127612
  • Fresh Duke
    Rend csak azoknak kell, akik nem látják át a káoszt.
  • Lacee86
    Tettem be újat, bár úgy tűnik, a bringásnál nehéz lesz érdekesebbet találni. :)
  • clio1616v
    elég renyhe ez a PC használati kérdés, azért
  • Lacee86
    Amúgy jól visszatértetek az előző kérdésre. :D
  • clio1616v
    nem lehet előre menni tévedsz, és ez a baj hogy így közlekedik minden biciklis, ma is volt egy esetem a biciklis egyenesen ment piros lámpánál nekem a kanyarodóban zöld volt és nem tudtam menni, mert a tetü lassan haladó biciklis a kanyarodó sávomba haladt előre egyenesen akarva megelőzni jobbról a kocsisort, amit a piros fogott

menjenek az autósokkal az úton, de ne előzgessék az autókat, ha piros van akkor dekkoljanak a dugóban, nincs ilyen szabály, hogy a kocsisort motorral vagy biciklivel nyugodtan lehet kielőzni, utána meg amikor a sor elejére ért, akkor a piroson átmenni, mert a gyalogosok között akik a zebrán mennek át, elfér
  • Molnibalage
    Álló kocsisor mellett piros lámpánál a KRESZ szerint lehet előre menni. Haladó kocsisort jobbról előzni viszont nem lehet.
  • Molnibalage
    Nem is értettem, hogy mit akarsz azzal a képpel. Talán, ha nem rébuszokban beszélnél...
  • clio1616v
    ahogy piros lámpánál meg kell állni és autókat nem előzhetsz meg jobbról... persze ezek mind mind felesleges rendelkezések
  • clio1616v
    a piros lámpa pedig nem azért világít, hogy az megállítja az autókat és a biciklis olyankor visszaelőzheti őket újra és újra, megnehezítve, lassítva újfent a haladásukat így kényszerítve sávváltásra az autókat
  • mrzed001
    "Úgy mellesleg, számba vetted már, hogy hány autós és hány kerékpáros van az utakon?
    És ennek mi köze a fentio sorokhoz...? Semmi."

Kérlek szépen az, hogy itt már megint a kevesek szpatják a TÖBBSÉGET eset érvényesül.
    Tessék szépen a kisebbségnek ALKALMAZKODNI a többséghez.
    Vagy te körbemetélteted magad, meg szombaton nem nyomogatod a billentyűket, csak mert egy kisebbség ezt teszi, és netán rád erőlteti ?
    Na ugye, hogy nem. Ugye nem ??

Én továbbra is vallom a Spock által oly szépen (és logikusan) megfogalmazott elvet: A TÖBBSÉG ÉRDEKE A KEVESEKÉ FELETT !
    A többség autóval van, a többség érdeke, hogy minél gyorsabban célba érjen vele. A kevesek meg ALKALMAZKODJANAK hozzá.

Valamint ahogy leírták, akinek jogsija van, az tanult KRESZ-t, sőt vizsgázott is belőle, tehát elsajátította és bebizonyította tudását.
    Akinek nincs ... hát annak meg nincs. Vagy önszorgalomból utánaolvas dolgoknak, vagy nem. De ha már az autók között akar lenni, akkor tudja már, hogy milyen szabályok érvényesek az autókra (nem csak hogy rá mint kerékpárosra !), különben hülyén néz ki néha a fejéből, mert nem érti mit csinál az autós és miért (mert KRESZ szerint neki azt KELL). A KRESZ-ben meg van ugyebár a bizalmi elv ...
    "A bizalmi elv lényege, hogy minden közlekedő ismeri és betartja a közlekedés szabályait" ... na pont itt bukik meg az egész, mert a buta cangás még a saját magára érvényes szabályokat sem ismeri, nem hogy a vele együtt közlekedő autósokra érvényeseket.
    Nem bízhatsz meg valakiben hogy be fogja tartani a szabályokat ... ha nem is ismeri azokat (illetve ha ismeri is tesz rá, mert ő nem büntethető, utánamenni és elkapni nem fogja egy zsaru sem soha az életbe, azonosítani meg még úgyse, senki).

És igen, vissza az általánosba a kötelező kerékpáros és KRESZ oktatást, mert most szó szerint minden cangás megy a maga feje után.

Érdekes, hogy az ergonómia részbe nem kötöttél bele. Kíváncsi lennék, miért ?

@chhaya: Régen volt, hogy mehetett a járdán, max 10 kmh-val. És ez jó volt úgy. Sokan még ezt ismerik. Nem is tudom mikor törölte ez el a Viktor meg a Feri, nem volt bereklámozva, csak úgy sunyin.
    A zebrán áttolva értelme ugyebár, hogy se a többi gyalogost ne üsse el, se veszélyhelyzetet ne teremtsen azzal, hogy túl gyorsan közelíti meg a zebrát. Igen, nem ésszerű, és nem életszerű. Jobb lenne, ha úgy lenne fogalmazva, hogy KÖTELES megállni a zebra előtt (mintha STOP táblája lenne), és ezt követően max 5 kmh-val mehet át, sétatempóban.
  • Xing
    Csak nyugodtan ... Elállítani úgy sem tudnak semmit mert úgy is rendszergazda jogosultság szükséges hozzá. Az apróságokat meg két klikk visszaállítani :)
  • VRSDM
    használhat bárki bármit.
    nem fognak kutakodni.
  • chhaya #119988
    Nekem mindegy, hogy "gyalogosnak minősül" vagy "a gyalogosokra vonatkozó szabályok szerint kell közlekednie" a zebrán, ha egyszer az eredmény ugyanaz. De legyen igazad, úgyis folyton azt lesed mostanság, hogy mikor szólhatsz be. Nem veszem el az örömöd.
  • Fresh Duke
    Én ezt leszarom. Az autós is örül, ha hamarabb tovább mehet; minek szórakozzak azzal, hogy leszállok és tologatom. Jó, hogy az asszonyt nem kell tolni a zebrán... akkor mekkora forgalmi dugók lennének... Az meg, hogy tekerek a zebrán nem jelenti azt, hogy kamikaze módjára repülők át az autók között. Megvárom, míg eltakarodott az összes, vagy míg át nem engednek.
  • Fresh Duke
    A hiba a következtetésedben van. "a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek. Ergo gyalogos."
    A kresz megkülönbözteti a sima gyalogostól a (motor)kerékpárt toló gyalogost, a gyalogos csoportot, a mozgássérültet, és a nagyobb árut cipelő/szállító gyalogost. Ezért írtam, hogy "némileg téves". De tényleg felesleges erről vitázni... veled.
  • Molnibalage
    Tudom. Csak éppen teljesen értelmetlen rendelkezés.
  • MerlinW
    Kerékpárral csak akkor mehetsz át zebrán, ha leszállsz róla és tolod.
  • Lacee86
    Végül is logikus. Azért itt ahol, lakom, ebben a poros kisvárosban ilyenekre úgysem adnak. Még bicikliutak sincsenek... :D Vagy ahol vannak is, egyszer csak vége lesz a semmiben.
  • chhaya #119982
    "Vezető: az a személy, aki az úton járművet vezet, vagy állatot hajt (vezet). A segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek." Ergo gyalogos. Ha zebrán akar átmenni, akkor azt a gyalogosokra vonatkozó szabályok szerint kell megtennie. Lehet vele vitázni, de minek. :)
  • Molnibalage
    A kerékpár járműnek számít, bár azt nem tudom, hogy akkor is, ha tolják. Nem kérdeztem meg az oktatótól, hogy ha tolják a bringát, akkor is jármű e. (Sanszosan igen, hiszen az autó akkor is gépjármű, ha áll...) Csak akkor meg az a furcsa, hogy az egyetlen jármű, ami a zebrát nem csak keresztezheti, hanem át is mehet rajta? Mondjuk ez is sántítana, hiszen kézikocsit is át lehet vinni a zebrán tudtommal, az pedig járműnek számít...

Sosem értettem azt, hogy mi a fasznak kell leszállni a bringáról, mert úgy két ember helyét foglalom egy helyett... Ez miért jó bárkinek is...? Nem azt kellene szabályozni, hogy tolod vagy sem, hanem szimplán azt, hogy milyen sebességgel mehet a bringás és milyen oldaltávval. Érdkes módon az autósok számára n+1 ilyen gumiszabály van, de ezt a véleményen szerint totál felesleges rendelkezést nem sikerül / akarják kiirtani a KRESZ-ből. Az autós meg csak örül, ha hamarabb átérsz.
  • Fresh Duke
    Az utolsó kijelentésed mondjuk némileg téves.
  • chhaya #119979
    Molnibalage #119977 Meg a logikus gondolkodás is, ahogy mostanság az emberek zöméből is... :)

Lacee86 #119978 Hát igen, mert ugye a bicikli jármű, ezért egyáltalán nem is mehetne a zebrán (ahogy a járdán se). :D Viszont ha tolja, akkor már gyalogosnak számít.
  • Lacee86
    Azt mondjuk én se tudtam, h le kell szállni a zebrán a bringáról. :D (Nincs jogsim amúgy, de azért nagyjából tisztában vagyok a KRESZ-szel. Bár azt elismerem, h nem eléggé.)
  • Molnibalage
    Én megtanultam, mert élni akarok. Ezek szerint a 30 éves kolleginából hiányzik az alapvető életösztön...
  • chhaya #119976
    Nekem is van olyan 30 éves kolléganőm, aki nagy biciklis (mondjuk nem Bp.-n és nem is a belvárosban), de nincs jogsija és nem vezet autót. Na őt nemrég világosítottunk fel olyan apróságokról, hogy elvileg nem mehet a járdán, a zebrán pedig le kellene szállnia a bicikliről és áttolni az úton... A slussz poén az egészben, hogy ezeket nem is hitte el elsőre és fel volt háborodva, hogy miért szívatjuk ilyen hülyeségekkel, még hogy neki az autók között kellene tekernie. :D Abba már bele sem akarok gondolni, hogy pl. a jobbkéz-szabályról mennyi fogalma van. Tényleg nem alap a KRESZ ismerete a jogsi nélküli bringások közt. A legtöbben nem veszik a fáradságot, ha egyszer nem kötelező megtanulni.
  • jazzy
    Nem azt mondtam, hogy alapfeltevés, hogy a bringás nem tudja. Azt mondtam, hogy az alapfeltevés, hogy az autós tudja.

Szerintem mindenki megérti, hogy te kivétel vagy, azért az emberek nagy része jogsi nélkül nem tudja a kreszt.
    Utoljára szerkesztette: jazzy, 2014.08.23. 13:17:41
  • Molnibalage
    És az miért alapfeltevés, hogy a bringás nem tudja a KRESZ-t...? Hm...? A KRESZ szerint meg összesen három táblát kell hátulról is felismerni... A Jobbkézszabályt meg apám tinédzserkoromban megtanította, mert ha messzebre akartam menni, akkor ismernem kellett... Elvileg az autósok is ismerik azt a napi útvonalamon két hülye is majdnem elütött, mert ők mintha nem tudták volna....
  • jazzy
    Azért ebben igazság is van, persze nem így kisarkítva:

"csak bringa nulla vezetés = tudatlan kis hülye
    bringa és kocsi = OK
    csak kocsi, nulla bringa = OK "

Ha belegondolsz, már alapból annyival előrébb van az autós, hogy tudja a kreszt, tehát nyilván a csak autós, nulla bringás is előrébb van, mint a csak bringás ebből a szempontból. Az pedig kell. Hány bringás tudja mi az a jobbkéz szabály és mikor kell használni? Hány bringás tudja, hogy a táblákat hátulról is lehet nézni, mert van néhány amelyik a formája alapján egyértelmű? Jövök kereszteződésben, megállok, mert elsőbbségadásom van, ő pedig majd beborul az árokba úgy megijed, hogy jaj, autó, de én nem indulhatok el, mert övé az elsőbbség, ő is ott áll mert azt se tudja mi van, integet, hogy menjek...
  • MR ME
    senki nem használhatja a gépemet, és nem azért mert annyira privát lenne, nincs rajta semmi, csak éppen nem akarom elbasszanak vmit, feltelpítsenek rá fasságokat....sok múlik a felhasználón, de aki nem ért annyira hozzá (tehát fater muter főleg) az nem nyúlhat hozzá, mondjuk a szobámba se nagyon engedem be őket, van saját gépük, basszák el azt, bár azt meg én szerelem :D

de pl a notimat jelenleg is muterom használja mert kifingott a vinyója, de azon teljesen friss rendszer van, és megkértem h bármit telepítene rá elötte szóljon :)
    Utoljára szerkesztette: MR ME, 2014.08.23. 12:42:03
  • clio1616v
    az fel sem merül benned, hogy aki autóssal te találkozol azok találkoznak veled? :D - tehát az autósok vs Molnár Balázs találkozásokat tekinthetjük kölcsönhatásoknak, amiben te tapasztalsz azonban az autósok téged nem?

lényeg az, hogy rollerrel dönperrel görkorcsolyával futva gyalogolva biciklizve motorozva robogózva rokkant kocsival kerekes kocsival segédmotoros kerékpárral háromerekűvel nem megyünk a többsávos autóknak szánt utakon, vagy ha igen, akkor nem háborodhatsz fel rajta, hogy nem oda való vagy és nem tudsz viselkedni a sok autó között

brazilokkal teli kocsmába vagy faluba se mész egyedül bandázni, hogy de fasza gyerek vagy, vagy ha betévedsz akkor elfogadod, hogy kisebbségben vagy és behódolva viselkedsz

• benőmenő
    "Arról meg külön könyvet lehetne írni, hogy minek ül kerékpárra, aki nem tud egy 7-10 centis padkára felmenni vele."
    Néhány ilyen kaland után olyan szép 8-asok lesznek a kerékben, hogy öröm nézni. Én ilyenkor inkább leszállok és tolom. Bár a bringásoknak kijelölt útvonalakon ilyen kb. nincs is.
  • Molnibalage
    Márpedig pontosan clio-nak van igaza. Leteszed a jogsit, autózol 10 évet a városban, valamint kerékpározol, akkor és csakis akkor van teljes képed, és alkothatsz véleményt.

Továbbra is röhögök, úgy látszik neked dedós módjára let kell írni, hogy mit állítasz, hogy lásd a baromságot...

csak bringa nulla vezetés = tudatlan kis hülye
    bringa és kocsi = OK
    csak kocsi, nulla bringa = OK

Ezek után vesd össze a 1. és 3. sort és mond, hogy ez nem kettős mérce. Továbbra is röhögök az ilyen pöffeszkedő autós seggfejeken.

Úgy mellesleg, számba vetted már, hogy hány autós és hány kerékpáros van az utakon?
    És ennek mi köze a fentio sorokhoz...? Semmi. Bár, ha szemétkedni akarnék akkor azt mondanám, hogy a bringás több autóssal találkozik, tehát tapasztaltabb az autóshoz való viszonyhoz a találkozások száma miatt. Azonban ez hülyeség lenne...

Arról meg külön könyvet lehetne írni, hogy minek ül kerékpárra, aki nem tud egy 7-10 centis padkára felmenni vele. Még az öreg nénék is vidéken nekimentek a tanyabike-al és fent vannak ... na nem úgy ezek a kritikán aluliak.
    A napi útvonalamon a halálzebránál ilyen van. Azonban nem padkának hívják, hanem szegélynek. Alapvető fogalmakat keversz, de oda se neki...
  • benőmenő
    Bárki, bármikor, bárhogy, csak előtte kérdezzen meg, ha lehet.
    Ha épp nem vagyok otthon, akkor az asztalival azt csinálnak, amit akarnak, a gépen csak az én fiókom van.
    Most nemrég lett egy kis probléma, mert a húgom ész nélkül telepítgetett és nem szedte ki a pipát az ilyen "letőtömaramot" kategóriájú hülyeséget, szóval ha legközelebb újra kell húzni az OS-t, már csináltatok vele egy külön fiókot, ami már korlátozva lesz valamennyire.
    Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2014.08.23. 08:59:15
  • mrzed001
    Márpedig pontosan clio-nak van igaza. Leteszed a jogsit, autózol 10 évet a városban, valamint kerékpározol, akkor és csakis akkor van teljes képed, és alkothatsz véleményt.
    Addig a tudatlan senki és a kibic közötti légüres térben leledzel.

Ami az aktuális KRESZ-t illeti, emberek alkották azt is (ja, írták át a régit). Emberek akik tévedhetnek, és hát ezek mostanság tévednek is hatalmasakat (kihalt a szakmaiság).
    Volt ez a kép a humiban, ide is teszem, mert humoros és talán pont ide passzol:
    poén.jpg

Úgy mellesleg, számba vetted már, hogy hány autós és hány kerékpáros van az utakon? Értem én, hogy több embert át kellene trendizni kerékpárosnak, kis távra jóaz, de mindaddig amíg ennek semmi reális alapja, addig hagy haladjanak már azok a szerencsétlen autósok (a 99%), tényleg ne a bénázásotok (sáv közepe, mert van kis kátyú ... na és, a kocsimnak már nincs ott ?) miatt kelljen már 20-al cammognia többeknek 50-90 helyett (és telefüstölni a várost, aztán meg őrjöngenek a sötétzöldek, hogy szmog van ... ja az autósok miatt, nem is a hülye cangások miatt ám, akik miatt fogyasztanak és pöfögnek 2x annyit).

Amúgy külön téma az ergonómia, tudnék vagy 3-4 oldalnyit írni arról, hogy a versenycangákat miért tiltanám le útról, járdáról és még a kerékpárútról is. Szerintem ránézel erre a képre, és talán megérted kerekpar.png, ha utánagondolsz.
    De akár arról is hogy a montik talán fele felel meg minimálisan ergonómiailag a közlekedésben elvártaknak.
    Arról meg külön könyvet lehetne írni, hogy minek ül kerékpárra, aki nem tud egy 7-10 centis padkára felmenni vele. Még az öreg nénék is vidéken nekimentek a tanyabike-al és fent vannak ... na nem úgy ezek a kritikán aluliak.
  • jazzy
    Na jó, de ki etet? Ki fizeti a rezsit, a lakbért, etc.. szép dolog a spórolás, de..

Párom hozzányúlhat a géphez, csinálhat bármikor bármit, közeli családtagok sem zavarnak, mástól nehezen viselem, nálam is él a mocskos kéz dolog, utálom, ha bármiféle mocskos kézzel hozzáérnek.
  • Molnibalage
    Ez is baromság, mert a kettő közötti viszonyt nem a mennyiségük határozza meg az utakon a KRESZ szerint...
  • clio1616v
    majd ha az autós a biciklisektől hemzsegő úton egymaga fog közlekedni akkor...
  • Misuka963
    Neked már kellene egy csaj Sergi,akkor nem lennél ennyire morcos ;D
  • Molnibalage
    Azon autós aki nem bringázik, akkor ennyi erővel kussoljon, hiszen nem ismeri a másik oldalt. Érdekes, hogy a mércéd ennyire kettős...
  • Fbn Lx
    agresszív vagy....