A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem megyek sehova.

Egyreszt egyedul nem mennek semelyikre se,masreszt melozok mint allat egesz evben. Az 1 het szabimat pedig azzal toltom hogy bepattanok az autoba,bepakolok par horgaszbotot az autoba,bogracsot meg par talca sort es elbujok a vilag elol 1 hetre 😊

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Molnibalage
Ennek semmi köze az SG-hez. A fesztiválok nagy része szét van szórva az országban, ez látszik, hogy még a legnagyobbak is kb. a dupláját vagy tirpláját érik el az átlagnak. Csak 25% a nem megy egyikre sem. Ez döbbenetes magas arány, én 50% fellett vártam ezt.

Én csak két fesztiválon voltam, de egyiksem volt az a nagy pukk, bizonyos aspektusból meg egyenesen szarok voltak. Inkább csinálok mást...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

CroftManor
Meg is lepõdtem volna, ha nem arra szavaz a többség, hogy "Nem megyek egyikre sem" 😄

Nothing is True, Everything is Permitted

Pluskast
Ja. SZAR is VOLT az egész 😊

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

pxxl
volt sg fesztivál? 😊

All hail the double x!

SötétBarom
VOLT

ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ

csináljunk egy sg fesztivált
videobaby
ez már volt kérdés nem is rég. azóta sem változott a hozzáállásom. maradok a seggemen itthon.

Pafe Volt



Jó kedvem van, bejelöltem az összeset.<#gonosz1>
(de látom valaki már megelõzött)

★★★★★

bujcsik555
HEgyalja, East Fest(ezt nem találtam, Mezõtúron lesz), valamint a VOLT-FEZEN-SZIN kombóból valamelyiken, majd a fellépõk ismeretében eldõl. Fishing on Orfû-re is szeretnék, de vizsgaidõszak, meglátjuk hogy lesz-e idõm.

Sánta kutyának híg a leve. Néma gyereknek anyja se látja a fától az erd?t. Most ugrik a majom elásva.

ez nem volt már az utóbbi fél éven belül? fogadni mernék, hogy volt
és továbbra sem megyek rájuk
bardocz
Ha szigeten a flogging molly, bad religion, meg enter shikari egy napon lesz(és nem egy idõben), akkor lehet.
Molnibalage
Egyik sem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

acsati
SZEN és DUDIK ami biztos <#kacsint>
HTS s3rg1nh00
a MEN aminek egyáltalán van esélye...

BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D

Mit jelent számodra az alapmûveltség? ==>> Idén melyek azok a fesztiválok, amiken nagy valószínûséggel ott leszel? (2013)
DNDN
pxxl
<#unalmas>

All hail the double x!

clio1616v
az iskolák a tudást bõvítik, nem a mûveltséget alapozzák meg

vö. nagyon sok a mûveletlen tanár, aki nagy tudású - nem függ össze a kettõ

az általános iskola pedig azért általános, mert általánosan mindenre azonos mértékig kiterjedõ tudást próbálnak átadni

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom. &#63743; MacBook Pro (Retina)

Dzsini
A házigazdának panaszkodj 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
Azt próbálom itt alátámasztani, hogy nem lehet minimálist sem összeállítani - vagy ha igen, akkor az maximum olyan mértékû, hogy "írás, értelmezõ olvasás, számolás, emberi interakciók", mert a többi már kultúra, hely, idõ, és minden egyéb függvénye.
Neked nem volt, és nincs szükséged Szeged ismeretekre, de sokan azt mondják, hogy azért fõvárosunkat ismerni minimum illik bárhol is laksz, a hidakat, fõbb városrészeket mindenki ismerje. Nincs igaza? Szerintem sincs, de érthetõ, hogy õ miért gondolja, hogy az az alapismeretek része, ahogy Mátyás király évszámai is. Pedig az elõbbi fontosabb, használhatóbb ismeret, mint az utóbbi (és mindkettõ villámgyorsan elérhetõ lexikonból/internetrõl). Mégis ha valaki ez utóbbit nem tudja, többen nézik bunkónak, mint aki nem tudja, hogy hol a Tabán a városban.
Te döntöd el, hogy neked mi fontos, és számodra mik az alapvetõ ismeretek.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

tigeroo
mindegy uncsí 😞
Molnibalage
Minimálisra van szükség, hogy legyen mi alapján keresni és összekapcsold az olvasottakat. Én pl. soha nem jártam Szegeden, fingom nincs, hogy mi merre van. Akkor már bunkó vagyok?

Ma annyi információval találkozik az ember, hogy szelektálni kell. Ami nem fontos, nem tartom fejben. Felesleges.

Dzsini
Szerintem senki nem veszekszik, még vitának se nagyon lehet nevezni. Beszélgetünk róla, érveket hozunk fel, amíg nem változik meg a kérdés. 😊

Molnibalage
29 éve élek Szigetszentmiklóson és többször volt már, hogy vadidegen megkérdezte, hogy XY utca hol van. Nem tudtam. Ha megmodta, hogy mit keres, akkor meg tudtam mondani, hogy merre kell menni...

Mai napig van olyan utca, ahol soha nem jártam. Mielõtt elköltözöm tervezem, hogy végigtekerek egész város minden utcáján egyszer, ezzel búcsúzva el. 😊

Dzsini
Na jó, de ilyen alapon semmilyen lexikális ismeret sem "alapmûveltség", hiszen ott van a wikipedián, hogy mikor volt a honfoglalás, vagy mikor halt meg Mátyás király. A humán ismeretekbe bele se kezdtünk, ott még nagyobb az egyet nem értés, mint a reáliáknál.

A 89 elõtti tanterv, utána NAT elõtti központi tanterv, és a NAT elsõ generációja (a másodikból épphogy kicsúsztunk, akkor 4 lett volna, ráadásul mi 8 osztályos gimnáziumként kicsit másképp játszottunk ugyanazokkal a kártyákkal)

tigeroo
jó hogy megint azért veszekedtek mert különbözõen definiáljátok az alapmûveltséget.

nemlehetne ezt már khmmm kinõni?😄
Molnibalage
Szeritnem sem az. Én 10+ éve mozgok a fõvárosban, de olyan beszólásokkla, hogy "Angyalföld" meg már városrész elnevezésekkel simán zavarbahoznak. Nekem a a természetes az ÉDNYK, a körutak és pár fõbb tér/hely. Ez alapján lövöm be, hogy mi hol van. Ez alapján térképen is fél perc bármi megtalálni.

A mai online térképek korában hasznos dolog tudni, hogy mi hol van, de nem "alapmûveltség".

Dzsini
"senki nem néz mûveletlennek, ha nem tudom, hogy Gyõrben merre van a Szitásdomb nevû városrész, még akkor sem, ha 30 éve élek a városban."

Ó dehogynem, rám pár év szegedi egyetemezés után úgy néztek, mint egy sorozatgyilkosra, amikor az egyik külvárosi területet csak a neve alapján nem tudtam beazonosítani (pedig az alatt a pár év alatt sose jártam ott) 😊
Látod, neked van erre egy példád, nekem meg arra - egyikbõl sem lehet általános következtetést levonni, és újra elõjön a legelsõ hozzászólásom a témában: mindenkinek mást jelent az alapmûveltség, nem lehet általánosítani.

Molnibalage
Melyik az a 3?

QuippeR
"Az alapvetõ helyismeret miért nem része az alapvetõ mûveltségnek?"

mert nem mûveltségtõl függ. senki nem néz mûveletlennek, ha nem tudom, hogy Gyõrben merre van a Szitásdomb nevû városrész, még akkor sem, ha 30 éve élek a városban. de egybõl mûveletlennek fognak nevezni, ha nem tudom, hogy Ausztráliának Canberra a fõvárosa, függetlenül attól, hogy soha életemben nem voltam, és vélhetõen nem is leszek Ausztrália közelében. nem pont ez a különbség az alapismeretek és az alapmûveltség között?

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Dzsini
Szerencsére az örökké tartó dolgok általában nem tartanak túl sokáig, csak az én generációm legalább 3 "örök érték" váltást élt meg, és azóta is volt legalább kettõ 😊

immovable
De már nem sokáig. felcsúti baltás Kim Jong Il örök értéket alkot. 😄
Dzsini
Az alapvetõ helyismeret miért nem része az alapvetõ mûveltségnek?
A földrajz ugyanúgy általános- és középiskolai tantárgy, és nekünk ott tanították az ilyesmit (elsõ pár évben környezetismeret néven, ahol a környezetbe beletartozik a város/ország is, ahol élsz).

Egyébként pont ezért hozom a példákat, hogy rámutassak: nem lehet meghatározni egy "alapvetõ dolgok" gyûjteményt, amire rá lehetne húzni az alapmûveltség szót.

QuippeR
de ez helyismeret, nem alapmûveltség. bár Magyarországnak semmi köze Ausztráliához, itt mindenkitõl elvárható, hogy egy térképen megtalálja, illetve tudja mi a fõvárosa. ha azt mondod Sydney, mindenki lehurrog, hogy mûveletlen vagy. a tengerentúlon nem biztos, hogy ez a reakció, hanem inkább "ha tudod okos vagy, és büszkék vagyunk rád, ha nem, semmi probléma".

Dzsini
Még országon belül is más számít annak - pl. Budapesten nem ciki, ha valaki fel tudja sorolni északról kezdve a város hídjait, és legalább nagyjából tudja, hogy melyik kerület és fõbb sugár- és körút hol van, viszont nem tudja felsorolni Szeged vagy Pécs városrészeit, és fordítva.

De akkor ez nem alapmûveltség, hiszen nem kell "mindenkinek" tudnia.

QuippeR
az egy dolog, hogy idõben változó, hogy mi számít alapmûveltségnek, és mi nem, de térben is, nem? mármint, az Egyesült Államok iskolarendszere híres arról, hogy nem tanít a diákjainak földrajzi ismereteket (például hol van Ausztrália a térképen). ebbõl arra következtetek, hogy ott ez nem az alapmûveltség része. Magyarországon viszont ez mindenképpen belefér a kötelezõen elvárható ismeretek körébe.

Dzsini
Te is kiragadsz egy-egy példát, de nem tudnál összeállítani egy olyan listát, hogy ez kell bele, az meg nem.
(félreértés ne essék, én sem, ezzel kezdtem még az egészet)

Viszont ahány téma csak felmerül, folyamatosan bõvül a lista, hogy "hát igen, ez még mindenképp beletartozik"; "hát, az persze, hogy"; "és még ezt is bele kell venni, mert nehogymár"... és így tovább. És akkor még csak a reáliáknál tartunk, a humán ismeretekbe bele se kezdtünk.
És ha már megemlítetted gravitáció (ha a newtonit vesszük, pedig azóta van egy általános relativitás is, ami nemsokára 100 éves) helybõl rendkívül bonyolult dolog, és modellként is csak nagyon korlátozott körben mûködik, plusz a középiskolás matematika nem is elég hozzá, hiszen többek között a tömegvonzás leírására dolgozta ki Newton a differenciál- és integrálszámítást.
A középiskolában a 9,81 (esetleg 10, mert a törtszámok bonyolultak) m/s^2 tömegvonzásnál két elhanyagolható magasságú kisgyerek labdázik szinten véget érnek a dolgok.

Pluskast
Nyilván persze bõvülhet, de mindenképpen vannak alapvetõ dolgok amik nem fognak megváltozni, lásd: szorzótábla, vagy alapvetõ fizikai ismeretek mint a gravitáció. Az összes többi pedig maximum "frissülhet", hiszen lehet vitatkozni azon, hogy az államalapítás 1000-ben vagy 1001-ben volt vagy igen azon is, hogy konkrétan melyik évben volt a honfoglalás. De azért még is csak elvárható, hogy ha valakitõl megkérdezik, hogy - Fbn Lx linkjénél maradva - hány nap alatt Kerüli meg a Föld a Napot akkor ne ilyen orbitális baromságot mondjon. Vagy ne gondolkozzon el - újabb youtube-os videó - valaki egy percig sem azon, hogy Csehországot milyen tenger határolja. Ez pedig teljesen független attól, hogy valaki matematikus, irodai dolgozó vagy villanyszerelõ stb.

indítványozom, hogy tekintsük alapmûveltségnek a tízes számrendszerben végzett alapmûveletek elvégzését, az alapfokú egyenletrendezést, a legáltalánosabb fizikai összefüggések és törvények ismeretét, az ember alapszintû biológiai felépítését.
szóval lényegében annyit, hogy az ilyesmi elkerülhetõ legyen
Dzsini
#109122 - ahonnan a kérdés elindult 😊

Narxis
Nincs abszolút minimum, folyamatosan változik, kopik, frissül és átalakul az általános mûveltség mint a tanterv is aminél mindig lesznek olyanok akiknek nem tetszik, hogy ez vagy az kimarad belõle általános vagy középiskolában.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Dzsini
Ez oké, de én még (általános iskola elején) úgy tanultam, hogy a szomszéd országaink között van Csehszlovákia, a Szovjetúnió és Jugoszlávia, pedig ez a három ország már nem is létezik.

Ez most persze extrém példa, de az általános iskolai ismeret ilyen szempontból egyértelmûen kevés, többek között naprakészen kell tartani.
Ráadásul nehéz meghatározni, hogy mi az az ismeret, ami még beleillik és mi az, ami már nem kell bele. De pont errõl is szólhatott volna a kérdés, hogy mi az az abszolút minimum, ami kultúrkör-függetlenül jelen kell, hogy legyen az alapoktatásban.
És ebben sem lenne egyetértés, abban biztos lehetsz (csak az általad említett dolgok közül a honfoglalás körül elég komoly viták vannak, még tudományos körökben, a pszeudotudományokat nem is említve).

Narxis
Na ezzel egyetértek.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Én egyetértek. 😊

★★★★★

Pluskast
Az rendben van, de ugye pl ha megkérdezik tõled, hogy Magyarország milyen országokkal szomszédos nyilván tudod a választ, vagy például tudod, hogy mikor volt a honfoglalás és mondjuk az államalapítás. Vagy ki volt Kossuth Lajos és még sorolhatnám a példákat. Márpedig ezek olyan jellegû ismeretek amiket tantervektõl és ismeret halmazoktól függetlenül minden általános iskolai nebulónak megtanítanak. Ezek azok a dolgok amik az alap mûveltségbe bele tartoznak (szerintem).

Dzsini
Tekintve, hogy iskolánként és évenként is változik az általános (és a közép) iskolában tanított ismeretek halmaza, így minden életkorban és iskolában más és más számít általános mûveltségnek? És ezt voltaképpen az aktuális oktatási felsõ vezetés (minisztérium, oktatási testület, stb.) határozza meg?

Pluskast
Szerintem keveritek a szezont a fazonnal. A jó modor nem egyenlõ a mûveltséggel. Ahogy itt valaki mondta ezt hívják érzelmi intelligenciának. Az alapmûveltség elvileg az lenne, hogy az általános iskolában megszerzett tudást ismered és adott estben fel is tudod használni. Nem hiába hívják ÁLTALÁNOS iskolának.

Petka
Váltsunk témát!