a kompresszálós médiásokkal szemben szinte egyedül fogod megvívni."

Ez viszont abszolút nem igaz, elég ha szétnézel - rengeteg forumon, weboldalon foglalkoznak a témával - akár szándékos bojkottal. Nem vagyunk milliónyian de az, hogy egyedül lennék az ennél távolabb már nem is lehetne a valóságtól. Részint ennek (is) köszönhető a vinyl újraterjedése.
  • Zephyr Retiring
    Használd nyugodtan a SOHA szót :)
    Kb. ennyiszer szedted össze a kutyád után a végterméket :D
    De nem a lényeg. Az emberek nem fognak követni abban amit szeretnél, mert tojnak rá, hogy Te mit szeretnél.
    Hacsak nem leszel politikus :D
    Mindenki megy a saját feje után (néha saját hülyesége után) és sokszor akkor is megvesz egy egy albumot, ha szarabbul szól, mert szereti azt a zenét.
    Magánemberként ha tudom, hogy egy kiadó sz@r minőséget produkál (pl. Hargent Media) akkor bojkottálom tőlük a lemezbeszerzést. Tudom, hogy ebben alig akad aki követ, de nem is igazán érdekel.
    Hitem szerint mindenki saját sorsának kovácsa, egye meg mindenki azt, amit kifőzött magának. Vannak dolgok, amihez az emberek makacsul ragaszkodnak (pl. reklamálni egy ingyen letöltött foscsi minőségű zene /album után.) míg más dolgokat meg nem akarnak elfogadni (pl. miért nem osztom meg ingyen velük a több ezer forintos maxi lemezemet?)
    Komoly dolgok ezek kérem. Egy komolytalan világban, ahol komolyan azt hiszik egyesek, hogy mindenki (más) hülye.

A meggyőződés utáni döntést viszont csak támogatni tudom :)
    De a világmegváltási tervedről már most lemondhatsz: az egyéni háborúdat a kompresszálós médiásokkal szemben szinte egyedül fogod megvívni. És még ha páran Melléd is állnánk, hamarosan beköszönne a felismerés...
    Kis emberek vagyunk mi ehhez :)
  • narumon
    Pont ugyanarról beszélek. Nem várok másokra hanem a meggyőződésem alapján cselekszem! Mégha a kutyagumi MINDEN ESETBEN történő összeszedésével nem is értek egyet!
  • Zephyr Retiring
    Az elv szép és jó. De a gyakorlat nem ez.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Pár hete volt pár tavaszias nap. Keróval jöttem haza és útközben azt látom, hogy egy mamóka hátrabattyog a háza végébe, letolja a gatyóját és elvégzi a dolgát.
    Nem figyeltem, volt e kinti pottyantós, sőt az sem érdekel, kis vagy nagydolgát végezte e éppen. Röhögtem egyet és tovább tekertem.
    De ettől még nem érzem úgy, hogy mert ő ezt tette, még nekem is ezt kellene tennem.
    Két nagyon távoli ismerősöm meg önként pontot tett nyomorúságosnak vélt élete végére. Mégsem akarom követni a példájukat..
    De hogy megnyugodj, olyan emberrel kommunikálsz éppen, aki ha szemetelést tapasztal a környezetében, maga veszi kézbe az ügyet (pontosabban a más által eldobott szemetet) és helyezi méltó helyére azt :)
    Kedvenceim a kutyasétáltatók, akik otthagyják kutyájuk végtermékét a parkban. Volt rá példa, hogy zacsival felszedtem, utánuk vittem és odaadtam, hogy ezt útközben elhagyták. Volt aki értetlenül nézett rám, hogy mit akarok a kutyagumival tőle. Neki jeleztem, hogy a kutyusa volt szíves elpottyantani útközben, tehát övé a csomag. Vagy átveszi, vagy rákenem a kis szeme fényére :)
  • narumon
    de nyilván ha sokan nem vesszük meg (és érdemesebb formában vesszük meg) akkor egyre kevesebb szar fog készülni.
    Ez most kicsit olyan mint a szemetelés; eldobom én is az utcán mert más úgyis eldobja...

Én azért szeretem azt hinni, hogy ha a pénzt LP-re költöm akkor továbbra is látnak a kiadók fantáziát ebben a formátumban és megkapjuk a kompresszálás nélküli minőségi zenét. Ha kompresszált CD-re költöm a pénzt akkor azt fogják továbbra is nyomni. (Vagy letöltésnél ugyanez a helyzet).
  • Zephyr Retiring
    Attól még hogy nem veszed meg, még továbbra is készülnek ilyenek. Ez ellen nem tehetsz :D
    Cd-ket meg már amúgy is egyre kevesebbet fognak gyártani. Lassan beindul (felvirágzik) a legális zeneletöltő oldalak birodalma...a hanghordozók helyett.
    Eljön majd az idő, mikor az írott cd-k is kuriózumok lesznek. Mármint a valódi lossless tartalmúak..
  • narumon
    dehogynem tudunk! Nem veszünk ilyen zenét. Ennyire egyszerű. Én ez miatt szoktam le a CD-ről pedig volt itthon párszáz darab...
  • Zephyr Retiring
    Az egész cécó arra megy ki, hogy elég sok (egyre több) cd-t agyonkompresszálnak és ettől sz@rabb lesz a hangminősége.
    És? Tudunk tenni ellene? Nem :D

Off: mondta az 5555-ös hozzászóló :P
    On..
  • narumon
    Felesleges. Azért mértem csak le, hogy komplett legyen az összehasonlítás. Mondjuk johnlennon még nem nyilatkozott (ő kérte) remélem elolvasta azért :)
  • Zephyr Retiring
    Akkor jó :)
    Már kezdtem megijedni, hogy minden cd-met (albumokat és maxikat) és minden vinylemet meg kell DR-eznem...
    Ha 120 évig élhetnék, akkor sem végeznék minddel :D
  • narumon
    Így van. Pusztán az utolsó sor miatt készülnek - és számszerűsítés miatt. Ennyi. Nem is kell többet belegondolni.
  • Zephyr Retiring
    Erről van szó. A hülye (süket) is hallja a különbséget. Akkor meg mi a sz@rnak a DR? :)
    Vagy vásárláskor ragaszkodsz a DR vizsgálathoz? :D
    Utána meg már minek?
    Ergó: ennek a vizsgálatnak semmi értelme. Max megerősít abban, amit amúgy is hallasz :)
  • narumon
    Erről van szó:

Csak a süket nem hallja a különbséget a két felvétel között.
  • narumon
    Én azért tartom fontosan mert össze sem lehet hasonlítani a két zenét (a kompresszáltat és a nem kompresszáltat). Az előbbiben minden egybefolyik, nincs dinamikája (innen a mérés ugye), a másikat meg élvezet hallgatni, ha odasóznak a dobra az bizony odasózás és nem ugyanaz mint amikor megpöcörgeti. A kompresszált zenében nincsen semmi ilyen különbség - az iszonyatosan odavert snare pont ugyanúgy szól, mint a hányavetin odadobott...
  • Zephyr Retiring
    Mobilról nem tölt be, de majd rákuksizok otthon estefelé.
    Engem inkább az érdekel, Te miért tartod fontosnak magánemberként, zenehallgatóként.
  • narumon
    Itt bővebben megtalálasz minden infot amit keresel:
    dynamicrange.de

Érdemes egyébként rögtön az első flash "videot" megnézni az evolution of loudness war-t.
  • narumon
    Nem nagyon értem miről beszélsz, de abszolút elfogadott a szoftveres mérés - ráadásul a foobar mérését használják legtöbben, gondolom nem véletlenül. Szívesen kimérem mással is ha ajánlasz egy szoftvert. Jómagam nem tudom, hogy a foobar range meter hogyan működik pontosan - gondolom utána tudsz nézni - csak azt tudom, hogy használják és viszonyítanak hozzá szóval olyan rosszul nem működhet. De mondom, ajánl egy mérőszoftvert ami szerinted jól működik és kimérem azzal is. Egészen biztos vagyok benne, hogy nem lesz jelentős különbség a mérési végeredményben.
  • Zephyr Retiring
    1) Miért gondolod, hogy az eredmény szoftveresen is megegyezik egy digitális mérési eredménnyel?
    2) A 3D-s tévéknél a depht range valóban fontos a sztereoszkópius képek mélységérzete miatt. De miért gondolod, hogy fontos a hangoknál egy olyan mérési statisztikát figyelembe venni, ami DR12-nek jelzi a peak = -10.71 dB - RMS = -26.44 dB-t,
    és szintén DR12-nek izolálja a peak = -1.29 dB - RMS = -17.07 dB-t egy másik felvétel kapcsán. Nem kötözködés képpen kérdezem, hanem kíváncsi vagyok, miért dobálózol a DR értékekkel?
    (mellékes, de jelzem, a most példaként felhozott DR12-es minták 2 96/24-es sztereó felvétel eredményei..)
  • Wescone
    Kösz a törődést-, valamint a ráfordított időt!
    ...Hát, igen - pontosan erre számítottam.

Egy egyszerű, de nagyszerű tárhely engem is érdekelne!
  • narumon
    És a vinyl:

• narumon
    Ugyanannak a számnak a CD verziója:

• narumon
    Foobar Dynamic Range meter.
  • Zephyr Retiring
    Milyen progival mérted a DR-t?
  • narumon
    Jah az még kimaradt és lényeges lehet, hogy a tracklist teljesen különbözik. A CD változaton sokkal több szám van - sajnos igen jók is amik lemaradtak a lemezről. Ez ok lehet a CD változat beszerzésére is (vagy várunk egy Deluxe vinyl kiadásra...)
  • narumon
    Jelentem megvagyok az összehasonlítással.
    Hát ez nehezebb kérdés volt mint gondoltam, hiszen elektronikus zenéről van szó aminek néha jól jön a "keménység" amit mindenképpen a CD képvisel. A vinyl végig sokkal lágyabban szól. Mivel vannak ugye folyamatosan halk számok azok a CD-n sincsenek ugymond "elszabva", viszont egy-két énekes sláger ugye a CD-n erőteljesen kompresszált. Ez miatt sokkal feszesebb a hangja - viszont minden finomságot nélkülöz. Ellenben azt sem merném állítani, hogy valakinek nem pont ez miatt fog tetszeni.

Ami mellett viszont nagyon nem lehet elmenni az a dinamika. A vinyl sokkal lágyabb, a kompresszálás elmaradása miatt a nagy számok talán nem annyira feszesek de az élet sokkal több bennük, sokkal több rezdülés hallatszódik, és az apró finom csengettyűk sem tolakodóak.
    A számok is sokat mondanak: CD Dynamic Range: 7 Amit digiztem vinyl DR: 11
    és ugye itt limitál a házi eszközparkom. A lemez valójában életszerűbben (analógosan) szól mint a digitalizált változat.

Ha mondtok egy tárhelyet felteszek egy digitalizált számot. (de egyébként felvettem az egész lemezt - az megy majd Zephyr által (ismeretlen okok miatt) utált helyekre :D)
  • Zephyr Retiring
    Egy kis hangológia avagy...
    érdekességek a hangok birodalmából.
  • narumon
    Ma nem jutottam oda, hogy érdemben foglalkozzal a kérdéssel, de elvileg holnap lesz rá időm, hogy digizzek a vinylről.
  • johnlennon

Igen, a "Sonne" albumra gondoltam pillanatnyilag. Tudom, hogy vinylen kiadták anno még: "Sehnsucht" 2008, "Atemlos" 2010, a korábbi csak CD/SACD:"Leben" 2003, és a "Tag Und Nacht" 2005 CD.
    Létezik egy rakat verzió belőlük, a németek bírják nagyon (én is), és a DVD-ket nem is említettük...
    Nekem a "Leben" a kedvencem, megvan SACD-n +DVD-n és a többi is. A napokban kapom meg a "Sonne Live" DVD-t.

• narumon
    Sonne-ból nekem ez van meg:
    Schiller ‎– Sonne
    Label:
    Island Records ‎– 06025 3711160 2
    Format:
    2 × Vinyl, LP, Album
    Country:
    Germany
    Released:
    05 Oct 2012

Azt nem tudom milyen master de én meglepődnék ha ugyanaz lenne az esetek 95%-ban ugyanis nem ugyanarról dolgoznak. (Lentebb már ismertetett okok miatt.)
    Viszont ugye ezt a hármat csak a Sonne albumra értetted? Mert bizony a többi lemez is elérhető vinylen. (SONNE a legutolsó albumának a címe).
  • johnlennon
    OFF:
    Ezt most olvastam:
    Az Origo arról kérdezte a nézettebb napokat is megélt Fábry Sándort, hogy mit gondol a közmédia szerepéről, a pápás poénokról, a haknikról, a riválisokról és a Facebookról. A közösségi oldalt például titkosszolgálati összeesküvésnek tartja.

A kérdésre, miszerint használja-e a Facebookot, a humorista - egyértelműen nem viccesen - a következő választ adta az Origónak: "Soha nem nyitottam meg, azt sem tudom, hogyan kell. A fontosságával természetesen tisztában vagyok, de nálam még jobban tisztában van ezzel a CIA és az FBI, amely az egészet kitalálta, ne legyenek kétségeink. Az amerikai hadiipar és titkosszolgálat terméke, de ezt hagyjuk, nem tartozik ide."
  • Musachy
    G'night!
  • Zephyr Retiring
    Mögdumátuk.
    Night.
  • Musachy
    Épp ezért ha a szerelődtől visszaérkezik minden javítandó ketyeréd, ráhelyezed a barázdákra azt az AT-t és az alaplapi hangkártyáddal bedigizel egy-két komplett ritkaságot (de olyat, amit mi is nagyraértékelünk, nem ám a Cigánybárót!) és végre bebizonyíthatod a nagyképűeknek, hogy mi a minőség!
  • Zephyr Retiring
    Az öregem mondta: ez a kölök se nem komp, se nem lett, tehát: nem komplett :D
  • Wescone
  • Musachy
    De nem komp lettél.
  • Zephyr Retiring
    Jóvanna: szóvivőnek készültem :D
  • johnlennon
    Remélem a digitális master-alap mind vinyl és CD kiadványban gyárilag ugyanaz.
    Tudtommal Schiller vinylen csak e három "SONNE" albumon jelent meg:
    Discogs:

Schiller ‎– Sonne (Ltd. Chill Out Edition)
    Label:
    Island Records ‎– 0602537319459
    Format:
    2 × Vinyl, 12", Blue Vinyl, 180g, Gatefold
    Country:
    Germany
    Released:
    22 Mar 2013

Schiller ‎– Sonne
    Label:
    Island Records ‎– 06025 3716855 2
    Format: