127612
  • molnibalage83
    Külön vannak. Volt, hogy már "életmentő" volt.
  • chhaya #126249
    Minden a tárcámban van, egyedül a bérlet külön, mert azt gyakran elő kell kapkodni.
  • molnibalage83
    Új szavazás.
  • Zephyr Retiring
    Tegyél be egyet. A régit látom, már úgyis zártad.
  • molnibalage83
    Javaslat szavazásra? Ha nem érkezik estig, akkor teszek be én egyet.
  • chhaya #126245
    Nem voltam, nem is tervezem.
  • Lacee86
    Igen, 1x voltam még régen, mikor a Besenyei átrepült a Lánchíd alatt. Szép volt, jó élmény volt, de elég volt. Annyira azért nem vagyok fan, na meg az ilyenkor összesereglett tömeget nem szeretem.
  • Freeda Krueger
    Néhányszor.

Taszáron és Kecskeméten repülőnapon.

És még van egy amire szeretnék elmenni
  • Zoli007
    Nem, soha. Pár éve akartam, de nem akart jönni senki velem, egyedül meg nem mentem.
  • molnibalage83
    10+.

Budaörs (90-es évek legeleje)
    Taszár (1991, meg valami harmatgyenge valami volt szocik alatt)
    Szentkirály (2000)
    Kecsó orrvérzésig (amire emlékszem 1997,1998,2003, 2007, 2010, 2013)
    Zeltweg (2005),
    RIAT (2017)
    Ostrava (2012, 2014, 2016, 2018)

Ezekre emlékszem.
  • Renegade
    még vigyáztam is rájuk, sorkatonaként
  • Dzsini
    Óvodásként elvittek (tippre február 23 vagy április 4), és ültem helikopterben felszállás nélkül, meg felmászhattunk valamilyen harckocsira - ennyi emlékem van róla.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2018.09.19. 11:01:58
  • molnibalage83
    Új szavazás. Bocs a késésért, kicsit zúzós hetem volt.
  • Lacee86
    Hát igen.
  • Dzsini
    Lehet, de nem lesz. Máshova ezt írtam:
    ----
    A legtöbb esetben eléggé biztos vagyok benne, hogy elsősorban gazdasági együttműködési szempontok szerint fognak dönteni az államok - ami kivételre látok esélyt (és ezt odaát írtam is), az Spanyolország, mert ők a mostani időzónával rettentő távol esnek a "normál" ügymenettől, ők voltak az egyik fő szekértolói az egész változtatásnak néhány északi ország mellett.

Franciaország hiába van "rossz" helyen, a benelux államok és Németország miatt maradni fog, ezzel együtt az EU gazdasági túlsúlya valószínűleg együtt marad továbbra is - az a kérdés részünkről (gazdasági szempontot tekintve), hogy maradunk-e mi is velük, vagy "nyitunk keletre".
    Sanszos, hogy az országos döntéseknél kevés helyen fogják jövő tavaszig megszondázni a lakosságot, akár népszavazással, akár más módon. A beküldött véleményeket biztos megkapják, az valami, de azon túl... meglátjuk.
    ---
    Itt sok állam részéről politikai "állásfoglalás" lesz az, hogy a zóna keleti határán üldögélő államok - Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Szerbia, Albánia hogy döntenek (az utóbbiak nem tagok, de szerintem szinte biztos, hogy az EU-val együtt szintén eltörlik az átállítást). Attól nem "félek", hogy népszavazással döntene bármelyik állam erről.

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2018.09.13. 12:04:51
  • molnibalage83
    De az a durva, hogy ebből kijöhet az, hogy összevissza lesznek az időzónák, akár Németország lehetne +0 úgy, hogy mellette FR és POL meg +1. Az lenne csak vicces.

A tagországok kormányai döntenek erről? Népszavazás lóg a levegőben?
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.09.13. 11:56:47
  • Dzsini
    igen, az utolsó közös átállás a tavaszi lesz, akik pedig "keletre" lépnek egyet, azok ősszel állítanak még egyet, a többiek maradnak

(Spanyolország, ha visszafele ugrik - talán ők lesznek az egyetlenek - majd megoldják külön eljárással)
  • molnibalage83
    Ez így lényegében időzóna váltást jelent eltérés esetén. Ha jól értem.
  • Lacee86
    Hát ez így elég érdekes lesz...
  • Dzsini
    Hogyan tervezi az EU az átállást
    Az EB egész gyorsan intézi a dolgokat:
    Az Európai Bizottság javaslata hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé kerül elfogadásra.

A zökkenőmentes áttérés érdekében a Bizottság javaslata alapján minden tagállam 2019 áprilisáig jelezni fogja, hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást szándékozik-e alkalmazni.

A nyári időszámításra való utolsó kötelező átállásra 2019. március 31-én kerül sor. Ezt követően a téli időszámításra való tartós átállást választó tagállamok 2019. október 27-én, vasárnap egy utolsó szezonális óraátállítást alkalmazhatnak. Ezen időpontot követően az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására nem lesz mód.

Ezen ütemterv feltétele, hogy az Európai Parlament és a Tanács legkésőbb 2019 márciusáig elfogadja a Bizottság javaslatát.
  • Lacee86
    Töröljék el, és legyen a nyári. Igaz így télen reggel elég későn kelne a nap, de cserébe nem lenne már kora délután sötét.
  • Musachy
  • Fbn Lx
    a reggeli sötétség elkerülésére találékony megoldásom van: felkelek 8:50-kor, és 10-re talán be is vánszorgok melóba. Felőlem akár kettővel is előre állíthatjuk :)
  • chhaya #126227
    Az állítgatás eltörlésére szavaznék, és a nyári időszámítást preferálnám.
    Nekem is többet jelentene a több délutáni világosság, mint a reggeli.
  • ximix #126226
    Elnézés a dezinformációért, mos tudtam visszahallgatni és úgy hangzott el, hogy
    most 100 olyan nap van ahol 20óra után van naplemente, az ő javaslata szerint ez kibővülne és összesen 173nap lenne.

itt a weboldala a javaslatának
    GMT+2 időzónát Magyarországnak!
    link

• Musachy
    Ha igazán elmondanám a véleményem... néha jobb, ha nem teszem.
  • Dzsini
    Nagyon helyes, azért kérdeztek, hogy meséld el neked mi a véleményed róla :)
  • Musachy
    Felesleges ennyi szót fecsérelni, hogy mindenáron bizonyítsd az igazad. Természetesen semmi sem kötelező, de a vélemény kinyilvánításakor ez is kérdés volt. Tudom, mert én is részt vettem benne. Csak ennyit szerettem volna közölni...
  • Dzsini
    Most se teheti meg a fordítottját - ha lehetne, több ország már rég megtette volna, és nem jutott volna az EB elé a téma :)
  • molnibalage83
    A vicc az, hogy szerintem egy arcpirító trükkel lehet órát átállítani, ha el is törlik. Vagy nem?

Ha egy ország olyan törvényt hoz, hogy az év X és Y időszaka között A időzónába tartozik, de a másik időszakban másikba akkor tud valamit tenni az EU...?

Az EU az óraátállítást tiltaná meg, de az időzóna váltást nem. Arra vonatkozólag nem hallottam kitételt, hogy az időzóna váltás gyakorisága tiltva lenne...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.09.11. 17:06:29
  • Dzsini
    Arról még nincs semmilyen hivatalos (vagy nem hivatalos) információ, hogy a nyárira és a télire "szavaztak" többen (összesen 2-3 EB tag nyilatkozott arról, hogy mennyi vélemény jutott be, és azoknak milyen aránya volt valamilyen irányú). Hozzátéve, hogy nem szavazás volt (semmilyen módon nem volt ügydöntő ereje), véleménynyilvánítás, és konkrétan leírják a végén, hogy a kérdőív arról szól elsősorban, hogy az átállítások ellen vagy mellett vannak-e:
    Az Európai Parlament állásfoglalására válaszul a Bizottság elkötelezte magát amellett, hogy megvizsgálja azt a két legfontosabb szakpolitikai alternatívát, amelyek garantálhatják a harmonizált rendszert:
    1) a jelenlegi nyári időszámítás megtartása (amint azt a 2000/84/EK irányelv is rögzíti), vagy
    2) az évi két óraátállítás eltörlése az összes uniós tagállamban, és az időszakos óraátállítások betiltása. Ez nem fogja érinteni az egyes tagállamok azon döntését, hogy melyik időzónába tartozzanak, és hogy a nyári vagy a téli időszámítást (vagy egy harmadik időszámítást) vezessék-e be egész évre.

Tehát leírhattad, hogy neked melyik tetszene, de ez az EB döntésével kapcsolatban lényegtelen információ.
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2018.09.11. 17:02:44
  • molnibalage83
    Óra átállítással lenne és +2 GMT-vel tényleg kijön, márc óraátállás után szept 10 környékéig este 8 után lenne naplemente, ami után még azért picit világos van.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.09.11. 16:15:38
  • ToxiMaxi
    173 nap az brutál.
  • Musachy
    Ott is volt azért kérdés az is, hogy melyik legyen, a téli vagy nyári. Én ott is arra szavaztam, amire egyébként a többség, hogy ne legyen állítgatás és maradjon a nyári.
  • molnibalage83
    Igen. A kérdés ezért elméleti, mert az óra átállítás / nem átállítás egységes, de időzónát mindenki szabadon választ.
  • Dzsini
    A véleménnyilvánítás lényege az volt hogy az Európai Bizottság tárgyalja-e az eltörlést. Az, hogy melyik ország melyik időzónában szeretne élni, azt ők nem szabályozzák, és ezzel nem is foglalkoznak. Azt oldja meg az ország saját kedvére.
  • molnibalage83
    Csak nem mindegy, hogy melyik óraállást tartanád meg. Az a döbbenetes, hogy egyetlen adott óraállás mellett ennyire nagy az egyetértés.
  • molnibalage83
    Köszi.
  • ximix #126212
    A GMT+2
    Napközben - Magyar Rádió Hangtár
    http://hangtar.radio.hu/share-1-20180911_094353

Az adás eleje
    Napközben - Magyar Rádió Hangtár
    http://hangtar.radio.hu/share-1-20180911_093828
  • Dzsini
    A nemzetközi véleménynyilvánítás során is 80% fölött volt az eltörlést támogatók száma (4,5 millió körüli beküldött vélemény alapján).