A nagy szavazó topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
De persze abba is pénz van, egyszerûbb oda járni inni, mint otthon ülni, és okosodni.
szia, Gordon vagyok.
Mert mit csinálnak a fiatalok amikor bekerültek az egyetemre?
Buliznak, szórakoznak, mindent csinálnak, csak nem tanulnak.
És van aki 30 éves mire elvégez egy alap szakot.
Az ilyet meg kell szüntetni, ne a mi pénzünkbõl tanuljon az ilyen, és fõleg ne egyetemen.
Akkor fizessen, ha nem akar tanulni, csak odamegy melegedni.
Érdekes módon, én 23 éves koromra el tudtam végezni az egyetemet, de a diplomaosztón úgy néztem ki mint egy 40 éves annyit tanultam.
Engem néztek hülyének a haverjaim, hogy miért nem megyek szórakozni, meg mindenhova, de én tudtam, hogy tanulnom kell, ha el akarom érni a kitûzött célom, és tanultam, nem foglalkoztam senkivel.
40 emberbõl 15-en végeztük el az egyetemet, akik nem vették komolyan, mind kiestek.
AZ órán ülve akkor döbbentem rá, hogy ideje tanulni, amikor nem értettem semmit a felvázolt dolgokból, megkérdeztem a szomszédom, õ azt mondta érti.
Akkor csak én vagyok itt ennyire hülye?
És elkezdtem tanulni, utána meg nem volt megállás, egyre többet tudtam meg, és érdekelt is a dolog egyre jobban, ahogy kezdtem megérteni az összefüggéseket.
De megérte, büszke vagyok magamra, mert megvan minden amit kitûztem célul magam elé, és megvalósítottam bármi áron.
Szóval ezt kéne a mai fiatalok eszébe vésni, hogy nem a kormányt kell hibáztatni mindenért, hanem ideje lenne kicsit magatokba nézni, és elkezdeni tanulni, félretenni a haverokat, meg a bulizást.
Aki egyetemre akar menni állami finanszírozással, igenis kitûnõ legyen.
Többieknek meg marad a fizetés, vagy menjenek fõsulira, nem kell sírni, hanem dolgozni kell érte.
Ennyi az egész.
szia, Gordon vagyok.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Viszont azt, hogy ha nem fejezi be az iskolát - "csak melegedni jár be", meg szét bulizza magát a tanulás helyett - vissza kell fizetnie a taníttatásainak a költségét, támogatom.
Illetve a hallgatói szerzõdést is támogatom. Ha már "ingyen" tanul valaki akkor a megszerzett tudását igenis itthon kamatoztassa egy ideig.
If Everything That Has A Beginning Must Has An End
- éppen d[-_-]b - hogy csinálod ezt a fordított \"b\" bet?t? - ööö, mind1...
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Tanuló vagyok, de külföldön.
Majdnem 8éve tagja vagyok ennek a sz@r fórumnak... Kéne valami más hobby.
(és igen, énis átmentem más szakra, de eltudtam fogadtatni közel 100 kreditet), más tanszék, itt ösztöndíjat jelent annyi tanulás, amivel ott 1.0 alatti kreditátlagom volt...
A röghöz kötésnek meg nem sok értelme van, ha itthon kell maradnod, de munkát meg nem találsz. Meg elvileg szabad az EU-ban a munkaerõ áramlása, hát akkor meg? Persze nyilván van benne logika, mert ha már fizette állambácsi a taníttatásod, akkor maradjál itthon, de ha teszem azt kapok egy külföldi cégtõl állásajánlatot, nem fogom azt mondni, hogy bocsi, de csak x év múlva megyek, mert akkor már nem kell visszafizetnem a taníttatásomat...
Mente et Malleo
igazából legjobb megoldásnak azt tartom, amirõl egy gazdásztanárom mesélt, hogy - már ha tényleg így van - usában a képzések támogatását az alapján határozzák meg, hogy adott végzettségre mennyire van szükség. pl. bizonyos mérnöki és orvosi, esetleg közgazdász szakok teljes támogatottságot élveznek, majd ezeken felül minél haszontalanabb dolgot szeretnél tanulni, annál nagyobb hányadát kell saját pénzbõl állnod. ez szerintem egy nagyon jó rendszer.
kaváncsi vagyok, hogy akkor egy orvosi pályára készülõ ember meddig fogja fizetni a tandíját? nem ez így valami... így nem stimmel
nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(
Kíváncsi vagyok, hogy az orvosi részleg hogyan fog változni...
egyébként az állam integritása és költségvetése szempontjából és a röghözkötést meg befejezetlen képzések visszafizetését jogosnak tartom, függetlenül egyes diákok egyéni érdekeitõl egy közösség fennmaradás szempontjából nem mindig elõnyös az, ha az egyén érdekeit tartja szem elõtt - hogy a lehetõ legtöbb dologhoz ingyen jusson hozzá, és hozzásegíts a közösségbõl való kilépéséhez.
valamilyen szinten magam ellen beszélek, mert én is otthagytam egy szakot 3 fél év után, mert utáltam, a másodikat meg egy éven keresztül leszartam
De, akkor elkezdtem komolyan venni, megszerettem, és töretlenül csinálom. szeretnék érteni hozzá és valamit visszaadni belõle.
ezzel azt akarom mondani, hogy nem feltétlenül elvárható egy 18 évestõl, hogy hibák és megcsúszások nélkül elsõre masszívan evezzen a szent célja felé, ami a társadalomi produktivitás.
ki tudja, egy adott megszorítás mennyi potenciális tehetséges kutatótól fosztja meg az országot, akik az elsõ két egyetemi évükben lusta faszok voltak, és ha szakot akarnak váltani ahhoz nem kapják meg a szülõi támogatást, mert 4 félévre már így is az 1 milliót vissza kell fizetni. így az embert reménytelennek és eladósodottnak nyilvánítják pont, mielõtt megérne.
ugye megvan adva az a minimum ponthatár (mármint, konkrétan még nincs, de õk megakarják), ami legyen mondjuk (két véglet, ez az egyik, hogy alacsony) és államilag finanszírozott helyekrõl beszélünk: 250. A 150 férõhelyes egyetemet nézve ha mindenki odajelentkezik csak pesten, akkor legalább 300 ezer ember eléri ezt a pontot, ebbõl mondjuk 50 ezer ember ide akar jelentkezni, nah ezt hogyan dobod be ebbe az iskolába?
ad2: magas a minimum ponthatár, mondjuk 400, és akkor eléri mondjuk 3000 ember, ebbõl ide akar jelentkezni mondjuk 20, és akkor mi van a maradék 130 hellyel? kik kerülnek oda? akik nem érték el a minimumot? de õk csak fizetõsre mehetnek. Szóval valahol bukik az egész dolog
De ez így tényleg egy baromság....
Mente et Malleo
amit õk gondolnak:
elhúztuk a mézesmadzagot az idióta emberek elõtt, most majd mindenki boldog lesz, mert mindenki bekerülhet az egyetemekre, legalábbis ezt fogják hinni
pár idióta ezt el is hiszi, de mi itt a szitu:
"nincs keretrendszer" <-- ez egy baromság, mert ahogy az elõbb írtam, nem veheted fel a fél országot mérnöki karra, csak mert mindenki mérnök akar lenni, és mert a kormány, mondjuk 250 pontban határozta meg a minimum pontot, akkor olyanok lennének az egyetemek, hogy elsõ évben 600 ember fog ülni a 100 fõs terembe... szóval, mivel van egy felvehetõ emberek száma (és ez a keretrendszer...) ezért az iskola csak úgy tudja felvenni az embereket, hogy a legmagasabb pontszámtól halad visszafelé amennyit be tud fogadni és addig tart a ponthatár.
amit õk gondolnak az az, hogy mindenki kezdje el az egyetemet, és ha kibuksz, mert nem tanulsz, akkor fizessél utána annyi pénzt amennyit az egyetemen bent maradtál, ergo az elsõ évben a (termes 600 emberes példámból) ki fog esni mondjuk 400 és jön a pénz. De azt nem veszik észre, hogy ezzel az idióta ötlettel leveszik a terhet a saját vállukról és a dékán vagy az egyetem igazgatója vállára helyezi, hogy majd õt fogja mindenki szapulni, hogy miért nem került be az egyetemre. Szóval ez egy elég undorító dolog
én úgy gondolom, hogy ez volt a terv. tehát alapból nagyon nehezen tudták beadni a hallgatói szerzõdést, plusz ez a befejezetlen képzések visszafizetése. ha ezt egyben el akarják adni, tüntetni fognak ellene.
mi a megoldás? be kell harangozni valami sokkal drasztikusabbat: 10 ezer támogatott hely.
megvárják szépen, amíg elkezdenek tüntetni, majd amikor elég nagy médiaszelet kapott, beharangozni az eredeti tervezetüket meghallgattuk a tüntetõket és újragondoltuk címen. ekkora, ha valaki lázad, természetesen õ lesz a hálátlan fasz.
a politikus úgy vesz el a jobb zsebedbõl hármat, hogy amikor a balba visszatesz kettõt, õ jófej lesz.
Mente et Malleo
hallgatói szerzõdés marad meg a befejezetlen képzések árának visszafizetése
amivel, mivel nagyjából minden második egyetemista kipereg, elég jól jár az állam még mindig. olyan, mintha az egyetemisták fele költségtérítéses lenne.
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
"Winning isn't important. It's the only thing that matters."
Az már évszázadok óta tudvalévõ, ha valaki érvényesülni akart komolyabb céljaival, el kellett hagynia az országot és elment külföldre...de sajnos lassan oda jutunk, hogy aki csupán tisztességesen szeretne megélni, nem akarja minden forintkáját csekkekre feladni és az átlagfizetésekhez (ami nyilvánvalóan nem átlagosan bruttó 220e Ft, csak a statisztika egy mesterien parasztvakító játékszer, lásd foglalkoztatási számok növelése 8 órás munkák kidöglesztésével, 2x4 órára nyírbálással... -.-) képest magas adókat/rezsit fizetni, már az is elhagyja az országot...tehát az "átlagember". Szomorú. No de nagyon elkanyarodóban vagyok, vissza az eredeti témához...a jelenlegi nyilvánvalóan inkompetens politikai vezetéssel hosszútávon a 10 millió
MSI B450M Mortar Max | AMD Ryzen 5 3600 | G.SKILL 32GB DDR4 3600MHz CL16 | MSI RTX 2060 Gaming Z 6GB GDDR6 | 1TB M.2 SSD | 3TB HDD | Thermaltake Hamburg 530W | Acer XFA240 | Win 10 x64
"A minõsítés az egyetemek általános reputációján, a szakterületi oktatógárda szakmai elismertségén és publikációik idézettségi számain alapul; mindkét rangsorolt hazai képzés ez utóbbi, objektív tényezõ szerint lényegesen elõkelõbb helyen szerepel."
BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D
Ennyi a recept. Az más kérdés a közgás meg bölcsész szakokon elég könnyû az élet, nálunk meg a szak fele lemorzsolódik, a maradék fele meg csúszik, és ez mind a 6 (geológus, geográfus, meteorológus, geofizikus, geoinformatikus, csillagász) szakirányon jellemzõ.
Mente et Malleo
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Nekem volt egy olyan ismerõsöm, aki terméktervezõként kezdte, 1 év után abbahagyta, mert nem tetszett neki. Nem bukdácsolt, 4 feletti átlaga volt. Aztán átment építésznek, tanult 1 évet Fr-ben és végül itthon doktoranduszként láttam utoljára.
Olyat is ismerek, akinek elsõre nehéz volt és újrakezdte az egyetemet 1 év után és másodjára már felnõtt a feladathoz. Nem csak az elsõ éven zúgott át, hanem a többin is, mert képes volt stabil alaptudásra szernt tenni.
Ezek nincsenek benne a statisztikákban...
Õszintén szólva én is majdnem ilyen voltam, egyes tárgyak nehezen mentek. Másodjára meg nem értetettem, hogy mi nem ment elsõre. Én is felnõttem a feladathoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
2006-ban hagyni kellett volna, hogy a bolond megcsinálja, amit terveztek. Az egy átgondolt, hatástanulmányokkal alátámasztott, megvalósítható terv volt. Aztán 2008-ban jött ez a törpediktátor, és a háromigenes demagógiájával a szõnyeg alá söpörte a kérdést...a bolonddal együtt.
Eltelt 4 év, és ugyanazt akarják megcsinálni, ami ellen károgtak anno, csak most se hatástanulmány, se terv, csak a pénzszerzés vezeti õket.
Szóval ez így hülyeség, ahogy van!
ha évekig ingyen ad az ember koncertet ne kezdjen el belépõt szedni egyik napról a másikra, érthetõ is a felháborodás-
de!
statisztikai adat, hogy az egyetemre felvett hallgatók közel 40%-a nem is diplomázik le. namost ez kb. azt jelenti hogy minimum 1 félévet lébucol az állam pénzén mire otthagyja a sulit. ez elfogadhatatlan pazarlás szerintem is, plusz rendben hogy tanulni akar, nade nemhiszem hogy az országnak mondjuk még egy állami pénzen kikupált niederlandisztikus vagy szabad bölcsészre van szükség.
(és van pl. szociálpedagógus hallgató ismerõsöm, vicc az egész képzés mondjuk egy mûszaki karhoz képest, és el sem nagyon tudnak helyezkedni)
lajstromot kellett volna állítaniuk, a hiányszakmákat támogatni, amibõl sok van azt meg fizetõsre tenni (merthát, akinek pénze van annak minden van, had tanuljon meg perkáljon úgyis apuanyu fogja berakni valami munkahelyre).
Hozzátenném, h nem kellett volna hagyni, h így elharapózzon a dolog, h özönlenek az emberek az egyetemre, nevetséges felvételi pontszámokkal, olyan emberkékkel, akik abszolút nem oda valók, és olyan szakokra, ahonnan esély nincs elhelyezkedni. A kormány tevékenysége -e téren is- egyenlõ a nullával. Amit meg most mûvelnek, az meg vmi tragikomikum.
Ha beazonosítják mi az akkor már nem ufó.. :-)
Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.
A vallás számomra érdekes jelenség(mûvészeti és történelmi szempontból), de nem mondanám magam hívõnek, nem is származom vallásos családból. Amíg nem kopogtat nálam egy csuhás, hogy gyõzködjön addig szerintem ártani nem árthat. Egyébként szerintem egyre kevesebb a vallásos ember. Maga a hit viszont örök csak a téma változik. Pl. nem mondhatjuk, hogy ufók léteznek csak azt, hogy ki abban hisz, hogy igen ki abban, hogy nem amíg bizonyíték nem lesz rá.
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
márkákat istenítünk, egy-egy sztár villant valamilyen csitrilliárdos bundában, vagy véres gyémántban és rengeteg tömeg megakar felelni a diktált divatjuknak, ugyanúgy elvakultan... justin bieber az új eretnek akit fikázunk (csak akkor miért van rá igény a másik oldalról ugye), könnyedén befolyásol minket a média egy-egy álhírrel (posztolnak valamilyen félholt kutyáról képet, meg egy állítólagos tettesrõl, és utána sem nézve hogy talán igaz-e, mindenki láncra verné az illetõt meg fejbelõné, kivégezné nyilvánosan stb...)
szerintem még mindig ugyanott tartunk agyban és habitusban (IS).
Ez persze nem mindenkinek fontos. azt nem hibáztatom, aki számára az ésszerûség az életben sokadik helyet foglal el, és ezt el is ismeri.