69
  • szvini
    #69
    bécsbe nem kell repülni az itt van egy köpésre :)
  • BobaFett
    #68
    remélem is hogy vége lesz a sok mutyizos, pénzmosó fapados légitársaságnak
  • Epikurosz
    #67
    Holy shit!
  • Epikurosz
    #66
    Végetér???
    Csak most
    kezdődik!
  • Epikurosz
    #65
    Iderakom, mert idevág:
    A léghajókázás szentgrálja
  • Molnibalage
    #64
    Nagyon helyes! Az első értelmes cél amit évek óta hallottam.
  • Epikurosz
    #63
    Balikám, egy jóhír neked:
    Halleluja!
  • Molnibalage
    #62
    Természetesen a személyszállítás estében a safari és egyéb célok nem számítanak mindkettőt abból a szemponból vizsgálom, hogy milliós nagyságrendben kell embert mozgatni és milló tonna árut cipelni. A világon nem lenne annyi hélium amennyi kéne a léghajókba...
  • Molnibalage
    #61
    Nem akarlak megsérteni, de ha megérné akkor mindenki léghajóval szállítna és nem hajóval.

    1. Személyszállításra A-ból B-e kell sebesség azért.

    2. Teher szállításra A-ból B-be nagy kapacitás kell.

    A léghajó egyiknem sem felel meg az alternatívákat teknitve... Gondolkozni smafu?
  • Epikurosz
    #60
    A léghajó remek lenne turisztikai célokra. Én speciel imádnék repkedni ott fent. "Júlia nem volt, se jobb, se szebb minálunk, Júlia nem volt se jó se szép, Júlia nem akar a földön járni, felszállt inkább a fejünk fölé." Jó, mi? :-))

    Picit félnék a sok tornádótól, meg hurrikántól, tájfuntól, ciklontól (kifelejtettem valamit?), de a német ceppelineknek sem esett bajuk fent, csak a leszálláskor.
  • Komolytalan
    #59
    Találd már ki lámi, hogy mibe akarsz belekötni. Egyszer a röhelyes sebességgel van a bajod, mikor megmutatom hogy röhelyesebb sebességért is hajlandók az emberek annyit kifizetni 1-1 útra, amit te életedben nem fogsz megkeresni, akkor meg a teherbírásba kötsz bele. Igen, igazad van, megborotválni sose fog a léghajó. De nem is az a célja, hoppá.
  • Molnibalage
    #58
    "Egy hajó meg tudja a harmadát, vagy annyit se, és mégis járnak azzal is." ú
    És egy hajó elvisz akár 50-100 ezer tonnát is, az olaj tenkerek még többet. A léghajó ehhez képes röhejes. Egy 1000 tonna kapacitású is igen masszív lenne, az nyíltvizi hajózásban ez a csónak kategóra....
  • Molnibalage
    #57
    "A nem romlandó cuccok célbajuttatásához a léghajók és a konténer-/tankerhajók a legjobb megoldás."

    Most is ezt csinálják....
  • Ford Prefect
    #56
    Nos ez nem igaz. Az amit te leírtál 40 évvel ezelőtt még így volt,de ma már gyakorlatilag az összes nagy cég (Shell, Exxon, Chevron Texaco) úgy táncol ahogy a z arabok fütyülnek - és ez az olajválság óta így van. Pl. a szaúdi olajpiacon szinte monopolhelyzetben lévő ARAMCO ami a világtermelésből hatalmas szeletet hasít ki, már több mint 20 éve 100%-os szaúdi állami tulajdonban van.
  • Komolytalan
    #55
    "Csak a sebessége röhejes"
    Kb 120-150km/h amit simán tudnak mai léghajók. Nem ballon, léghajó, tudod, az a szivar alakú, ami a Zeppelin is volt. Egy hajó meg tudja a harmadát, vagy annyit se, és mégis járnak azzal is.

    "és feltölteni gázzal sem két fillér."
    Nem, egy kb 10-15 személyes léghajót feltölteni Héliummal olyan 10-20MFt. Ez mondjuk a hajó árának nagyobbik része (nyilván luxusfelszereléseket nem számolva, csak a csupasz hajót, ami már tud repülni).

    "A tárolása meg enyhén szólva sok helyet vesz igénybe"
    Ja, kell neki 1 mező. Viszont nem kell kifutó, merthogy függőlegesen tud fel és leszállni.

    "és állandóan le fel fújni, meg sok időt."
    Gondolom te az autódon is leengeded a kereket minden nap, és utána újra felfújod, mert az olyan izgi. Nyilván felszállások előtt ellenőrizni kell a nyomást, de ha a hajótest sértetlen, akkor valószínűleg nem kell pótolni semmit se.

    "Speciális feladatokhoz jó a léghajó, de átlagban esélytelen a repcsivel szemben.."
    Persze, sebességben. Költségben meg kb tizede se, kényelemben meg ég és föld. Ugyebár a gondola lehet k.rva nagy, mivel úgyis a szállított tömeg a meghatározó nem a gondola méret, ígv lehet benne lábtér bőven, de akár táncparkett is.
  • Epikurosz
    #54
    "Az hogy mennyi a lábtér az légitársaság függő,"

    Ennyi barom tervezőmérnököt!
    Megint az SG fórumozók kell megmondják a tutit???

    Annyira egyértelmű, az én logikám szerint, hogy egy gépben nem egyformák a székek, ill. a lábtér, hanem figyelembe veszik a kistermetű és a nagytermetű embereket is. A jegyet is eleve lehet kérni, picit drágábban, XXL méretre, ill. S méretre.
    Nem így van?
  • bakagaijin
    #53
    Szerintem kiakadnál, ha a DHL-es cuccodra heteket kéne várni amíg elhajókázik a mostani 2-3 nap helyett :). Repülővel általában a sürgős cuccok mennek, a többség vonatozik/kamionozik illetve hajózik most is. Egyik ismerősőm hajómérnök, Kínában meg Szingapúrban melózik, egész egyszerűen a kikötő már a szűk keresztmetszet. Konténereket pakolni és biztonságosan lavíroztatni őket is van olyan bonyolult feladat mint a légiirányítás, pedig a légtér is eléggé túlzsúfolt most is.

    Az hogy mennyi a lábtér az légitársaság függő, eleve így rendelik meg a gépet a gyártótól. (Persze ha használtan veszik/bérlik az más kérdés, igaz van lehetőség utólag is szerelni, sok pénzért...)

    Jelenleg egy modern repülőgép az kb 5 litert iszik 100km-en utasonként (ez egy átlag érték, a rövidtávúak nyilván többet, a hosszútávúak kevesebbet), de folyamatosan nyomják lefele. Az olaj ára mára kinőtte magát a "jelentős" kategóriába, a jegynek talán a negyedét-harmadát adhatja most, fapadnál magasabb arányt is el tudok képzelni. A lényeg ebből az, hogy a légitársaságok nyomják a gyártókat hogy fogják le a fogyasztást amilyen gyorsan csak lehet.
  • Epikurosz
    #52
    Bőven elég lenne, ha a spéci feladatokat kiváltaná. Pld. légi teherszállítás.
    A nem romlandó cuccok célbajuttatásához a léghajók és a konténer-/tankerhajók a legjobb megoldás. Minden jobb, mint a repülőgép. Ez maradjon személyszállításra, ahol fontos a gyorsaság.
  • Molnibalage
    #51
    Csak a sebessége röhejes és feltölteni gázzal sem két fillér. A tárolása meg enyhén szólva sok helyet vesz igénybe és állandóan le fel fújni, meg sok időt. Speciális feladatokhoz jó a léghajó, de átlagban esélytelen a repcsivel szemben..
  • vax
    #50
    sajnos az a nagy probléma, hogy olcsó, olcsóbb alternatíva nem nagyon van.
    Alternativák vannak de sajnos nem biztos hogy olcsóbbak. Sajnos. Egyelőre.
  • Molnibalage
    #49
    "Tudom, hangosabb meg lassabb, de sokkal-sokkal kevesebbet eszik minr egy sugárhajtású."

    Ez ami nem igaz, ALAPVETŐ tévedés. A légcsavaros gázturbina ma MESSZA a leggazdaságosabb csak a fajlagos teljesítménye valamivel rosszabb a hagyományos kétáramű gázturbinánál. A Tu-95 az 50-es években készült, de némi túlzással a világ végére elrepül, mert a fajlagos fogyasztása már akkor is jó volt. Nem véletlenül éli ma a reneszánszát, mert a légcsavar lapátok tervezése az elmúlt 20 évben enyhén szólva nagyon lépett előre.
  • vax
    #48
    ja miután az olaj multik kezében vannak a kutak nagyrésze és szállítása, és az említett országok "nagyjai" nagyrészt a kibányászás utáni járadékokat kapják eléggé "pontatlan" volt a megfogalmazás. :) De amiket a zárójelben írtál azokról szívesen olvasnák ha beraksz valami linket. Szerintem mást is érdekelne. Köszike.
  • vax
    #47
    Repülőgép ára, személyzet költsége, földi kiszolgálás ktg., reptér használati díjak, javítás, biztosítás ....stb. Ezek sem "piskóta" összegek. És akkor még az esetleges mallőrök miatti plusz költségek: szálloda díj az utasoknak ...stb.
  • Ford Prefect
    #46
    Az arabok a maximumot akarják kisajtolni belőlünk, ez itt a probléma!
    A szaúdiaknak és a többi hasonló országnak ez az érdeke és semmilyen módszertől nem riadnak vissza hogy elhallgattassanak mindenkit aki bármilyen alternatív energiaforrást javasol (Schauberger turbina, kavitációs szivattyú).

  • Sir Quno Jedi
    #45
    Az a baj, hogy egy normálisabb léghajó idehaza is 80k dolcsiban. Igaz azért kapsz már egy 3500m3-es (hő)léghajót mocival, három személyest, három palackost műszerezve komplett, mán csak gázt bele és mehet a móka. Végülis az nem nagy píz érte és kis helyen tárolható (mert ez nem merev ugyebár, a gondola meg elfér egy kispolák helyén)

    Ellenben NEM lehet túl nagy talajközeli szélben ezeket használni és amilyen szélsőséges az időjárás és egyre inkább az lesz, ez egy halott ötlet sajna...
  • Epikurosz
    #44
    Lehet, hogy akkor mégsem lesz madárinfluenza világjárvány ("csirkekór")?
    :-)
  • fizik
    #43
    egyszerű
    járj gyalog..
  • GABOR16
    #42
    Úgy is szeretem a léghajókat :) ...
    Talán ez majd visszahozza őket nagy forgalomba is :)
  • saba30
    #41
    Na ide jutunk, eddig ment a globalizáció, most meg mehet majd a lokalizáció.
    Előbb, utóbb minden közlekedési eszközt úton ér a végzett ami olajjal megy.
  • brueni
    #40
    hát mire bécsbe kirepülsz, az is jó pénz :-)
  • szvini
    #39
    Muha nekünk még jobb repjegyünk van :)
    Sky-nál sikerült vennünk akciósan 20ezer Ft-ért Bécs-Párizs, oda vissza 2 személyre jegyet.

    Már csak Bécsbe kell eljutni :)
  • BlackRose
    #38
    Haha hivatalos inflációval (amelybe nem számítják az energiát és az élelmiszert és még sok minden mást), vagy reálisal? Egyébként a napokban olvastam egy cikket amely szerint az üzemanyag ára (mármint az USA-ban) pont annyi mint 1950-ben volt (amikor 30 l zabáltak a Fordok és a Chevy-k) csak éppen annyival több amennyivel most nagyobb az adó. http://mises.org/story/2940

    Persze ez is a hivatalos inflációval számolva, a reálisal még most is ingyen van az üzemanyag. Többek között ezért is szúrtuk el a környezetünket a klímát... és ezért is van akkora pazarolás mindenfelé.
  • remark #37
    Milyen szamitas szerint? Inflaciot nezve "csak" kb. 25k-ra jon ki.
  • who am I 7
    #36
    Mármint, az "ál"terroristák"...
  • Gerygrey
    #35
    Mennyiért lehet repülni fapadossal párizsba?:D Úgy illetékkel meg mindennel.:D Oda vissza?:P

    Én most repülök május 14-én, 80 oda-vissza illetékekkel együtt két embernek. De a legolcsóbb lehetőség amit találtam, május utolsó napjain oda és június 2 vagy 3 vissza, az 40-ből meglett volna kettőnknek.

    Itt egy nagyon jó oldal ahol összehasonlíthatod az árakat, és rögtön meg is veheted a jegyeket.
  • JoeYi
    #34
    Azzal nem is kell, mert önmagában több embert szállít a queen mary2, mint egy átlag karcoló :)

    Na jó, ez nem vicces, és kívánom, hogy sose jusson ez a terroristák eszébe.
  • Wilddog
    #33
    Hajóval nehezebben szállnak be terroristák a felhőkarcolókba.
  • Komolytalan
    #32
    Akkor már inkább léghajó. Annál nem kell (jelentős) energiát pazarolni arra, hogy a levegőben maradjon, mivel a fajsúlya kb megegyezik a repülési magasságában lévő levegő fajsúlyával, max időjárási tényezők miatt kell piciket korrigálni. Szóval fogyasztásban verhetetlen, mivel csak a haladáskor keletkező légellenállást kell leküzdenie a hajtásnak + az emelkedés/süllyedéshez kell felhajtó/"lehajtó" erőre pazarolni a naftát, haladáskor erre nincs szükség. Igaz nem túl gyors, de most is lehet venni egy jobb autó áráért olyat ami 150km/h körül megy, és 1-2 tonnát tud szállítani is. Mondjuk az igaz, hogy inkább hajóval vethető össze kényelmi, és sebesség szempontjából is. Apropó: hajó?
  • Kagemusha
    #31
    ...hm, egyetlen embernek tűnt fel, hogy tulajdonképpen az olajról szól a cikk?
    ...abba belegondoltatok, hogy ha ott drága az olaj, nekünk is az lesz?
    ...ahogy minden más is drágulni fog?
  • NEXUS6
    #30