A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

VRSDM
nem, gyermekkoromban megkaptam az akkori minden kötelezõt. azon kívül nem szennyezem a testem szintetikus szeméttel.

u dont have to listen anybody else but me

Dzsini
A torkot és a tüdõt (meg az arcüreget) pedig azért vizsgálja, mert sok gyulladás ott jelentkezik elõször, és gyorsan, egyszerûen vizsgálható.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
Szinte biztos, hogy nem voltál még influenzás, vagy olyan fiatalon, hogy nem emlékszel rá.
Ezt írtam elõször, hogy a köznyelvben az influenza szó részben helytelenül épült be, egy sima lázzal cifrázott náthát is annak neveznek.

Ha vírusos influenza a megbetegedés, akkor elsõre nem biztos, hogy képes vagy elmenni a dokiig (lábra állni is nehéz, inkább õ jön ki hozzád), tehát ha ott vagy talpon, akkor valószínûleg nincs (még) nagyon komoly bajod. Kapsz egy antibiotikum-koktélt, ami a legjellemzõbb problémákat elpucolja (a lázcsillapítót pedig hogy ne csússzon túl magasra a testhõmérséklet - a normálisnál kicsit magasabb testhõmérséklet a betegség folyamán egyébként hasznos). Ez az esetek túlnyomó többségében elég, plusz ismeri a kórképedet, tudja, hogy mennyire szoktak neked problémát okozni az ilyen megbetegedések. Ha további bajok vannak - pl. túl magas láz, szövõdmények, gyulladások - akkor jöhet a szakorvosi vizsgálat, ahol megnézik a konkrét kórokozót (köpetet/nyálmintát vesznek és kitenyésztik), és célirányos kezelést kapsz.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

És mi alapján dönti el a doki, hogy mi a bajom? A háziorvosnál: Derékig levetkõz, tüdõ meghallgat, torok megnéz, megkérdezi lázam van-e, antibiotikum + lázcsillapító felír aztán kész. Lehet hogy nem voltam még influenzás? <#fejvakaras>

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Dzsini
Influenza ha ledönt a lábáról, akkor már nincs antibiotikum, akkor ápolás van (ezért kell elõzetesen oltani). Ha te antibiotikumot kaptál, akkor volt valami bakteriális fertõzésed, és azt kezelték, vagy csak azért kaptad, hogy a megfázás mellett ne alakuljon ki valami szövõdmény (középfül-, arcüreg-, tüdõgyulladás (bakteriális, nem virális), ilyesmik).

Ha vírusos a megbetegedés (pl. influenza, vírusos tüdõgyulladás), akkor az antibiotikumok hatástalanok. Másik pályán játszanak.

Roger6
Mint ahogy mindenkit megtalálnak érdekes módon, aki az egészséggel foglalkozik. Mindenkit. Persze az alkohol + cigi árusítása vígan történik, mindenféle szabályozás nélkül, hiszen jó adó van benne, a hülye ember meg amúgy is önpusztító életmódot folytat, szóval ezen lehet keresni. De hát kaszáljuk el azokat, akik az egészséggel foglalkoznak (nem, nem fogyasztom Lenkei Úr termékeit). Na mindegy, ez így ahogy látom rendben van ebben az országban.

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

immovable
Az oltásnak pedig onnantól lehet komolyabb értelme, hogy ha valaki immunizált, az egyrészt nem lesz beteg, másrészt kevésbé fertõz tovább az alatt a pár nap alatt sem, amíg aktív benne a vad vírus - önmagát és a környezetét is védi, és minél nagyobb az átoltottság aránya, annál kevésbé tud robbanásszerûen terjedni egy megbetegedés.

Erre mondta az asszony nõgyógyásza, hogy ne csak õ legyen beoltva a terhessége alatt, hanem akit csak lehet oltassunk be a környezetünkbe. Ezt hívják cocoon oltásnak. Magyarországon fészek oltásnak hívják.
Ha pedig nem tudod, hogy influenza volt-e vagy sem, akkor egyszerû a megoldás: nem az volt 😊 A valódi influenzás megbetegedés a több napon át tartó nagyon magas lázzal (39-40 fok körül) erõs ízületi fájdalmakkal

Ha szarul vagyok, elmegyek a háziorvoshoz, az felír antibiotikumot aztán helló. Hogy most ez mi volt, arról nem vagyok tájékoztatva. Nekem 38 foknál magasabb lázam talán az életben nem volt még, hozzáteszem szerencsére...

Dzsini
A természetes módon "átesés" több lehetõséget ad súlyosabb lefolyásra, szövõdményekre, akár tartós károsodásra.
A vakcinációnak az a lényege, hogy ezeket a lehetõségeket minimalizálja - persze, elõfordulnak ilyenek (lakótársam pl. 2 napra belázasodott az influenzaoltástól is, és egy hétig úgy be volt gyulladva a karja, hogy mozgatni alig bírta, nálam egy napnyi gyengülés volt, amikor a szervezetem azzal foglalkozott, hogy a gyengébb kórokozókat legyõzze), de jóval kisebb mértékben, mint a vadon szerzett vírusfertõzés, ami mennyiségben és minõségben is komolyabb. És ezért lehet nagyon veszélyes, ha valaki már a járvány alatt oltatja magát.
Az oltásnak pedig onnantól lehet komolyabb értelme, hogy ha valaki immunizált, az egyrészt nem lesz beteg, másrészt kevésbé fertõz tovább az alatt a pár nap alatt sem, amíg aktív benne a vad vírus - önmagát és a környezetét is védi, és minél nagyobb az átoltottság aránya, annál kevésbé tud robbanásszerûen terjedni egy megbetegedés.

Ha pedig nem tudod, hogy influenza volt-e vagy sem, akkor egyszerû a megoldás: nem az volt 😊 A valódi influenzás megbetegedés a több napon át tartó nagyon magas lázzal (39-40 fok körül) erõs ízületi fájdalmakkal, a nyirokrendszer gyulladásával jár, elég szar dolog ápolás nélkül. Amivel a többség találkozik, az csak egy sima megfázás, egy kis lázzal, ami épp egy influenzás idõszakban jött ki, de attól majdnem biztos független.

#106408 - azt pedig, hogy egy "alter"-nevû oldal azt hirdeti egy oltásról, hogy hatástalan, szerintem valamelyest törvényszerû, õk ebbõl élnek 😊 A fenti átoltottságról szóló elvbe belegondolva viszont nem jó ötlet a gyermekkori immunizálással felhagyni, mert bár erõsen lecsökkent egy-egy betegség jelenléte, de ez nagy mértékben annak köszönhetõ, hogy a közösség legnagyobb része védett, így nem terjed egy kórokozó. Ha ennek örömére abbamarad az immunizáció, azzal a fiatal korosztály útján kitárjuk a kapukat a kórokozók újraéledésének.

immovable
Igen kötelezõ. Itt egy lista a kötelezõ oltásokról. Link.
Rendben, köszönöm!

Az kötelezõ? Itt azt állítják, hatástalan. <#nemtudom>

morcosqtya
Azok barrierként hatnak, leginkább passzív fizikai/ozmotikus gátat képeznek. Az elsõdlegeset így értsd! (idõben elsõk kívülrõl befelé haladva)
A véráram, a nyirokfolyadékok a belsõ védelmi "front", itt az aktív véderõket "tanítjuk" meg avirulens testidegen köpenyfehérjék bevitelével.

Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.

immovable
Azt is lehet. Az influenza elleni nem kötelezõ. 😊
Gyakori kérdések

A tiomerzállal kapcsolatos tévhitek
A tiomerzált, azaz a natrium-etil-higany-tiobenzoátot korábban széleskörûen használták injekciókban tartósítószerként, de alkalmazása néhány oltóanyagban még ma is elfogadott. Az egyes oltóanyagokban igen kis mennyiségben található tiomerzál egészségkárosító hatására semmilyen bizonyíték nincs.
A WHO-nak a védõoltások biztonságával foglalkozó Globális Tanácsadó Bizottsága (GACVS) 2003 augusztusi állásfoglalása szerint: nincs bizonyíték az egyes oltóanyagokban alkalmazott tiomerzál (etil-higany) toxikus mivoltára.
A Bizottság a legújabb pharmakokinetikai vizsgálatok alapján megállapította, hogy biztonságossági szempontok alapján nincsen ok a tiomerzál-tartalmú oltóanyagokkal folytatott oltási gyakorlat megváltoztatá­sára.
Az állásfoglalás alapján a magyarországi védõoltási gyakorlatban a tiomerzál-tartalmú vakcinákat veszély és következmény nélkül használhatjuk.

Inkább átesek rajta természetes úton.

immovable
Am van olyan védõoltás amit kifejezetten bõrbe adnak. A BCG oltás csecsemõknek.
immovable
Értem. Ettõl függetlenül nincs megkerülve az immunrendszer. Sõt. Ha megkerülnék nem mûködne az oltás, nem termelõdne antitest, memóriasejt, stb.
"a bõr, a tápcsatorna, a légutak és a húgyutak nyálkahártyája, mint elsõdleges védelmi vonal, véd a behatoló kórokozók ellen"

immovable
az immunrendszert kikerülve, egybõl a véráramba jut a baci.

Ezt hogy? Az immunrendszer alapvetõ egységei találhatók a vérben. Lásd falósejtek.
Igaz. Na akkor az. 😄

morcosqtya
Nem baci hanem vírus az okozója.

Visszaemlékezve eddigi megfázás/influenzáimra, nem tudnám eldönteni mikor melyik talált meg. Azt nem tudom mennyire jó, ha (bár legyengített formában) az immunrendszert kikerülve, egybõl a véráramba jut a baci.

immovable
Igen.

Terhes feleségem is be lett oltva, illetve az egész család.
morcosqtya

Dzsini
Egyéb: egyetemen beadattam, akkor sokan kidõltek influenzától, én nem - akkor valószínûleg jól jött.

(egyébként sokan összekeverik az influenzát a megfázással vagy a náthával - na õk még nem voltak influenzások, vagy nem volt a környékükön olyan, akinek volt)

ocskoszilard
egyéb
hülyeségnek tartom, alig szoktam beteg lenni, és más is meglenne nélküle

gondolom az a szöveg, hogy "szembeszállt a gyógyszermaffiával" azt jelenti, hogy ugyanazt a vitaminkészítményt kétszeres áron adja el, mint a gyógyszermaffia.
jó marketinges az öreg. az enyémet vegyétek, mert én vagyok a jóarc, a többi ami a piacon van az maffiaproduktum.
de ne legyen igazam a kritikámban. lehet, hogy egyszer még ki is próbálom.
hallottam már nevét, jól megszedte magát ezzel
Dr. Lenkei Gábor dagadt és antipatikus, úgy látom ezen nem segít a C vitamin
amúgy nem vagyok bizonyos biomolekulák elvetemült mértékû pótlásának híve
pont a végén cáfolta meg magát, amit poénosnak szánt, hogy 12 kiló barackot kéne betolnod az arcodba egy gramm c-vitaminért. ez alapján aztán természetes évezredes emberi igénynek tûnik grammszinten fogyasztani a c-vitamint :|
én úgy vagyok ezekkel az emberekkel, hogy szeretnék nekik hinni, szeretném, hogy mindaz, amit mondanak, igaz legyen. de nem tudok. épp ezért nem voltam igazán vallásos sem soha.
tigeroo
most nézema hsz-em, elírtam szal csak ezer miligrammot😄

D:

mióta tolod így?
tigeroo
naponta 10.000mg aszkorbinsavval mérgezem magam, így basztatom az immunrendszerem
igen?
Narxis
Kettõt is.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

NEOreg3
amilyen kedvem van

nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(

szabii98
inkább eszek mindennap gyümölcsöt, minthogy beoltassam magam. eddig bevált.

I met God. She's black

Molnibalage
?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Lacee86
Egyéb: nem kérek, mert nem érzem szükségét. Lehet, h nagyobb a rizikófaktora magának az oltásnak, mint az influenza esetleges szövõdményének. Túl van ez az oltás dolog lihegve sztem.

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

videobaby
egyéb, mivel én kapom, ha kérem, ha nem. viszont elõtte sem igen voltam influenzás, igaz, azóta sem. szerintem nem az oltás miatt nem szoktam az lenni, de nekem sosem okozott problémát.

Yoda001
Nem, úgysem szoktam megbetegedni.

és amúgy sem ilyen "kitalált" kis izéknél, lásd h1n1, ami sokaknak még nagyobb problémát/halált okozott a beadott injekció után...

http://9gag.com/gag/5135249

Máshogy védekezem.

Amúgy amikor katona voltam, akkor úgy tudom kaptunk ellene, de azon kívül nem.

★★★★★

nem, mert többet ártana, mint használna
Molnibalage
Eddig soha.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hányszor nézted már meg a kedvenc filmedet? ==>> Szoktál kérni influenza ellen oltást?
2-3 max

★★★★★

Dzsini
Régen így készültek a lassított felvételek 😊 A vékony arcú harcmûvészek meg úgy, hogy a szélesvásznú filmet széthúzták.

Metalmilitiakid
7-nél is többször néztem már meg, és meg is fogom még sokszor.
Kiskoromban a Terence Hill-es Lucky Luke ot annyiszor néztem meg VHS en, hogy vmi 5 perc körüllel volt hosszabb a film mint alapból. Számoljátok ki 😄

[BF2 151k,156k,164k,170k][TF2:10k] [Humoros: 168k] Steam: MortalMilka, Bnet: MortalMilka#2417

Dzsini
És a Nagyon Különleges Ügyosztály tévésorozat? Érdemes.

SzirmosSzisza
Nagyon ritkán nézek filmet, de szerintem Csupasz Pisztoly sorozat 5-ször legalább biztos megvolt 😄

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

SötétBarom
Nem szoktam filmeket többször nézni, csak nagyon ritkán. A Terminator 2-t viszont láttam vagy 10x, a lekjopp 😄DDD

&#647;x&#477;&#647;&#65279; &#654;&#623; o&#647;&#65279;&#65279; s&#305;&#613;&#647;&#65279;&#65279; p&#305;p&#65279; do&#633;p&#65279; ss&#592;q &#477;&#613;&#647;

zsoltioregon
Antikiller 1-et, a hosszúsági fokot és a Jó a rossz és a csúf, Fahrenheit 9/11, Betépve, A Tégla, Szemtõl szemben, Blöff, Bûnvadászok bõven 20 fölött van.

\"9mm-es ellen hiába gyúrsz!\" \"Az árulás és a megtévesztés világában a félelem tartja életben az embert.\" \"Fac sapias et liber eris.\"