26
  • rigidus
    #26
    > legalább egy fotó kéne, vagy valami

    http://www.ecodesign-beispiele.at/data/art/200_3.php
  • nagylzs
    #25
    stremix: bocs, mindenben igazad volt Jobban utánanéztem és kiderült hogy csak a víszintes irányú mozgás okoz örvényt. Mea culpa.

    Bár nekem is igazam volt abban, hogy a coriolis erő az egyenlítőnél is hat, illetve mindenhol hat a mozgás irányától függően. Pl. az egyenlítőnél is hat a függőlegesen lefelé áramló vízre, de nem okoz benne örvényt, hanem csak "megdönti".
  • nagylzs
    #24
    > Aki még nem tanult meteorológiát, annak írom.

    Tanultam, de energetika <> meterológia. :-)

    > 1. A Coriolis-erő épp a sarkok felé haladva lesz egyre jelentősebb, az egyenlítőnél nulla.

    Hát ha egészen precízek akarunk lenni akkor a coriolis erő nagysága egyenesen arányos a szögsebesség vektor és a sebességvektor szorzatával. Vektoriális szorzat, ugyebár. Ezért is írtam be a pontosítást, mert coriolis erő a sarkok közelében is hat. Csak nem mindenki ismeri a vektoriális szorzatot. A meterológiában a nagy áramlások a föld felszíne mentén futnak, nem pedig függőlegesen. Éppen ezért a meteorológiában a coriolis erőnek a sarkok közelében minimális a hatása. Függőleges (sugárirányú) mozgás esetében pont fordítva van. Ha esetleg vitázni akarsz erről akkor meg ne szöveget írj vissza hanem formális képleteket, mert azok többet mondanak ezer szónál.

    > 2. Ez a kitérítő-erő a vízszintes mozgásra hat, nem a függőlegesre. Hatását leginkább a légmozgásból lehet

    Lásd föntebb. Arra a mozgásra hat aminek a szögsebességgel vett vektoriális szorzata nem nulla.

    > A víz esetében a vízrészecskék a lefolyó középpontja felé haladva vízszintes irányuk változik meg.

    A függőleges is, mert fefelé folyik. De egyébként épp most győztél meg arról, hogy a sarkok közelében is ki lehet használni a hatást. :-) Viszont ha pontosan akarjuk leírni a dolgot akkor a sebességvektor időbeli függvényét kell vizsgálni, illetve -2*m*szögseb*sebesség időbeli függvényét.

    > 3. Az északi féltekén jobbra térülnek el a közeg (szél, víz) részecskéi, a délin balra.

    Természetesen ez is csak akkor igaz ha a föld felszínével párhuzamos mozgásról beszélünk. A szél így mozog. De vannak más irányok is.

    Chappy-nek:

    > Ja, csak ez is es az arapaly eromu is a fold forgasat lassitja. Pont.

    A coriolis erő merőleges a centripetálissal, ezért munkát nem végez. Tehát nem is lassíthat semmit. Pont.

    Az árapály erőmű egyébként más, mert ott a hold tömegvonzása emeli föl a vizet, a "sima" vízerőműnél meg a nap. Az egyik lassítja a föld forgását, a másik nem.
  • Chappy
    #23
    Ja, csak ez is es az arapaly eromu is a fold forgasat lassitja. Pont.
  • Epikurosz
    #22
    +lazacok (finomak)
  • Epikurosz
    #21
    Na, és mi van a pisztrángokkal, amelyek árral szemben úsznak felfelé a folyón? Levitáció vagy Coriolis-erő vagy vajmi más?
  • stremix
    #20
    Aki még nem tanult meteorológiát, annak írom. Pár dolgot tisztázzunk.

    1. A Coriolis-erő épp a sarkok felé haladva lesz egyre jelentősebb, az egyenlítőnél nulla.

    2. Ez a kitérítő-erő a vízszintes mozgásra hat, nem a függőlegesre. Hatását leginkább a légmozgásból lehet

    megérteni. A víz esetében a vízrészecskék a lefolyó középpontja felé haladva vízszintes irányuk változik meg.

    3. Az északi féltekén jobbra térülnek el a közeg (szél, víz) részecskéi, a délin balra. Minnél inkább a sarkok felé

    haladunk, egyre nagyobb a kitérítő-erő. Az egyenlítőnél nulla.

    Remélem a képből világos, hogy miért az óramutató járásával ellentétes az örvénylés az északi féltekén.
    A Coriolis-erő miatt van az is, hogy a szél nem pontosan a nagyobb nyomású terület felől a kisebb felé halad hanem

    jobbra kitér, sőt van amikor az izobárokkal (egyenlő nyomású területek) párhuzamos, ezt hívjuk gradiens szélnek.
  • nagylzs
    #19
    > Mellesleg a coriolis erő nem nagyon hat a sarkokon, mert ott nincs a földnek
    > kerületi sebessége, ezért (se) nem alakulnak ki hurrikánok a sarkok közelében.

    Elnézést a pontatlanságért, amint mondtam az persze a föld felszínére merőleges ("függőleges") mozásra vonatkozott. A sakokon is van hatása a coriolis erőnek, más mozgási irányokban.
  • Aviak
    #18
    Kosheen-től a Catch az.
    Ja és annyit, hogy nem a Coriolis erő feltalálója, hanem a felfedezője volt Coriolis bácsi.
  • Juszufka
    #17
    Coriolis-erő gyorstalpaló:

    Valamelyik együttes valamelyik számának volt egy olyan klipje, hogy a zenészek a forgó lemezjátszón állnak.

    Képzeljétek el, hogy ti is ott álltok a forgó bakelitlemez szélén. Elkezdetek sétálni a lemez közepe felé. Viszont ahogy egyre beljebb sétáltok, egyre kisebb kerületi sebességű részekre tévedtek rá, amihez "hozzá kell lassulnotok". Ebből ti annyit éreztek, hogy folyamatosan el akartok esni a lemez forgásának irányába.

    Az erő, ami "fel akar titeket lökni", a Coriolis-erő.
  • zemy
    #16
    > A feltalálónak saját bevallása szerint nem akármilyen küzdelmet kellett
    > folytatnia az akadémiával és a kormánnyal,

    Igen el tudom képzelni az akadémián a gúnyos mosolyokat, hogy nehogymá egy ügyvéd meg akarja mondani a tuti frankót, hogy mi a frankó. Sajnos ezek a reflexek nagyon működnek, pedig igenis vannak polihisztor tipusú emberek, csak manapság ez nem elfogadott, ha van papírod róla, lehetsz jó benne, na de anélkül?...
  • nagylzs
    #15
    > A működés lényege, hogy a folyó valamekkora sebességgel folyik, mielőtt eléri a
    > hagyományos vízlépcsőt, vízturbinákat. Ennek a (majdnem) vízszintes irányú
    > mozgásnak az energiáját hasznosítja az új turbina.

    Ez természetesen nem igaz. Már csak azért sem mert a turbina előtt duzzasztógát (pl. íves völgyzáró gát) szokott lenni és ott a víz vízszintes sebessége szinte a nullával egyenlő. Az új turbina abban jobb, hogy a coriolis erő miatt létrejött forgási energiát IS hasznosítja. A hagyományos turbinák csak azt a mozgási energiát próbálják hasznosítani amit a víz akkor nyer, amikor elveszíti a magasságkülönbségből adódó helyzeti energiáját.
  • nagylzs
    #14
    A szerzőnek: ja persze azért egy linket betettél a wikipedia-ra de az nem magyarul van. Persze van róla magyar leírás is pl.


    Coriolis Erő

    de ez sem valami közérthető egyszerű formában van leírva. :-(
  • nagylzs
    #13
    Ha valakinek még mindig nem kerek:

    A föld forog. A forgómozgás hatására a föld felszínén levő minden dolog folyamatosan sebességet változtat. Tehát a föld felszínén levő minden test ami a felszínhez rögzített vonatkoztatási rendszerhez képest állni látszódik, valójában gyorsul. Namármost gyorsuló vonatkoztatási rendszerben nem igaz az, hogy a magára hagyott test egyenes vonalú egyenletes mozgást végez vagy nyugalomban van. A coriolis erő is így alakul ki: ha egy tárgyat a föld középpontja felől vagy felé mozgatunk, akkor a földhöz rögzített (forgó) vonatkoztatási rendszerből szemlélve a dolgokat egy erre merőleges (érintő irányú) erő hat rá, ami igyekszik a föld forgásával ellentétes irányba "gyorsítani" a testet.

    Talán jobban meg lehet érteni ha az egész dolgot nem forgó vonatkoztatási rendszerből figyeljük, hanem állóból. Ha mondjuk a (forgó) föld sugara 5000km, és egy testet fölemelünk 5000 km magasba a fejünk fölé, akkor az adott test kerületi sebessége kétszeres lesz mint a miénk (mivel azonos középpontú de kétszeres sugarú pályán mozog). Közben a tömege nem változik, ami azt jelenti hogy több lett a mozgási energiája. Csak akkor tudunk bármit pontosan a fejünk fölé emelni, ha közben felgyorsítjuk a megfelelő kerületi sebességre. (Arra, amihez tartozó szögsebesség egyenlő a mi saját szögsebességünkkel, így hozzánk képest mozdulatlan marad. Ami igaz is, de a sebessége más!

    Hogy okoz hurrikánt a coriolis erő, és miért forog a lefelé folyó víz? Azért mert a hurrikánban és a folyó vízben is részecskék mozognak függőlegesen. Ha egy részecske elmozdul függőlegesen akkor a coriolis erő eltéríti erre merőleges irányban, így elkezd forogni. Mellesleg a coriolis erő nem nagyon hat a sarkokon, mert ott nincs a földnek kerületi sebessége, ezért (se) nem alakulnak ki hurrikánok a sarkok közelében. Ezen kívül érdemes megemlíteni még valamit ami ebből következik: a coriolis erőt kihasználó turbinát nem érdemes a sarkok közelébe telepíteni...

    A vízerőművekben úgy termelnek elektromos áramot, hogy a víz közben helyzeti energiát veszít. Először a helyzeti energiáját mozgási energiává alakítják, végül ezt elektromos energiává. A coriolis erőt úgy lehet kihasználni, hogy a vízerőműnek olyan turbinát építünk, aminek a tengelye függőleges. Így a (coriolis erő által bepörgetett) forgó víznek nem csak a függőleges mozgási, hanem a forgási energiáját is ki lehet használni. Természetesen nem midegy hogy merre forog a turbina. Ha "rossz" irányba forog akkor a hatás csökkenti a kivehető teljesítményt ahelyett hogy növelné. A jelenlegi erőművek leginkább vízszintes tengelyű turbinákat használnak.

    A 27% teljesítménynövelés egy laborban mért adat. Kíváncsi lennék hogy a gyakorlatban mennyit lehet vele javítani a hatásfokon. Mindenesetre tök jó ötlet! :-)


    NExus 6-nak, aki ezt írta:

    >Szal ha igaz, akkor télleg ügyi, csak aztán nehogy leálljon a Föld forgása!;D

    A coriolis erő mindenképp bepörgeti a vizet, akár felhasználjuk akár nem. Elvileg a föld perdülete állandó (ez a perdület megmaradás törvénye, hasonló a lendület megmaradáshoz), de a tehetetlenségi nyomatéka (ami hasonló a tömeghez, csak forgásra vonatkozik) nem állandó. Lokálisan szemlélve a dolgot: amikor a nap sok vizet elpárologtat és az felső légrétegekbe kerül, akkor a fölt teljes tömegének nagyobb része van a föld külső részeiben. Ez növeli a tehetetlenségi nyomatékot, de mivel a perdület állandó ezért elvileg a forgásának lassulnia kellene a vízpárolgás hatására. Aztán amikor a víz lehull a földre akkor a tömeg nagyobb része van a középponthoz közel, ezért a forgásnak gyorsulnia kellene. A valóság az hogy folyamatosan párolog és esik, ezért a tehetetlenség kb. állandó és a föld forgási sebessége is az. Amikor a coriolis erőt kihasználjuk (felhasználjuk a víz forgási energiáját is) akkor a turbinán keresztül úgy hatunk a földre, hogy a kettő perdülete közben állandó marad. (Az kell hogy maradjon mert az egy törvény hogy a perdület állandó...) Tehát nem kell attól félni hogy sok ilyen erőmű majd lelassítja a föld forgását. :-D

    Na ennyi elég is volt már belőlem. Csak azért mertem ilyen sokat írni mert úgy látszik sokan nem értették mi az a coriolis erő, és a cikkben meg nem magyarázták el rendesen...
  • lomha
    #12
    A működés lényege, hogy a folyó valamekkora sebességgel folyik, mielőtt eléri a hagyományos vízlépcsőt, vízturbinákat. Ennek a (majdnem) vízszintes irányú mozgásnak az energiáját hasznosítja az új turbina. Emiatt a víz valamelyest lelassul mielőtt a vízlépcsőhöz ér, de ott a gravitáció "visszagyorsítja", és a hagyományos turbinák a szintkülönbségből adódó gravitációs gyorsulás okozta mozgási energiát hasznosítják.
  • archrodney
    #11
    egy ügyvéd jobb makettet is összedobhatott volna...
  • Kis-Bob
    #10
    a hagyományosnál csak a víz zuhanását használják ki. Gondolom csak erre képes a turbina. Itt energiát nyer a forgó mozgásból is.
  • Vorpal
    #9
    Na a Galla modellezik?
  • Molnibalage
    #8
    Szó se róla, de a hagyományos erőműveknél is pörög a víz mikor már a tubina közelébe ér. Ebben az egészben valami nagyon nem kerek..
  • Cat #7
    inkább mintha te nem értenéd: amellett, hogy zuhan a víz, még pörög is közben, ezzel remélnek plusz energiát nyerni.
  • Kryon
    #6
    gondolom nem szólt nekik senki sem, hogy abban a mérettartományban a Coriolis erő nem valami jelentős
  • mgenya911
    #5
    ilyet a tiszába biztos sok hurrikán képzödik ott
  • TheZsenyka
    #4
    Egy világító asztali lámpáról?
  • NEXUS6
    #3
    Okos dolognak tűnik. Amúgy, ha pl a kólásüveget megtöltöd vízzel és úgy engeded le, hogy bepörgeted a vizet, az is gyorsabban kiürül. Persze gondolom azért, mert a levegőbuborék nem zárja el a kiáramló víz útját.

    Szal ha igaz, akkor télleg ügyi, csak aztán nehogy leálljon a Föld forgása!;D
  • teddybear
    #2
    "Az új turbina a lefolyó víz forgó kinetikus energiáját használja fel szemben a hagyományos hidroelektromos erőművekkel, melyek a gravitáció hatására lezúduló víztömegből nyerik hajtóerejüket."

    A hagyományos turbina is pont a víz kinetikus energiáját alakítja át forgómozgássá. A kinetikus (mozgási) energia meg a gravitáció hatására keletkezik.
    Zavaros az egész, mintha aki a cikket írta, nem értené, hogy mit is mondanak neki.
  • teddybear
    #1
    Nem igazán tartom valósnak ezt a 27%-os hatásfok növelést. Legalábbis részletesebb magyarázat nélkül. Ami a 10 háztartást ellátó kísérletet illeti, legalább egy fotó kéne, vagy valami.