127612
  • Pluskast
    Arról meg már nem is beszélve, hogy más lesz a szó jelentéstartalma. Az u nem ű, ahogy az o sem ő. Plusz ezek a szavak azért alakultak ki, hogy meg tud különböztetni a kimondott szavakat amikor ú-t vagy ű-t formázol az ajkaddal, és azt le akarod írni. Elhiszem, hogy sok embernek macera bepötyögni a messenger vagy viber üzeneteinek gépelésekor, de emiatt morogni egy kissé "vicces".
    Utoljára szerkesztette: Pluskast, 2018.07.03. 15:55:13
  • Pluskast
    Egyrészt a finn oktatási rendszer nem mindenki szerint olyan jó és ezen lehet vitatkozni.

http://eletmod.transindex.ro/?cikk=25107
    http://eduline.hu/kozoktatas/2015/12/9/Komoly_hibara_bukkantak_a_finn_oktatasi_ren_YTM8LP

Másrészt nem tudom, hogy mire gondoltál amikor az újdonságot mint fogalmat leírtál, de szerintem az, hogy a nyelvünket ledegradáljuk azt semmiképpen nem nevezném újdonságnak. Nem a jövevény szavakkal van a gond, az egy természetes folyamat.
  • Lacee86
    Azért a nyelvtannáciság és a korrekt helyesírásra való törekvés közt van némi különbség. :) Az nyilván engem sem zavar, ha valaki egy háromszorosan összetett szót rosszul tagolva ír le (amúgy én sem tudom már ennek a szabályát pontosan, meg változhatott is azóta, mióta tanultam), de a "külömbség" "kissebb" és hasonlóktól azért összerezzenek rendesen. Plusz, ami a magyar nyelv sajátja, azok a vesszők. Egy háromsoros mondatot vesszők nélkül fájdalom olvasni, ráadásul sokszor ugyebár tudjuk, hogy mennyit változik a mondat értelme egyetlen vesszőtől. :)
  • kamionosjoe
    Fontos, de nekem papírom van róla, hogy nem megy, mert én már középsuliban is megbuktam nyelvtanból. Ennek ellenére igyekszem helyesen írni és másokat is arra ösztönözni, szépen írjanak.
  • ToxiMaxi
    Engem ez zavar "olvashatatlanlenne". Szerintem egy fórumon is lehetne, ha nem is tökéletesen (nekem sem megy) de egy kis odafigyeléssel "helyesebben" írni (rám is vonatkozik). Minden hsz-ben, amit írsz van számos ilyen. Nem kell word-be átmásolni a böngésző aláhúzza. Az, hogy a haditechnikai kifejezéseket rosszul vagy jól használod azt nem tudom megítélni és nem is erre gondoltam. Persze úgy írsz, ahogy akarsz, csak ha már ez a téma, akkor ezt elmondtam. Nyelvtan náci meg végképp nem vagyok, ahhoz előbb meg kellene tanulnom helyesen írni.
  • QuippeR
    Szerintem semmi baj nincs a helyesírásoddal. Az, hogy "légiharc-rakéta / légiharcrakéta" az tényleg kib*szottul mindegy. Ami nem mindegy, hogy vannak, akik a posta és szőlő szavakat se tudják helyesen leírni, itt jön be a nyelvtannáculás.
  • molnibalage83
    Ez egy fórum, nem kiadott könyv. Teljesen más mérce szerint írom a fórum hsz-t, mint egy könyvet vagy cikket. Az oldal hosszúságú kommenteket azért néha bemásolom word-be.

Nekem auto korrekció és ellenőrzés nincs bekapcsolva, mert a leírt szövegem kb. olvashatatlanlenne és iszonyatosan zavar a sok aláhúzás. Mivel rengetegszer használok rövidítést és kevert szöveget + angolul is írok, ezért elvből ki van kapcsolva a böngészőben az ellenőrzés.

Az meg külön vicc, hogy a word ellenőrzője műszaki szövegben szart sem ér. Semmilyen nyelven. A legalapvetőbb szakszavakat sem ismeri. Az is vicces, hogy az angol helyesírás sem azonos azzal, amit a Google kereső kiad. Tehát a leggyakoribb egyszerűbb szavak esetén word arra javítja ki, ami a Google szerint nem helyes és alternatívát kínál fel. (És az angol szótárat nem is engedi módosítani és bővíteni. Lövésem sincs, hogy miért.)

Ezek után nekem a világban a nyelvtannácik* aránya kicsit magasnak tűnik...

*A word pl. ezt a szót is szét akarja szedni, pedig jelzős szerkezet... Szóval ez alapján engem nagyon nem tud érdekeni...

A haditechnikai írásaimban arra törekszem, hogy konzekvensen legyen ugyanaz a szóösszetétel mindig leírva és ne hol így, hol úgy. Olyan röhejesen alapszavak helyesírása is totál random, hogy

légiharc-rakéta / légiharcrakéta
    légvédelmi rakéta-rendszer/ légvédelmi rakéta rendszer
    manőverező-képesség / manőverező képesség

Most tényleg azon rugózzak, hogy melyik 100%-ban helyes egy mély nyeltvani elemzéssel? Kevésbé lesz tőleg műszakilag pontos és helyes vagy érhető a szöveg? Nem. Akkor innentől fogva én nem baszom el az időm ilyen hülyeség kiderítésére. Mert ez az. Kiválasztottam azt, ami helyesnek tűnt vagy a szemnek "szépnek" 'oszt jónapot.
  • ToxiMaxi
    Ezen nem lepődtem meg. Ha egy kis kritikát megengedsz egy bevallottan rossz helyesírású embertől, akkor elég annyi, hogy mielőtt elküldöd az üzeneted még egyszer ránézel és ahol alá van húzva kijavítod, ami elgépelt szó, azt meg kijavítod. Hidd el sokat javítana a hozzászólásaid élvezhetőségén, ha erre egy "picit" jobban odafigyelnél.
    Én haverom FB üzeneteitől megyek falnak, pedig ott az a fránya auto-korrekció de mégis ékezet nélküli, értelmetlen elgépelések jönnek az esetek 70%-ában.
    Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.07.03. 13:10:16
  • molnibalage83
    Nem fontos, így is érthető (nagyrészt) az írott szöveg. Ne legyen zavaróan rossz.

Mivel írtam már több ezer oldalnyi más által olvasott szöveget alakulat ki bennem ez a kép. Egyes területeken kb. szabály sincs arra, hogy mit hol kéne írni. Innentől fogva az egész "fontos a helyesírás" nekem kb. annyira komolyan vehető kijelentés, mint az, hogy szél ellen pisálni megérni próbálkozni.
  • Lacee86
    Komolyan veszem, és bosszant, ha mások nem. Azért, mert a technika fejlődik, nekünk embereknek még nem kell hülyébbnek lennünk. A saját nyelvünk korrekt helyesírása ugyanúgy az alapvető emberi műveltség és kultúra része kell(ene) hogy maradjon, míg világ a világ.
  • ToxiMaxi
    "Minek a házi feladat, nem kell terhelni a gyereket, hiszen gyerek még hadd bontakozzon ki. Minek a lexikális jellegű tudás amikor minden ilyen jellegű kérdés megválaszolására ott a wikipédia?"

Ezen a két mondaton akadt meg a szemem. Ha jól tudom a finn oktatási rendszert isteníti mindenki, ahol pont ez a két dolog igencsak háttérbe van szorítva. Ennek ellenére mindenkinél jobban teljesítenek . Én a felsőoktatásban dolgozok és itt az a mondat, hogy azért nem kell az újdonságokat oktatni mert az összezavarja a hallgatókat, már nem egyszer hangzott el...
  • Pluskast
    Plusz, könnyebben is lehet befolyásolni, megvezetni az illetőt.
  • Dzsini
    Minek bármit árnyalni, ha lehet fekete-fehéren is nézni? Végül is sokkal egyszerűbb valamit fokozatok nélkül 1 bites módon kezelni, kevesebb gondolkodást igényel, gyorsabban és egyszerűbben lehet ítélkezni felette :)
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2018.07.03. 11:33:00
  • Pluskast
    Mostanában nagyon divatos, hogy hagyjuk a fenébe a helyesírást, minek erőltetni amikor úgy is megérti mindenki amit leírnak, csak azért mert nincs ékezet a betűkön attól még megérti mindenki. Ezen az alapon szerintem kb mindent letojhatnánk. Minek a matek, ha gyerek humán szakra megy majd? Minek a házi feladat, nem kell terhelni a gyereket, hiszen gyerek még hadd bontakozzon ki. Minek a lexikális jellegű tudás amikor minden ilyen jellegű kérdés megválaszolására ott a wikipédia? Na igen minek ez a sok felesleges tudás? Végül is ha az idiocracy című film társadalmát akarjuk megvalósítani akkor valóban nem kell helyesen (sem) tudni írni.
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • molnibalage83
    Nem hiányzott kérdés, véletlenül kétszer tettem be ugyanazt az archíumban, az egyiket töröltem.
  • molnibalage83
    Javítom az archívumot. A helyesírásos kérdés tetszik, ez lesz szerintem.
  • ToxiMaxi
    Csak ötletek voltak. Ha valami megtetszik a nagyérdeműnek, akkor együtt össze lehet rakni a kérdést.
  • Zephyr Retiring
    Átfutottam az archívumot..(a 12-es és a 14-es szavazás ugyanaz)..és nem láttam benne helyesírással kapcsolatos szavazást...
    Pl: jövő héten az két szó...(sokan egybeírják)

Manapság mennyire fontos a helyesírás?

- pontlesz@rom
    - nem fontos, így is értik amit írok
    - fontos lenne..
    - egyáltalán nem számít, már nem az iskolában vagyunk..
    - megszoktam, hogy alig tudnak helyesen írni
    - csak hivatalos ügyeknél lényeges, egyébként lényegtelen
    - komolyan veszem és bosszant ha mások nem

Elteheted tartalékba is ínségesebb (ötlettelenebb) időkre..
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.07.03. 08:53:03
  • molnibalage83
    A videóbíró a VB után lesz betéve hétfőn.

A forint politika és kevés pénzügyhöz értő van, ezért nem tenném be.

A hideg nyár kapcsán mi lenne maga a kérdés? Eddig egy hónap telt el a nyárból még csak...

Ez nagyon tág, kérném kibontani, hogy milyen opcókra gondolsz a szelektív hulladékgyűjtésen túl.
  • ToxiMaxi
    Ezek csak ötletek:
    Videóbíró
    Gyengülő forint
    Hideg nyár
    Mit teszel a környezetedért
  • molnibalage83
    Kérdésjavaslat?
    Jövő héten nem lesz szavazás, egy hét szünet lesz.
  • Dzsini
    A pályázati rendszer már csak ilyen :) elbírálják, aztán ha úgy döntenek, hogy ennyi jár nekik...

Sokan azt hibáztatják, aki pályázik :)
  • Lacee86
    Pontosan.
  • molnibalage83
    Az 1 mrd feletti támogatás elég durva. Ha csak az RBR miatt jön ide valaki - ez elenyészően kevés legfeljebb néhány ezer ember, de egye ragya legyen 10k - akkor ez fejenként 170k HUF támogatás. Hát ennyit biztosan nem fogyaszt itt átlagos senki és ráadásul az állam felé csak az ÁFA folyik vissza nem a teljes költés bár a gazdaságot nézve a plusz efeletti összegnél jön ki.

Ezen felül az okozott kár az meg hol is van? Fő közlekedési vonalak lezárva napokra...
  • Dzsini
    Mindenfajta turizmust/bevételt hozó dolog kap(hat) állami támogatást - meg kell pályázni. A Forma-1 is minden évben sok-sok pénzbe kerül az államnak, cserébe többet hoz vissza adók és egyéb dolgok útján.
  • Lacee86
    Bevallom, ilyen szinten nem néztem ennek utána, mert nem érdekelt. De állami támogatás elég röhej -sőt felháborító-, ha volt ilyen.
  • cenobite
    Nem bp.-i vagyok ezért a "nem érdekel"-re nyomtam. Ha ott élnék ellenezném. Laktam Bp.-en és elég nagy kavar tud lenni még egy kisebb rendezvény is. (közlekedés szempontjából pl.)
  • Fbn Lx
    Csakhogy a közlekedést nem 3 napra keféli meg, hanem hetekre... már elég régóta le van zárva egy hosszabb szakasz, ez tavaly mondjuk jobban zavart mert arrafelé jártam edzésre, de idén is belefutottam kétszer. Képzelem, hogy mennyire bassza a csőrét annak, aki arra jár dolgozni. A hang részemről másodlagos, nem hisztizek miatta, de az, hogy elvileg állami támogatást kaptak rá, hogy itt megrendezzék és reklámozzanak, és konkrétan beleszarjanak az amúgy is törékeny budapesti közlekedésbe és csökkentsék ezzel a melósok termelékenységét, azzal már elég határozott veszteség a városnak... nem is értem, hogy józan ésszel hogyan lehet erre engedélyt adni, sőt, asszisztálni hozzá...
  • chhaya #125981
    Nem érint, nem érdekel.
  • Lacee86
    Mindegy, a lényegen nem változtat. A belváros az ilyen, aki ott lakik, annak sokféle programmal számolni kell. Mondjuk a másik részről a 3 napot le lehetne csökkenteni mondjuk 2-re valamilyen helyi szabályozással.
  • molnibalage83
    Margóra.
    Nem egy nap repülnek, hanem 3 nap.
  • Lacee86
    Nem érdekel túlzottan már. Anno 10+ éve érdekes volt, láttam is egyszer élőben, amikor Besenyei átrepült a Lánchíd alatt, az tényleg látványos volt, de ennyi. Kicsit túlhype-oltnak érzem már az egészet. Ettől még persze sokakat érdekel, amit elfogadok, úgyhogy zavarni nem zavar. Évente egy nap kibírom, hogy repülők repkednek a belvárosban, és kicsit átrendezik a tömegközlekedést. Mondjuk az igaz, hogy a közelben lakókat inkább zavarhatja.
    Utoljára szerkesztette: Lacee86, 2018.06.25. 15:00:03
  • Pluskast
    Zuglóban lakom itt alig lehetett hallani, de viszont a belvárosban dolgozom egy köpésre a Dunától így a pénteki edzésüket volt szerencsém végig hallgatni. Megértem az itt lakókat, hogy tele van a tökük vele. Mondjuk én a szigetet is megszüntetném a picsába. Na az már Zuglóba is elhallatszik.Egyébként soha nem értettem, hogy mi a francért kell az ilyen rendezvényeket a város közepére tenni. Menjenek el pl az Alföldre aztán repkedjenek, meg fesztiválozzanak ott.
  • Zephyr Retiring
    Nem érint és nézőként nem is érdekel a téma.
    Szerintem erről döntsenek az ott élők.
  • ToxiMaxi
    Én azt olvastam valahol, hogy nem lesz több ilyen Air race egy darabig. Csak 13 milláért bérelték a helyet és egy csomó kellemetlenséget okozott a környéken lakóknak, dolgozóknak. Abszolút érthető.
  • molnibalage83
    Új szavazás. Remélem sikerült jó felosztani a választási lehetőségeket.
  • molnibalage83
    Igen.
  • Zephyr Retiring
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Van. Nálam személyfüggő a dolog. Bizonyos emberekkel nem szimpatizálok, így ők bármit is írnak spoiler alá, nem foglalkozom vele. Ugyanakkor megértem és elfogadom, ha valaki(k) nem kíváncsiak a témát szorosan nem érintő mondandóimra. Az ő lelki békéjük érdekében szoktam a spoilert használni abban reménykedve, hogy hozzám hasonlóan ők sem kínozzák magukat a fülszövegeim elolvasásával...
  • chhaya #125971
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Van, aki kibírja, hogy ne olvasson spoilert?