127612
  • ManoNegra
    Jó, hát elismerem, tényleg erős, ilyet nem kívánok neked, de gondoltam az ilyen toleráns emberkéknek simán belefér, ha meggyalázzák a lányát, mielőtt felgyújtják..

Én sajnos nem vagyok ehhez eléggé civilizált..
  • Zephyr Retiring
    Köcce :)
    Akkor legyen a norvég féle. Picivel több megszorításokkal mint jelenleg idehaza. Azért az nonszensz, hogy színes tv-kért balhéznak, meg télen fűtött cellákért. Ja kérem: nem kell törvényt szegni, hanem tisztességesen fizetésért dolgozni odabent is, és akinek telik rá, az vegyen magának tv-t és fizesse saját maga után a villany és fűtésszámlát is.
    Ha így működne ez a rendszer, mindjárt lehetne bűnözést visszatartó erő is..szerintem.
  • chhaya #124807
    A kérdés:

"A büntetésvégrehajtás terén milyen modellt tartasz követendőnek, ha a skála két végén az USA féle 3 csapás és ehhez vezető hatalmas börönlakó tömeg vagy a norvég féle magyar vagy más szemmel "szanatórium" szerű büntetésvégrehajtást. (Persze ez nagyon elkent kérdés.)

USA, bűnhödjön a bűnös.
    Valahol a kettő között, az USA modellhez közelebb.
    Valahol a kettő között, az norvég modellhez közelebb.
    A szabadságvesztésnek a társadaloma történő visszatérés segítése nélkül nincs értelme, inkább a norvég mintára szavaznék."
  • Zephyr Retiring
    Mobilról nem látom a körkérdést, de a válaszok alapján a halálbüntetés a téma.
    (Apropó mobilon miért nem látom a kérdést?)

Szóval röviden, velősen ahogy szoktam :D
    Életről és halálról egyedül a Teremtő dönthet (bárki vagy bármi is az), élő ember nem. Így hát sem bíróság, sem ítélőszék ebben nem lehet(ne) kompetens.
    Az más kérdés, hogy amennyiben 100%-osan bizonyosságot nyer(ne) valaki bűnössége mondjuk emberölés miatt, akkor nem árt a társadalomból egy időre elkülöníteni, míg őszintén meg nem bánja tettét, majd ha rászolgált rehabilitálni. Ha pedig nem, és a társadalomra továbbra is veszélyt jelenthet a viselkedése, akkor még több időt kell adni neki, hogy átgondolja és mérlegelje a tettét.
    Akad aki észhez tér pár évtized elzárás után. Mások meg nem, de az meg legyen az ő problémájuk amin rágódjanak még egy pár évtizedig, vagy ha szükséges, akár életük végéig is.
    Ha nem ez volt a kérdés, akkor elnézést mindenkitől akit feltartottak soraim.
  • QuippeR
    nem azt kéne inkább remélni, hogy ha veszélyes, akkor nem engedik ki? vagy hogy nem erőszakol meg senkit, ha mégis megteszik? primitív, buta trollkodás ez, semmi más.
  • ManoNegra
    Óriási különbség van aközött, hogy a szomszédom egy kiállhatatlan alak, vagy egy kegyetlen gyilkos, nem is írtam olyat, hogy a nekem nem tetsző szomszédokat kinyírnám, nem szép dolog így csúsztatni.

A civilizáció is mint fogalom, jóval több tartalmat foglal magában, mint amit egy ilyen kérdésre egyszerűen leredukálhatnánk. Csak pusztán éreklődésképpen, az USA nem civilizált ország, nem civilizáció? És Kína, Indonézia, Irán?

Őszintén remélem, hogy ha Mukira a szabadulása után újra rájön egy kis nemi erőszakkal egybekötött gyilkolhatnék, a te lányodat találja meg, nem az enyémet...
  • QuippeR
    senki nem szeretne ilyen szomszédot, de ha másfajta szomszédot sem szeretnél, azt se nyírhatod ki. ez van, úgy hívják, hogy civilizáció.
  • ManoNegra
    Vagy a Százhalombattai gyilkos. Ki szeretne egy ilyen szomszédot?
    Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2017.08.15. 22:03:25
  • kamionosjoe
    A Skálás gyilkos is Bene László hamarosan szabadulhat, róla még a szakértők is azt mondják, hogy újra gyilkolhat.
  • ManoNegra
    Szerkesztettem, ott a link.
  • kamionosjoe
    A nagyon kegyetlen többszörös gyilkosoknak adnám ezt a bűntetést, akik amúgy is tényleges életfogytiglanra ítélnek. Nyilván legyen egy türelmi idő, hogy ne ártatlan embert öljünk meg, de szerintem semmivel se rosszabb, mint valakit a haláláig egy apró cellába zárva tartani, akár évtizedeken át.
  • molnibalage83
    Ki?
  • ManoNegra
    Pedig teljesen egyértelmű, nagyon kegyetlen esetekben csak fel kellene lógatni a delikvenst, már csak okulásképpen is.

Mint például a pirós muki, aki nemsokára rászabadul a társadalomra...
    Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2017.08.15. 21:33:19
  • Fbn Lx
    az usa-beli modellt nem ismerem, meg a norvégról is csak hírből hallottam, de én a büntetés-végrehajtás helyett inkább egy jutalomalapú rendszert támogatnék, amiben minden héten új 18 éves pinát illetve szopást kap az, aki NEM követett el semmilyen bűncselekményt.
    Ha nő, akkor is
  • Freeda Krueger
    Valahol a kettő közt.
  • ToxiMaxi
    USA-ban sem egyik napról a másikra végzik ki az elítélteket. Meg baromi sokba kerül.
  • molnibalage83
    Fiatalkoromban halálbüntetés párti voltam, de már alig tudok olyan helyzetet mondani, ahol értelme lenne. Annyira minősített eseteknél lenne csak értelme, ami itthon gyakorlatilag nincs.

A másik probléma, hogy akik "rajonganak" érte, azok többnyire minden bűncselekményre kis túzlással ezt adnák, mondván "akkor rend lesz". Meg kézlevágás és hasonlók.

Azon is érdemes elgondolkozni, hogy ha gyorsan dolgozó rendszer lenne, akkor a móri esetnél való igaz, hogy nem ártatlan kiscsibéket, de olyanért végezték ki volna a két első körben elítélet embert, aminek a közelében sem voltak. Ilyen sikeres nyomozatni és bírói munka mellett én inkább azt mondom, hogy ezt inkább ne.

Itthon semmiféle realitása nincs amíg EU tagok vagyunk...
  • Renegade
    USA nyilván kilőve, ne felejtsétek el, hogy mi munkát beleraknak abba, hogy börtönbe kerülj, legyen szó bizonyíték elhelyezésről, vagy horror összegű óvadék pitiáner ügyeknél.
    A skandináv meg túl laza, valahol a kettő között.
    Három csapás nálunk is van, ideje lenne korszerűsíteni a börtönöket, legyen is valami értelmük.
  • kamionosjoe
    Halálbüntetés visszaállítására lenne szükség leginkább, akik pedig bekerülnek lehetőleg úgy kerüljenek ki a börtönből, hogy később a társadalom hasznos tagjai lehessenek.
  • molnibalage83
    Új szavazás, most csak ennyire volt időm.
    Az archívumot majd frissítem.
  • Lacee86
    Az a lehetőség kimaradt, hogy párszor égtem le eddig életemben csak. Nem jellemző, mert bár elég fehér bőrű vagyok, és általában a nyaraláskor találkozom először nappal az évben, gondosan bekenem magam, így van ami megvédjen.
  • molnibalage83
    16 éve szinte egyáltalán nem napozom, mert szinte instant leégek. A pofám minden évben 1-2-szer, de nem vészesen. Mikor utoljára leégett a felsőtestem olyan komoly volt, hogy másnap reggel elájultam és bezuhantam a sarokba és 2-3 hétig szenvedtem az utóhatásoktól.

Egyébként nem értem, hogy mi ez a barna bőr fétis... Én inkább elkerülöm a bőrrák lehetőségét, amennyire csak lehet. Látok olyan emberket, akik 20-30 évesek és a minden évben barnulás miatt a bőrük 40+-nak néz ki...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.08.08. 10:06:42
  • Zephyr Retiring
    Sajnos minden évben előfordul. Elég hamar megkap a nap, de gyorsan regenerálódom is.
  • Zephyr Retiring
    Például a kolekalciferol miatt. Akut hiánya számos megbetegedéshez vezethet.
    Persze nem kell feltétlenül délben és 40 fokban napozgatni..
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.08.08. 10:01:31
  • Fbn Lx
    kezdjük ott, hogy minek mennék ki a napra? kurva meleg.
  • chhaya #124784
    Az első nyári strandoláskor általában kicsit leégek, utána már nincs ilyen gondom, csak barnulok.
  • Calver
    olyan vagyok, mintha most másztam volna a kriptából, ennek ellenére nem égek. cserébe barnulni is alig tudok, de egy kevés napozás után kb végtelenített ideig maradhatok kint a tűző napon.
  • kamionosjoe
    Egyszer leégek utána viszont már csak barnulok. Volt egy év mikor fóliasátorba dolgoztam egy nyáron, akkor a végére úgy néztem ki rendesen mint a cigányok.
  • Freeda Krueger
    Régebben évente egyszer,az utóbbi időben óvatos vagyok,sikerül elkerülnöm.
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • Zephyr Retiring
    Ez jó :D
    A lábaim épek, viszont a fogsoromban és az agysejtjeimben így 40 felett már mutatkozhat néminemű hiányosság alkalmasint :P
  • Fbn Lx
    " azt állítva, hogy lúdtalpas vagyok..
    Eltelt több mint 20 év, és máig sem lett igaza"

de csak azért, mert két hétre rá elvitte a vonat a lábaidat
  • Zephyr Retiring
    Még általánosban egy rendszeres iskolaorvosi vizsgálat alkalmával össze kellett vitatkoznom a dokival, mert fel akart írni egy egészségügyi talpbetétet nekem, azt állítva, hogy lúdtalpas vagyok..
    Eltelt több mint 20 év, és máig sem lett igaza
    Ő volt máig az egyetlen doki, aki engem félrediagnosztizált. Ergo: nekem nem kell ilyesmi szerencsére.
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.07.29. 19:20:30
  • kamionosjoe
    Nem használok, pedig kaptam a múltkor a munkás cipőhöz egyet, de kényelmes anélkül is.
  • chhaya #124775
    Néha veszek bőrből készült talpbetétet, a cipő belsejét jól védi a kopástól.
    A lábam miatt nem kell.
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • molnibalage83
    Pontosan ez a kérdés lényege.
  • Fbn Lx
    szerintem az a 600-800km kicsit erős lett, ha a szomszédos országok számítanának egész más lenne az arány
  • Fbn Lx
    heh. egyszer-kétszer előfordult, hogy bezártam az ablakot szavazás után, szóval jók ezek a hülyebiztos kényelmi megoldások
  • Freeda Krueger
    Ritkábban mint évente,gyakorlatilag soha.