HQ Sound / Music - Masterpieces
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
imo :) science fiction is science fact
Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !
Neoton - Szédült napraforgó
Ez bizony 44100 Hz-es 16 bites PCM, bõven elégséges !
Vinyl lemez örök... Mindörökké pörög :-))))
a magas jelszintû sztereó jackes bemeneten (ez a +4-es) elvileg más, normál bemeneti jelszintû kártyákhoz képest nagyobb dinamikát lehet elérni, de ez az a rész, amit ki kell próbálni és meg kell hallgatni az eredményt. Ezt van aki hallhatja,van aki nem.....azzal jársz a legjobban, ha megcsinálod ugyanazt és ugyanúgy az RCA oldalon és a külsõ jack-es oldalon is.
tehát mindkét oldalán van ki- és bemeneti csatornánkénti csati pár,
a TRS-re bármilyen analóg, vonali szintû vagy elõerõsítésre váró sztereó jelet (mikrofon) ráköthez 3,5-ös minijack-el (ez a TRS), a másik oldali RCA-ra pedig normál vonali szintû monót (L+R).

Van egy úgynevezett TRS és RCL bemeneti lehetõség a kártya átfordításával lehet változtatni.
Itt jó látható mire gondolok....
Én most az RCL bemeneti lehetõséget használom és a manuálban viszont egy érdekes dologra lettem figyelmes. Lehet hogy egy kicsit off a téma viszont a minõséget lehet befolyásolja hogy kis jack vagy RCL bekötést használom? Van közömbösség a két bemenet között?
A manuálban ezt írja: 1. 2. Analog Inputs 1/2 (top) and Analog Outputs 1/2 (bottom)
These are analog Line inputs and outputs. Depending on the your requirements, you can select between balanced (+4dBu nominal TRS) and unbalanced (-10dBV nominal RCA) connectors (both cannot be used simultaneously).
Aki tudja értelmezni legyen szíves írja le nekem mit is jelent<#fejvakaras>#fejvakaras> a TRS +4dBu kiegyensúlyozott és az RCA -10dBV aszimmetrikus bemenet.
Elõre megköszönném segítségeteket és elnézést kérek ha off a kérdésem.
In Lak\'ech Ala K\'in
Szép munka!
In Lak\'ech Ala K\'in
Volt egy kis idõm, feltoltam egy számot, arról a lemezrõl, amelyik a HiFi - Magazin szerkesztõbizottsága szerint a 70-80-as évek Magyar poplemez-iparának a legjobbika. Audiofilia szempontjából legalábbis. A lemezt '79 õszén jelentették meg, majd kiadása után 5 nappal az összes még el nem adott példányt visszavonták, mivel az elsõ szám lejátszhatatlannak bizonyult. Errõl a HiFi Magazin vmelyik számában volt egy jó nagy cikk is, hogy állítólag vmilyen angol vágógéppel kísérleteztek akkoriban az MHV-nél, s ezt a lemezt már azon vágták, s emiatt volt vele vmi probléma. 2 hét múlva kijött az új nyomás, ezen nem ugrik egy szám sem, de a hangminõség messze elmarad az eredeti , elsõ kidású változatétól. Nekem ez, az elsõ kiadás van meg, sajnos a Szombat este táncol címû szám lejéátszhatatlan, csúszkál rajta a tû.
Neoton família - Forrófejû lány
Nálam ez a fájl 75m amit Te készítettél 245m és én nem érzem azt a különbséget ,hogy 3x ütõsebb lenne a 24/96 - így én maradok a bevált módszernél
........:::: Eurodance & Italodance ::::........ \"Sok ilyen, nem kommersz zenét oszthatnál meg velünk\" :)
Kíváncsi lennék ,hogy 44/16-ban hogyan szólna ez a zene mert többen így készítünk felvétel és az lenne igazán mérvadó ha Te is csinálnál egy olyat
Gondolom megoldható
........:::: Eurodance & Italodance ::::........ \"Sok ilyen, nem kommersz zenét oszthatnál meg velünk\" :)
Köztük, hogy a gyári telepítõlemezt dobd ki, töröld a progit a winyóról, szedd le az oldalukról a legfisebbet és azt telepítsd! Így lesz hangerõ állítási lehetõséged. A lent közétett ábra bekötése is közötte volt (ha jól emlékszem). Hajrá...
Csak a WAV peregjen
Na mindegy ez nem érdekes viszont egy kicsit finomítottam a beállításán illetve bekötésen és kivi lenék a véleményetekre.
Ugyan azt az alkotást digiztem be mint amit elõzõekben és a pass sem változott. Download
<#wave>#wave>
Volt szerencsém elég sok kolléga felvételeit hallani de ilyet ,hogy a felvételben zúgás,búgás lett volna nem tapasztaltunk
Grado Gold Prestige
Az egyik kollégánál volt ilyen hangszedõ és jókat mondott róla, de felvételt nem teszteltünk vele
Árban egyébként kb megegyezik az at440mla-val így valószínû ugyan azt tudhatja
Ha nem gond tegyél fel ide a fórumra valami jó zenét és halljuk hogy szól
Annyi minden lett már tesztelve, de ez irányba még nem volt lehetõségem 😞
Remélem nem jön közbe semmi és az ismerõsnél sikerül elkészíteni a felvételeket
Kíváncsian várom az eredményt
<#integet2>#integet2>
Nos talán márc.15 talán meghozza a nagy áttörést, Odaköltözök az egyik ismerõsömhöz pár órára, aki az MC formátumot erölteti. Viszek pár lemezecskét a szokottak közül, és meglátjuk mis is a különbség MM / MC az általunk hallgatott stílusban.
Majd prezentálom.
Csak a WAV peregjen
Nekem egy elég jó képességû GRADO Gold Prestige fejegységem van, ez bizony MM, de ennél többre jelenleg nem futja. 😞
Ennek jelenleg 220-250 dollár között van az ára !

Arra lennék kíváncsi,hogy egy ütõképes MC cuccost mennyibõl lehet beszerezni? - mert én úgy tudom (lehet rosszul) ,hogy ezek a hangszedõk ha jót akarsz 100e felett vannak - errõl tudnál mondani valamit?
Idáig nem tudtam tesztelni ezt a dolgot mert senkinek nincs a környezetemben akinek volna ez a komolyabb cucca
Én úgy gondolom amik itt felkerültek zenék teljesen tökéletes felvételek és kimondottan érdekelne ,hogy az MC-s cucc ugyan ezeket a zenéket hogyan venné fel
Szóval ha tudnál mutatni hangmintát azt nagyon jó lenne (talán mást is érdekelne)
Köszönöm elõre is!
Elõször némi elmélet, hátha van itt olyan, aki nem tudja, hogy mirõl is polemizálunk?!
A hangszedõ, magyarul pickup nem más, mint egy jelforrás. A hanglemez barázdáiban tárolt hangrezgések letapogatására és elektromos rezgésekké alakítására használjuk.
Arra nem térek ki, hogy hányféleképpen lehet õket csoportosítani, elég annyi, hogy felépítésük szerint lehet:
-piezoelektromos
-induktív
-kapacitív
-elektronikus
Az induktív jellegen belül lehet mágneses és dinamikus.
Hogy egyszerûbb legyen, a mágnesesen belül is van még 3 csoport:
-mozgó mágnese
-mozgó lágyvasas
-változó mágneses
Én ezt már ezeréve tanultam, így ezek nagyrésze már nem is létezik.
Na, mindegy. Ami érdekes, az a Mozgó Mágneses (M.M.) hangszedõ !!
MM.: a hangbarázdában mozgó lejátszótû mechanikai rezgésének megfelelõ hangfrekis kimenõjelet a mágneses indukció elve alapján állítja elõ: ha egy tekercsen áthaladó mágneses erõvonalak száma változó, a tekercsben áram indukálódik, ami a kivezetéseken feszültségváltozásként jelenik meg.E hangszedõben egy vagy több tekercs a jelátalakító, melynek vasmagja elõtt a LEJÁTSZÓTÛ TARTÓSZÁRA EGY PARÁNYI MÁGNESRUDAT REZEGTET, a lejátszott barázdák rezgéseinek megfelelõen. A rezgések ütemében folyamatosan változik a mágneskör fluxusa, ami miatt hangfrekis váltóáram keletkezik, indukálódik a tekercsben.Ezektõl 5 ... 10 mV jelfeszültség minimum elvárható.
MC.: ez másnéven dinamikus vagy mozgótekercses.
A dinamikus hangszedõ TEKERCSET a LEJÁTSZÓTÛ TARTÓJÁRA tekerik. Emiatt hívják mozgótekercses hangszedõnek. A tûtartóra tekercselt 40...100 menetnyi tekercs ÁLLANDÓMÁGNESES TÉRben mozog lejátszás közben, s ezáltal a barázdakitéréssel egyenesarányos feszültség indukálódik a meneteiben, ami a kivezetéseirõl elvezethetõ !!
Itt ugye,a tekercs tömege elenyészõ, így az effektív tûtömeg is csekély.
Ezáltal e típusban igen jó a tû rugóengedékenysége és a barázdakövetési rugalmassága. S méghozzá: mivel a tekercs alacsony menetszámú - még a nagy mágnesetér ellenére is - csak TIZED mV-NYI JELFESZÜLTSÉG indukálódik. Ez ellenben IGEN CSEKÉLY TORZÍTÁSÚ !!!!
Viszont ez a legnagyobb baja is : a megfelelõ jel-zaj viszony érdekében a hangszedõt CSAK vmilyen ILLESZTÕTRANSZFORMÁTORON keresztül lehet csatlakoztatni az ELÕERÕSÍTÕHÖZ !! Magyarul elõ-elõerõsítõn keresztül !
Így sajna a elérhetõ jel-zaj viszony erõsen függ az illesztõtrafótól is.
A KÜLÖNBSÉGEKRÕl
-A mágnese hangszedõk roppant kényesek arra, hogy milyen impedanciával terheljük õket, erre az mc sokkal kevésbé érzékeny.
-Ugyannak a barázdának a lejátszásakor az MC-modellek nagyobb ENERGIÁT szolgáltatnak, mint az MM. Ne ess pánikba, hogy akkor minek is kell hozzá az illesztõtrafó: amihez kell, az millivoltban mért FESZÜLTSÉG, itten pedig
TELJESÍTMÉNYrõl beszélek !! Remélem, aki eddig eljutott az érti mirõl próbálok vartyogni !!
A teljesítmény, amelyet nanowattban kellene megadni, annyi, mint a feszültség a négyzeten, osztva a lezáró impedanciával. Az MC modellekre akár néy-ötszörte nagyobb érték is kijöhet, mint az MM-re !!!!!!
- Az MC rendszerek kevésbé érzékenyek a NEEDLE DRAG DISTORTIONRA, magyarul kb. tûvonszolásos torzításnak nevezhetjük.
Arról szól, hogy a lemez, amint hátulról elõre fut a tû alatt, minduntalan magával rángatja azt, a súrlódás révén. Ez hozzávetõleg a tûerõ egyharmadát teszi ki, tehát számottevõ erõ, de nem konstans, hanem a zenei program ütemében, a tû és a barázda súrlódásának arányában változik.Ha képes elelhúzni magával a tût, akkor ez igen kellemetlen Frekvencia-modulációt okoz, mivel a tûhegy hol elõbbre, hol hátrébb tart a mûsorban a kelleténél. A nem kívánatos tûmozgás hatására elektromos jel is keletkezik és ez INTERmodulációt okoz. Az MC ezekre érzéketlen, az MM ellenben ....
Kb. ennyit akartam írni a kérdésben, remélem lesz aki végigküzdi magát rajta. 😊))
Összesítve:
MC fényévekkel jobb minõség
MM: klasszisokkal olcsóbb, már csak az illesztõtrafó hiánya miatt is.
A lényeget próbáltam nagybetûkkel kiemelni ..
Forrásanyag: HiFi Magazinok, saját kútfõ !
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Ahogy nézem nálunk is eléggé felment az ára 51-ért látom legolcsóbban
Esetleg kifejthetnéd ezt ha már Te is ezt ajánlod
In Lak\'ech Ala K\'in
Az is LP-rõl van egyébként...<#beka2>#beka2>
In Lak\'ech Ala K\'in
In Lak\'ech Ala K\'in