282
Ki mit szól hozzá?
  • Pheel
    Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a Láger rádió hallgatói amúgysem az a tipikus mattsötétablakos, rendszámnélküli száguldozók, úgyhogy sokat nem fog számítani az egész. Aki eddig is betartotta, az ekkor is be fogja tartani. A többiek meg nem nagyon hallgatnak a két főokosra.
  • ladarevolution
    I love KRESZ!
    2008. április 21-25. 06:00 - 10:00 óráig

matrica
    matrica hátulja
  • [HUN]FaTaL
    még nem hallotam/láttam senkinél de majd kipróbálom

de lehet hogy úgy járok mitn pheel:)
  • Taranov
    Igen, anyám 1.4-es 80 lovas motorja is pont 8-at fogyaszt dugóstul.
    Hát az Alfa egy kicsit sokat fogyaszt, de én szívesen fizetek egy kis felárat, csak tankoláskor fog el valami rossz érzés.
  • Pheel
    Nekem is van olyan ismerősöm, aki visszaváltogat. A magam részéről próbáltam, de annyira lefoglalt maga a váltás folyamata (ne rántson stb), hogy majdnem belementem az előttem lassítóba. Na akkor úgy döntöttem, hogy az aktuális fokozat 1000 rpm-ig lefelé, aztán kuplung+fék. ;-)
    Nem vagyok béna, van mögöttem lassan 100ekm és nem ez a foglalkozásom.
  • Pheel
    1.4-es mocival, dugókkal kijövök 8 literből. Igaz, nem Alfa.
  • Taranov
    Mindenki visszavált pedig, aki vágja a témát, nem csak én. (Ezt én is hozzáértőktől hallottam és tanultam, nem a saját agyszüleményem a dolog.)
  • Taranov
    Jó, igaz, a takarékos vezetéshez 2000-nél kell felváltani, teljesen igazad van. (Alfa 147-esem eszik 12 litert városban, sok dugóval és sok hegymenettel)
    Ettől függetlenül az elv a Suzuki Swiftben is működött, amin gyakoroltam, csak ott fordulatszámmérő híjján csak a hangból tudtunk következtetni.
  • bardocz
    ha valami idióta kiugrik eléd,akkor úgy hamarabb állsz meg,mintha csak kuplunholnál,nem véletlenül váltanak így vsza minden motorsportban
  • [HUN]FaTaL
    és a fék is tehát akkor hagyjuk a nem kopik a féket, de ilyen hülyeséget még nem hallottam hogy egyesével váltogatunk vissza piros lámpánál való megálláskor:D
  • Pheel
    "Gurulsz 3-asban, ha jelentősen 2000 fordulat alá csökken a fordulatszám, visszaváltasz 2-esbe"
    Namost átlagos városi csorgásban én 2000-nél szoktam felfelé váltani, nemhogy addig esik vissza a fordulatszám. Benzines, nem diesel, csak nem forgatom feleslegesen. Gondolom neked Integrád van, hogy 2000-ig engeded vissza a fordulatot. Mennyit eszik a milyen kocsid városban?
  • mate317
    http://www.videoplayer.hu/videos/play/102787
    3:17-no comment
  • Taranov
    Ha az autó megy, kopik a gumi, a kormánymű, a vezérműszíj, az ülés, a váltó, a kuplung.
    Ha áll, akkor is kopik az ablaktörlőgumi.

Ugye érted, mire gondolok?
  • [HUN]FaTaL
    Mellettem ment belül csak majdnem nekemjött mivel kétsávban szeretett menni a birkája.

Ilyet hogy váltogassunk vissza nem tanítanak oktatók mert lehet hogy kíméli a féket de a váltó meg kopik tőle. Nekem úgy tanították hogy akárhanyadikban vagyok folyamatosan fék és amikor 1300 körül van a fordulat (autófüggő, valamivel alapjárat fölött) akkor nyomjam ki a kuplungot és ha megálltam tegyem üresbe.
  • Vlala #188
    El kell engedni, hadd menjen. Úgyis túlnépesedett ez a bolygó...
  • Taranov
    Egyébként a statisztikák azt mutatják, hogy nem a friss jogsisokkal van a baj.
  • Taranov
    Alapvetően egyetértés van köztünk, de azért egy-két gondolatra reagálnék.

"Olvastam egy cikket nemrégen az egyik szennylapban ami kivételesen érdekes volt.... nyilatkozott jó néhány ember, hogy van aki pánikba esik ha egy szirénázó mentőautó van mögötte van aki nem tudja mit kell csinálni, valaki meg nem mert szabálytalankodni pl. felhajtani a járdára vagy behajtani lassan a kereszteződésbe ha piros a lámpa! Érdekes nekem és egy másik autósnak egy szűk felüljárón, a híd közepén felül, sikerült elengednünk egy mentőt! Nem láttam, de lassan mentem mert hallottam és lejátszódott bennem hogy mi történhet és megoldottam a helyzetet!"

A megkülönböztő-jelzést használó járművek, tehát rendőr, mentő, tűzoltó elengedése majdnem akkora gondot szokott okozni az autósoknak, mint a körforgalom (Magyarországon).
    A KRESZ ugye előírja, hogy mindenkinek az út két széle felé kell húzódnia, és a szirénázó mentőt a középső sávban kell elengedni. (2×3 sávos úton, mint pl. a Szentendrei út ki- és bevezető szakasza.)
    Ha mindenki ehhez tartaná magát, gond nélkül tudnának haladni a mentők, de az emberek egy része a belső sávot akarja felszabadítani, ezért besorol a középsőbe, a középsőből besorolnak a belsőbe, így senki semerre nem tud menni.
    Aki esetleg szabályosan akarna kisorolni a jobb- vagy baloldal irányába, azt esetleg nem engedik.
    A legutóbbi ilyen esetet vasárnap éltem meg, amikor a mentős már nem tudott mit tenni a sok hülyével, ezért a belső sávot választotta, én a legkülsőben mentem, szóval volt köztünk még egy sáv, amiben teljesen normálisan közlekedtek az autósok, a normálistól eltérő helyzet csak a belső sávban állt elő.
    Erre mi történik? Előttem egy középkorú, nagyon precíznek és előzékenynek kinéző úriember a fékre lép, és kihajt a buszöbölbe. Miután én is vészfékeztem, majdnem egymásnak mentünk.

Hangsúlyozom, mentő a közelünkben nem volt.

"1. 3.-ban hagyom az autót gurulok 20m majd kezd erőlködni a motor ekkor vagy gázt adok ami hülyeség vagy visszateszem 2.-ba ami megin megfogja az autót és ismét gurulok 20m és kénytelen vagyok gázt adni mert erőlködik másodikban és gyakorlatilag már nem gurulok el maradék 60m tehát oda jutok hogy 2.ban ismét gázt adok ami fogyaszt x+1 üzemanyagot

2. Vagy üresbe rakom és a 100m végigurulom és még a végén 2.ban kis motorféket is bevetek ekkor csak x üzemanyagot fogyaszt az alapjárat fenntartására!

Van hogy jövök haza szervízuton este... sehol senki se elöttem se mögöttem... meggurítom 60km/h-ig az autot majd üresbe gurulok 500-600m majd befordulok az utcánkba.... kevesebb üzemanyagfogyasztás és hang mert üresbe eléggé csendes az autó!"

Természetesen mindig a helyzetnek megfelelően kell eljárni, ezt a KRESZ minden esetre előírja azokra az esetekre, amikor szabadságot ad a vezetőnek.

A szervizutas megoldás este üres úton nyilván jó, de egy tipikus, nagyforgalmú úton a tapasztalatok bizonyítják, hogy a visszaváltogatás azért is jó, mert az alapjárati fordulatszám fenntartásához szükséges benzint sem eszi meg az autó, szépen fokozatosan lassul, kíméli a fékeket (veszélyes lehet mondjuk az utolsó pillanatban fékezni), illetve dinamikusabban lehet indulni, ha közben zöldre vált.

Az 1.-es ponttal jelölt verziód az, amit jobb oktatók tanítanak.
    Gurulsz 3-asban, ha jelentősen 2000 fordulat alá csökken a fordulatszám, visszaváltasz 2-esbe, és ha szerencséd van, zöldre vált, és 2-esből tudsz is gyorsulni. Ha nincs szerencséd, akkor 2-esből üresbe váltasz, fékezel és megállsz.
  • [HUN]FaTaL
    Nem is kevesen sajnos. 1 órája itt (BP. Csepel) olyan jégeső volt hogy az orromig sem láttam de azért majdnem letol az útról vagy 100al Szabadkikötőnél, gratula.
  • Vlala #184
    Sokan megkapják a jogsit, és azt hiszik, tudnak vezetni. Lóf... arkas kislány középső ujját. A jogosítvány, ahogy a neve is mutatja, csak feljogosítja az illetőt a vezetésre, mert a vizsgán igazolta, hogy a közlekedés és járműismeret alapjait elsajátította.
    A jogosítvány nem igazolás, hogy tud vezetni, és főleg nem ígéret, hogy vele úgysem történhet baj.
    A közlekedés még mindig életveszélyes üzem, de még mindig vannak jó páran, akik mozofilmeken vagy a hétvégi rallyn látottakat akarják kamatoztatni a közlekedésben.
  • Max7
    Az a baj, hogy sokan megkapják a jogsit és akkor már azt csinálnak amit akarnak! Szóval tök mindegy hogy hogy írják le vagy hogy milyen szigorú szabályokat hoznak, sajnos sok a hülye ember, pedig apró odafigyeléssel a dugók 90%-a megakadályozható lenne! Ha csak minden 2. ember elengedne 1-et azaz lemondana az elsőbbségéről...

Olvastam egy cikket nemrégen az egyik szennylapban ami kivételesen érdekes volt.... nyilatkozott jó néhány ember, hogy van aki pánikba esik ha egy szirénázó mentőautó van mögötte van aki nem tudja mit kell csinálni, valaki meg nem mert szabálytalankodni pl. felhajtani a járdára vagy behajtani lassan a kereszteződésbe ha piros a lámpa! Érdekes nekem és egy másik autósnak egy szűk felüljárón, a híd közepén felül, sikerült elengednünk egy mentőt! Nem láttam, de lassan mentem mert hallottam és lejátszódott bennem hogy mi történhet és megoldottam a helyzetet!

Vagy pl. a buszos elengedem legyen az autóbusz öböl ahonnan kötelező lenne kiengedni ha ezt biztonságosan meg tudom tenni, de ha főúton megyek és alárendelt útról jövök akkor is elengedem és nem az esik jól hogy megköszöni a buszos, hanem hogy különb vagyok a többiektől és bele tudom képzelni magam a buszos helyzetébe, hogy ő tőlem 15m-rel hosszabb járművet vezet és ha teli van a kocsink akkor ő nem 5 fő épségéért felel hanem 20-50 vagy 150 ember életéért!

Aztán valaki írta, hogy ha sebességben gurul az autó akkor a gurulás tartja fent az alapjáratot tehát a fogyasztás gyakorlatilag 0!

Ezt egy picit átgondoltam.... tegyük fel hogy elöttem 100méterre bepirosodik a lámpa.. alap reakció hogy elveszem a lábam a gázról de nézzük ezt meg 2 oldalról:

1. 3.-ban hagyom az autót gurulok 20m majd kezd erőlködni a motor ekkor vagy gázt adok ami hülyeség vagy visszateszem 2.-ba ami megin megfogja az autót és ismét gurulok 20m és kénytelen vagyok gázt adni mert erőlködik másodikban és gyakorlatilag már nem gurulok el maradék 60m tehát oda jutok hogy 2.ban ismét gázt adok ami fogyaszt x+1 üzemanyagot

2. Vagy üresbe rakom és a 100m végigurulom és még a végén 2.ban kis motorféket is bevetek ekkor csak x üzemanyagot fogyaszt az alapjárat fenntartására!

Van hogy jövök haza szervízuton este... sehol senki se elöttem se mögöttem... meggurítom 60km/h-ig az autot majd üresbe gurulok 500-600m majd befordulok az utcánkba.... kevesebb üzemanyagfogyasztás és hang mert üresbe eléggé csendes az autó!

Ebből csak azt akartam kihozni hogy sok apró odafigyeléssel elkerülhető a felesleges dugó / légszennyeződés is!

De sajnos ez egy ilyen ország!
  • Taranov
    A KRESZ azt írja elő, hogy a körülményeknek megfelelő sebességgel kell haladni, tehát értelemszerűen havazás idején ez olyan sebességet jelent, ami még biztonságos.

Eddig a KRESZ több szabadságot adott a vezetőknek, de mivel sokan ezt a helyzetet nem tudják kezelni, ezért most szigorúbban kell fogni a dzsonikat.
    (Egyébként szerintem úgy van megfogalmazva az új szabály-tervezet, hogy vízes, nedves útszakaszra vonatkozik a csökkentett maximum, így ez értelemszerűen havazás idejére is vonatkozik)
  • [HUN]FaTaL
    A gyalogos nem szabálytalan ha a zebrán megy át, csak abban az esetben nincs elsőbbsége. Nálunk ez teljesen mindegy mert szegénynek a zebrán sincs:D
  • Count Adyn
    Hát igen, főleg az Avason, ahol 50m ként zebra van, de mindenki ott megy át ahol lát:D
  • Eszter
    Nekem a zebrán való áthaladás fog tetszeni a legjobban, előtte 20 méterrel lassíts le 30-ra. Hát akkor egész Miskolcon harmiccal kellessz közlekedni. Ok én benne vagyok, de akkor ha a gyalogos a zebra előtt vagy után megy át, nem a zebrán?
    Őt nem büntetik?
    Tolólapot az autó elejére, had guruljon:-)
    Ha esik az eső? Lassabban kell autópályán közlekedni, de arról nem ír semmit ha havazik, akkor utóbbi esetben akár 200-zal is mehetek, mert ezt nem írja a nagy könyv...Tudom ez csak kötekedés, de tényleg, ha gyalogos szabálytalankodik, akkor? Mire kap bünti pontot?
  • [HUN]FaTaL
    Tilos a NEON de mégis felbasszák...
  • ladarevolution
    Az új szabálytervezeteket aki kitalálta az nem normális :-)
    Semmi értelme a szabálytervezeteknek a mai magyar közlekedési morál mellett.

A pénzbirságok szigorítása, az jó ötlet volt, annak volt értelme...

A KRESZ most is jó, csak éppen be kéne tartatni.
    Ha a rendőrök büntetnék a szabálytalankodókat, szabálytalan autókat akkor az sem lenne épp egy rossz dolog. Ma nem ez megy. A rendőrök leszarják a szabájtalankodókat vagy kapnak zsebbe X összeget és el van intézve. Ne adj isten még Ők is ugyanúgy szabálytalankodnak.
  • ladarevolution
    A maximális hangerőre van rendelet.
    A neon ha kék akkor eleve tilos, ha más színű akkor sem lehet feltenni szerintem, nem hinném h lenne szabályozva a külső "díszfény" fogalma.

A tuning autókkal nem az a baj h vannak, hanem az ha szabálytalanul tuningoltak.
    Bár a szabálytalan tuningba is van olyan amitől jobban vezethető, vagy éppen biztonságosabb lesz egy autó, ami azért jó dolog és mégis szabáytalan.
    Magyarországon tulajdonképpen nagyon szigorúak a szabályok, sőt túl szigorúak. Éppen ezért sokan leszarják ezeket azok is akik normálisan tuningolnak és azok is akik nem normálisan.
  • Magnumrolcsi
    Trabantot? Azt azért kétlem...
    Autópályán minimum 80km/h-val haladni kell(kivéve ha tábla, stb. miatt kell lassabban)
  • bardocz
    micsoda indokok
    én még vakító neont nem láttam
  • [HUN]FaTaL
    1. Mert általában hangosak - minek
    2. NEON mi a fasznak, csak vakít
    Magával az autóval ennyi a baj, a többi a vezetőjén múlik akik általában sajnos olyanok amilyenek... (Mindenkit letolnak stb., azt hiszik ők szarták a spanyol viaszt)
  • Taranov
    Miért nem mondjátok rögtön azt, hogy magatokon kívül mindenkit betiltanátok?
  • bardocz
    miért,azokkal mi a probléma?
  • [HUN]FaTaL
    én meg mindegyik, nem gyárilag tuningolt szart betiltanám:)
  • autoszimulator
    én meg a 10 évnél idősebb, és igénytelenül szarrá tuningolt kocsikat tiltatnám be, mert nem tetszenek, mégsem lehet úgy :)
  • autoszimulator
    :Dddd
  • aaasdd
    a nyúlon túl?
  • Sir Quno Jedi
    a kutya?
  • SötétBarom
    Ő a példaképem :P

• Vlala #164
    Azért, mert ugyanazon az úton közlekedsz, mint a "kicsik".
  • Sir Quno Jedi
    Bizony. A SOK hülye! Pedig nem ők vezetnek a világon a legjobban, hanem ÉN! :D