A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Motoroj
Én meg mondom férfiként hogy nem tilos „nõsoviniszta” kérdést feltenni, akár hasonló témában.
Általánosításra meg ha van lehetõség, akkor miért ne, fõleg ha a valóságot tükrözi? Ez olyan dolog hogy nem minden férfi a nõket szereti, de azért jobb esetben mégiscsak.

@#95702: Nem volt hülyeség a felvetés, semmit nem ér a tudás tettek nélkül. Nyilván nem ugyanazt jelenti megfõzni, és fõzni tudni, utóbbi esetben éhen maradunk - csak hogy egy példát mondjak.

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

Ez az egész kérdés elég himsoviniszta jellegû. Mi az, hogy "nõ házimunka"?
21. században szerintem már el kellene hagyni az ilyen általánosításokat. Mondom ezt férfiként.
Az elvárás az elvárás, mindegy hogy a hozzáértést vagy a tettet várod el, vagy akármi mást. Így ab ovo hülyeség volt a #95697 felvetés, ráadásul Kata írásának nem is az volt a lényege.

Motoroj
Pontosan. Az egy dolog hogy meg tudja-e csinálni, az meg egy másik hogy van-e rá idõ vagy akarat.

Persze aki kivonja magát ezek alól, az nem sokkal különb annál, aki eleve nem is ért hozzá, a lustaság is szégyen. Értem ezt mindkét oldalra (csak hogy ne érhesse szó a ház elejét).

Dzsini
Ezért is nyomtam (súlyos kisebbségként) a nem-re, mert szerintem nem elvárás, nem lehetne elvárás (és ezzel tulajdonképpen ellentmondok önmagamnak, akkor még másképp értelmeztem az "elvárás" szót) - az igen, hogy ha olyan a család anyagi helyzete, akkor valaki fõzzön (takarítson, barkácsoljon, stb.) otthon, de hogy milyen a nemi beosztása ezeknek, az igazából lényegtelen - ahogy Kata is írta, mindenki vegye ki a részét a tennivalókból, lehetõleg tehetsége, tudása szerint, arányos mértékben (a szülõk és a gyerekek is). Ha én jobban fõzök a feleségemnél, vagy olyan a munkabeosztásunk, hogy én vagyok úgy otthon, akkor én fogok többször fõzni, vagy akár csak én fogok fõzni. Szerintem ma már nincs igazán olyan házimunka, ami szigorúan az egyik vagy a másik nemhez tartozna, affinitás, tehetség, lehetõség kérdése a dolog (azt ne mondja senki, hogy a mosógépbe a ruhákat belerakni olyan komoly és bonyolult feladat, hogy azt csak egy nõ végezheti el 😊 ).

Persze, amíg a háziasszony tényleg HÁZI asszony volt, addig õ végezte az ilyen munkák egy részét, az otthon volt tulajdonképpen a munkahelye. De tényleg eléggé ritka ma már az egy keresõs családmodell (hacsak nem munkanélküli valaki, de az nem alaphelyzet).

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Calver
nemtõl függetlenül mindenkitõl elvárható h tudjon legalább fõzni. többi részre pedig...
"Férfi vagyok, értek hozzá", vasalást leszámítva, de annak nem is éreztem soha szükségét, h megtanuljam. sütni/fõzni kifejezetten jól tudok, néha még magamat is meglepve <#idiota> javításokat is tapasztalatok alapján tudok improvizálni, na meg modern kicsiny korunkban az internet komoly segítség ebben.
sõt, még ha arról van szó, a határozottan élõ csirkébõl is igen gyorsan csinálok vacsorát, bár lehet pár friss sebbel felvértezve. <#gonosz1>

"The trees move. Do you not see it?"

Lacee86
Valahol a kettõ között. Nem muszáj konyhatündérnek lennie egy nõnek, meg nem várható el, h értsen a varráshoz pl., de azért az alapvetõ nõi munkákkal igen is legyen tisztában. Más kérdés, h a férfinak is illendõ besegítenie olykor.

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

Molnibalage
Nem a megcsinálása volt az elvárás. A hozzáértés megléte és mértéke a kérdés.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kata
Az "elvárás" szón hõköltem meg kicsit. Mindig elfelejtik, hogy senki nem szolga, ha már elvársz valamit, azt viszonozni illik legalább annyival, ha nem többel.
Manapság sajnos igen elterjedt családmodell, hogy a férfi dolgozik napi 8 órában, a nõ is, aztán a nõ otthon még megcsinálja a házimunkát, rendezi a gyereke(ke)t, és még elégítse ki a drága kis férjét is ha az úgy kívánja. Így eléggé egyenlõtlen a mérleg, ezért én az "elvárásokkal" óvatosabban dobálóznék.

Amondó vagyok, hogy mindkét fél értsen a házimunkákhoz és fele-fele arányban csinálják, akárcsak a gyerek nevelését. Egyrészt így fair, másrészrõl a nõnek is több ideje marad a férjére, meg saját magára is odafigyelni. Nem szeretem az olyan hozzáállású férfiakat, akik "elvárják" hogy a nõ ellássa a háztartást, gyereket, de még keressen is pénzt (mert õ egyedül képtelen eltartani egy családot), és akkor még füttyre legyen energiája és kedve szexre és törõdésre is, különben menten besértõdik, hogy ez a nõ semmire se való és elmegy félrekefélni. Azért ez sem járja, nemde? És mégis hány helyen láttam már ilyet...

[/cserf][/fülünyúl]

Dzsini
(csupán egy idézet volt egy õsrégi Commodore Világ levelezési rovatból, én sem tudom mit jelent 😊 )

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

morcosqtya
Nem tudom, magadhoz vagy máshoz képest? 😊

Ezekbõl én a dûznit ismerem (airbrush-os "múltam" miatt)...
Meg a gogyót.
😊

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

Dzsini
Az ciki, hogy tudtam gugli nélkül is, hogy mi a gérvágó? Igaz nincs itthon, a pár éve sarokpolc barkácshoz nem lett volna rossz, akkor tudtam meg, hogy létezik, ráadásul van neve is... de megoldottam nélküle 😊

ahogy a barkácsolás, iparosodás szavai általában, ez is németbõl van

Kérdés: Mit csinálsz, ha a gázplombérban nem szinyál a gogyó?
Válasz: Megszrájbolom a dûznit és plézecerrel ápcungolom a gruzsbájftot.

morcosqtya
😊
Egyik munkatársam szerint: "- Bah!! Viccelsz? Gérvágó nélkül nincs háztartás!!!!"

broman191
Természetesen.

MSI B450M Mortar Max | AMD Ryzen 5 3600 | G.SKILL 32GB DDR4 3600MHz CL16 | MSI RTX 2060 Gaming Z 6GB GDDR6 | 1TB M.2 SSD | 3TB HDD | Thermaltake Hamburg 530W | Acer XFA240 | Win 10 x64

Elvárható, de nem kívánom, h rögtön mesteri szinten csinálja, és én is besegítek ahol tudok.
Csernus doki is azt mondta, h egy sikeres párkapcsolatért minden nap tenni kell. Ha egy férfi csak kihasználja a feleségét, és büszkén kijelenti a haverok elõtt, hogy "én aztán nem vagyok papucs!", akkor ne csodálkozzon, ha pár év múlva válni akar az asszony...

jazzy
Tudok fõzni, mosni, takarítani, vasalni utálok, varrni nem tudok, nagyon gyakran mosogatok.

Viszont sajnos elég analfabéta vagyok a többi dologhoz, nem értek a villanyszereléshez, barkácsoláshoz, tapétázáshoz, csempézéshez, pedig lenne kitõl tanulnom mert apukám ilyen ezermester, sok bútort is csinált, õ rakta le a padlószõnyeget, parkettát, járólapot, fel a csempét, tapétát, õ festett ki, gipszkarton, villanyszerelés, minden úristenhez ért, úgyhogy szégyellem is magam, hogy ilyen mihaszna vagyok ezeken a területeken...
Dzsini
Ez teljesen igaz, régiófüggõ is a dolog - én eléggé város- (és lakótelep- )lakó vagyok ahhoz, hogy a tûzrakás számomra bõven "extra" tudás, ahogy pl. egy gázpalack kicserélése is, pedig ahhoz is volt szerencsém (és biztosan van itt a fórumon is olyan, aki még nem is látott cserépkályhát, gázpalackos tûzhelyet) 😊

Villanyszerelés nálam is megáll mondjuk egy csillár felszerelésénél vagy egy hosszabbító megbütykölésénél, biztosítéktáblát már nem állok neki kicserélni, aminek viszont neki merek kezdeni, azt elég biztonságosra meg tudom csinálni 😊
De - ahogy lent is írtam - ha nincs rá szüksége, mert anyagilag pl. megengedheti magának hogy ne tudjon fõzni, akkor nem kell - nem lesz tõle rosszabb ember. Nekem is furcsa, de mi soha nem éltünk ilyen anyagi körülmények között, nekem természetes volt, hogy összeszedtem egy alapfokú fõzõtudást, nem esek kétségbe, ha egy kupac alapanyag közelébe kerülök, ha nagyon kell még egy tyúkot/nyulat is le tudnék vágni, megtisztítani - bár szívesebben veszem meg konyhakészen.

Motoroj
„egy cserépkályhába tûzrakás már nem”

Szerintem meg de.

Legalábbis mifelénk égõ ha valaki nem ért ilyen dolgokhoz.
Az hogy fõzni nem tud egy nõ (de még férfinál is), nagyon durva kategória.

Mondjuk túlzásba sem kell esni, aki nem ért mondjuk a villanyszereléshez, az ne kókányoljon, volt szerencsém ronda megoldásokhoz.

chhaya
Valamilyen szinten értenie kell hozzá, nagyon luxus ill. életképtelenség nem tudni az alap dolgokat.
De tekintve hogy manapság a nõk is dolgoznak, a férfiaktól is elvárható, hogy besegítsenek a házimunkában.

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

Dzsini
Azért ne lepõdj meg, ha valaki nem tudja, hogy az olyasmivel mit kell kezdeni, és megvár/felhív valakit, aki "megjavítja" 😊
(egyetemen lakótársam volt ilyen technikai analfabéta: amikor egy hosszabbítónak cseréltem ki a villanydugóját (régi típusú ház, földeletlen aljzatokkal) felmerült a kérdés, hogy vajon az a hosszabbító ott az ölemben meg fog-e rázni ha szétcsavarozom - én meg nézegettem, hogy a legközelebbi konnektor olyan 3-4 méterre van tõlem, vajon hogy juthat ebbe feszültség? Emellett számítógépet gond nélkül tudott összerakni, de ilyesmi soha nem került a látóterébe - ezért írtam, hogy a "klasszikus" házi- házkörüli munkába ez is belefér szerintem - egy cserépkályhába tûzrakás már nem 😊 bár én azt is megtanultam ifjúkoromban nagypapámtól)

immovable
Bizt nálunk megoldva. Minden szobára van külön a kapcsolókra és külön a konnektorokra egy-egy automata bizt, max felkapcsolni kell újra. 😊
Dzsini
Szerszám a vasaló is és az edény is a fõzéshez (pl. egy kukta vagy egy serpenyõ) 😊 - Persze, új lakás berendezésekor lassacskán össze kell szedni mindenfélét, de ez is ugyanúgy beletartozik számomra.

Molnibalage
Ennél meg az a szûk keresztmetszet, hogy van -e szerszám. Ez a bibi, mikor az ember elköltözik otthonról. A pincébe lemagyek és 99%, hogy találok megfelelõ szerszámot, csavart, bármit, ami kell kisebb buhermunkához. Lelép az ember és hirtelen semmije sem lesz...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

immovable
Hát ja, csak a kérdésben klasszikus házimunka van, azért szorítkoztam erre. 😊
Dzsini
Ha ilyen széles spektrumról van szó, én hozzácsapnám még azt, hogy be tud verni egy szöget a falba (esetleg fúrni egy lyukat), vagy mondjuk meghúz egy kilazult csavart valahol, kicserél egy izzót/biztosítékot... egyik sem bonyolultabb, mint normálisan kivasalni egy inget.

Molnibalage
Ami még számomra durva, hogy életemben alig pár inget vasaltam, azt is sok sok éve. Inkább anyám csinálja, mert ahogy õ fogalmaz "szenvedés nézni" ahogy csinálod fiam. 😊

Molnibalage
Szomomra a varrás/szabás az, ami kicsit kritikusabb. Anyám otton n+1 függönyt, varrt, összes ruhámat õ igazíotta rá. Ha ezt mindig egy szabónál kellett volna eljátszani....

immovable
Alap dolog szerintem, hogy egy-két levest, vagy fõzeléket meg tudsz csinálni, ismered az alap fûszereket.
Takarításnál, tudod hova kell mondjuk domestos, hova nem, a wc-t nem csak belülrõl takarítod le hetente, hanem kívülrõl is a víztartállyal együtt, tudod, hogy külön mosod a fehéret, külön a feketét, és külön a színeset, illetve azokat milyen hõfokon. Szerintem ilyesmi. Persze amit felsoroltam az messze nem a teljes spektrum amit a házimunka takar.
Dzsini
Virsli, zacskós leves 😊

(komolyabban: szerintem fõzelék, pörkölt, egyszerûbb húsok sültjei és köretek - ez nagyjából szerintem elvárható mindenkitõl nemtõl függetlenül, ha olyan anyagi helyzetben él a háztartás, hogy nincs lehetõség csak rendelt ételbõl élni. Ha van rá lehetõsége, akkor lényegtelen, ruhát sem készítünk már otthon, a fõzés sem "kötelezõ" igazából, ha nem kényszer a megélhetésnél)

Szerintem igen.

Persze ez az én olvasatomban nem jelenti,hogy ezeket csakis kizárólag Õ végzi el mindig. Nem árt ha egy férfi is el tudja magát látni és ha nincs nõ a háttérben akkor nem igénytelenedik el.
Személy szerint tudok fõzni (na mondjuk nem receptkönyv szintû tudás van a fejemben,de legalább tudok improvizálni 😄),vasalni,varrni meg a többi. Sõt..még a hajamat sem vasalom és nem hordok pár számmal kisebb nõi farmert. <#hawaii>

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Molnibalage
Na de mi az alap dolog? Nálam ez nem derült ki. Pl. fõzés terén mi az alap szint?

Fõztem már én is egydül otthon néhányszor - én mércémmel mérve - komolyabb dolgokat, csak 3-szor lassabban, mint anyám és kétszer nagyobb felfordulással.

Egyébként csapatmunka kell, hogy legyen otthon, de egyértelmûen gáz ha a nõ nem tudja az alap dolgokat.
Én is el tudom végezni az alap dolgokat. Semmi ördöngösség nincs benne.

ocskoszilard
nem csak a nõktõl, férfiaktól is elvárható, szerintem elég alapvetõ dolog az, hogy rendet rakunk magunk körül meg fõzünk magunknak

Molnibalage
Valójában azt is be kellett volna írnom, hogy te mennyire értesz hozzá.

Szavaztam egy igen+nem-et, hogy örüljetek.

predator1982
hát valahol a kettõ között.

azért erre szavaztam, mert a mai világban ha egy nõ dolgozik szerintem nem megy másképpen, csak ha a másik is besegít. összességében viszont egyet értek abban hogy azért az elég ciki ha egy háztartást nem a nõ vezeti....az én párom ha õ van otthon és én dolgozom megfõz, és finomakat:-) csak mondjuk utána több dolgom van a konyhában...a mosást berakni meg a mosógatógépet elindítani még 12 órás meló után is megy, úgyhogy megoldható. a takarítás meg a szabadnapokra marad

pred

Erre a kérdésre:
Szerinted elvárható az ma, hogy egy nõ tudjon fõzni és értsen a "klasszikus" nõ házimunkákhoz?

Hogy lehet ezt válaszolni?
"Férfi vagyok, értek hozzá."

o.O
Ez egy eldöntendõ kérdés, igen vagy nem a válasz rá.

NEOreg3
értsen hozzá

tudok szendvicset csinálni

nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(

tigeroo
mindenhez jó ha ért az ember egy kicsit.

hogy egy nõ ma tudjon fõzni? én szégyelném magam ha ilyen alapvetõ dolgokat nemtudnék (most nem a nemeket kell nézni), hanem egyszerûen hogy felnõtt önálló ember aki ennyit se tud megcsinálni? persze helyzetfüggõ, ha annyira rokefeller lennék hogy vehetném a kaját minden napp akkor sztem én sem fõznék.

ismerõseim között nincs is ilyen "lusta" nõ. meg általában aki nem ért hozzá az még anyuapu kényelmét élvezi

mosás, fõzés, teregetést megcsinálom, takarítani + mosogatni viszont már nanyira nem szeretek.
Férfi vagyok, értek hozzá.

Alapvetõen rend és tisztaságmániás vagyok, szeretem ha a környezetemben minden rendben van, sütni és fõzni meg szeretek, és tudok is.

De ennek ellenére egy nõtõl is hasonlóképp várnám el az efféle magatartás formát és rendet ahogyan saját magamtól.
immovable
Férfi vagyok értek hozzá, de azért elvárható, hogy a nõ is értsen hozzá, vagy ha nem, hajlandó legyen megtanulni. Legegyszerûbb ha beosztjuk.
Én sosem fõzök, utálom a "konyhát", asszony viszont szeret és ért is hozzá. Tehát nálunk pl. övé a konyha én meg inkább takarítok. Ez van télen. Nyáron övé minden, mert sok a kerti munkám.
Büdös Bohóc
Elvárható + valamennyire értek hozzá

(de az is elvárható, hogy a férfi is értsen hozzá. Otthon is meg máshol is láttam, hogy van tipikusan egy közös "étlap" egy családban, aminek egy részét a nõ szokta meg tudja jól fõzni, van amit meg a párja)

\"kiskirája helyesen bocs, hogy kijavítalak...\" You could be Hoffed

Van bármilyen fóbiád, még ha igen enyhe szintû is? ==>> Szerinted elvárható az ma, hogy egy nõ tudjon fõzni és értsen a "klasszikus" nõ házimunkákhoz?
morcosqtya
a kutyától félek, a vértõl hányok, mindig lenéztek engem a lányok... 😊
akinek új...

Motoroj
Az újkori és jelenkori kultúrarombolástól félek, abba sok minden beletartozik.

Calver
enyhe tériszony, bár igazából csak akkor jön elõ, ha nincs "stabil talaj" a talpam - Eiffel toronyból/kilátókból halál nyugodtan bámulok ki, de egy galériára felvezetõ, rozoga, korlát nélküli lebegõ lépcsõn másodpercek alatt 200 lesz a pulzusom. szerencsére azért egy stabil, széles fokokkal megáldott létrára még simán felmegyek...

"The trees move. Do you not see it?"

Willenbrock
A tûktõl és a vérvételtõl viszolygok.Egy kis szociofóbiám is van,nehezen viselem ha sokan néznek,pláne ha egyszerre.

Kígyóktól,pókoktól félek. Nézni imádom õket,de ha rajtam van/vannak attól hülyét kapok.
Tavaly a sulinkban volt valamilyen tökömtudja milyen világnap alkalmából rendezett bemutató,ahol többek között volt egy gyönyörû szép Boa (vagy piton?) kígyó is. Kezdetben csak nézegettük,aztán a gondozója úgy döntött,hogy kiveszi. Majd a nyakamba rakta..kis híján összehugyoztam magam 😄

Ezenkívül még tartok attól,hogy a jövõben sikertelen leszek (már ami az anyagiakat illeti) és lévén,hogy Abszurdisztánról van szó,úgy gondolom hogy a félelmem nem alaptalan :/
Úgyhogy most technikumon tanulok mint az állat <#idiota>

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

ressy14
Valami olyasmi, csak a legtöbb esetben a hátrányos megkülönböztetés indokkal társul.

Ilyen fóbiát meg nem találtam. De akkor a tied a leghelytállóbb 😊

Dum spiro, spero.

clio1616v
te a hátrányos megkülönböztetésrõl beszélsz, nevezzük akkor ezt diszkriminofóbiának

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)