127612
-
Az összes ilyen moráldilemmás kommentben kivétel nélkül csak Y/N megközelítéssel találkoztam mikor az autó olyan is tudthat, hogy pl. a summa erőhatást minimalizálja, stb...
Túlságosan szélsőgéesen gondolkoznak az emberek... A ki haljon meg helyett a cél az, hogy a szumma hatás legyen minimális a halál minimalizálásával, de nem feltétlen egyoldalúan.
Egyébként az esetek egy részében az autó nem fog tudni mérlegelni, mert egy objektum tömegét és egyéb paramétereit nem feltétlenül tudja még becsülni sem... -
De pont itt jönnek a morális kérdések, hogy a sofőrt kell-e védeni? Mi van ha egy babakocsit toló nőt ütnél el, vagy egy öregasszonyt? Vagy ha a kettő közül az egyiket mindenképp el kell, mert elkerülhetetlen, akkor melyik legyen? Vagy ha férfi és nő közül kell ugyanígy választani, melyik legyen? -
Én meg azon agyaltam, hogy e "algoritmus" ami a döntéseket hozza, mennyire lesz védett, azaz egy hozzáértő átfirkálja és
Pl: adott szituációban a "sofőrt" védi az autó(van az a pénz), mondjuk a Piros7-es ép száguld és kap egy defektet, pont elém vágódna be, az autóm szenzorai érzékelik, a tömött buszmegállóban az embereket, a busz irányát és sebességét, és az enyémet is, ebből már kiszámolta, hogy itt csatt lesz, hacsak be nem száguld a buszmegállóba engem védve, és eközben pár várakozót meg átsegít a mennyei megállóba.
Alap programozása szerint a kisebbik rosszt választaná, azaz engem hagyna ott koloncnak, hogy a Piros7-es hagy marcangolja szét a habtestemet .
A másik, hogy mennyire lesznek levédve szabotázs ellen azaz amikor, veled vagy neked okoznak balesetet, az öreg Win95-el nyomulsz majd egyszer csak minden előzmény nélkül a járdán állsz valakinek a nyakán, majd később kiderítik, hogy a Win95-öt felnyomta valaki és kivasaltatta veled a Pistikét, vegyél Win10-et mert az biztonságosabb. -
kamionosjoe #124646 Szerintem lesznek és be is lesz vezetve viszont annyi munkahely nem fog elveszni. Elég csak a szállítmányozásra gondolunk, mert például egy kamion rakománya több százezer forint vagy milliós tétel és azt biztos nem akarják majd őrizetlenül hagyni, na meg maga a szerelvény is elég drága. Annyi, hogy ezután a sofőr nem vezetni fogja az autót, hanem egy biztonsági őr szerepet fog betölteni és esetleg több műszaki tudásra lesz szüksége, hogy a felmerülő hibákat kijavítsa. De például olyan helyzet is lehet, mint ami tegnap velem történt, hogy volt egy vihar és amerre mentem ott az útra esett egy nagyobb fadarab, akkor ki kell szállni és odébb rakni az útból a leeső fát, egyéb váratlan szituáció is adódhat. Meg amit eddig láttam, hogy tágas utcákon szépen elmennek, de mi van ha egy kis szűk utcába kell menni, ahol tényleg csak centizgetni lehet, van ahol csak úgy férsz el, hogy a patkára fel kell menni, vagy egy építkezésnél rosszul állítják fel a táblát és ki kell szállni kicsit elforgatni, hogy el tudj férni mellette vagy amikor két autó szembe megy és nem férnek el, egyiknek vissza kell tolatni, na ezeket a helyzeteket nem tudom, hogy oldja meg az automatika, egyelőre biztosan kell még az emberi felügyelet.
-
Sokkal megbízhatóbb lesz az önvezető autó a maga hibáival, mint a sok tahó az utakon. Inkább erkölcsi kérdéseket vet fel az, hogy hogyan programozzák az autó döntéseit adott szituációkban. -
Ehhez az is kell, hogy kihaljon egy generáció. Sokan siratták a lovat, a gőzmozdonyt is, meg ellenáltak a TV és egyebeknek és tessék megnézni, hogy hol tartunk...
Én eleinte szkeptikus voltam, de ha kellően olcsó lesz, akkor egy idő múlva a nem önvezető autókat a világ fejlettebb részén ki fogják vágni a forgalomból.
A legtöbb ellenző azt nem képes megérteni, hogy nem hibátlannak kell lennie az önvezető autónak. Ha már csak feleannyi balesetet és gondot okoz, akkor simán lehet váltani. És a jelek szerint ennél sokkal többet lehet elérni, mert a full önvezetésnek egyéb igen durva pozitív és negatív gazdasági hatásai is lehetnek. A megosztott autózás lehet jó is, de viszont a közlekedésben és szállításban minden sofőr egy idő után felesleges lesz. E világszinten csak a fejlettebb országokban több millió munkahely és ez továbbgyűrűzik. Ha nem kell sofőr, akkor nem kell neki pihenőhely, étterem és motel sem annyi, stb.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.06.26. 13:13:22 -
Freeda Krueger #124643 Belátható időn belül szerintem nem lesz,és az emberi ellenállás is erős ahogy látom. -
Új szavazás. -
Ne is mondd, minden évfolyamon én voltam a legfiatalabb. :D -
kamionosjoe #124640 Egy évjárat vagyunk pedig, de mivel te szeptember előtt születtél mehettél már akkor a suliba én meg őszi születésű vagyok így csak a következő évben kellett kezdenem. :)
Utoljára szerkesztette: kamionosjoe, 2017.06.22. 09:05:12 -
Pont abban az évben érettségiztem. Nálunk csak a matekot érintette, de nem írtam újra, elfogadtam a megajánlott jegyet.
Örültem neki. -
kamionosjoe #124638 Én meg egy évvel utána éretségiztem, de sajnos nem lett belőle hagyomány. Bár még sok mindent nem tudtam a netről akkoriban, mert habár számítógépünk már régóta volt, a netet csak 2005 októberében vezettük be hozzánk, tehát bő 12 éve vagyok netpolgár. :) -
Én egy évvel előtte érettségiztem. Akkor bezzeg senki sem szivárogtatott az SG-N!! :D -
összefoglaló -
Fbn Lx #124635 semmilyen formában nincs már az országban semmiféle diskurzus, és igény se nagyon van rá. Ami létezik, az abszolút lekorlátozódik néhány igénytelen felületre, például a prolik hőzöngéseiben és aljas veszekedésében nyilvánul meg fészbukposztok alatt, főleg, ha politikai jellegű.
talán hallottatok puzsér hard talk sorozatáról, na az betöltött egy űrt, amíg tartott. De ez egy olyan űr, amit a 10millióból talán néhány ezer ember érez. Engem kevés dolog pezsdít fel jobban, mint egy jó vita, de mondjuk mostanában azt is élőben preferálom, az internetes felületek eligénytelenedése miatt már nem tartom megfelelőnek, a neten leírt szavaknak nincs súlya, és nehéz a lényegi érvek mentén tartani, valamint kevesen mutatnak hajlandóságot írott formában érdemi kommunikációra. A tömeg kiemeli maga közül a homo szapienszség alsó határán tanyázó egyedei közül a legmeggyőzőbbeket, és az internet jellemzően talán a működési mechanizmusából adódóan az, ahol egy kasza tibinek nagyobb megjelenési felülete van, mint bármelyik habilitált docensnek. -
Volt ilyen? -
Én matekból emelteztem, úgyhogy megúsztam az újraírást. :) De a töri az mindenkit érintett. Emlékszem, a vizsga reggelén hordták ki országszerte a lapokat, amiket éjjel nyomtattak, ezért 8 helyett 10-kor kezdődött a vizsga. -
Bezzeg amikor ide kerültek fel az érettségi tételek... :)
Még a híradóban is benne volt. :) -
kamionosjoe #124631 Mindig vannak ötletek amiket feldob valaki. Én legutóbb a feltött képek rovattal tettem egy javaslatot, de ez süket fülekre talált. Amúgy fel lehetne valami témával dobni a fórumot, hogy kicsit nagyobb legyen a pörgés.
Utoljára szerkesztette: kamionosjoe, 2017.06.20. 20:46:09 -
hoppá, nekem fel se tűnt :o
különösebb infót nem találtam róla (semmit)
kamionos: mit kellene fejleszteni?
Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2017.06.20. 16:51:03 -
Ádám nyitott éttermet is, és persze a Mediacenter még létezik, működik. Továbblépett. -
Renegade #124628 ez jó rég volt, talán még emlékszem is, nyilván nem értettem az okát.
Ezek szerint már 4 éve is látszódott az irány és azért lépet. -
itt -
kamionosjoe #124626 Amíg a főoldalra jönnek az új cikkek szerintem addig fog élni a fórum is. Mondjuk jó lenne egy segítőkész fejlesztő is, nem mint ez a nagyképű Jonnyka, leírsz valamit aztán csak hümmögni tud. -
Renegade #124625 hát, ettől most igen csak elszomorodtam :( -
Ez már megtörtént nem sokkal a jelenlegi arculat előtt. A mostani főszerkesztő és tulajdonos már nem az alapító, hanem egy hozzá később csatlakozott társ, aki életben akarta tartani az SG-t. -
ToxiMaxi #124623 Én nem hiszem, hogy elszállt az idő a hagyományos fórumok felett.
Arra azért nem nagyon van lehetőség, hogy tematizált topic-ban kérdezzek bárhol máshol. Ami a FB-on van az egy vicc. Követhetetlen össze-visszaság.
Nekem jobban kézre esik az, ami pl itt van, hogy ha benézek a Haditech topic-ba, akkor tudom, hogy ott kb. ki-kicsoda és mennyire lehet a véleményére adni.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.06.20. 12:00:30 -
Renegade #124622 szerintem egyszer vége lesz a dalnak, ha nem is két-három év múlva. Aztán egy, a nosztalgiára fogékony ember átmenti a fórumot valahová, ahol majd szép csendben elkopik a közösség :( -
Számomra ezek a felületek értelmezhetetlen szarkupacok, mert alkalmatlanok kb. 30-nál kommentnél több kezelésére. Az FB-t ismerem, a többi az életben nem használtam, csak a Diqust-, de az is kb. 2-3 havonta...
Az FB és YT kommentelési lehetősége kb. a szégyen kategóriája, kispistike 10 éves weboldalán ennél jobb lehetőségek voltak. Kb. minden YT és FB bejegyzés alá egy forum topik szintű motor az, ami járna.
Életemben nem olvastam szándékiosan Twittert csak azt látom, amit más hírportál kb. idéz.
Snapchat? Pár hónapja azt sem tudtam mi az, bár most már nem is emlékszem rá. Insta? Az is mi a túróra jó? Telibasszák random képekkel, tartalom semmi, ami van az kereshetetlen halmaz.
Lehet, hogy sokak számára elavult, de a fenti szarok számomra nevetség tárgyát képezik, mert gyakorlatialg használhatatlanok érdemi komunikációra...
OFF, de kapcsolódó
Az új weboldalak része is akkora szutyok és áttekinthetelen, hogy valami elképesztő. Lehet, hogy a 10-12 évvel ezelőtti weboldalak egy része ma megmosolygató kinézetű és nem designos, csak legalább funkcionálisak és használhatóak voltak. A YT-t pár éve 10 percig kerestem egyszer a PM lehetőséget...
A különféle accoutok összekapcsolása meg annyira nem megy, hogy az valami vicc... A Skype kb. 1,5 hét után fogta fel, hogy jelszót akarok váltani, de webes felületen nem ment, hanem aztán feldobta a Skype saját maga az a felületet, ami manuális el sem érhető, mertr érzékelte valahogy, hogy valaki más egyszer átvette az accountom felett az ellenőrzés.
(Az meg tényleg vicces, hogy a FB MSG 230 MB-ot telepít fel okostelóra. Egy kibaszott chatprogram, ami tud képet küldeni, beágyazni videót és gifet, meg videóüzenetre képes. 230 MB. Vicc...)
ON
+ új szavazás, a lentiek adták az ötletet. -
Renegade #124620 nekem pl az IRC kimaradt, viszont a klasszikus levelezés (seregből a barátnőmnek) megvolt.
nagyon fiataloknak: papír/posta, mint a régi filmekben :)
Na azok milyen öregnek érezhetik magukat, akik végigmentek a teljes úton: klasszikus levél/IRC/MUD/és így tovább :) -
Általános - minden hír, videó és egyéb tartalom alatt van hozzászólási lehetőség (FB, Google vagy Disqus alapon), a fórumokat ilyen szempontból meghaladta az idő. Amúgy már a Facebook se annyira menő (hiszen a szülők és sokszor nagyszülők is ott vannak), van Instagram, Snapchat...
Ami meg majdnem "hivatalos" felületté vált sok cég számára is, az a Twitter, ahol egyre több supporttal kapcsolatos kérdés-válasz megoldódik. -
Renegade #124618 ez egyébként általános tendencia? mármint, hogy elnéptelenednek a fórumok
A fiatalok inkább fb-n csevegnek? Van egyáltalán még igényük a véleményütköztetésre, vagy már csak a #, yolo, like, újra megosztás a menő? -
kamionosjoe #124617 Szerintem mindegyik, alexa.com szerint az sg.hu már csak 228. leglátogatottabb oldal Magyarországon. :)
Most, hogy az SG már nincs bent a PH lapcsaládban kíváncsi vagyok mit terveznek az oldallal a fejlesztők. -
Az SG vagy ez a topik? -
Nirz #124615 Durva a fórum a végét járja aktivitást tekintve -
nem vezetem. egy rövid ideig vezettem, amikor lakást vettem, és nem nagyon maradt semmi készpénzem meg elkezdtem magamnak rezsit fizetni, és nem tudtam ez mennyit fog elvinni, de pár hónap alatt kiderült, hogy semmi gond nem lesz, és abbahagytam. -
Én nem érzek bűntudatot. Csak az előtt nem egészen értettem, hogy hová folyt el néha a pénz. Azzal, hogy csak megénztem, hogy hol és mire megy el és megnéztem, hogy minek mennyi értelme van elég sokkal beljebb lettem. -
Fbn Lx #124612 dehogy
sok mindent vezetek excelben, szeretem az adatot meg az elemzést, de ez kifejezetten frusztrálna. Nem akarok kétszeres bűntudatot érezni minden alkalommal amikor 3500ért rendelek kaját vagy a 6ezerrel drágább cipőt veszem meg, ez legyen az amiben megmaradhatok a kellemes ködfátylamban. -
Nem vezetek. Egy időben próbáltam írni, de nem láttam sok értelmét, be tudom osztani így is gond nélkül. -
Részletesen vezetem. Azóta, mitóa volt egy időszak az életemben, amikor annyira nem volt kedvező a helyzetem. Nagyon tanulságos volt látni és azóta is az, hogy mire és mikor megy el a pénz.