37
  • nickwearby
    #37
    "Ha nem lenne torrent, stb. soha nem ismertem meg volna talán az anime-t, csak hogy egy példát mondjak.

    Viszont a filmek 99%-a nem jut el hazánkba sehogyan sem, azokat hogyan tudnám megtekinteni? Vagy az olyan alkotásokat, amik már oldtimerek (pl 60-as, 80-as években készültek), amiket sehol sem lehet megtekinteni (se tv-ben, se dvd-n), hogyan kerülnének el hozzánk. A művészek alkotásai 8mert a filmek is azok) hogyan terjednének?"


    Valami ilyesmit akartam leírni, de megelőztél :)

    Teljes mértékben egyetértek azzal, amit leírtál.
  • nickwearby
    #36
    btk: XVIII. Fejezet
    A vagyon elleni bűncselekmények
    Lopás
    316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
  • mama2
    #35
    Én is ezt mondom. Le kell csökkenteni az árakat, és kevesebb lesz a warez.
  • ziipp
    #34
    A piac átalakul(t). Ma már egy lemez inkább reklám eszközként fogható fel. Ezt meg kell érteni! Másrészt olyan tömeges a letöltés, hogy egyszerűen nem lehet ellene harcolni. Megjegyzem sok értelme sincsen.

    Ma már sokkal egyszerűbb összehozni egy studiót, mint anno volt. Akkor még volt értelme annak, hogy kiadók egy jó studióért, marketingért, stb. cserébe tartották a markukat a százalékért. Ma már ez nem így van: vannak nagyon komoly programok, amiket sokkal szélesebb réteg meg tud szerezni. Marketing is megoldható neten, fillérekért. Tehát ott tartunk, hogy a kiadó szerepe erősen megkérdőjelezhetővé válik: egy felesleges kapocs a kiadó és a közönség között, ami a pénz nagy részét lehúzza.

    Hogy mennyire a védelmi pénzről van szó - az mp3-at lejátszó készülékek árán rajta van 1%, ami előre megbünteti az használóját, hogy majd "úgyis" tölt rá illegális anyagot. EZ MI?! A másik nonszensz, amit halottam, Internet adó. Kacagnom kell, bazze. Ilyen hülyék ezek? Mit képzelnek? Még az aranytojást tojó tyúkot is...

    Meg baszott drágák a DVD-k, lemezek. 5000 forint egy olyan albumért, ami lehet hogy szar lesz? 17000 forint A keresztapa trilógiáért? Én megvenném, de nem tudom. Itt már rég nem arról van szó, hogy védjük a kúltúrát. Hogyan sajtoljunk ki minnél több pénzt egy alapvető emberi igényből: a zenehallgatásból.

    Megoldásom: elfogadható árak. Néha tényleg roszzul érzem magam, amikor egy filmet, amivel rohadt sokat dolgoztak, és jó is lett - 50 perc alatt leszedek. De mondom, meg akartam venni A keresztapát, megláttam a cédulát és szédelegve jöttem vissza.
  • Wittgen
    #33
    Az én meglátásom szerint meg pont az ilyen cselekedetek, amiket a kiadók művelnek, a kultúra szabad terjesztésének a gátja.

    Ha nem lenne torrent, stb. soha nem ismertem meg volna talán az anime-t, csak hogy egy példát mondjak. Én pl zenét nem töltök, mert nem érdekel, csak rádiót hallgatok (nem szar danubiuszra kell gondolni...).

    Viszont a filmek 99%-a nem jut el hazánkba sehogyan sem, azokat hogyan tudnám megtekinteni? Vagy az olyan alkotásokat, amik már oldtimerek (pl 60-as, 80-as években készültek), amiket sehol sem lehet megtekinteni (se tv-ben, se dvd-n), hogyan kerülnének el hozzánk. A művészek alkotásai 8mert a filmek is azok) hogyan terjednének?

    Vagy a kiadók szerint az emberek kultúrához való joga csak akkor érvényes, ha fizetünk érte? Lehet, hogy nemsokára az élethez való jogért is pénz kell adnunk majd egy ilyen ingyenélő bagázsnak?
  • Polemius
    #32
    kisember:

    A szerzők mint közismert, nálunk például többnyire fix összeget kapnak a művük után. Főleg könyvek, képek esetében. Zene és mozgókép esetén ha szerencsésebb (illetve ismertebb, kelendőbb) valakiről van szó, akkor kaphat eladásonként. Elvileg.
    A gyakorlat viszont mint közismert az, hogy nem sokat látnak belőle. A kiadók szépen lenyúlják jó részét ennek a pénznek, részben hivatalosan (ilyen-olyan apróbetűk a szerződésben), főleg meg azzal, hogy csak kis részét ismerik el a valós példányszámnak.

    Az egyéb szervezetek által beszedett pénz meg hová vándorol? Egy része megy a kiadónak (saját zsebükbe), másik nagy része meg ezeknek a szervezeteknek a saját felhasználására fordítódik (magyarul zsebre teszik). Egy kis rész az, amit valóban a szerzők, előadók kapnak, azoknak is egy nagyon szűk rétege. Pont a kis előadók, szerzők nem látnak belőle egy árva fillért sem.

    A többszörözésről: Valóban probléma, hogy mára nem a szerző dönti el, mikor és mi kerül kiadásra, hanem sokszor a kiadók. Így fordulhat elő, hogy például több tíz évig nem adnak ki valamit, mert rajta ülnek a jogdíjon egy szerződés miatt, amit botor módon aláírt a jogtulajdonos.
    Abban is igazad van, hogy a saját célú másolást is tisztázni kellene, és végre belefoglalni a szabályozásba, hogy a filecserélő hálózatokkal készült saját célú másolatok is legálisak, ugyanolyan másolatok mint mikor a haver átmásolta az Iron Maiden kazettát, csak modernebb eszközökkel.

    Valamint egyáltalán, sokkal rövidebb pórázra venni a szabályozást, mert a jelenlegi az mint lentebb is írtam, egyszerűen nonszensz. Annak idején azért kezdték el védeni a szellemi alkotásokat, hogy elősegítsék azok terjedését: Az alkotó bízhatott benne, hogy amit létrehoz annak gyümölcsét is élvezheti, nem bitorolja el más (Figyelem! arról van szó, hogy nem tünteti fel saját szerzeményként, találmányként! Alapvetően ma is erről szólna a szellemi tulajdon védelme!), nyugodtan csinálhatja amit szeret.
    Ezzel szemben mi van ma? A szerző halála után még évtizedekig nem lehet szabadon közzétenni valamit! A jelenlegi szabályozás abba az irányba mutat, ami egyrészt nem teszi sokszor érdekeltté az érintetteket, hogy kiadják a műveiket. )Sokszor egy szerződés aláírása után az alkotó kvázi el is veszíti minden befolyását a mű felett a továbbiakban.)
    Másrészt így fordulhat elő, hogy egyik legnagyobb költőnk műveit letiltja valaki, akinek semmi köze voltaképp a műhöz!

    Így fordulhatott elő, hogy József Attila minden művét (elvileg) ki kellett (volna) hagyni minden tankönyvből évekre!

    Sokkal rövidebb idő lenne reális sok területen! Nonszensz, hogy egy-egy alkotás akár száz éven át nem kerülhet be a közös kulturális kincsek közé.
    (Megjegyzem, van sokkal nagyobb pénzekről szóló terület, ahol ez valamilyen szinten így alakult ki: a gyógyszerek. Ott ha jól tudom valami 10 éves periódus után szabadon felhasználható egy találmány).
  • kisember
    #31
    A jelenlegi gyakorlat az, hogy amennyiben a szerzői jogi társaságok pert akarnak indítani egy fájlcserélő ellen, akkor - az IP-cím megadásával - először feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen. Az ügyészség eljárást indít, a bírósághoz fordul és amennyiben ezt jóváhagyják, felszólítják az adott IP címhez tartozó internetszolgáltatót, hogy adja ki az adott előfizetéshez tartozó ügyfele személyes adatait...."

    Persze van aki e fenti idézetet nem érti, holott itt nem valamilyen "himihumi ügy"-ről van szó! És nem is arról, hogy "jönnek valakinek a boltjába a pénzbehajtók", vagy arról sem szól, hogy "védelmi pénzt" szedne a maffia, hogy "önmagától" megvédené az illető boltost.

    Gondolom nem kell különösebb magyarázat annak megértéséhez, hogy ha bűncselekmény, vagy annak gyanúja merül fel, akkor a bíróság felé való adatszolgáltatás az nem egyenlő azzal amikor a "telefonmarketinges KFT" valamilyen adathalász módszerrel megszerzi a mobilszámom és a hozzátartozó előfizetői nevet...

    Persze aki nem érti ezt az jobbára csak akkor kezdené érteni, hogyha személyes érdeke fűződne hozzá, mert mondjuk egy internetes portál fórumában többszörösen és életveszélyesen megfenyegetnék és névtelen levelet is kapna. Nem tudom, hogy akkor vajon lenne-e benne ellenérzés, hogy az illető (fenyegető) személyes adatait kiadja az a protál amelyen keresztül megfenyegette valaki.

    (Remélem érthető volt)
  • kisember
    #30
    Azért nem kell aggódni az mp3 letöltésekkel :)
    Innen pl. bátran letölthetsz bármit!

    És van még jópár hasonló link :)
  • kisember
    #29
    "Valóban ráférne egy újragondolás a jelenlegi jogi szabályozásra. Túl sok mindent enged meg a kiadóknak, "jogvédő" szervezeteknek!"

    Talán inkább beszéljünk a szerzőkről, akik a fájlcserélők által "csereberélt" művek alkotói.
    Hát igen! "Valóban ráférne egy újragondolás a jelenlegi jogi szabályozásra."

    Valahogy konkrétabban megfogalmazhatná a jogszabály, hogy ki és milyen műről és mikor készíthet másolatot MAGÁNAK. És azt is, hogy akkor most a "szerzőnek" (és az általa megbízott kiadónak) van-e joga "többszörözni", publikálni, terjeszteni a SAJÁT művét, vagy Warez K. Gézának aki kiteszi a szerverére és százak (vagy ezrek!) töltik le?

    "Túl sok mindent enged meg a kiadóknak, "jogvédő" szervezeteknek!"
    Érdekes, de talán nézőpont kérdése, mert a kiadók meg úgy érzik (mögöttük a szerzőkkel, előadókkal), hogy túl keveset enged meg a törvény.

    Nemrég olvastam egy rendezvényről, ahol a művész a frissen megjelent lemezét dedikálta.
    Bizony elképesztő helyzetbe került amikor (lehet, hogy többen is) olyan lemezket vittek hozzá, hogy írja rá a nevét (vagy épp egy ajánlást), amelyről már messziről látszott, hogy "kalóz másolat".

    Persze lehet mondani, írni bármit, az a "ma oly divatos" szűklátókörűségen nem jut át :(

    (((nem is beszélve bizonyos "kultúrlényekről")))
  • butuska66
    #28
    Kivácsian várom mikor lesz nálunk is valami hasonló zseniális ötlet. Még szerencse hogy nem zenéket/filmeket szoktam letölteni file-cserélőkről
  • ziipp
    #27
    Ezt akartam mondani. BH lefoglalása után sem mutattak ki semmilyen növekedést. A letöltés pedig gyakran "étvágygerjesztő".
  • Polemius
    #26
    cateran:
    No és hány olyan esetről tudni, ahol a filecserélő rendszereken valaki pl. egy zenét úgy oszt meg másokkal, hogy azt a saját szerzeményeként tünteti fel?
    Egyről sem? Akkor a te érveid alapján sem lopás.
  • willcox
    #25
    Látom, te is csak a konyhanyelvet beszéled.
  • cateran
    #24
    Csak a te agyadban...amikor ipari kémkedésnél 1 új technológia tervéről másolatot csinálnak és az alapján mások hamarabb piacra dobják ugyanazt..na az is LOPÁS....
  • arrakistor
    #23
    "Tulajdonképpen ezek miről beszélnek??? Egy modern fájlcserélőt már nem is lehet felismreni, random portokon közlekedik, és a random portokon kizárólag fejléc-inicializálásostul kezdve f*ssá kódolt adatot küld egyik IP-címről a másik-ra és senki nincs a világon aki láthatná, hogy milyen adat indult ki és mi érkezett meg, a feladón és a fogadón kívül. Nem beszélve hogy egyes fájlmegosztók pl.: torrent nem is egész fájl-t küldenek , hanem csupán egy fájl _részletének_ a f*ssá kódolt verzióját. Ez alapján pedig nem lehet pert indítani, mert 0, azaz zérő bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy az adott porton közlekedő anyag, mi volt, legális volt-e, vagy illegális volt."

    és még mielőtt azzal jönnének a T. Hozzáértők, hogy :

    "dehát figyelik az IP címeket mikről lett letöltve a kalózzene" é sakkó mivan??? gyűjtsék be mind a 30 terroristát, akitől swarmban letöltöttem a "Szándokánt" és szerezzenek bizonyítékokat, hogy az első 20 másodperc az a Kalóz Pistától jött a 89.135.39.44 -es IP címről , mert állítólag figyelték az adatforgalmát,
    és itt fognak egy óriásit sz*pni !!! mert a Kalóz Pista adatforgalma az adott időpontban egy felismerhetetlenné kódolt kakihalmazt küldött az én IP címemre... muhháháháháháhááháháháháháhááááááááááááááááááá ezt pedig _NEM_ lehet bíróságon jogerős bizonyítékként feltárni. MUHHHHAHAHAHAHAHAHAAAAAA

    besz*ptátok!!!! ASVA is meg az összes b*zi majomszakállas nagyorrú g*ci...


  • willcox
    #22
    De ez teljes mértékben igaz. Nem vagy tisztában a fogalmakkal. A jog másképp fogalmaz, mint a konyhanyelv.
  • Polemius
    #21
    Megjegyezném, az állítólagos elmaradt haszonról csak ezeknek a pióca jellegű szervezeteknek a szavaiból tudunk. Semmilyen más forrás nem erősíti meg (a józan ész is ellentmond neki mellesleg), sőt több is egyenesen azt mutatja ki, hogy a csereberélő emberek több bevételt termelnek összességében a kiadóknak mint az ezzel nem élők.
  • Inquisitor
    #20
    "Az elmaradt haszon nem egyenlő a lopással. A lopás az, amikor fizikailag is eltűnik az a bizonyos dolog, amit eltulajdonítottak."

    Ez, így, ebben a formában nem teljesen igaz. :)
    Nyilván ha igaz lenne, akkor nem lehetne szellemi javakat jogvédeni, nem lenne ipari kémkedés, forráskód lopkodás, liszenc nélkül nyomtatott H.Potter könyvek, nem lehetne jóféle bulgár/orosz/exjugo hamis DVD filmeket és CD-kez kapni gyárilag nyomott lemezen boltban, stb.
  • willcox
    #19
    "Azért bárki bármit mond, ne felejtsük el hogy ez is lopás, mert ingyen szerzed meg azt amit egyébként boltban cd-n, dvd-n vehetnél meg" - el vagy tévedve!
    Az elmaradt haszon nem egyenlő a lopással. A lopás az, amikor fizikailag is eltűnik az a bizonyos dolog, amit eltulajdonítottak.
    Amiről te beszélsz, az jogosulatlan másolás. Nem ugyanaz a kategória.
    Nálunk ezt nem büntetik (zene, film és játék esetében).
  • arrakistor
    #18
    "Tulajdonképpen ezek miről beszélnek??? Egy modern fájlcserélőt már nem is lehet felismreni, random portokon közlekedik, és a random portokon kizárólag fejléc-inicializálásostul kezdve f*ssá kódolt adatot küld egyik IP-címről a másik-ra és senki nincs a világon aki láthatná, hogy milyen adat indult ki és mi érkezett meg, a feladón és a fogadón kívül. Nem beszélve hogy egyes fájlmegosztók pl.: torrent nem is egész fájl-t küldenek , hanem csupán egy fájl _részletének_ a f*ssá kódolt verzióját. Ez alapján pedig nem lehet pert indítani, mert 0, azaz zérő bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy az adott porton közlekedő anyag, mi volt, legális volt-e, vagy illegális volt."

    és még mielőtt azzal jönnének a T. Hozzáértők, hogy :

    "dehát figyelik az IP címeket mikről lett letöltve a kalózzene" é sakkó mivan??? gyűjtsék be mind a 30 terroristát, akitől swarmban letöltöttem a "Szándokánt" és szerezzenek bizonyítékokat, hogy az első 20 másodperc az a Kalóz Pistától jött a 89.135.39.44 -es IP címről , mert állítólag figyelték az adatforgalmát,
    és itt fognak egy óriásit sz*pni !!! mert a Kalóz Pista adatforgalma az adott időpontban egy felismerhetetlenné kódolt kakihalmazt küldött az én IP címemre... muhháháháháháhááháháháháháhááááááááááááááááááá ezt pedig _NEM_ lehet bíróságon jogerős bizonyítékként feltárni. MUHHHHAHAHAHAHAHAHAAAAAA

    besz*ptátok!!!! ASVA is meg az összes b*zi majomszakállas nagyorrú g*ci...
  • arrakistor
    #17
    Én is szoktam zenét vásárólni, aluljáróban zenélő muzsikosnak szoktam adni egy 20-ast, mert szerintem ők megérdemlik.
    Netről letölthető filmért, zenéért, szoftverért soha nem fizettem egy tiplákot se és eztán se fogok. Egyrészt mert a nevem az nem Pál, másrészt pedig nem tollas a hátam.
  • geli13
    #16
    így van, mint például a discoshit dj-k, bárány,jován, antonyo stb

    A törvénymodositas meg faxsag. Azt látják hogy en leszedek egy mp3-at, de azt honnan tudjak hogy illegalis? ... És mar egybol naluk lennenek az adataim? És ha kiderul hogy legalis tartalmat szedtem le? Akkor felköthetem oket, hogy ne keruljon illetéktelenek kezebe az adataim?
  • FoodLFG
    #15
    Egyértelmű, hogy ezek zavart emberek, akik ilyeneket kitalálnak.
    Én már csak röhögök rajtuk.. többet nem ér az egész.

    ja, és szerintem már az egy megtiszteltetés egy előadónak, hogy levarezelem a zenéjét és belehallgatok.. Ha ő esetleg nem így gondolja, akkor menjen el kapálni.
    Még mielőtt valaki beszólna, szoktam CD-ket is venni, de csak olyan előadóktól, akik tényleg megérdemlik.
    film, szoftver, az más tészta..
  • Lame
    #14
    Az indexen most volt errol -erkolcs, becsulet- egy jo cikk.
    http://velvet.hu/celeb/teres080410/
    Tenyleg tok igaz amit irnak. Egy ilyen vilagban ahol a kozszereplok lopnak, csalnak, hazudnak hulyeseg becsuletesseget varni az atlagpolgaroktol. A gyerekek mar ebbe nonek fel a fenti ket szo jelenteset mar ismerni sem fogjak. Nem, hogy e szerint ertekelni a tetteiket ....
    A kis emberek itt tudnak konnyen lopni, nekik nem csusznak a milliok, hat itt teszik. Ennyi.
    Nem mondom, hogy ez jo, de ertheto.
  • arrakistor
    #13
    Tulajdonképpen ezek miről beszélnek??? Egy modern fájlcserélőt már nem is lehet felismreni, random portokon közlekedik, és a random portokon kizárólag fejléc-inicializálásostul kezdve f*ssá kódolt adatot küld egyik IP-címről a másik-ra és senki nincs a világon aki láthatná, hogy milyen adat indult ki és mi érkezett meg, a feladón és a fogadón kívül. Nem beszélve hogy egyes fájlmegosztók pl.: torrent nem is egész fájl-t küldenek , hanem csupán egy fájl _részletének_ a f*ssá kódolt verzióját. Ez alapján pedig nem lehet pert indítani, mert 0, azaz zérő bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy az adott porton közlekedő anyag, mi volt, legális volt-e, vagy illegális volt.
  • Polemius
    #12
    Nem lopás. Sem jogilag, sem morálisan.
    Az, hogy nem veszel meg valamit, mióta lopás?
    Elveszed mástól? Nem. Nem fosztasz meg senkit a tulajdonától. Sőt, még fel sem tünteted magad, mint alkotó (_ez_ lenne a lopás ez esetben).

    Valóban ráférne egy újragondolás a jelenlegi jogi szabályozásra. Túl sok mindent enged meg a kiadóknak, "jogvédő" szervezeteknek!
    Az egész mára nem, hogy a társadalom, a fejlődését segítené elő, a kultúra terjedését (ami eredetileg a célja volt), hanem ellenkezőleg: csak hátráltatja, kárára van. Valamiféle teljesen kicsavart, beteges szemlélet lett úrrá ezen a területen.

    Sokkal rövidebb ideg és szűkebb területen kellene privilégiumokat biztosítani, és visszatérni az eredeti célhoz.

    A lopás az, amit a fentebb említett cégek, szervezetek művelnek. Ha rajtuk múlna, egyből nekik utalná mindenki a fizetését, sőt még hitelt is vegyenek fel és azt is nekik kellene egyből folyósítani.
    Emellett minden felett álló szervezetnek képzelik sokszor már ma is magukat.

    Szerencsére egyre többen vannak, akik szerzői oldalról is felismerik ezt, és egészségesebb, épeszű szemlélettel szépen kiiktatják ezeket az élősködőket. Érdekes módon, ezek közt nem nagyon találni műanyag zenét fröccsöntő zenei segédmunkásokat, hanem valódi zenészek teszik akár ingyen elérhetővé a zenéiket.
  • Narxis
    #11
    Agree.
  • nickb
    #10
    Az egésznek van egy morális és egy törvényi oldala.

    Azért bárki bármit mond, ne felejtsük el hogy ez is lopás, mert ingyen szerzed meg azt amit egyébként boltban cd-n, dvd-n vehetnél meg. Talán akkor jobban átérezné az ember ha fejlelsztene valami kis programot, 5-10 dollárért árulná a neten, ami ből szeretne megélni. Erre jönne valaki aki feltörné és fájlcserén mindenki ingyen megszerezhetné. Ha valaki dolgozik akkor azt legtöbbször nem ingyen teszi, ha a főnök fele fizetést adna hirtelen annak se örülne senki. Az internet 25 éves sincs, új médium, még nem alakultak ki rá erkölcsi szabályok az emberekben. Másolás-beillesztés és már kész is a másolat. Sokkal egyszerűbb mint lenyúlni a boltból de attól még lopás.

    "kinek van erre pénze??" Hát ha nincs pénze ne vegye meg! Ne vegyen játékot, zenét. Az hogy valakinek nincs pénze valamire még nem jogosítja fel hogy bármit ingyen megszerezzen. Legyen egy ház 1 millió, egy kocsi 100.000 hogy mindenkinek lehessen? Megtehetik hogy ennyiért adják, nyilván így is fogy, nyereséges nekik.

    Jogi oldalról meg bénaság hogy nem képesek megfelelő szabályokat alkotni erre a területre. Amíg nem büntetik addig ne csodálkozzanak ha az emberek kihasználják a kiskapukat, nagykapukat.
    Ezt nem értem:

    "a jövőben az internetszolgáltatók kötelesek lennének mindenfajta felszólítás nélkül együttműködni és megosztani előfizetőik adatait a hatóságokkal."

    Eddig ok, hatóság az az a bíróság, rendőrség, de a film- és zeneipar az nem hatóság! Ha valakit beperelnek akkor adja ki a bíróságnak az adatokat a szolgáltató, az megvizsgálja hogy történt-e törvénysértés és kiszabja a büntetést ha igen. A film- és zeneiparnak semmi köze, semmi joga az én személyes adataimhoz. Ennyi erővel bármilyen cég elkérheti az adataimat? Mert az nekik kell ilyen-olyan célra? Nem hiszem hogy a németek engedni fognak ilyen fokú adatlopást...
  • mousee
    #9
    legjobb példa erre nekem a korn :) asse tudtam mi az, havernál hallottam 1 számot, ami tetszett, leszedtem a diszkográfit... azóta -márcsak becsületből is- itt pihen a polcomon az összes korn eredeti cd :)
  • willcox
    #8
    Ez marhaság, és nem is igaz amit írsz. Nálunk a letöltés (zene, film) nem minősül törvénybe ütközőnek.
  • FoodLFG
    #7
    Adathordozók és a internetes forgalom titkosítása a megoldás. Ennyi.
    Nem kell pánkolni.

    Elvileg vannak ingyenes cuccok is hozzá, bár én még nem próbáltam ki.
    http://www.truecrypt.org/
    Nem tudom, hogy mennyire jó..
  • mama2
    #6
    Márt tényleg lassan odajutu, hogy nem lehet letölteni semmit se:P. De kérdem én: Miért baj ez? Itt is tényleg bevezetik, aztán mjad súlyos 10 ezreket kell játlkokért, ezreket filmekért, megint ezreket zenéért. De kérdem én: KINEK VAN ERRE PÉNZE? Jó biztos akik ezt kitalálták azoknak van, de egy nem gazdag, honnan vesz pénzt játékokra?? Filmekre,zenékre?? Főleg annyiért amennyiért árulják. Be lehet vezetni, de akkor mindennek az árát csökkentség le egy 5000 forintal. Mert szvsz többen megvennék mert olcsóbb, és nem lenne annyi a letöltés(jó így is lesz aki leszedi, de legalább többen lesznek akik megveszik). Mert most egy új opc játékot adnak 12000-ért. Ha ezt lecsökkentik, 7000 forintra, akkor oké, mert igaszságos. De egyépként most is van olyan(igaz nem sok) ember, akik letöltik, megnézik jó-e az amit leszedtek, majd ha jó, akkor megveszik. De így mégtöbben vennék meg szvsz. Nem?
  • amee21
    #5
    Az általam letöltött adatokért felelősséget nem vállalok!Függetlenül a forrás legalitásától a lefele irányú töltés LEGÁLIS!!!!!!!Nah én erre csak ezt tudom mondni!és sztem minden balhere elmet a picsába mert a seggüket a földhözverik sem tudják megakadályozni!!!és ha ez sem válik be?...akkor milessz?hívják a kivégzőosztagot?inkább azzal fogalkozzanak h kevesebb legyen a gyilkosság autó lopás és zsebtolvajlás.....és ha illegálisan töltöd le?...akkor max az előadó és a managere nem tod venni magának egy ferrarit csak egy aston martint...hú de nagy kár érte őket!aki igazán szereti az meg megfogja tisztelni az előadót azzal h megveszi....de én nem veszek meg 1 albumot mert tetszik róla 1 zene...az előadó pedig ne a zsé-ért sírjon mivel ő a zenéért zenél s nem a pénzért legalább is ez lenne a reális!ha meg nem tetszik akkor a kedves előadónak is adva van a lehetőség h elmenjen minimálbérért dolgozni...s akkor húzhatja száját!/itt most nem magyar előadókra gondolok/.
  • Csaba42
    #4
    Micsoda erkölcsi fertő már ez a warez, aki illegálisan töltöget, azt mind elzárva kéne tartani a külvilágtól, mert közveszélyesek. LOL
  • Lame
    #3
    Jah, nevetseges ez az egesz.
    Viszont lehet belevagok proxy-k uzemeltetesebe. Lassan egesz jo penzt lehet majd keresni vele :)
  • Ghoosty
    #2
    "Mindez a folyamat nagyon sok időt vesz igénybe, sok pénzbe is kerül, ráadásul jelentősen leterheli az ügyészségeket."

    Ez az egész peresdinek a lényege. Ha valakinek arra van pénze, hogy egyesével beperelgesse az embereket, akkor tegye, de ne használjon erre állami hivatalokat. Vagy ha mégis, akkor fizesse ki ő.

    A következő lépés az lesz, hogy a fájlcserélőket papír nélkül lehet házkutatni, aztán meg már rendőrség se kell hozzá. Mindezet néhány filmért és zenéért.

    A durva az, hogy ellopok egy CD-t, boltból. Erre valamiért pont akkor tartanak házkutatást nálam, ahol a gépemet is átnézik.
    A CD senkit sem fog érdekelni, hogy honnan szedtem, de a gépemen lévő cuccokról bizonyítanom kell, hogy honnan származik. Ráadásul ha bebizonyítják, hogy illegális forrásokból, még jobban megbüntetnek, mint ha a CD lopásért kapnának el.
  • Chocho
    #1
    Hát ez nagyon jó, tényleg. Mivel mi itt Mo.-n mindig a németeket majmoltuk (ha kellett, ha nem), esélyt látok rá, hogy ezt a derék porosz barátaink után nálunk is kitalálják bevezetni. Elég letölteni egy mp3-at, és kész, már rád is kattintják a bilincset, arról már nem is szólva, hogy még azt is megtudják, szoktad-e verni esténként és ha igen, akkor mire. Nagy Testvér közeleg!