84
-
akoshun #44 *sóhaj*
szeretem az ilyesmit.
*sóhaj*
komlyan azt érzem hogy sokatokban fel sem merül hogy ők esetleg jobban átgonolták a dolgokat mint ti itt cikkolvasgatás közben. Nem kell mindent jobban tudni. Még akkor is ha egyébként van amiben igazatok van.
Különben ők mennek valamerre. Az pedig jó. Lehet hogy rossz irányba haladnak, de legalább haladnak.
"Majd amikor eljutnak oda,hogy a napelemmel termelt energia annyiba kerül mint egy szénerőműben vagy atomerőműben"
szerintem örülhetnél ha a napenergia annyiba kerülne mint az atomenergia.
Teljesen atomerőművekkel nem lehet megoldani semmit. De teljesen szélerőművekkel/naperőművekkel sem. Egy 50 ezres város esetén talán meglehet. Nem tudom. De sajnos nem ugyanannyi energiát használunk a nap minden percében, az erőművek igazodnak hozzánk. Egy atomreaktort meg nem lehet ki be kapcsolgatni. -
#43 Én ehhez azt tenném hozzá, hogy szerintem jó volna ha a fejlett országok szemetében található élelmiszereket feldolgozóhajóra tennék, az út során a hajón fogyaszthatóvá alakítanák és megkapnák az éhező országok. Iszonyatos mértékű élelmiszer megy nálunk a kukába, miközben ott éheznek. -
#42 A fúziós erőmű biztosan nem fog menni 8 éven bellül. -
#41 Átolvasva a kommenteket iszonyat tudatlanság van itt kérem szépen. Előbb olvassatok utánna ennek a Masdar projektnek a Wikin, vagy máshol, ne ebből az Sg cikkből induljatok ki, a tényeknek a töredékét sem közli.
Pl nem távoli reaktorok áramaiból lesznek ellátva a maglev-podok, a városon belül _MINDEN_ a város által termelt energiából lesz működtetve. Energiát Napelemekből, szélerőművekből, és egy fúziós erőműből fognak nyerni.
A főépület pl egy pozitív energiájú épület lesz, ami azt jelenti hogy több áramot fog előállítani (napenergiából) mint amire szüksége van. Az óriási napelem részét már fel is építették, és innentől az épület hátralevő részét (a nagyját) teljesen ennek az energiának a segítségével építik fel.
A másik, hogy nem 80 évesek leszünk amikor ez elkészül, a tervek szerint 8! év múlva lesz kész a város. És elnézve az eddigi projekteket amikbe belevágtak a UAE-ben ez meg is fog valósulni.
Egy kicsit újabb videó város-animációkkal:
-
#40 Nem vetted figyelembe,hogy a napelemek csak akkor működnek ha süt a nap.Majd amikor eljutnak oda,hogy a napelemmel termelt energia annyiba kerül mint egy szénerőműben vagy atomerőműben akkor is ott lesz a probléma hogyan lehet tárolni az energiát mert a napenergia nem alkalmozkodik a fogyasztói igényhez. -
#39 Ez durva. :) -
#38 Első sorban a fogyasztói szokásokat kell megváltoztatni, pl. eldobható termékek, műanyag zacskók, üdítős palackok, stb. helyettesítése.
Az atomengeriga tényleg az egyik legtisztább energiaforrás, de az atomhulladékokkal mi lesz? Mennek ki az űrbe? Csak atomerőművekre nem szabad építeni a jövő energiaellátó rendszereit.
> "A bibi csak az, hogy az ehhez szükséges infrastruktúra előállításához felhasznált energiát nem számolják bele."
Ezt nem tudhatjuk. Viszont ha összevetjük egy másik, sima város kiépítésével, ahol nem a zero carbon a cél, hanem csak az, hogy legyen egy város, már is a zero carbon city-nél az előny. Mert kevésbé szennyez!
Napelemmek kapcsolatban én bizakodó vagyok, a technológia fejlődik ott is, nagyobb hatásfokkal, hosszabb ideig tudnak majd működni. Ha megnézzük az alapötletet, a napelem a jövő! Az energia termelés nem itt történik, tőlünk több ezer km távolságra, mi csak begyűjtjük, és felhasználjuk. Asszem ez tényeg az ingyen leves esete. A többi erőműnél mind helyben történik az energiatermelés, ami óhatatlanul több hulladékot termel. Szerintem. -
#37 A Toshiba olyan reaktoron dolgozik amihez nem kell víz.200 kilowatt a teljesítménye. -
BlackRose #36 Ökovárosok (bár nem tudom mit kellene jelentenie ennek a baromi szónak), voltak és vannak is a világon. Különben az emberiség (emberek) általában mást sem csinálnak mint képzelik a jövőt és kitalálják a múltat. Mivel volt alkalmam az UAE-ben tölteni egy hoszabb időt... van némi elképzelésem az országról, de ha már egy tiszta várost akarunk amelyben nem lesz szennyezés akkor nem hinném, hogy ott lenne a legmegfelelőbb hely. Különben nem ártana azt is megjegyezni, hogy városokat nem szoktak csinálni, a város az olyan majdnem szerves dolog amely magától keletkezik és sok mindentől függve vagy nővekszik vagy stagnál vagy hanyatlik. Mikor kopnak már le a baromi kollektivista központi NAGY TERV állatok és hadják az embereket élni, nem lenne gond a szannyezésel sem, mert a jelenlegi szennyezés és túlfogyasztás legalább 70%-ért is a marha nagy tervek a felelősek. -
#35 "Atomenergia és kész. TELJESEN környezetbarát,"
Te melyik bolygón élsz? Butaságokat nem kell terjeszteni, van belőle épp elég.
-
#34 "A bibi csak az, hogy az ehhez szükséges infrastruktúra előállításához felhasznált energiát nem számolják bele."
Bezony. Úgy meg már nagyon nem környezetbarát. Ilyen hülyeségekkel komplikálnak túl mindent. Atomenergia és kész. TELJESEN környezetbarát, és akkor nyudogtad lehet légkondira áramot "pazarolni", van bőven és tiszta. Nem kell mindenféle hülye szélerékkel meg anyámkínjával vacaklolni. Mondjuk ott atomot nehéz, mert folyó kell hozzá.. -
#33 Hát olvastam a kommenteket, de és ez a magyar gondolkodás.(kicsit írigykedünk)
Persze, lesznek gondok, de megoldják.
Már az nagy szó hogy belefogtak 10-20 év múlva ők úgy le előznek minket, hogy csak nézünk.
-
#32 A bibi csak az, hogy az ehhez szükséges infrastruktúra előállításához felhasznált energiát nem számolják bele.
További szintén nem kerül beleszámolásra az elromlott napelemek pótlására és újragyártására felhasznált energia, illetve az egyéb amortizáció miatti épület romlások és egyéb berendezések pótlásakor felhasznált energia sem.
Jelenleg egy napelem megtérülése húsz év, ami az élettartamuk határa is egyben, tehát globális szinten semmiféle plusz energia nem nyerhető ki velük. -
katonalevi #31 Nagyon jo otlet en drukkolok h minden siman menjen.Ahol a penz ott a fejlodes is , es ahogy latszik most az egyszer ezt a pentz jo oldalra forditjak , remelem tanul belol a tobbi orszag , allam , szervezet , es koveti a peldajat , ahelyett hogy katonasdit jatszananak mint a 8 eves kisfiuk .Neha az embernek azaz erzese hogy az orok ovodat jarja ....bam bam meghaltal en gyoztem ....Hajra evolucio!!!(nah de a lelkrol sem kell megfeledkezni :D ) -
#30 nem akarlak elkeseríteni, de a jövő gépei mindig a jelen eszközeivel épülnek és mivel a jövőben kevésbé környezetszennyező energiát szeretnénk, ezt a jelen jobban környezetszennyező technológiáival építhetjük fel. úgyhogy az, hogy ma még a mondjuk egy napkollektor vagy elektromos autó vagy szélerőmű, atom vagy olajerőmű energiából épül az nem ok arra, hogy ne tegyük, mert csak így épülhetnek már a (távolabbi) jövő napkollektorai, elektromos autói és szélerőműi a szintén (közelebbi) jövő napkollektorainak, szélerőműinek energiájára -
kvp #29 "Arra akartam ramutatni hogy a zero carbon elerhetetlen!! Mert a civilizacioba kerulne."
Fuzios eromuvekkel, de akar meg sima fissziosokkal is megoldhato, hogy az energiat arra hasznaljuk, hogy a legkori szendioxidbol elemi szenet vagy viz segitsegevel szenhidrogeneket allitsunk elo. Igaz, hogy nagyon energiapazarlo az eljaras, de ha a keletkezo szenet lerakjuk valahol, akkor ezzel csokken a legkor szentartalma. Ha egy reszet szenhidrogenek formajaban taroljuk majd elegetjuk, akkor co semleges energiahordozova valik a szenhidrogen is, mivel eleve legkori co2-bol keletkezett. Ilyen atmoszfera regenerator allomasokat mar most is tudnank epiteni, de csak a fuzios energia eleg tiszta ahhoz hogy kulonosebb szennyezes nelkul lehessen hajtani oket. Innentol a civilizacio nem csak el van latva energiaval, de meg csokkenteni is kepes a legkori szendioxid szintjet. A lehetoseg megvan, csak senki nem meri elkezdeni a technologiak hasznalatat. Egy demo varos pont jo lenne erre a celra, hogy az embereket meggyozze, hogy erdmes ilyen kornyezetben elni. Az uj energiaforrasokat pedig ezalatt csondben fejlesztik. -
sikamika #28 Mar bocs de az elobb elrontottam az idezest.
#13 helyett #14 -
sikamika #27 Latom beindult a tema :) ennek kulon orulok.
Megprobalok kollektiven valaszolni. A lenyege a mondandomnak annyi hogy ez meg mindig egy nagy marketing dolog hogy "ZERO Carbonnal mukodo varos" Egy utopia. De persze elismerem hogy el kell valahol kezdeni, csak nekem ebben a formaban nagyon nem tetszik, Alszent az egesz koncepcio.
Az ottani epuletek is carbon kibocsatas nelkul fognak epulni!?! Ez egy vicc. Es meg ezer ilyen dolog van. Mert azt nem fogadom el hogy az elektromos podok zero carbonosok, nem, csak "valamivel" kevesebbet bocsatanak ki, ennyi. Csak egy pillanatra belegondolva hogy mar most is elektromos energia gondokkal kuzd a vilag, ertem ezalatt a nagyvarosokat, mi lenne ha csak a vilag autoinak a CSAK felet elektromosra cserelnenk, jah meg kene duplazni az atomeromuveket!!??!! maris ugyanott vagyunk.
Arra akartam ramutatni hogy a zero carbon elerhetetlen!! Mert a civilizacioba kerulne. Mindenki csak annyit tud mondani hogy valamivel talan jobb hatasfoku lenne aza varos vagy vilag, de nem hiszem hogy azzal sokkal elorebb lennenk hogy kapunk meg 50-100-150 evet, mert egy kicsit kevesebb carbon-t rakunk a levegobe, mert most ezzel csak ezt erjuk el. Persze csak ha mar az egesz vilag ilyen lenne es vissza is erkeztunk a kiidulashoz, mert ez elegge surolja a lehetetlent.
De ne ertsetek felre nem vagyok ellene. Csak nekem egy kicsit santit az egesz. Tul sok benne a penz "megint" es veletlenul az olaj nagyhatalmak fogjak epiteni, nehogy mar az olaj kifogyasa utan hajlektalanok legyenek :)
-
szarvasdinnye #26 Vannak azok a klotyk is, amelyikbe kul@zas utan egy maradek talan fureszport kell beleszorni, nem is kell lehuzni. Az egesz trutyi pedig egy hatalmas tartalyba jut az epulet alljaban, ahol bakteriumok es egyeb fergek segitsgevel az egesz foldde alakul jopar ev alatt. Vhol volt egy klotyokkal foglalkozo film, ott lattam. Kiserleteznek ilyenekkel egy csomo helyen. Pontosan azert, mert ahhoz, hogy a kul@t eltuntesd elpazarolsz 3-4-5 vagy akar tobb liter vizet. Na az pazarlas. Meg a furdeskor a lefolyoba tavozo forroviz. Na az is pazarlas. Ezeket kikuszobolendo, leteznek kulonfele megoldasok, csak ugye nalunk nem igen elterjedt meg az ilyesmi. Nem csak az anyagi vonzata miatt. Amig a sok tusko kidobalja a csokipapirt, muanyagflakont, cigisdobozt az autobol, meg az utcan bodalja a csikket, addig mutogathatsz nekik energiatakarekos dolgokat, fel se fogja, hogy mi az. -
Blas109 #25 az elektromos autókhoz tényleg meg kell termelni valahol az elektromosságot,de valszeg egy erőmű hatékonyabban műkjödik és könyeben szűrhető dolgokat bocsájt ki mint 1000000000 autó. és hát igen,messze nem anyira szép ez az egész mint amilyennek első pillantásra tűnik,de azért mégiscsak haladás.elvégre képmutatás vagy nem,az olaj el fog fogyni és kell heylette másik megoldás.azis igaz hogy az atomenergiá kihagyták a képből,de majd egy kevésbé képmutató projektbe befér azis:) -
Zro #24 Igazad van, mivel tudjuk, hogy ha egy olajszállító hajó elsüllyed Európa partjainál, az gazdaságilag pozitív eredményt produkál, növeli a GDP-t, s más ugye nem számít csak a pénz:)
S egy veszélyes anyagokat szállító hajó jelentősége eltöpül egy yamaha motorcsónak által okozott környezeti terhelés mellett :)
-
greg971 #23 Emlékeztek még a nagy környezetvédő greenpeace akciójára amikor gumicsónakkal és persze egy jó yamaha csónakmotorral felvértezve ostromoltak egy veszélyes anyagokat szállító hajót ? nevetség ez az egész környezetvédősdi ... -
DompR #22 Szóval a mátraaljai hőerőmű jobb, mint pl. egy napfarm, mert nem álszent? -
metaljesus #21 "masik pelda: elektromos kocsik, marhara nem szennyezo, igaz?? Belegondol valaki hogy az az aram honnan van amivel feltoltik azokat a jelen esetben "podkat", hat persze eromovekbol, par szaz kilometerrel arrebb."
és szerinted egy elektromos autó ugyanannyi terhelést jelent a környezetre mint egy benzinmotoros? remélem ezt nem gondolod komolyan. de még ha valami csoda folytán az elhasznált áram környezetterhelése meg is egyezne az ugyanannyi km-en elhasznált benzinével, erőműveknél nagyságrendekkel könnyebb az emissziót csökkenteni, mint a pontszerű szennyezőknél. -
Zro #20 A napelemek is fejlődnek közben azért :)
Az Egyesült Államokbeli Delaware Egyetem (UD) kutatóinak sikerült feltornászniuk a szilícium napcellák hatékonyságát 42,8%-ra hagyományos földi napfényben.
"A technológiában ott rejlik a lehetőség, hogy világszerte megváltoztassa az elektromosság előállításának módját. Ez a napcella már tényleg működőképesnek nevezhető" - nyilatkozott büszkén a projektet vezető Allan Barnett, a Delaware Egyetem professzora, hozzátéve, hogy az 50%-os hatékonyság csak a kezdet.
S ha odafigyelnek az épületek tervezésénél, építésénél, márpedig itt azt teszik, rengeteg energiát tudnak spórolni.
A podoknál meg írja, hogy a helyi napcellák töltik, ne csak olvassunk, fogjuk is fel a leírtakat:)
A megújuló energiák anyázása nagy divat lett mostanában:) Egy szélerőmű felépítése biztosan jár kibocsátással, de a hagyományos erőművek sem levegőből épülnek fel, s ez még csak a kezdet ebben az esetben. -
#19 Tudtommal a sz@r lebomlik, mert szerves. :) -
waterman #18 attól hogy magyarországon a pesti szennyvíz tisztítatlanul ömlik a dunába máshol már megoldották. ha nem dobál az ember minden vackot a wc-be, akkor a fizikai szűrés után a szennyvizet biológiai szűréssel tulajdonképpen locsolásra alkalmassá lehet tenni. egyrészt megfelelő, gyorsan dolgozó baktériumokkal, másrészt a baktériumok munkáját segíthetik, ha az egész masszát masszívan levegőztetik. pár nap alatt nem egyszerű hígtrágya, hanem egész tiszta lé keletkezik (gyökérzónás öntözésre szokták ezt a levet ajánlani). csinálnak pár tavat még, telepítenek bele pár ezer köbméter algát és a rendszerből tiszta vizet lehet kivenni. nekik még helyük is van hozzá.
szerintem becsülendő, hogy megpróbálják. valószínű hogy nem akkumulátorokkal dolgoznak majd főként, hanem hőtárolókkal. kalifoniában is van egy nagy olajjal működő homorútükrös rendszer. ott az olaj felmelegszik a csövekben és képesek annyi hőt összegyűjteni napközben, hogy éjjel is tudjanak áramot biztosítani pár ezer háztartásnak.
az árnyékolással is több ezer kilowattnyi áramot tudnak spórolni. építik idehaza is a 15+ milliós házakat, minden ablak mellett ott a légkondi, ahelyett hogy építéskor nagy ereszt és átszellőztetett tetőt csináltak volna neki. -
JL666 #17 ha megépült volna a kormánynegyed simán rájuk vertünk volna -
duke #16 "masik pelda: elektromos kocsik, marhara nem szennyezo, igaz?? Belegondol valaki hogy az az aram honnan van amivel feltoltik azokat a jelen esetben "podkat", hat persze eromovekbol, par szaz kilometerrel arrebb."
Nem mindegy milyen eromuvekkel,mert ha szel,nap vagy atom eromuvekkel allitjak elo akkor tenyleg nullanak tekintheto a szennyezes.Mar pedig itt pont errol van szo.
-
#15 "Meg az is tény, hogy ez egyfajta megmutatjuk a világnak projekt."
erre vonatkozott a "ha tény, akkor mutass bizonyítékot" kérdésem -
sikamika #14 Nekem annyira elegem van mar ebbol suket "paraszt vakito" dumabol hogy zold energia meg, zero kibocsatas, ilyen a foldon nem letezik, mar tobbszor kitargyaltuk pl. a szeleromuveknel is hogy ezer meg ezer karos anyag kerul a kornyezetbe mire egyaltalan uzembe helyezik azokat.
masik pelda: elektromos kocsik, marhara nem szennyezo, igaz?? Belegondol valaki hogy az az aram honnan van amivel feltoltik azokat a jelen esetben "podkat", hat persze eromovekbol, par szaz kilometerrel arrebb.
Napelem: ugyanmar majdnem olyan szennyezo mint barmi mas amit most hasznalunk.
A zero szennyezeshez az egesz civilizaciot ki kene dobni az ablakon es bekoltozni az esoerdokbe, de persze mobil telefon, xbox, PC es pottyantos wc nelkul, na jo azert az maradhat csak ashatunk ezen a bolyogon egy kis godrod es bepottyanthatunk :D anelkul hogy agyon mergeznenk ezt a kis Draga Fold nevu planetet. -
#13 Az a tény, amit mondtál, hogy nem vagyok jobb szakember. Egyetértettem. -
#12 attól, hogy te nem tudod, ők biztos tudják... vagy fogják tudni... és jelen esetben ezt a látszat a lényeg témát sem tudhatod biztosan, innen a karosszékedből... Mellesleg ha tény, akkor hol a bizonyíték? -
#11 Az tény.
Meg az is tény, hogy ez egyfajta megmutatjuk a világnak projekt. Nem érdekes mibe kerül, nem érdekes mennyire szennyezi a környezetet a látszat a lényeg, hogy ki lehessen jelenteni, hogy ez egy zero-carbon város.
Tudnám a fekáliával mit kezdenek majd, egy zero-carbon városban :-D -
#10 Dehogy gyorsulja le... a régebbi típusokkal megegyezzően 0-100-ra 4 mp, az újabb Lamboghini 3.5-3.7 alatt van százon. Arról már nem is beszélve, hogy tippelj melyik van előbb 190-en? :-D
Atomerőmű? Zero-carbon pipa, a nuclear hulladék, meg mehet a föld alá ^^
-
#9 ne haragudj, hogy ezt mondom, de azt hiszem nálad jóval nagyobb szaktekintélyek dolgoznak az ügyön, mindhogy reflexből le lehessen írni a kezdeményezést... meglátjuk mit alkotnak, és majd UTÁNA köpködhetünk, ha nem tetszik... -
kvp #8 "És mindenki lerakja a Lamorghinit és felpattan egy rozsdás biciklire."
Nekik lesz penzuk a Tesla Motors sportkocsijara is, ami pl. kapasbol legyorsulja a legjobb Lamborghini-t is.
"Mert az út nem mindegy amivel elérik a zero-carbon várost!"
Legalabb elkezdi valaki es lesz minta, hogy megoldhato. A napelemeket meg barmikor ki lehet cserelni egy sokkal olcsobb es hatekonyabb atomreaktorra. -
#7 Sokkal korábban kellett volna ilyen irányokba kacsingatni, nem dollármillárdokat elszórni arra az idióta pálma meg világtérkép szigetre. Ez utóbbi kettő csak további károkat okoz a környezetnek.
Hogy a mostani tervet miért gondolom baromságnak? Mert az út nem mindegy amivel elérik a zero-carbon várost!
A legjobb napelemek 18%-os hatásfokkal alakítják át a napenergiát elektromossággá. Élettartamuk 20-25 év közé tehető és ez optimális környezetre érvényes szavatosság.
Vajon mennyi napelemere ÉS AKKUMULÁTORRA van szükség 50.000 ember, irodaház, lakóépület, szálloda, üzem, stb. energiaéhségének kielégítésére?
Ennek előállítása mennyire terheli a környezetet és vajon mi lesz a bedöglő tonnányi akksival és meghibásodott panellel?
Persze a sivatagban van hely, lesz hova elásni. -.-
-
#6 Annyira nem lenne elvezetes hidd el. Ugyan a UAE nem az a kimondott kemenyvonalas Islam orszag, de azert a te "nyugati" ertekrendedhez kepest meg mindig nagyon mas. Rengeteg olyan dolgot nem tudnal megcsinalni, ami otthon a mindennapjaid resze. -
#5 jól hangzik! lehet egyszer ellátogatok oda is... majd ha 80éves koromra befejezik