127612
  • HTS s3rg1nh00
    attól függ,mi a kint.sokkal igazságosabb a rendszer,ha a büntetést a fizetésedhez igazítják,úgy ha egy traffipax lelő akkor egy egyszerű melós megúszhatná 10-15 ezerből,egy milliomos meg fizethetne 500 ezret.persze ez idehaza utópia,hiszen aki teheti minimálbérre van bejelentve,nincs semmi a nevén és sorolhatnám,ahhoz először a gazdaságot kellene kifehéríteni de az meg senkinek sem érdeke.alapjaiban rossz az egész sajnos.
  • Renegade
    ez sajnos igaz, de azért nyúzni sem kell, a hazai bírságok köszönőviszonyban sincsenek a külföldiekkel, kint fillérekből megúszol egy egyszerűbb szabálysértést.
  • ToxiMaxi
    Magyar ember szép szóból nem ért...
  • Renegade
    a 100K az szerintem, nagyon-nagyon sok, nézd meg az átlagbéreket.

én szemrebbenés nélkül átváltottam egy tilosba parkolást (túl közel álltam meg a kereszteződéshez) közmunkára (42 ezer forint pár centiméter miatt +2 büntető pont), mert úgy ítéltem meg, hogy ma Magyarországon ez irreális lehúzás, és úgy döntöttem ez lesz az én lázadásom a rendszer ellen.
  • ToxiMaxi
    Tömegrendezvényeken tiltanám. Szemetelésért a bírság minimumát 100eFt-ra emelném (nem csak a csikkek eldobálásáért) és nagyon komolyan ellenőrizném köztereken, parkokban, játszótereken, büntetési alternatíva lehetne a renitensek kötelező közmunkája. Dohány árába közterületek, parkok takarításának árát beépíteném adóban, amit kötelezően arra is kellene költeni.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.13. 16:30:18
  • Renegade
    merő kíváncsiságból, milyen szigorításokat látnátok még szívesen?
    (a lőjük a Dunába őket, mert a liberális lelkemnek fáj a látványuk, mellőzendő pls) :)

szerintem még be lehetne vezetni időkorlátozást is, pl 7-17 között, csak a kijelölt helyeken
    köztereseknek utasításba adni, hogy ne az autósokat vegzálják, hanem a szemetelőket

ugye komplett bannal próbálkozott Pécs valamikor, nem igazán jött be
    több TB szintén nem játszik, mert szembemegy a TB elvével
  • Lacee86
    Az alacsony iskolázottságú, alacsony társadalmi rétegből jött dohányzók nagy része simán eldobálja a csikket (persze nem mindenki, és nem minden eldobáló közülük való), ezt szerintem mindenki látja nap mint nap.
  • ToxiMaxi
    Nem teszek egyenlőség jelet. Ha eltűnnének a csikkek már az is hatalmas előrelépés lenne. Nem tudok olyan helyet Debrecenben, ami 100%-osan csikkmentes lenne. Talán 1-2 zárt játszótér de arra sem fogadnék nagy összegben.
  • Calver
    az a probléma, hogy a dohányosok és a faszkalapok közé egyenlőségjelet teszel, pedig ahogy a #124672 mutatja, az előbbivel vagy körülvéve, nem az utóbbival.

alapvető dohányos etikett, ahogy Renegade is írta, hogy nem pöfélünk más orra alá, nem hajigáljuk el a csikket az utcán*, nem zavarjuk a másikat... ja várjunk, nem, nem alapvető dohányos, alapvető emberi dolog, mivel egy kibaszott civilizált társadalomban élünk, vagy legalábbis azt próbáljuk tettetni. szóval ha valaki leszarja a környezete tisztaságát és a körülötte lévő embereket, akkor ne próbáljuk már rákenni hogy jajj csak mert mocskos bagós. nem. az illető szimplán egy faszkalap, akinek épp egy cigi akadt a kezébe.

*bár ebben állambácsi mindent megtesz hogy akadályozza az embert - pár éve leszerelték minden iskola elől a kukákat és hamutálakat, mert akkor majd ugye nem bagóznak a büdös kölykök...
  • ToxiMaxi
    Mi abban az óvoda, hogy elegem van a sok dohányosból? Meg a hulladékból, amit széthagynak?

Engem nem érdekel ki mit eszik, kire szavaz, kinek a seggét túrja, stb... egészen addig, amíg az én egészségemet
    nem befolyásolja. Csinálja otthon a hülyeségét.
  • Renegade
    jaj ne már, megint vissza az oviba?

istenem, lehet ránk férne megint egy kis világégés, a fene nagy jó dolgunkban már nem tudunk mit kitalálni, már azon is picsogunk, hogy ki mit eszik, hogy 32 nem van nem pedig kettő, hogy kire szavazunk és ha egy napig nincsen meleg víz, akkor vége a világnak.

Nem, nem kell elnézést kérned, senki nem is tételezi ezt fel csak egy hiperérzékeny és/vagy passzív agresszív
    csikket a felelőtlen emberek dobálják szét, itt had gratuláljak még egyszer az ovis általánosításért
    igen, ilyen az európai egészségbiztosítási rendszer, te fogod fizetni az én tüdőműtétemet én fogom fizetni az alkoholista májműtétjét, aki a gyógyszerfüggőjét, a brahis kölykök életmentő műtétjét, a szüleink demencia kezelését és így tovább.

és yepp a passzív agresszíveknek felírt hangulatjavítókat is közösen fogjuk fizetni :)

de továbbra is fenntartom, semmi bajom a szigorításokkal, sőt, szigorítsák bátran tovább, ha kettővel kevesebben gyújtanak rá, már megérte, legyenek megelőző kampányok, Zacher Gábort vissza a parlamentbe, életfogytig tartó egészségügyi miniszternek.

• Fbn Lx
    nyilván realisztikus, hogy amikor egy zsúfolt pesti utcán sikeresen áthatolok egy penetráns húgyszagfelhőn és egy cigifüstelhő váltja, minden alkalommal balhézzak miatta, hogy miért ront tovább a helyzeten.
    Amikor buszmegállóban gyújtanak rá, akkor is arrébb állok, pedig azt hiszem, nem nekem kellene, de minden egyes ilyen alkalommal eredménytelenül konfrontálódni eléggé energiát felemésztő lenne.
    Ez a "ha nem tetszik amit csinálok akkor te vagy rossz helyen" mentalitás kurvára alfa, csak diszfunkcionális társadalmat eredményez
  • ToxiMaxi
    "passzív dohányzás/belső égésű motorok/fosszilis erőművek/nehéz ipar/félvezető gyártás/túlzásba vitt drogok"
    Találd ki melyik kettő az, ami nélkül nem létezne a mai "modern" társadalom.

De igen, még nekem kell elnézést kérni mert mellettem rágyújt valaki?! Magyarokra amúgy is jellemző, hogy szarnak a másikra, ha én cigizek, akkor szívd te is. Olyan, hogy empátia a másiknak az egészséghez való joga nem létezik. Mert én dohányzok, ha nem tetszik el lehet menni...
    Csikkeket ki dobálja szét? Tüdőrák miért van a vezető halálokok között? Kezelésüket miből fizetik?
    Nem vagyok egy mintapolgár de teszek az egészségemért és a dohányosokra is annyit kellene költeni a TB-ből mint amennyit rám.

A dohányzás egy olyan káros szenvedély, ami közvetlenül nem csak a használóra káros.

Dohányozzanak otthon, ott dobálhatják a csikkeket oda ahova akarják...
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.12. 16:13:05
  • Renegade
    mert arra a függő szót szoktuk használni

amúgy meg szoktad őket kérni, hogy menjenek egy picit odébb, mert te térdig száradó betonban állsz és sajnos ezért nem tudsz odébbállni?

de amúgy ja, passzív dohányzás/belső égésű motorok/fosszilis erőművek/nehéz ipar/félvezető gyártás/túlzásba vitt drogok, stb, stb, ezek mind károsak sajnos, ez van.
  • Fbn Lx
    Kíváncsi vagyok, hogy hol található a legtöbb dohányos, mert én még csak a legkevesebbel találkoztam.

Miért is nem azt nevezzük hisztinek, amikor valaki agyfaszt kap, ha két órát füstszívás nélkül kellene eltöltenie? Vagy jogtalanabb az én igényem arra, hogy ne akadályozzák közvetlenül a lehetőségemet arra, hogy tiszta levegőt szívjak? Amikor a közelemben dohányoznak az nagyjából azzal egyenértékű provokáció és érzékszervek elleni atrocitás, mint amikor a buszon hangosan nyomják telefonról a cigányzenét.

• Lacee86
    Igen, Bécset én nem is értem... Ebben a dologban mint ha Balkán lenne. :/
    Amúgy pl. a VOLT-on a koncerteken a tömegben képesek voltak az emberek (nem részeg punkokról beszélek, hanem normálisnak tűnő józan fiatalokról) égő csikkel a kezükben mászkálni. Nem egy és nem kettő ilyet láttam. Na ez már a parasztság kategória, mert a zavaró füstön kívül kárt okozhatsz más ruhájában, vagy meg is égethetsz másokat vele.
  • Renegade
    hát pedig ez is csak egyfajta etikett, ha valaki eszik nem gyűjtasz rá, odébb mész, ha olyan emberekkel lógsz, akit zavar, ilyesmi.

a kitiltásokkal én is egyetértek, meg is lepődtem, amikor bementem Bécsben egy étterembe és vidáman pöfékeltek bent.
  • ToxiMaxi
    Ha mindent megtennének, akkor nem lenne a város teleszórva cigi csikkel. Legtöbb még a fémkukába is képtelen beledobni a csikket.
    A probléma az a dohányosokkal, hogy le se szarják azt, hogy mást esetleg zavar. Valami miatt úgy érzik, hogy nekik több joguk van az egészségtelen élethez, mint nekem az egészségeshez.

Baráti társaságban is rengeteg dohányos van, állandóan szólok nekik, hogy ne hajigálják el a csikket de mégis megteszik mert azon az 5 méteren éppen nem volt kuka. Egészségügyi intézetben dolgozom, ahol tilos a dohányzás. Szerinted érdekli ez a dohányosokat vagy az itt dolgozókat? Persze mindent megtesznek... egy álomvilágban.
  • Lacee86
    "a legtöbb dohányos mindent megtesz, hogy a többi embert ne zavarja" --> Hát nekem nagyon nem ez a tapasztalatom... Emellett ezt a nemzeti dohányboltozást meg a cigisdoboz egyre durvább képeit én is agyamentnek tartom. A helyekről kitiltás viszont nagyon is kellett, és az ára sem hat meg. Aki dohányzik, számoljon a magas költséggel.
    Utoljára szerkesztette: Lacee86, 2017.07.12. 11:32:48
  • molnibalage83
    Én úgy érzem, hogy engem zavarna.
  • Renegade
    sajnos erős dohányos vagyok, volt nem dohányzó barátnőm, azt mondta, hogy az arcomon lehet érezni, ha tehettem, minden cigi után megmostam az arcomat, így már nem zavarta.
  • Calver
    volt már mindkettőre példa, egy párkapcsolaton belül is, egyik verzió sem zavart.

viszont ez az agymosott antidohányos elmebaj annál inkább. a legtöbb dohányos mindent megtesz, hogy a többi embert ne zavarja, ennek ellenére ott van a társadalomnak egy - szerencsére kicsi, de annál hangosabb - rétege, aki láthatóan képtelen civilizáció keretein belül működni és együtt élni embertársaival. a legszomorúbb, hogy valamiért úgy érzik, folyamatosan hisztizniük kell és mérhetetlen ostobaságukat villogtatniuk minden lehetséges felületen.
  • Lacee86
    Ha sokáig nem szokna le, akkor igen, de alapból nem kizáró ok.
  • chhaya #124666
    Elméletileg mindig is úgy gondoltam, hogy zavarna, aztán a gyakorlatban kiderült, hogy nem is.
  • Fbn Lx
    igen, már az is felbasz, amikor előttem sétálnak az utcán és az általuk húzott füstcsíkból szedem a levegőt, miközben fák és bokrok szegélyezik a járdát és optimális esetben viszonylag friss levegőt szívhatnék
    aztán kielőzöm de hiába, mert 30 méterrel előrébb ott a következő.
    a város szerkezetét alapból úgy tervezném, hogy legyen egy ilyen földalatti járatokból álló 'underbelly' része, olcsó kocsmákkal meg tripperes kurvákkal, és ott élhetnének a dohányosok, a felszínen pedig tilos lenne
  • ToxiMaxi
    Nem dohányzom és ki nem állhatom a dohányosokat sem. Ha rajtam múlna, akkor az egészségügyi kezelésüket is velük fizettetném, a csikkeket az utcáról is velük szedetném össze.
  • molnibalage83
    Új szavazás. Bocsi a hosszú szünetért.
  • molnibalage83
    Az adaptív tempmat + sávtartás lényegében azt jelenti, hogy dugóban nem kell semmit csinálnod ideális esetben. Cimborám céges autója ilyen és automata váltós...
  • ToxiMaxi
    Ez így nagyon dugóbarát megoldás. Mostani tempomatom 30 alatt nem is kapcsolható be.
  • kamionosjoe
    Persze meg is áll és ha elindulnak előtte akkor magától újra felgyorsít.
  • ToxiMaxi
    Igen, arra, hogyha kell megáll-e teljesen.
  • molnibalage83
    Igen, ez a működési elve tudtommal a videó alapján is. Vagy az egészen állóra fékezésre gondolsz?

Én nagyon szkeptikus voltam az önvezető autóval szemben, ehhez képest most már nem a technikai kivitelezhetőségen látom a gondot, hanem a rendszer biztonságát a külső támadásokkal szemben inkább.

Persze azért bringázás közben heti szinten látok olyat amivel egy önvezető autó nem tudna mit kezdne. Ellentmondó táblák útfelúítás építés miatt, stb. A Mester utca táján hónapok óta kint van tábla, ami zsákutcát jelez, pedig átjárató. Az ilyen kerülőút és egyéb táblákkal nem tudnak ma mit kezdeni. Ezért a full kormányszervek nélküli autó messze van.

Én azt tudom elképzelni, hogy adott forgalmi helyzetebn GPS jel esetén szól a rendszer, hogy a full autó mód nem elérhető és le van tiltva. A kérdés, hogy ki és mikor határozza meg ezt a zónát, a rendszer elleni támadás egyik sebezető pontja ez lenne...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.06.29. 14:07:46
  • ToxiMaxi
    Az szerintem egyszerűbb mert akkor az adott max. sebességre gyorsít, vagy követi a megadott távra a megelőzött autót, ha az lassabb. Én arra lettem volna kíváncsi, hogy az adaptív tempomat fékez-e
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.06.29. 13:56:05
  • molnibalage83
    Vagy, ha az előttem levő autó előz?
  • ToxiMaxi
    Ennek a funkciónak örültem volna tegnap :). Mit csinál akkor ha a külsőből bejön eléd valaki kisebb sebességgel?
  • kamionosjoe
    Új autókba már az adaptív tempomatot szerelik többségében.
  • ToxiMaxi
    Szerintem lesznek önvezető autók. Amit nem értek (nem feltétlenül az itteni reakciókra gondolok), hogy miért csak feketén-fehéren lehet ezeket a dolgokat látni?
    Az önvezető funkciók csak szépen sorban jönnek, nem pedig úgy, hogy holnap felkelek és már csak teljesen autonóm kocsik lesznek. Sávtartás már most is elérhető illetve a követési távolság monitorozása, kis sebességnél vészfékezés + a parkolás. Ezeken ill. a valós teszteken begyűjtött tapasztalatokon keresztül szépen továbbfejlesztik az egészet és szépen lassan kikerül a kormány a kezünkből, mondjuk 20-30 év alatt. Ezzel párhuzamosan a teherszállításban is megjelennek ezek a funkciók.

Az szerintem nem vita, hogy van igény rá, azoknak pedig, akik ellenzik az önvezető autókat mondván, hogy ők a vezetés élményéért vezetnek, ajánlanám a tegnapi utamat Sopronból, Debrecenbe dögmelegben, dugóban, halom teherautóval és még több idióta sofőrrel 6 és fél óra alatt. A vezetés élménye maradjon meg a pályákon és a sportnapokon, mert a valódi vezetés 99% szívás és 1% élvezet.
  • Lacee86
    Majd Orbánék azt is megoldják.
  • kamionosjoe
    Azt figyeltem múltkor jártamban Budapesten, hogy mennyi autója van már a Taxify-nek is, ha jól tudom ők is egy Uber klón, csak annyi, hogy ők is befestik sárgára az autójukat, habár én még nem utaztam velük. Én már arra várok mikor lesz az első Taxify ellenes tüntetés.
  • Fbn Lx
    kimennek a taxisok az utcára tüntetni, úgyhogy magyarországról kitiltják majd az önvezető autókat