127612
-
Renegade #125450 merő kíváncsiságból: lámpás zebrán tekerhet át, lámpa nélkülin meg nem? -
Itt nálunk vannak osztott zebrák (ahol jobbról kerékpárosok is áttekerhetnek ülve) de olyan zebrák is akadnak, ahol pirossal áthúzott biciklis ürge van "tolva szabályos" táblácskával..na ott is látni olvasni nem tudó kerékpárosokat ülve áthaladni a túloldalra.. -
Renegade #125448 ez így jó ötlet, kíváncsi vagyok, hogy pl zebrán hányan szállnak le a kerékpárról és tolják át, ahogy azt kell. -
Ha bedobod szavazásnak majd megtudjuk..
Esetleg (ha gondolod) kiterjesztheted a biztonságra a kérdéskört (biciklin, motoron sisak, láthatósági mellény, csúszós jeges úton elsődlegesen használt közlekedési eszközök, rossz látási viszonyok közötti helyzetjelzőlámpa használat/nem használati szokások) vagy hasonló témákkal..így többféle válaszokra is lehetne számítani.. -
Renegade #125446 szerintem még mindig van pár, bár gondolom lényegesen kevesebb, mint mondjuk 10 éve. -
ToxiMaxi #125445 Van még olyan hülye, aki nem köti be magát? -
Következő kérdésra javaslat? Biztonsági öv bekötés? Vagy túl egyértelmű lenne a szavazás vége? -
Sajnálatosan ezeknek az embereknek az előrelátási képességük igencsak hiányosak. Őket az érdekli, hogy most érjék el, a többi nem érdekes. -
ToxiMaxi #125442 Azt én is tapasztalom, hogy Debrecenben lassan fogynak az olyan lámpa nélküli szakaszok, ahol nagy forgalom van és ennek köszönhetően egyre nagyobb/lassabb a forgalom ezeken az utakon. Azt szoktam mondani, hogy lassan a garázsból sem állhatok ki ott is lámpa lesz. Az is tény, hogy a cikkekben említett tehermentesített városokhoz előbb egy olyan közlekedési kultúra is kell, ami képes közlekedni táblák nélkül.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.02.16. 12:26:10 -
Portishead és Drachten - a közlekedési táblák nélküli városok -
ToxiMaxi #125440 Németországban Münchenben jártam kb. 10 éve, ott rengeteg ilyen van, hogy összeeresztik a forgalmat és a kresz dönt. Németek szépen abszolválták ezt a problémát. Ha a résztvevők gyakorlott vezetők és betartják a kreszt, akkor ezzel a megoldással gyorsabban lehet haladni mint azzal, hogy "fél óráig" várok, hogy végre megint rám kerüljön a sor.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.02.16. 11:53:57 -
Igen, ismerek ilyen kerszteződést, az egyik pl. az Egérútnál van, ami egészen vicces. Én félnék arra vezetni inkább átmennék rajta és három jobbakanyar után fordunék rá. Vagy körforgalom kéne... -
Idézőjelben mindegy, hogy teli vagy nyíl a zöld, hanem a forgalom szervezéssel, ütemezéssel vannak itt-ott gondok, hogy pl megkapom a zöldet és kanyarodnék balra , de a szembe oldalon is megkapják így várjam meg míg az egyenesen haladók elmennek és utána kanyarodhatok, de van hogy erre még ráeresztik a gyalogosokat is akiknek szintén elsőbbséget kell adni, na már most ez csúcs időszakban ha nagy az egyenesen haladó autók száma akkor azt jelenti, hogy szabályosan balra kanyarodni szinte lehetetlen csak pofátlanul nyomulni, ez egyszer.
A másik, hogy hiába zöld a lámpa ugyanúgy kell az elsőbbségi szabályokat alkalmazni és esetleg, egy ismeretlen helyen igen sokfelé figyelni, mert nem egyezményes, az egyik kereszteződés ilyen a másik meg amolyan holott kialakulásuk meg azonos.
A gyalogosnak is rossz mert hiába zöld simán elcsaphatja egy autós aki szintén zöld lámpánál hajt csak figyelmetlen vagy nem ismerős arra felé.
Én arra törekednék az ilyen forgalom irányító rendszereknél, hogy ha zöldem van (teli vagy nyíl mindegy) akkor már az elsőbbségi szabályokkal már ne keljen sakkoznom, a cél az lenne, hogy amolyan védett utat kapjak a zölddel, legalábbis szerintem.
-
A telizöldes és nyílzöldes lámpákra gondolsz itt? -
Ezek a rendőrlámpás megoldások is megérnének egy misét.
Nem tudom mennyire magyar jellemző ez a egymás útját keresztező gyalogosnak és autónak is vagy autónak és autónak is egyszerre zöld, én már rég felszámoltam volna ezeket.
Kanadában az ismerősnél annak idején amikor nagyon csavargattam a nyakam egy teli zöldes kanyarodásnál, kérdi mi bajom mondom nézem nincs másnak is zöld, hogy elsőbbséget adjak, erre felnevettet és mondja ha itt zölded van nem fognak keresztezni ..ect, azt nem tudom hogy egész országban ez a módi vagy csak ott helyi szinten, de számomra is ez a logikus, ha már rendőrlápás az elágazás és zöld a lámpa akkor hagy ne keljen minden fű, fa, bokor, virágnak figyelnem a lehetséges elsőbbségét. -
Az ilyen gyalogosokat nem értem. Még késő este is kb. 5 percenként indul 4-6. Megéri azért az 5 percért meghalni...? -
Kizárólag gyalogosként (bicikliztem régen, de elmúlt) a KRESZ rám eső részét ismerem (és azon túl is), de ez se kell ahhoz, hogy egy nálam nehezebb, és jóval kevésbé törékeny bigyóval szemben (legyen akár biciklis, akár valami nagyobb) ne próbáljak meg emberkedni vagy "sietni".
Csak zöld jelzésnél és zebrán (vagy járda folytatásaként, ha nincs kijelölt átkelőhely), és csak akkor, ha az összes útba eső nálam kevésbé törékeny dolog tisztában van azzal, hogy egymás útját fogjuk keresztezni (szemkontaktus + valamilyen jelzés a részéről, hogy mehetek). Hiába nekem lenne sokszor elsőbbségem, az nem gyógyítja a medencecsont törést. Neki bizonyára fontosabb, hogy 10 másodperccel hamarabb érjen oda - nekem nem, én elindultam időben. -
Személyes tapasztalat. Minden nap autóval járok Budapesten. Sajnos a gyalogosok jelentős része leszarja a KRESZ-t. Csak egy tegnap esti példa. Szél Kálmán térétől kicsit vissza a Margit körútnál ahol a meki van, van egy zebra, a másik oldalon meg a villamos megálló. Kb este fél tíz volt. Nekem teli zöld a gyalogosoknak teli piros. Az út másik oldalán megjött a villamos erre vagy 20 gyalogos indul neki a teli piros zebránál, hogy gyorsan átrohanjon, hogy elérje a villamost. Úgy kellett satu féket nyomnom, hogy ne legyen kugli bábú tarolás a részemről. Na és amikor rájuk nyomom hosszan a dudát egy részük bambán néz ki a fejükből, a még nagyobb hülyék meg felháborodtak, hogy milyen szemét vagyok, hogy a teli pirosnál nem engedem át őket, mert jött a villamos és nekik el kell érni. Agyfasz a köbön. Na és ez egy példa, azt már meg sem említem, hogy az Andrássy úton ahol nap mint nap megyek rendszeresen leszarják, hogy piros van a zebránál, meg hogy úgy általában ott autók közlekednek. -
Figyelmesen vezetek - bár néha kicsit gyorsabban mint lehet -, gyalogosokra, bringásokra, motorosokra vigyázok. Főleg mivel jómagam is gyakran gyalog, bringával közlekedek és bizony nem egyszer rajtam múlt hogy nem csapott el valami idióta aki pl. nem ismeri a körforgalom szabályát, vagy szimplán kb. 70-el húzott el a zebrán lassítás nélkül.
Figyelni kell mindkét fél részéről. -
Nem vezetek, úgyhogy gyalogosként nehezen ítélem meg a többi gyalogost, nem szoktam figyelni őket. Magamról tudom, hogy a második két kategória közt ingadozom. Ha szabályosan megyek, akkor kevésbé figyelek oda, mert hát úgyis nekem van elsőbbségem... Bár erről próbálok leszokni, nem egy életbiztosítás... Pl. nem egyszer fordult elő, hogy egyirányú utcában csak abba az irányba néztem, ahonnan szabály szerint jöhet jármű, akkor a másik irányból majdnem elcsapott egy biciklis. Viszont ha szabálytalankodok, akkor duplán figyelek, hogy ne legyen senkinek se gondja. -
Akkor ezt a szavazást most bringásként reagálom le..
Belvárosban osztott kerékpárúton (balról bringások oda-vissza, jobbról gyalogosok szintén oda-vissza haladhatnak) sétál nagy kényelmesen tespedt anyuka és apuka. Gondoltam rájuk csöngetek már, hogy engedjenek el, mert szemben is jönnek cangások. Reakció: még én vagyok a bunkó bringás, mert mit csöngetek én nekik. Félügyesen valahogy csak kikerülöm őket. Majd azt mondom nekik: "kösz, hogy elengedtetek a kerékpárúton.."
De volt jobb is: picit sietnék, jön velem szembe dagi döncike, akkora szendóval, mint fél Afrika. Szembe megint jöttek, így satufék. Döncike meglepődik egy pillanatra, majd tovább majszolja a szendót..
Egy uccsó sztori.. balra kanyarodok szabályosan úttesten. Zebra előtt megállok, nénike csak néz rám..
"Tessék csak menni, magácskának van elsőbbsége" - intek neki.
Orra alatt motyog valamit (nem értem mit) majd átsétál..
Szóval többnyire figyelmetlenül, közlekedési szabályokat általuk nem is ismerve "futok bele" sok gyalogos közlekedőbe.. -
Rákerestem. :)
A hülye galambokat is elkergetnék az utamból... -
Ügyesén felszerelték csak a hangja lemaradt
- videó -
kamionosjoe #125427 Van aki betartja, van aki nem tartja be, teljesen változó szerintem. -
Régen kártyával csináltuk ezt, csak nem volt hozzá cső. :) -
Ahh . . . amatőr :))
Turbospoke
-videó
-
Annak idején, sokszor mentem át Szatmárnémetin és ott egy időben volt, talán egy országos kampány, amikor is a gyalogátkelőhelyeknél rendőrök álltak és mind a gyalogosokat büntették, mind a gépkocsivezetőket ha nem a kresz-nek megfelelően viselkedtek.
Egy konkrét esetre emlékszem is amikor az emberek a zebrán haladtak át és a gyalogos vagy 10 méterrel arrébb akart átszaladni, de a rendőr lesípolta és igazoltatta.
Ez több héten át tartott, eredmény is volt, mert mint a kis angyal álltak meg az autósok a zebránál, ha a zebra felé tartott valaki, nekem az itteni morálon nevelkedettnek ez nagyon furcsa volt eleinte, mert nálunk az ilyet simán figyelmen kívül hagyták még az autósok.
----------------
A másik
Egy videós megjegyezte amikor megállt a zebránál, hogy az osztrák néni milyen rendes, mert mikor átért integetett neki mint egy megköszönve a megállást, én inkább tartom valószínűnek, hogy a néni az unokájától tanulta, mert nyugaton megy az oviban is az okítás
Stop Look Wave kampány a Volvo-tól
- link -
A gyalogosokkal bringásként elég fura tapasztalatom van Bp-n. Gyakorlatilag mintha hallás alapján lépnének le sokan az útra. Meg nem tudom számolni, hogy hányszor toltam satuféket vagy kellett durván kerülnöm. Körülnézés nélkül, telefont bámulva lépnek le sokan. Lassan már azon gondolkozom, hogy brummogó motorhangot kéne tolnom, hogy észrevegyenek. -
Igen, sajnos ma ott tartunk, hogy egy gyalogosnak meg kell köszönnie, hogy betartják a KRESZ-t...
Bringásként mindig megállok bringautat és utat keresztező zebrán és mutatok a zebrára, hogy elsőbbség neki, menjen nyugodtan. Csak kétsávos úton gyakori, hogy csak az egyik sávba állnak meg... -
Új szavazás. -
Így világos, szerintem jó válaszlehetőségek. -
ToxiMaxi #125419 Gyalogosok? Majd ha egyszer megáll szabályosan a zebra előtt egy autó vagy egy busz, akkor érdemes lesz róluk beszélni, amúgy egy katasztrófa az egész magyar közlekedéskultúra. Mondom én ezt úgy, hogy biciklizek, gyalogolok, autót és motort is vezetek. Szégyen ami van. Hollandiába voltam pár éve és ég és föld a különbség Pesthez képest, Debrecenben talán javul a helyzet de még mindig messze van az, hogy ne a gyalogos köszönje meg, ha az autós méltóztatik betartani a kresz egyébként nem túl bonyolult szabályait.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.02.15. 20:28:11 -
A két féle fő faktort tettem be + és - megközelítéssel, a figyelmet és szabály betartás. Szabály betartás, hogy zebrán kel át, nem rohan át piroson, stb.
A figyelmes, hogy nem telefont bambul, körülnéz, felfogja, hogy mi történik körülütte. -
A második és harmadik mit akarnak jelenteni? -
Akkor ez lesz, ha 9-ig nem érkezik kritka. Addig megvacsizok és teszem fel a kérdést. -
Freeda Krueger #125415 Már azt is tudom melyiket jelölném, ha ezek lennének a lehetőségek. -
Valami ilyesmire gondoltam:
A gyalogosok viselkedéséről mi tapasztalatod?
- Többnyire figyelmesen közlekednek, szabályokat betartva.
- Többnyire figyelmesen, a szabályokat sokszor nem betartva.
- Többnyire figyelmetlenül, a szabályokat betartva.
- Többnyire figyelmetlenül, a szabályokat sokszor nem betartva.
- Nem tudom megítélni.
Köpködjétek meg légyszi. -
Jöhet.. -
Freeda Krueger #125412 Lehetne róla beszélni, vannak érdekes jelenetek.
-
Gyalogosokra vonakozó kérdés? A fővárosi tapasztalatom sokat bringázva meglehetősen érdekes...