127612
-
Fbn Lx #126050 ezt én is láttam, ez volt az a pont a vb-ről amin a legjobban kiakadtam... innentől kezdve kurva igazságtalan lett volna, ha nem a horvátok nyernek.
Teljesen egyértelmű, hogy bemegy, gyakorlatilag gólt blokkolt. Az ilyen minimum kiállítás, viszont a szabályok szarok, mert még egy kiállítást is, főleg ha a meccs vége felé történik, gyakorlatilag taktikailag helyes lépés beáldozni egy gól potenciális blokkolására. Mert ugye a megítélt 11-est közel sem biztos, hogy berúgják. Így úgy érzem, hogy kellene valami jobb szankció a 11-esnél, ha egy konkrétan 99%-os helyzetet ment meg valaki szabálytalansággal, mert ilyenkor a vigaszdíjként kapott büntető szinte nevetségesen hangzik.
Még mindig vannak helyzetek a fociban, amik a szabálytalanságot propagálják, azaz olyan esetek, amikor az ideális lépés a támadó felrúgása. Ez még mindig komoly probléma, amit a videóbíró nem old meg. Vagy jobb módszert kidolgozni, vagy a jelenlegi fociszabályokat lényegesen átdolgozni... -
ToxiMaxi #126049 Link
1:08-tól
Nekem a legnagyobb gondom az vele, hogy hátulról becsúszva. Rá lehet fogni, hogy labdára irányult de ahhoz nagyon akarni kell.
Így szól a szabály az új szövegezéssel:
"Amennyiben egy játékos a saját büntetőterületén belül olyan szabálytalanságot követ el
ellenfelével szemben, amely nyilvánvaló gólhelyzetet akadályoz meg, és a játékvezető
büntetőrúgást ítélt meg, a játékost figyelmeztetni kell, ha a szabálytalanság egyben a labda
megjátszására tett próbálkozás is volt; minden más esetben (pl.: visszatartás, visszahúzás,
lökés, nincs lehetőség a labda megjátszására, stb.) a vétkes játékost ki kell állítani."
"Régi szöveg
Amennyiben egy játékos a saját büntetőterületén belül olyan szabálytalanságot követ el
ellenfelével szemben, amely nyilvánvaló gólhelyzetet akadályoz meg, és a játékvezető
büntetőrúgást ítélt meg, a játékost figyelmeztetni kell, kivéve:
• ha a visszatartás, visszahúzás, vagy lökés történt, illetve
• ha a vétkes játékos nem kísérli meg megjátszani a labdát, vagy nincs lehetősége, hogy
támadást hajtson végre a labda megjátszására, vagy
• ha a szabálytalanság piros lap felmutatásával jár, bárhol is történik a játéktéren (pl.: súlyos
szabálytalanság, erőszakos cselekedet stb.)."
Tulajdonképpen nincs változás a szabályban, csak a szövegezést írták át. Tehát itt a kérdés az, hogy tett-e kísérletet a labda megjátszására.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.07.17. 09:44:43 -
#126048 Tehát végülis attól függ, hogy a bíró szerint volt-e esélye elérni a labdát. Szerintem nem volt, de nyilván nekem nincs annyi tapasztalatom, mint aki a vébén fúj. Na mindegy. -
#126047 A meccsek kb. felét láttam (többnek csak 1 félidejét), de többet is néztem volna, csak hülye időpontokban is voltak.
A színvonal az eddigiekhez képest szerintem nem nagyon változott. Nyilván itt is voltak halál unalmas, meg izgalmas meccsek is, mint eddig. Az sem változott, hogy sok esetben egyáltalán nem azok voltak az izgalmas meccsek, amikre az emberek előzetesen számítottak.
A VAR-on nyilván van még mit javítani, de az hatalmas dolog, hogy legalább már létezik, és azért sok esetben tényleg kellett a helyes döntés meghozatalához.
Utoljára szerkesztette: Lacee86, 2018.07.16. 20:42:24 -
Freeda Krueger #126046 Egyetlen meccset sem,nem tudom,nem érdekel. -
#126045 Bontsd ki visszafelé a beszélgetést. Sajnos a videót azóta törölték. -
ToxiMaxi #126044 Nyilvánvaló gólhelyzetet akadályozott meg hátulról becsúszva, piros lap járt volna érte. -
#126043 Gondolom akkor változtak a szabályok, régen ez piros volt. Kár, szerintem úgy több értelme volt. -
ToxiMaxi #126042 Egyébként is jellemző volt erre a VB-re bírói szempontból, hogy több kontaktot engedtek és nem fújták szét a meccset. -
ToxiMaxi #126041 Ez egy műesés volt. Ugyanúgy, mint amit Neymar próbált Fellaini ellen. Elkezd lebegni kirúg a levegőbe és várja a kontaktot. A probléma ott van, hogy ő már, akkor elkezdte ezt a mozdulatsort, amikor még nem volt kontakt. Egyértelműen feldobta magát az argentin pedig megette. Egyébként semmilyen szabály nem mondja ki, hogy nem lehet kontakt a játékosok között. Lásd Brazil Belga meccs amikor az ötösön belül "rácsúszott" a brazil lábára a Belga. Azt visszanézték és egyébként szerintem is helyesen ítéltek kirúgást.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.07.16. 15:58:36 -
#126040 Miért műesés, amikor 0:24-nél összeér a térd és comb? Ellökte oldalra. Az más kérdés, hogy akkor már elcsúszott G. tehát felesleges volt fellökni... De a bírónak nem feladata mérlegelni az értelmet... -
#126039 A VB topikban erről volt szó, a szabályok idióták, a játékvezető helyesen ítélt. Nem ő írja a szabálykönyvet. -
ToxiMaxi #126038 "A reklamálás furcsa, mert iszonyatosan kevés van a korábbi VB-khez képest és akkor is inkább csak videóbírózásért."
Reklamálás volt rengeteg. Nézz meg egy amerikai focimeccset, na ott nincs reklamálás.
"A műesések gyakorlatilag eltűntek és nem azért, mert nem büntetik őket. "
Neymar? Griezman műesés a döntő első gólja előtt? Abból szerezték a franciák az első góljukat. Lehetne még sorolni.
Műesést büntetni kell, ha a bíró nem teszi meg, mert benézte, akkor utólag a szövetségnek kellene. Lehetne pénzbüntetés, eltiltás és megszűnne az egész probléma. Amerikai fociban egyáltalán nincs műesés, pedig az egy kontakt sport.
Videóbíró nem nézi vissza ezeket, ezért írtam, hogy ki kellene bővíteni erre, hogy a gólszerzést megelőző szabadrúgást is nézzék csak vissza.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.07.16. 15:51:42 -
#126037 Durvaság nem volt sok, de azért kellett volna máskor is piros lapot adni. Nem láttam minden meccset, de például az utolsó horvátot ziccer-helyzetben felrúgták a dánok a nyolcaddöntőben, 99% hogy gól lett volna belőle, a kapus mögött volt már. Sárgát kapott érte a delikvens, a megítélt tizenegyes meg kimaradt. (A végeredményben nem számított, és igazából csak kábé 5 percet hiányzott volna a játékos, de szerintem ez egyértelműen egyből piros, és ha kiestek volna a horvátok, akkor nagyobb visszhangja lett volna.)
A videóbíró szerintem jó volt amúgy, bár többször is használhatták volna, mert így is maradtak érdekes esetek. Sajnos sokszor ítéltek szabadrúgást, tizenegyest vétlen kezezésért, videóbírózás után is. Ami pedig kifejezetten irritált idén, hogy a megpattanó labdákat is öngólként kezelték. Eddig a megpattanó labda a labdát elrúgó játékos góljának számított, és szerintem felesleges volt ezen változtatni. -
#126036 A reklamálás furcsa, mert iszonyatosan kevés van a korábbi VB-khez képest és akkor is inkább csak videóbírózásért.
A műesések gyakorlatilag eltűntek és nem azért, mert nem büntetik őket.
Piros lap szinte csak mutatóban volt. A 4 db lapból csak egy volt instapiros, a kezezéses, a többi nem tudtommal. Sokkal kevésbé volt durva a játék.
A videóbíró mintha nagyon megszűrte volna azokat a kardinális problémákat, amik az utolsó 2 VB-t jellemezték.
A legjobb VB-nek nem mondanám, de hogy 1998 óta a legszínvonalasabb volt, az egészen biztos. 1 db 0-0-ás meccs, kevés durvaság, színészek nagyrészt eltűntek (kivéve pár nagy arcú hülyét, akik rájátszanak).
A 2010-es iszonyatosan hulladék volt, szar játék + vuvuzela.
A 2014-es színészkedés, reklamálás és bírói hibák tömkelege, ami meccseket döntött el. Ezt a videóbíró javította.
A 2006-osról kb. arra emlékszem, hogy a német bronznak úgy örültek, mint az aranynak.
A 2002-es egész jó volt, leszámítva a pofátlan hátszelet D-K-nak.
Az 1998-asról szinte csak szép emlékeim vannak.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.07.16. 15:23:17 -
ToxiMaxi #126035 Majdnem az összes meccset megnéztem. Rosszabb volt mint a korábbi vb-k. Az okokról lehetne vitatkozni de szerintem mindenki nagyon megtanult védekezni, begyakorolták a pontrugásokat, plusz a nagy csapatok közül páran beragadtak a csoportba és hamarabb kellett búcsúzni.
Videóbírónál engem nem zavart az 1-2 perc, amivel tovább tartott a helyes ítéletet meghozni. Viszont kibővíteném a használati lehetőségét, mert a döntőben is az első gólt megelőző szabadrúgás előtt nem volt szabálytalanság. Visszajátszásban látszott is. FIFA hatalmas nagy baklövése, hogy nem bünteti a fetrengő játékosokat vagy azokat, akik feldobják magukat. Nem is beszélve arról a sok reklamálásról, nincs helye ennek a sportban.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.07.16. 15:18:23 -
#126034 Már sikerült két elválasztó vonalra is szavazni. Mindegy. Azokat nem számolom sehova, mert nem tudni, hogy a gazdája hova akarta... -
#126033 Egyet sem. -
#126032 Új szavazás. Az elválasztó vonalra próbáljatok meg nem kattintani. Sajnos nem tudtam máshogy kulturáltan megoldani, hogy ne folyjanak össze a lehetőségek. Az archívumba csoportonként bontva kerülnek majd be a szavazatok.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.07.16. 13:22:58 -
#126031 Aha, jöhet. -
#126030 Mai kérdésnek ez jó lesz? Több csoportban lesz a kérdés.
Nézted a VB-t?
-Egyetlen meccset sem.
-Hébe hóba (1/3 vagy kevesebb), amit éppen láttam.
-A meccsek kb. felét láttam.
-Szinte minden (2/3 vagy több) vagy minden meccset láttam.
Milyen volt a VB színvonala a játékot nézve az utóbbi 2-höz képest?
-Nem tudom megítélni.
-Gyengébb.
-Kb. ugyanaz.
-Jobb.
Mi a véleményed a videóbíróról?
-Szerintem nem vált be.
-Nem teljesen vált be, finomítani szükséges még használatán vagy akár kibővíteni, hogy mire és mikor lehet használni, hogy konzekvens legyen, de már így is jelentős előrelépés volt, megakadályozta a kapitális hibákat.
-Majdnem tökéletes, nem használták túl gyakran és nem volt zavaró, minimális / semmi reszelés nem szükséges rajta.
-
#126029 Most már betöltött több böngészőből és többször újratöltve is -
ToxiMaxi #126028 Baromi lassan tölt valamit de aztán nem elérhető. Pedig kitölteném, mert már nagyon elegem van az óraátállításból. -
#126027 A tájékoztató elérhető, a konkrét kérdőív továbbra se (nem csak nálunk, EU szerte mindenki panaszkodik miatta :) )
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2018.07.06. 12:14:50 -
#126026 Már elérhető. Az óraátállítás(ok) esetleges eltörlését lehet megkonzultálni.. -
ToxiMaxi #126025 "Szerverünk műszaki okok miatt jelenleg nem elérhető.
A kényelmetlenségért elnézést kérünk."
-
#126024 Addig is
Nyilvános konzultáció a nyári időszámításról
https://ec.europa.eu/info/consultations/2018-summertime-arrangements_hu -
#126023 Nem hagyhatsz minket itt musk és hyperoop nélkül...
Vagy igen?
Erről is szavazhatunk ha nem szavazhatunk.. -
#126022 Musk és vagy hyperoop kérdés jöhet majd?
Jövő héten szombaton tudom csak betenni az új kérdést, kicsit csúszni fognak így dolgok. Vagy hozzam előre? Holnap tehetek be új kérdést és akkor a VB döntő után hétfőn a videóbíróval kapcsolatos jöhet és akkor a mostani szavazás 1+ hétig lesz aktív. (Volt már ilyen...)
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.07.05. 10:25:33 -
ToxiMaxi #126021 Egyetértek! -
#126020 Ezzel nem is vitázom, mert igaz, de ez nem változtat azon, hogy a helyesírás (szerintem) ma is fontos. -
ToxiMaxi #126019 Igen, de ha sok a helytelenül író ember, akkor az valahol az oktatási rendszer hibája is. Persze a chat programok és egyéb "új" kommunikációs lehetőségek nem segítenek, de az oktatásnak lenne a feladata az igény megteremtése is, illetve a szülőké. -
#126018 Rendben van oké, de a téma a helyes írás. Attól, hogy milyen módszer szerint tanulsz, tanítsz másokat, attól még elvárható, hogy helyesen tanulj meg írni, hovatovább én nem hiszem, hogy csupán lustaság miatt kellene a nyelvünkből elhagyni bizonyos elemeket. Valahogy az az érzésem, hogy fordítva ülünk azon a bizonyos lovon. -
Fbn Lx #126017 Az igényszintem attól függően változik, hogy hová írok és kik alkotják a célközönséget.
Fórumon pl. szarok a nagybetűs kezdésre, illetve a mondatvégi pontokra is, sőt, kifejezetten csicsásnak tűnik számomra. Már-már ékesszólónak érzem magam éppen!
Ha posztolok valahová, amit aztán ismerősök olvasnak, akkor lecsekkolom a kérdéses szavakat, ha vannak.
Kb. átlagos a helyesírásom, ennek ellenére zavar, ha valaki nem figyel rá, illetve kicsit igényességi kérdésnek is tartom. Az nem kérdés, hogy van valamiféle korreláció a helyesírás és az intelligencia között, de hogy mekkora ennek a prediktív jelentősége, azt nem tudom. Abba az irányba, hogy ha valaki alapvető szavakat tömegével ront el, akkor úgy összességében ostoba, minden bizonnyal nagy.
De a mércém nem túl magas, ha csak az általam ismert tipikus hibáknak a nagy részét valaki el tudja kerülni, az már megszerzi az "átment" pecsétet. -
#126016 Én igyekszem követni a trendet abban a tekintetben, hogy nem bosszantom magam ha hibás helyesírással találkozom.
Szoktam is rendesen talizni vele..
Az ember általában sokkal hamarabb észreveszi amikor más hibázik, mint önmaga hibáit. Aztán jön a kiigazítás: ezt így meg úgy kell írni, figyelj oda rá. Azt meg persze elfelejti, hogy ő is szokott hibázni. Nekem a legnagyobb problémát pont a példaként felhozott szavak jelentik, amiket másként ejtünk, mint ahogy írunk...
Lásd írva: jövő héten, kiejtve pedig: jövőhéten.
Élő beszélgetések alkalmával, soha egyetlenegy esetben sem ejtette ki senki előttem hangsúlyozva két szóval ezt a szót. Mindig csak így: jövőhéten. Naná, hogy emiatt sokszor én is hibásan írom le...
A félregépelést is hagyjuk inkább, velem is számtalanszor megesik.
De mindig őszinte csodálattal tekintek azokra az emberekre, akik hibátlan helyesírással képesek írni. Ha ilyen hibátlan szöveggel találkozom, és ha az a szöveg ráadásul még jó hosszú is, az nálam máris egy bónuszpont az író felé. Még akkor is, ha egyébként nem értek egyet azzal, amit írt..
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.07.03. 23:58:20 -
#126015 Fontos, sokkal jobban esik igényesen és helyesen megírt szöveget olvasni... Mondjuk neten, fórumokon, hozzászólásoknál, messengeren én is megengedőbb vagyok, de a helytelenül leírt (és nem csak elgépelt) szavak ott is zavarnak. -
ToxiMaxi #126014 Elolvastam a cikket de ettől függetlenül az tény marad, hogy az ottani tanárok fizetése nagyon jó és éppen ezért a legjobb szakembereket tudják felvenni. 2015-ös tesztben kb. hasonló eredményt értek el mint a 2012-esben és ott vannak EU topban, míg mi a magunk poroszos idejétmúlt oktatási rendszerünkkel kb. a béka segge alatt és mindenhol bőven az átlag alatt teljesítünk. -
ToxiMaxi #126013 kb. 70 éves elgondolások mentén kell oktatni, amit nem lehet leváltani a modernebb 30-40 évesekkel mert az csak összezavarná a hallgatót. Ugyanez, hogy modern anyaggal ne dolgozzunk, mert a hallgató előbb tanulja meg, hogy milyen volt a régivel dolgozni (semmi értelme mert abból csak azt tanulja meg, hogy azzal az anyaggal való munka nehézkes). Agyrém az egész.
Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2018.07.03. 18:30:09 -
Renegade #126012 szerintem is fontos, mondom ezt úgy, hogy sajnos nekem rossz a helyesírásom. -
#126011 Bb. ez a szint, ami azért már nekem is zavaró. Ezért szavaztam arra, amire.