127612
  • chhaya #126130
    Semmi pikáns, csak lopták már el a táskámat benne minden cuccommal, és eléggé nagyra értékeltem azt is, amikor valaki visszajuttatta az irataimat, legalább azt nem kellett csináltatnom.
  • Zephyr Retiring
    Ennyi?

Azok után, hogy te dobtad be szavaztatni ezt, reménykedtem valami húzós vagy pikáns talált pénzes sztoriban tőled..
  • chhaya #126128
    Első körben megpróbálnám visszajuttatni a tulajnak. Ha nem sikerül, akkor megy a spórolt pénzemhez.
  • Zephyr Retiring
    Utolsó opció a releváns esetemben.
    Én még egy olyan családban nőttem fel, ahol élt a bizalom, így bízom abban, hogy aki jó dolgokat cselekszik, azzal jó dolgok is történnek.
    Ugye nagyobb értékű tárgy, vagy talált összeg esetén két opció is lehetséges: vagy becsületesen megdolgoztak érte, vagy lopták.
    Én úgy érzem egyik esetben sem engem illet az a pénz (vagy nagyobb értékű tárgy).

Nem szokásom, de kivételesen játékon kívül megtudakoltam a párom, ő mit tenne ilyen esetben ha nincs jelen senki sem szemtanúként.
    Ugyanezt felelte amit én fentebb. Pedig nem is beszéltünk össze..
  • molnibalage83
    Megpróbálnám visszajuttatnám a tulajnak, de ha nem fellelhető kitartó munkával sem, eladományoznám egy részét. Ha már nekem szerencsém van, akkor legyen már jó másnak is, ha már az eredeti tulaj nem deríthető fel.

Mondjuk úgy, hogy bizalmam a rendszer felé majdnem negatív szám...
  • molnibalage83
    Új szavazás. Köszi az ötletet.
    (Az archivumot este frissítem.)
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.08.06. 10:39:32
  • Zephyr Retiring
    Én is 3 hónapot tippeltem volna. Amúgy teljesen frankó így leírva látni ezt.
  • Renegade
    hát, nekem gyerekként volt fagyi (nem mintha kigazdálkodtuk volna) és lett egy biciklim, ez utóbbi akkor nagy szó volt ám :)
  • ximix #126122
    "
    XVII. Fejezet
    A találás
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    .
    .
    5:55. § [A találó kötelezettsége]
    .
    .
    (2) A jegyzőnek való átadáskor a találó nyilatkozni köteles arra nézve, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. A találó igénybejelentéséről a jegyző igazolást ad.

5:56. § [A jegyző eljárása]
    .
    .
    (2) Ha az átvételre jogosult személye nem állapítható meg, a jegyző a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi. Ha ez idő alatt a jogosult nem jelentkezik, a dolgot – ha ennek tulajdonjogára az átadáskor igényt tartott – a találónak ki kell adni.
    .
    .
    5:58. § [A talált dolog értékesítése]

(1) Ha a jogosult a dologért az átadástól számított három hónap alatt nem jelentkezett, és a találó az átadáskor nem tartott igényt a dolog tulajdonjogára, a jegyző a talált dolgot értékesíti.
    "
    cikk
    .
    .

5:62. § [Találódíj]

(1) Ha a talált dolog nagyobb értékű, és annak tulajdonjogát a találó nem szerzi meg, a találó méltányos összegű találódíjra jogosult, ha mindent megtett annak érdekében, hogy a tulajdonos a dolgot visszakaphassa. A találódíj a találótársakat egyenlő arányban illeti meg.

(2) A találó a talált dolog kiadását költségkövetelésének és találódíjának kielégítéséig megtagadhatja.
    .
    .
    "
    - - forrás - -

Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.08.05. 18:59:54
  • Zephyr Retiring
    Sanszos, hogy félreteszi a talált tárgyak polcra. Ha a gazdája nem jelentkezik érte x ideig, felajánlják a helyi rászorulóknak.
    Ha a polgármester kiköltekezett az idei nyaraláskor, akkor elsőként majd neki...
    Ha jelentkezik a böcsületes tulaj, sorszám szerint be kell diktálja az elveszett bankjegyeket..
    Ha ez nem sikerül, akkor az biza más elveszett suskája..
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.08.05. 17:51:21
  • molnibalage83
  • Mike at home
    és utána a jegyző viszi haza? vagy megkapja az állam stadionra?
  • Zephyr Retiring
    Ez is egy szuper szavazási téma..
  • Renegade
    hát én már gyerekként szerettem strandokon, a medence alján, tó fenekén úszkálni, általában meg is lett a fagyi pénz a zsebekből kiesett apróból.

a legértékesebb dolog meg egy arany pecsétgyűrű volt.

akkor én tolvaj voltam, vagy kincskereső? :)

hopp, eszerint tolvaj: " A törvény nem tesz különbséget a talált pénz értéke között, a megtaláló címlettől függetlenül köteles leadni azt a jegyzőnek.
    Amennyiben a találó, a talált pénzt 8 napon belül az illetékes Polgármesteri Hivatalnál nem adja le, vétséget követ el és akár e͟g͟y͟ ͟é͟v͟i͟g͟ ͟t͟e͟r͟j͟e͟d͟ő͟ ͟s͟z͟a͟b͟a͟d͟s͟á͟g͟v͟e͟s͟z͟t͟é͟s͟s͟e͟l͟ is büntethető."
    Utoljára szerkesztette: Renegade, 2018.08.05. 10:30:59
  • ToxiMaxi
    Persze az olyan ember aki tényleg adakozik rendszeresen, az majd pont a talált pénz veri el.... mese habbal.
  • Lacee86
    Ok, ha ez a stílus kell, akkor ez lesz: Nem azt mondtam, te pöcsfej, hogy rohanjon a kp-val a kórházba, de kurva irritáló, hogy kőgazdag fasz talál 400 ezret, amiért valaki 2-3 hónapot dolgozik, de ő elveri, mert megteheti, és nem átall még dicsekedni is vele. Egyébként meg igen, odaadhatta volna a kp-t akár hajléktalanoknak, vagy találhatott volna módot arra, hogy azt a pénzt odaadja valakinek/valakiknek (rászoruló ismerős, rokon stb.), de nem vette rá a fáradtságot sem. Szóval nekem ne mentegesd, hogy így adakozik meg úgy adakozik, mert ez a tette ettől még cseppet sem teszi szimpatikussá.
  • chhaya #126114
    Szavazásötlet a témához: Mit tennél, ha nagyobb összeget vagy magas értékű tárgyat találnál?
    - gondolkodás nélkül megtartanám és azonnal elverném (könnyen jött, könnyen megy)
    - gondolkodás nélkül megtartanám és hozzátenném a spórolt pénzemhez
    - visszajuttatnám a tulajnak, de ha ő nem fellelhető, akkor elverném
    - visszajuttatnám a tulajnak, de ha ő nem fellelhető, akkor a spórolt pénzemhez tenném
    - visszajuttatnám a tulajnak vagy rászorulónak adnám
    - leadnám az illetékes Polgármesteri Hivatalnál / rendőrségen
  • cenobite
    Hagyjuk már ezt a demagóg szöveget. Találsz xxxxxx pénzt aztán rohansz a legközelebbi kórházba, "Csókolom, tessék venni ebből a pénzből lélegeztető gépet."

Amúgy az illető rendszeresen adományoz ahová csak tud helyi keretek között.

Fasz.

• Lacee86
    Hát gratulálni tudok hozzá. Adta volna oda egy alapítványnak, kórháznak vagy bármilyen jótékony célra. Megvan a véleményem róla így ismeretlenül is.
  • Zephyr Retiring
    Én életemben nem találtam nagyobb értéket egy szál cigitől, vagy doboz gyufától. Így fingom nincs mihez kezdenék vele, pláne ha egyetlen szemtanú sincs jelen..
    Viszont egy régi ismerősöm, úgy 25 éve talált egy brifkót, tele hitelkártyákkal, személyivel, jogsival, tb kártyával, szóval fullosan. Pénz egy fillér sem volt benne. Visszavitte. Kis híjján rendőrt akart hívni a tulajdonos (majd mégsem tette) mert eltűnt a brifkóból közel 300000 ft a tulaj szerint. Ismerősöm az eset után egyetlen talált pénztárca után sem nyúlt többé saját bevallása szerint :)

Én iratok terén roppant precíz vagyok: néha 3x is ellenőrzök mindent benne, mielőtt elindulok otthonról. És természetesen mindenhová magammal is viszem. Egy meglepő sztori azért velem is történt..
    Baromi meleg volt, nagyon szomjas voltam egy hideg sörre. Pénztárca be a zsebbe, sarki kricsmibe elsétáltam, legurítottam az életmentő hűs nedűt, majd irány haza. Kb. 10 perc sem telt még el. Egy ismeretlen fazon áll a kapunkban (meg a kocsija amivel jött) és nyújtja felém a pénztárcámat benne minden iratommal. Nem hittem a szememnek.. A pulton felejtettem.
    Pont én, aki szinte még a wc-re is viszem :D
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.08.02. 13:22:42
  • cenobite
    Másik városban (Budapest) találta mint ahol él, időre kellett mennie, mégis várt kb. fél órát a parkolóházban hátha jön érte valaki. Szerintem erről a törvényről amit írtál nem is tudott - én sem tudtam. Tudom, az hogy nem ismeri ezt a törvényt nem mentesíti...stb....stb...

Én egyszer találtam kutyasétáltatás közben egy hasi-tasit, benne értékes óra, pénz, iratok. Mivel megvolt a cím természetesen visszavittem.

Ha én elhagynám a pénzem, maximum annyit tennék, hogy visszamegyek 1-2 helyre ahol előtte jártam. Eszembe nem jutna elmenni a polgármesteri hivatalba, hogy leadták -e. Még így sem, hogy mostmár tudom hogy van ilyen törvény. Kb. 0% esély hogy leadták... Így jártam, szopás, anyáznék ezerrel, de kb. ennyi.
  • molnibalage83
    Én egy mobilt találtam az utcán kb. 1,5 hónapja. Először azt hittem, hogy törött és azért dobták ki az útra. Nem volt az. Forgatom. Hoppá, be van kapcsolva. Na, mondom, ha zár van rajta, akkor ennyi. Nem volt rajta zár. Volt benne néz és utána, hogy (férj). Mondom, remélem még tényleg férje a tulajnak, akiről ekkor már setettem, hogy nő. Írtam SMS-t és már sínen is volt minden.

Egy háromgyerekes családé volt, kis túlzással szentté avattak, hogy visszajuttattam hozzájuk.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.08.01. 22:13:33
  • ximix #126108
    Érdekes dolog az emberi gátlás, van a született és van a szüleinktől kapott, nevelés útján.
    Én speciel nem tudtam volna "elverni a zsét", elég a tudat, hogy valaki milyen bosszús miatta vagy esetleg problémába is kerül általa, persze van az ellentéte is , de az ritkább.

Amúgy nem ilyen egyszerű a helyzet

" A törvény nem tesz különbséget a talált pénz értéke között, a megtaláló címlettől függetlenül köteles leadni azt a jegyzőnek.
    Amennyiben a találó, a talált pénzt 8 napon belül az illetékes Polgármesteri Hivatalnál nem adja le, vétséget követ el és akár e͟g͟y͟ ͟é͟v͟i͟g͟ ͟t͟e͟r͟j͟e͟d͟ő͟ ͟s͟z͟a͟b͟a͟d͟s͟á͟g͟v͟e͟s͟z͟t͟é͟s͟s͟e͟l͟ is büntethető."

forrás
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.08.01. 19:17:55
  • chhaya #126107
    Említésre sem méltó gyakorisággal (inkább ritkasággal) kaparós sorsjegy. Esetleg ötöslottó, bár azt már több éve nem vettem.
    Mást nem is próbáltam szerintem.
  • molnibalage83
    Külön. Az első jövő héten, aztán utána a következő.
  • Renegade
    mindkettő jó
    vagy egyben lesz?
  • molnibalage83
    A következő két kérdés akkor a már lent megfogalmazott lesz.

Fapados vs. normál légitársaság?
    Adtál már kölcsön valakinek nagyobb összeget?
  • Pluskast
    Egy időben rendszeresen jártam pókerezni, részt vettem versenyeken és cash játékokon is. A legtöbb amit nyertem (verseny volt) 350 ezer forint volt. Ma már alig játszok. Jó ha 3 havonta egyszer elmegyek.
  • Lacee86
    Tippmix (online fogadás) nagy néha, amikor épp hirtelen felindulásból kedvem támad. Mondjuk most épp rég nem fogadtam, kb 1 éve. De ha fogadok is, soha nem teszek fel pár száz Ft-nál (200-300) többet, szóval inkább csak poén. Egyszer csináltam 500 Ft-ból 8000-et (több kisebb fogadással, mindig visszaforgattam a nyereményt), majd elkezdtem folyamatosan bukni, míg végül kb. 3000 Ft maradt, azt meg kivettem a fenébe. :)
  • Zephyr Retiring
    De visszatérve a jelenlegi szavazási témához, annyit beszéltünk már róla, hogy most leteszem a mobilt és már indulok is feladni a heti tippjeimet....
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    mostani random számsorom: 5, 15, 25, 35, 55.

..ezt most fundáltam ki :)
  • Zephyr Retiring
    A randizás nem szerencsejáték. Inkább csak szerepjáték. Kinézed a csajt, kiagyalod mivel is szólitsd meg, majd odamész hozzá.
    Mire az első szót kiejted a szádon, a csaj már tudja is, hogy mi lehet köztetek maximum.
    Annak függvényében, hogy mit mondasz neki, a döntése pozitív illetve negatív irányba is elmozdulhat :)
    A nők bonyolult egységek: egyszerre nézik a külsőd és a belső tulajdonságaidat is. Mi meg ugye általában még mielőtt megszólítjuk őket, gondolatban már meztelenül állnak előttünk :D
  • Zephyr Retiring
    Ezek szerint csak jó került. Kőgazdagnak pont jól jött elverni.. :)
    Mellesleg, ha veled történne ma ugyanez a táskás sztori, te mit tennél vele?
    Rajta ülnél míg jelentkeznek érte, vagy elvernéd még aznap?
  • cenobite
    Ez a szerencse/pénz oda megy ahova kell dolog nem mindig helytálló.
    Nekem egy kőgazdag ismerősöm talált egy parkolóházban egy táskát, benne 400.000 Ft-al. Természetesen megpróbálta visszajuttatni mivel ez neki kb. olyan volt mintha én találnék 5000 Ft-ot, de semmi személyes okmány nem volt benne. Néhány feljegyzés, papírfecni, de abból nem tudta kideríteni kié lehet.
    Még aznap elverte. Azt mondta jó kis zsebpénz volt.
  • cenobite
    Lottó - rendszeres
    TippMix - néha
    Kapirga - néha
  • molnibalage83
    Semmit. Utoljára még alsó tagozatos koromban maradék apróból fater vett kaparóst, azóta semmi. Már, ha a randizást nem tekintjük szerencsejátéknak...
  • Renegade
    évente három-négy alkalommal veszek 1-1 (ötös, hatos, skandináv) öthetes lottót, általában a beváltási határidő előtt pár nappal nézem meg, hogy nyertem-e valamit, így, sokáig lehet álmodozni, persze a legtöbb esetben még csak egy számot sem találok el. :)
  • Zephyr Retiring
    Szerintem itt felesleges is lenne tagadnom: ötöslottó függő vagyok.
    Na mondjuk azért igyekszem "normális" keretek között tartani a függőségem, ami heti 1 alapjátékot jelent joker nélkül.
    Állandóan változó számsorral. Hogy miért nem állandó számokkal?

Ez most talán furcsa lesz az én számból, de nem hiszek a szerencsében. Illetve nem úgy hiszek, hogy mondjuk Szerencsés Dániel ma kitölt egy szelvényt, és szombaton este már mint leendő milliomos hátradőlhet és tervezgethet.
    Én úgy hiszek a szerencsében, hogy csak oda ér el Fortuna keze, ahol valamiért szükség is van rá. Ha én hétről-hétre, hónapról-hónapra vagy akár évekig nem nyerek (telitalálatot), az valahogy olyan mélyen lent valahol a gyomromban egy leesett kő.
    Számomra ez a "most sem nyertem semmit" esemény azt jelzi: Zef, a te életed teljesen rendben van. Nincs semmi szükséged erre a sok millióra most sem, mert neked valami olyasmi van a birtokodban, ami ezerszer jobb és értékesebb egy lottónyereménytől...

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.07.30. 23:36:50
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • molnibalage83
    Lottózós kérdés úgy látom, hogy nem volt. Este beteszek valamit..
  • Zephyr Retiring
    Csak azt, amit leírtam.