127612
  • Lacee86
    Jó, akkor én meg a topikot.
    Ennyit a focis kérdésről, meg h mennyire értelmes emberek járnak ide.
  • videobaby
    én is.
  • immovable
    Leszarom.
  • Dzsini
    Nincs 20 különböző nyelvcsalád :)

... a legnagyobb probléma pedig az, hogy még a szakmán belül sincs megegyezés arról, hogy mikortól "nyelv" és meddig "dialektus". A kialakuló kommunikációs forma a 20ból az erősebb többség (nem fizikailag) nyelvére alapozott, leegyszerűsített hibrid lenne, olyasmi, mint amit mondjuk a tengerjáró hajókon a kiszolgáló személyzet beszél. Van benne filippínó, angol, német, spanyol/portugál, akármi... de nem biztos, hogy külön "nyelv" :)
  • Fresh Duke
    Ja igen, és leszarom.
  • Fresh Duke
    Kicsit sem érdekes. Nem alakulna ki új nyelv.
  • Lacee86
    Érdekes kérdés.
    Kezdetleges szinten (néhány száz szó) is kellene hozzá sztem 1-2 év. De ez még messze nem egy nyelv. Egy igazi nyelv kialakulásához évtizedek kellenének, és valszeg nem csak 20 fős közösség. :) Rövid távon amúgy egy kezdetleges jelbeszéd (tegyük fel, h senki nem ismeri a hivatalos siket-néma jelbeszédet) kialakulását is el tudnám képzelni, és ebben segítene az is, h van jó néhány olyan metakommunikációs eszköz, ami minden nyelven ugyanazt jelenti. :)
  • Lacee86
    Rengeteg diplomás, intelligens, magas beosztású ember néz focit. A szurkolás módja, az a nem mind1...
  • Dzsini
    Epimenidész paradoxonát aktualizálva: minden általánosítás hazug.
  • dartonite
    Vagy az sg felhasznalok nagy resze mozgaskoordinacios zavarokkal kuzdo,tornabol vilageleteben felmentett ember aki nem is erti a sport lenyeget.
    Jo dolog az altalanositas,nem?
  • Pluskast
    "De a 4. helynek örülnék csak, akkor a szakma tovább mentegetőzhetne, és előbb-utóbb megtisztulna az MLSZ és az edzői társadalom."

Ne légy benne olyan biztos. Itt volt a 8-1-es vereség, fogadkozott az MLSZ, fűt - fát ígért, hogy ilyen meg olyan megtisztulás és, hogy a gondolkodásmódban 180 fokos változás lesz. Erre nesze neked megkaptuk pinyőt. Ha egy ilyen pofon mint a 8-1 nem rázta fel az MLSZ-t (márpedig nem rázta fel) akkor nem hiszem, hogy egy újabb zakó változást hozna.
  • Fbn Lx
    ebből arra következtethetsz, hogy az sg-re az átlag iq-tartománynál némileg értelmesebb emberek járnak
    jó, ezt sok ember jelenléte cáfolja, de még velük együtt is átlag fölöttire jön ki
    gondolj bele milyen az átlag színvonal, akik nézik a focit
  • ressy14
    [off]

Szerintem a barátaid a Fradi KEK meccsire jártak, azokat Dabason rendezték, talán 2 ezres ha van a csarnok. Onnan akarták átvinni az elődöntőt a Papp Lászlóba, de nem érte volna meg nekik.

A focira azért is áldoznak százmilliárdokat, mert a pénzmosás miatt jobban megéri egy gazdaságilag kevésbé átlátható, szövevényes struktúrával rendelkező sportnál csinálni. És csak a nagyobb stadionokból lehet magas szinten tömni a zsebüket lóvéval az illetékes uraknak és kiadni a melót a kormányközeli cégeknek. De ezért Lacee megint dádázni fog, szóval elhatárolódok magamtól.

A foci válogatott tétmeccsen ősszel nyert meccset, azt azért még tudnak. Világversenyen 96-ban voltunk utoljára, akkor is Olimpián, előtte 86-ban VB-n és 72-ben EB-n.
    Támogatásokat pedig nem az eredményekkel arányosan osztogatják, ez gazdaságilag és társadalomtudományilag jóval összetettebb.

De a röpi miért van a kihalás szélén? Szerintem a tesi órákon kötelező jelleggel tanítják az alapokat (legalábbis nálunk így volt), onnantól pedig már csak a gyerekeken múlik, hogy akarják-e űzni vagy sem. Klub szerintem a legtöbb városban van, utánpótlással, pályával, ha van rá igény, akkor ki lehet használni.
  • Molnibalage
    A hobbi alatt meg értem azt, hogy ma focizni a teljesítmény alapján itthon hobbi. Nekem a hobbim airshow-ra járni. Ennyi erővel azt is finanszírozhatná a magyar állam...
  • Molnibalage
    Ja, egyébként a fél fiatalságomat átfociztam, úgyhogy nagyon jól tudom, hogy milyen körülmények között is lehet focizni és elsajátítani az alapokat. A focit igazából azért hagytam abba már egy idő után már általános suli alsó tagozatban és csak a havarokkal toltam 20 éves koromig, mert tele volt a faszom azzal, hogy a pályán nem foci, hanem burkolt küzdősport megy.

A "grundfociban" furcsa módon igazolt ifi focist is lenyomtam. Szóval az utánpótlás kinevelés is ilyen szinten volt akkor is...
  • Molnibalage
    Dabas környéként van valami csarnok. Ha tényleg érdekel, akkor holnap megkérdezem.

A röplabda problémáiról nem tudok írni, én csak játszom és azt tudom, hogy a kihalás szélén van. Ez a nagydifi más sportbuzval szemben. Én játszok, mert szeretem. Életemben egy profi meccset sem láttam még. Soha. Pedig 14 éve röplabdázok...

Világviszonylatban meg asszem TOP5, de minimu TOP10-es a röpi, a stradröpi húzza magával a termes formát is. Itthon még hazani NBI sincs szinte. A BME MAFC csapa az első osztályban játszik és képes odaérni a legjobb háromba is. Ez ma itthon a profi röplabda. A nagy difi, hogy erre nem basznak el százmillirádokat...

A támogatás terén asszem itthon van valami kiemelt X sportág. Mikor utoljára hallottam róla, akkor még az is szóba került, hogy a röplabda 0 Ft-ot kap.

Egyébként meg egy kurva szóval nem mondtam, hogy támogatni kellene. Pontosan arról beszélek, hogy relatív értelemben a magyar futball a beleölt pénz ellenére szinte semmivel sem tud többet, mint a félamatőr magyar röplabda sport. A futottak még kategóriájú ellenfeleket képes megverni és minden 10 évben egyszer egy barátságos meccsen egy B válogatottal felálló TOP 30-as csapatot. Mikor nyert utoljára tétmeccset magyar válogatott? Mikor volt világversenyen...? Tehát a foci is kapjon annyit, mint a röpi. 0 Ft.
  • ressy14
    LOL. Akkor a hozzászólások 80%-át törölheted. Hajrá.
    A stílusom pedig csak illeszkedett a vitaparteréhez, légy szíves őt is személyesen figyelmeztesd, mert ez így inkorrekt, és bedobom a durcit.

És hogy ne csak off legyen, íme az én csoportom:

görög, szlovén, észt.

De a 4. helynek örülnék csak, akkor a szakma tovább mentegetőzhetne, és előbb-utóbb megtisztulna az MLSZ és az edzői társadalom.

#116135: inkább mi rúgtunk bele, nem talált el senkit :D
  • Fresh Duke
    És nem fájt, ha valakit eltalált a kő?
  • Lacee86
    Megkérlek, h ezt a stílust a jövőben mellőzd! A túlzott politizálást szintúgy.
    Mostantól minden további nem idevaló stílusú és témájú hozzászólást törlök!
  • ressy14
    2728 volt a 2012/13-as szezon átlagnézőszáma. Nem sokkal jobb, de legalább ez pontos adat.

Két kérdem lenne hozzád:
    1. Milyen kézicsapat meccsére járnak haverodék? Mert a Veszprémen és a Szegeden kívül egyik csapat sem rendelkezik 3 ezresnél nagyobb arénával, azokat meg nem olyan nehéz megtölteni, pláne ha folyamatosan a legjobb európai csapatok ellen játszanak.
    Ráadásul, amikor a Fradi tavaly vagy tavalyelőtt KEK-ben vagy BL-ben már elődöntőt vagy középdöntőt játszott, szóba került, hogy a Papp Lászlóba viszik a hazai meccsüket, de nem jött volna be annyi a jegybevételekből, hogy ellensúlyozná a bérlési költséget, mert nem lett volna csak félház - azaz 5000 ember. Csak akkor lenne teltház egy 10 ezres, nem 15, nem 20, hanem 10 ezres arénában, ha a válogatott itthon játszana egy EB-n vagy VB-n, vagy pl. most tavasszal a BL final four-jában, ha bejut oda egy magyar csapat. Ezzel ellentétben egy válogatott meccsen akár egy San Marino ellen is 20 ezer ember van kint. Egyik másik sportág sem tudná hozni azt a nézettséget, amit a fos magyar foci.
    2. Írjál légy szíves pár szót a röplabda sportágról, támogatottsági hátrányairól és a véleményed szerinti problémákról, ami miatt itthon a kihalás szélén áll. Ezt tényleg komolyan kérem, kíváncsi vagyok.

Plusz leszögezném, hogy focizni sem lehet ingyen, ha nem tudnád, klubcsapatokban több ezres egy tagsági díj a gyerekeknél is, amihez hozzájön a cipő, edzésfelszerelés, melegítő, esetleg a meccs felszerelés, ha azt sem állja a klub.
    Nem kell fizetned azért, hogy röplabdázz, menj ki a térre, két fa közé húzz ki egy zsinórt, hívd el pár barátodat, aztán játszatok. Mert mi is így fociztunk anno gyerekkorunkban, csak nálunk nem kellett zsinór, elég volt ledobni a fűre két nagyobb kavicsot .
    És azért nem finanszírozzák a hobbidat, mert kevésbé népszerű, reklámbevétele elenyésző a fos magyar focihoz képest is.

És légyszi hagyd abba a rinyálást, a bullshit faszságaidat ismételheted folyamatosan, de semmilyen pontos adattal nem tudod alátámasztani, hogy miért is kell a magyar kormánynak jobban támogatnia a röpit.

Csak a miheztartás végett, nem védeni akarom a kormányt, mert a focira költött pénz 10-ed része is talán már túlzás lenne. De javarészt pénzmosásra használják, azt meg más sportágakban nem lehet ilyen komoly szinten csinálni.
  • tigeroo
    a stadionok nagy beruházások, abból lehet a legtöbb pénzt átmozgósítani pénztárcákba, vannak az országban akiknek érdeke hogy épüljenek ilyen szarok

az uefa meg például a videóbíró bevezetését tartja vissza pedig évek óta vannak észérvek mellette, az is csak a futballmaffia bundázásai miatt
  • Pluskast
    Azért írtam oda gondolatjelben, hogy nem magyar példa :) Amúgy totál igaz, hogy idehaza tök felesleges erőltetni a története. Az is vicc, hogy építünk egy rakás stadiont, ami a büdös életben nem hozza vissza a belefeccölt pénzt. Max az első meccsen lesz 70 esetleg 80 százalékos telítettség, mert apu meg a gyerek vagy a gyerekei kimennek megnézni, hogy hú milyen szép és modern a stadion, aztán kész vége.
  • Lacee86
    Ne felejtsük el, h most már minden csoport első két helyezettje BIZTOS kijutó lesz, és a csoportharmadikok pótselejteznek majd. Meglátjuk a sorsolást, de sztem ha most nem jutunk ki, akkor soha... (Ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy megy Mohamedhez feeling. :D )
  • Molnibalage
    A tízezres stadionok átlag nézőszáma is 2000 alatt volt asszem tavaly. Szóval szép dolog az elmélet, de a gyakorlat itthon más... A munkatársan nem vízilabda, hanem kézilabdabuzi. A haverjával kupameccsekre járnak és folyamatosan csak úgy van jegyük, hogy ismerős szerzi hónapkra előre. Folyamatosan teltház van.

A magyar futball egy vicc. Pont. A holland-magyar meccset, mikor véletlenül egy koliban láttuk, akkor volt már gáz a helyzet, amikor a hollandoknak ment a szurkolás, hogy még jobban tömjenek ki, hogy bukjon el az egész.

Lehet, hogy egyes országokban hozza a pénzt a futball. Itthon viszi. Mi a faszomért van az, hogy az én hobbimat nem támogatják, csak mert nem foci..? Mert az állmi milliárdokból focizás az. Én bezzeg fizetek a saját pénzemből azért, hogy röplabdázzak. A világban példátlanul népszerű sport, itthon meg a kihalás szélés áll. Vagy pl. egyéb más hobbimat miért nem finanszírozzák...? Én abszolúte nem hiányolnám, ha itthon cakk-pakk megszűnna a válogatott futabb minden szitnen. Ha minőségi focit akarok nézni, akkor bekapcsolom a TV-t vagy megnézem neten... Na, persze nem magyar focit...
  • Pluskast
    Az elsőből én se tudnék mondani senkit aki ne picsázna minket szarrá. A negyedikben ott több a lehetőség, Lettek, Észtek, Örmények talán még a Bolgárok is.
  • Sir Quno Jedi
    Kollégám lánya is már franciáknál kézilabdázik, mer idehaza vicces szerződéseket írattak alá velük, szal. nonszensz.
  • Sir Quno Jedi
    Mekkérdeztem itt a tudósokat:

első kalapból mindenki hülyére ver minket, szal. érdektelen (most bosznia csapat is durva)

harmadik kalapból szlovákia vagy szlovénia ellen talán van esélyünk, de nem sok

negyedik kalapból örményország ellen talán van esélyünk (senem)

• Dzsini
    mondjuk szerintem országszerte jó esetben annyi nagypályás kézilabdázó van, mint curlinges... úgyhogy annyira nem jó reklámanyag az sem :)
  • Sir Quno Jedi
    Jól látod és még le is szarják by immo! :D
  • videobaby
    látod, ezt nem lehet tudni, amíg ki nem próbálják :)
  • Pluskast
    Na látod ezt nem tudtam, köszi az infót!
  • Dzsini
    Létezik nagypályás kézilabda, 11-11 fővel, focipályán :)
  • Pluskast
    Egyébként nem vagyok biztos abban, hogy ha egy 15-20 ezres stadiont építenének kézilabda mérkőzések részére akkor az nem lenne tele.
  • videobaby
    igaz, sajnos.
  • Pluskast
    Ez igaz csak amíg egy foci stadionban - nem magyar példa - elférnek 80 ezren, addig egy kézilabda mérkőzésen ez a szám úgy kb 2000 ? Picit több emberhez szól akik mind - mind potenciális vásárlók és fogyasztók.
  • Pluskast
    Én is szeretem a focit, rendszeresen nézem az angol és spanyol bajnoki mérkőzéseket. Aki egy ici - picit is rajong ezért a sportágért nem fog megsértődni, hogy kritizáljuk a válogatott teljesítményét. Mindenki tisztában van vele ( ok az MLSZ vízfejei, meg pinyő kapitány nem nagyon) hogy ez kritikán aluli teljesítmény.
  • videobaby
    megoldható lenne bárhol a reklám, nem csak medencéből áll az a sportág sem. a focistadionok tele vannak mindenféle reklámtáblával. ha nagyon akarják, ezt bármelyik más sportág stadionjával is meg lehet csinálni. adott esetben akár úgy is, hogy csak a meccs idejére kirakni a táblákat. vagy mit tudom én, találják ki.
  • Dzsini
    Mennyi reklámfelület van egy úszósapkán?
  • videobaby
    elég baj, hogy a maflákat értékelik ennyire.
  • hugopareiros
    Már sokszor meg lett vitatva sok helyen, hogy ez miért van.
    A fociban van a legtöbb pénz, mert ez a legnépszerűbb sport.
    Ezért támogatja az állam is.

Lehet vízilabdában istenek vagyunk, de pénz értékileg kevesebbet hoz az olimpiai válogatott csapatunk, mint az EB selejtezőn kibukó nemzeti 11.