127612
  • Freeda Krueger
    Igen ,ikreket. Itt laktak a házban régebben.
  • ToxiMaxi
    Igen, ismerek egy lány egypetéjű ikreket. Asszony barátnői. Elsőre nehéz volt megkülönböztetni őket de aztán az ember szeme szépen hozzászokik és látja a különbségeket. Most már annyira nem okoz gondot, hogy kb. olyan mintha csak "sima" testvérek lennének, nem keverem őket össze.
  • Jim Morrison
    egy lány és egy fiú ikerpárt ismerek.

// meg szoktam látni egy fiú ikerpárt, de őket nem ismerem
    Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2018.03.02. 19:59:45
  • kamionosjoe
    Osztálytársam volt általánosban egy fiú-lány ikerpár, nem láttam már őket 15 éve.
  • Zephyr Retiring
    Helyzet hasonló mint chhaya esete az ikrekkel..
    Én fiú ikreket ismertem még az általánosban. Jelenleg nincs iker ismerősöm.
  • molnibalage83
    Nekem is van ikertesóm, de nem vagyunk egypetéjűek. Legalább egy ikerpárt ismerek, de ők sem azok, egyik strác, a másik lány, de az arcuk igen hasonló, a rokonság tagadhatatlan.

Hármas vagy többesikreket nem ismerek.
  • chhaya #125484
    Ismertem régen több ikerpárt is, de az még általánosban volt, felnőtt ikrekkel még nem találkoztam. Totál vegyes a tapasztalatom róluk. Az egyik fiú-lány testvérpár ijesztően hasonlított egymásra, a másik fiú-lány pedig annyira nem, hogy azt sem akartam először elhinni, hogy testvérek. :D Ismertem egypetéjű iker lányokat is, őket csak a ruhájuk alapján tudtam megkülönböztetni.
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • Zephyr Retiring
    Akkor ideje lehet egy új szavazásnak..
    Még mielőtt a minority safepack-ra kezdünk szavazni..
  • molnibalage83
    Nem értem a poszt célját, a topik teljesen másról szól.
  • ximix #125480
    fél off
    Elnézést, hogy ide trollkodok vele ...
    Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés (Minority SafePack)
    - link
  • Fbn Lx
    aki szerint igen, az mindenki kifejtette, de engem egy nem is érdekelne, hogy miért
  • kamionosjoe
    Nem.
  • Freeda Krueger
    Igen. Bár nem vagyok benne biztos hogy hosszútávon nem okozna gondot valahogy.
    Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2018.02.26. 09:46:37
  • Pluskast
    Ha szeretem és ő is engem akkor persze, hogy elvenném. Nyilván az ember szeretne az anyósával meg az apósával jól kijönni, de a lányukat veszem el és nem őket. Amúgy ha van valami amit a szüleimben különösen szeretek (rengeteg egyéb más tulajdonságuk mellett!), az az, hogy mindig elfogadták a barátnőimet és mindig kedvesek és nyitottak voltak feléjük. Apám szokta mondani, hogy ha nekem jó akkor nekik is és ezt mindig be is bizonyították, hogy nem csak szavakban gondolják így.
  • Zephyr Retiring
    Mondom miért igen. Ha szeretem a páromat és ő is engem, akkor ebben mi közösen döntünk. Lehet véleménye a szülőknek, de sokat nem nyom a latba, mivel kizárt, hogy velük éljünk. Anyám még sok sok éve egyszer tett egy negatív megjegyzést egy régi csajomra. Akkor és ott megbeszéltük, hogy mindenki gondoljon amit akar, de egymás párkapcsolati döntéseit többé nem kritizáljuk.
    Ez a megállapodás már húsz éve működőképes :)
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Muteromék ezer éve elváltak, így én is tehettem volna megjegyzéseket...

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.02.26. 07:50:34
  • Lacee86
    Igen. Nem a családjának kell szeretnie, hanem neki.
  • Bazsalusz
    Igen. A szerelem az szerelem.
  • Zoli007
    Nem, egy idő után megmérgezi a kapcsolatot.
  • molnibalage83
    Új kérdés.
  • Zephyr Retiring
    Az teljesen okés lesz. Délelőtt túlórázok kicsit, estefelé meg mielőtt kihúznák az 5 megjátszott számomat, majd benézek..
  • molnibalage83
    Holnap délelőtt kitalálok valamit.
  • Zephyr Retiring
    Akkor mi lesz azzal az új szavazással?
    (vagy várjunk még kicsit, mint február a havazással?..) :D
  • molnibalage83
    ????

Bp-n az az őrület van, hogy a gyalogosnak több helyen tükörsima aszfalt van...
    A bringaút meg térkő...

A fejét verném a falba, aki ezt kitalálta.
  • Zephyr Retiring
    Lehidalok :D

Amúgy persze, néha figyelmetlen az ember..de én általában hazafelé menet "főműsoridőben" (tehát meló után) a legnagyobb forgalomban botlok a figyelmetlen gyalogosokba :)
  • Renegade
    kb, amikor még sokat gyalogoltam, akkor nem volt még ilyen klasszul megcsinálva a közlekedés, egy ideig tudatosítani kellett magamban, hogy azok a felfestések nem dísznek vannak, de még mindig megesik, hogy elbambulok. :)
  • Renegade
    Andrássyn van ilyen, ha jól rémlik, egyszer ott parkoltam és nem hittem a szememnek, a parkoló sáv jobb oldalán ott a kerékpár sáv, nem hittem a szememnek...szerintem egy embert nem ismerek, aki a jobb egyben ülve belenéz a visszapillantóba mielőtt ajtót nyitna. Nem tudom kinek volt ez az ötlete, de egész nap ott kőröztetném egy ideig.

Megint csak nem hiszem, hogy vigasztalni fogja a bicajost, az, hogy a KRESZ szerint neki volt elsőbbsége, miközben telibe fejeli a nyíló ajtó ablak részét.

• chhaya #125463
    Sok gyalogos pontosan tudja, hogy a bicikliúton megy, mert hát az szélesebb és nem annyira hepehupás, jobban esik rajta a járás... A biciklis meg úgyis ki fogja kerülni. (Ezt ismerősöm mondta, aki nem volt hajlandó áttérni a járdára.)
  • molnibalage83
    Én nem morgok már ezekre. Egyszerűen sajnos beletörődtem, hogy a a nem bringázó gyalogosok kb. vakok én 10 cm-es dupla sárga sávokat és méteres kerékpár ikonoknak képtelenek észrevenni sokszor...

A veszélyesebb az, amikor a parkoló autókból az emberek a sávra nyitják az ajótot, egy kiscsaj miatt egyszer majdnem ütközés lett. Emiatt már pl. balról előszől az kutón álló kocsikat, nem merek elmenni a vezetőoldallal ellentétesen... Modjuk a vezetők is néha csak kbiasszák az ajtót, a visszapillantó csak dísztárgy...
  • Zephyr Retiring
    Csak nem a lentebb általam említett szendós döncikéhez van szerencsénk? :D
  • Renegade
    :)

nekem pl azt kell még megtanulnom, hogy ne bóklásszak rá gyalogosként a kerékpár útra, mert joggal küld el a picsába a bringás. :)
  • Zephyr Retiring
    Mielőtt ebből még félreértés lenne, én úgy gondolom, hogy alapesetben mind az autós, mind a gyalogos és mind a kétkerekűek szabályosan közlekednek :)
    Aki pedig mégsem, az vállalja is figyelmetlensége következményeit. Pl. ha egy kerékpáros éjszaka, lakott területen kívül világítás és "kukásmellény" nélkül teker (holott mindkettő kötelező), akkor ne csodálkozzon ha elütik :)
  • Renegade
    szóval, amit oviban még tudunk: nem szaladunk ki a labdát kergetve az autók közé, azt valahogy elfelejtik az emberek kerékpáron.
  • Renegade
    sajnos mi autósok sem vagyunk mindig képben ez is tény, egy egyszerű figyelmetlenség és kész a baj: én kanyarodok balra, mondjuk 20-al, vadul nézem, hogy nincsen-e puhatestű a zebrán, nincsen, király, guruljunk tovább, az A oszlop (pláne az új autókban) rohadt nagy szeletet kitakar a járda azon részéből, ahol a gyalogosok állnak, tehát oda fogok koncentrálni, rohadt nagy esély van arra, hogy a mögülem érkező biciklist aki úgy dönt, hogy átmegy előttem, mondván úgy is megállok, már csak a gépháztetőn fogom kiszúrni.

A KRESZ szerint én voltam a vétlen fél, mégis az én jogsim lesz bevonva, de még így is én járok jobban, mert nem tört el a lábam.

Ütöttem én már el bicajost, hasonlóan elbaszott szituban:

10-es út, járda nincsen, csak valami sáros földcsík: én kanyarodnék ki jobbra, körbenézek, sehol senki, nagy gáz, (a 10-esen 90 a megengedett, szóval kell tempo, hogy beférj két autó közé). Erre jobbról nem elém került egy bicajos a forgalommal szemben tekerve a földsáv szélén? Azonnal megálltam, ahogy érzékeltem az ütést, de kb így sem maradt semmi a hátsó kerekéből (2 tonnás autóm volt akkoriban).

Képtelen volt megérteni, hogy mit rontott el, ismerős volt,ezért kifizettem neki a hátsókerék árát. Meg nem akartam fesztivált, ha nem értette meg elsőre, hogy miért is volt életveszélyes a kis akciója, nem hiszem, hogy másodikra, mondjuk egy rendőrtől elfogadta volna.
  • Zephyr Retiring
    Kiegészíteném annyival, hogy a lámpás kerékpárátkelőhelyeken sincs garantált biztonság. Általában a zöld jelzéskor valamelyik keresztirányból is zöldet kapnak a kanyarodó autósok egyidejűleg. Az már más kérdés, hogy ebben az esetben is kötelezően elsőbbséget kellene adniuk a zebrán (és mellette kerékpárral) szabályosan átkelők számára is...de vagy megadják, vagy sem.
  • Renegade
    :)

bár rég tanultam, de ha jól tudom, ahogy kilépsz az utcára azzal el is fogadtad a KRESZ szabályait, attól függetlenül, hogy tanultad vagy sem.
  • Renegade
    sok bicajos (pláne aki autót csak kívülről lát) megfeledkezik arról, hogy egy autós a gyalogost 3 km/h-órával közlekedő lényeknek látja, tehát, ennél gyorsabban senki nem léphet le a járdáról. Képtelenek felfogni azt, hogy egy autós nem számít zebránál arra, hogy valaki a járdáról eléteker 15 km/h-val. Ha bármi kitakarja a bicajost, akkor az autósnak esélye sincsen megállni és el fogja ütni.

Azért tűnt logikusnak az, hogy csak lámpás kereszteződésnél tekerhet át a bicajos, mert ott a lámpa által védve van, míg egy egyszerű gyalogátkelőnél, ha nem szál le a kerékpárról, akkor minden esetben az életét kockáztatja. Szerintem ez sok kerékpárosnak nem igazán esik le.
  • Zephyr Retiring
    Egy kolléganőmet azért büntették meg, mert kerékpározás közben telefonált.
    A kérdésre, hogy miért nem állt félre mielőtt felvette a telefont, annyit válaszolt: "siettem a melóba, el ne késsek.." :)
  • Zephyr Retiring
    Tudomásom szerint semmilyen zebrán nem lehet átkelni kerékpárt tekerve (kivétel a rajta keresztbe szabályos áthaladás), de van osztott zebra, ahol a zebra mellett közvetlenül telibe festett piros sávon áttekerhet a kerékpáros. Itt nálunk ezeken a helyeken ezt közös gyalogos/kerékpáros jelzőlámpákkal oldották meg..
    Erre voltál kíváncsi, vagy félreértelmeztem a kérdésedet?
  • chhaya #125451
    Egy rendszeresen bicikliző kolléganőmet anno mi világosítottunk fel arról, hogy a zebrán le kellene szállnia és áttolnia a járgányt. Ezt annyira nem hitte el, hogy azonnal ráguglizott. Ahogy azt sem akarta elfogadni, hogy a kerékpár járműnek minősül, ezért elvileg az úton kellene haladnia, nem a járdán. Az ő nézőpontja szerint neki egyáltalán nem kell ismernie a KRESZ ezen részeit, mert nincs jogsija, tehát honnan is kellene ezeket tudnia?!