5889
-
#4754 "a te cuccod bár nem rossz (hogy nem került kevésbe annak viszont sokkal kevesebb köze van a minőséghez,mint azt sokan gondolják), a leggyengébb láncszeme így hallatlanul is az erősítő,ami nem rossz ugyan, de nem is magaslik ki semmiben sem az átlagtól (még a csöves átlagból sem)."
Azon egyszerű oknál fogva van Yaqin erősítőm mert ár/teljesítményben egyszerűen verhetetlen. Elég nyomós indok. Van itt egy hasonló márka MS300B jelű erősítője is csak ez dobozban van mert eladó sorba kerül. Ez mellé meg szinte lehetetlen hasonló árban versenyzőt állítani, csak nincs kedvem kibontani, gondolom abban egyetértünk, hogy ezt a mintát nem az erősítő "rövidsége" fogja eldönteni - főleg, hogy ezen is kijött minden különbség és hiba.
"de azt tudom javasolni, mint ahogyan én is szoktam szeánszokat tartani sok komponens cucc cserélgetésével, így Te is kipróbálhatnál nyugodt szívvel eszköz cseréket, és akkor biztosan tapasztalnád, ha Neked az a felvétel nagyon sziszeg,akkor valahol (még az enyémnél is több) túl sok magas került a felépítményedbe..."
Hifi rendszer soha nincs kész, szokta mondani barátom, hiszen mindig cserélget valami az ember. Ez nálam is így van, főleg, hogy tele vagyok hifibuzi haverokkal; nemrék egy Linn Majik DSI-t adtam vissza, tesztelésen volt nálam. A sok magassal azért nem értek egyet, mert akkor az CD-nél, saját LP-knél vagy bárhol jelentkezne, de ez nem igaz.
"talán a magas részt egy hajszálnyival visszafognám...de ez már kukacoskodás lenne részemről. "
Hát én akkor ezek szerint kukacos vagyok :)
Egyébként hangfal kérdése is, mert haver kis wharfdale hangfalán fele olyan magas sincs, de nála egyéb zenék is magashiányosok szóval nem hiszem, hogy ahhoz kéne hasonlítani.
"ez viszont igazi audiofilista halandzsa:"
Hát a Hifi már csak ilyen, megfoghatatlan konkrét dolgokról, érzésekről beszélünk. Ahogy nem lehet pontosan megfogalmazni egy jó CD és egy jó LP közötti különbséget sem csak "halandzsával." Mint ahogy egy jó hangfal és egy jobb hangfal között sem tudsz egyértelmű dolgokat mondani - ha tudsz akkor az azt jelenti, hogy a két hangfal nem is egy ligában versenyez.
"erről ők tudnának mesélni,még az is lehet kényszerből csinálták és a kapcsolatuk is csak plátói"
Attól még lehet profin csinálni valami meg lehet hányavetin, ráadásul az LP-n ez abszolút érződik mert ugye mindenféle timing probléma létezik szemben a digitális technikával, egy jobb cucc meg lehet hogy csak azért sokkal jobb egy korrektnál, hogy nem összevissza állnak a zenészek a hangképben hanem megfoghatóan, és pontosan ahogy egy koncerten. Ezek nüansznyi dolgok, és ezért kell kurvasokat fizetni. Olyan mint a bor; a 800Ft-os meg a 2000Ft-os között még borundoros is megmondja a különbséget a 2000 Ft-os és az 5000 Ft-os között már nagyon kell figyelned és élvezned az ízeket, az 5000 Ft-os és a 25.000 Ft-os között meg már csak az inyenceknek megy ez. Egyre nagyobb árkülönbség egyre kisebb különbségért.
"...hogy nem mozgatja meg a lábad,az azért van,mert ez nem tánczene,"
Inkább úgy mondják, hogy döglött. Ha csak a tánczene mozgat meg zenét hallgatva akkor vagy veled vagy a rendszereddel komoly bajok vannak.
"egyébként dobnál egy szerinted tökéletes, tökéletesebb és egy legtökéletesebb felvételt (bármit), hogy csámcsoghassunk rajta picit?"
Tökéletes felvétel nincs, de majd töltök fel közelit. Persze szigorúan HD lejátszóval lehet csak hallgatni. -
#4753 Nem csak arról.
A helyzet az, hogy annyira átitatták az elménket a tömörített fájlok valamint a rossz minőségű kiadások (CD), hogy már rossz szemmel tekintünk magára a digitalizálásra, pedig valójában semmi okunk rá. A gond mindössze annyi, hogy a digitalizálásban rejlő lehetőségeket sosem aknázták ki úgy Istenigazából - nem volt rá kereslet (lásd: SA-CD). Kíváncsi volnék, hány buzgó LP-párti tudná megítélni egyértelműen egy vakteszt során, hogy közvetlen LP-ről játsszák-e a zenét, vagy éppen egy gondosan elkészített digitális másolatot hall?
Hajlamosak vagyunk a rossz minőségű kiadások által megítélni a digitális technikát, ez itt a gond, pedig analóg rendszerben is rejtőzhetnek hibák, elégtelenségek ezrével amelyek kivétel nélkül a minőség rovására mennek. Elfelejtjük azt, hogy ahhoz, hogy becsmérlően beszélhessünk a digitális rögzítésről, olyan analóg felszerelésre volna szükség amely milliókba kerül. Arról már nem is beszélek, hogy a digitális technika nagy előnye, hogy nem kopik-, használódik el az adathordozó - vajon hány embernek jut eszébe, hogy az LP minden lejátszás során veszít a minőségéből? -
#4752 hááát, mindig próbálok tanulni tőled valami okosságot. -
#4751 Tudtam, hogy nem vagy buta gyerek. -
#4750 köszi,így már mindent értek! -
#4749 Más.
-
#4748 mi a furcsa?
a pro és kontra?
az A és B oldal?
vagy más? -
#4747 na,amit mondani akartam, azt már elmondták és összefoglalták az előttem éjszakázók, amivel saccperkb. egyetértek.
annak ellenére, hogy valóban igaz, szinte minden mindenre hat vagy kölcsönhatásban van valamivel, egy gondolatnyi dologgal viszont sehogysem tudok azonosulni:
amennyiben ugyanabban a rendszerben és ugyanazon körülmények között (szisztémában) kicserélünk egyetlenegy részt (legyen az akár alkatrész vagy beállítás módosítás),akkor annak hallható változása 100% bizonyossággal utal a cserélt dolog vagy eszköz minőségre gyakorolt hatására!
és ebből a szempontból teljesen tökmindegy, hogy ez digitalizálás után vagy azelőtt következik be. nyilván a digitalizált és a közvetlen azelőtt direktben meghallgatott anyag hallásérzetre különbözhet, de most két végtermékről van szó, aminek hangzásbeli különbsége a fentiekből következően digitalizálás előtt is ugyanúgy fenáll, legfeljebb annak mértéke térhet el (jó digitalizálás esetén a gyakorlatilag elhanyagolható - értsd, 0,0xxx -százalékban).
-
#4746 Minden véleményben van némi igazság, de már megint furcsa irányt vesz ez a dolog... -
#4745 Azzal, hogy az analóg műsorforrást digitálissá alakítom, belekeverek egy csomó olyan holmit, aminek mindnek sajáthangja is van, s ezt hozzá is teszi a műsorhoz, magyarul hallatszik a másolat hangján. Tehát én amondó lennék, hogy nem tudod megítélni az átírás után azt, hogy a rendszeren belül mi hogyan szól, mivel nem ismered az rendszerben résztvevő átalakítók hatását a műsorra. Pl ad - da átalakító, kábelek a pc-ben, adattárolók minősége stb. Márpedig ezek nagyon befolyásolják a másolatok minőségét. Remélem ebben legalább nincsen vita közöttünk !? -
#4744 Így igaz, főleg a digitalizálás milyenségéről. -
#4743 "Analógot hiteltérdemlően csak analóg módon lehet tesztelni."
Ez a kijelentés nem feltétlenül állja a helyét, bizonyos dolgokról lehet véleményt alkotni digitalizálást követően is. -
#4742 Fogalmad sincs, miről is beszélek. -
#4741 A sziszegést nem azért említettem, hogy ez lenne a lényeg. Alapvetően a két minta összehasonlítása volt a cél, talán egyszer az is kiderül, hogy miket is véleményeztünk. -
#4740 Nos, megfüleltem én is a szóban forgó mintákat...
Úgy-e tudjuk, hogy analóg rendszerek esetében a magas frekvenciatartomány megszólaltatása a legkörülményesebb - amennyiben beszennyeződik a hangszedő (fej), az torzul leginkább, illetve tűnik el. Mivel a Tátrai 1-nek részletesebb a hangképe a Tátrai 8-hoz viszonyítva amely valóban fátyolosan szól némiképp úgy vélem, hogy a sziszegés a forrásanyagon (LP) is jelen van, a Tátrai 1-et eredményező érzékenyebb hangszedő csak kihangsúlyozza azt.
...Én a forrásfelvételen gyanítom a gondot, ugyanis a sziszegés bizonyos szinten mindkét mintán jelen van.
Kellemes Húsvéti Ünnepet, Tagok! -
#4739 Hát Te aztán most megmondtad a tutit.
Átszaladsz a "fejegységeddel" , hogy meg tudjam hallgatni. ŐŐőőő esetleg körbeszaladnál mindenkihez, hogy mindenki részesülhessen a gyönyörből?
Szerinted hogyan tudatnánk egymással és kérnénk ki egymás véleményét, ha nem digitalizálnánk a lemezen található zenét.
Nembánom, van itt még 2-3 kazettás magnetofonnak mondható szerkezet, majd rányomom és körbeküldöm. -
#4738 Miért is kéne? -
#4737 Szevasztok Tagok!
Napok óta olvasom itt a véleményeket, értékeléseket, s egyre kevésbé értem az egészet!
Hogyan lehetne véleményt alkotni egy ANALÓG holmiról olyatén módon, hogy digitalizálom ????
Egyszerűen nem is értem.
Ez a reláció sok mindenről szól, de a lemezjátszó fejegységének a képességeiről a legkevésbé.
Le kell ülni, meg kell hallgatni az egyik, majd a másik fejet, nem egy számon, hanem legalább 4 - 5 darabon, hogy bennem maradjon a hangkép.
Hát így lehet, na de digitalizálva ?????
Ha már a forrás sem jó, akkor ...
Analógot hiteltérdemlően csak analóg módon lehet tesztelni.
Minden más önbecsapás.
Nem is értem, minek kéne a lemezeimet digitalizálni ?? -
#4736 nyilván elég nehéz ugyanazon körülményeket megteremteni mindenkinek, ebből adódóan a hangzás is olyan, hogy ahány ház, annyi szokás, ha átmész a szomszédba,biztos tök másként hallanád, ...a magas részekre vagyunk a legérzékenyebbek,emiatt ennek érzékelése még jobban szétszórja a véleményeket.
a te cuccod bár nem rossz (hogy nem került kevésbe annak viszont sokkal kevesebb köze van a minőséghez,mint azt sokan gondolják), a leggyengébb láncszeme így hallatlanul is az erősítő,ami nem rossz ugyan, de nem is magaslik ki semmiben sem az átlagtól (még a csöves átlagból sem). Nyilván sok időt és pénzt öltél bele, hogy kiválaszd magadnak a megfelelőt (sokan ezt tettük), de azt tudom javasolni, mint ahogyan én is szoktam szeánszokat tartani sok komponens cucc cserélgetésével, így Te is kipróbálhatnál nyugodt szívvel eszköz cseréket, és akkor biztosan tapasztalnád, ha Neked az a felvétel nagyon sziszeg,akkor valahol (még az enyémnél is több) túl sok magas került a felépítményedbe...
azt el tudom fogadni, hogy a nagy énekhang dinamika miatt a magas részek bántóak lehetnek (fülesen engem is kicsit megfognak), így ha ettől tökéletesebbet akarnék, talán a magas részt egy hajszálnyival visszafognám...de ez már kukacoskodás lenne részemről.
ez viszont igazi audiofilista halandzsa:
"az énekes és a zenekar között kapcsolat van, de a zene izgága és nem mozgatja meg sem a lábam sem a lelkem - ez a zenéből is adódhat."
hát igen, a zene már csak ilyen...az előadók között van kapcsolat, üzleti, anyagi, baráti meg hát az énekes énekel, ők meg zenélnek alá, de az is lehet, hogy pont fordtva, erről ők tudnának mesélni,még az is lehet kényszerből csinálták és a kapcsolatuk is csak plátói...hogy nem mozgatja meg a lábad,az azért van,mert ez nem tánczene, és sem akartam rá ugrálni, hogy a lelkedet sem,azt meg úgy mondják egyszerűen, hogy 'nem jön be'....avagy nem sikerült ráúsznod a színuszhullám tetejére.
egyébként dobnál egy szerinted tökéletes, tökéletesebb és egy legtökéletesebb felvételt (bármit), hogy csámcsoghassunk rajta picit? -
musichunter #4735 Minden fórumtársamnak kellemes húsvétot kívánok!
-
#4734 Nos akkor tátrai elemzés. (kicsi család elment bevásárolni én meg kikönyörögtem, had maradjak itthon :D)
A szett amin hallgattam; HDI Dune BD Prime3 + USB Pendrive wav kiterjesztéssel ahogy feltöltésre kerültek, ez digi kimeneten egy zero dac-ba csatlakozik, amit egy Yaqin 6V6 csöves erölködő fogad VandenHul D102MKIII kábelekkel, és egy házi 2 újnyi hangfalkábelen surrannak bele egy JMLab Focal918SE hangfalpárba.
Tátrai1: Nem tudok elvonatkoztatni de kissé túl magasan szól, a refrénben zavaróak a sziszegések, a másikhoz viszonyítva levegősebb, a sztereó tér lényegesen nyitottabb, az énekes és a zenekar között kapcsolat van, de a zene izgága és nem mozgatja meg sem a lábam sem a lelkem - ez a zenéből is adódhat.
Tátrai8: Sokkal nyugodtabb, a magasak nem zavaróak, viszont néhol kevesek, a cinek szó szerint megdöglöttek. A refrén nem sziszeg és ez nem tudom, hogy a jobb tracking miatt van vagy mert csak szimplán kevesebb magasat hoz át. Igazatok van így fülelve hallhatóan fátyolos, és a sztereo tér sem túl nagy, a zene lelkéből viszont több átjön, a lábam itt sem mozog.
Verdict: Ha a tök őszintét kell mondani akkor azt kell mondanom, hogy mindkét felvétel jó és rossz egyszerre. Egyik sem hibátlan az itt mások által elhangzott tökéletes jelzéstől meg mindkettő nagyon nagyon messze van, egy jól kevert CD ezek után sokkal jobban szól, jobban a helyén van minden. A hangszedőre továbbra is nehéz következtetni mert itt van egy digitalizálás, kábel, hangkártya is közben, plusz (a vesszőparipám) eldobtuk az LP összes előnyét a kicsi mintavétellel.
Ha ebből kéne megtartani valamelyiket akkor bajban lennék, valószínűleg csak akkor tenném ezt meg ha másképpen nem lehet megszerezni ezt a zenét (nem tudom meg lehet-e), mindkét minta vérzik valamilyen szempontból, jobb lenne élőben hallani a lejátszót és a hangszedőket, valószínűleg akkor hallanánk a lényeget, csak ismételni tudom magam a tökéletestől nagyon messze van mindkét minta az 1-es jelű is.
Szigorúan magánvélemények hangzottak el :) -
#4733 Főleg azért választottam ezt a zenét, mert ez 1 másabb zenei stílus (talán eredeti hangszerekkel). A magasak egyébként bárhol lejátszottam még szinte mindenütt megszisszentek.
De itt egy másik minta és 1 másik zene és 1 további , végül 1 uzolsó.
Kellemes Húsvétot Mindenkinek. -
#4732 kellemes húsvétot tagok!
sok barázdát és f.sza teszteket,szép napot! -
eurolacko #4731 A mintákat én is többször meghallgattam kiírva CD-re hangfalakon, és fejhallgatón is
A T8 felvétel egyszerűen tompa, ráadásul a zene középről szól nincs akkora stereo hatás mint a T1-nél ...többször bele-bele kattintgattam a két mintába ugyan oda és a T8-nál mindig az volt az érzésem mintha összeugrott volna zene
Gondolom Wescone kolléga fejhallgatójával ez még jobban érzékelhető
Szerintem több ilyen mintát kellene hallgatni ahhoz ,hogy tisztában legyünk a hangszedők képességével, de az biztos ,hogy ennél a tesztnél a T1 a nyerő (nálam tuti) -
#4730 Hangfalakon most hallgattam meg a mintákat, valóban vannak benne néhol bántó-jellegű sziszegések, de mindezek ellenére az 1-es tetszik jobban, talán kiemeli a rendszered a magasakat (?). Mert a 2-esben is megvannak a sziszegések, igaz nem annyira hangsúlyosan, de cserébe az egésznek tompább a hatása, olyan mintha H. Károly egy vékony függöny mögött énekelne.
Egyébként nekem tetszik ez a zene, nem ismertem.
Valamint Wind mester lassan elárulhatná, hogy melyik felvétel milyen szedővel jött létre. -
Biatomi #4729 Pici kis apró halacska vagyok én itt,viszont teljesen egyetértek veled.
Az 1 az -
#4728 "Szerintem túl sok normalizált cd-t hallgatsz !"
No ez ki van zárva :)
"Egy zenekari élő koncerten a cintányért ugyan olyan hangerőn hallod mint a klarinétot vagy hárfát ?"
Nem, de ha csak a cintányért hallom akkor felmerül bennem, hogy valamit nagyon elkeféltek a beállítással.
Egyébként jó lenne tudni melyik minta mivel készült. Mindazonáltal én azt mondom, hogy ha bármelyik is drágább a másiknál 5-10e forinttal azt már nem éri meg megvenni - legalábbis ezen minta alapján. (egyéb paramétereket ebből a mintából nem tudunk meg.) -
#4727 Mhm nekem az 1-es felvétel már már túl magas az a bajom vele. Jó ha valami magasan szól de ha nagyon az már zavar. A térre nem tudok mit mondani ahhoz oda kéne ülnöm rendesen, arra meg nem volt időm, és most az ünnepeket és a sürgést forgást elnézve pár napon belül nem is lesz. -
#4726 Hogy mi? Ezt most magyarázd már meg nekem mert nem értem. -
#4725 "Néhány hang sokkal jobban előtérbe kerül, ezzel elnyomva másokat. Jó lenne tudni, hogy mi volt az eredeti szándéka a zenésznek"
Szerintem túl sok normalizált cd-t hallgatsz !
Egy zenekari élő koncerten a cintányért ugyan olyan hangerőn hallod mint a klarinétot vagy hárfát ?
Mint anno Gyurinak is írtam.. Szerintem pont az volt számomra a furi a felvételeiben, hogy rögtön ott volt minden (bang). Úgy jellemezném mint ha ébredéskor kihagynád az ülű helyzetet és fekvésből rögtön talpra ugranál (nincs átmenet). De akinek ez tetszik ám legyen.
Szerintem.. -
#4724 csatlakozom (egyelőre) a többséghez, ha én döntenék,mindenképpen a tátrai1 lenne a befutó, az állna hozzám közelebb.
mindkét mintát ugyanazon részletek egymás utáni hallgatásával teszteltem...
a tátrai8 (és most nyilván egymáshoz képest mondom) valóban kiegyensúlyozottabb, de ezt a tompaságára értem (a mélyek és közepek rendben vannak, de erős hiányt érzek a magas részekben, ami miatt azok összemosottak), élettelenebb és lényegesen szűkebb sztereó teret ad az egész (a másikhoz képest)
tátrai1-hez nincs sok hozzáfűznivalóm, szerintem tökéletes!
megfelelő dinamika, és sztereó tér, nekem egyáltalán nem tűnik semmi sem kiemeltnek, pont olyan,ahogyan én is lemezre álmodnám!
a zenész eredeti szándéka pedig az, hogy ha már csak zenél, akkor legalább megéljen a zenéiből és eljátszhassa azt színpadon, kocsmában vagy bárhol, és legyen olyan sikere, hogy új hangszereket is vehessen majd.... :))
hangtechnikailag, hangképügyileg a hangmérnökök szokták ráálmodni a zenéket a hanghordozókra...
-
#4723 Azt lehet tudni, hogy ez milyen minta? Mármint melyik két hangszedő/felállás áll egymással szemben?
Kutyafuttában meghalgatva nekem a Tatrai1 olyannak tűnik mintha átment volna rajta egy hangkiemelő algoritmus. Néhány hang sokkal jobban előtérbe kerül, ezzel elnyomva másokat. Jó lenne tudni, hogy mi volt az eredeti szándéka a zenésznek, ezek tényleg előtérben vannak, vagy csak ez a hangszedő kiemelő őket nagyon. Mindazonáltal a Tatrai 8 jelű nekem kiegyensúlyozattabbnak tűnik pont ezen kiemelés hiánya miatt, egy kicsit több átjön az érzelemből.
Mindkét minta elég jól szól, de tény, hogy nincs mihez viszonyítani se Tátrai lemezem, se CD-m nincs, nem is hallgatok tátrait, és az adott minták sem MC vs MM jellegűek hanem szerintem hangszedő vs. hangszedő jellegűek (ha minden más megegyezett). -
#4722 Most volt alkalmam meghallgatni Wind kolléga mintáját, de nem tudtam, hogy melyik milyen hangszedővel készült, tehát "vakteszt" volt.
Jelentem, nálam a "Tátrai1" nyert. Lehet tudni a hangszedők típusát? -
eurolacko #4721 Ez lesz az -
#4720 Nem, az elkerülte a figyelmem. Eléggé pillanatokra nézek csak be. Hanyas hozzászólás? -
eurolacko #4719 A Wind mester által feltett MM-MC mintát hallgattad egyébként? - elég nagy a csend ez ügyben -
eurolacko #4718 AT440MLa-val dolgozik a Jóember -
eurolacko #4717 -
eurolacko #4716 Nekem nem kell bemutatnod milyenek voltak a szabadkai piacról hozott CD-k mivel itt lakom én is délen, így részese voltam annak a seftnek a többivel együtt sőt lényegesen hamarább mint ahogy anno felkerültek a CD-k Szabadkára
Továbbra is azt mondom ez egy netes gagyi amit valaki otthon összerakott innen onnan lopott zenékből és feltolta a netre a netes gyűjtők örömére
Én le sem töltök ilyeneket sőt semmilyen lossless-nek irt cuccott mert elegem lett az állandó bizonytalanságból a gyagyi szarokból - erre lehet most mondani ,hogy nem mind az...elfogadom és jó gyűjtést kívánok!
-
#4715 Szia!
Jelentem meghallgattam. Egyértelműen jobban szól a tied, mondjuk magasabban de én szeretem a magasakat :) a tér is sokkal nagyobb, sokkal hallgathatóbb. Okosabb azonban nem lettem mert ugye a CD-n ez az egyik az ominózus 2 szám közül ami már ránézésre is szar :)
Egyébként mivel készült a felvétel?