A nagy szavazó topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"
Az "élet visszaterelt" állítás pedig a saját felelõsség elhárításának a legegyszerûbb és legkényelmesebb módja, nagyon könnyû egy kívülállóra fogni a történéseket, körülbelül egyenlõ azzal, hogy az eseményekért kizárólag "õket", illetve "azokat" terheli a felelõsség, azzal kiegészítve, hogy az "életet" nem tudod megverni, ha találkoztok.
Egyébként én halhatatlan vagyok. Egyelõre.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Aztán hogy van-e elõre megírt sorsunk, arra nem esküdnék meg, de a saját életemre visszatekintve úgy gondolom most perpillanat, hogy van egy kijelölt utam, amin végig kell mennem, ha megpróbáltam eltérni tõle, valahogy az élet mindig visszaterelt.
1. Nem fogok lõtéren dolgozni.
2. Nem jó dolog a csapossal kötekedni.
★★★★★
Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu
A valóság ütõerén / Valóságfeltáró riport
2002 november
Szereplõk: Bajor Imre, Kern András, Mikó István.
Determinisztikus lefolyás = meghatározott, eleve eltervezett eseménysor vagy kimenetel. Két formája a leírható, jósolható (mat. értelemben függvénnyel leírható) és a nem jósolható (közelíthetõ kaotikus determinisztika)
Indeterminisztikus =/= nem jósolható folyamat.
különböztesd meg:
A determinisztikus és leírható folyamatot
A determinisztikus kaotikus folyamatot (nem jósolható, nemlináris dinamikus rendszer)
A nemdeterminisztikus (igazi véletlen szerepe) rendszert (kvantummechanikai jelenségek, bomlás)
Azaz a fogalmakat nézd át újra, így csak tévutakra tévedsz.
olvasnivaló
A émában a populációdinamikát hozzák fel, ha tanultál szünbiológiát az jó alap ide (K és r-stratégista fajok pop.dinamikai görbéi)
Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.
Nem vagyok benne biztos, hogy a fenti megállapítás helyes-e. Ha egy leírás helyességén jóslási képességét értjük, akkor azt hiszem igen, mert az elsõ esetben még csak annyit jelentene, hogy kis hatékonysággal jósló elméleteink vannak (noha nincs kizárva, hogy a jelenség véletlenszerû, és nagyobb jóslási hatékonyság nem is érhetõ el). A második esetben mivel megvan a tökéletesen jósló leírás, ezért akármennyi rosszabb hatásfokkal jósló leírást készíthetek még, magáról a jelenségrõl tudhatom, hogy adható pontosan jósló leírás, azaz a jelenség nem véletlenszerû.
Viszont azt nem látom, hogy magáról az adott jelenségrõl kijelenthetõ-e valaha is, hogy biztosan determinisztikus, hiszen ez a tökéletes jóslás minden esetre gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Ekkor pedig ami marad, az egy nagyon jól közelítõ (determinisztikus) leírás - ugye az indeterminisztikusnak hitt jelenségeknél maga a leírás is indeterminisztikus lesz. Kicsit úgy tudom szemléletessé tenni, hogy a valóban/magában determinisztikus jelenség "pontszerû" értékkel bír, míg a valóban indeterminisztikus egy kör jellegét mutatja, amin belül bárhova kerülhet. Mint egy elõre kilyuggatott, és kemény anyagból készült darts tábla vs. egy lyukak nélküli, de lágy anyagúhoz képest. Az elsõ eset szakaszos, a második folytonos. A determinisztikus világ olyannak tûnik, hogy mindig sikerül ugyanabba a pontba dobni, mert a szomszédos pontba nem tud belefúródni a nyíl, és ezen az sem változtat, hogy két "szomszédos" pont közé bármekkora szakaszt (végtelen nagyot is) "be tudok nagyítani", mivel a nyíl maga "átugorja" ezeket a szakaszokat. Egy determinisztikus világban nincs "szórása" a nyílnak. Viszont azt, hogy valójában milyen a világ szerintem nem lehet eldönteni, egyik sem tûnik képtelenebbnek a másiknál, és soha nem lehet detektálni, hogy van-e szórás, mert a pontszerûséghez végtelen nagyítás kéne. Az persze világos, hogy ettõl függetlenül jelenségeknek tökéletes determinisztikus leírásai adhatóak, hiszen rögzített "nagyításban" megállapítható, hogy nincs szórás.
Az érzékelt világban (jelenlegi tudással felmérve) nem kizárólagos a determinisztikus-teleologikus elvek mentén való mûködés, egy vélt "véletlen" is jelen van egyszerre jellemzõje a valóságnak és akár szimultán jelen lehet az egyes folyamatokban.
A "látszólagos véletlen"-re megannyi bizonyíték van (gázok termodinamikája, csapok, esõ, állatok viselkedése stb). Ez azonban nagyrészt kaotikus (tervezhetetlen) determinisztika. Azaz jósolhatatlan DE determinisztikus eseménysor (amire utaltál is a posztban). Káoszelmélet vagy nemlináris rendszerdinamika foglalkozik a kimenetelek jóslásával, az attraktorokkal és a leíró fázisterekkel.
Nagyobb fizikai méretû rendszerek (v. modellek) felõl a szubatomiak felé közelítve azonban csökken az inkoherencia gátló ereje, érvényesül a kvantumszintû indeterminizmus, lassan felborul a kauzális láncolat, megkérdõjelezõdik a létjogosultsága (lsd. pl.: radioaktív bomlás dinamikája).
Ezt vezeti föl a kvantum-indeterminizmus.
Innen érdekes a dolog ha tovább áskálódik az ember fia: vajon a kvantumszintû látszólagos indetermináció valójában egy belsõ determinisztikus (de kaotikus) dinamika eredménye? Meglepõ, de lehetséges... (jelenleg nem ez az elfogadott nézet)
Valójában sem a "véletlen" nem létezése sem pedig a létezése - gyakorlatilag - (jelenleg) nem bizonyítható...
<#alien>#alien>
nyilván õt is utolérheti egy ilyesmi, csak messzemenõen kisebb rá az esélye, itt ez az, ami számít
azért valljuk be nincsenek ugyanolyan életkilátásai egy biztosító kötelet soha nem használó extrém sziklamászónak, és egy már-már paranoid módon óvatos embernek
nyilvánvalóan determinisztikus a világ, ezt már az ok-okozati összefüggések felbonthatatlan lánca is egyértelmûvé teszi. azaz nincs véletlen, csak véletlennek nevezett faktor, ami egyenlõ a körülményekkel és kiváltó okokkal kapcsolatos információhiánnyal emberi részrõl
de ettõl függetlenül még megközelíthetjük a jövõt valószínûséggel azon tényezõk alapján, amiket viszont ismerünk
a megfelelõ szemlélet arra törekedni, hogy az emberekben az agresszió ne ébredjen fel. na ez már igazán vezetõt igényel
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
★★★★★
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
"Winning isn't important. It's the only thing that matters."
És akkor egyszercsak szembejön veled egy öngyilkos apa százzal... :/
Ha valaminek meg kell történnie, az megtörténik.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
ha az agressziót csak mások bántásával tudod kiadni magadból, akkor inkább fojtsd el
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
az elrettentés, példastatuálás nem arra hat, hogy a gondolata se merüljön fel az ártásnak hanem arra, hogy nagyobb törekvéssel igyekezzék elfojtani ezt az indulatot
ez a ki nem adott indulatok és az agresszió felhalmozódásához vezet
ajánlott olvasmány
Más az, amikor elõször szembesül valaki valami rossz dologgal, meg más az amikor benne él. Márpedig nekünk azt mutatják, hogy ilyen körülmények között élünk.
A ********* média hatalma...
Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu
felesleges tenni itt a jókeresztényt, a túlzott empátia idegenekkel szemben senkinek nem segít
ha nem ismered az embert, akivel a tragédia történt, nem az emberre és a tragédiára gondolsz, ha megpróbálod elképzelni, hanem létrehozol a fejedben embereket és helyzeteket, és a fejedben lejátszódott eseményre rámondod, hogy ez szörnyû és tragikus, a fejedben létrehozott karakterekre rámondod, hogy én sajnálom õket
bocsáss meg, ha ehhez nincs épp türelmem
ha sajnálod azt az embert, akit te a fejedben az esemény karaktereként megalkottál, az már egyéni igényed, de hogy nem a tényleges embert sajnálod csak a saját fantáziádon szomorkodsz, és hogy a sajnálatoddal senki nem megy semmire, az fix.
Gyilkosság évente 150 körüli válik ismertté*, 130 ezer halottból (54% szív- és érrendszeri, 27% daganatos okból).
(* 1994: 313, 2006: 174, 2007: 154, 2008: 147, 2009: 139, 2010: 133, 2011: 142 - forrás)
*: évente 2500 ilyen mûtétet végeznek, egyszerû osztással 6,85 jön ki.
Egyébként nem értem, hogy a tudomásul vétel, mirét flegmaság. Én elfogadom azt, hogy a világ ilyen. Pont.
A kérdése meg nem az volt, hogy közeli családtag vagy nem...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
a kérdésre válaszolva: egyáltalán nem érdekel, h tõlem teljesen független kétlábúak hol, hogy és mikor hullanak. tömegbalesetek és újajjdenagy tragédiák sem érdekeltek soha, mert... miért is érdekelne? semmi közöm hozzá.
"The trees move. Do you not see it?"
Félni ettõl függetlenül nem félek továbbra sem.
Ezemfaszol megáll, hogy ez neked közöny. Ha minden nap azért sírnék, mert Afrikában éheznek meg egyebek, akkor 5 perc alatt megõrülnék. Ember, élni kell az életet és nem folyton sírni.
Az élet igazságtalan. Ennyi.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM