2012, a maja apokalipszis

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Herold
Mit szívtál?

honnan veszitek, hogy a világunk nem egy perccel ezeélõtt keletkezett, és az attól régebbi emlékeitek csak illúziók? vagy akár most? <#idiota>
Herold
Nem értem, miért pont a 13.0.0.0.-ra datálják a világvégét, mikor a számítás szerint a maja idõszámítás számjegyének maximális értéke 19.19.19.19 lenne.

Sanko
én már inkább a Y10K problémára helyezném a hangsúlyt.....9999 után megint 0000 lenne..... 😄

a mohának mindig a déli oldala fás

Esrohnoil
Zsidó naptár szerint már 5768 van.

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

Lehet jön majd egy 3-adik világháború,vagy feltámad atlantisz a víz alól,vagy beszív a bervuda háromszög.

Vagy egyszerûen a maják túlsokat ittak?

Én nagyon hülye vagyok matekból de van valami Nitroko írásában.
De ha mégiscsak 2012-ben kellene lennie ennek gondolkodjunk már azon el minek kellett volna bekövetkeznie 2000-ben! Ugyanaz lesz,megint ez is csak egy tévedés,bár csodák azért persze léteznek.
AZ egyik legfurcsább elmélet az hogy Jézus lejön a mennybõl és lesúlyt az emberiségre például a globális felmelegedéssel.

Nem tudom írtátok-e már, de egy év nem 400 napból áll hanem 365-bõl. ezt a hibát még megszorozták kb 400-zal, így jött ki 2012 ??
Nekem a 2584-ik év jött ki (bár még csak feléig olvastam a cikket.).
Világ vége a 0.0.0.0.0-tól 13*20*20*20*20 napra van. Az így kapott eredményt elosztom 365-el így kijön hogy 5698 évig létezik a világ, ebbõl kivonom a világ kezdetének vélt dátumot (i.e.) 3114 , így kapom a 2584-et.... Tehát még van idõ... 😄

Nem vettem ki a cikbõl h miért pont a 13 lenne az utolsó? miért nem a 20? 13...14...15..16...17..18...19...világvége de azt sem irták le a maják h akkor majd vége lesz a világnak. ha leirták volna lehet kicsit félnék igy nem értem mitöl kellene...ha minden igaz akkor 2012 után még van 7x400 évünk... már az elsõ 400után nem fogok izgulni e miatt...
másrészt ha maradunk a kilométerorás példánál ha a kilométer oda 999,999 nél átfordul akkor 000,000 lesz... pff .. jah és az utso joslat sem jött be<#fejvakaras>
Viszont 0:00 = 24:00 ami utan 0:01 jön.
És ha cska megunták tovább írni a naptárat?<#vigyor2>
Még sokat cseszegetitek ezt az integer témát?

Kara kánként folytatom tanításom.

Köszönöm, ezt magyaráztam én is. Az int nem fix hosszú, architektúrától és fordítótól függ. Mellesleg az egész már tárgytalan, tekintve, hogy az idõ ábrázolására használatos time_t nem int, hanem long.

<#eljen>

A buta embert gondolatai irányítják, a bölcs irányítja gondolatait.

A háborúk jó része értelmetlen, és nem éppen a résztvevõk érdekében történik. Ez is természetes. Talán olyan alapon, hogy a hülyeség természetes.

De más téren is megy az emberi élet és egészség feláldozása anyagi érdekek mentén.

Az tényleg mindegy, hogy mit gondolnak majd rólunk 1000 év múlva - de az már nem mindegy, hogy jogosan gondolják-e..

Milyen 0? Az a mostani idõszámításban -1, v. i.e. 1. Szóval, nincs 0. -1 után 1 jön. 😊

Az 19.19.19.19.19-nek a 359 fok felel meg.

A Magyar Hírlapból koppintottam ezt az Ady által leírt gondolatot, amely arra reflektál, amire több más klasszikus szerzõ is (mármint, hogy "mene-e elõbbre a világ?"):

"...a bérrabszolgaság még sokkal jobban kötve tartja, leláncolva tartja áldozatait, mint a másik, a régi rabszolgaság, amelyre szeretünk demokrata megvetéssel visszatekinteni: mi, a modern kor szabad gyermekei. Mert hiszen abból a régi rabszolgaságból, ha sikerült valakinek megszöknie, akkor javult a sorsa. De hogyan szabaduljon, hogyan javítson a sorsán a bér rabszolgája, aki akárhova megy, akármilyen új gazdához, mindenütt (nagyjában és egészében) ugyanaz marad a sorsa."

Igazad van, ne engedd magad befolyásolni a mindent relativizálni akaró, humanista álarc mögé bújt szélsõséges liberalizmus (valójában destruktív világszemlélet) által.

A háború/harc és a környezet kiaknázása természetes folyamatok amik ugyanúgy elõfordulnak a természetben is. Mindegy hogy két oroszlánfalka küzd egy területért vagy két hadsereg, a dolog lényege ugyanaz.

Emberek áldozása (vagy bármi más élõlényé) vallás vagy bármi más miatt primitívség. Akár ütközik erkölcsbe, akár nem. Akár önkéntes, akár nem.

Az meg hogy 1000 év múlva ki kit fog minek nevezni teljesen mindegy.

Kicsit utánaolvasgattam. A 0.0.0.0.0 a maja vallás szerinti teremtés dátuma, melyet gregorián naptár szerint i.e 3114 aug 13!!!(néhol 11)-re taksálnak. A hosszú naptár az eszerinti idõszámítást jelenti. Ez nekem vhogy úgy túnik, minthogy mi a gregorián naptár szerint számolunk, 10 számrendszer, a nulla az nem más mint Jézus születése(ma már ez sem teljesen igaz). A zsidóknál már többezernél tartanak stb. Arra még nam találtam utalást, hogy az ominózus dátumnál valami rendkívülinek kellen történnie.
"de akik embereket áldoznak azokat én csak primitív csõcseléknek tudom nevezni!!"

Jobb ha szélesíted a látókörödet, mert ha áldozás nem is de háború az van ma is és ezt azt jelenti, hogy mindenki primitív csõcselék, kivéve a hippiket. Ez akkor nem ütközött erkölcsbe, sõt ez erkölcsös volt. Tudatlanabbak voltak, de te nehogy azt hidd, hogy erkölcsileg felettük állsz!

Lehet hogy 1000 év múlva hasonlóan okos emberek mint te szintén lecsõcselékeznek minket, mert állatokat eszünk, romboljuk a környezetet és nem törõdünk egészségünkkel.

Emberek tömeges legyilkolásának semmi köze nincs semmilyen értékrendhez.

Tõlem aztán yoktosecundumra is meghatározhatták a Föld keringési idejét, meg kiszámolhatták a PÍ-t.
A technikai tudás egy dolog, de akik embereket áldoznak azokat én csak primitív csõcseléknek tudom nevezni!!

""nem. 19.19.19.19.19 után 0.0.0.0.1 jön. ^_^ "

Nem. Hanem 0.0.0.0.0."

Hát ezen én is gondolkodtam, és arra jutottam hogy ez olyan mint a 360 meg a 0 fok. Azaz 360 után nem a 0 fok jön hanem az 1. De lehet hogy rossz a hasonlat és téleg a 0.0.0.0.0. jön. Most hogy így belegondolok biztos igazad van. végül is a 23:59 után is a 00:00 óra jön. ^_^

- Turian Brandy, triple filtered, then introduced into the suit through an emergency induction port. - That's a straw, Tali. - Emergency... induction... port...

"Mellesleg hozzá nem értésedrõl tanúskodik az is, hogy a K&R C-re hivatkozol, mikor azt már egy icipicit továbbfejlesztették azóta, van már ANSI C, C89 sõt, képzeld, C99 is."

Csak azert vezettek be az uj c valtozatokban a fix meretu int tipusokat, mert mindenkinek kezdett elege lenni, hogy nincs gepfuggetlen valtozat. Az int egyebkent a geptol es a forditotol is fugg, gyakorlatilag szinte barmi lehet, bar a min. 16 bites korlat meg megvan. Az eredeti meg assembly-ben megirt unix-ban pl. meg 12 volt az alap szohossz, aztan a c bevezetese korul lett hozza egy jobb gepuk. Az igazi gond, hogy a mai rendszerek hasznaltak int32_t-t, de az intelligensebb helyeken ez mar uint32_t, sot mostanaban a legujabb rendszereken mar int64_t vagy uint64_t. Az x86-64 architektura eseten pedig az int lehet 16, 32 es 64 is, mivel mindharom mukodesi modot tamogatja, de ha valaki fogja magat es megirja a forditot, akkor lehet akar 256 bites is.

A 13.0.0.0.0-as datum meg onnan jon, hogy 12.19.19.19.19 utan ez kovetkezik. Alapvetoen ennek semmi koze semmihez, de ennel kozelebbi datumot nem talaltak.

Éljenek a hozzá nem értõk!
2.4.1 ez hogy jön ide? Ábrázolható intervallumról van szó, nem konstansokról.
2.6 Bár kihagytad a listából a IA64, AMD64 és x86_64 processzorokat (amikról szó van), azért megbocsátunk, mert leírtad azt, hogy "...néhány olyan hardvertulajdonságot foglaltunk össze, amely géprôl gépre változik"
Mellesleg hozzá nem értésedrõl tanúskodik az is, hogy a K&R C-re hivatkozol, mikor azt már egy icipicit továbbfejlesztették azóta, van már ANSI C, C89 sõt, képzeld, C99 is.

Addig már csak 4év van....Kezdek spájzolni.
Ja bocs, a 2.6-nak van.

"Indigo gyerekek"

Van róla valami halvány fogalmad, ez a kifejezés mire vonatkozik?

"mai joghurt ezos"

Ez mi akart lenni?

Sem a 2.4.1-nek, sem a 2.6-nak semmi köze a int hosszához, de nem baj. 😛

Különleges dolog a földcsuszamlás? Akkor most megjósolom, hogy a Velencei-tó ki fog száradni. (Egyszer tudtommal már megtörtént..) Remélem az utókor majd emlékezni fog rám...

gyerkõcök!
Az int típus programnyelv-függõ.
Attól függ hogyan definiálja a nyelv speckója, amely persze idõvel változhat.
Aztán, hogy a gép hány biten tárolja, az már más tészta, a fordítóprogi dolga.

Mindenesetre a lényeg, hogy az integer értékek mx. 65568-ig mennek, pluszba-mínuszba.

" a hetvenes évek végén valaki "komolyan" megjósolta, hogy akkora földrengés lesz Magyarországon, hogy a Gellért-hegy belecsúszik a Dunába. Tessék????"

Most, nem akarok veled ellenkezni, de valahol délebbre egy domb tényleg belecsúszik a Dunába. Dunapatajnál, vagy hol.
Most, pár kilométert a jósok is tévedhetnek.

Éljenek az agresszív sufniCÉ professzorok!
Brian W. Kernighan
Dennis M. Ritchie
Idézet a fenti két ismeretlen sarlatán által összehozott értéktelen papírhalmazból:
(...)
2.4.1. Egész állandók
A számjegyek sorozatát tartalmazó egész típusú (integer)
állandót a fordító oktálisnak tekinti, ha 0-val (a nulla
számjeggyel) kezdôdik, egyébként decimálisnak veszi. A 8 és 9
számjegyek oktális értéke 10, ill. 11 . Az olyan
számjegysorozatot, amelyet 0X vagy 0x (a 0 a nulla számjegy)
elôz meg, a fordítóprogram hexadecimális egésznek tekinti.
Hexadecimális számjegyek az a-tól, ill. A-tól f-ig, ill. F-ig
elhelyezkedô karakterek, amelyeknek értéke 10, . . ., 15. Azt a
decimális állandót, amelynek értéke meghaladja a gépenábr
ázolható legnagyobb elôjeles egészt, a fordítóprogram long-nak
veszi; hasonlóképpen long lesz az az oktális vagy hexadecimális
állandó, amelynek értéke meghaladja a legnagyobb, elôjel nélküli
gépi egészt.
(...)
2.6. Hardverjellemzôk
Az alábbi táblázatban néhány olyan hardvertulajdonságot
foglaltunk össze, amely géprôl gépre változik. Noha ezek a
programok gépfüggetlenségét érintik, mégis jóval kisebb
problémát okoznak, mint azt valaki eleve gondolná. (A
számokbitekben értendôk.)

DEC PDP-11 Honeywell 6000 IBM 370 Interdata 8/32
ASCII ASCII EBCDIC ASCII
char 8 9 8 8
int 16 36 32 32
short 16 36 16 16
long 32 36 32 32
float 32 36 32 32
double 64 72 64 64
értéktar-
tomány +-10+-38 +-10+-38 +-10+-76 +-10+-76

E négy gép esetében a lebegôpontos számoknak 8 bites kitevôjük
van.

A mesék a maja kultúra részét képzik. Az ókori görögöket se nézi le senki, mert több istenben hittek, egyszerûen az az érdekes, hogy régen az emberek hogy gondolkodtak, miben hittek.

Ne foglalkozz az önjelölt okoskodókkal, ezzel csak bosszantod magad.<#pias><#buck>

OFF
bvalek2: Mellesleg annyira felbosszantottál a tudatlanságoddal, hogy direkt a kedvedért megnézem a Mac-emen (ami szintén UNIX):
time.h (mint tudjuk, része a C-nek) definiálja a time_t típust, ami itt a következõ (_types.h):
typedef long __darwin_time_t; /* time() */
Úgyhogy mindenképp min. 64 bit. És ennyit a "beépített time_t" teóriádról. Q.E.D.
/OFF

Mondd, Te honnan veszed ezt a sok sületlenséget?
Az ANSI C szabvány szövege szerint az int minimum 16 bit, és (az általam hivatkozott) limits.h-ban definiált INT_MIN és INT_MAX közötti értékeket vehet fel. Csak egy a sok millió link közül a neten (kiírja, hogy az architektúrádon mennyi az int): http://home.att.net/~jackklein/c/inttypes.html#c_prog
És UNIX-ra hivatkoztam, nem Linuxra, bocs. Mellesleg a szabvány kötelezõvé teszi a limits.h (vagy azzal egyenértékû, limit definíciókat tartalmazó header) létezését, ez épp olyan, mint az stdlib.h.
Nagyarcú beszólásokat meg hagyjuk, csak megjegyzem, hogy én már akkor is programoztam, mikor Te még azt sem tudtad, mi az a bit, és nemcsak Linuxon, hanem OpenVMS-en (VAXon és Alphán is, elõbbi 32, utóbbi 64 bites), Solraison, Ultrixon és True64 UNIXon. És képzeld, nem volt mindnél 32 bites az int...

Öööö..az nem Kuzmicsev volt...s csak részben sikerült megfejteni..mert Diego De Landa és társai miatt alig maradt fenn írásos emlék, a sztélék feliratai meg sok esetbe szinte olvashatatlanok....Egyéb iránt a maja naptár jóval pontosabb volt a Gergely naptárnál...s primítív népnek messze nem nevezném õket..csak más volt az értékrendjük...
A sokra becsült északi õsök is szûzlányokból lecsapolt vérrel öntözték a földjeiket anno valamikor...
VAn ez az új ... nem is tudom vallás? Tudod, 11-11, Kryon, Fénymunkások, Indigo gyerekek, stb. Na õk nagyon komolyan veszik ezt a 2011/2012 témát. Talán túlságosan is.

1. A MAják nem jósoltak semmi ilyet, a mai joghurt ezos és szektás egyedek találják ki, akik egy szinten állanak bármilyen összeesküvés elméletes vagy világvégés emberkével.
2. A Gellérthegy nem "jóslás" volt, állítólag japán geológus találta ki. Viszont nem biztos, hogy hülye volt, csak nem volt tisztában a "hegy"-ben lévõ vasbeton százalékos arányának 😉

Nézd, annyi marhát olvastam már az elmúlt évek alatt itt és máshol, hogy ilyen bemondásokon egyáltalán nem lepõdök meg.

Ki tudja, lehet hogy egy mese az egész. De lehet, hogy volt egy olyan csúnya szokásuk hogy nemzedékrõl nemzedékre felírták hogy mi történt..

Mindegy, szerintem nem beszélünk egy nyelvet.

Naszóval, gyerekek: Nostradamus és a többi "jövõlátó" nagyokos elmehet a bús francba. A mayákkal egyetemben. Meg az is, aki netalán hisz nekik. Még emlékszem, amikor a hetvenes évek végén valaki "komolyan" megjósolta, hogy akkora földrengés lesz Magyarországon, hogy a Gellért-hegy belecsúszik a Dunába. Tessék???? A hegy köszöni szépen, megvan jól a maga helyén, és a Duna is szépen csörgedezik tovább a medrében.

Mindig akadnak ilyen fõokosok. Aztán, ha nem válik be a jóslatuk, akkor mossák kezeiket, és elkezdenek magyarászkodni. Ha pedig csak icipicit is beválik, részleteiben, akkor jön a "na nem megmondtam?".

Úgyhogy nyugi. A világnak akkor lesz vége, ha a sok barom véget vet neki.
Tudom, szabad akarat.

Én is egy jót nevettem rajta, nem gondoltam, hogy ti is komolyan veszitek ezt, nem is írtam volna ide, ha nem egy féltudományos portál lenne az Sg!

A lényeg hogy most a földisten, vagy föld korszakát éljük a maják szerint, ami egy nagy földrengéssel, vagy valami hasonlóval fog végetérni. Elõtte volt szél, meg esõkorszakok, amikor is viharok és esõzések söpörték el a régi világokat. Ez a helyzet a maják szerint.

dronkZero
"De a szabvány az szabvány, le van írva feketén-fehéren."

És egy tollvonással megváltoztatható.

Na jó, nem ilyen egyszerû, és elég sokáig is tart, de ugye az azért nem lep meg, hogy a szabványok is változnak idõvel? Pl. az építõiparban(lehet, hogy máshol is, csak errõl biztosan tudok) "éppen" térünk át MSZ-rõl Eurocode-ra.

Ráadásul azt pláne nem biztosítja semmi, hogy a jövõben is integer-t fognak erre a célra használni.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

68k-s gépeken nyomtam akkoriban, mely procicsalád a kezdetektõl 32 bites volt belülrõl, mégis megvolt a fordítókban az említett kapcsoló.

Persze van az alapszabvány ANSI-C (de még ennek is volt néhány változata (C89, C90, C99) - nem tudom, int szempontjából volt-e különbség közöttük.) Viszont a legtöbb fordító nem 100% ANSI-C compliant.