69
 • szvini
  #69
  bécsbe nem kell repülni az itt van egy köpésre :)
 • BobaFett
  #68
  remélem is hogy vége lesz a sok mutyizos, pénzmosó fapados légitársaságnak
 • Epikurosz
  #67
  Holy shit!
 • Epikurosz
  #66
  Végetér???
  Csak most
  kezdődik!
 • Epikurosz
  #65
  Iderakom, mert idevág:
  A léghajókázás szentgrálja
 • Molnibalage
  #64
  Nagyon helyes! Az első értelmes cél amit évek óta hallottam.
 • Epikurosz
  #63
  Balikám, egy jóhír neked:
  Halleluja!
 • Molnibalage
  #62
  Természetesen a személyszállítás estében a safari és egyéb célok nem számítanak mindkettőt abból a szemponból vizsgálom, hogy milliós nagyságrendben kell embert mozgatni és milló tonna árut cipelni. A világon nem lenne annyi hélium amennyi kéne a léghajókba...
 • Molnibalage
  #61
  Nem akarlak megsérteni, de ha megérné akkor mindenki léghajóval szállítna és nem hajóval.

  1. Személyszállításra A-ból B-e kell sebesség azért.

  2. Teher szállításra A-ból B-be nagy kapacitás kell.

  A léghajó egyiknem sem felel meg az alternatívákat teknitve... Gondolkozni smafu?
 • Epikurosz
  #60
  A léghajó remek lenne turisztikai célokra. Én speciel imádnék repkedni ott fent. "Júlia nem volt, se jobb, se szebb minálunk, Júlia nem volt se jó se szép, Júlia nem akar a földön járni, felszállt inkább a fejünk fölé." Jó, mi? :-))

  Picit félnék a sok tornádótól, meg hurrikántól, tájfuntól, ciklontól (kifelejtettem valamit?), de a német ceppelineknek sem esett bajuk fent, csak a leszálláskor.
 • Komolytalan
  #59
  Találd már ki lámi, hogy mibe akarsz belekötni. Egyszer a röhelyes sebességgel van a bajod, mikor megmutatom hogy röhelyesebb sebességért is hajlandók az emberek annyit kifizetni 1-1 útra, amit te életedben nem fogsz megkeresni, akkor meg a teherbírásba kötsz bele. Igen, igazad van, megborotválni sose fog a léghajó. De nem is az a célja, hoppá.
 • Molnibalage
  #58
  "Egy hajó meg tudja a harmadát, vagy annyit se, és mégis járnak azzal is." ú
  És egy hajó elvisz akár 50-100 ezer tonnát is, az olaj tenkerek még többet. A léghajó ehhez képes röhejes. Egy 1000 tonna kapacitású is igen masszív lenne, az nyíltvizi hajózásban ez a csónak kategóra....
 • Molnibalage
  #57
  "A nem romlandó cuccok célbajuttatásához a léghajók és a konténer-/tankerhajók a legjobb megoldás."

  Most is ezt csinálják....
 • Ford Prefect
  #56
  Nos ez nem igaz. Az amit te leírtál 40 évvel ezelőtt még így volt,de ma már gyakorlatilag az összes nagy cég (Shell, Exxon, Chevron Texaco) úgy táncol ahogy a z arabok fütyülnek - és ez az olajválság óta így van. Pl. a szaúdi olajpiacon szinte monopolhelyzetben lévő ARAMCO ami a világtermelésből hatalmas szeletet hasít ki, már több mint 20 éve 100%-os szaúdi állami tulajdonban van.
 • Komolytalan
  #55
  "Csak a sebessége röhejes"
  Kb 120-150km/h amit simán tudnak mai léghajók. Nem ballon, léghajó, tudod, az a szivar alakú, ami a Zeppelin is volt. Egy hajó meg tudja a harmadát, vagy annyit se, és mégis járnak azzal is.

  "és feltölteni gázzal sem két fillér."
  Nem, egy kb 10-15 személyes léghajót feltölteni Héliummal olyan 10-20MFt. Ez mondjuk a hajó árának nagyobbik része (nyilván luxusfelszereléseket nem számolva, csak a csupasz hajót, ami már tud repülni).

  "A tárolása meg enyhén szólva sok helyet vesz igénybe"
  Ja, kell neki 1 mező. Viszont nem kell kifutó, merthogy függőlegesen tud fel és leszállni.

  "és állandóan le fel fújni, meg sok időt."
  Gondolom te az autódon is leengeded a kereket minden nap, és utána újra felfújod, mert az olyan izgi. Nyilván felszállások előtt ellenőrizni kell a nyomást, de ha a hajótest sértetlen, akkor valószínűleg nem kell pótolni semmit se.

  "Speciális feladatokhoz jó a léghajó, de átlagban esélytelen a repcsivel szemben.."
  Persze, sebességben. Költségben meg kb tizede se, kényelemben meg ég és föld. Ugyebár a gondola lehet k.rva nagy, mivel úgyis a szállított tömeg a meghatározó nem a gondola méret, ígv lehet benne lábtér bőven, de akár táncparkett is.
 • Epikurosz
  #54
  "Az hogy mennyi a lábtér az légitársaság függő,"

  Ennyi barom tervezőmérnököt!
  Megint az SG fórumozók kell megmondják a tutit???

  Annyira egyértelmű, az én logikám szerint, hogy egy gépben nem egyformák a székek, ill. a lábtér, hanem figyelembe veszik a kistermetű és a nagytermetű embereket is. A jegyet is eleve lehet kérni, picit drágábban, XXL méretre, ill. S méretre.
  Nem így van?
 • bakagaijin
  #53
  Szerintem kiakadnál, ha a DHL-es cuccodra heteket kéne várni amíg elhajókázik a mostani 2-3 nap helyett :). Repülővel általában a sürgős cuccok mennek, a többség vonatozik/kamionozik illetve hajózik most is. Egyik ismerősőm hajómérnök, Kínában meg Szingapúrban melózik, egész egyszerűen a kikötő már a szűk keresztmetszet. Konténereket pakolni és biztonságosan lavíroztatni őket is van olyan bonyolult feladat mint a légiirányítás, pedig a légtér is eléggé túlzsúfolt most is.

  Az hogy mennyi a lábtér az légitársaság függő, eleve így rendelik meg a gépet a gyártótól. (Persze ha használtan veszik/bérlik az más kérdés, igaz van lehetőség utólag is szerelni, sok pénzért...)

  Jelenleg egy modern repülőgép az kb 5 litert iszik 100km-en utasonként (ez egy átlag érték, a rövidtávúak nyilván többet, a hosszútávúak kevesebbet), de folyamatosan nyomják lefele. Az olaj ára mára kinőtte magát a "jelentős" kategóriába, a jegynek talán a negyedét-harmadát adhatja most, fapadnál magasabb arányt is el tudok képzelni. A lényeg ebből az, hogy a légitársaságok nyomják a gyártókat hogy fogják le a fogyasztást amilyen gyorsan csak lehet.
 • Epikurosz
  #52
  Bőven elég lenne, ha a spéci feladatokat kiváltaná. Pld. légi teherszállítás.
  A nem romlandó cuccok célbajuttatásához a léghajók és a konténer-/tankerhajók a legjobb megoldás. Minden jobb, mint a repülőgép. Ez maradjon személyszállításra, ahol fontos a gyorsaság.
 • Molnibalage
  #51
  Csak a sebessége röhejes és feltölteni gázzal sem két fillér. A tárolása meg enyhén szólva sok helyet vesz igénybe és állandóan le fel fújni, meg sok időt. Speciális feladatokhoz jó a léghajó, de átlagban esélytelen a repcsivel szemben..
 • vax
  #50
  sajnos az a nagy probléma, hogy olcsó, olcsóbb alternatíva nem nagyon van.
  Alternativák vannak de sajnos nem biztos hogy olcsóbbak. Sajnos. Egyelőre.
 • Molnibalage
  #49
  "Tudom, hangosabb meg lassabb, de sokkal-sokkal kevesebbet eszik minr egy sugárhajtású."

  Ez ami nem igaz, ALAPVETŐ tévedés. A légcsavaros gázturbina ma MESSZA a leggazdaságosabb csak a fajlagos teljesítménye valamivel rosszabb a hagyományos kétáramű gázturbinánál. A Tu-95 az 50-es években készült, de némi túlzással a világ végére elrepül, mert a fajlagos fogyasztása már akkor is jó volt. Nem véletlenül éli ma a reneszánszát, mert a légcsavar lapátok tervezése az elmúlt 20 évben enyhén szólva nagyon lépett előre.
 • vax
  #48
  ja miután az olaj multik kezében vannak a kutak nagyrésze és szállítása, és az említett országok "nagyjai" nagyrészt a kibányászás utáni járadékokat kapják eléggé "pontatlan" volt a megfogalmazás. :) De amiket a zárójelben írtál azokról szívesen olvasnák ha beraksz valami linket. Szerintem mást is érdekelne. Köszike.
 • vax
  #47
  Repülőgép ára, személyzet költsége, földi kiszolgálás ktg., reptér használati díjak, javítás, biztosítás ....stb. Ezek sem "piskóta" összegek. És akkor még az esetleges mallőrök miatti plusz költségek: szálloda díj az utasoknak ...stb.
 • Ford Prefect
  #46
  Az arabok a maximumot akarják kisajtolni belőlünk, ez itt a probléma!
  A szaúdiaknak és a többi hasonló országnak ez az érdeke és semmilyen módszertől nem riadnak vissza hogy elhallgattassanak mindenkit aki bármilyen alternatív energiaforrást javasol (Schauberger turbina, kavitációs szivattyú).

 • Sir Quno Jedi
  #45
  Az a baj, hogy egy normálisabb léghajó idehaza is 80k dolcsiban. Igaz azért kapsz már egy 3500m3-es (hő)léghajót mocival, három személyest, három palackost műszerezve komplett, mán csak gázt bele és mehet a móka. Végülis az nem nagy píz érte és kis helyen tárolható (mert ez nem merev ugyebár, a gondola meg elfér egy kispolák helyén)

  Ellenben NEM lehet túl nagy talajközeli szélben ezeket használni és amilyen szélsőséges az időjárás és egyre inkább az lesz, ez egy halott ötlet sajna...
 • Epikurosz
  #44
  Lehet, hogy akkor mégsem lesz madárinfluenza világjárvány ("csirkekór")?
  :-)
 • fizik
  #43
  egyszerű
  járj gyalog..
 • GABOR16
  #42
  Úgy is szeretem a léghajókat :) ...
  Talán ez majd visszahozza őket nagy forgalomba is :)
 • saba30
  #41
  Na ide jutunk, eddig ment a globalizáció, most meg mehet majd a lokalizáció.
  Előbb, utóbb minden közlekedési eszközt úton ér a végzett ami olajjal megy.
 • brueni
  #40
  hát mire bécsbe kirepülsz, az is jó pénz :-)
 • szvini
  #39
  Muha nekünk még jobb repjegyünk van :)
  Sky-nál sikerült vennünk akciósan 20ezer Ft-ért Bécs-Párizs, oda vissza 2 személyre jegyet.

  Már csak Bécsbe kell eljutni :)
 • BlackRose
  #38
  Haha hivatalos inflációval (amelybe nem számítják az energiát és az élelmiszert és még sok minden mást), vagy reálisal? Egyébként a napokban olvastam egy cikket amely szerint az üzemanyag ára (mármint az USA-ban) pont annyi mint 1950-ben volt (amikor 30 l zabáltak a Fordok és a Chevy-k) csak éppen annyival több amennyivel most nagyobb az adó. http://mises.org/story/2940

  Persze ez is a hivatalos inflációval számolva, a reálisal még most is ingyen van az üzemanyag. Többek között ezért is szúrtuk el a környezetünket a klímát... és ezért is van akkora pazarolás mindenfelé.
 • remark #37
  Milyen szamitas szerint? Inflaciot nezve "csak" kb. 25k-ra jon ki.
 • who am I 7
  #36
  Mármint, az "ál"terroristák"...
 • Gerygrey
  #35
  Mennyiért lehet repülni fapadossal párizsba?:D Úgy illetékkel meg mindennel.:D Oda vissza?:P

  Én most repülök május 14-én, 80 oda-vissza illetékekkel együtt két embernek. De a legolcsóbb lehetőség amit találtam, május utolsó napjain oda és június 2 vagy 3 vissza, az 40-ből meglett volna kettőnknek.

  Itt egy nagyon jó oldal ahol összehasonlíthatod az árakat, és rögtön meg is veheted a jegyeket.
 • JoeYi
  #34
  Azzal nem is kell, mert önmagában több embert szállít a queen mary2, mint egy átlag karcoló :)

  Na jó, ez nem vicces, és kívánom, hogy sose jusson ez a terroristák eszébe.
 • Wilddog
  #33
  Hajóval nehezebben szállnak be terroristák a felhőkarcolókba.
 • Komolytalan
  #32
  Akkor már inkább léghajó. Annál nem kell (jelentős) energiát pazarolni arra, hogy a levegőben maradjon, mivel a fajsúlya kb megegyezik a repülési magasságában lévő levegő fajsúlyával, max időjárási tényezők miatt kell piciket korrigálni. Szóval fogyasztásban verhetetlen, mivel csak a haladáskor keletkező légellenállást kell leküzdenie a hajtásnak + az emelkedés/süllyedéshez kell felhajtó/"lehajtó" erőre pazarolni a naftát, haladáskor erre nincs szükség. Igaz nem túl gyors, de most is lehet venni egy jobb autó áráért olyat ami 150km/h körül megy, és 1-2 tonnát tud szállítani is. Mondjuk az igaz, hogy inkább hajóval vethető össze kényelmi, és sebesség szempontjából is. Apropó: hajó?
 • Kagemusha
  #31
  ...hm, egyetlen embernek tűnt fel, hogy tulajdonképpen az olajról szól a cikk?
  ...abba belegondoltatok, hogy ha ott drága az olaj, nekünk is az lesz?
  ...ahogy minden más is drágulni fog?
 • NEXUS6
  #30