127612
-
Nem érdekel.
Szerintem tökmindegy. -
Fbn Lx #112829 én nem értem, hogy ez miért esne bárkinek is rosszul.
én úgy érzem, hogy nincs túl stabil, kiegyensúlyozott személyisége annak, akinek rosszul esik, ha letegezik.
nekem nem esik rosszul. mert ahogyan #112821 is írta, a tisztelet nem csak, hogy nem ezen múlik, de egyáltalán nem ebben kellene megnyilvánulnia. merő formaiság, berögződés, tényleges jelentősége az értelmes ember számára nincs. -
Jól értem, hogy simán felajánlod a tegeződést egy idősebb embernek is?
És ha ő elutasítja akkor hülye?
-
jah azt is utálom, ha mint vevő megyek be.... -
Akkor lehet válaszolni, hogy "nem őriztünk együtt disznót" és nézni a megszeppent arcot, és hosszasan beszédbe elegyedni vele, hogy gyakorolja a magázást :) -
fordítva is megesik rendszeresen. bemegyek a boltba, jó napot kívánok, erre letegeznek. -
a magázódás sztem teljesen rendben van, ha valaki felajánlja hogy tegezzem akkor azt teszem ennyi...nem kell ez túlbonyolítani...ha meg valaki bemegy valahova vásárolni, stb. akkor igen is adja meg a tiszteletet, és magázós hangnemben köszönjön, mert nem a haverjához "tér" be! halálom amikor hozzánk bejön vásárló, megadom neki a tiszteletet azzal hogy jónapot/reggelt stb kívánok neki, és az arcomba helloz vagy sziáz...nem illik. -
hát tudod azért ezt nem kívánom senkinek sem egy ájulásból fel szoktak ébredni az emberek, meg nem kezdenek hörögni... -
Sztem a tisztelet nem korral jar, de lehet h mast zaar -
Kínlódni maximum az kínlódik aki képtelen ezzel a dologgal mit kezdeni. Attól, hogy még tegezel valakit nem fogod a másikat egyenlő félként kezelni. Ugyanúgy utálhatod vagy lenézheted a másikat. A magázódás pont, hogy a tisztelet jele, mert igazából ahhoz, hogy te valakit tegezhess ahhoz előbb egy bizonyos fajta barátibb vagy közelebbi viszonyba kell, hogy kerülj. Én kifejezetten utálom amikor ismeretlen emberek (lásd benzinkút) letegeznek. Nem is merem, nem tudom, hogy ki ő. Azért mert az interneten ismeretlenül is tegezzük egymást nem kell átvinni a személyes mindennapokba (illetve lehet csak vannak akinek ez nem fog tetszeni). -
clio1616v #112820 a tegeződés egy közvetlen beszélgetés, ki utasítana el egy ilyen kommunikációt
én mindig magamból indulok ki és nem veszem figyelembe a velem nem egyező véleményeket; tehát aki nem hajlandó tegeződni az hülye - ilyenre egyébként még nem volt példa -
Fbn Lx #112819 hogy kevesebb feszültség és kínlódás legyen a saját környezetünkben
-
Miért kezeljük? -
Rendben. De felszólítod az illetőt a tegeződésre akkor is ha idősebb nálad?
Mit teszel például akkor ha nem fogadja el a tegeződést és ragaszkodik a magázódáshoz? -
Fbn Lx #112816 na többek között az ilyen képmutatás-egoizmus dolgok miatt nem tartom ésszerűnek egyáltalán a magázódás létezését
kezeljük az embereket egyenlő félként -
Fbn Lx #112815 omg, őt a főnök kúrja, úgyhogy hozzád képest ilyen fölöttes szukának számít
saját maga szerint -
Elég hülye p*csa lehet a titkárnőtök... -
Dean Winchester #112813 no meg azért a tegezés az már közelebbi viszonyt takar szerintem. Azért a főnököt csak úgy letegezni szerintem senki se szokta. vagy állásinterjúra mégy akkor is egyből tegeződsz ? nekem ez roppant fura lenne :D nem is tudnék hozzászokni -
Blum #112812 Nem, engem zavarna ha az emberekkel nemtudnék magázó hangnemben kommunikálni.
Fonokomnek rendszeresen ugy koszonok,hogy "Szia Zoli bacsi",de a kapuban allo ornek is ugyanigy koszonok. Termeszetesen mindkettot ismerem annyira,hogy ezt megtehetem es ok is meltanyoljak.
Egy nalam joval idosebb vagy magasabb rangu embert nem merek kapasbol tegezni csak ha o felajanlja,bar bizonyos helyzetekben ez lehet kenyelmetlen es zavarba ejto is.
Pl. amikor anyukam 60-egynehany eves kollegaja felajanlotta nekem (20),hogy tegezzem az egy kicsit meglepett es a mai napig magazom amikor osszefutunk es aztan javitom magamat.
Szerk.: A masik veglet az az,amikor egy velem egykoru embert KELL,hogy magazzak. Titkarnonk 22 eves es amikor letegeztem,kikerekedtek a szemei. Lattam rajta,hogy nem tetszik neki,ugyhogy javitottam magam mire megbocsatott (semmi baj) es ment tovabb. Es meg en szegyelltem magam. -
Néhány apró helyesbítés: az angolban a magázó forma maradt fenn, a tegeződés (thy, thou, thee) a 17-18. század során csúszott ki a köznyelvből (ott is, ahogy nálunk is a magázódás volt az általánosan használt), vallásos szövegekben, például Shakespeare-nél, és különlegesebb helyzetekben lehet még megtalálni.
"O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo? Deny thy father and refuse thy name. Or, if thou wilt not, be but sworn my love, And I'll no longer be a Capulet."
Nálunk sem volt általános a tegező forma, csak az alacsonyabb rendbe tartozókat, és urak egymás között használták. A kendezés, mint harmadik forma a századforduló környékén kopott ki.
olvasnivaló -
ennyi. a köszönési formula lehet "jónapot/tiszteletem gabibá stb" attól hogy tegezem. -
clio1616v #112809 én így 32 évesen elvárom, hogy tegezzenek - utálom, ha egy velem egykorú magáz, azt meg pláne, ha egy nálam fiatalabb; engem ne tiszteljen azzal senki, hogy a megszólítás nem közvetlen módját választja
arról, hogy egy harmadik formát találjunk ki az meg hülyeség mert már van erre is megoldás régóta
pl ma ahogy mentem egy kört montival; megkérdeztem egy fickótól a 3. verzióval(se nem tegeztem se nem magáztam...),
"Jó napot kívánok!
Kaphatok egy kis segítséget?
Hogyan tudok feljutni a viaduktra?
Köszönöm szépen. További szép napot kívánok." -
Fbn Lx #112808 szerintem egy értelmes idős ember nem várja el a magázódást.
engem szörnyen taszít ez a fajta látsza-tiszteletadás
én ezt képmutató dolognak tartom
teljesen ki vagyok békülve az emberek tegezésével -
Akit esetleg érdekel ez a dolog picit komolyabban, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy bővebb az érdeklődési köre annak ajánlom ezt a Mindentudás Egyeteme előadást, nagyon érdekes:
Miért változik a nyelv? -
nem -
Dean Winchester #112805 tipp: a helyesírási szabályokat is módosították. erre egy kérdést valaki nem tesz be ? Szerintem ez is bőven átbeszélhető téma lenne... -
Ha jól tudom, akkor az angol nyelvben eredetileg a thou volt a te, és a you csak a ti-nek felelt meg. Tehát nem a magázódás szűnt meg, hanem a magázódás vált semleges színezetűvé.
Személy szerint én nem szüntetném meg, ha már mindenképpen hozzá kéne nyúlni, akkor inkább egy harmadik forma létrehozását támogatnám.
Inkább a bővítés, mint az egyszerűsítés híve vagyok. -
Dean Winchester #112803 nem , maradjunk csak a meg a magázódásnál.
nekem a számra se esne, hogy egy 75 éves nénit tegezzek....
-
clio1616v #112802 erre az a megoldás főleg egy nőnél, hogy szerintem én vagyok az idősebb :)
még bóknak is veszi ha esetleg nem így van -
nem a magázódáson múlik, hogy viszonyulnak egymáshoz az emberek. fölöslegesnek tartom. -
Nekem is, még úgy 17-18 évesen.
-
Engem lebácsiztak
-
EnxTheOne #112798 Nekem multkor kisiskolások köszöntek ugy hogy "csokolom",
pedig egy fiatal titán vagyok. :D -
Nekem 4-5 nap után már kezd hajléktalan kinézetem lenni.
-
KaBuTo666 #112796 Mikor bementem postára és csókolómmal köszönt a hölgy, majd viszontlátással köszönt el. Na ott, akkor, egy világ összedőlt bennem. Egyből nyúltam az arcomhoz hogy esetleg hetek óta nem borotválkoztam e, mivel a remény hal meg utoljára. -
Engem 20 évesen "bácsiztak" le először kisegyerek előtt. Alig bírtam ki röhögés nélkül és mondtam, hogy maradjunk a "fiatalembernél"... :) -
kamionosjoe #112794 Nem, szerintem ez a tisztelet megadása. -
Az illemszabályok szerint az idősebb ajánlja fel a tegeződést, úgyhogy én általában nem merem. Tekintve hogy a bizonytalan esetekben általában én vagyok a fiatalabb, illetve alapvetően annak is örülhetek, ha már nagykorúnak néznek, inkább nem próbálkozom ilyenekkel. -
Ezért szoktam megkérdezni főleg telefonon keresztül. Nem egyszer volt már, hogy hallatszott, hogy a túloldalon levő nem tudta, hogy akkor mi legyen, mire benyögtem, hogy nyugodtan tegeződjünk.
Az angolban lehet, hogy nincs konkrétan tegeződés, de azért egészen más stílusban és szavakkal operál az ember, mint amikor két haver beszélget. -
Vegyesek az érzéseim.
Sokszor tényleg zavaros tud lenni (számomra), hogy akkor most magázódni kellene vagy tegezhetem-e az illetőt... Általában hivatalos helyeken, amikor fiatal ügyintéző intézkedik, de mégis a hivatalos közeg magázódást kíván... Vagy nem hivatalos esetben pl. bármelyik boltban, sokszor nem tudom eldönteni, hogy a kasszás most elég fiatal ahhoz, hogy tegezzem, vagy már inkább magázódást kívánna az illem... Ha idősebb, akkor lehet megsértődik a tegezés miatt (volt már ilyen), ha fiatal, akkor meg ciki magázni. Ilyenkor örülnék, ha nem lenne külön a kettő.
Másrészt baromi nehezen szoknám meg, hogy pl. 80 éves néniket-bácsikat letegezzek.