280
Blu-Ray,HDDVD filmek egyéb formátumba való konvertálása
  • Frosty01
    muszáj mert bármit csinálok , az mkv magasabb minősége meg képkockaszáma miatt állandóan kiürül a video puffer és szaggatva játsza le :|
  • Balumann
    Lehet h mégse támogatják az srt-t. Itt van valami ami segíthet (google rulz ^^):
    AviAddXSubs
  • Balumann
    Én úgy tudom, hogyha átnevezed a .SRT fájlnevét uygan olyanra mint a videó fájlneve, akkor az asztali dvd lejátszók (amelyik támogatja a divx-et is) meg tudja jeleníteni a feliratot (lehet, hogy nem mindegyik).
    A feliratot a videóba belerakni videó szerkesztőkkel megtudod csinálni (pl. Ulead Video Studio), vagy ha jól olvastam VirtualDub -al is lehet ilyet, én még nem próbáltam.

Ha gépen felrakod a VobSub -ot akkor szinte minden lejátszóban megjelenik a felirat (ha ugyan olyan a fájlnév)

• Bébá70
    Sziasztok,kiprobáltam ezt az átkonvertálást müködik jó.De a kérdésem az volna hogy mivel, hogy tudom azt megoldani hogy 1 adott mkv fájl tartalmaz egy 5.1-es angol hangot,de magyar feliratot nem.Van hozzá feliratom ami ilyen olyan lejátszoval müködik is.Ha ezt a filmet szeretném átkonvertálni a feliratot hogy tudom beleintegrálni,hogy utána az asztali DVD lejátszo automatikussan megjelenitse.Elöre is köszönöm a segitséget.
  • takysoft
    kaptál már választ. mkv jobb.
    szép minőséget rondára konverálni meg...... no comment...
  • Balumann
    tess (nem egyszerűbb google-be írni mint ide?)
  • Frosty01
    választ plz :\
  • takysoft
    Titanic.1997.nHD.720p.x264.NhaNc3
    3 órás film. 720p 4.4 giga. a képe gyönyörű. (bár csak 1280x544 vagyis nHD, de attól még szép)

lehet példát venni. francnak se kell a 8 gigás film:D
  • takysoft
    ez csak GUI az mkvtoolnix-hez. benne van az mkvtoolnix csomagban is.
  • Balumann
    Ha van még hasznos információd ezekről akkor jöhet :) Vagy majd a szakdolgozatod elolvasnám szivesen :D
    Én hangtechnikával foglalkozok (bár nem vszínű hogy műszaki pályán megyek tovább, de most azon a szakon is vagyok), de a gyakorlati része a média technikáknak érdekel.
  • BaliBoy
    Akkor egy kis kiegészítés Taky kolléga tartalmas kommentjéhez.

A tömörítetlen filmeknek a sávszélesség igénye a mintavételi struktúráktól függően (4:2:2, 4:2:1, 4:2:0) akár 270 Mbit/s is lehet. Egy 720p-s tömörített film ~6-7000 kbps. Azt hiszem nem kell magyaráznom milyen tartalékok vannak.

A zajos képtartalomra is kitérve. Sajnos a filmstudiók szakemberei úgy gondolják, hogy úgy élvezetesebb a film ha nem keistálytiszta a kép, hanem szándékosan zajt tesznek rá. Ilyen pl. a 300 amit teljes mértékben számítógépben csináltak mégis full zajos az eredeti HD hordozón is a kép. :S
    Viszont az animációs filmeken szerencsére nem alkalmazzák ezt az elgondolást ezért, azoknál nincs is zaj.

Egyébként kérdezzetek nyugodtan. A szakdolgozatom a HTDV studiókról fogom írni. :P
  • chadi

SZiasztok!

Mindkettőtöknek(Takysoft , Baluman) köszönöm a kimerítő magyarázatot!
    tudtam én , hogy hol kell kérdezni :)

üdv
  • zoltang
    Most nézem, hogy van újabb is.

Latest version: 2.2.0 (Mar 05, 2008)

http://www.videohelp.com
  • zoltang
    Hopp elírtam:

mkvmerge GUI v2.1.0

Naszóval. Ez van a darabolásra is.
  • zoltang
    Én ezt használom:
    mkvmerge GUI

MKVextractGUI 1.6.4.1

----------------------------------------------------------------

GUI progammed by DarkDudae for http://www.matroska.info
    and http://www.matroska.org under GNU license and modified
    by Kurtnoise & Seth.
  • takysoft
    No. a kérdésedre válaszolva: igen, ma sokkal de sokkal jobb kamerákat használnak felvételekhez, mint annak idején. Ma a filmeket már ImaX-el is kompatibilis kamerákkal rögzítik(imax esetén maga a filmszalag vagy négyszer nagyobb, mint a normál. és ez még csak az, amit disztribúcióra is hazsnának, fene se tudja, milyen szalagjaik és felvevőik vannak bent a stúdióban).

DE: a rég filmszalagok sem voltak rosszak. Egy 80-as évek-beli film esetén (pl vissza a jövőbe) a filmszalag még elégséges ahhoz, hogy akár 1080P minőségben is lementsük.
    Igaz, hogy a transformers-et (mai készítése miatt) ennél is sokkal szebb minőségben is le lehetne menteni, erre jelenleg nincs még igény. (a digitális tárolás korlátai miatt. max 50 gigás lemezekkel dolgozunk jelenleg. (ha belegondolsz, mikor 85-ben kijött a vissza a jövébe, akkor se nagyon keresték belőle a FullHD-t:D)

Majd ha esetéleg pár év múlva bővítik a HD szabványt, akkor előfordulhat, hogy a régi filmek kis szalagi nem lesznek elegek.
    Bár a 1080p után én magam az otthoni mozizásban még másféle jövőt látok, de erről majd a komment végén.

A bluray filmek és a "release" változatok.
    Általában elmondható, hogy a bluray filmek és a release változatok 3 dologban térnek el egymástól:
    -konténer (hivatalos HD formátumot nem ismerem, release általában mkv. nagyon ritka esetben wmv, de az nagyon ritka)
    -felbontás (eredeti 1080p max , release inkább 720p. (720p szerintem otthoni használata bőségesen elég)
    -bitrate (ergo méret. 30-40 gigás film helyett 4-8 gigás filmek)

a kodek meg ugye ugyanaz. (persze a x264 igyekszik tökéletesen h.264 kompatibilis lenni, nem tudni mennyire jön ez össze)
    a konténer lényegtelen, a felbontást meg érted.

ami miatt a release film "csúnyább" az a bitrate. de ne felejtsd el, hogy a hivatalos verzió bitrátája csak jobb, nem tökéletes.
    menj be egy plázába, és nézz meg egy 1080p-s filmet. szokott rajta menni film is blurayről. az is digitális, és az is "szöszöl" picit.

HD és HD-rip között bőven nincs akkora különbség, mint dvd és ripje között (hisz ott nem általában a felbontást is csökkentik)

baluman: mkv nem hd formátum. minden másban tökéletesen igazad van. a HD pedig egy szabvány, amit okos emberek kiötltöttek, és sokindenre kiterjed. mkv-ra nem.
    mkv-t ettől függetlenül tesség megszeretni, mert nagyon úgy néz ki, hogy ez lesz a következő 10-15 év avi-ja.

Akkor (mint ígértem), az otthoni mozizás jövője.
    Hát a 3D. egyre kezdenek terjedni a 3D-s felvevők. 2 felvevőlencse, egymástl 5-6 centire. 2 kép. 2 szalag. lejátszáskor 2 külön projektor. az egyik az egyik szemnek a másik a másik szemnek ad képet. (fény polarizálva, megfelelő szemüveggel tényleg csak az adott szám látja az adott képet.) kész is a 3D hatás. Imax, Real-D, moziban már működik. Sajnos tv-kijelzők polarizálni nem tudnak.. még...
    de hát, lcd-t is fel kellett találni egyszer, nem? :D
    nagyjából 10-15 évre saccolom a dolgot, talán előbb. attól függ, milyen sikere lesz moziban.

Na hosszú post lett ez már, abba is hagyom, tessék belekötni, abból tanulok én is:D
  • Balumann
    az .MKV az HD formátum (is). Nem érdemes alakítani sehova.
  • Balumann
    Hát én úgy tudom, a bluray filmek azért sokkal jobb minőségűek mint a tömörítettek. De most ez attól függ ki mennyire figyeli, ki mennyire van benne a témában. Valaki egy 128 kbps -es mp3 és audio cd között se hall különbséget.

A kamerák mindig fejlődnek tudtommal, biztos mindig újabb és újabbakat használnak a filmstudiókban. De a HD miatt nincs szükség fejledtebb kamerákra. Ha jól tudom a filmeket szalagra rögzítik (tehát alapvetően nem digitálisan), arról akár milyen méretbe felvehetik digitálisra, akár a HD 1080p-nél is nagyobb minősgbe. Gondolj arra, hogy a moziban mekkora a kép.
    Az új kamerák meg technikák lehetővé teszik, hogy a filmbe sokkal több effekt, hatás legyen, sokkal több mindent megtudnak valósítani. Ilyen szempontból van változás.
    Esetleg életlenebb, vagy ha rosszabb a felvétel akkor a szinek nem lesznek annyira teltek.

Ha nem olyan jó a kép, esetleg szemcsés vagy vmi másmilyen, annak több oka lehet;
    -az eredeti film is olyan volt, vagy csak az amiről felvették
    -a digitalizálás úgy sikerült, esetleg a digitalizáló nem volt megfelelő állapotban ,vagy ilyesmi.
    -az eredeti digitalizált anyag jó, de túl gyenge minőségű lett a tömörítés.

Lehet, hogy hülyeségeket írtam, majd valaki kijavít akkor remélem :) Filmtechnikában én nem annyira vagyok otthon, inkább csak hangtechnikában (de annál se a filmekkel kapcsolatban).
  • holecsko10
    Én azt szeretném megkérdezni, hogy az mkv formátumú filmeket hogy lehet vissza alakítani hd formátumba. Ez lehetséges? Könnyű megoldani?
  • chadi
    Köszönöm a sok infót.Kezd kitisztulni a kép :)

Még egy utolsó kérdés:
    Leírok egy konkrét példát.Megjelenítő eszközöm egy 720p plazma(42")
    filmek amikkel tesztelném:pl. vissza a jövőbe 1 720p.mkv (egy régi film)
    transformers 720p.mkv (új film)

Észre lehet venni különbséget vagy úgyanolyan minőségűek?

A régi felvevő eszköz amivel rögzítették a filmeket ugyanolyan minőségben rögzített mint a mai technikájú gépek?

no a végén nem is egy kérdés lesz úgylátom:)

Az igaz , hogy az eredeti blueray filmek minőségben nemigazán tér el a tömörített változatához képest?
    Észrevettem hogy némelyik hd filmnél szemcsésebb a kép ha jobban megfigyelem.Ennek nem tű élesnek kellene lennie?

kösy

• takysoft
    Nem vagy láma, csak felvilágosításra szorulsz.

A filmeket nem digitális kamerával rögzítik, hanem analóg filmszalagra. Ennek a minősége igen jó, és már igen régen is az volt. ezeket a szalagokat még 1080p-nél szebben is be lehetne digitalizálni.

a HD filmek tömörítésére a H.264 kodekszabványt használják. van egy freeware h264 kodek is, a neve x264. a release HD-ket általában ezzel tömörítik. nagyon szép képet ad vissza.

a 720p igen, észrevehetően jobb. A képe majdnem háromszor akkora.
    a DVD képe 720x480-as az 345.600 db pixel
    a 720p képe 1280x720 az 921.600 db pixel
    a fullHD-nél (1920x1080) több, mint 2 millió pixel van a képen. (vagyis területileg kétszer akkora, mint a 720p)

"felkonvertált" film nincs. nem lenne értelme:D

Miért h.264 kodek?
    Mert ez a legjobb. A DivX/Xvid kodekek kiforrottabb "verziója". optimalizálták nagy felbontásra, és szabványelvű.(a divx céges, az xvid meg freeware bugos...)

Miért mkv konténer?
    Mert más normális nincs. Az avi szar, az ogm meg bugos.
    az mkv meg jól támogatott.

Hogyan vágunk mkv-t? (mkv= matroska kontainer video.. vagy vmi hasonló oroszul:D)
    a matroska saját progijával, az mkvtoolnix-al.
    Menezselheted benne a sávokat(audio sávokat ki be pakolhatsz), vághatod a filmet, igazíthatod a hangot.

Lejátszáshoz(egyenlőre PC, mert kompatibilis asztali lejátszó még majdnem 100.000 ft) én a GomPlayert ajánlom, de a VLC-t meg a kmplayert is sokan szeretik.
    Vagy simán mpc(media player classic), de ahhoz kodeket kell feltenni.
  • chadi
    Siasztok!

Azok a filmeknél amik még akkor készültek amikor nem volt hd , de mégis letölthető pl 720P-ben azoknál milyen a minőség összehasonlítva mondjuk egy idei hd-s filmmel?
    Nem hd kamerával kell forgatni azokat ahhoz hogy olyan minőségű legyen?
    Az most nem igazi hd csak felkonvertált?
    Pl megvan egy régebbi film dvd minőségben és megszerzem 720p-ben akkor észrevehetően jobb?

Vagy hogy is van ez?
    Elnézést a sok lama kérdésért :) de felhomályosításra lenne szükségem

köszi
  • berczely
    Az se lenne rossz 2 DVD!
    Milyen programot ajánlotok amivel szétlehet vágni?
  • zoltang
    Kitölti a 2 rétegű DVD+R DL lemezt. Szerintem nem lehet minőségromlás nélkül egy egyrétegű lemezre tenni. Kivétel, ha feldarabolod 2 lemezre az mkv-t.
  • berczely
    Mekkora a film?5-9GB körül?Hogy tudnánk lekicsinyteni minőségromlás nélkül dVD5be?
  • zoltang
    Az előző nem jó méretben lett mentve:

• berczely
    Gép majdnem stimmel!

De ha le akarod kicsinyíteni DVD5re akkor tuti kell minőségromlásnak lenni!Mivel hogy kisebb lessz!Jó lenne ha kisebb lenne és nem romlana a minőség de hogyan?
  • zoltang
    Még egy:
    SW EP3 Full-HD
  • takysoft
    mint mondtam, ezek nem poszterek. aktuális képek a filmből.
    és az 1080p-t már szinte bármelyik proci lejátssza. ( sima 12 ezer forintos Athlon X2 64 4200+ bőségesen elég fullHD-hoz.)
    AM2-es alaplapot is kapni már 9 ezerért, ha nincs vkinek (és ebben már integrált geforce is van, ha épp nincs pénz komolyabb videokarira)

Ma már nem igazán drága HD-t nézni... persze vmi értelmes kijelző nem árt hozzá. átlagos 19"-es TFT-ken már a 720p tökéletesen átjön.
    HD-televízió... az már drágább darab mondjuk:D
  • takysoft
    Vmér nem szereti a képlinkelést.
    1...

2...
    3...
    4...
  • zoltang
    Vagy itt az AVP2-ből egy full HD-s kép:

• takysoft
    Itt van még pár HD kép. (ismétlem azek ripelt filmek, általában dvd9-re felférnek)
    A képekre Katt! nagyban nézni őket.

Vannak 18+ -os darabok is.

Na ez után nekem senki se jöjjön azzal, hogy a DVD képe szebb.
    (persze ezek 1080p-s képek, de a 720p sem sokkal rosszabb)
  • takysoft
    HD filmet dvd-be konvertálni hatalmas badarság.
    Engen inkább az érdekelne, hogy a 6 gigás mkv-t hogy lehetne 4.4-re konvertálni. (van olyan 2 órás filmem, ami 720p-ben 4.4 gigában 1db 5.1-es magyar hanggal gyönyörű képet ad. akkor a többi is belefér 4.4-be:D)

Összehasonlítási témát, hogy lázárjam.
    Itt egy kép egy átlagos(ripelt) HD filmből. Csak nézzétek meg..... aztán utána mondjátok ,h DVD-ben ugyanezt megkapjátok.

(Die Hard 1 amúgy)
  • berczely
    Nekem az lenne a célom ezzel a konvertálással hogy DVD5-re kilehessen írni!
  • atomkrumpli
    oké de miért éri meg a vesződség ?
    Az a rengeted próbálkozás kísérletezés és a konvertálgatások, minden filmnél más más beállítás, ha már egyszer megvan a hdfilm, akkor miért nem azt nézed meg hiszen az sokkal jobb mint egy dvd.
    Megéri az az icipici differencia amit az átalakítással nyerhetsz ?
  • Dzsini
    Ha elég profi konvertálást használsz, kikísérletezve a filmhez illő legjobb beállításokat (profibbat, mint a gyár - hiszen ők a DVD-re ugyanúgy az eredeti, HD forrást kicsinyítik), akkor szebb lehet. Egyéb esetben a gépidőt pazarolod.
  • berczely
    Mert szerintem ha bluray-t átkonvertálod dvd-be akkor szebb lesz mint 1 DVD
  • atomkrumpli
    miért jó az *.mkv formátumú bluray videót aviba,dvdbe konvertálni ?
    miért nem töltöd le eleve aviban vagy dvd formában ?
  • BaliBoy
    KmPlayer -> tömörített filmekhez/dvd-hez
    PowerDVD 7.xxx Blue-ray-hez
  • berczely
    pl mi a normális lejátszó?