44
  • spydee
    Mindemellet(magyar lévén panaszkodok is kicsit) nekem sincs egy rohadt 2 forintosom se ilyen techkütyükre, csak a nyálam csorog. Amint ledegralálják átlagember szintjére az árakat, hogy én az átlagember is hozzájussak, szépen megveszegetem a cuccokat, mert hiszek azoknak akik észérvekkel elsőkézbeli tapasztalatokat osztanak meg akár itt és nem csak fújolnak, és a kőkorszakot sírják vissza: "Jó nekünk a junoszt is minek flancoljak!"
  • spydee
    Mert a multik(saturnus, hülye vagyok, disco gazdaságos)NEM vájt fülű és szemű emberekre van kitalálva és nem érdekük az eladóknak, hogy értsenek hozzá és összerakjanak egy jó promóciót, mert mellette ezer másik kisebb-nagyobb termékről kell nekik beszélniük az egyszerű "Pistike berángatta aput és anyut monitort/TV-t venni" típúsú családoknak. Na nem akarom védeni az eladókat, mert annyit se tud elmondani a termékről ami a szeme elé van kiírva a táblára, NETALÁN angolul a termékdobozra!! Akit igazán érdekel a jövő technológiája és megengedheti magának, másnem passzióból vagy kuporgatva a pénzt, AZ utánna néz neten, szakfórumokon, ismerősi tapasztalatok útján infót szerez és idővel majd átáll. (a sötét oldalra xD)
    Ja és annyi, hogy nem nagyon hiszem, hogy magyaroknak "lőtték be" ezeknek a technológiáknak az árát, mi csak kényszer-kelletlen alkalmazkodunk.
  • Yv@n
    "De ezek is legtöbbször analóg komponens kábelen, sok helyre szétosztva. Még egyszer nem láttam, hogy valami filmet adtak volna, HDMI-n. Na persze ezért jogdíjat kellene fizetni. De talán elgondolkodhatnának az üzletvezetők, hogy talán így is megérné."

Ezek a legkeményebbek amúgy!
    TFT-knél még azzal is meg szokták fejelni, hogy a különböző natív felbontású panelekre, ugyanat a fos jelet nyomatják ki, aztán az ember csak néz, hogy ejj de homályos...
    Ritka, hogy normálisan összeállított promó cuccot lát az ember, mintha nem is igazán akarnák eladni. Annyira sem veszik a fáradtságot, hogy rendesen beállítsák az eszközöket.
  • Yv@n
    50ért kombó író van...dvd író, blu-ray olvasó. Én is most néztem a napokban, hogy ejj miapicsa. már ennyire olcsó? Aztán jött a meglepetés :)

Nézd meg jól mielőtt veszel valamit, nehogy aztán pofára esés legyen :)
  • Yv@n
    "Az emberek folyamatosan cserélik lefelé a tévéiket, egyre jobbra-nagyobbra."

Nos ez az, erről beszélek én is, csak nem elég érthetően. :)

Ezért nem lehet elvárni olyan hirtelen terjedést, mint a korábbi váltásnál, mert az új technológia maradéktalan élvezetéhez szükséges eszközök egy részét az emberek nem csak úgy hopp bedobják a kosárba, hanem egy jóval hosszabb időszak alatt szerzik be. Tehát ez lassúcskább folyamat.

Ezt mindenki, aki fizetett már közüzemi számlát egyszerű kis fizetésből, és mondjuk eltart egy családot látta, már a HD "forradalom" elején, csak a manágerek csodálkoznak...
  • dez
    (A műholdas digitális vétel érzékenyebb a zavarokra, és ott tényleg eléggé spórolnak a bitrátával, mint már írtam. És talán a PC-s tunerkártyád sem a csúcs. Nem ebből kellene kiindulnod.)
  • dez
    Látom, a tényként közölt tévedések szórásáról nem tudsz leszokni.

Ha a #22-ben linkelt képre gondolsz, az természetesen nem a PAL-t és NTSC-t hasonlítja össze (ilyen nagy különbség hogy lenne?), viszont nem is valós, csak ilyen érzékeltető jellegű, mert ilyen kicsire kicsinyítve nem lenne ekkora különbség még az SD és a HD között sem. Szóval nem túl hasznos kép.

A digitális tévéről általad közöltek sem állják meg a helyüket. Lásd előző hsz-em.

RGB vagy HDMI összeköttetéssel IGENIS SOKKAL JOBB MINŐSÉG érhető el, mint analóg esetén, még SD bontásban is. Mint írtam, nekem most RGB-ben megy, és már csak kompozit videojelre váltva is jól láthatóan tompább a kép, és rosszabbak a színek, stb. Az RF jel ennek felmodulálása, és ehhez jön még a jel degradálódása, amíg a szolgáltatótól hozzád elér (analóg adás esetén).

Az sem igaz, hogy a picit zajos jellel máris nem tud mit kezdeni. Akkor a DVB-T is lehetetlen lenne. Eddig sem volt éppenséggel teljesen zajmentes a kábeltévé, és most, hogy bekötötték a digitálist, kicsit még zajosabb lett (ki is jönnek majd emelni a jelerősséget a külső erősítőn), de a digitális adással semmi probléma.
  • dez
    Hallottál már esetleg ilyenekről, hogy digitális kábeles tévéadások? Műholdon erősen spórolnak a sávszélességgel (bitrátával), de ez kábelen kicsit máshogy megy. Most is épp ilyet nézek, és a normálisabb csatornák olyanok, mint egy jobb DVD. A 63cm-es, elég jó CRT tévémen, RGB összeköttetéssel kitűnőek ezek a csatornák! LCD-re HDMI-vel is mehet. És már vannak HD-s csatornák is. Lásd még a #29-est.

(Leszámítva az elszúrt hangot pár csatornán, mint pl. RTLklub, TV2, Cool, amiken úgy csörög a magas, mint valami babacsörgő. De ez a csatornák hibája.)

Persze így jobban kijön a tömörítési hiba is, de ez csak pár csatornát érint igazán, amik eleve alacsony bitrátával adnak, mint pl. egyes sportcsatornák.
  • dez
    Jelenleg nem adnak nekik, de ez nem tart örökké. Állítólag a Karácsonyt még kivárják, aztán jövő évtől kapnak azok is.
  • Lame
    Hat a warez miatt eleve hatranybol indul az uj formatum.
    Naprakeszen toljak az uj filmeket. Kiirja az ember egy DL lemere ami 400ft es meg BR lejatszosem kell hozza.
    Igy nehez lesz 7000-8000-ert eladni egy filmet. Minosegben meg nem nagyon jon ki a kulonbseg.
  • kvp
    A belinkelt kep egyebkent a pal es az ntsc kozotti osszehasonlitas, ugyanis a kep felbontasa meg a dvd minoseget sem eri el, viszont a ronda szincsuszas az amit az ntsc idejen meg nem oldottak meg, de pl. a pal mar kezeli. Ennel egy fokkal jobb a secam rendszer, amit ma mar csak a franciak eroltetnek. Tovabbfejlesztett valtozata a pal felbontasu dvd (a secam-bol kolcsonvett hsl konverzioval), ami a belinkelt kep minosegenek kb. a duplajat adja.

A legtobb embernek eleg lenne a digitalis, de tomoritetlen sd minoseg, aminel sajnos egy fokkal rosszabb az agyontomoritett fel hd felbontas. Figyelembe veve, hogy a cegek ugyanakkora savszelessegre akarnak tobb adast bezsufolni, raadasul hd-ben, ezert nem igazan szamithatunk jobb minosegre. A dititalis tv eseten az egyetlen valtozas az lesz, hogy vagy van jel vagy nincs, ugyanis a picit zajos jelet mar 'nincs kep'-kent fogja ertelmezni a dekoder.

En eleg sok hd filmet neztem eddig is, bar nem bd korongrol hanem hdtv adasok hazi felveteleit a vilag fejletebb oldalarol, de igazabol a kepmerettol fugg a szukseges kepminoseg. Anno egy 486-oson, win3.1 alatt, 14 inches monitorral meg az vcd felbontas is eppen megfelelo volt (352x240), ezt hasznalja manapsag a youtube. Ennel fejlettebb a dvd felbontas (720x576), ami akar egy 51 centis monitoron is elfogadhato, ha nem tomoritettek agyon (mivel dvd-re is lehet vcd minosegben pakolni a filmet). A valodi hd minosegre csak 60 centinel nagyobb tv-k eseten lehet szukseg, de csak ha kozelrol nezik. En jelenleg egy 1200p-s monitort hasznalok tv-nek is, hibrid tunerral. Sajnos a jelenlegi formatumban a digitalis adas nem ad jobb kepet mint a zajmentes analog jel, es ez meg romlani fog amint novelik a csatornak szamat es ezzel a tomoritesi aranyt.
  • multiman
    Bár nem teljesen ide tartozik, de ha már a HD-ról és a sznobizmusról esett szó akkor én annyit fűznék hozzá, hogy az emberek most veszik sorba az LCD és Plazma tv-ket, de szerintem teljesen fölöslegesen, hiszen a tv adásokat nézve ilyen tv-ken a minőség katasztrófa. Akár mit nézel tiszta pixel az egész, lehet hogy az embereket ez nem zavarja, de elég csúnyán festenek a dolgok így. Én mindaddig nem gondolkozok LCD-n vagy Plazmán amíg nincs hozzá megfelelő minőségű műsor. Sokan úgy hiszik, hogy nagyon nagy emberek mert egy ilyen tv van a nappaliba, de szerintem inkább gáz. A régi CRT-n legalább nézhető a tv adás, meg a DVD is. Nem azt állítom, hogy ez a csúcs de legalább nem veszed annyira észre a hibákat. Szerintem érdemes még várni egy kicsit, addig is legalább javulnak ezek a technológiák és lejjebb mennek az árak is.
  • arty
    A BD 'konzorcium' nem adja el a licenszjogokat a kinai cégeknek.
    A főember (sony) ellenérdekelt a lejátszok terén, hiszen neki az a biznisz, ha a konzol+lejátszo=ps3 fogy.

BluRay nem lesz második dvd az már fix. Tul sok az ellenérdek keresleti és kinálati oldlon is.
  • dez
    Ja, szóval, szerintem exponenciálisan fog ez is terjedni, mint a korábbi dolgok is. Először csak kevés ember érdeklődik iránta, többiek azt sem tudják, hogy létezik. Aztán lassacskán egyre többen hallanak róla. De amíg drága, magukat és másokat is győzködnek, hogy ez felesleges sznobizmus. De fokozatosan egyre többen megismerik, és látják, hogy tényleg nem rossz. Aztán már mindenkinek ez kell. És amikor még látnak néha újra SD-t, elszörnyednek, hogy hogy tudták ezt nézni évekig. :)
  • dez
    Múltidőben írtam.
  • dez
    Az emberek folyamatosan cserélik lefelé a tévéiket, egyre jobbra-nagyobbra. Már évek óta alig kapni CRT tévét, de nem azért, mert hiánycikk lenne, hanem eladhatatlan. 66cm fölött főleg nem CRT-t keresnek már az emberek, hanem LCD-t (plazma csak nagyobb méretben van). Nos 66cm-től már csak HD-Ready van, ami minimum 720p-s, de leginkább 1366x768-as, ami ilyen méretben éppen elég.

Szóval, már idehaza is sok családban HDTV figyel, és várja, hogy valami HD-s anyagot jeleníthessen meg...

Nem minden upscale most sem a HBO-n.

Ősztől elvileg az M2 is HD-re vált (persze elérhtő lesz SD-ben is), és utána az M1 is. A saját műsorok mellett a filmeket is igyekeznek majd HD-ban adni. A ker. adók is kénytelenek lesznek követni őket előbb-utóbb. Egész Európában 2008 a "HD éve".

Hát ja, egy kép többet mond ezer szónál. Nos úgy 80cm-től felfelé már elég látványos a különbség az SD és a HD között, élőben látni elég meggyőző élmény (már normális forrás esetén, és nem 5m-ről [mint a UPC irodákban]).

És úgy 1m fölött már kezd kijönni a HD-s tévéadás (vagy épp a ripek, hogy azokról se feledkezzünk meg) alacsony bitrátája, itt jön képbe a Blu-ray.

Erre mi megy a bevásárló központokban a nagy kijelzőkön: legjobb esetben uncsi demóanyagok, sokszor meg valami alacsony bitrátás műholdas HD-s adás. (Ez talán most megváltozik, és beadják a Nat.Geo. HD-t, vagy a Eurosport HD-t.) De ezek is legtöbbször analóg komponens kábelen, sok helyre szétosztva. Még egyszer nem láttam, hogy valami filmet adtak volna, HDMI-n. Na persze ezért jogdíjat kellene fizetni. De talán elgondolkodhatnának az üzletvezetők, hogy talán így is megérné.
  • palm pilot
    50-ért már író is van. ^^
  • Yv@n
    "Mi a húzós egy 130eFt-os, 83cm-es, 1366x768-as tévében?"
    Alapvetően mindössze annyi, hogy extra kiadás. Mert ezt IS meg kell vedd, a lejátszó mellé. Ahogy írtad 90től van lejátszó, akkor éppen csak egy másfélszer ennyit kitevő kiegészítő kiadás kell mellé a tv formájában...szinte semmiség :)

Előfizethető HD adások? UPC? 3 csatorna, amiből HBO fixen upscale jelenleg? Majd, ha lesz tényleges kínálat...

Ez persze azért problémás, mert amíg nincs kielégítő kínálat, addig az emberek nem rohannak eszközt vásárolni, viszont amíg nincs elegendő eszköz, addig meg a szolgáltatók nem törik magukat a HD sugárzással.

A probléma egyszerűen az, hogy ahhoz, hogy korrekt minőség beli ugrást láss egyszerre kell egy nagyobb beruházás keretében beuújítani az eszközöket.

Amit meg írsz, hogy fénykép minőség, vagy egyéb életszerűbb meghatározás, hogy megértsék...áhh.
    Ne hidd, hogy azzal beljebb lennénk. Az egyszeri nézőnek egy sima 640*480as szutyok is fénykép minőség...megelégszik a kamerás mobillal gyártott fényképpel.

Lehet szerencsésebb vagy mint én, de tömérdek mennyiségű PPS-t kapok mailben ismerősöktől, akik ámuldoznak a bennük találhato ganaj minőségű upscale-elt képeken, hisz "ejj de gyönyörű képek". Az ilyeneknek tökmindegy miként magyarázol szóban nem értik meg. Ha bemutatod egymás mellett a lehetőségeket, akkor talánmegértik. Bár nekem van olyan közeli családtagom is, aki a két képet egymás mellé támasztva csak hunyorgott, és nem értette mit akarok vele megértetni.
  • dez
    Mi a húzós egy 130eFt-os, 83cm-es, 1366x768-as tévében? (Ekkora méretben még nagyrészt felesleges a FullHD.)
    A Blu-ray lejátszók kb. 90e-től indulnak. Nemrég még ennyi volt egy jobb DVD-felvevő.
    HD-s tévéadások is előfizethetők már itthon is, elérhető áron.
  • dez
    (A DVD-A-nál azt is elszúrták, hogy külön lejátszó kellett a DVD-hez és a DVD-A-hoz.)
  • dez
    A felvilágosítással és a demonstrálással van baj. Ennek köszönhetőek az olyan bugyuta hozzászólások is, mint pl. itt is náhány.

"CD -> AudioDVD nem jött be" -> nagyon rossz hasonlat, a CD akár high-end igényeket is ki tud elégíteni, mivel 16 bit után már nem ezen múlik, hogy igazán ütősen szól-e vagy sem. Még a 44.1kHz sem a világ vége. Szóval a DVD-A nem hoz annyival többet, mint a CD, hogy megérje. Főleg fél milkó alatti audiocuccon.

"Ez anno a VHS-DVD váltásnál sem ment így, pedig ott aztán tényleg ég és föld volt a különbség." -> itt is ég és föld a különbség.

Az idióta marketingesek állandóan csak a "sokkal élesebb a kép"-et emlegetik, meg a "sokkal jobb minőséget", holott ezek nem mondanak valami sokat. Átlagembernek a nagyobb felbontás sem. A sokkal nagyobb részletgazdagság már egy fokkal jobb. De pl. még egyszer nem olvastam olyat, hogy fénykép minőség a képernyőn, vagy sokkal életszerűbb kép, stb.
  • Sanyix
    Én áttértem. 1 dvd-re 4-5 rip :D
  • ziipp
    Azért kicsit durva minőségbeli különbség van a HD és a sima kép között. Korábban volt itt egy kép, ami jól mutatta a különbséget. Vagy ott van pl. egy foci meccs közvetítés: a kamerával szembeni oldalon álló focista totál képen már csak elmosódott folt, egy "sejtés" amit agyunk ugyan kiegészít, de HDTV-n teljesen más lenne az elmény.

Itt mindenki megnézheti, hogy is vannak az arányok.

Abban egyetértek, hogy egy komplett Blu-Ray rendszer HD Ready! TV-vel, lejátszóval, esetleg HD minőségű TV előfizetéssel egyenlőre még a polgári jólétben nevelkedettek számára is húzós, nem hogy annak, aki még a DVD-t is csak most kóstolgatja.

> "A legegyszerűbb/legolcsóbb közzé tenni és a felhasználóra/nézőre bízni a másolást. A csökkenő bevétel jelzi, hogy az internet kiváltja a hagyományos terjesztést. Vagy lépnek előre, vagy átlépik őket."
    Így igaz.
  • gkalcso
    > Lemezre nyomni nagy tételben jóval egyszerűbb mint sd kártyákra másolgatni.
    A legegyszerűbb/legolcsóbb közzé tenni és a felhasználóra/nézőre bízni a másolást. A csökkenő bevétel jelzi, hogy az internet kiváltja a hagyományos terjesztést. Vagy lépnek előre, vagy átlépik őket.
  • steve1978
    A dvd-t kifogja szorítani az biztos csak egy kis idő kell.A Blu-ray sem ér semmit Plazma vagy LCD tv nélkűl.Nekem van sgy pár rip filmem és ez csak rip de kb. annyi a kűlömbség mint anno a VHS-DVD közt.
  • Vogel
    Én még a dvd-re sem áltam át, rip forevá :D
  • sector512
    Vagy kevésbé érdekli a filmek minősége...
  • palm pilot
    "számmomra pl. a DVD kép - és hangminőség tökéletes."

Ez csak azt jelenti hogy rossz a szemed. ^^
  • palm pilot
    Kit érdekelnek az "extra" pampogások a színészekkel, elszállt rendezőkkel, reklámok? Filmet azért vesz az ember mert azt akarja nézni, nem a spamet.
  • palm pilot
    Mi ebben a csoda?

1 TB vinyó = 43k, 1 GB = 43 Ft.
    1 25 GB-os Bluray lemez = 3700 Ft, 1 GB = 148 Ft.

És ez csak egy üres lemez, nem is a legjobb márka, a műsoros ennek sokszorosa. Irreális árak, érthetően alacsony érdeklődés. "Mert hülye azért nem vagyok."
  • tomcsa4
    Hát ez olyan, mint a játékoknál 2002 tájékán. Mivel a CD sokkal olcsóbb volt,m int a DVD, megérte 3-6 CDn kiadni őket,m int egy DVD-n.
  • atomkrumpli
    Nem sokan gyártanak még BR lemezeket, rengeteg pézbe kerülne a gyártóknak az átállás nem fogják elkapkodni. Lemezre nyomni nagy tételben jóval egyszerűbb mint sd kártyákra másolgatni.
    Inkább egy jó film vhs minőségben mint két hd nudli film.
  • Voltan
    Igazság szerint a Blue-Raynek az átlagfelhasználó (pl. én) számára nem sok értelme vam. Drága, limitált a választék (ez mondjuk változik, nyilván.) és számmomra pl. a DVD kép - és hangminőség tökéletes.
    Mégis mit vártak, hogy robbanásszerűen el fogja árasztani a piacot a Blue-ray? Ugyan már! Ez anno a VHS-DVD váltásnál sem ment így, pedig ott aztán tényleg ég és föld volt a különbség.
  • xido
    BlueRay formátum....cöcö...szeretem mikor a dvd-t megpakolják extrákkal,jó kis háttéranyagok,stúdió felvételek,ilyesmik...nézem a hazai BR kínálatot és csoda,hogy magyar hang is rékerül...25 gigás lemezre miért nem kerül fel egy valag extra,nekem itt egyelőre elbukott..én se fogom csak kidobálni a dvd-imet mert nagyobb felbontás...
  • tomcsa4
    Hát én valahogy leszarom ezt a digitális vásárlást. Egyáltalán nem érdekel. Inkább megveszem a játékot és filmet dobozosan, mert az sokkal jobb! Imádom ha ott figyelnek a polcon (persze csak a -z amúgy kevés - kedvenc).

Blu-Ray meg.....én már unom ezt a formátumháborút, baromi unalmas. Nap mint nap olvasom.
  • nickwearby
    :) Azért reménykedjünk benne, hogy ennél jobban normalizálódnak az sd árak,
    Van rá esély, végül is két éve még egy 1GB-os került 10-20ezerbe,
    ma meg már egy 4 gigásat is tudsz venni 7000-ért.
    Igaz, hogy az sdhc, de a tendencia a lényeg.
  • zola2000
    Na igen torrent mindenekfelett...
  • metaljesus
    mondjuk azért mert egy ilyen sd kártya amikor 80000 forintba fog kerülni, egy blu-ray disc 80-ba...
  • Ludi94
    A Toshiba túl hamar feladta, de mindegy, mert ha egy 1x2cm-es (sima kártyaolvasóval beolvasható) SD kártyára ráfér 160 giga, akkor minek vegyek egy 12cm átmérőjű Blu-Ray lemezt (+lejátszót, +hd tv-t) 50 gigával?
  • Power
    2011-re 25%.
    Addigra talán már az okosok is rájönnek, hogy a "lemez" már a múlt.
    Az audiolejátszóknál is lezajlott, egy generációval előbb.
    kazetta -> CD -> AudioDVD nem jött be, most meg már a flash/HDD/web dívik. Ugyanez lesz a filmeknél is.