81
  • cuii
    Saját vélemény: Ha a játékokat mondjuk fele árán adnák, nagykerbe megvenniük a lemezeket, tokokat, legyártani nem hinném, hogy 500nál többe kerülne darabja (max 1000) és eladnák mondjuk 6-7000 ért, legalább 4x annyit vennének, mert nem sajnálnák annyira kiadni azt a 12-15k-t hogy lehet, hogy szar lesz, vagy a másik hobbihoz kell, ami fontosabb stb... és a bevételük is megugrana sztem... (de ez csak egy okfejtés, ha nem igaz, ne kövezzetek meg)
  • Molnibalage
    Egyeterétek. A Demo-t kipróbáltam és meglállapítottam pár dolgot.

1. Szép grafika. Hurrá.

2. Ezentúl semmi.

Amíg nem fognak realisztikusabb "szimulátoros" felfogással FPS-t csinálni addig le sem szarom. A szuperkatona keze úgy remeg, hogy száz méterről egy álló alakon nem tudja a fegyvert tartani. Röhej. Egy másik fómumban már leírtam, hogy mi hiányzik egy igazi jó FPSb-ből. Nem lenne egyszerű megcsinálni, de nem lehetetlen. Éredekel valakit?

Speciel azért én a G3 kapcsán meg jól pofára esten a kiadó és fejlesztő civakodása miatt. Nem lett olyan jó a G3, mint vártam de a fent említett okok miatt nem terveztem soha többet elővenni és a kieg kiadását is visszavonták. Kb. 1 hónapja eladtam, erre bejelentik, hogy újra összeborulnak és lesz kieg. ANYÁD! Ezentúl kurvára nem építek arra amit mondanak... A G3 kapcsán is fűt-fát ígértek és nem lett belőle semmi, de az ma általános. Minden nagy durransára ráhuzzák, hogy bazz ez lesz a NAGY játék és micsoda újítások lesznek benne. Új koncepcióval rendelkező játékot nem nagyon láttam az elmúlt 10 évben.... Egyedi hangulatú az volt, de főleg csak RPG és point & click.
  • warrior28
    Nekem már a demo sem jött be, elég uncsi játéknak tűnt...
  • menetrend
    Nem mindenkinek van erőműve. A crysis meg alapjában véve jó meg minden csak egy idő után unalmas és idegesítő. Amúgy nálam a béka ha elengedtem akkor szépen elrepült...
    Különben is a régi gépemen az Oblivion elfutott szinte full grafikán. 1 gb ram, 3 ghz-n ment,ati 9800 pro. Amit nem lehetett felvenni mert a kari nem támogatta az ki volt kapcsolva. Gyönyörűen elfutott, AA volt kikapcsolva mert bár még játszható volt vele de az oblivion kapuknál fél fps re esett vissza.
    A konzol is PC, csak fix a hardvere. Naná hogy könnyebb megírni bármit rá mivel nem kell skálázható motor meg ilyen pc sajátosságok. Tekintettel, hogy nincs 2 egyforma PC kb.
    Jöttek ezek a nextgen konzolok, aranyárban rendesen, abból a pénzből egy csúcsgépet is össze lehet rakni, és egyáltalán nem kell évente költeni rá. Előző masinám évekig kihúzta.
    A warez téma meg hülyeség. Ha nem lenne warez akkor sok játékot az emberek meg se vennének mert vagy nem tudtak róla vagy nem látták és nem érdekli őket. Gépet se fejlesztenének mert nem bírnák 12k val a játékokat + a gépet. 5 játékból kitelne egy elfogatható gép, banyek az emberek nem a mezőn kaszálják a pénzt.
    Azért nagyobb PC-n a warez mert egyszerűbb ott, és kicsivel több pc van a világon mint konzol.
  • Sanyix
    Érdekes, a tényleg jó játékokat készítők nem sírnak ilyenek miatt. Vajon miért? Mert azok legális megvételére akár a warez kijátszása után is erős késztetést éreznek a játékosok? Nekem is az egyik kedvenc játékom nem egy maistream dolog (túl bonyolult az átlagjátékosnak), mégis elég jól elvan a fejlesztőcsapata, mert a rajongók még ha werzió el is indul, úgyis megveszik, mert támogatni akarják a készítőket a patchelésben (ami inkább addonozás szokott lenni), és a következő rész elkészítésében.

Nem kell szart gyártani, ennyi.
  • Tinman #36
    Cod4 nagyon derekasan optimalizált cucc, hihetetlen mit kihoztak mégis az ezeréves motorból.
  • romee23
    Egyébként meg ha annyira féltik a portékát, akkor miért nem csinálnak online-ellenőrzős cd-kulcsos megoldást, minthogy fogja magát azt a registrybe feljegyzi. Onnantól kezdve nemcsak a multiplayer van védve hanem az singleplayer is.
  • FoodLFG
    Itt nincs szó a varezről.
    Nem vitatom, hogy az eladási adatok pontosak. Arra gondoltam, hogy ha a számokról beszélünk és szóba jönnek a miértek, akkor a varez téma egy teljesen ismeretlen dolog az egyenletben. Senki sem tudja, hogy pontosan mennyire befolyásolja a varez az eladásokat. Mindenki azt mond, amit akar helyzet áll fent.
    Nem is vagyok biztos benne, hogy valaha is lesz valamilyen megbízható felmérés. :/

Az viszont kiderült a hírből, hogy a 2007-es év elég jól sikerült a kiadóknak.
  • xido
    na az meg is érdemli,hogy annyian megvegyék:)
  • Cat #32
    De van, Call of Duty szerintem tökéletesen hasonlítható hozzá. Abból egy korábbi hír szerint 7 millió darab kelt el.
    http://www.sg.hu/cikkek/57758/rekord_jatek_eladasok_2007_ben
  • Mentoloshurkaka
    A marha nagy gépigényről, mint "vásárló visszatartó tényezőről" bezzeg nem beszélt...
  • kukacS3K
    attól még mert persze az emberek a hibások még nem kéne csak a pénzre hajtani így nyíltan az egész játékiparnak mert ez röhelyes, ennyi erővel áruljanak üres cdket az is jövedelmez
  • xido
    Crysis...jómagam részéről megvolt a nagy hype figyelemmel kísérése..hú micsoda ruha lesz,micsoda képességek...lehet én vagyok maradi,de minek egy csilivili ruhát megalkotni,ha úgyse tps a játék és nem látod,csak tudod,hogy van?..jó..társaidét látod,de általában egyedül bohóckodsz....a másik meg szintén a maradiságomnak köszönhető,de már annyi bőrt lehúztak az fps-ről,hogy tényleg ott kell lenni a szeren a kreatívaknak,hogy ne unja meg az ember kis nyomkodás után és ne csak azért játsza végig,mert éppen uborkaszezon van...innovatív játék kell...ami leköt..azt nemhogy szívesen meg is veszem,de még nem is ugyanazon a napon installálom és uninstallálom:)))
  • supernova
    Szerintem egyszerűen csak az a baj, hogy a profit határozza meg a lépésüket. Valószínűleg így is elég jól kaszáltak a Crysis-szel (ahhoz képest, hogy messze nem olyan jó)... Én nem értem mit várnak. Sok olyan játék van a történelemben, amelyek kitűnőek voltak, de nem kaptak elég figyelmet és ugyanígy a profithiány miatt a kiadó megköszönte szépen a munkát a fejlesztőknek azt kuka. Ezért van ma már alig néhány egyedi játék. Tisztelet a kivételnek.
  • Abu85
    Yerli komának talán jobban megkellene vizsgálni az AMD prog. guide-ját, azzal talán minden rendszeren gyorsabban futna a játéka. Ő főzte meg a saját levesét, most egye meg. A kalózkodás mindig volt, és lesz is, nem érdemes csak ennek a ténynek betudni a bukást. Gondolkodni kellene a program megírasa előtt, hiába optimalizálják szarrá a motort, ha eleve elavult és erőforráspazarló eljárásokat használnak benne.
  • pepe792
    én akkor hagytam abba a játékot, mikor az út szélén a tábla oszlopát kilőttem a tábla alól, a tábla meg a levegőben maradt... Azt már nem is említem, hogy a fára fröccsent vér textúrája "lelógott" a fáról...
  • FoodLFG
    A másik dolog, ami zavar, hogy itt is dobálóznak a számokkal, hogy négyszer-ötször többet adtak volna el stb..
    Az a baj, hogy semmilyen megbízható felmérés sincs, amiből egyértelműen következtetni lehetne, hogy hányan vették volna meg varez nélkül. A konzolos eladásokat, meg elég bátor dolog összehasonlítani a pc-sekkel. Ez az egész téma teljesen megfoghatatlan, ezért csak max megtippelni lehet a számokat.
  • Praetor
    Speciel én letöltöttem, és az első néhány küldetést megcsináltam, aztán meguntam hogy egyedül kell egy hadsereget lemészárolnom flóbert pisztollyal. Azóta sem néztem rá.

Baromi bosszatnó, hogy egy AK47-es gépkarabélynak megfelelő fegyver nem azt a behatást kelti az áldozatra, mint a valóságban. Egy ilyen fegyverrel házat lehet bontani, ezért a falak nem védenek meg tőle. Ráadásul nincs ellene semmi hatékony golyóálló mellény. Bár vannak 80kg fölötti mellények, amik azért némileg védenek, de az esélyeid ezzel sem túl jók.
    Itt meg egy koreaiba egy ilyen tár lőszer is soxor kevés.

A grafikája tök jó, a szuper-ruha poénos, de a fegyvereket elszarták. Ezért kínlódás soxor a játék, és tönkrevágja az élményt. A játékidőt nem a fegyverek gyengítésével kell megnövelni... Jó hogy nem vettem meg, pedig csak igen apró dolgokon bukott meg a játék.
    Nach meiner meinung.
  • Tinman #23
    Azért azt ne felejtsük el, -mielőtt még sírva fakadnánk a hírtől-, hogy a PC-sek sem totálisan hülyék. Persze, vegyük meg a Crysist 12k-ért, aztán majd koppan a pofánk, hogy nem fut el. A PC-sek nagy többségének nem alienware van a szobájában.

Megvettem pl. a FarCry-t eredetiben, mivel AZ normálisan elfut a gépemen. Nem vagyok/unk hajlandóak 1 fillért sem olyasmiért adni, ami egy félmillás PC-n max beállítások mellett diafilm.
    Elsőként teszem a kosaramba a cuccot, mihelyst optimalizálják, mert az eddig kiadott patchek szart sem értek.
  • FoodLFG
    Ez elég nagy általánosítás. Ha ott van a lehetőség, akkor miért ne töltené le. Nem feltétlenül jelenti azt, hogy ő úgy gondolja, hogy neki alanyi jogon jár. Lehet, hogy utána megveszi. Velem már többször előfordult, hogy annak ellenére, hogy eredeti minőségben töltöttem le valami, utána megvettem.
    Továbbá nem kell az összes vérpistikét potenciális vásárlónak tekinteni, akik ha nem lenne varez, akkor biztosan kiperkálnák érte a pénz. Lehet hogy ha nem lenne fent torrenten, akkor rá se nézne..
    pl ott van az EVE Online mmorpg, amit nem nagyon lehet varezban játszani. Ezért csak addig játszottam vele, amíg ingyenes időszakok voltak. Pedig tökre tetszik, de annyi pénz nem ér meg. Így hagyom az egészet ott ahol van..
    Persze vannak, akik elvből nem vesznek semmit se..
    De itt sokkal árnyaltabb a kép, mint ahogy ezt a Crytekesek látják.

A Crysist még letölteni sem volt kedvem, mert tudtam, hogy felesleges az én gépemen játszani vele. Amikor kölcsönkaptam persze megnéztem, de a 9600 radeonomon rosszabb grafikát produkált, mint a Far Cry, ami hát várható is volt (5-10 fps rulz) xD
  • nickb
    Lehet hogy csak így akarja kimagyarázni magát a rossz eladási mutatókból, de valamennyire igaza is van. Nekem nincs konzolom, nem vagyok nagy játékos se, de ha én egy pl egy ps3-at vennék amihez gyűjtögetnem kéne egy darabig akkor nem forrasztgatnék rajta meg hasonlók. Pc-n viszont feltelepítek valami emulátort vagy eleve csak felmegyek egy torrentes oldalra és letöltöm a játékot ami fel van törve és kész. Ha nem megy akkor meg nem. Nem kockáztatok semmit ellenben konzolbuherálással.

"Sokan letöltik. Ez van. Nem kötelező játékot készíteni. Ezen már úgysem tudnak változtatni." Igen az ilyen hozzáállásúak töltik le, akik azt mondják hogy "ez van", úgy gondolják hogy ez normális, alanyi jogon jár mindenkinek az ingyen játék. Azért ha a te főnököd azt mondaná hogy ebben a hónapban nem kapsz fizetést és ha nem tetszik el lehet menni máshová te is mérges lennél. Nyilván nagy bevételek lehetnek ha a játékfejlesztők ilyen óriási kalózkodás mellett is képesen talpon maradni, de azért 1-1 játék évekig is készülhet, egy kisebb cégnek évekig ki kell húznia az előző játék eladásaiból.
    Nem kioktatni akarok, én se vagyok szent de úgy érzem a legtöbb ember nem veszi figyelembe hogy egy játék is egy termék amit valakik sok munkával csináltak meg, ugyanúgy mint a kenyeret a boltban vagy a ruhát ami rajtunk van. Csak ezekért fizetünk is, és ha mi dolgozunk elvárjuk hogy megfizessenek érte.
  • Gauge
    Én megvettem és megbántam. 2 óra után abbahagytam. Egyébként is: letöltik, letöltik, ha jó, megveszik (Én nem szereztem be előtte kalózpéldányt sajnos. Ha azt tettem volna most 12K val gazdabb lennék...). Ha ilyenek az eladási statisztikaik , akkor ezek szerint mégsem annyira jó a játék.

Vélényem szerint akkor sikeres egy játék (és lehet sokat eladni belőle), ha élvezhető a multiplayer része. No, nem ez a helyzet a Crysis esetében...
  • pepe792
    Ne siránkozzon az elnök. Csináltak volna egy olyan játékot, ami a megjelenésekor nemcsak a felsőkategóriás gépeken futott volna el. Talán akkor többen megvették volna...
  • FoodLFG
    Ez csak siránkozás.
    Sokan letöltik. Ez van. Nem kötelező játékot készíteni. Ezen már úgysem tudnak változtatni.
    Érdekes módon másoknak (Blizzard) még mindig megéri játékokat fejleszteni pc-re..

Ők igazából azon problémáznak, hogy aki letöltötték a játékot három pályára, hogy megnézzék milyen, azok nem vették meg. Eleve mért várják el tőlük ?
    Természetesen vannak olyanok is, akik letöltik és sokat játszanak vele, de ez más játékoknál is így van.
    Semmi értelme ezen problémázni.
  • fade2black
    Ez az évi 100-150hülyeség.
    Okosan költve évi 50-60Kbol probléma nélkül össze lehet hozni, hogy nativban 1280*1024ben minden maxon max szürök nem és szépen fut minden.
    Egyedül Crysis volt ahol szürökkel, anno oblivion ahol szintén szürökkel és DOOM3 ahol 6600GT megvételéig nem volt minden maxon.
    Persze a Doom3 ultra high, meg a crysis vista+uh, meg az oblivion modolt verzióival mindennél össze lehetett hozni, hogy akadjon, oblivion ha mindent átirok maxra még a 8800GTvel is akad....
  • fade2black
    Nézd meg egy COD4et mennyi ment el PC/X/PS3ra.
  • Reg5
    nipponia: Aki évente 100-150-et költ PC fejlesztésre annak igencsak jól mehet...

A Crysis meg jól fogyot, ha jól tudom eladtak belőle 1,5-2 millát(1 hónapja olvastam), szal nem értem a problémájukat.
    Az viszont teljesen igaz, hogy nem a paksi atomerőműre kéne optimalizálni a játékaikat, hanem a középkategóriás PC-kre...
  • nipponia
    Egyet kell értenem Sirpalee-val, nem feltétlenül a kalózkodás határozza meg egy játék bukását. Persze biztos közrejátszik. De szerintem (én véleményem, én így látom saját tapasztalatomból) az emberek többsége unja már hogy fél órát azzal tölt hogy beállítja a játékot a "normális" futtatáshoz. Nekem egy játék szórakozást, kikapcsolódást nyújtson, ne pedig azzal való tökölést hogy "nem jó videókarim hozzá" "nincs elég memóriám" "jaj istenem nincs helyem hová is telepítsem azt a 1x gigát" "újra kellett raknom a gépemet, most tökölhetek azzal hogy a patcheket újra felrakjam vagy leszedjem" "multiban csal a sok béna játékos" "egy óra játék után swappol a rohadt vinyó és beszaggat a játék" stb. Erre jó a konzol, naná hogy inkább azon játszom, mert berakom a lemezt és annyi. Persze azt aláírom, stratégiát CSAK pc-n játszom. Persze azt mindig hozzá kell tenni gondolatban, a pc-t NEM játékra találták ki, a konzolt meg igen.
    Konzolon is van kalózkodás, szerintem ugyanannyi mint pc-n. De mégis meg lehet nézni az eladásokat. Magasan túlszárnyalja a pc-s eladásokat. Hiába volt egy héttel előtte letölthető a gta4, milliós példányszámba adták el a megjelenés napján. Vagy a halo3, gears of war, stb. Mert bírtak tartalommal, nem csak összecsapták egy jó grafikus motor alá a játékot. Mert a crysis igenis gyönyörű játék. Na de ekkora géppel??? Sokkal jobban is meg lehetett volna oldani ha akarják. Nem, nem vagyok programozó. De meg lehet nézni a MAGYAR fejlesztésű Nexus játékot. Abban az időben etalon volt a grafikája abban a stílúsban. Magasan ütött mindent. Szerintem még a mai szemmel is szép. Egy KÖZEPES gépen!!! A titka annyi volt, a srácok leültek és normálisan programoztak.
    Annak meg akinek "normálisan" megy a crysis, annak örülök. Komolyan, minden irigység nélkül mondom. Én sosem fogok annyit költeni a gépere, mert beláttam, nem adok arra évente 100-150 ezret hogy a következő év játékával normálisan tudjak játszani (ez alatt azt értem, amiként a fejlesztők elképzelték grafikailag, nem pedig minden minimumon). Vettem egy konzolt, és megspórolom a pénzt. Veszek belőle játékot hozzá például.

Én ezzel nem akartam és akarok semmilyen viszályt okozni a két tábor között. Nem akartam senkit megbántani. Ez csak az én nézőpontom. Ha a hozzászólásom alapján vitát kezdeményeztek, abból én kivonom magam, közöm nincs hozzá. És a "mekkora egy barom vagy" meg hasonlókra sem reagálok, feleslegesen koptatják ezzel a billentyűzetet vagy keménykednek. Csak uncsi már, hogy minden kiadónak és fejlesztőnek akinek bukott a játéka pc-n, állandóan a kalózkodást hozza fel okának. Uraim, meg kell tanulni jó játékot csinálni.
  • xido
    kezdje már el ez is a PC=warez hisztit..ha kiadják a bejelentésnek megfelelően X360-ra,azon is lesz kalózkodás....
  • Spectrum
    Mindig eszembe jut ilyenkor az Oblivion sikere. Még másolásvédelem sem volt rajta, mégis brutális eladásokat produkált.
    Crysis-t meg azért nem veszi senki, mert 10+k forintért nem akar a legtöbbje képregényt nézni. Letölti, végigszenvedi, örül. Akinek van gépe hozzá annak vagy tetszik vagy nem, és még azok sem veszik meg mind akinek bejön a játék.
    A másik meg, hogy azt hitték csak grafikával el lehet adni egy game-t.. Hát nem jött be.
  • fade2black
    Máramíg egyszer fel nem fedezik a törést és ki nem tiltják barátodat mindenhonnan....
    éshát Xnél a gari ugrása sem egy jelentéktelen dolog....
  • axaard
    Haverom tört TF2-vel játszik neten... Ennyit a box törés gondjairól... (a gari ugrott, tudom, de a netes, multis ok az nem áll meg a talpán)
  • sirpalee
    Amikor a profi munkára szánt videókártyából önmagában egy crysis tökéletesen futtatható gépet tudsz venni... Mi számít normálisnak? Akinek ócska pc-je van, ne költ rá, vagy a munkája nem igényli az erősebb gépet, ígysem-úgysem veszi meg a játékot.
  • sirpalee
    Jó játékot kéne csinálni, nem a warezzal védekezni... Érdekes módon valve sosem jön az ilyennel, vagy akik normális játékokat csinálnak, csak azok akik bebuknak (mert egy nagy rakás ... ).
  • z99999
    te meg egy hatalmas marha vagy fiam ha azt képzeled, hogy valaki szórakozásból költ százreket crysis-szintű pc-re, holott a töredékéért vásárolhatna normális pc-t.

ami pedig a konzolkalózkodást illető, igenis sokkkal kevesebben másolnak konzolra mint pc-re, ugyhogy ez nem kifogás.
  • Akuma
    "Szerintem a PC-nek az a legnagyobb problémája, hogy a játékosok számára egyértelműnek tűnik, miszerint nem kell megvenni a játékot, elég átírni."

Ekkora marhaságot. Az az egyszerű oka annak, hogy konzolon több fogy, hogy aki konzolt vesz az azért veszi, mert játék fanatikus. Aki meg PC-n szórakozik az valszeg el tudja foglalni magát mással is, mint pl munka, tanulmányok stb.
  • fade2black
    belegondolva nincs a környezetemben olyan gamer márpedig k*sok van aki ne játszotta volna végig crysist ellenben egy sincs olyan aki megvette volna.

Végülis logikus a cégeknek ha nem tolvajoknak adnak ingyé szórakozást hanem azoknak akik a szorakozásét fizetnek is.
  • fade2black
    PS3om törésröl még nem tudok, az X360 chippelésnek pedig 1001 hátránya van: pl ugrott a gari, netre nem kötheted, párosban nem játszhatsz.

"Amúgy meg manapság nem sok PC van ami elbírja a Crysist highestben. Talán 2 db 9800GTX-el szépen fut úgy is. "

Ez a mondatod meg úgy hülyeség egyrészt nem írtál felbontást elhiszem 2560ban akad. De általánosan elterjedt XP+1280*1024 HIGHon 8800GTvel csodaszépen fut. Tudom ilyen konfigom van.
  • Lost Lont
    És javítsatok ki ha tévedek, nem ismerem a konzolokat, de ha jól tudom azokon is ugyanúgy szoktak törni,másolgatni.
  • janos666 #2
    Mintha nem lenne nagy művészete a Playstation chipek forrasztgatásának hogy fusson rajta a másolt játék. Vagy ne kinlódnának Xboxos DVD-ket is átírni valahogy.
    Amúgy meg manapság nem sok PC van ami elbírja a Crysist highestben. Talán 2 db 9800GTX-el szépen fut úgy is.