A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lacee86
Tavaly és tavalyelőtt voltam 1 hetet Olaszországban nyaralni. Nagyjából ennyi, ami említésre méltó, de remélem, ez a jövőben változni fog.

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

chhaya
Bérkülönbség, nemek közti bérszakadék, gender pay gap, egyszerű gugli keresés, és bárki válogathat a neki tetsző vagy kellően hiteles cikkek, tanulmányok között. Már ha nem gondolja valaki összeesküvés-elméletnek, amivel a feminácik akarják elnyomni a szerencsétlen férfiakat. Persze sokkal egyszerűbb ráfogni, hogy ellentmond egy bizonyos logikának, mint belemélyedni a témába, illetve az egyelemes mintáknak is szívesen hisz az ember, mert hát az saját tapasztalat.

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

molnibalage83

Apropó, igen, az azonos munkát végző nők átlagosan kevesebb fizetést visznek haza, mint a férfiak, de ez főleg magasabb beosztásban számottevő. Létező jelenség, nem városi mítosz)

Hááááááááát.... <#fejvakaras>

A baj az, hogy a legalapvetőbb kapitalista felfogásnak mond ellent. Mert, ha ugyanarraa melóra ólcsóbb lenne a női munkaerő, akkor mindenhol letarolnák a nők a piacot...

BTW a cégnél ahol dolgoztam azonos beosztásban (szinten) levő csajról most már tudom, hogy többet keresett nálam úgy, hogy feleannyi ideje sem volt ott... Persze ez egyelemes minta, és nem azonos területen dolgoztunk a szakágon belül sem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

😊

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Ismét saját példából kiindulva. Nálunk közalkalmazottaknál azonos beosztásban mindenki ugyanannyit keres, nemtől függetlenül. Egy teljesen elnőiesedő szakmában dolgozom, munkatársaim 70%-as nő, a diákoknál még durvább a helyzet mert a jövő fogorvosainak 80%-a nő. Nem gondolná senki. Most éppen Férfi a dékán de előzőleg meglehetősen sokáig nő volt.
Vezető beosztásban is sok nő van. Én nem tudom, hol a tényleges bizonyíték arra, hogy a nők kevesebbet keresnek. Maszek világban, ahol a fogorvosok jelentős része dolgozik meg aztán végképp nem létezik ilyen. Mindenki annyit kér, amennyit "akar".

Nem vagyunk egyformák. Ez tény és ezt el kellene fogadni. Bizonyos munkahelyeken nem azért nincs nő vagy férfi mert nem lenne adott esetben alkalmas rá, hanem mert az átlag nő/férfi érdeklődési körébe ez nem tartozik bele. Kivételek mindig vannak de a nemi sztereotípia mozgatórugója szerintem nem csak a gonosz társadalom, biológiai okai is vannak, hogy ez így alakult és a többség ez ellen nem küzd és jól érzi magát benne, örömet lel abban, hogy meg tud valaminek felelni és nem kényszernek fogja fel. Szerintem.
Dzsini
<a rel="nofollow" href="http://www.easypolls.net/poll.html?p=59733316e4b0522a9e4cdf5c">Aktuális szavazás.</a>
ebbe a sorba a href link után és a > elé írj be egy target="_blank" -et:
<a rel="nofollow" href="http://www.easypolls.net/poll.html?p=59733316e4b0522a9e4cdf5c" target="_blank">Aktuális szavazás.</a>
így klikkre egy új fülön fog megnyílni a szavazás, nem az aktuális fülön
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 17:40:37

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

molnibalage83
Nem értek semmi ilyesmihez sajnos. Az sem tudom, hogy mi az a target blank elem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Hűha régen volt már ennyi hozzászólás itt. 😊

Én 600 km-re szerintem kb. 5 évente megyek ha a jelenlegi életemet nézem, mondjuk szívesen mennék hosszú útra nyaralni többször is.

Molni egy javaslat: kéne egy target blank elemet rakni a szavazós linkhez a bannerba, mert így kaki.

★★★★★

chhaya
Nem kell mindenben egyenlőségjelet tenni a férfiak és a nők közé. Biológiailag nem vagyunk egyformák, ez nyilvánvaló, eltérés van a fizikai felépítésünkben, a hormonháztartásunkban, és gondolom sok más mindenben is, amihez nem értek. Az átlag férfi magasabb, nehezebb és erősebb, mint az átlag nő. Nem véletlen hát, hogy a munkahelyeden téged kérnek meg a nehezebb fizikai munkát igénylő feladatokra. Mondjuk nálunk nincs ilyen, mi is ugyanúgy pakolunk és cipekedünk, mint a srácok, na puff. Nem minden nő várja el, ahogy azt sem várja el minden férfi, hogy a nő takarítson és elé tegye az ételt.

A női egyenjogúságért való törekvések nem is azt akarják elérni, hogy mindenben tegyünk egyenlőségjelet a férfiak és a nők közé. A genderkérdés nem a biológiára, fizikai különbségekre mutat rá, hanem a nemek társadalomban betöltött szerepére. Régen sokkal nagyobb volt a különbség, sokat fejlődött azóta a világ, de még mindig nem tűnt el. A mai 21. században teljesen más körülmények és feltételek uralkodnak, sok esetben teljesen haszontalan és káros is a hagyományokhoz ragaszkodni.

Viszont ez nem is azt jelenti, hogy ne élhetne valaki a konzervatív felfogás és hagyományos nemi szerepek szerint (lásd a férfi fúr-farag, barkácsol, megszereli az elromlott holmit a ház körül, a nő pedig háziasszony és gyereket nevel). Ha ez teszi boldoggá, akkor lelke rajta, senki nem akarja megakadályozni. A gendertörekvések arra irányulnak, hogy ha valakit ez nem tenne elégedetté, akkor változtasson nyugodtan. Menjen a nő csempét verni és glettelni, ha ahhoz van affinitása; hadd lehessen vezető beosztásban, építsen karriert és vegyen részt a versenyszférában, ha ahhoz van tehetsége. (Apropó, igen, az azonos munkát végző nők átlagosan kevesebb fizetést visznek haza, mint a férfiak, de ez főleg magasabb beosztásban számottevő. Létező jelenség, nem városi mítosz). Ne kelljen beteljesítenie azt a nyomorult női princípiumot, ha nem akar szülni... Ugyanígy, hadd végezze a férfi a házimunkát vagy a főzést, ha jobban megcsinálja és kedve is van hozzá (én is ismerek ilyet); maradhasson otthon szülés után a gyerekkel, lehessen óvóbácsi, ilyesmik.

És itt jön képbe a gender, mert ugyan mindkét nem kitörhet a hagyományos nemi szerepekből, de ez nem olyan egyszerű. Nagy a társadalmi nyomás arra nézve, hogy mindenki maradjon a helyén és tegye azt, amire rendeltetett. Például a vezető beosztásban a nőket a férfi beosztottak hajlamosak kevésbé komolyan venni, mintha férfi irányítaná őket, megkérdőjelezik a hozzáértését, félbeszakítják őket, satöbbi. Ugyanabban a munkakörben dolgozó nőt kevésbé tartanak kompetensnek, mit a férfit (ez általában infós és műszaki területen jellemzőbb). Ugyanígy a férfiaknál: lesajnálják azt, aki otthon marad a gyerekkel (vagy épp hősnek tekintik, a nőt meg leszólják), hiába lenne hozzá több érzéke és kedve, ezért sokan nem is merik meglépni... Vagy épp ha "nőies" szakmában szeretne elhelyezkedni, mint mondjuk óvóbácsi. Mennyire pozitív a közmegítélés?

A társadalmi előítéletek ugyanúgy érintik a férfiakat is, nem csak a nőket. A gender nem is csak a női egyenjogúságért létezik, hanem a női-férfi egyenjogúságért. Mert nőként ugyanolyan pocsék azt hallgatni, hogy nő vagy, ezért ezt meg azt kellene tudnod vagy megtenned... A férfiaknak is frusztráló, ha a nemük miatt feltételeznek róluk valamit, aztán kapnak valami lesajnáló reakciót, mert nem felelnek meg a sztereotípiáknak. Például kollégám sík hülye a kütyükhöz, azt mondom oprendszer, ő meg azt mondja, hogy egészségemre és beszéljek magyarul... Mégis mindenki hozzá fordul(na) tanácsért, ő meg csak nevetgél zavartan, és irányítja hozzám az embereket. (Aztán az illető hozzám fordul zavartan, mert hát én nő vagyok, nem érthetek hozzá, nekem úgysem hisz.) Ezért is verte ki nálam és sokaknál a pink laptopszerviz a biztosítékot.

(Az egész beszélgetésre próbáltam reagálni, csak nem volt kedvem 6 külön hozzászólást írni.)

molnibalage83
Új szavazás.

molnibalage83
Már megint ez a liberálisogtatás, az agyamra megy. Totálisan el lett koptatva, jelentéstartalma kiforgatva és lassan szitokszóként használják emiatt itthon. Ez szimplán józan ész. Te meg - már elnézést - begyöpiösödött konzervatív vagy.

A mai világban nem kell mindenhez érteni, ami egykor férfiasságnak számított. Erre van a szakember, mert a modern világban a specializálódott jók kereső embernek a szabadideje értékesebb, mint hogy sokmindennel maga szarozzon és adott esetben kúrja el. Lehet, hogy én is ki tudnám csempézni a fürdőt, csak sokáig tartana, több hulladékkal járna és a szerszámokat is bérelni kell, stb

Ezeket is jó lenne végigpörgetni...

(Képzeld és pl. nem nagyon tudok szép lyukat fúrni a falba vagy asztaloskodni semmilyem szinten és egy villanykapcsolót sem szerelnék meg. A fater ezekhez ért. A számítógéppel meg a legkisebb gáz esetén is hozzám jön. Én meg ehhez értek. Van olyan család, ahol a csaj az IT mágus. Na erre varrjál gombot...)
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.07.22. 13:08:17

molnibalage83
A fúrás és villanykörte becsavarás között hatalmas eltérés van. A baj az, hogy egy generális megközelítésű témánál E/1-ből nézel folyamtosan mindent. Értelme kb. semmi...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.07.22. 13:02:43

molnibalage83
Pont úgy túltolod a bringát, mint a másik kollega.

izé, itt azért belevaú, tesztoszteron

egységugarú Janenek kevesebb van
egységsugarú Joenak több

konklúzió: okkal foglal el több négyzetcentit a férfi anatómiája a biosz atlaszban és a a fizikai terhelést sokkal jobban fogja bírni Joe, lehet ezért sem verik a tamtamot a feminácik, hogy ugyanannyi nőt a bányákba (irónia is, meg nem is) 😊

amúgy Toxi, létezhet olyan kapcsolat, ahol a srác 50 kiló vasággyal, a nő meg egy 70 kilós ősamazon, ilyen esetben lehet inkább a nő kezébe való az ütvefúró 😊

a lényegi dolgokat majd később

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Dzsini
Nem akarok kihúzni semmit - arra próbáltam utalni, amire az egész beszélgetés elején, hogy egyénenként különbözik mindenki, nem pedig nemenként. Ha valaki X dologban ügyesebb (fizikailag alkalmas) és érdekli is, akkor legyen meg a lehetősége az X dolgot tanulni, abban elhelyezkedni, azt akár a munkájában, akár otthonában követni. Ne legyen elzárva senki elől semmi azért mert férfi vagy nő, és ne legyen erőltetve senkire semmi azért, mert férfi vagy nő. Ember és kész. Született készségekkel, és tanult képességekkel.

A készség amúgy szerintem nem tanulható, az vagy van, vagy nincs (mondjuk genetikai dolog) - ha van, akkor a képesség könnyebben tanulható, de ha nincs, és valakit mégis érdekel a dolog, akkor is képes megtanulni, csak több munkával, több idővel. Mondjuk fafaragás - ha valakinek van készsége hozzá, akkor hamar megtanulja, és szép dolgokat tud csinálni. Ha nincs, akkor is lehet belőle jó fafaragó, de nehezebben.

Egy beszélgetés pedig nem is arról szól, hogy egyetértsünk 😊 Megismered valaki másnak a véleményét, nézeteit, és viszont. Ha ezen túl még valami változik is valakiben (akár benned, bennem, vagy a minket olvasókban), az már csak egy plusz.

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 09:18:22

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Milyen dolgokra gondolsz? Vannak képességeim, amivel szerintem kicsit átlag felett vagyok, más dolgokban pedig átlag alatti vagyok. A jobb képességeimben valószínűleg ügyesebb vagyok egy átlag nőnél de mégis, hogy lehetne ezt lemérni?

Vagy az egésznek az a lényege, hogy kihúzd belőlem azt a mondatot, hogy egy férfi ügyesebb egy nőnél?
Van amiben igen, van amiben nem.

Készség tanulható, affinitás "szerezhető" ha van sikerélmény. Könnyen tudsz azonosulni valamivel, amiben van sikerélmény.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 09:13:06
Nem hiszem, hogy egyetértünk majd ebben. Én részben konzervatív elvek alapján fogom nevelni a gyerekeimet. Nekem az jött le, hogy te inkább ehhez a mai "modern" liberális vonalhoz tartozol. Rendben van, én el tudom fogadni azt, hogy nem értünk egyet.
Dzsini
És mindegy, hogy mi van a lába között? Vagy vannak olyan dolgok, amiket te férfi átlagemberként jobban tudsz/tudhatsz, mint más női átlagemberként?

Vagy inkább attól függ, hogy van-e készsége hozzá, van-e affinitása?
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 09:07:29

Ne kiforgatni akard a szavaidat. Én azt mondtam többet nem várok senkitől. Ha én képes vagyok rá átlagemberként, akkor más is ha akarja.
Dzsini
Többet nem. De mindenkitől elvárod azt, amire te is képes vagy?

Nem fogja ezt látni. Tőlem biztosan nem (kivéve a főzést).

Én magamból indulok ki. Senkitől sem várok többet mint amire én képes vagyok.

"(és ha nincs is anya meg apa, hanem két apa van vagy két anya?)"

Na ott borulnak a dolgok. Nálunk ez nem lesz.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 09:03:59
Dzsini
És ha azt látja, hogy anya sámlit készít neki?
És ha azt látja, hogy apa főzőcskézik?
És ha azt látja, hogy anya megszereli a csillárt vagy a biciklijét?
És ha azt látja, hogy apa pulcsit köt neki?

(és ha nincs is anya meg apa, hanem két apa van vagy két anya?)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 09:01:55

Szerintem a gyerek, ha azt látja, hogy az apja fúr farag, akkor neki is megjön a kedve ahhoz, hogy kipróbálja. Ha lesz benne sikerélménye, akkor megjön a kedve hozzá (erőltetés nélkül, ez persze a szülő felelőssége is). Alapvetően az utánzásból tanulunk meg sok mindent.

Hogy később mit csinál, azt persze ő dönti el. Felőlem lehet sminkmester is de ezeket az alapvető dolgokat, amik az élete során hasznosítani tud majd biztosan megtanulja és később megköszöni. Ahogyan én is pl.: nagyapámnak, aki okosan terelgetett a kézügyességet igénylő dolgok felé vagy a sakkozás, bélyeggyűjtés felé. Nem volt erőszak és igaz, hogy bélyegeket már nem gyűjtök de sok dolgot tanultam tőle, amiért hálás vagyok.

Teszem hozzá ha lesz lányom, akkor ő is megkapja ezt az okítást. Sport + alapkészségek. Aztán majd ő eldönti, hogy mihez van kedve.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 09:01:33
Nem férfias, hanem egy férfinak értenie "kell" hozzá. Ha a nők is értenek ezekhez az is rendben van.
Dzsini
"Én vallom azt, hogy minden készség tanulható. " - tanulható vagy tanulandó?
Miért várnád el egy fiútól, hogy X készségeket tanuljon (még akkor is, ha nem fűlik hozzá a foga, nincs hozzá affinitása), és miért várnád el egy lánytól, hogy Y készségeket tanuljon (még akkor is...)?
Miért ne azokat a készségeket fejlessze mindenki, amiben úgy érzi, hogy ő jó tudna lenni? Miért kell az alapján eldönteni, hogy fütyije van vagy puncija, mikor megszületik?

Dzsini
És miért "férfias" a villanykörte becsavarása? Miért "férfiasabb", mint a pénzügyekkel foglalkozás (pl. adóbevallás elkészítése), az orvoslás, a kamionvezetés, a pilótaság, vagy az építészmérnöki munka?

A pénzügyeket közösen beszéljük meg, mindketten nagy spórolósak vagyunk, ezért ezzel nincs gond. Adóbevallás az, ami teljesen rá van bízva.

"Ne legyen a fiúkba belenevelve az, hogy fúrni-faragni kell, még akkor is, ha marhára nincs hozzá semmi készségük."

Én szégyennek tartom, ha egy férfi még egy villanykörtét sem tud betekerni! Azt a nőt becsülöm, aki ezeket a férfias dolgokat meg tudja csinálni (nem a villanykörte betekerésére gondoltam). Én vallom azt, hogy minden készség tanulható.

A fiam meg fogja "kapni" ezeket az alap készségeket. Két dolog biztos, hogy "fúrni-faragni" tudni fog, meg a sport. A többit ő eldöntheti.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 08:49:18
Dzsini
És rábízod a pénzügyetek végzését (tudva, hogy ebben ő a jobb), vagy azt is te csinálod, mert a kialakult rendszerben régen azt mondták, hogy "pénzhez csak a férfi érthet"? Vagy ez már megváltozott mára? Vajon megbolygatta valaki? Azok a nők, akik szavazati jogot is szereztek, pedig régen a világ dolgaihoz is csak a férfiak érthettek?

És már sokadszor: nem az a lényeg, mindenki azt is csinálja meg, amit te. Normális esetben erről szó sincs. Hanem hogy azt csinálhassák meg tanulhassák, amihez készségük, képességük van. Ne legyenek elzárva a fúrás-faragás elől azért, mert lányok. Ne legyenek elnevelve gyermekkoruktól kezdve attól, hogy mérnökök legyenek, ha az érdekli őket. Ne legyen a fiúkba belenevelve az, hogy fúrni-faragni kell, még akkor is, ha marhára nincs hozzá semmi készségük.
A sztereotípiák alapján történő előzetes beskatulyázással van baj, nem azzal, hogy te fúrsz otthon.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 08:41:30

Nálunk ha ügyességről vagy fizikumról van szó mindenben én vagyok a jobb. Kézügyességem, érdeklődési köröm miatt is. Pénzügyi végzettségű az asszony, ezért ezen a területen ő a jobb.

"egyénként bírálj el egyes embereket, ne aszerint, hogy mi van a lába között." Nem én bolygatom a kialakult rendszert, hanem azok (többnyire nők), akik valami miatt változást akarnak. Erre jegyzem meg én, hogy ok, majd ha megcsinálják azt, amit én, majd akkor beszélhetünk róla.

"És ha szerinted utópia valami, és te nem úgy tapasztalsz valamit, akkor máris el kell fordulni tőle? Vagy meg kellene próbálni tenni érte, hogy a gyerekeidnek vagy unokáidnak már talán ne legyen az?"

Ugyan már. Magyarországon, ahol a képviseletek, szakszervezetek a béka segge alatt vannak. Itt legyen változás? Persze felszólalok kirúgnak, milyen jó lesz már. Igen marad a tűrés, amíg az a bizonyos kritikus tömeg összegyűlik de erre még várni kell. Egyénileg nem fog senki kiállni. Persze billentyűzetet lehet koptatni erre de addig, amíg az magyar ember csak ennyit tesz, semmi sem fog változni.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 08:34:22
Dzsini
Azért, mert nálatok így van, még nem feltétlenül van így mindenhol. Amúgy miért lenne probléma?
Te fizikailag alkalmasabb vagy rá, de simán előfordulhatna, hogy pl. fugázásban vagy festésben ő az ügyesebb - akkor sem engednéd fugázni vagy festeni, mert ő "nő" te meg "férfi" vagy? És ha ezt engeded, miben különbözik ez attól, hogy éppen akár glettel vagy csempét ver, ha abban is alkalmasabb nálad?

Nálunk a munkahelyen a raktárkezelők és a műszaki személyzet között vannak férfiak és nők is. És az ott dolgozó nők alkalmasabbak erre a munkára (olyan a testalkatuk, olyan készségeik és tudásuk van), mint az asztalok előtt dolgozó férfiak (akiknek nincs olyan testalkatuk, fizikai felkészültségük).
Nincs olyan, hogy "minden" és "mindenhol".
Pont ez a lényeg, hogy egyénként bírálj el egyes embereket, ne aszerint, hogy mi van a lába között. Van, amire bizonyos emberek alkalmasabbak, és van, amire más emberek alkalmasak. Nem férfiak és nők, emberek. Igen, vannak tendenciák (genetikailag átlagos izomtömeg, stb.), de nem szabad előre azt mondani valakire, hogy ezt meg ezt nem csinálhat mert nő, vagy azt meg azt csinálnia kell mert férfi. A készségek, képességek egyénfüggőek.

És ha szerinted utópia valami, és te nem úgy tapasztalsz valamit, akkor máris el kell fordulni tőle? Vagy meg kellene próbálni tenni érte, hogy a gyerekeidnek vagy unokáidnak már talán ne legyen az?
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 08:26:32

Egyébként, amit leírtál az egy nagy utópia, ami sohasem fog megvalósulni. Melóhelyen én sem azt csinálom, amihez a legjobban értek, hanem kb. minden szart, amit rám bíznak. Az időm 10%-ban csinálom azt, amiért anno felvettek.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 08:19:49
"És igen, az asszony glettel és veri a csempét, ha épp ő alkalmasabb rá kettőtök közül"

Elég nagy probléma lenne, ha fizikálisan az asszony lenne alkalmasabb a véséshez. Persze biztos van ilyen is... de én az asszony kezébe nem adnék ütvefúrót, persze kisebb dolgokba segíthet de az igazán fizikális dolgot majd én elvégzem. Mert ez a dolgom itthon. Neki meg a főzés, takarítás, mosás. Persze mindenben segítek, ha megkér de azt, hogy mivel glettelek én választom ki, ő meg a szoba színét és szerintem ez így van rendben.

"És a munkahelyen is - ha nem előítéletek alapján mennének a dolgok - azok "cipelnek", akik fizikailag alkalmasak rá, nem azok, akiknek 1-el kezdődik a személyi számuk."

Fizikailag minden munkahelyen a férfiak lesznek alkalmasabbak. Ezért van az, hogy mindig mi fogunk cipekedni- ugyanazért a fizetésért!

Ha meg alkalmasságról beszélünk, akkor meg pláne nincs helye a nagy feminista mozgalomnak. Van amire a nők kevésbé alkalmasak.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 08:15:26
Dzsini
Alapkészségek terén emberek különböznek, nem bármiféle nemek (férfiak/nők/csillámpónik).

És igen, az asszony glettel és veri a csempét, ha épp ő alkalmasabb rá kettőtök közül (és úgy beszélitek meg), és te főzöl, ha te vagy alkalmasabb rá (és úgy beszélitek meg). Ha pedig két másik ember van egy párkapcsolatban, akkor ők is normális esetben elosztják egymás között a tennivalókat aszerint, hogy melyikre melyikük alkalmasabb, és hogy tartják a legjobbnak a dolgokat. Értelmes emberekként, nem holmi propaganda vagy felsőbb utasítás (konvenció, stb.) alapján.
Nem feltétel, hogy mindenki mindent csináljon*, de mindenki csináljon és csinálhasson(!) olyasmit, amire a képességei, készségei lehetőséget adnak - függetlenül attól, hogy kinek mi van a lába között és kivel bújik ágyba este. Nem arról van szó, hogy mindenkire mindent rá kell erőltetni, hanem hogy senkit nem szabad elzárni semmi elől csupán előítéletek alapján.

*: ahogy említették is, sajnos vannak, akik túltolják ezt, és sajnos hangosak is hozzá

És a munkahelyen is - ha nem előítéletek alapján mennének a dolgok - azok "cipelnek", akik fizikailag alkalmasak rá, nem azok, akiknek 1-el kezdődik a személyi számuk.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.07.22. 07:42:12

Tényleg jó az nekünk embereknek ha mindenáron totális egyenlőségjelet teszünk mindenben a nők és a férfiak között?
Biológiailag meg alapkészségek terén tényleg egyformák vagyunk?

Szerintem nem!

Korábbi példámra visszakanyarodva, munkahelyemen nekem férfiként kell a nehéz zsákokat cipelnem, ha elromlott valami megszerelnem, ugyanazért a fizetésért mint női társaimnak, ugyanabban a beosztásban. Tehát elvárt, hogy én húzzam meg a hátam és legyek táppénzen. Ilyenkor hol marad a nagy egyenlőség?

Másik példa, fürdőszobát burkolunk és szobát festünk. Eszembe nem jut, hogy az asszonnyal veressem le a csempét vagy ő glettelje a falat a létra tetején. Vagy most az a divat, hogy a nő csinálja ezt? Mert akkor szólok az asszonynak, hogy csere, én főzök ő meg fogja a vésőt. Nekem könnyebb lenne, szeretek főzni...

Régimódi vagyok ezért? Az utóbbi pár évben nagyon ezt hangoztatják a nők de amikor (és itt nem a feleségemre gondolok) a gipszes zsákot be kell hozni melóhelyen, hirtelen nem pattannak elő, hogy ezt ők majd intézik. Álszent dolog ez nagyon és hányni tudnék tőle.

Én nem bánom ha a nők ugyanannyit keresnének (már ha ez létező dolog egyáltalán) de akkor csinálják meg ugyanazt a melót és cipekedjenek ugyanannyit és ne legyen az, hogy "lécci segíts már ezt felvinni". Nekem ki segít?
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2017.07.22. 07:29:04
Már miért lenne veszélyes az elfogadás és jogegyenlőség, ez mégis honnan jött?
Ennek az ideológiának nem az elfogadás áll a középpontjában, hanem a diverzitás ünneplése, ami óriási különbség. Egy olyannyira túltolt szörnyeteggé kezdi kinőni magát a genderizmus és az lmbtq, hogy már ott tartunk, hogy kussban ülve ósdi dolog lenne elfogadni a buzikat és a transzikat, az elfogadásból egész játszma kerekedett, aminek mentén mindenki mindenki előtt vizsgázik és vizsgáztat emberségből és morális értékrendből, és igyekszik a morális szelekció csúcsára felkapaszkodni a másságünneplés képmutatására felülve.

Továbbra is úgy gondolom, hogy rendkívül nyomasztó, hogy egy értékvesztett és unatkozó civilizáció kifejezetten erre a kérdésre helyezi ki a frontvonalait, és egy olyan kirekesztő filozófiára épül a korszellem, ami már nem szexuális és rasszalapon diszkriminál, hanem morális alapon, a saját etikai fölényességét hamis támpontul véve.

A nemi sztereotipizálás csak maximum annyira szélsőséges jelenség, amennyire a nemek preferenciáinak és szerepeinek erőszakos összemosása. A sztereotipizálást egy szemmel sem tartom ennél a genderfasizmusnál károsabbnak. Az egész frusztráció, miszerint ha nő vagy, minden téren férfiakkal kell ringbe szállnod és kőkemény versenyben kell velük szemben helytállnod, ideális esetben pedig felülkerekedned nem más, mint a férfias értékek és a versenyszféra iránti fanatikus rajongás, ami túl van pörgetve, és a nők számára elirigyelve. Talán pontosan a korszellem és társadalmi hatások eredményeképp. A popkultúra elkezdte tömegesen ontani magából az "empowered female" hősöket, akik saját terepükön szégyenítik meg a férfiakat, ez lett a társadalom új perverziója. Nem gondolod, hogy a hagyományos szerepek definiálása egy szemmel sem volt jobban megfertőzve társadalmi hatásokkal és korszellemmel, mint a jelenkor eszméje, miszerint a piaci versenyképesség, a dominancia, az irányítás, a vagyon megszerzésének képessége és a karrierista - stratéga elme megfűszerezve egy alapvető pszichopátiás viselkedésmóddal sokkal értékesebb és követendőbb a gondoskodásnál, az érzelmi intelligenciánál, az empátiánál, a kézműveskedésnél, a gyereknevelésnél? Az előbbiek ugye vagány és domináns jellegek, az utóbbiak pedig egy esendő béta jellemvonásai, így az előbbiekben kell a nőknek is ringbe szállnia, és ebbe az irányba kezd hatni egy egyre erősebb társadalmi kényszer. Csak ugye mivel hormonálisan vagyunk különbözőek, nem pusztán kulturálisan, ezért a férfiakban nagyobb, és mindig is nagyobb lesz a versenyszellem valamint a teljesítménykényszer, de sebaj, társadalom-mérnökösködéssel és kvótafeminizmussal mesterségesen elérhetjük, hogy a nők ennek ellenére azonos arányban legyenek informatikusok, politikusok és vezérigazgatók is.
Szóval míg a hagyományos értékrendet európában elsősorban a keresztény vallás formálta, mostanra már a kapitalizmus eszméje teszi ugyanezt.

Utoljára szerkesztette: Fbn Lx, 2017.07.21. 22:46:10
sry, your turn, borzasztó nap volt, puhára főttem, két vonat is megadta magát alattam, holnap egy cimbi esküvője, én már ma csak pihenni akarok.
Utoljára szerkesztette: Renegade, 2017.07.21. 21:41:52

szeretem az ilyen válaszokat 😊

remélem holnap lesz időm válaszolni, de most kb taknyon csúszok, olyan fáradt vagyok 😊
Utoljára szerkesztette: Renegade, 2017.07.21. 21:30:08

chhaya
Néhány hevenyészett reakció, mert én sem vagyok a topon. 😊

Ezt a gender túltolást tényleg sokan úgy érzik, hogy a "normális" heteró embereket kellene alsóbbrendűnek tekinteni... Ezzel kapcsolatban olvastam egy véleményt, amivel nagyon egyet értek: "Én úgy látom, hogy értékrendbeli különbségek ide vagy oda, ezek a sokak által liberálisnak tartott intézkedések nem arra akarnak rávenni, hogy mást értékesebbnek tarts a többieknél, hanem hogy magadat ne tartsd értékesebbnek másoknál. Az, hogy te konvencionális nemi identitással rendelkezel, mint az emberek nagyon nagy százaléka, nem erény, mint ahogy az sem jellemhiba, ha valaki az LMBTQ+ társadalomhoz tartozik. Ezek egyszerű tények. A törekvések nem arra irányulnak, hogy őket a heteroszexuális nemi identitással rendelkező emberek fölé emeljék, hanem arra, hogy társadalmilag egy szintre hozzák."

Szélsőséges vadhajtások minden csoportban vannak, és az a baj, hogy általában ők a leghangosabbak, őket jegyzi meg az ember és azonosítja az egyenjogúságért folytatott törekvésekkel.

Londoni metró: Egy metróhálózat felülvizsgálta régies nyelvhasználatát, és tett egy apró, ártalmatlan gesztust, mert azt akarja, hogy minden utasa jól érezze magát a járatain. Közben ezzel nem árt senkinek, nem károsít meg senkit. Nekem ettől nem lesz rosszabb, van, aki viszont kifejezetten nyer vele. Azt sem gondolom, hogy ezzel bárkit arra bátorítana, hogy hagyja elszabadulni a benne élő csillámpónit. Hogy a transzneműséget sokan mentális problémának tartják, annak valójában kevés gyakorlati köze van ahhoz, hogy a metrón hogy köszönnek az utasoknak. Ez csak egy gesztus, ami annak a hiperérzékeny rétegnek viszont jól esik, mert emberszámba veszik őket.

Sztereotípiák: le velük! Nagyon unalmas, amikor sokadszorra kapom meg indoklásnak, hogy ezt vagy azt kellene csinálnom, mert nő vagyok. Amikor párom pólója gyűrött, és engem vesznek elő, hogy miért nem vasaltam ki? Pedig az a nő dolga! Hogy miért nem főzök minden nap vacsorát? Pedig az a nő dolga! Hogy miért nem ápolgatom a lelkét egy megfázással, bezzeg én egy vállrándítást nem kapok, ha hányok a hasfájástól... De hát ez a nő dolga... 😊 Persze, sok férfinak természetes már, hogy a házimunka közös felelősség, és nem csak besegít vagy elvárja, de messze nem általános, nem ez az alap. Ha ez az új reklámtörvény segít valamennyit abban, hogy halványuljanak ezek a sztereotípiák a köztudatban (pl. nem csak a nő mosogathat otthon boldogan), akkor az jó. Mert ezek a sztereotípiák léteznek, nem kell még a reklámokkal is erősíteni őket. A megvalósításukkal kapcsolatban nekem is vannak kétségeim, hogy kik / hogyan / milyen alapon fogja elbírálni a reklámokat... De a törekvés jó.

Ugyanígy, a gyerekek ábrázolása, illetve a nekik szánt reklámok is elbírnak némi megújulást. Jelenleg nagy vonalakban úgy néz ki, hogy kislányok = hercegnők, barbik, főzőszett, háztartással kapcsolatos játékok, kozmetikai cuccok, körömlakk, csillámpóni, anyámkínja. Kacatok. Kisfiúk = legó, építő- és logikai játékok, autók, fegyverek, kísérletes szettek. Több a kreativitást igénylő, fejlesztő játék. Mit sugall? Hogy a fiúk okosabbak, lehetnek tudósok; bátrabbak, lehetnek hősök. A kislányok lehetnek hercegnők, akiket majd megment a hercegük. Vagy háziasszonyok, ha hercegből nem jut... Hol az egyenlőség? 😊 A társadalmi szerepre nevelés már kisgyerekkorban megkezdődik.

Asszem egyszerre ennyi.

okok

molnibalage83
Akkor gondolkozz még. Délután rakok be majd új kérdést.

ötletem sincs, hogyan lehetne ezt jól megfogalmazni 😞

szedjük szét, legyen elsőre csak LMBT?

hogy lehet azt jól megfogalmazni, hogy a nagyon liberális, valahol a középvonalon billegő, a konzervatív és a vaskalapos is megtalálja a neki tetsző rubrikát?

vagy menjünk mélyebbre?

támogatod a melegházasságot?
támogatod a nemek biológiai és társadalmi különválasztását?
használható-e elsődleges nemi jellegtől eltérően egy WC?
legyen egy negyedik WC típus is (Nő, férfi, mozgássérült, egyéb)?
jó ötlet, az, ha egy 28 éves, férfinek született ember női birkózásban versenyezhet?

hát ezek elég gyengék 😞

molnibalage83
A kérdés javaslatokat továbbra is várom....

Pluskast
Utálom a cigaretta szagát. Beleivódik mindenbe. A ruhádba a bútorokba a kocsidba. Beleivódik a cigiző ember bőrébe, a kezei totál büdösek lesznek a füsttől meg amelyik ujjaival fogja a cigit. A leheletén meg akkor is érezni ha huszonhatszor fogat mosott. Szóval igen, nálam gondot jelentene. Hála istennek a barátnőm nem dohányzik.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Na szerintem:

először is, rohadt fáradt vagyok, szóval nem lesz összeszedett, de ha okosabb vagy mint egy pitypang, akkor visszakérdezel nem támadsz.

Kezdjük az elején, a XIX. század elején beindult valami nagyon klassz dolog, hihetetlenül lassan reagált rá a társadalom, emlékezzetek csak a hatvanas évek reklámjaira, aztán eljutottunk odáig, hogy mindenki egyenlő aki elfogadja a társadalom szabályait. Itt azért már lyukra lehet futni, mert más szabályok vannak Szaud Arábiában és más szabályok Európában. De legyünk önzőek, a mai felvilágosult Európa legyen a mérvadó.

LMBT/Gender szak: klassz, legyen támogassuk, vitázzunk róla, sőt, verjük végig az egészségügyön, hogy azok az emberek akik rossz testbe születnek, kapják meg a legmagasabb adható állami támogatást a nem változtató műtétjükre, ami adható. Melegházasság? Hát, hogy a viharba ne, szeretik egymást, miért ne? Ugyanazok a jogok nekik is mint másoknak. Itt nyilván megint kell a vita a párbeszéd, mert idő lesz amíg mindenki megszokja, hogy előttem a sorba nem csak a szerelmes heteró párocskák csókolózhatnak, hanem a melegek is. Lesz ebből gond? Persze, de bízunk a legjobbakba. Engem borzasztóan fog feszélyezni, de ennyi, nem fogok csúnyán nézni, nem fogok beszólni, viszont alanyi jogon zavarhat, de ettől nem vagyok homofób.

Londoni metró: London Polgármestere (állami szerv) úgy döntött, hogy ezen transzneműk bizony hiperérzékenyek (a lakosság 0,001%) ezért az ő kedvükért szakítunk azzal, hogy engem férfiként a barátnőmet pedig nőként köszöntsük. Éééés ez itt már probléma. A férfitestbe született 6 éves kislány csillámpóni vagyok az nem egy nem, hanem mentális elváltozás, nekik államilag támogatott pszichológust javasolnék, abban az esetben, ha ő ezt végig akarja verni a rendszeren, tehát nem hölgyeim és uram, hanem kedves önök és csillámpónik, üdvözöljük önöket a metrón.

Ez itt már kontra produktív.

Reklámok: természetesen változtassunk rajta, nem esik le a férfi kezéről az aranygyűrű, ha kiveszi a részét a házimunkából, mega cool. Kisfiú tudós, kislány balerina ban, meeeeeh, ha mindkettő tudosnak lesz ábrázolva, akkor az lesz a baj, mert túlzott társadalmi elvárások! Ha ez bekövetkezik (remélem nem), akkor megint csak GG lényeg, hogy lehessen picsogni, de meglátjuk, adjunk neki egy esélyt!

Domináns férfi, "gyenge" nő nem szerepelhet egyáltalán: a kurva anyátok, éljen a fehér meg a fekete, szóval ha a barátnőm klasszikus értelembe vett nő (húzd ki nekem a széket drágám, simi-simi, olyan jó hogy ilyen nagy és erős vagy típusú nő) én meg a hős lovag, akkor a ban miatt bizony ez a típusú pár ki van rekesztve, sérültek a jogaim, és én ettől esélyes, hogy white power náci leszek 😊
Szóval legyen mindenféle, nem ez lenne a diverzitás?

Egészségügy: hol ér véget a szülő joga és hol kezdődik az államé?

Vicces téma ez is, pláne, most, hogy menő vegán fényevőként, anti-vakcinát óbégatni (yep, ez is a túltolt liberalizmus vadhatása), ne feledjétek, az orvos ellenség, mert ő mondja meg a nememet. Szerencsére itt azért vannak jó irányok (vakcina, elvesszük a gyereket , ha hülye vagy), meg vannak elbaszott irányok: kuruzslás, homeopátia támogatott (lásd Svájc), nem kell beírni a nemet a TB könyvbe (Canada).

Testcsonkítás: alanyi jogon megy most (szerintem nem fog változni), ha akarod kiveteted a bordáidat, ha akarod hegyes fülű, szilikonszarvú lehetsz, a technika fejlődik, kívánok Molninak egy cicafülű, nyuszifarkú férfitestben élő furryt közvetlen munkatársnak. 😊 Ez legális lesz, reméljük az nem, hogy én meggyőzöm a nejemet, hogy menjen és "szabad akaratából" vágassa le a szeméremajkait.

Itt még nagyon észnél kell lenni szerintem.

liberálisok vs konzervatívok: örök "harc", már csak azért is mert fiatalon inkább liberális vagy, öregként meg általában konzervatív.

Sajnos ez Magyarországon nehezen bemutatható, mert az Origó eladta magát, szerintem egy egyszerű cikk kapcsán (lemondott a Francia hadügyminiszter), túlságosan nagy a különbség egy Origó és egy 444 között, holott itt nem sérült az újságírói etikett: a hír szent a vélemény szabad. Viszont, a 444 is elbaszta, lásd Trump Svédországos beszédének kifigurázása, de amikor borult a bili és egy Svéd miniszter kitálalt, hogy bizony kozmetikázták a nemi erőszak számokat és elkövetők bőrszínét, akkor ezt "elfelejtették" leközölni.

Svédország most amúgy is teszt ország, ahonnan kibaszott visszás hírek jönnek, ott van egyszer a rendőrség részéről a rohadtul túltolt áldozat hibáztatás (istenem, hogy picsogtak a libsik amikor nálunk volt egy ilyen kampány). Jelenleg harc megy azért, hogy a muzulmánok ne tudják ráerőltetni a társadalomra a saját hülyeségeiket (pl fiuk lányok külön osztály, más ajtón szálljanak fel az iskolabuszra, ilyesmi). Meglátjuk mi lesz, a sok dezinformáció miatt kurvára nem tudjuk mi van ott, hiszen minden migráns vagy Soros vagy Putyin bábja, a magyar sajtó meg valahogy nem találja a helyét.

ja még valami:

anorexia vs dagik: mindkettő egészségtelen egyik se legyen megengedett a reklámokban,mi most az irány? Anorexia ban, dagik welcome, GG

Összefoglalva:

vannak nagyon jó dolgok, de én személy szerint úgy érzem, hogy ha picit is, de jelenleg az az irány, hogy én nem lehetek büszke fehér férfi, aki rajongani akar a barátnőjéért, annak ellenére, hogy támogatom azokat, akik szerint én csak egy himsoviniszta náci vagyok.

nem tetszik, hogy lehet, hogy 5 év múlva a szállodában nem uramnak fognak szólítani, nem tetszik, hogy egy férfi elindulhat női versenyeken és letarolhatja a mezőnyt, nem tetszik az sem, hogy egy 35 éves férfi 6 évesekkel edzhet együtt mert ő úgy döntött, hogy csak 6 éves és ez milyen szupcsi, nem tetszik, hogy az attention hoe magát 27. nemmel aposztrofálja és engem alsóbbrendűnek gondol.

És kurvára nem tetszik, hogy, ha mondjuk Molni (és aggasztóan sok hasonló) első a néven, polihisztorok császára, a világ minden tudásának birtokosa képtelen elfogadni azt, hogy egy társadalmilag, jelenleg érzékeny témában máshogy gondolkodik az maga az ördög, holott pont ugyanazon elv mentén érvel mint a legbigottabb ortodox, fafejű redneck vagy éppen a visongó libsi.

Érthető volt?

Utoljára szerkesztette: Renegade, 2017.07.21. 09:49:52

"Nem a fizikai erő dominál ma, hanem a szellemi..."

Ehhez képest melóhelyen mégis a férfiaknak kell cipekedni...
2 nővel dolgozom együtt, ugyanazért a fizetésért, mégis úgy érzik az én dolgom a nehezebb tárgyak elmozdítása. Ilyenkor hol marad a női egyenjoguságért való küzdelem? Vagy az csak akkor jó indok ha nekik kedvez.

Londoni metró esete meg egy olyan dolog, hogy minek kellett engedni ennek, innentől nincs megállás. Legrosszabb ezzel kapcsolatban az, amit már lentebb is írtak beállsz vagy kirekesztett leszel. Kb. mint a melegekkel kapcsolatban vagy elfogadod őket vagy homofób vagy nincs átmenet csak fekete meg fehér van és egy értelmes vitát nem lehet lefojtatni mert a szent lóról nem lehet rosszat mondani.
chhaya
Mitől lenne veszélyes az LMBT emberek elfogadása? Vagy ha a heterókkal azonos jogaik lennének?
Milyen eszmei hanyatlást okoz nemi sztereotipizálás tudatos kerülése?
Pontosan mit értesz a hagyományos értékek alatt, amit a társadalmi és nemi egyenlőségért való küzdelem kinyír?
Olyan szépen fogalmazol, mégsem mondasz semmit.

molnibalage83
Nem vágom, hogy a csontváz és biológiai eltéréseknek mi köze ahhoz, ami a 444 linkben van... Az, hogy a nő főz stb. sztereotíp szerepek, amik a modern kori társadalomban ökörségek.... A férfi is képes rá ahogy a nő is sokmindenre, amire a férfi... Nem a fizikai erő dominál ma, hanem a szellemi...

Nem értem, hogy a szimplán sztereotíp baromságokat miért mosod össze te is a szélsőségesen femináci és egyéb hülyeségekkel...

LMBTQ közösséget nem ismerem, viszont emberjogilag aggályos, hogy párkapcsolati jellegük miatt egyes jogokból ők nem részesülhetnek, ami pl. az örökösödésnél és társadalombiztosításnál is szerepet kap. Ezeknél mi a fasz köze van ahhoz a jognak, hogy valaki párja nő vagy férfi...? Mert, egyes országok és biztosításnál feleség/férj lehet kedvezményezett és a biztosítás hatálya alá eső. Viszont, ha a melegházasság nincs elismerve, akkor ők szépen kizuhannak ebből. Nemi alapon diszkirmiálod a biztosítási és öröklési lehetőséget? Az igen... Mert ez jelenti. Ennyi erővel hajszín alapján is lehetne...

Erről szól a történet egy része...

Jó lenne ilyen alapon megközelíteni a dolgokat és nem a szélsőséges fröcsögés felé menni, hanem a jog és logika oldaláról. Mert a logikusan gondolkodóknak ez a problémájuk. Azzal én sem értek egyet, hogy ezt más arcába kell tolni, de a fenti alapjon a jogegyenlőség terén azért pörgess át pár ilyen tételt...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.07.21. 01:16:23

Azok az idióta sztereotípiák nagyrészt genetikai különbségeken alapuló társadalmi konstrukciók, amik még egy olyan, a jelenlegihez képest "természetes" módon alakultak ki, amiben minimális volt a társadalom-mérnökösködés. A jelenlegi elfogadás - és diverzitásünneplő liberalizmusnak fontos eleme a tudománytagadásig való elmerészkedés az ideológiai agenda érdekében - hányszor előfordult már a történelem során (kiváló képet ad a jelenség természetéről ez a poszt.

Nagyon meglepőnek tartom, hogy egy világot járó ember ne szembesült volna még azzal az átfogó jelenséggel, amiben az LMBTQ, a harmadik hullámos feminizmus, a gender studies és a befogadás-elfogadás-diverzitás hármasának vallásos ünneplése, a wilkommenskultur kulminálódik, és egy képmutató, szociális érzékenységében egymással versengő frontvonalat hoz létre, ami egyre pofátlanabb és egyre veszélyesebb módon szivárog be a hétköznapi élet minden szegletébe, a nyomában sajátos definíciója szerint elferdítve a szólásszabadság eszméjét. A jelenség attól tartok, hogy már átlépte a kritikus tömeget, és nincs más opció, mint asszimilálódni, vagy kirekesztetté válni az egyre növekvő, önmagát felvilágosultként és intellektuálisként megalapozott kasztból. Ez a hagyományos értékeit elvesztett civilizációnk segélykiáltása egy morális támpontért, aminek sajnos pont a genderfasizmus sietett segítségére, és a 21. század nagy eszmei hanyatlását látom benne.
Utoljára szerkesztette: Fbn Lx, 2017.07.21. 01:12:06
molnibalage83
Nem véleményes. Csak mindenkiez olyan hangnemben beszélek, amit megért és megérdemel. Ennyi. A hülyéktől hamar felforr az agyvizem.

Hááát, első négy szó véleményes,

a többit persze tudom, mint már mondtam régi motoros vagyok (nyilván a lemileset is átfutottam), de te is klisés vagy (én is, néz csak be a HS topikba, na ott én vagyok SJW), viszont ahogy megjelenik SG-n egy hadászati/atomenergetikai/megújuló erőforrás cikk én már szaladok is a popcornért 😊