127612
-
Legalább a két azóta történt hozzászólást olvastad volna el, már túlvagyunk a dolgon és működik :) -
kamionosjoe #124768 Ha nincs más választás akkor klikkelgetek, de ha meg lehet oldani, akkor jobb úgy, hogy új lapon nyíljon meg egyből, de köszi a próbálkozást. :) -
Köszi. -
nem barmoltad szét, csak kiszedted a link szövegét :)
megjavítottam, és beírtam a targeteket a megfelelő helyekre
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.26. 09:29:38 -
Hát ez remek. Megcsinálni nem sikerült, és csak szétbarmoltam az arhívumos linket, amin teszteltem.
Igazából nem is értem, hogy minek próbálkoztam azzal, amihez nem értek.
Ennyire nehéz középső egérgommbal megnyitni új lapon a szavazást...?
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.07.26. 09:26:40 -
Hát, minden előfordul mindkét nemnél, a kérdés csak az, milyen arányban. És milyen megítéléssel, adott esetben mekkora támogatással vagy hátráltatással. -
Ha létezik.
A nem mer többet kérni rész férfiakra is igaz, hahó...
A jövőben meg eljöhet, bár nem itthon. Más haladóbb országban sok helyen apu van otthon, ha anyu karrierje felfelébb ível...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.07.24. 00:00:50 -
Mindenesetre "a nemek közti bérkülönbség nem valós dolog"-tól eljutottunk oda, hogy "létezik, de megvannak a maga logikus okai". 
Továbbgondolva, elkanyarodva a témától: hogy az említett logikus okok mennyire igazságosak, azon el lehetne vitázni. Munkáltatói szempontból érthető, valaki nem akar fiatal nőket alkalmazni, mert a szülés-gyereknevelés miatt úgyis kiesik, illetve megbízhatatlan munkaerőnek bizonyul a kölök miatt (táppénzek, nem vállal túlórát, stb.) Tényleg megértem. Attól még nem fer, hogy kevesebb fizut kapjon a nő, csak mert nem mer többet kérni, vagy a munkája mellett a családdal is kell foglalkoznia... vagy eleve fel se vegyék egy állásba, csak mert szülőképes korban van.
Szinte nincs olyan fiatal nő, akit az állásinterjúja során ne kérdezték volna meg, hogy áll a párjával, családalapítással, mik a tervei? Férfiaktól nem kérdezik, mert nagy valószínűséggel úgyis a nő marad otthon a gyerekkel. Így ha egy azonos képzettségű és végzettségű, egykorú fiatal férfi és nő pályázik egy állásra, már csak ezért is nagyobb esélye van a férfinak. Munkáltatói szempontból logikus? Teljesen. Odavág az egyenlő esélyeknek? Nem is kicsit. Megoldás? Hát az nincs. -
Gyűlnek a szavazós témák.. -
A google moohaxra is sok találatot kidob...
Az, hogy mit dob kit találatnak a G. az önmagában nem releváns...
A gender pay gap egy része nem gondolod, hogy abból fakad, hogy a nő szimplán kevesebbet kér a béralku során...? Mert van ahol megkérdezik, hogy mennyire gondol a munkavállaló és, ha a munkaadónak tetszik amit hall, akkor nem fogja azt mondani, hogy tud ő többet is adni... A férfiak meg általábab agresszívebbek a béralkuk során, mert megtehetik főleg, ha gyermektelenek...
A munkáltató sokkal több infó birtokában van, mint a munkavállaló..
A statiszikák szerint a nők gyakrabban esnek ki a gyermekvállalás nélkül is munkából emlékiem szerint, ez is lehet, hogy beárraz a piac.
A másik, hogy ha 36 éves nő szül 2-3 gyereket, akkor 4-7 évre is kiesik a munkaerő piacról. A munkatársam kb. 11 évvel idősebb nálam és emiatt csak 3,5 évvel több munkaviszonyta és tapasztalata van. A másik, hogy egy gyerektelen férfi gyakrabban válall be extrém túlórát, stb.
Szóval ez nem azért van, mert sovinizmus van, hanem okai vannak, bár ennek nem feltétlenül kell örüln és valahogy én relevánsan sosem láttam alátámasztva.
Szóval számomra ez a paygap bizony kicsit fel van fújva úgy, hogy valódi bizonyítékot nem láttam. -
Tavaly és tavalyelőtt voltam 1 hetet Olaszországban nyaralni. Nagyjából ennyi, ami említésre méltó, de remélem, ez a jövőben változni fog. -
Bérkülönbség, nemek közti bérszakadék, gender pay gap, egyszerű gugli keresés, és bárki válogathat a neki tetsző vagy kellően hiteles cikkek, tanulmányok között. Már ha nem gondolja valaki összeesküvés-elméletnek, amivel a feminácik akarják elnyomni a szerencsétlen férfiakat. Persze sokkal egyszerűbb ráfogni, hogy ellentmond egy bizonyos logikának, mint belemélyedni a témába, illetve az egyelemes mintáknak is szívesen hisz az ember, mert hát az saját tapasztalat. -
Apropó, igen, az azonos munkát végző nők átlagosan kevesebb fizetést visznek haza, mint a férfiak, de ez főleg magasabb beosztásban számottevő. Létező jelenség, nem városi mítosz)
Hááááááááát....
A baj az, hogy a legalapvetőbb kapitalista felfogásnak mond ellent. Mert, ha ugyanarraa melóra ólcsóbb lenne a női munkaerő, akkor mindenhol letarolnák a nők a piacot...
BTW a cégnél ahol dolgoztam azonos beosztásban (szinten) levő csajról most már tudom, hogy többet keresett nálam úgy, hogy feleannyi ideje sem volt ott... Persze ez egyelemes minta, és nem azonos területen dolgoztunk a szakágon belül sem. -
Renegade #124756 :)
-
ToxiMaxi #124755 Ismét saját példából kiindulva. Nálunk közalkalmazottaknál azonos beosztásban mindenki ugyanannyit keres, nemtől függetlenül. Egy teljesen elnőiesedő szakmában dolgozom, munkatársaim 70%-as nő, a diákoknál még durvább a helyzet mert a jövő fogorvosainak 80%-a nő. Nem gondolná senki. Most éppen Férfi a dékán de előzőleg meglehetősen sokáig nő volt.
Vezető beosztásban is sok nő van. Én nem tudom, hol a tényleges bizonyíték arra, hogy a nők kevesebbet keresnek. Maszek világban, ahol a fogorvosok jelentős része dolgozik meg aztán végképp nem létezik ilyen. Mindenki annyit kér, amennyit "akar".
Nem vagyunk egyformák. Ez tény és ezt el kellene fogadni. Bizonyos munkahelyeken nem azért nincs nő vagy férfi mert nem lenne adott esetben alkalmas rá, hanem mert az átlag nő/férfi érdeklődési körébe ez nem tartozik bele. Kivételek mindig vannak de a nemi sztereotípia mozgatórugója szerintem nem csak a gonosz társadalom, biológiai okai is vannak, hogy ez így alakult és a többség ez ellen nem küzd és jól érzi magát benne, örömet lel abban, hogy meg tud valaminek felelni és nem kényszernek fogja fel. Szerintem.
-
<a rel="nofollow" href="http://www.easypolls.net/poll.html?p=59733316e4b0522a9e4cdf5c">Aktuális szavazás.</a>
ebbe a sorba a href link után és a > elé írj be egy target="_blank" -et:
<a rel="nofollow" href="http://www.easypolls.net/poll.html?p=59733316e4b0522a9e4cdf5c" target="_blank">Aktuális szavazás.</a>
így klikkre egy új fülön fog megnyílni a szavazás, nem az aktuális fülön
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 17:40:37 -
Nem értek semmi ilyesmihez sajnos. Az sem tudom, hogy mi az a target blank elem. -
kamionosjoe #124752 Hűha régen volt már ennyi hozzászólás itt. :)
Én 600 km-re szerintem kb. 5 évente megyek ha a jelenlegi életemet nézem, mondjuk szívesen mennék hosszú útra nyaralni többször is.
Molni egy javaslat: kéne egy target blank elemet rakni a szavazós linkhez a bannerba, mert így kaki. -
Nem kell mindenben egyenlőségjelet tenni a férfiak és a nők közé. Biológiailag nem vagyunk egyformák, ez nyilvánvaló, eltérés van a fizikai felépítésünkben, a hormonháztartásunkban, és gondolom sok más mindenben is, amihez nem értek. Az átlag férfi magasabb, nehezebb és erősebb, mint az átlag nő. Nem véletlen hát, hogy a munkahelyeden téged kérnek meg a nehezebb fizikai munkát igénylő feladatokra. Mondjuk nálunk nincs ilyen, mi is ugyanúgy pakolunk és cipekedünk, mint a srácok, na puff. Nem minden nő várja el, ahogy azt sem várja el minden férfi, hogy a nő takarítson és elé tegye az ételt.
A női egyenjogúságért való törekvések nem is azt akarják elérni, hogy mindenben tegyünk egyenlőségjelet a férfiak és a nők közé. A genderkérdés nem a biológiára, fizikai különbségekre mutat rá, hanem a nemek társadalomban betöltött szerepére. Régen sokkal nagyobb volt a különbség, sokat fejlődött azóta a világ, de még mindig nem tűnt el. A mai 21. században teljesen más körülmények és feltételek uralkodnak, sok esetben teljesen haszontalan és káros is a hagyományokhoz ragaszkodni.
Viszont ez nem is azt jelenti, hogy ne élhetne valaki a konzervatív felfogás és hagyományos nemi szerepek szerint (lásd a férfi fúr-farag, barkácsol, megszereli az elromlott holmit a ház körül, a nő pedig háziasszony és gyereket nevel). Ha ez teszi boldoggá, akkor lelke rajta, senki nem akarja megakadályozni. A gendertörekvések arra irányulnak, hogy ha valakit ez nem tenne elégedetté, akkor változtasson nyugodtan. Menjen a nő csempét verni és glettelni, ha ahhoz van affinitása; hadd lehessen vezető beosztásban, építsen karriert és vegyen részt a versenyszférában, ha ahhoz van tehetsége. (Apropó, igen, az azonos munkát végző nők átlagosan kevesebb fizetést visznek haza, mint a férfiak, de ez főleg magasabb beosztásban számottevő. Létező jelenség, nem városi mítosz). Ne kelljen beteljesítenie azt a nyomorult női princípiumot, ha nem akar szülni... Ugyanígy, hadd végezze a férfi a házimunkát vagy a főzést, ha jobban megcsinálja és kedve is van hozzá (én is ismerek ilyet); maradhasson otthon szülés után a gyerekkel, lehessen óvóbácsi, ilyesmik.
És itt jön képbe a gender, mert ugyan mindkét nem kitörhet a hagyományos nemi szerepekből, de ez nem olyan egyszerű. Nagy a társadalmi nyomás arra nézve, hogy mindenki maradjon a helyén és tegye azt, amire rendeltetett. Például a vezető beosztásban a nőket a férfi beosztottak hajlamosak kevésbé komolyan venni, mintha férfi irányítaná őket, megkérdőjelezik a hozzáértését, félbeszakítják őket, satöbbi. Ugyanabban a munkakörben dolgozó nőt kevésbé tartanak kompetensnek, mit a férfit (ez általában infós és műszaki területen jellemzőbb). Ugyanígy a férfiaknál: lesajnálják azt, aki otthon marad a gyerekkel (vagy épp hősnek tekintik, a nőt meg leszólják), hiába lenne hozzá több érzéke és kedve, ezért sokan nem is merik meglépni... Vagy épp ha "nőies" szakmában szeretne elhelyezkedni, mint mondjuk óvóbácsi. Mennyire pozitív a közmegítélés?
A társadalmi előítéletek ugyanúgy érintik a férfiakat is, nem csak a nőket. A gender nem is csak a női egyenjogúságért létezik, hanem a női-férfi egyenjogúságért. Mert nőként ugyanolyan pocsék azt hallgatni, hogy nő vagy, ezért ezt meg azt kellene tudnod vagy megtenned... A férfiaknak is frusztráló, ha a nemük miatt feltételeznek róluk valamit, aztán kapnak valami lesajnáló reakciót, mert nem felelnek meg a sztereotípiáknak. Például kollégám sík hülye a kütyükhöz, azt mondom oprendszer, ő meg azt mondja, hogy egészségemre és beszéljek magyarul... Mégis mindenki hozzá fordul(na) tanácsért, ő meg csak nevetgél zavartan, és irányítja hozzám az embereket. (Aztán az illető hozzám fordul zavartan, mert hát én nő vagyok, nem érthetek hozzá, nekem úgysem hisz.) Ezért is verte ki nálam és sokaknál a pink laptopszerviz a biztosítékot.
(Az egész beszélgetésre próbáltam reagálni, csak nem volt kedvem 6 külön hozzászólást írni.) -
Új szavazás. -
Már megint ez a liberálisogtatás, az agyamra megy. Totálisan el lett koptatva, jelentéstartalma kiforgatva és lassan szitokszóként használják emiatt itthon. Ez szimplán józan ész. Te meg - már elnézést - begyöpiösödött konzervatív vagy.
A mai világban nem kell mindenhez érteni, ami egykor férfiasságnak számított. Erre van a szakember, mert a modern világban a specializálódott jók kereső embernek a szabadideje értékesebb, mint hogy sokmindennel maga szarozzon és adott esetben kúrja el. Lehet, hogy én is ki tudnám csempézni a fürdőt, csak sokáig tartana, több hulladékkal járna és a szerszámokat is bérelni kell, stb
Ezeket is jó lenne végigpörgetni...
(Képzeld és pl. nem nagyon tudok szép lyukat fúrni a falba vagy asztaloskodni semmilyem szinten és egy villanykapcsolót sem szerelnék meg. A fater ezekhez ért. A számítógéppel meg a legkisebb gáz esetén is hozzám jön. Én meg ehhez értek. Van olyan család, ahol a csaj az IT mágus. Na erre varrjál gombot...)
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.07.22. 13:08:17 -
A fúrás és villanykörte becsavarás között hatalmas eltérés van. A baj az, hogy egy generális megközelítésű témánál E/1-ből nézel folyamtosan mindent. Értelme kb. semmi...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.07.22. 13:02:43 -
Pont úgy túltolod a bringát, mint a másik kollega. -
Renegade #124746 izé, itt azért belevaú, tesztoszteron
egységugarú Janenek kevesebb van
egységsugarú Joenak több
konklúzió: okkal foglal el több négyzetcentit a férfi anatómiája a biosz atlaszban és a a fizikai terhelést sokkal jobban fogja bírni Joe, lehet ezért sem verik a tamtamot a feminácik, hogy ugyanannyi nőt a bányákba (irónia is, meg nem is) :)
amúgy Toxi, létezhet olyan kapcsolat, ahol a srác 50 kiló vasággyal, a nő meg egy 70 kilós ősamazon, ilyen esetben lehet inkább a nő kezébe való az ütvefúró :)
a lényegi dolgokat majd később -
Nem akarok kihúzni semmit - arra próbáltam utalni, amire az egész beszélgetés elején, hogy egyénenként különbözik mindenki, nem pedig nemenként. Ha valaki X dologban ügyesebb (fizikailag alkalmas) és érdekli is, akkor legyen meg a lehetősége az X dolgot tanulni, abban elhelyezkedni, azt akár a munkájában, akár otthonában követni. Ne legyen elzárva senki elől semmi azért mert férfi vagy nő, és ne legyen erőltetve senkire semmi azért, mert férfi vagy nő. Ember és kész. Született készségekkel, és tanult képességekkel.
A készség amúgy szerintem nem tanulható, az vagy van, vagy nincs (mondjuk genetikai dolog) - ha van, akkor a képesség könnyebben tanulható, de ha nincs, és valakit mégis érdekel a dolog, akkor is képes megtanulni, csak több munkával, több idővel. Mondjuk fafaragás - ha valakinek van készsége hozzá, akkor hamar megtanulja, és szép dolgokat tud csinálni. Ha nincs, akkor is lehet belőle jó fafaragó, de nehezebben.
Egy beszélgetés pedig nem is arról szól, hogy egyetértsünk :) Megismered valaki másnak a véleményét, nézeteit, és viszont. Ha ezen túl még valami változik is valakiben (akár benned, bennem, vagy a minket olvasókban), az már csak egy plusz.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 09:18:22 -
ToxiMaxi #124744 Milyen dolgokra gondolsz? Vannak képességeim, amivel szerintem kicsit átlag felett vagyok, más dolgokban pedig átlag alatti vagyok. A jobb képességeimben valószínűleg ügyesebb vagyok egy átlag nőnél de mégis, hogy lehetne ezt lemérni?
Vagy az egésznek az a lényege, hogy kihúzd belőlem azt a mondatot, hogy egy férfi ügyesebb egy nőnél?
Van amiben igen, van amiben nem.
Készség tanulható, affinitás "szerezhető" ha van sikerélmény. Könnyen tudsz azonosulni valamivel, amiben van sikerélmény.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 09:13:06 -
ToxiMaxi #124743 Nem hiszem, hogy egyetértünk majd ebben. Én részben konzervatív elvek alapján fogom nevelni a gyerekeimet. Nekem az jött le, hogy te inkább ehhez a mai "modern" liberális vonalhoz tartozol. Rendben van, én el tudom fogadni azt, hogy nem értünk egyet. -
És mindegy, hogy mi van a lába között? Vagy vannak olyan dolgok, amiket te férfi átlagemberként jobban tudsz/tudhatsz, mint más női átlagemberként?
Vagy inkább attól függ, hogy van-e készsége hozzá, van-e affinitása?
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 09:07:29 -
ToxiMaxi #124741 Ne kiforgatni akard a szavaidat. Én azt mondtam többet nem várok senkitől. Ha én képes vagyok rá átlagemberként, akkor más is ha akarja. -
Többet nem. De mindenkitől elvárod azt, amire te is képes vagy? -
ToxiMaxi #124739 Nem fogja ezt látni. Tőlem biztosan nem (kivéve a főzést).
Én magamból indulok ki. Senkitől sem várok többet mint amire én képes vagyok.
"(és ha nincs is anya meg apa, hanem két apa van vagy két anya?)"
Na ott borulnak a dolgok. Nálunk ez nem lesz.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 09:03:59 -
És ha azt látja, hogy anya sámlit készít neki?
És ha azt látja, hogy apa főzőcskézik?
És ha azt látja, hogy anya megszereli a csillárt vagy a biciklijét?
És ha azt látja, hogy apa pulcsit köt neki?
(és ha nincs is anya meg apa, hanem két apa van vagy két anya?)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 09:01:55 -
ToxiMaxi #124737 Szerintem a gyerek, ha azt látja, hogy az apja fúr farag, akkor neki is megjön a kedve ahhoz, hogy kipróbálja. Ha lesz benne sikerélménye, akkor megjön a kedve hozzá (erőltetés nélkül, ez persze a szülő felelőssége is). Alapvetően az utánzásból tanulunk meg sok mindent.
Hogy később mit csinál, azt persze ő dönti el. Felőlem lehet sminkmester is de ezeket az alapvető dolgokat, amik az élete során hasznosítani tud majd biztosan megtanulja és később megköszöni. Ahogyan én is pl.: nagyapámnak, aki okosan terelgetett a kézügyességet igénylő dolgok felé vagy a sakkozás, bélyeggyűjtés felé. Nem volt erőszak és igaz, hogy bélyegeket már nem gyűjtök de sok dolgot tanultam tőle, amiért hálás vagyok.
Teszem hozzá ha lesz lányom, akkor ő is megkapja ezt az okítást. Sport + alapkészségek. Aztán majd ő eldönti, hogy mihez van kedve.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 09:01:33 -
ToxiMaxi #124736 Nem férfias, hanem egy férfinak értenie "kell" hozzá. Ha a nők is értenek ezekhez az is rendben van. -
"Én vallom azt, hogy minden készség tanulható. " - tanulható vagy tanulandó?
Miért várnád el egy fiútól, hogy X készségeket tanuljon (még akkor is, ha nem fűlik hozzá a foga, nincs hozzá affinitása), és miért várnád el egy lánytól, hogy Y készségeket tanuljon (még akkor is...)?
Miért ne azokat a készségeket fejlessze mindenki, amiben úgy érzi, hogy ő jó tudna lenni? Miért kell az alapján eldönteni, hogy fütyije van vagy puncija, mikor megszületik? -
És miért "férfias" a villanykörte becsavarása? Miért "férfiasabb", mint a pénzügyekkel foglalkozás (pl. adóbevallás elkészítése), az orvoslás, a kamionvezetés, a pilótaság, vagy az építészmérnöki munka? -
ToxiMaxi #124733 A pénzügyeket közösen beszéljük meg, mindketten nagy spórolósak vagyunk, ezért ezzel nincs gond. Adóbevallás az, ami teljesen rá van bízva.
"Ne legyen a fiúkba belenevelve az, hogy fúrni-faragni kell, még akkor is, ha marhára nincs hozzá semmi készségük."
Én szégyennek tartom, ha egy férfi még egy villanykörtét sem tud betekerni! Azt a nőt becsülöm, aki ezeket a férfias dolgokat meg tudja csinálni (nem a villanykörte betekerésére gondoltam). Én vallom azt, hogy minden készség tanulható.
A fiam meg fogja "kapni" ezeket az alap készségeket. Két dolog biztos, hogy "fúrni-faragni" tudni fog, meg a sport. A többit ő eldöntheti.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 08:49:18 -
És rábízod a pénzügyetek végzését (tudva, hogy ebben ő a jobb), vagy azt is te csinálod, mert a kialakult rendszerben régen azt mondták, hogy "pénzhez csak a férfi érthet"? Vagy ez már megváltozott mára? Vajon megbolygatta valaki? Azok a nők, akik szavazati jogot is szereztek, pedig régen a világ dolgaihoz is csak a férfiak érthettek?
És már sokadszor: nem az a lényeg, mindenki azt is csinálja meg, amit te. Normális esetben erről szó sincs. Hanem hogy azt csinálhassák meg tanulhassák, amihez készségük, képességük van. Ne legyenek elzárva a fúrás-faragás elől azért, mert lányok. Ne legyenek elnevelve gyermekkoruktól kezdve attól, hogy mérnökök legyenek, ha az érdekli őket. Ne legyen a fiúkba belenevelve az, hogy fúrni-faragni kell, még akkor is, ha marhára nincs hozzá semmi készségük.
A sztereotípiák alapján történő előzetes beskatulyázással van baj, nem azzal, hogy te fúrsz otthon.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 08:41:30 -
ToxiMaxi #124731 Nálunk ha ügyességről vagy fizikumról van szó mindenben én vagyok a jobb. Kézügyességem, érdeklődési köröm miatt is. Pénzügyi végzettségű az asszony, ezért ezen a területen ő a jobb.
"egyénként bírálj el egyes embereket, ne aszerint, hogy mi van a lába között." Nem én bolygatom a kialakult rendszert, hanem azok (többnyire nők), akik valami miatt változást akarnak. Erre jegyzem meg én, hogy ok, majd ha megcsinálják azt, amit én, majd akkor beszélhetünk róla.
"És ha szerinted utópia valami, és te nem úgy tapasztalsz valamit, akkor máris el kell fordulni tőle? Vagy meg kellene próbálni tenni érte, hogy a gyerekeidnek vagy unokáidnak már talán ne legyen az?"
Ugyan már. Magyarországon, ahol a képviseletek, szakszervezetek a béka segge alatt vannak. Itt legyen változás? Persze felszólalok kirúgnak, milyen jó lesz már. Igen marad a tűrés, amíg az a bizonyos kritikus tömeg összegyűlik de erre még várni kell. Egyénileg nem fog senki kiállni. Persze billentyűzetet lehet koptatni erre de addig, amíg az magyar ember csak ennyit tesz, semmi sem fog változni.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 08:34:22 -
Azért, mert nálatok így van, még nem feltétlenül van így mindenhol. Amúgy miért lenne probléma?
Te fizikailag alkalmasabb vagy rá, de simán előfordulhatna, hogy pl. fugázásban vagy festésben ő az ügyesebb - akkor sem engednéd fugázni vagy festeni, mert ő "nő" te meg "férfi" vagy? És ha ezt engeded, miben különbözik ez attól, hogy éppen akár glettel vagy csempét ver, ha abban is alkalmasabb nálad?
Nálunk a munkahelyen a raktárkezelők és a műszaki személyzet között vannak férfiak és nők is. És az ott dolgozó nők alkalmasabbak erre a munkára (olyan a testalkatuk, olyan készségeik és tudásuk van), mint az asztalok előtt dolgozó férfiak (akiknek nincs olyan testalkatuk, fizikai felkészültségük).
Nincs olyan, hogy "minden" és "mindenhol".
Pont ez a lényeg, hogy egyénként bírálj el egyes embereket, ne aszerint, hogy mi van a lába között. Van, amire bizonyos emberek alkalmasabbak, és van, amire más emberek alkalmasak. Nem férfiak és nők, emberek. Igen, vannak tendenciák (genetikailag átlagos izomtömeg, stb.), de nem szabad előre azt mondani valakire, hogy ezt meg ezt nem csinálhat mert nő, vagy azt meg azt csinálnia kell mert férfi. A készségek, képességek egyénfüggőek.
És ha szerinted utópia valami, és te nem úgy tapasztalsz valamit, akkor máris el kell fordulni tőle? Vagy meg kellene próbálni tenni érte, hogy a gyerekeidnek vagy unokáidnak már talán ne legyen az?
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 08:26:32