Németország kiadná a fájlcserélők adatait
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Ha nem lenne torrent, stb. soha nem ismertem meg volna talán az anime-t, csak hogy egy példát mondjak.
Viszont a filmek 99%-a nem jut el hazánkba sehogyan sem, azokat hogyan tudnám megtekinteni? Vagy az olyan alkotásokat, amik már oldtimerek (pl 60-as, 80-as években készültek), amiket sehol sem lehet megtekinteni (se tv-ben, se dvd-n), hogyan kerülnének el hozzánk. A mûvészek alkotásai 8mert a filmek is azok) hogyan terjednének?"
Valami ilyesmit akartam leírni, de megelõztél 😊
Teljes mértékben egyetértek azzal, amit leírtál.
\"Now, let\'s kill that fucking band. ... Fuck you everybody, good night! \"
A vagyon elleni bûncselekmények
Lopás
316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
\"Now, let\'s kill that fucking band. ... Fuck you everybody, good night! \"
Somlói Galuska Fan Club™. Somlói Galuska Forever. TommyG Forever.
Ma már sokkal egyszerûbb összehozni egy studiót, mint anno volt. Akkor még volt értelme annak, hogy kiadók egy jó studióért, marketingért, stb. cserébe tartották a markukat a százalékért. Ma már ez nem így van: vannak nagyon komoly programok, amiket sokkal szélesebb réteg meg tud szerezni. Marketing is megoldható neten, fillérekért. Tehát ott tartunk, hogy a kiadó szerepe erõsen megkérdõjelezhetõvé válik: egy felesleges kapocs a kiadó és a közönség között, ami a pénz nagy részét lehúzza.
Hogy mennyire a védelmi pénzrõl van szó - az mp3-at lejátszó készülékek árán rajta van 1%, ami elõre megbünteti az használóját, hogy majd "úgyis" tölt rá illegális anyagot. EZ MI?! A másik nonszensz, amit halottam, Internet adó. Kacagnom kell, bazze. Ilyen hülyék ezek? Mit képzelnek? Még az aranytojást tojó tyúkot is...
Meg baszott drágák a DVD-k, lemezek. 5000 forint egy olyan albumért, ami lehet hogy szar lesz? 17000 forint A keresztapa trilógiáért? Én megvenném, de nem tudom. Itt már rég nem arról van szó, hogy védjük a kúltúrát. Hogyan sajtoljunk ki minnél több pénzt egy alapvetõ emberi igénybõl: a zenehallgatásból.
Megoldásom: elfogadható árak. Néha tényleg roszzul érzem magam, amikor egy filmet, amivel rohadt sokat dolgoztak, és jó is lett - 50 perc alatt leszedek. De mondom, meg akartam venni A keresztapát, megláttam a cédulát és szédelegve jöttem vissza.
Ha nem lenne torrent, stb. soha nem ismertem meg volna talán az anime-t, csak hogy egy példát mondjak. Én pl zenét nem töltök, mert nem érdekel, csak rádiót hallgatok (nem szar danubiuszra kell gondolni...).
Viszont a filmek 99%-a nem jut el hazánkba sehogyan sem, azokat hogyan tudnám megtekinteni? Vagy az olyan alkotásokat, amik már oldtimerek (pl 60-as, 80-as években készültek), amiket sehol sem lehet megtekinteni (se tv-ben, se dvd-n), hogyan kerülnének el hozzánk. A mûvészek alkotásai 8mert a filmek is azok) hogyan terjednének?
Vagy a kiadók szerint az emberek kultúrához való joga csak akkor érvényes, ha fizetünk érte? Lehet, hogy nemsokára az élethez való jogért is pénz kell adnunk majd egy ilyen ingyenélõ bagázsnak?
A szerzõk mint közismert, nálunk például többnyire fix összeget kapnak a mûvük után. Fõleg könyvek, képek esetében. Zene és mozgókép esetén ha szerencsésebb (illetve ismertebb, kelendõbb) valakirõl van szó, akkor kaphat eladásonként. Elvileg.
A gyakorlat viszont mint közismert az, hogy nem sokat látnak belõle. A kiadók szépen lenyúlják jó részét ennek a pénznek, részben hivatalosan (ilyen-olyan apróbetûk a szerzõdésben), fõleg meg azzal, hogy csak kis részét ismerik el a valós példányszámnak.
Az egyéb szervezetek által beszedett pénz meg hová vándorol? Egy része megy a kiadónak (saját zsebükbe), másik nagy része meg ezeknek a szervezeteknek a saját felhasználására fordítódik (magyarul zsebre teszik). Egy kis rész az, amit valóban a szerzõk, elõadók kapnak, azoknak is egy nagyon szûk rétege. Pont a kis elõadók, szerzõk nem látnak belõle egy árva fillért sem.
A többszörözésrõl: Valóban probléma, hogy mára nem a szerzõ dönti el, mikor és mi kerül kiadásra, hanem sokszor a kiadók. Így fordulhat elõ, hogy például több tíz évig nem adnak ki valamit, mert rajta ülnek a jogdíjon egy szerzõdés miatt, amit botor módon aláírt a jogtulajdonos.
Abban is igazad van, hogy a saját célú másolást is tisztázni kellene, és végre belefoglalni a szabályozásba, hogy a filecserélõ hálózatokkal készült saját célú másolatok is legálisak, ugyanolyan másolatok mint mikor a haver átmásolta az Iron Maiden kazettát, csak modernebb eszközökkel.
Valamint egyáltalán, sokkal rövidebb pórázra venni a szabályozást, mert a jelenlegi az mint lentebb is írtam, egyszerûen nonszensz. Annak idején azért kezdték el védeni a szellemi alkotásokat, hogy elõsegítsék azok terjedését: Az alkotó bízhatott benne, hogy amit létrehoz annak gyümölcsét is élvezheti, nem bitorolja el más (Figyelem! arról van szó, hogy nem tünteti fel saját szerzeményként, találmányként! Alapvetõen ma is errõl szólna a szellemi tulajdon védelme!), nyugodtan csinálhatja amit szeret.
Ezzel szemben mi van ma? A szerzõ halála után még évtizedekig nem lehet szabadon közzétenni valamit! A jelenlegi szabályozás abba az irányba mutat, ami egyrészt nem teszi sokszor érdekeltté az érintetteket, hogy kiadják a mûveiket. )Sokszor egy szerzõdés aláírása után az alkotó kvázi el is veszíti minden befolyását a mû felett a továbbiakban.)
Másrészt így fordulhat elõ, hogy egyik legnagyobb költõnk mûveit letiltja valaki, akinek semmi köze voltaképp a mûhöz!
Így fordulhatott elõ, hogy József Attila minden mûvét (elvileg) ki kellett (volna) hagyni minden tankönyvbõl évekre!
Sokkal rövidebb idõ lenne reális sok területen! Nonszensz, hogy egy-egy alkotás akár száz éven át nem kerülhet be a közös kulturális kincsek közé.
(Megjegyzem, van sokkal nagyobb pénzekrõl szóló terület, ahol ez valamilyen szinten így alakult ki: a gyógyszerek. Ott ha jól tudom valami 10 éves periódus után szabadon felhasználható egy találmány).
Minden jog fenntartva!
Persze van aki e fenti idézetet nem érti, holott itt nem valamilyen "himihumi ügy"-rõl van szó! És nem is arról, hogy "jönnek valakinek a boltjába a pénzbehajtók", vagy arról sem szól, hogy "védelmi pénzt" szedne a maffia, hogy "önmagától" megvédené az illetõ boltost.
Gondolom nem kell különösebb magyarázat annak megértéséhez, hogy ha bûncselekmény, vagy annak gyanúja merül fel, akkor a bíróság felé való adatszolgáltatás az nem egyenlõ azzal amikor a "telefonmarketinges KFT" valamilyen adathalász módszerrel megszerzi a mobilszámom és a hozzátartozó elõfizetõi nevet...
Persze aki nem érti ezt az jobbára csak akkor kezdené érteni, hogyha személyes érdeke fûzõdne hozzá, mert mondjuk egy internetes portál fórumában többszörösen és életveszélyesen megfenyegetnék és névtelen levelet is kapna. Nem tudom, hogy akkor vajon lenne-e benne ellenérzés, hogy az illetõ (fenyegetõ) személyes adatait kiadja az a protál amelyen keresztül megfenyegette valaki.
(Remélem érthetõ volt)
Innen pl. bátran letölthetsz bármit!
És van még jópár hasonló link 😊
Talán inkább beszéljünk a szerzõkrõl, akik a fájlcserélõk által "csereberélt" mûvek alkotói.
Hát igen! "Valóban ráférne egy újragondolás a jelenlegi jogi szabályozásra."
Valahogy konkrétabban megfogalmazhatná a jogszabály, hogy ki és milyen mûrõl és mikor készíthet másolatot MAGÁNAK. És azt is, hogy akkor most a "szerzõnek" (és az általa megbízott kiadónak) van-e joga "többszörözni", publikálni, terjeszteni a SAJÁT mûvét, vagy Warez K. Gézának aki kiteszi a szerverére és százak (vagy ezrek!) töltik le?
"Túl sok mindent enged meg a kiadóknak, "jogvédõ" szervezeteknek!"
Érdekes, de talán nézõpont kérdése, mert a kiadók meg úgy érzik (mögöttük a szerzõkkel, elõadókkal), hogy túl keveset enged meg a törvény.
Nemrég olvastam egy rendezvényrõl, ahol a mûvész a frissen megjelent lemezét dedikálta.
Bizony elképesztõ helyzetbe került amikor (lehet, hogy többen is) olyan lemezket vittek hozzá, hogy írja rá a nevét (vagy épp egy ajánlást), amelyrõl már messzirõl látszott, hogy "kalóz másolat".
Persze lehet mondani, írni bármit, az a "ma oly divatos" szûklátókörûségen nem jut át 😞
(((nem is beszélve bizonyos "kultúrlényekrõl")))
No és hány olyan esetrõl tudni, ahol a filecserélõ rendszereken valaki pl. egy zenét úgy oszt meg másokkal, hogy azt a saját szerzeményeként tünteti fel?
Egyrõl sem? Akkor a te érveid alapján sem lopás.
Minden jog fenntartva!
és még mielõtt azzal jönnének a T. Hozzáértõk, hogy :
"dehát figyelik az IP címeket mikrõl lett letöltve a kalózzene" é sakkó mivan??? gyûjtsék be mind a 30 terroristát, akitõl swarmban letöltöttem a "Szándokánt" és szerezzenek bizonyítékokat, hogy az elsõ 20 másodperc az a Kalóz Pistától jött a 89.135.39.44 -es IP címrõl , mert állítólag figyelték az adatforgalmát,
és itt fognak egy óriásit sz*pni !!! mert a Kalóz Pista adatforgalma az adott idõpontban egy felismerhetetlenné kódolt kakihalmazt küldött az én IP címemre... muhháháháháháhááháháháháháhááááááááááááááááááá ezt pedig _NEM_ lehet bíróságon jogerõs bizonyítékként feltárni. MUHHHHAHAHAHAHAHAHAAAAAA
besz*ptátok!!!! ASVA is meg az összes b*zi majomszakállas nagyorrú g*ci...
<#eplus2>#eplus2><#duhos2>#duhos2><#action>#action><#mf1>#mf1><#banplz>#banplz>
Ki nem szarja le a Visztát?
Minden jog fenntartva!
Ez, így, ebben a formában nem teljesen igaz. 😊
Nyilván ha igaz lenne, akkor nem lehetne szellemi javakat jogvédeni, nem lenne ipari kémkedés, forráskód lopkodás, liszenc nélkül nyomtatott H.Potter könyvek, nem lehetne jóféle bulgár/orosz/exjugo hamis DVD filmeket és CD-kez kapni gyárilag nyomott lemezen boltban, stb.
Az elmaradt haszon nem egyenlõ a lopással. A lopás az, amikor fizikailag is eltûnik az a bizonyos dolog, amit eltulajdonítottak.
Amirõl te beszélsz, az jogosulatlan másolás. Nem ugyanaz a kategória.
Nálunk ezt nem büntetik (zene, film és játék esetében).
és még mielõtt azzal jönnének a T. Hozzáértõk, hogy :
"dehát figyelik az IP címeket mikrõl lett letöltve a kalózzene" é sakkó mivan??? gyûjtsék be mind a 30 terroristát, akitõl swarmban letöltöttem a "Szándokánt" és szerezzenek bizonyítékokat, hogy az elsõ 20 másodperc az a Kalóz Pistától jött a 89.135.39.44 -es IP címrõl , mert állítólag figyelték az adatforgalmát,
és itt fognak egy óriásit sz*pni !!! mert a Kalóz Pista adatforgalma az adott idõpontban egy felismerhetetlenné kódolt kakihalmazt küldött az én IP címemre... muhháháháháháhááháháháháháhááááááááááááááááááá ezt pedig _NEM_ lehet bíróságon jogerõs bizonyítékként feltárni. MUHHHHAHAHAHAHAHAHAAAAAA
besz*ptátok!!!! ASVA is meg az összes b*zi majomszakállas nagyorrú g*ci...
Netrõl letölthetõ filmért, zenéért, szoftverért soha nem fizettem egy tiplákot se és eztán se fogok. Egyrészt mert a nevem az nem Pál, másrészt pedig nem tollas a hátam.
A törvénymodositas meg faxsag. Azt látják hogy en leszedek egy mp3-at, de azt honnan tudjak hogy illegalis? ... És mar egybol naluk lennenek az adataim? És ha kiderul hogy legalis tartalmat szedtem le? Akkor felköthetem oket, hogy ne keruljon illetéktelenek kezebe az adataim?
Én már csak röhögök rajtuk.. többet nem ér az egész.
ja, és szerintem már az egy megtiszteltetés egy elõadónak, hogy levarezelem a zenéjét és belehallgatok.. Ha õ esetleg nem így gondolja, akkor menjen el kapálni.
Még mielõtt valaki beszólna, szoktam CD-ket is venni, de csak olyan elõadóktól, akik tényleg megérdemlik.
film, szoftver, az más tészta..
https://twitter.com/foodlfg
http://velvet.hu/celeb/teres080410/
Tenyleg tok igaz amit irnak. Egy ilyen vilagban ahol a kozszereplok lopnak, csalnak, hazudnak hulyeseg becsuletesseget varni az atlagpolgaroktol. A gyerekek mar ebbe nonek fel a fenti ket szo jelenteset mar ismerni sem fogjak. Nem, hogy e szerint ertekelni a tetteiket ....
A kis emberek itt tudnak konnyen lopni, nekik nem csusznak a milliok, hat itt teszik. Ennyi.
Nem mondom, hogy ez jo, de ertheto.
Az, hogy nem veszel meg valamit, mióta lopás?
Elveszed mástól? Nem. Nem fosztasz meg senkit a tulajdonától. Sõt, még fel sem tünteted magad, mint alkotó (_ez_ lenne a lopás ez esetben).
Valóban ráférne egy újragondolás a jelenlegi jogi szabályozásra. Túl sok mindent enged meg a kiadóknak, "jogvédõ" szervezeteknek!
Az egész mára nem, hogy a társadalom, a fejlõdését segítené elõ, a kultúra terjedését (ami eredetileg a célja volt), hanem ellenkezõleg: csak hátráltatja, kárára van. Valamiféle teljesen kicsavart, beteges szemlélet lett úrrá ezen a területen.
Sokkal rövidebb ideg és szûkebb területen kellene privilégiumokat biztosítani, és visszatérni az eredeti célhoz.
A lopás az, amit a fentebb említett cégek, szervezetek mûvelnek. Ha rajtuk múlna, egybõl nekik utalná mindenki a fizetését, sõt még hitelt is vegyenek fel és azt is nekik kellene egybõl folyósítani.
Emellett minden felett álló szervezetnek képzelik sokszor már ma is magukat.
Szerencsére egyre többen vannak, akik szerzõi oldalról is felismerik ezt, és egészségesebb, épeszû szemlélettel szépen kiiktatják ezeket az élõsködõket. Érdekes módon, ezek közt nem nagyon találni mûanyag zenét fröccsöntõ zenei segédmunkásokat, hanem valódi zenészek teszik akár ingyen elérhetõvé a zenéiket.
Minden jog fenntartva!
Azért bárki bármit mond, ne felejtsük el hogy ez is lopás, mert ingyen szerzed meg azt amit egyébként boltban cd-n, dvd-n vehetnél meg. Talán akkor jobban átérezné az ember ha fejlelsztene valami kis programot, 5-10 dollárért árulná a neten, ami bõl szeretne megélni. Erre jönne valaki aki feltörné és fájlcserén mindenki ingyen megszerezhetné. Ha valaki dolgozik akkor azt legtöbbször nem ingyen teszi, ha a fõnök fele fizetést adna hirtelen annak se örülne senki. Az internet 25 éves sincs, új médium, még nem alakultak ki rá erkölcsi szabályok az emberekben. Másolás-beillesztés és már kész is a másolat. Sokkal egyszerûbb mint lenyúlni a boltból de attól még lopás.
"kinek van erre pénze??" Hát ha nincs pénze ne vegye meg! Ne vegyen játékot, zenét. Az hogy valakinek nincs pénze valamire még nem jogosítja fel hogy bármit ingyen megszerezzen. Legyen egy ház 1 millió, egy kocsi 100.000 hogy mindenkinek lehessen? Megtehetik hogy ennyiért adják, nyilván így is fogy, nyereséges nekik.
Jogi oldalról meg bénaság hogy nem képesek megfelelõ szabályokat alkotni erre a területre. Amíg nem büntetik addig ne csodálkozzanak ha az emberek kihasználják a kiskapukat, nagykapukat.
Ezt nem értem:
"a jövõben az internetszolgáltatók kötelesek lennének mindenfajta felszólítás nélkül együttmûködni és megosztani elõfizetõik adatait a hatóságokkal."
Eddig ok, hatóság az az a bíróság, rendõrség, de a film- és zeneipar az nem hatóság! Ha valakit beperelnek akkor adja ki a bíróságnak az adatokat a szolgáltató, az megvizsgálja hogy történt-e törvénysértés és kiszabja a büntetést ha igen. A film- és zeneiparnak semmi köze, semmi joga az én személyes adataimhoz. Ennyi erõvel bármilyen cég elkérheti az adataimat? Mert az nekik kell ilyen-olyan célra? Nem hiszem hogy a németek engedni fognak ilyen fokú adatlopást...
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
Nem kell pánkolni.
Elvileg vannak ingyenes cuccok is hozzá, bár én még nem próbáltam ki.
http://www.truecrypt.org/
Nem tudom, hogy mennyire jó..
https://twitter.com/foodlfg
Somlói Galuska Fan Club™. Somlói Galuska Forever. TommyG Forever.
8,4 GHzx 24 magos Cell, NVIDIA-Ati-3dfx-SCEI RSX, 120Tb HDD, 24x BluRay, 512GB XDR, 512 GB GDDR10, OS: MyOS, LCD 1320\" Sony Bravia
Viszont lehet belevagok proxy-k uzemeltetesebe. Lassan egesz jo penzt lehet majd keresni vele 😊
Ez az egész peresdinek a lényege. Ha valakinek arra van pénze, hogy egyesével beperelgesse az embereket, akkor tegye, de ne használjon erre állami hivatalokat. Vagy ha mégis, akkor fizesse ki õ.
A következõ lépés az lesz, hogy a fájlcserélõket papír nélkül lehet házkutatni, aztán meg már rendõrség se kell hozzá. Mindezet néhány filmért és zenéért.
A durva az, hogy ellopok egy CD-t, boltból. Erre valamiért pont akkor tartanak házkutatást nálam, ahol a gépemet is átnézik.
A CD senkit sem fog érdekelni, hogy honnan szedtem, de a gépemen lévõ cuccokról bizonyítanom kell, hogy honnan származik. Ráadásul ha bebizonyítják, hogy illegális forrásokból, még jobban megbüntetnek, mint ha a CD lopásért kapnának el.
Gaming is believing.