A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Motoroj
Vannak hiányosságaim.

Alapvetõen szerettem volna, de abban a formában, ahogy akkoriban nekünk leadták, ember nem látta át. Persze voltak akik bemagolták, de „érteni” kevesen értették.

Nem vagyok pedagógus, meg nem is akarok lenni, de az biztos hogy sok mindent (nem csak történelem) máshogy tanítanék.

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

Elég jól tudom, mindig is érdekesnek találtam.

★★★★★

chhaya
Csak a fõbb események rémlenek. Nem nagyon érdekel sajnos.

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

HTS s3rg1nh00
kicsit off,a nemrég volt tetkós kérdéshez(nem saját)

(link)

BF2 TOPIC #99999 kétszer is:D

szabii98
Azthiszem jól tudom, de a 2. kérdésnél elgondolkodtam 😄
A középkort nem szeretem, ezért bajban voltam de úgy körülbelül tudom mi volt akkor. Az aranybullát jelöltem , és az is😄

I met God. She's black

SzirmosSzisza
Nem nagyon, középiskolás koromban még tisztábbak voltak a dolgok, aranybulla meg könnyû az évszám miatt 😄

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

tigeroo
nagyon igaz, elég megnézni például ennek a történelmi portálnak a cikkjeit, már a címekben is "feláldozhatták, lehetnek, bukkanhatnak"

olyan mintha bemennénk egy házibuli helyszínére és lejegyeznénk mi történhetett ott. a teljes igazság sosem derül ki, de mégis valahogy ez a történelem. én ezért szeretem nagyon a történelmet 😊
Minél többet olvasok róla, annál inkább látom, mennyi minden van amit még nem tudok.

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

milk4
Magyar történelmet csak 7-8.-ban tanúltam. Elõtte és utána külföldön éltem.

Majdnem 8éve tagja vagyok ennek a sz@r fórumnak... Kéne valami más hobby.

Dzsini
Hogy lennének meg a válaszok egy régészeti leletnél?
Találgatni lehet, sejtéseid lehetnek, csomó mindent kideríthetsz más források alapján, de a lyukakat már szubjektív módon tömöd ki, és ezek alapján építesz fel egy szubjektív képet. Egy tárgy önmagában egy üres könyv, ahhoz, hogy forrásként fel tudd használni bármilyen célra, úgy azt a könyvet ki kell tölteni a tárgy történetével. Evidens pedig végképp nem lehet, hiszen bizonyára te is láttál már olyan tárgyat, amit teljesen másra használtak, mint amire eredetileg tervezték - az adott kardot például lehet, hogy egy olyan katona készíttette, aki már visszavonult, és otthonában a gyermekét tanította vele kardforgatásra. Ez a válasz vajon hol lehet meg egyértelmûen?

Egy (pl. néprajzi) múzeumba is úgy kerülnek be a tárgyak, hogy a gyûjtõ megpróbálja az összes lehetséges információt beszerezni róla azoktól, akik ott éltek a tárgy mellett - és mivel az õ emlékezetük se biztos (hiszen senkié sem az), így már az ott összeszedett "tények" is szubjektívek. Egy régészeti tárgynál pedig általában nincs senki, aki meséljen neked arról a konkrét kardról vagy oltárról.

Egy mondatban: egy tárgyból se lehet szubjektivitás nélkül következtetéseket levonni.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Pluskast
Csak ezekre a válaszok egyértelmûen megvannak (sõt van ami nyilván evidens is).

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

videobaby
én kérek elnézést 😊

Dzsini
Mikor készült? Ki készítette? Miért készült? Ki használta a kardot? Mire használta? Ha van rajta díszítés vagy sérülés az miért, mikor, hogyan került rá? Hogy került oda, ahol megtalálták?

Errõl beszéltem: kontextusba helyezés.

(az oltárkõvel kapcsolatban még több elég lényeges kérdést lehet feltenni, hiszen az már belemegy a hitvilágba, hitéletbe is - ami még több szubjektív értelmezésnek ad teret)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Pluskast
Ja én meg Egyiptom királynõje vagyok 😄

Pluskast
Nem légy biztos benne. Van aki még azt sem tudja, hogy mettõl meddig tartott a 2. világháború. Pedig az nem 791 éve volt.

immovable
Caesar gyík volt tuti és a szíriuszról jött fénylény. NWO topikból tudom. Tuti forrás. 😊
Pluskast
Egy római kard mitõl lehet szubjektív? Vagy egy pénzérme? Vagy egy istenségnek állított oltárkõ? A tárgyi leletek éppenséggel arra jók, hogy jobban megtudjuk, hogy élt az adott kor embere. Valóban lehet vitatkozni bizonyos dolgokban de vannak vitathatatlan történelmi tények (pl: Létezett a római birodalom vagy, hogy valóban élt Iulius Caesar stb)

videobaby
maga a történelem nem érdekel nagyon. vannak hiányosságaim pont emiatt a témában. meglep, hogy az aranybullán kívül másra is nyomtak. ez tuti viccbõl volt<#fejvakaras>

Dzsini
Azokat is értelmezni kell, kontextusba helyezni, és máris szubjektívvé válik bármilyen tárgyi lelet.

Pluskast
Azért a történelem nem csak feljegyzésekbõl áll. A tárgyi leletekkel mi van? Az eléggé kézzel fogható és lehet belõle különféle következtetést levonni.

Dzsini
De nincs olyan, hogy "az az egy", mert nincs minden feljegyezve és nem ismerheted az összes feljegyzõ összes szándékát. Elméletek, nézetek, gondolatok vannak, ez nem bizonyítható tudomány, mint mondjuk a fizika valamennyire.

Idõutazás pedig nincs, mert ha valaha lehetne, már lenne 😊

Sir Quno Jedi
Áááááááá az idõ mindent megszépít, talán a nõket kivéve...

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

De pont az lenne a lényeg hogy a sok katyvaszból azt az egyet visszafejtsék.
Sir Quno Jedi
Amúgy már nem érdekel a történelmünk (pedig mindig színjeles voltam belõle) és vesszek meg ha izgat, hogy mikor volt az aranybulla (esetleg egy arany bula az érdekelne). 😄DD

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Dzsini
(és akkor még azt bele se vettük, hogy valaki szándékosan mást mond, mint a saját emlékei)

Sir Quno Jedi
Viszont mindenki másképpen emléxik rájuk. A történelem pediglen számunkra az, hogy ki hogyan emléxik rá, az pedig MINDIG szubjektív.

Dzsini
viszont mindenki másképp látja, és az emlékek is változnak idõvel

A dolgok csak egyféleképpen szoktak megtörténni.
VRSDM
másodikban üreset nyomni = foggalmam sincs, és nem merek tét nélkül tippelni! 😄

u dont have to listen anybody else but me

immovable
Nem érdekel.
Csak a fõbb eseményeket, fordulópontokat ismerem, nagyjából eltudom helyezni idõrendben õket

Megszuletett II. Theodórosz Laszkarisz bizánci császár. (Engem nem basztok at!)

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Dzsini
Mindenki a sajátját 😊

Pluskast
Igen elég jól. II. András aranybullája.

Sir Quno Jedi
Melyik verziót?

Következõ kérdés: Mennyire ismered a magyar történelmet?
a kérdés adott

Mennyire ismered a magyar történelmet?
     --- Vannak hiányosságaim
     --- Elég részletesen ismerem történelmünket, a honfoglalástól napjainkig
     --- Csak a fõbb eseményeket, fordulópontokat ismerem, nagyjából eltudom helyezni idõrendben õket
     --- Nem érdekel a történelmünk
     --- Üres szavazás

Villámkérdés a témában: Mi történt 1222-ben?
     --- Tatárjárás
     --- Az aranybulla kiadása
     --- A törökök kiûzése
     --- Hunyadi Mátyás halála
     --- Az erdélyi parasztfelkelés
     --- Üres szavazás

Elõzõ kérdés: Cartoon Network kérdés
"'90-es gyermekként szinte a CN-ön nõttem fel. Nektek melyik volt a kedvenc mesétek a régiek közül ezekben az idõkben?

// ========= Cartoon Network kérdés =========
// | 33.8% | ###_______ | 24 | Tom és Jerry
// | 25.4% | ###_______ | 18 | Dexter laboratóriuma
// | 11.3% | #_________ | 8 | Bátor, a gyáva kutya
// | 7.0% | #_________ | 5 | Nem néztem CN-öt
// | 7.0% | #_________ | 5 | Bolondos dallamok
// | 4.2% | __________ | 3 | Flúgos futam
// | 2.8% | __________ | 2 | Én vagyok menyus
// | 2.8% | __________ | 2 | Boci és pipi
// | 2.8% | __________ | 2 | Johnny Bravo
// | 1.4% | __________ | 1 | Johnny Quest
// | 1.4% | __________ | 1 | Egyéb, leírom
// | 0.0% | __________ | 0 | Két buta kutya
// |

// ========= Kengyelfutó gyalogkakukk. Kinek szurkoltál? =========
// | 50.7% | #####_____ | 35 | Prérifarkas
// | 27.5% | ###_______ | 19 | Egyiknek sem
// | 21.7% | ##________ | 15 | Gyalogkakukk
// |

// ========= Tom & Jerry. Kinek szurkoltál? =========
// | 37.1% | ####______ | 26 | Tom
// | 32.9% | ###_______ | 23 | Jerry
// | 30.0% | ###_______ | 21 | Egyiknek sem
// |

Dzsini

chhaya
A Dextert, a Tom&Jerry-t és még a Bolondos dallamokat szerettem legjobban. A felsoroltak közül mondjuk kisebb-nagyobb lelkesedéssel mindegyiket megnéztem, egyedül a Johnny Questet nem, mert azt nem értettem. 😄 Anno nálunk csak angolul ment az adás... Ja még ami a listából kimaradt: a Pindúr pandúrok is tetszett mindig.

Drukkolni mindig a prérifarkasnak és Tomnak szoktam... Viszont azt hittem, hogy ezzel mindenki így van, és most meglepõdtem az eredményen. 😮

you are like a butterfly, a caterpillar's dream to fly

tigeroo
kérdéseket küldjetek

(vagy ha nincs kedvetek/idõtök fogalmazni akkor csak dobjatok be 1 témát üziben és akkor rakhatunk köré szavazást)
tigeroo
mocsok imperialista amerikai
pxxl
tom and jerry is amerikai...

All hail the double x!

tom&jerry csak, a többi idiota amcsi szar.
nickelodeont bírtam de addig volt jobb amig asszem az msat-on volt reggelente. fecsegõ tipegõk, hé arnold, ilyesmik. minimax-ot is birtam de csak amig kölyök voltam, mostmár trágya az is (nem is nézném, csak látom a meséken hogy milyen minõsíthetetlen szar, meg a disney csatorna is.)

dragon ball z 😉))))))
Dzsini
Jonny Questbõl volt ám egy 1965-beli széria is, az mókásabb volt 😊

tigeroo
abban rohadt jó CGI jelenetek voltak (amikor a számítógépben harcolt vagy mi) na az ütött akkoriban😄
Motoroj
Johnny Questet szerettem a legjobban, de nem sokat láttam, mert nekünk nem volt más, csak MTV1 meg MTV2. A Bolondos dallamok volt a másik kedvenc.

Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu

DNDN
Dexter laboratóriuma
Prérifarkas
Tom
videobaby
rengeteget szerettem, scooby-doo kimaradt, pedig jó volt nagyon.
inkább a farkasnak és tomnak drukkoltam, a kakukk meg az egér úgyis mindig jobban jöttek ki a dologból. vagy inkább egyiknek sem.

Lacee86
Inkább Nickelodeonos voltam (Hé Arnold, Fecsegõ tipegõk, meg volt még pár jó), de pl. a Dexter laboratóriumát is néztem meg a Gyalogkakukkot is, na meg persze a T & J az klasszikus. 😊

"Winning isn't important. It's the only thing that matters."

szabii98
Mindegyiket szerettem szinte. A CN kurvajó volt régen, egész nap néztem 😄
Prérifarkas és Jerry 😄😄

I met God. She's black

Flúgos futamot jelöltem,bár több is volt nagy kedvenc...
Prérifarkas,Tom(Jerry túl pofátlan)

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."