21
 • arty
  #21
  mesélj, home office szerver esetén mire kell a 4-8 mag?
  hja és mi az a home office szerver?
 • BlackRose
  #20
  Gondolom az áruknak megfelelőt produkálnak majd... de én azok közé tartozom akiket inkább a "szekrények" érdekelnek, és nem annyira a mobil dolgok.
 • atomkrumpli
  #19
  kíváncsi leszek mire lesznek képesek az Intel Atom processzorral szerelt Mini-ITX alaplapok.

  (vagy ez a Q9450 topik ? :-)
 • BlackRose
  #18
  OK, de ha a fogyasztás a fontos és szerverekről beszélünk akkor inkább UltraSPARC T2 :) az is 95W de 8 core és 8 thread/core vagyis 64 thread. Persze home office szervernek sem ez sem a Xeon nem felel meg, egyszerűen túl drágák, viszont egy jó minőségű komponentsekből összedobott Q9450 tökéletesen megfelel.
 • horko
  #17
  Azzal a szándékkal cseréltem le, hogy majd jujj de jó lesz nekem: lesz majd kb. ugyanannyira képes a szerver és marad egy kalapnyi pénz is, ami akkoriban nagyon sürgösen kellett.

  De ne érts fére, nem áll szándékomban senkit lebeszélni csak az én szomorú történetem akartam ecsetelni mert én sajnos nem a legjobban jártam ezzel a cserével.

  Pontosan: Intel szerint 95 W, fölhivtam a suportot, hogy mi ez a 100 w? Erre azt mondták cseréljem le a tápegységet, miután mondtam ez marhaság ki van zárva, akkor meg rávágta a kedves bárgyú hangú kislehány, hogy akkor csréljem le az alaplapot... Ekkor kissé ingrülten megkérdeztem töle: ne hara. hölgyem önöknél a "first level supportban" mindnyájan droidok tetszenek lenni?
  Erre ö: önnek tképpen nincs szüksége segítségre és fölöslegesen tartja a vonalat azok elöl akiknek tényleg segítségre lenne szükségük... Erre én szó nélkül letettem...

  Na ennyit erröl.

  Majd ha ismét összevakarom a lét, akkor majd visszaállok a "régi" configra...

 • shabba
  #16
  QX6700 130W TDP
  Q9450 95W TDP

  Ha már szerverekről beszéltek, főleg 2x4 magos Xeon DP konfigurációkról, akkor sokkal inkább Xeon E5430-as, hasonló paraméterekkel mint a Q9450, 80W TDP-vel, mert a szerver osztály TDP értékei mindig mérsékeltebbek, hisz válogatott procikról van szó.

  De ugyanezekkel a paraméterekkel, csak kicsivel alacsonyabb órajelen(2.5 Ghz, 2.66 Ghz helyett) Xeon L5420-as 50W TDP kerettel, ha már ennyire a fogyasztás a fontos.
 • shabba
  #15
  A q9450-es már 45nm-es, így aztán kevesebbet is fogyaszt mint a 65nm-es qx6700-as. Főleg ha az még a régi B3-as steppinges, mert azoknál még a G0-ás 65nm-esek is jelentősen kevesebbet ettek. Idle-ben egy 4 magos 45nm-es alig eszik pár wattot, így aztán ha egy mag kihasználatlan, az nem igazán fogyaszt valami sokat.

  http://prohardver.hu/teszt/core_2_quad_q9300_a_legolcsobb_negymagos_penryn/tesztkonfig_fogyasztas.html

  Igaz ebben a tesztben nincs Q9450, de Q9300 és QX9650 van így csak közé kell képzelni.
 • BlackRose
  #14
  Nekem Bécs 330km :) közelebb vagyok München-hez... de oda sincs kedvem menni CPU-ért.

  Nekem éppen a multicore fejlesztésre való specializálodás miatt kell, mert most azzal töltöm az időt (Intel Threading Building Blocks); nem hiszem, hogy nem leszek megelégedve vele.

  Skulltrail régi config? Hiszen még talán nincs 2 hónapja sem, hogy megjelent... és persze azt sem igen lehet venni errefelé. És azt cserélted le Q9450-ért??? Na ez számomra Ph.D. matek de az is olyan amit még nem találtak fel :)

  Különben a Q9450 bár az Intel szerint valamivel 100W allatt van ha jol emlékszem 90 vagy 95W.
 • horko
  #13
  Nézöpnt kérdése nekem BP. 200 km., Bécs 70, ezért inkább Ausztriában vásárolok.
  Egyszerü szerverüzemeltetö szempontból teljesen fölösleges volt lecserélnem a régi Core Duo rendszert.
  Az esetek többségében 2-3 processzormag is üresjáratban, kihasználatlanul áll, lényegében feleslegesen fogyasztja az áramot. Ezzel kapcsolatban még sok tennivalójuk van a programozóknak is tudniillik a szoft része a dolognak mindig hátul kullog.

  De nem ez az egyetlen oka annak, hogy az Intel q9450 nem nyügözött le, többet vártam az az igazság. Végülis a számolási kapacitás adott, csak arra vár, hogy kihasználjuk, de itt van még a memória problémája is és az rendesen rányomja bélyegét nem egy eredményre. Ami ezek közül talán a legfájóbb lehet sokaknak, hogy emiatt a játékok is lassabbak (itt kijelenteném, hogy sosem játsztam nem is fogok), mint egy sima asztali Core 2-es rendszeren. És akkor még nem szóltam a rendkívül magas fogyasztásról, melegedésröl.

  A régi config egy Skulltrail D5400XS platformon volt amin 2 darab Core 2 Extreme QX6700 futott párhuzamosan aminek elvileg 260 W a fogyasztása, de a gyakorlatban alig volt 150 w. Már nagyon bánt hogy eladtam. Ezt összevetve a q9450 100 w-ot fogyaszt gyakorlatban, amit nem akartam elhinni (lehet egy gyengus szériát fogtam ki, nem tudom), és így alapjáratban 42-45 C vízzel!!! Nem akarok azon gondolkodni mennyi lesz akkor, ha egy kevés kakaót adok majd rá.

  Szóval egy szó mint száz, most már biztos: hamarosan túlteszek rajta.
 • BlackRose
  #12
  http://pc.watch.impress.co.jp/docs/2008/0326/kaigai02l.gif
 • BlackRose
  #11
  Ha a nyolcmagosokra gondoltál a V8 allatt... akkor még várni kell kb. 1.5 évet, mert csak az 2009 végére igérik a 8 magos Xeon-okat (Nahalem-EX más néven Beckton) ami ugye túl drága lesz, a desktop CPU-s tervei az Intelnek 8 magon viszont jelenleg még ismeretlenek, de kétlem, hogy 2010 elött megérkeznek.

  Ausztriába meg nem éri meg mennem CPU-ért, min. 1 napot vesztek és még plusz pénzbe is kerül... :(

  Ha lehetne pontosabb információt, mi az ami nem tetszik mert mondod, hogy nem vagy elragadtatva?
 • horko
  #10
  Hát én nem probáltam én meg is vettem, kb. 1 hónapja ezzel müködik a szerver, de nem vagyok elragadtatva töle sajnos ez nem volt a legjobb befektetés. De ha nagyon akarod ITT megveheted, bemész és leveszik a polcról. Nem a legoolcsobb bolt (ennyiért vettem,)de láttam olcsobban is, csak akkor nem volt szándékom megvenni. Nyár végén érkeznek a V8-ok azokba érdeme lesz befektetni, igaz annak már alaplapot is kell csrélni.
 • noss
  #9
  de rossz cím :P
  no igen, az inteltől függ minden kis-nótbúk gyártó -- éljen a monopólia
 • sanner011
  #8
  Ez már Viktor-szerűen magasröptű cím volt. :D
 • concrete
  #7
  türelem tornaterem - az én igényeimhez mostmár kell a quadcore, mivel hatékony munkához ez biza elengedhetetlen ... vagy mindanégymagon meg a render, vagy megy mellette egy pshop, egy archicad, vagy akármi. Egyszerűen hatékonyabb, és mostmár tényleg nagyon olcsó is ...
 • BlackRose
  #6
  Nem éppen... a legtöbb igénynek igen, de nem minden igénynek, tudod vannak többféle igények :) egyik igény pl. amikor multicore fejlesztésekre specializálódik az ember és pl. az Intel Threading Building Block az amivel tölti idejének nagy részét, másik amikor pl. relatív olcsó de hatékony nem kritikus szervert akar építeni... és gondolom van még elég sok másik igény is, ha nem lenne akkor ez a proci sem lenne a piacon - nem mintha már a piacon lenne :) de remélem nemsokára igen.
 • DjDano
  #5
  Amúgy szerintem tökéletesen fölösleges egy ilyen prociba beruházni jelen pillanatban... Ennek a feléért kapsz olyat, ami bőven megfelel bármilyen igénynek.
 • DjDano
  #4
  Türelem rózsát terem :D
 • BlackRose
  #3
  Probáltál venni? Mert ugyan rendelni lehet, de sehol sincs kéznél, hanem várni kell...
 • DjDano
  #2
  Még hogy nem lehet ;)

  http://depo.hu/intel/core_2_quad_q9450
 • BlackRose
  #1
  Én inkább azon mérgelődök, hogy miért nem lehet még mindég Q9450-est venni...