127612
  • molnibalage83
    Tudom. Ez igaz is lenne, ha nem több helyen használtam volna a kártyát. Igen, Wales-ben nem voltam, de a jövő tiszta. Készpénz, bye bye. Csak a baj van vele.
  • Dzsini
    Te szoktad mondani, hogy a saját egy mintánkból ne csináljunk statisztikát :)
  • molnibalage83
    Egy hely kivételével UK-ban paypassal fizettem mindenütt.
  • Dzsini
    Jártál volna Walesben :) Ott és Skóciában én még városi kisboltokban is futottam bele ilyesmibe.

Magyarország NAGYON elöl jár a kártyaelfogadás terén világszinten, érintős kártyák elfogadásával pedig világelsők vagyunk (mivel nálunk futott mind a Visa, mind a Mastercard pilot projektje, így sokkal több és olcsóbb érintős POS került ki a kiskereskedelembe).
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.08.27. 17:45:21
  • molnibalage83
    ?????

Angliában, ha akartam volna, akkor nem kellett volna kp. Egyedül a nyilvános budi miatt kellett aprópénzt váltanom. Mindenhol elfogadták a bankkártyát és most nem London közepéről beszélek...

Turistának szimplán olyan kártya kéne, mint egyes rendezvényeken. A saját bankkártyájáról arra pakol pénzt és azzal fizet. Ha elmegy, akkor visszautal és csá.

A hagyományosan borravalós szakmáknak lenne gáz, mert a fizetésüket meg kellene emelni hozzá. Bár kíváncsi lennék, hogy a borravalót hány % vallja be. Viszont egyben kényelmes is lenne, nem kéne borravalózni. Kártya lehúz, csá. Minden benne a költségben.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.08.27. 17:43:40
  • Dzsini
    Stimmt, ebben egyetértünk. Viszont egy ilyesmit nem egy országnak, hanem minimum több, egymással összefogó közösségnek egyszerre kell(ene) végrehajtania (EU?), mert a pozitívumok mellett például a turizmust is kiherélheti, ha egy országban megszűnik a készpénz elfogadása, miközben az oda látogatóknál még nem ilyen egyértelmű a helyzet.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.08.27. 17:41:15
  • Fbn Lx
    egyértelműen ez kellene, hogy legyen a végső cél. Tény, hogy a rendszernek elég nagy a tehetetlensége, de csak a kellő akaratra lenne szükség, az infrastruktúra is csak ennek függvénye. Valójában a kivitelezés már nem lenne különösebben nehéz és mindenképp megérné a költségeit hosszabb távon, főleg, ha végiggondoljuk, hogy mi mindent nyerhetünk vele: nem csak a bérek lennének tiszták és nyomonkövethetők, de például megszűnne a hálapénz gusztustalan rendszere, mert az orvosnak nem lenne módja átvenni a kenőpénzedet, a drogkereskedelmet meg úgy általában a feketepiacot szinte teljes mértékben kiherélné.
  • Dzsini
    Nem ezekről beszélek, és nekik ezentúl se okozna problémát elkerülni a dolgokat, csak úgy, ha a teljes készpénz alapú pénzrendszert felszámolnád. Az pedig láthatóan "senkinek" se áll érdekében, nem véletlenül tették kötelezően ingyenessé a kp. felvételt. Semmiféle infrastruktúra nem áll készen ilyesmire.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.08.27. 16:54:30
  • Dzsini
    A POS százalékba kerül, nem véletlenül létezik még mindig sok helyen, hogy 1-2 ezer forint alatt nem fizethetsz kártyával. Egyszerűen másképp nem tudja kigazdálkodni a költségét. A bankkártyának (melyik nemzetközi cégnél lenne ez a rengeteg kártya?) is van legalább fix, éves költsége. Vagy ezeket is állná az állam? Abban a pillanatban az összes többi szolgáltató beperelné, teljes joggal versenyjog megsértése miatt.

És vannak ilyen települések. Sok. Sok helyen már postahivatal sincs állandó, a Takarékszövetkezeteknek meg jó esetben a megyeszékhelyen és nagyobb településeken van egy-egy fiókja. Óriási költség egy idodát fenntartani és benne egy csomó embert foglalkoztatni azért, hogy heti-havi pár tucatnyi látogatót kiszolgáljanak. Mert abban is biztos lehetsz, ha bármi ilyet bevezetnének, csupán annyit érnének el, hogy az ingyen felvételt kihasználva havonta 1x felvenné a fizetését/nyugdíját (vagy megbízna valakit, hogy tegye meg neki), és továbbra se használna se kártyát, se semmit.
  • molnibalage83
    Az, hogy nyomon követhető a pénzmozgás, tehát nem lehet zsebbe fizetni. Ezért kerülik el a bankszámlát. Mert azon látszana, hogy olyan életvigteled van, amit az adózott jövedelmed nem tesz lehetővé. Tudod, minimálbéres vállalkozó 50 milliós házban...
  • kamionosjoe
    Ilyen nincs, hogy 1 órát kéne utazni valakinek, sok helyen eldugottabb helyeken meg egyenesen mozgó boltok vannak már, ki sem kell mozdulniuk a faluból. Annyi történne, hogy minden mozgó boltos vinne magával egy POS terminált és bankkártyával fizetnének nála. A készpénz a korrupció melegágya, minél kevesebb van belőle annál jobb az országnak.
  • Dzsini
    De minek egy bankszámla egy olyannak, ha soha, semmilyen módon nem megy a bank közelébe? Még bankfiók sincs 1 órányi utazáson belül, nemhogy automata. Bankkártyát se vált ki, mert sehol nem tud és nem akar fizetni vele. A fizetését kézhez kapja, a nyugdíjat a postás hozza neki, aki hetente egyszer jár arrafele.

Milyen közvetett hatása lenne a gazdaságra azon felül, hogy rengeteg pénzt kell az államnak kiszórnia azért, hogy ... miért is? Hol hoz ez vissza bármit is adók formájában?
  • kamionosjoe
    Nem az átlagpolgárral szívóznának, hanem rajtuk keresztül lenne megkeresve az a vállalkozó aki ezt a fekete/szürke foglalkoztatási rendszert fenntartja. A munkavállalóknak ebből csak előnyük származna. Elég sokan nem gondolnak bele, de majd akkor fognak pórul járni, amikor nyugdíjba akarnak menni és kiderül, hogy nincsenek meg az éveik. A havi 28000 Forintos minimálnyugdíjból éldegélni szerintem nem lesz egy leányálom.

Dzsini: Ha közvetve pozitív hatása van a gazdaságra szerintem akkor már elértünk valamit. Amit kiad az állam a plusz banki költségekre az visszajön adók formájában, tehát kijön az egyenlőség. Akár még úgy is meg lehetne oldani, hogy a "veszteséges" bankszámlák az állami tulajdonú bankoknál legyen, had ne soroljam mennyi bank került az utóbbi időkben állami tulajdonba (MKB, FHB, Budapest Bank...stb).
  • Renegade
    ha a NAV-osok tényleg szívóznának az átlagpolgárokkal, akkor kikeresnék, hogy kik azok akik 100K HUF körül keresnek de mondjuk 200K+t költenek, persze össze is omlana a foglalkoztatási rendszer, azonnal :)
    Ha tippelnem kéne akkor a munkavállalók fele, még mindig a szürke pénztárból kapja a fizuja nagyobbik részét.
  • Dzsini
    Minek? Ha valaki soha nem használná semmire, akkor minek fizessen érte bárki?
  • kamionosjoe
    Amennyi adót beszednek, abból szerintem simán megoldható lenne, hogy mindenkinek legyen egy ingyenes banszámlája amit normál használat mellett kifizet az állam.
    Sőt, ha van itt egy navos, akkor adok egy jó tippet. Össze kell gyűjteni azoknak az adófizetők nevét, akiknek nincs bankszámlájuk, aztán kideríteni, hogy ezek a személyek merre dolgoznak és azokat a cégeket lehet jó sokszor, jó alaposan ellenőrizni, hogy minden rendben van-e náluk. Biztos vagyok benne elég hamar visszaszorulna a feketemunka Magyarországon, ha ez így menne.
  • Lacee86
    Online, bankkártya.
  • Zephyr Retiring
    Már meg is tette. Teljesen nyugodt vagyok.
    Remélem, nem okozok neki több csalódást :)
  • molnibalage83
    Nem vettem szívemre. Számomra érthetetlen, ha valaki pocsékolja az idejét. Ennyi.
  • Fbn Lx
    majd a jóistenke kamatostul megfizeti neked ezeket a hétköznapi hőstetteket, nyugi
  • Zephyr Retiring
    Látom, nagyon a szívedre vetted ezt a sorbanállós heppemet :D
    Talán csak annyi lehet a gondod vele, hogy követendő példának akarod valamiért beállítani magadnak, de mivel téged a (bárhol) sorbanállástól kiver a víz, hát akkor ne tedd :)
    Egyébként egyetlen szóval sem mondtam olyat, hogy mindenkinek birkatürelemmel és rendíthetetlenül sorba kell állnia, ha másként is tud intézkedni. Akkor azt kell tenni, és ennyi.
    Mellesleg a sorbanállás közben is néha egészen jól el lehet beszélgetni idegenekkel. A minap egy idősebb nénike köszönte meg nekem a postán várakozás közben, hogy milyen kedvesen beszélgettem vele, és sajnálkozott rajta, hogy manapság még a saját unokájának sincs öt perce sem arra, hogy beugorjon hozzá és megkérdezze hogy van, vagy nincs e valamire szüksége.
    Ezt az esetet csak amiatt említettem meg, hogy lásd, nem mindig elvesztegetett idő a sorban állás. Néha melegséget is hozhatsz vele valaki szívébe. Ha csak egy rövidke időre is...
  • Dzsini
    De abban is biztos lehetsz, hogy nem érte el a 100%-ot továbbra sem.

Megkapja a munkabérét/nyugdíját, a boltban azzal fizet, a csekket azzal fizeti be a postán, a legközelebbi bankautomata / fiók 1 órára van a városban. Minek neki bankszámla? Minek költsön rá? Miért bonyolítaná az életét vele?
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.08.24. 11:32:40
  • molnibalage83
    2009-es = szerintem eléggé elavult.
    Az is beszédes, hogy kb. ex. KGST országok és olaszban (navajon miért? :) ) nem közelíti a 90% feletti zónát.
  • Dzsini
    Hogyne lehetne. 2009-es adat: Bankszámlahasználat néhány európai országban (a felnőtt lakosság százalékában)

MNB felmérés arról, hogy miért nincs:

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.08.24. 11:26:59
  • molnibalage83
    Lehet élni a mai világban bankszámla nélkül? Még talán az illegális jövedelmet is valaki úgy utalja...
    Egyébként olyat is lehet, hogy sárgacsekken és bankkártyával fizetsz. Epic... :)
  • Dzsini
    Amit meg is teszel, hiszen a bankszámládnak és az utalásnak van valamilyen költsége, ami valahol, valamikor megjelenik. Nem kötelességed neked bankszámlát tartanod, nem kötelességed netbankot (és hozzá internetelőfizetést) tartanod, hogy a csekkfeladást elintézhesd így, tehát ezeknek a költsége része annak, hogy kiváltod a sorbanállást.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.08.24. 11:21:01
  • molnibalage83
    Takarítás nélkül nem lesz tiszta a lakás.
    Sorbanállás nélkül is be lehet fizetni a dolgokat.

Logikalag ez az összeshasonlítás értelmetlen, mert takarításnak alternatívája az, hogy másnak fizetsz, ami azzal lenne egyenértékű, hogy sorbanállásért fizetsz másnak helyetted.

:)
  • chhaya #124862
    A takarítás végére tiszta lesz a lakás.
    A sorbanállás végére be lesz fizetve a csekk.

Mindkettőt lehet másképp is intézni, és mindenkinek más a jó. Lehet értetlenkedni mások módszerei miatt, csak minek. :D A számodra(!) hasznos dolgokat el lehet tanulni, a többire vállat rántani és kész.
  • kamionosjoe
    Nem én fizetem a számlákat, de okosan intézném ha én csinálnám. Az újságot szoktam kifizetni ha épp itthon vagyok, azt ide hozzák a házhoz személyesen.
  • molnibalage83
    Csak a takarításnak van értelme, hogy a lakás tiszta lesz tőle, vizuális tuning és akinek orvosi oka is van arra, még érthető is. A sorbanállás, amit szinte teljesen passzív idő nem értem minben szolgálja az érdekem úgy, hogy a sorbanállás helyére még el is kell menni.

Fura emberek vannak.
  • chhaya #124859
    Ez kb olyan lehet, mint a takarítás. Sokan utálják, van aki fizet is érte, hogy valaki megcsinálja helyette, mások meg örömmel végzik minden nap, mert az ismétlődő ruti megnyugtatja, kikapcsolja őket. Nem vagyunk egyformák. :)
  • Zephyr Retiring
    Elnézést a félreütött betűk miatt.
    Még szokom az Android billentyűzetet :)
  • Zephyr Retiring
    Különbözőek vagyunk mind. Nem egy a dondolkodásmódunk, de ezzel nincs is semmi probléma.
    Én sem tudok mindenkivel azonosulni, sem megérteni mit miért tesz (vagy nem tesz), de úgy vélem nem is kell.
  • molnibalage83
    Mindennek meg van a saját ideje.

Igen.

A pihenésnek

Igen.

az örömöknek

Igen.

a sorban állásnak is

Nem. A másik kettő elől veszi el az időt. Akkor meg minek?
    Legalábbis az én szemszögemből ezen az érvelésen inkább csak kifejszem.

A többi része a kommentednek meg inkább olyan, hogy nem is kommentálom. Ezt a mentalitást nem is értem.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.08.24. 00:30:13
  • Zephyr Retiring
    Szerintem ez számodra lényegtelen.
  • Zephyr Retiring
    Nem értettél meg.
    Talán az én hibám.
    Mindennek meg van a saját ideje. A pihenésnek, az örömöknek, a sorban állásnak is. Attól, hogy megpróbálod kijátszani az időt, még semmi sem változik.
    De az ellentmondás nem ez, vagy amit korábban írtam, hanem az, hogy az idő amit említesz, valójában nem is létezik. Csupán illúzió, amit mi magunk teremtettünk. Történések és emlékek vannak, na meg a jelen. Az egyetlen dolog, ami állandó amíg élünk. A jelen.
    Amit időnek gondolsz, az máris csak a múlt.
    Ezért is mondtam, hogy bármire van időm, amire csak szeretném :)
  • Fbn Lx
    termelik a pénzt az mlm-edben alattad lévő emberek által eladott arckrémek?
  • molnibalage83
    A sorban állás elpocsékolt idő, mert az nem pihenés és bármi mást lehetne csinálni helyette. Produktívat vagy valódi értékes pihenést. Helyette elheveredhetnél már régen a füvös egy könyvvel vagy csinálatsz bármi mást azzal, akivel akarsz, tolhatod a hobbid, fórumozhatsz, ami csak a szíved vágya.

Az ember azért kényelmes, hogy ne rohajon, mert hülyeségekre pazarolja az idejét, mint pl. sorbanállás és azzal pocsékolni az időt, hogy elmenjen oda, ahova el sem kéne. Valahol vakarom a fejem, hogy akkor ellentmondás nem tűnik fel a kommentedben....

Ha nekem postán kellene fizetni a szarjaimat akkor az alsó hangon 20 perc lenne. A rezsi és albérlet fizetése meg kb. 20 sec. 19 percbe elég sokminden belefér... Hadd ne soroljam fel. :)

Ez pont olyan vicces beszólás volt, mint egy másik fórmon ahol otthoni filmnézés pro és kontra esetén volt aki azt hozta fel, hogy "kimozdul" otthonról. Amkior megkérdeztük, hogy mi a kimozdulás abban, hogy egy kis szoba helyett elutazik egy nagyobba egy csomó olyan emberrel, akivel együtt sem akar lenni, akkor utána csend volt...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.08.24. 00:09:20
  • Zephyr Retiring
    Talán rosszul fogalmaztam..
    Nem a bizalom hiánya miatt nem foglalkozom banki ügyekkel. Szimplán csak jobban szeretem a realitást a virtualizációtól. Magyarul szívesebben intézek bármit személyesen amit csak lehet, mint hogy a neten intézzem.
    Meg ne sértsek senkit (mert nem áll szándékomban) de szerintem a neten intézni bármit is csupán lustaság. Kényelem. Sorban állni bárhol is, a legtöbb embernek macera és idegeskedés. Mindenki csak rohan, sokan azt sem tudják hová és minek.
    Én ráérek ilyesmikre. Nem vagyok az a rohangálós típus. De azért régimódi sem lehetek túlzottan, mert ügyfélkapum már a kezdetek óta van (még az apehnél elintézték nekem) az adóbevallásom is automata (tehát azt is az apeh intézte) és csak ellenőriznem kellett az ügyfélkapun keresztül, hogy nekem is megfelel e úgy, ahogy kitöltötték helyettem :D

A banki pénzügyeimbe inkább bele sem folynék, mert akkor többé már nem csak sznob, de burzsuj is lennék :D
    Legyen elég annyi, hogy néha elég csak karba tenni a kezeimet, bólintani egyet, és máris pozitív irányba emelkednek a bankszámláim :D
    Na persze nem a karba tett kéz miatt, de arra is volt már példa...
  • Fbn Lx
    nekem évekkel ezelőtt kiküldtek egy american expresst, pedig rohadtul nem kértem.
    nem is használtam soha, azóta is az asztalomon van. vajon ha az egyik volt lakótársam milliós hitelekbe vert volna vele, tudnék róla, vagy csak csendben gyűlne a kamat?