1344

Bear Grylls: Ha minden kötél szakad - Premier szeptember 22.-én, szerdán 21:30-kor a Discovery Channel műsorán!
  • NorBear
    Amúgy a túlélés törvényeiben is van néhány fals tájékozódási módszer.Pl: a csillagok alapján történő tájékozódás.Minden évszakban más és más csillagok látszanak és akadnak olyanok is amelyeknek a helyzete változik.A Bear által javalt csillagkép néhol nagyon félrevezető tud lenni.Több földrajzi pozícióban is kipróbáltam és néhol radikálisan eltért az északi iránytól...
  • NorBear
    :D :D :D
    Nem ez a kemény része a dolognak.Hanem amikor sivatagi gyakorlatok keretében dupla maratont futnak teljes menetfelszerelésben.Ez már önmagában is kemény tény de másnap sem az otthon édes otthon várja őket.Hanem kiképző őrmester a napi újabb 60-100 km-es menetgyakorlattal.Aranyos mikor az első 20 km után úgy feltöri az ember lábát a bakancs hogy a szép fehér zokniból vöröses-barna színű lesz mire vége a gyakorlatnak.Ez kb így megy 5 éven keresztül.Aki végig szolgál a légióban az ki is érdemli hogy nyugdíjazzák.
  • NorBear
    Én nem érzem vitának a dolgot, csak eszme cserének :)

"Nem is érdekel hogy az SAS-nél mit tanítanak, az katonaság, a katonaság és a túlélés között rengeteg különbség van. Állóképességet rengeteg módon lehet fejleszteni, őrült és extrém dolgokat meg egymagad is gyakorolhatsz. SAS nél pár éved van hogy megtanuld, ha magad tanulod akkor pedig egész élet a rendelkezésedre áll."

Pedig néhány katonai túlélési szabály a normál túlélésnél is segít.Egy képzett kommandós el tudja látni a sérüléseit is.Alapvető sebészeti ismeretekkel is rendelkezik.Ha mégis beütne valami ő még mindig életben maradhat.Másfelől olyan helyzetekben is képes nyugodt maradni ahol egy normál ember már összecsokizná magát például ütőeres vérzés,komolyabb sérülések stb

A legtöbb ex kommandós vagy elit alakulat szó szerint a poklot is megjárta.Az a waffen SS katona aki visszatért élve a keleti frontról szó szerint a pokolból jött vissza.A még az emberi történelemben is brutalitási rekord volt a keleti fronton dúló háború.

"Néhányan még élvezik is hogy szenvedhetnek például én. Vannak akik azt élvezik ha összeverik őket, néhányan pedig(köztük én is) azt hogyha a testük kimerül és a határainál van."

Az izzadság és a kemény munka elégedettséggel szokott párosulni... no meg egy jó alvással ;)
  • Survivorguy
    LOL ennyi kell a légióhoz? Ennyit én simán megcsinálok 16 éves létemre :D
  • Tyler1
    az SAS-t leírták, a légióé pedig ilyen.

nem a fizikai teszt a durva, 40% már az orvosin elvérzik, aztán 50%-a meg a pszichón.
    én nézem a Discoveryn a sorozatukat, hát...durva. vkivel elkezdtek riportot csinálni, a végén meg kiírták, h nemzetközi kőrözést adtak ki rá, mert lelépett :)
    mondjuk 10 évet HA lehúzol ott, akk már nincs gondod a hátralévő életre(csak pszichológushoz járni).
  • Survivorguy
    Néhányan még élvezik is hogy szenvedhetnek például én. Vannak akik azt élvezik ha összeverik őket, néhányan pedig(köztük én is) azt hogyha a testük kimerül és a határainál van.
  • Survivorguy
    Jah igen és SAS-t nem mindenki birja, viszont ha egyedül edzel magadnak szabod meg mennyit és hogyan. Nincs elvárás, azaz még élvezheted is az edzést, és azt veszed észre hogy kurva kemény vagy.
  • Survivorguy
    Amúgy ne vitázzunk már mert én nembirom a vitát meg a veszekedést. Nem is érdekel hogy az SAS-nél mit tanítanak, az katonaság, a katonaság és a túlélés között rengeteg különbség van. Állóképességet rengeteg módon lehet fejleszteni, őrült és extrém dolgokat meg egymagad is gyakorolhatsz. SAS nél pár éved van hogy megtanuld, ha magad tanulod akkor pedig egész élet a rendelkezésedre áll.
  • NorBear
    A kiválasztás első egy hónapja a jelentkezők állóképességét (Endurance) teszi próbára. A wales-i Brecon Beacons hegyei között egyre növekvő távon és egyre nehezebb hátizsákkal kell a katonáknak adott idő alatt elérni a kijelölt navigációs pontokat (és ott esetleg különböző matematikai, navigációs és katonai elméleti feladatokat végrehajtania). Az utolsó héten következik a 65 kilométeres gyalogtúra, amit kevesebb mint 20 óra alatt kell megtennie a jelentkezőknek egy 30 kilogrammos hátizsákkal, vízzel, élelemmel és egy régi puskával, amiről még a szíjjat is eltávolították.

Azok a katonák, akik sikerrel túljutottak az első hónap megpróbáltatásain, négy hétre Brunei vagy Malajzia dzsungeleibe kerülnek harci kiképzésre. Ezen idő alatt megtanulják az alapvető SAS taktikákat, a dzsungelben használható túlélési és harcászati technikákat. A sikeres teszt után visszatérnek Angliába és megkezdődik az utolsó fázis.

A dzsungel után jön a "Survival, Escape and Evasion", azaz a túlélés, rejtőzés és menekülési teszt. A jelentkezők kapnak egy régi, rossz kabátot, egy pár kényelmetlen bakancsot és valami ócska ruhát, majd "kidobják" őket egy erdő közepén borneón vagy wales-ben. A feladatuk, hogy kikerülve az "üldözőket" visszajussanak a baráti területre. Az üldőző erő álalában az SAS és az ejtőernyősök legjobb embereiből álló, mindenre elszánt csapat. Ha egy hét után sem sikerül elfogni a menekülőt, akkor fel kell adnia magát és megkezdődik a kihallgatási fázis. A kihallgatás alatt szinte mindent bevetnek, hogy megtörjék a jelentkezők ellenállását: fizikai és mentális kínzásoknak vetik alá a katonákat - és mint kiderült erre igenis szükség van, elég ha csak a Bravo Two Zero egység történetét felidézzük.

Ha valaki túlesett az eddigi megpróbáltatásokon, megkapja végre az SAS híres "szárnyas tőr" kitűzőjét és a homokszínű bartettet. Persze ez nem azt jelenti, hogy hátradőlhet végre és lazíthat, hiszen legalább egy évig még csak próbaidős trooper lesz. Ez alatt az idő alatt folyamatosan kiképzéseken és oktatásokon kell résztvenni - egyetlen hiba esetén pedig irány a herefordi 4-es vágány, aztán mehet vissza a régi egységéhez (Returned to Parent Unit - RTU'd). A próbaidős kiképzés alatt tanulja meg a jelentkező az épületharc alapjait a híres Kill house-ban, ahol éles lőszerrel gyakorolják a túszmentést. Bevett szokás, hogy az újoncokat (és a különböző látogatóba érkező politikusokat) beültetik egy szoba közepére majd az egyik SAS különítmény berúgja az ajtót, behajít egy flashbang-et (villanóbomba), majd miután berontottak, éles lőszerrel lövik szét a szobában elhelyezett "terrorista" bábukat. A legenda szerint ezt megcsinálták már Maggy Thatcher-rel is anglia egykori miniszterelnökével, aki nem hazudtolta meg a "Vas Lady" becenevet és szemrebbenés nélkül állta a körülötte repkedő 9mm-es lövedékeket (miközben a titkára a földön kuporgott félelmében).

http://warfighter.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=32

Az 1 hónapnyi teszt folyamatos.Tehát majdnem mindennap menetgyakorlatokat kell teljesíteni.A 30 kg később lesz még 80 is.Ezzel is simán kell teljesíteni a nagyobb menettávokat.A Bravo kettő nulla nevű különítmény például több 100 kilométert gyalogolt ellenséges területen minimális ivó víz készlettel.Eközben persze többször is harcérintkezésbe kerültek ellenséges iraki járőrökkel.A végeredmény 250 iraki gárdista + 3 SAS-es hulla.Ebből egy embert lőttek le kettő hipotermiás lett.1991-ben az Iraki sivatagra rekord tél köszöntött amire
    a kommandót nem készítették fel.Nyári ruházatban kellett kiállniuk a nappal is mínusz fokos hőmérsékletet, élelem készletek nélkül miközben a fél iraki hadsereg páncélosai és katonái őket üldözték.
  • Dean Winchester
    am nemvágod h egy fizikai teszt h nézne ki a sasnál vagy az idegenlégiónál?
  • Tyler1
    uccsó mondatomat javítanám: csak is saját állampolgár(az angolok nyilván az SAS-re vonatkozik)
  • Tyler1
    akkor nem szóltam

#1210: az SAS egy különleges katonai alakulat, a Specnaz után a 2. legdurvább, akárki nem is szolgálhat itt. vannak a francia légiónak is különleges alakulatai, de egyik sem annyira kiképzett mint a brit hadsereg alakulata. az idegenlégió azért híresebb, mert akárkit felvesznek, aki megfelel az előírásoknak, csak nagyon sokan nem bírják.
    a speciális alakulatoknál, pedig csak a legdurvább emberek szolgálhatnak, és csak is angolok.
  • NorBear
    nem neked akartam címezni hanem survivorguynak :)
    bocs a tévedésért ;)
  • Ghin
    Légió!
  • Dean Winchester
    SAS vagy a francia idegenlégió ? :D
  • Tyler1
    szerinted én mit pofázok már itt 3 oldal óta? :)
  • NorBear
    Úgy látom még mindig nem világos.Egy olyan kommandóról beszélünk aminek 60-70 éves tapasztalatai vannak e téren.Ergo szerinted ezt hobbi gyakorlással überelni tudod? Akkor ezek szerint tök fölösleges lenne az SAS kiképzése meg a bele ölt dollármilliók.Tiszta hülye a brit kormányzat hogy ilyen baromságokra költ mikor pár hobbi túlélő simán lealázza az SAS-t :D

Itt most nem csak arra gondoltam hogy egy ember bele ugrik egy hideg tóba...De mindenek előtt fontos egy orvosi vizsgálatot is megejteni.Már sokan ezt a lécső fokot is kihagyják.Nem túl szerencsés amikor egy ember hegymászás közben jön rá arra hogy pl a szíve elégtelenül működik.Sajnos az emberi hülyeség határtalan és sokan már az első lépcsőfokot is kihagyják.

Sok ember ott szúrja el hogy túlvállalja magát mert nincs tisztában a saját képességeivel sem.Aki úgy érzi magát hogy profi az menjen el az SAS-be.Ha tényleg az akkor túl fogja élni a szelekciós procedúrát.Persze előbb muszáj lesz lehúzni 3 évet az angol hadseregben...
  • Tyler1
    a jobb tanulóknak is tudni kell az alapokat. először meg kell tanulni vízbe ugrani 2 méterről, mert aki még onnan sem tud, az ugrálhat a halálba 15 méterekről.

nem azért mondom, de itt 1-2 embernek nem nagyon van felelősség érzete. ha elhiszitek, hogy tényleg olyan dolgokat csinálhattok meg, mint Bear a több mint 15 éves többek között SAS-es múltjával, akk őrültek vagytok. az élet nem egy forgatás, ahol 10 ember figyeli minden mozdulatodat, és fél napig terveznek egy jelenetet, ha szarul csinálsz vmit(mert nem is tudod hogy kell, csak a tv-ben láttad), akk meghalsz.

baszki 14-16 évesen senki ne próbáljon Krokodil Dundee lenni. kurva sok lépcsőfokot kellett Bearnek is megjárni ahhoz, h ennyit elérjen, és senki a világon, nem fogja ezeket a fokokat átugrálni, főleg nem pár tizenéves. én is fiatal vagyok még, de ennyi idősen én is azt hittem megváltom a világot, aztán párszor majdnem ott maradtam.
  • Survivorguy
    Ezért panaszkodnak néhányan neten, hogy Bear műsora sok halált okoz.
  • Survivorguy
    Bár igazad van... én isnéha anyira utánozom Beart hogy majdnem meghaltam. Be úsztam 1 kis szigetre egy tavon, a távolság túl nagy volt a víz pedig hideg. Katasztrófavédelem mentett meg :/
  • Survivorguy
    Hát én ezzel a vízbe ugrós cuccal csak példát hoztam fel, hogy saját magadnak keményebb kiképzést csinálhatsz mint az SAS. Valószínűleg belehalnál tudom.
    Ez most olyan hogy suliban feladják a leckét megtanulod amit kell, jó tanuló leszel. De ha saját magad tanulsz sokkal jobb lehetsz mint amit elvár az iskola. Szóval az elv ugyanez.
  • Ghin
    tudtam én h a 4 fok beleköt vmibe.. :D
  • NorBear
    A kisebb sűrűségű vízréteg mindig feljebb helyezkedik el.Éppen ezért nem érzékelnél igazán nagy változást.Arányaiban nem lesz annyival jobb a helyzet hogy ezt látványosan érzékeld is.Ha a tó aljára úsznál akkor már számottevőbb lenne ez a hatás ám ekkor a víznyomás is megnő...
  • NorBear
    Azért én nem írnám le az SAS kiképzését.Bő 60 éve képeznek ki profi kommandósokat.Aki saját magának csinál egy tréninget annak nincs annyi tapasztalata mint a speciális légi szolgálatnak e téren.

"Lehet hogy a kiképzésen 15 méterből kell ugrani 10 fokos vízbe, de ha magad találod ki az eddzést akkor ugorhatsz 20 méterből 2 fokos vízbe. Érted... :D Érted mit próbálok kinyögni."

Mindenféle tapasztalat nélkül rögtön így elkezdeni életveszélyes szerintem.A lényeg itt is a fokozatosság elve.Ha valaki zöldfülű létére próbálja meg Beart utánozni az könnyen otthagyhatja a fogát.Másfelől viszont igazad van mivel a túlélés törvényei c. sorozatból sok mindent elsajátíthatsz.De Bear ott sem arra hívja fel a figyelmet hogy ugorjunk bele hobbiból 1 fokos vízbe hátha hideg sokkot kapunk.Ezt még a kiképzésen sem így szokták elsütni hanem fokozatosan felkészítik illetve felmérik az illetőt hogy testileg egyáltalán alkalmas e erre.Ha már ilyenekkel próbálkozunk először érdemes egy normális egészségügyi tesztet megcsináltatni, hogyha van valami rendellenességünk pl: szívprobléma,asztma stb az ne akkor derüljön ki mikor bele ugrunk egy hideg tóba...

Azért az kicsit fals hogy otthoni tréninggel simán egy SAS kommandós szintjére lehet emelkedni.Ez akkor derülne ki a napnál is világosabban ha olyan környezetben kéne túlélned mint Kolumbia.Látszólag ott is elég az amit az ember a túlélés törvényeiben tanult.Gyakorlatilag pedig kevés
    mivel a Kolumbiában burjánzik az ember kereskedelem.Tehát a katonai túlélés alapfogásaira is szükség lehet.Ekkor a mozgásunkat álcáznunk kell a tűzrakás sem jöhet szóba feltétlenül.A mozgásterünk valamelyest korlátozódik ráadásul nem igazán hagyhatunk nyomokat sem.A stressz miatt jóval több ásványi anyagot veszít a szervezetünk pl: magnéziumot illetve a félelem valamelyest korlátozza a reális döntéshozatali képességünk is.

Jó mondjuk ennek elég kicsi az esélye...De azért történhet velünk olyan eset hogy egy ragadozó támad ránk...
  • Survivorguy
    Hmm akkor hideg vízben jobban a felszínen is lehet maradni, nem? :D
  • NorBear
    4 fokon nem fagy a víz.Ha így lenne akkor a tavak alulról felfelé befagynának és minden ott meghonosodott életforma kipurcanna.A víz rendelkezik egy speciális tulajdonsággal amivel a legtöbb folyékony halmazállapotú anyag nem.0-tól 4 fokig a hőmérséklet növekedésével arányosan nő a sűrűsége is.Sőt ami még ennél is elképesztőbb hogy 4 fokon a legnagyobb a víz sűrűsége.

Általában a magasabb hőmérséklet hatására a legtöbb folyadék sűrűsége csökken.Ez azért van így mert a folyadékban található molekulák/vegyületek termikus sebessége megnő.Ennek köszönhetően a molekulák illetve az apróbb alkotó elemek is többször fognak ütközni egymással, következés kép az anyag térfogata is megnő de a tömege nem változik.Ergo csökken a sűrűsége...

A molekuláris hőelmélet:

A sűrűbb folyadék fajlagosan nehezebbnek számít ezért úszik például a víz tetején az olaj csepp (a víz nagyobb sűrűségű az olaj csepp sűrűségénél,ezért képes az olaj a víz felszínén maradni).A víz viszont speciális kémiai tulajdonságai miatt sérti meg ezt a szimmetriát de csak a 0-4 fokos hőmérsékleti tartományon belül.Ha a víz is úgy viselkedne mint a többi folyadék akkor a 0 fokos víz sűrűbb lenne mint a 4 fokos ezért az alacsonyabb hőmérsékletű folyadék a tó legaljára süllyedne és ott befagyna.

A jég köztudottan jó hőszigetelő ami általában megvédi az állóvizeket a mélyebb befagyásoktól. De mi a helyzet ha alulról fölfelé fagyna be?
    Nos esetben semmilyen védelmet nem nyújtana, és mivel a nagyobb hőmérsékletű vízrétegek a felszínén helyezkednének el gyorsan elveszítenék a hőenergiájukat és rövid időn belül az egész tó befagyna.
  • Ghin
    Am nem mondtam h tervezem, vagyis igen tervezem, de eddig a honvédségnél jó lene A Bercsényibe :)
  • mx18
    Hát, sok sikert hozzá, bár elég nagy tervek, az biztos :)És Bear csak egy van, úgyhogy azért nem akard utánozni...
    Amúgy a blogját én is olvasom/olvasnám, csak sajna asszem okt. 15 óta egy szót sem írt :( Amúgy még angol gyakorlásnak is jó :)
  • Ghin
    Honvédség special forces, légió vagy vmi ilyesmit nem tervezel?
  • Survivorguy
    Szóval én azért nézem mert szeretem őt, és mert jómagam is túlélő akarok lenni.
  • Survivorguy
    Mindenki másért nézi Beart. Nekem már példaképem lett, nagyon szeretem őt, minden részt 10-20 szor láttam blogját mindenét folyamatosan olvasom.
    Szinte mindent megtanultam kipróbáltam amit mutatott. Rengeteget segít például túraközben, és én elhatároztam hogy leszek anyira kemény mint ő. Még csak 16 éves vagyok, lehet hogy fog ez változni minden esetre már 3 éve túlélőzöm én is :)
  • mx18
    Oh my God! Úgynem birom, mikor bedurvultok,és elkezdtek káromkodni!

Sztem a többség azért nézi a Beart, mert szórakoztató, és érdekes, és főleg mert bírja a Beart. És közben biztos mindenki elles tőle pár trükköt, ami vagy eszébe jutna, vagy nem, de nem ez a lényeg. Sztem senki sem azért nézi kifejezetten, h megtanuljon "túlélni".
    És igen, biztos más is meg tudja ezeket csinálni, nem kell őt isteníteni, de az biztos, h nem sokan. Pl mikor nem sokkal a válltörése után is megmászott egy kb függőleges sziklafalat... És én pl nagyon is tisztelem, de nem azrét, h jeges tóban fürdik, és bogarakat eszik, hanem azért, ahogy hozzááll a dolgokhoz. Az optimizmusáért, az életszemléletéért stb. De nem istenítem :)De lehet, h elkalandoztam, mert már annyi mindent írtatok, h meg se tudtam jegyezni :)
  • Ghin
    És akk bear miért pofázik h:
    "Nyugodjunk meg, próbáljunk lehiggadni és ésszerűen gondolkodni.."
    nem fogsz az egész "túra" alatt adrenalinban úszni, egyszer megnyugodsz, de ez személyfüggő is, türelem kérdése is lehet, vagy még sok-sok másé
  • Tyler1
    tudsz, én is tudok, csak sztem egyikünk sem volt olyan vészhelyzetben, hogy ezt a tudást kamatoztathatta volna is. ugyanis az agy vészhelyzetben, kikapcsolja a gondolkodásért felelős receptorokat, helyette megnöveli a test fizikális kapacitását, vagyis több vért pumpál a szív, csökkenti a fájdalomérzékelést, felkészíti az izmokat a veszélyre, kiélesíti a látást, szaglást, stb...(az összes érzékszerved). ez az adrenalin termelés. na most ha te nem tanulod meg, ezt kezelni, már pedig magadtól nem fogod, akk éles helyzetben, eszedbe nem fog jutni, az a tudás, amit te Beartől hallottál/láttál.
  • Ghin
    én sem azért mondom h te k anyázol pff.. am meg ha már láttad a t.t. minden részét akk miért ne tudnád elsajátítani a legtöbbször elmondottakat.. kívülről tok egy csomó ,,trükköt" bear miatt ..
  • Tyler1
    én hol kurvaanyáztam?:D
    csak próbálunk itt páran rávilágítani, hogy az ilyen tudást, nem fogja senki a műsor láttán elsajátítani. az agy tanulási folyamatát, néha drasztikusan kell erőltetni, mert csak így jegyzi meg az információkat, és így képes ösztönszerűen működni. erre tanít a pl. katonaság. ott meglehet tanulni túlélni, mert kivágnak az erdő közepére 1 hétre, azzal a tudással, amit előtte megtanítottak, és ha nem tudod, akk rábasztál :)

de mondhatom a különböző harcművészeti oktatásokat is, ahol ha gyakorlatban nem csinálod meg 500-szor, az adott mozdulatkombinációt, akk soha nem jegyzi meg az agy élesben, hogy mit kell cselekednie.
  • Ghin
    köszönöm, de am visszavehetsz, senki sem k* anyázot.. és teszek érte h kb oylan legyek mint bear fizikailag(értsd jól) és nem tv ekőtt ülök és nézem h milyen akarok lenni.. am meg te tod mi akarsz lenni, de senki nem mondta h én otthon meresztem magam, és szart sem teszek a céljaimért szal psssszt. ;)
  • Survivorguy
    Vagy ugrassz jégra most mind1 csak mondtam példát xD.
  • Survivorguy
    Nem feltétlenül. Folyó víz pl büdös életbe nem fagy be ha gyorsan folyik.
  • Tyler1
    mert érdekes bazdmeg, mert jó, mert érdekel, és inkább ezt nézem, mint a hülye kereskedelmi csatornák szennyeit. nem azért, hogy Bear Grylls legyek-.-

de ha te azt hiszed, h ebből a műsorból a seggeden ülve, akármilyen mentális(igen mert Bear ezt is elmondta: "a túlélés 90%-a agyban dől el") tudást elsajátítasz, akk tapsolva gratulálok neked.