127612
  • VRSDM
    vannak gyerekeid?
    szard ki őket egy szarkupacra.
    akkor majd érdekel!
  • Molnibalage
    A műanyagnál nem egészen. Azt még elégetni is jobb lenne, mert szinte a kőolajjal egyező fűtőértéke van. Ha már egyszer sok energiával készen van a műanyag, akkor maradjon csak abban a formában vagy égessük el. Eltemetni a műanyagot kb olyan, mintha a kibányoszott kőolajat belengedéd egy gödörbe. Semmi értelme energetikailag.
  • Ic3 m4n
    Nem, mert nincs a közelben szelektív hulladékgyűjtő.

Salgótarján, így szeretlek! :D
  • Hegi90
    Egyebkent mar azzal is sokat lehet segiteni, hogy nem vesztek bolti palackozott vizeket. A legtobb helyen tokeletes a csapviz is, csak az emberek ma mar lustak szodazni. Ha meg nem tetszik, hogy kloros, lehet venni fillerekert viztisztito kancsot.
  • Hegi90
    A szelektiv hulladekgyujtes/ujrahasznositas sosem arrol szolt, hogy megeri-e vagy sem anyagilqg vagy energiaban. Egyszeruen azert kell, mert annyi szemetet termelunk, hogy nem tudjuk hova szallitani.
  • clio1616v
    mondok jobbat:

van a munkaadód, aki kitermeli a költségedet legyen 750 000 forint, ebből kapsz kézhez olyan 350 000 forintot, a többi megy alapból az államnak, utána a többi amikor elköltöd 27% ÁFÁ-ja megy az államnak szintén; tehát 275 590 forintot költhetsz magadra, ebből mindenféle illeték, dokumentumok, szolgáltatásokért és jogosultságokért szintén fizetsz az államnak illetve az állami tulajdonban lévő cégeknek marad kb. 200 000, amiből éppen fenn tudod tartani magad(lakás, autó, használati tárgyak, ruhák és élelmiszer)... ebből félretenni már nem lehet

végülis jogos elvárás, hogy a hulladékot is szelektáljuk
  • mrzed001
    1, Te mint magánszemély kifizeted a zsírúj palack árát, amikor megveszed ami benne van.
    2, te mint magánszemély szépen elkülönítetten tárolod
    3, te mint magánszemély szépen elsétálsz a legközelebbi szelektív gyűjtőpontba és elkülönítetten kidobod
    Neked ugyebár tiszta ráfizetés.

Akik összeszedik, eladják kínának, meg a kínaiaknak akik csinálnak belőle valamit, nekik meg tiszta haszon (majdhogynem ingyen alapanyag).
    Ez így igen béna.
    Ha itthon lenne feldolgozva (nem elégetve, hanem újrahasznosítva), új terméket előállítva, GYÁRTVA (mert gyárunk már közel 0), akkor a haszna is itt csattanna le, nem csak a költsége.
    Volt talán tv-be, hogy OSBlapszerűket gyárt belőle egy magyar vállalkozó, amiből akár gyorsházakat is lehet felhúzni ... na azt kellene államilag támogatni, erősen.

• Fbn Lx
    egy ilyen új iparág kiépítésében mindig sok lehetőség van, részben gazdasági, részben politikai jellegű, mint az egész globális felmelegedés-mizériában amit annyira meglovagolnak és ami csak az usában közel 10ezer embernek ad munkát. újságírók, lobbisták, kutatók, meg aztán egy felkapott, politikai hátszéllel rendelkező ágazat kutatási tevékenységeibe rengeteg pénzt lehet fecskendezni, ilyen pl. a meteorológia, ahol ezeket a pénzeket amiket globális felmelegedés meg jaj-széndioxid-kibocsátás ürügyekkel kapnak, végül hasznos kutatásokra fordíthatják
    Néha kell egy-két kamu téma amin lehet rágódni és amit fel lehet használni, de az soha, semmiképp nem szokott jövedelmező lenni senkinek, hogy gyökereiben, vagy alapvető átszervezéssel megoldja a problémát, mert egy jól működő folyamatba, pl. hulladékkezelés, sokkal kevesebb ágazatot lehet bevonni és így kisebb pénzek forognak, nem jövedelmező senkinek, a gazdaságot nem tartja életben
  • Fbn Lx
    a szelektív hulladékgyűjtés egyetlen előnye, és szerintem alapvető célja is ez volt, hogy egy ilyen többlépcsőssé tett folyamattal több embernek tudnak munkát adni, ami manapság fontos szempont
  • Fbn Lx
    Az újrahasznosítás sok esetben elég energiaigényes folyamat és valamilyen szinten az is környezetszennyező, ami pont kerülendő a nagy aktív szelektív gyűjtők szemében ugye, ezért csinálják
    és a szelektíven begyűjtött hulladék sok esetben ugyanúgy kimegy mondjuk a kínai üzembe, ahol elégetik, és a levegőbe kerül

ha az újrahasznosítási folyamat rendesen ki lenne építve, megfelelő mennyiségű üzemmel, és az utolsó cseppig lenne felvásárlója a palackozó üzemek, a papírgyárak stb. személyében, akkor talán jobban működne
    De egyébként ez is csak vészmegoldás, az egész hulladékkezelési modell nem itt hibádzik, hanem a vásárlói magatartás befolyásolásán, a tervezett elöregedésen, stb
    amíg az lesz a kapitalista modell, hogy 2évente cseréld le az elektronikus eszközeidet a legkorszerűbbre, vegyél meg minden szart aztán dobd ki, addig egyre nagyobb hulladék lesz forgásban amivel nem annyira lehet lépést tartani, a legegyszerűbb módszer azt elégetni és belepumpálni a levegőbe

Meg majd ha az újrahasznosító üzemek nem fosszilis tüzelőanyagok elégetésével fognak működni, hanem megcsinálják napenergiából, akkor azt fogom mondani, hogy fasza
  • Sir Quno Jedi
    Nem. TE fizetsz a szemétszállításért (ki sem lehet bújni alóla, ha pl. kertes házad van, mert kötelező, bármit is csinálsz, beszedik tőled), ők meg ezen gazdagszanak. Ha azt mondják, hogy fele a szemétdíj pl., ha szelektíven gyűjtöm a hulladékot és látom mi lesz a végeredménye, akkor TALÁN elgondolkodom, hogyan tovább. Az étteremben sem szeretnék én mosogatni, mivel én vagyok a fizetővendég.
  • Pluskast
    Nem értem az eszmefuttatásodat. Miért bénaság? Aki eladja az pénzt kap érte, aki meg megveszi az pénzt csinál belőle.
  • pxxl
    eladom neked a szart, amit a disznók csináltak, te betrágyázod a földet, és a kukoricát eladod nekem, amiből a disznók megint szart csinálnak. ezen mi a bénaság? :D tök logikus üzlet :D
  • mrzed001
    Ugyebár nem az a lényeg, hogy te szelektíven gyűjtsd a hulladékot ... hanem hogy újrahasznosítsák azokat.
    Valamikor régebben láttam a discoveryn egy kis filmet, hogy kiskínaiak felvásárolják a fehér pet (ásványvizes) palackokat, azokat feldolgozzák (nem háztömbnyi böhöm, csak ilyen 1-2 eszterga méretű "kis"gépekkel) ... és a végeredmény amit jópáran vettünk már szerintem kínaiban, a plüss hatású takaró-pléd.
    Na EZ a lényeg.
    Szóval, mi is történik itt az összegyűjtött palackokkal, nekem ezt mondják meg végre pontosan (mert ilyen gyártó kisüzemet ugyebár nem látni kis hazánkban).
    Ha látná az ember, hogy össz ennyi tonnát szedtek össze, abból x ide, y ide lett eladva(-ingyen átadva), amiből xy készült ... akkor lenne értelme.
    Annak, hogy eladjuk a kínaiaknak mi is (mármint ők, mert mi ugyebár ingyé gyűjtjük és adjuk oda, ebből nekik van kizárólag hasznuk), és abból a kínaiak csinálják a plédet és hozzák vissza és adják el nekünk ... igen bénaság.
  • Hegi90
    miért?
  • VRSDM
    Akik azon akadnak fenn hogy mégis egy helyre önti a kukás auto.
    Kérem nézzen utána, milyen technikákkal lehet a "vegyes" szemetet szetvalasztani.

De ezen technikák is csak akkor működnek ha tudják mi van a kosárban.

A koszos óvszerek senki nem akarja lebegtetéssel ujrahasznositani. :)

Aki még nem látja az előnyét a szelektív gyűjtenek primitív. Ember.
  • VRSDM
    Igen, teljes Mértékben!
    Fém - fa - papír - üveg - műanyag - biohulladék
  • Lacee86
  • Pluskast
    Budapesti kedves fórumozótársaknak mondom, hogy jövő év elejétől a fővárosban szelektíven kell majd gyűjteni a hulladékot, ugyanis elindul az FKF házhoz menő szelektív hulladék projektje.
  • jazzy
    Ez igen, nem gondoltam volna, de ment a plusz!
  • pxxl
    Vagy esetleg eleve úgy kellene gyűjteni nem? nekünk is van otthon 3 kuka, 1 papír, 1 műanyag, 1 mindenes. A szelektív kukák meg ott vannak előttünk 20 méterre.
  • immovable
    Ja.
  • Sir Quno Jedi
    +1
  • Fbn Lx
    de még ha ténylegesen működik is rendesen, a szelektív hulladékgyűjtés annyit ér, mit a kemoterápia a végső stádiumban lévő rákosnak
  • clio1616v
    meg nem is az... én turkáljak a szemétben, amikor annyi napbarnította ember kapja a szociális alapon a támogatást a semmittevésért, válogattassák ki velük, hamár egyszer egész nap semmit nem csinálnak, minek pénzelem őket akkor az adómból?
  • kamionosjoe
    Ha mindketten gyöngyösiek és ezt mondják akkor lehet abban a városban tényleg úgy megy. :)
    (#101708; #101727)
  • szabod
    nem igazán, ugyanaz a kukásautó volt, ami az utcánkba is jár, azt meg már láttam eleget, hogy tudjam nincsenek külön tárolói, mellesleg a kukások is mondták, ők sem értik, de ez van...
  • Dzsini
    Annak belül vannak rekeszei, és másik tárolóba teszi a különféle hulladékokat.
  • szabod
    hát láttam már olyat, de felénk még marhára egy kocsi ("natúr" kukásautó) viszi a cuccot... én sem értem így mi értelme van, max a népet szoktatni a szelektív gyűjtésre
  • bardocz
    Az egy kocsi fel van osztva hat részre, és mindent külön helyre pakolnak.
  • Lacee86
    Ú, már a panda meg a koala miatt önmagában megnézném. :D *.*

http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1207147355&no=101720#193
    Köszi!
  • Attila8805
    +1
  • Sir Quno Jedi
    nem, szelektálja akinek hat anyja van
  • georgesmatyas
    Azt hittem csak hülyülsz :D
  • Metalmilitiakid
  • Blum
    [Akiknek esetleg 403 jon be: tegyenek a link vegere egy kerdojelet]
  • kamionosjoe
    Érdemes megnézni hát! :)

Kicsit elkanyarodtunk a témától, de akkor már rakok be pár képet:
    http://i.imgur.com/QBfhH.jpg
    http://i.imgur.com/IFdfZ.jpg
    http://i.imgur.com/ZEZnW.jpg
    http://i.imgur.com/wCqqt.jpg
    http://i.imgur.com/GB48V.jpg
    http://i.imgur.com/Q2vei.jpg
  • daomo
    Vidéki megyeszékhely külvárosában nincs erre lehetőség.
  • Willenbrock
    (Ez nem válasz akart lenni.)
  • Willenbrock
    Nem,egy kukánk van abba megy minden,Hétfőn meg elviszik.(ha elviszik...)Csak amiatt szokott főni a fejem hogy hogy férjen bele az egyheti termés ebbe az egy kukába.