127612
  • Sir Quno Jedi
    Igen, ha valaki nem tud egy kreszmódosítást, az pont egyenlő azzal, mintha EGYÁLTALÁN nem lenne kreszvizsgája és nem is tanult volna soha kreszt. Lóóóógikuuus... (nem)
  • chhaya #120039
    Nagyjából rend van (nem az az élére állított pedáns rend... látszik, hogy lakjuk és használjuk a lakást, de mindennek megvan a maga helye) és alapvetően tisztaság is (bár két takarítás közt a végén előfordul ez-az, nem mindig csinálok meg mindent azonnal, hogy felmerülne).
  • Molnibalage
    Mert kis hazánkban sokan azt hiszik, hogy a jogisval és és tudás is jár 'oszt láthatólag 3+ éves KRESZ változásokról sincs fingjuk...
  • Freeda Krueger
    Érdekes hogy a biciklis téma mindig mekkora indulatokat szül.
  • videobaby
    alapvető és temrészetes, hogy rend és tisztaság van, de nem rágom le a körmöm amiatt, ha poros a polc, vagy nincs helyén valami. megcsinálom, ha kedvem van hozzá.
  • Sir Quno Jedi
    Hát ez nem jön be sajnos, mert pl. Kerepesi-Fogarasi összenövésnél a bicósok, ha jössz a kerepesiről JOBBRÓL és BALRÓL is tolakodnak melletted/eléd, de a motorosok is. Ha jobbra húzódok egyik oldal anyáz, ha balra a másik. Pedig látják az isten barmai, hogy mindkét oldalt jönnek mint a svábbogarak (ŐK), nem vakok. Miattuk van az egész. Ilyenkor tényleg azt kéne csinálni, hogy kitesz az ember pengéket a felnire, hogy Ben Hur módra kaszabolja le aki elmegy mellette... :D
  • Sir Quno Jedi
    Huhh, ez már tényleg durva. Szal. te megatnultad MAGADTÓL a KRESZ-t, mert élni szerettél volna, de az mélyen FELÉHÁBORÍT, hogy mi pl. kötelezővé tennénk, hogy MEG KELL tanulnia mindenkinek, aki közlekedik az úttesten, hogy azok is élhessenek!??! Ebben se logika, se ép ész jeleit nem vélem felefedezni. Vagy ez, vagy az,döntsd el és tartsd magad hozzá, mert addig az érvelésed invalid.
  • mrzed001
    Ez még akkor volt jó, amikor még nem a kritikán aluli tömeg tekert az utakon. Mostanság ezek a hűűűde önérzetes cangások szépen berúgják a hátsó lámpád, vagy mennek el balra tőled, és rúgják le a visszapillantód (motoros is amúgy, hallottam már olyanról aki látott már ilyet ...).
    Rendszáma nincs, utol nem éred a dugóban, meg amúgy is átteker a zebrán a túloldalra és ott a járdán folytatja útját (ez utóbbit sűrűn látni).
  • MR ME
    sajnos nagyon lusta vagyok, csak ha már elleptek a sörösdobozok és ásványvizes flakonok akkor takarítok....
  • Nirz
    Csak végszükséges esetén takarítok / tartok rendet.
  • clio1616v
    +1
  • hugopareiros
    rakj be erről a bicajos témáról egy kérdést inkább :D
  • jazzy
    Dzsini már leírta párszor, hogy a topic a beszélgetésre van, a kérdés pedig csak témaindítónak, a téma adott, az új pedig nem érdekel :)
  • jazzy
    Egyébként egyszerű, ismét az oktatómra emlékszem vissza, aki mindig azt tanította, hogy amikor állok a pirosnál, mindig álljak 2 centire a padkától.. hogy a biciklis ne férjen el mellettem és ne tudjon megelőzni.
  • Molnibalage
    Valahol a kettő között, általában rend és tisztaság van. Néha azért felgyűlik egy kis mosatlan és vannak porosabb időszakok, de kb. ennyi.
  • mrzed001
    Személyeskedés .... már megint ?!?? Kifogytak az érveid ? Csak vigyázz, mert nem csak érvelésben, anyázásban is jobb vagyok nálad (amúgy üdvözöl, kéri mosogass el).
    A jó bringa kényelmes, 2-3 órás úton is (úgy hogy előre nézel vízszintesen, és nem a cipődet bámulod).
    Ami nem, az meg szar, és betiltani a forgalmazását is. Ennyi. Ellenvélemény ?
    Vagy legyen külön "kerékpározásra alkalmatlan, de kibírod ha belefeszülsz is" kategória talán ? Meg legyen autó ahol a fékpedált bámulod egyenes háttal. Hát, legyen, de ne a közúti közlekedésbe.
    Ismétlem, a kerékpár, kerékpáros közlekedés ALULSZABÁLYOZOTT.
    Lényegében minden sz.rral amire 2 kereket teszel te már kerékpárosnak képzelheted magad, legyen az akár bárszék vagy függönykarnis.
    Szépen típusengedély kötelessé tenném, mint az autókat, motorokat.
  • Blum
    Mindig rend és tisztaság honol, minden az élére állítva.

A legkisebb rendszertelenseg vagy kosz is idegesit. Amugy soha nem szoktam rendet rakni...a rendet nem csinalni kell hanem fenntartani. Eddig mukodik :)
  • Molnibalage
    A városi bringázás arról szól te szerencsétlen, hogy 20-30 perces távokra mész. Annyi időre nem kényelmetlen senkinek egy jó bringa. Egyébként meg vannak egészen más bringák kis....
  • HTS s3rg1nh00
    a zseni átlátja a káoszt,és tényleg...bár lehet nem 2 mp mire megtalálom amit keresek,beletelhet akár 5 percbe is néha,de nekem ponjó így
    amikor meg anyám pakol akkor semmit nem találok
  • mrzed001
    Istenem. Igen, fejenállva is gépelhetnél, és mégis ergonómiailag alakítják ki a munkahelyed. Miért? Mert úgy kényelmes, és mert abba a pozícióba tér vissza mindig a fejed-szemed. Ha tehát úgy van valami kialakítva, hogy lefelé nézel, akkor erőltetheted magad, homoríthatsz mint egy macska meg feszítheted hátra a fejed és szemed ... rövid úton el fog fáradni, és le fogod fordítani. Akkor pedig már nem előre nézel, hanem le, és nem látod mi van előtted-melletted (versenykerékpárosnak, versenyen, ja, oda jó, de ő nem közlekedik, nem lépnek le elé gyalogosok ... ).
    Nem véletlen kerestem ezt a képet, összefutottam pár ilyen cangással.
    Az egyik egyirányú utcában jött velem szembe a sáv közepén.
    És nem hiszed el, de én már álltam, ő meg úgy 3 méterrel előttem jött rá, hogy B+ VAN VALAKI ELŐTTEM ... meg is hökkent.

Vagy szerinted, autókat is tervezzük át, alapból a pedálokat lássa az ember, csak megfeszülve lásson ki ablakon? Na ugye, hogy nem.
    Következtetés: alkalmazni kell az ergonómia legalapvetőbb szabályait a kerékpárokra is, és ami nem felel meg neki, azt örökre betiltani.

Amúgy köszönöm, normális vagyok. Észérvekkel próbálok vitatkozni veled, a személyeskedés olyan pondró gyerekes dolog, talán hagyhatnád is.
  • Molnibalage
    1. A szemgolyó mozghatható.
    2. Kurva jó, hogy te egyetlen képből extrapoláltad, hogy a világ összes kerképárosa hogyan néz.

Más topikban már láttalak, ott teljesen normálisnak tűntél, de amit itt előadsz, az már régen túl van a röhejességen is...
  • mrzed001
    Magyaráznom kell, ha egyszer nem érted. Közel sem a visszapillantó a gond a képpel (vagy az egyéb KÖTELEZŐ kiegészítők hiánya ... na jó az is, de az nem az ergonómia témakörbe tartozik).
    Hanem az, hogy majdnem függőlegesen lefelé néz !!
    Az autó ugyebár eleve úgy van kialakítva, hogy a kényelmes testhelyzet a folyamatos előrenézés legyen (+20 - -20 fok). Mert így messze előre látod a dolgokat. A lent linkelt (meg úgy kb az össz) versenykerékpáron meg közel -90 fokos a fej állása a haladási irányra (magyarán lefele néz).
    Mégis, mi a lóf..szt lát az ilyen előre ? Hogy ott áll előtte valaki ? Az egyik filmből a jelent ugrik be, amikor áll az úthenger előtt messze egy ember és üvölt ..... és üvölt .... és egy percig üvölt mire az végre szép lassan haladva elüti.
    Sok montinak ugyanez a baja, eleve rossz tervezés. És persze hogy nem tudnak felmenni 1 padkára sem, ha úgy fekszenek a kormányon, hogy megemelni is képtelenek.

Nem "leszarom" mivel nyújt többet, én is kerékpározok (ok mostanság kevesebbet). De nem ostobán, mint a kritikális tömegcangás.
  • Lacee86
    Most komolyan nem tudtok már erről a témáról leszállni?
  • Molnibalage
    Most komolyan nekem magyarázol ilyen alapszavakat? Eszemfaszom megáll, de tényleg...
    Egyébként nem versenykerékpárral járok...
    Visszapillantó lehet bringán. Hát az ergonómiában az hol kap helyet, hogy én ellátok az autók felett és az, hogy semmi nem gátolja a kilátást...? Hm...? Neked hány helyen takar ki a karosszéria meg az oszlopok..? Hm...? Ja, hogy kettős mérvcével élsz, és kibaszottul leszarod az, amiben a bringa többet nyújt...
  • mrzed001
    Ergonómia, maga a szó, mond az neked valamit ?
    Segítek. Egy fajtája pl munkahelyi, munkahely kialakítási ergonómia kep1
    Ugyanezen szabályok és elvek alapján tervezik az autókat, illetve azok belső terét, ülés, kormány, ablak, motorháztető, visszapillantó ...
    Akkor most nézd meg újra ezt a képet kerékpár, és mond meg, hol hibádzik, miért nem közlekedésre alkalmas ?
    Rá fogsz te jönni ...

És clio-nak ismét igaza van egy dologban. OK, kerékpáros elmegy lámpánál álló autós mellett. Mindaddig amíg szabály volt rá, hogy 20 centi padkától, addig autós szép lazán vissza tudta előzni utána sávon belül, nem volt különösebb probléma.
    Most viszont, a kerékpáros előremegy, majd BEÁLL AUTÓS ELÉ A SÁV KÖZEPÉRE ! Mert addig nem érdekelte, hogy kátyús az út széle amíg előrement, de amikor elöl van akkor már igen. És lehet totyogni utána, aztán megelőzni ... csak hogy utána újra visszaelőzzön. Ez kb olyan, mintha szerencsétlen autós is kerékpárral menne, mert nem tud gyorsabban haladni nála (magyarán kib.szás).
    Arról pedig külön regéket lehetne írni, hogy az előzés ugyebár a közlekedés legveszélyesebb része, akkor miért kényszerítenek erre feleslegesen minket ?

Sorry, hogy visszatértünk a 2-vel ez előtti kérdésre, de szerintem a téma közel sem lett kivesézve (az új meg uncsi :D ).
  • clio1616v
    de hagyjuk is az elméletet, a gyakorlatból tudom, hogy ha biciklisként közlekedek, akkor zavarom az autósokat így nem megyek közéjük, motorosként nem haladok el a sor mellett, piros lámpánál, hanem megállok a sorban és kivárom a lámpát, mert zavarom az autósokat, ha közöttük trükközök és úgy jutok előre pár métert

autósként pedig odafigyelek, hogyha jön egy motoros vagy biciklis, akkor el tudjon haladni, mert esetleg balfasz és bármikor nekem jöhet, elviszi a tükrömet és akkor utánamegyek és agyonverem, ha nekem anyagi kárt okoz
  • clio1616v
    elég ha a sáv 30%-át(sőt) foglalja, már nem tudok egyenesen haladni, hanem előznöm kell, ha biztonságosan akarom előzni, mindenképpen át kell mennem a másik sávba
  • Fresh Duke
    De a biciklis (jobb esetben) nem is foglalja el az egész sávot.
  • Molnibalage
    Ember, neked fogalmad nincs a KRESZ-ről. De kurvára...
  • clio1616v
    ha a biciklist megelőzöm én se állok elé és megyek 5-tel :)
  • hugopareiros
    hálószobában (jelenlegi albérletünkben simán csak a szobánkban) nincs mindig rend...sőt
    konyha-fürdőszoba-átjáró-kamra mind tiszta és rendezett
  • Lacee86
    Utálok takarítani és rendet rakni, így egy darabig mindig elviselem. Aztán ha már túlmegy a tűréshatáromon a dolog, akkor mozdítok vmit. :D Azért nem élek trágyadombon, szóval van egy határ. :)
  • Fresh Duke
    Nem. Majd megelőzi. (Aki meg nem tud előzni, az ne akarjon vezetni.)
  • clio1616v
    szerinted a 20-30 kmph val haladó biciklis akadályoz vagy nem? - egy 50-70-el haladó autót
  • Fresh Duke
    Amíg nem kell megállnia az autónak, vagy nagy mértékben csökkentenie a sebességet, addig nincs akadályozva.
  • clio1616v
    rendrakás után néhány napig van rend, utána a thermodinamika törvény érvényesül, minden a rendetlenségre törekszik és ez nincsen másképpen a lakásomban sem

tehát energiát kell időközönként befektetnem, hogy a rendet fenn tudjam tartani
  • clio1616v
    ez mind szép és jó, viszont van egy olyan szabály, hogy a járűveket nem akadályozhatod és pláne nem veszélyeztetheted, pedig azzal, hogy te előrehaladsz, azzal legtöbbször akadályozod az autókat, mert olyan lassan mész, hogy újra és újra meg kell hogy téged előzzön
  • milk4
    Szobámban 1-2 napig szokott lenni havonta 1x. Lakásban máshol mindig rend van.
  • Molnibalage
    Az R. 36. §-a a következő (12) bekezdéssel egészül ki:
    „(12) Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állniuk – előre sorolás céljából –, kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között,kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni, ha
    a) az előrehaladáshoz elegendő hely áll rendelkezésre, és
    b) az irányváltoztatási szándékot jelző járműveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.”

Ezt azóta eltörölték? Akkor az a spéci útburkolat, ami fel van festve és felsorolhat a bringás csak viccből van...?

Eszerint ez érvényes 2010 óta...

Utoljára szerkesztette: Molnibalage, 2014.08.23. 18:35:11
  • VRSDM
    bár néha úgy néz ki a környezetem mint egy raktárbázis - ahol gránát robbant - fényes tisztasággal élek együtt