127612
-
Vagy 20 éve egy zöldbabfőzelék után több hetes gyomorrontásom volt (kis híja volt, hogy kiszáradás miatt kórházba kellett menni). Lehet, hogy nem volt összefüggés a kettő között, de utána hosszú ideig az illatával is ki lehetett kergetni a világból. Most már párolva meg vegyes köretbe jól megvagyok a zöldbabbal, de a főzelékkel nem próbálkozom. -
Nirz #120720 Erre is pont így van)) -
Jóvan, tudjátok ti azért mi a reformkonyha :DDD -
Nirz #120718 Zöldbabfőzeléket egy ideig én sem szerettem de ecettel párosítva fogyasztható kategóriába került nálam xD
Én se vetek meg sok főzeléket de igazság szerint egy saláta+ rizs/vagy krumpli vmilyen formája + sült hús kombóval nem vetekednek :D -
Babfőzeléket is tudni kell enni, lásd. :D
-
A zöldborsófőzelék fasírttal, a paradicsomos káposzta sült oldalassal, a sárgaborsó/felesborsó sült kolbásszal, stb. Nálunk van egy kialakult párosítás-rendszer, hogy mi mivel szokott megjelenni :) -
Nálam épp az aktuálisan elkészült főzelék a király :) A lent említett zöldbabon kívül nagyon jó barátok vagyunk, és sokszor készül is minden fajta (igen, még finomvegyes zöldség főzelék is).
A paradicsomos káposzta mondjuk az őszi-téli konyha része, lassan sorra is kerül :) -
Fbn Lx #120714 rövidebb a lista azokról amiket nem szeretek
borsó és bab nekem elég meh, minden fajtájuk. répát se szeretem, a fehéret utálom egyenesen, meg a spenótot is.a leggusztustalanabbak pedig a tökfélék
na a sütőtöktől például kb 8 éves korom óta hányingerem van, ha rágondolok, amikor viszonylag sokat ettem belőle és egész délután hánytam tőle. a főzőtök még egész okés. a padlizsánt csak krémnek szeretem, annak viszont finomat lehet belőle csinálni. azt a keserű héját utálom.
a többi zöldségféle jöhét, egyébként pont a hagyma a kedvencem, minden formában. főleg a lila jó pörköltes kenyérre, vagy a fehér hagyma giroszhoz, természetesen mindenfélét jól megküldve sóval. paradicsomot is csak sózva szeretem. -
Nálam a főzelék csak zöldség valami csülkös, szalonnás, sztékes, pacalos, töpörtyűs, sonkás ÉTEL mellé. :D -
Nirz #120712 2-3 oldalassal nem rossz az :D
Amúgy jól hangzik xD -
Nirz #120711 HÚS(minden étkezéshez elengedhetelen) + köret --> étkezés szentírása :D -
Paradicsomos káposzta, mekkora király. Nagymamám szokott csinálni teljesen overkill csülkös-babos káposztát, ha még azt főzeléknek vesszük. Letartóztat bárkit :D -
Étteremben dolgozom évek óta, láttam és ettem is már ezt azt, de amikről te beszélsz, azokat egy szép nagy steakkel szokás feldobni. Magában nem eszik ilyet senki xD -
Nirz #120708 Először is a főzelék otthon nem jellemző ha nagy ritkán készül is néhány háznál nem mutatt túl:
A burgonyafőzeléknél,paradicsomos káposztánál(ami nem meglepő persze mert a főzelékek királya xD),babfőzeléknél.
Szóval nem teljesen pontatlan ha főzeléket olaj+liszttel definiáljuk xD -
Bizony, akár fejessalátából is, és akár hidegen nyári kajának. -
Na ezért "nem szeretik" sokan a főzelékeket. Mert a menzás berögződés van meg nekik, otthon meg anya/nagymama/egyéb személy nem csinált jóféle változatokat :) -
Salátafőzelék? u wot m8? -
Akkor mit szólnának egy enyhén kesernyés endívia mártáshoz / főzelékhez? :)
Én szeretem, ha nem csak megszokott ízek vannak az ételekben. -
Lehet persze, de mégis mindenki a rántásos verziót tolja. Ha megcsinálod nélküle, akkor tök szupi meg minden, csak úgy hiányolod mellőle azt a grillkarajt.. :D -
Nirz #120702 Lehet de azt elsősorban magadnak kell előállítani :D -
Nirz #120701 Én sehogy sem szeretem de akiket ismerek és szeretik általában édesen kedvelik. -
A liszttel / rántással (liszt+olaj) felturbózott főzelékeknél igen, az arról szól, hogy kevés, olcsó alapanyagból teltség érzést keltsen.
De lehet ám másképp is :) -
majd egyszer, ha lesz otthon, akkor kipróbálom. egyelőre nem tudom elképzelni a sóskát édesen... -
Szerintem a főzelék nem étel. A nagy csóróságban találták csak ki, hogy mégis legyen mit enni ebédre. Ráadásul dagadni is lehet tőlük, mint a disznó xD -
Nirz #120697 Igazad van de ha savanyú még inkább nem eszik meg ezt akartam mondani ezért inkább az ember kevesebb sóskával oldja meg hogy ne domináljon a főzelékbe a savanyú:P -
A sóska szerintem inkább savanyú, mint sós - főzeléknél azt szokták (szoktuk) kiemelni, míg hús mellé mártásként az édeset. -
Nirz #120695 Jah érdekes jelenség hogy a sóskafőzeléket sokan nem szeretik de a sóskamártást mégis szivesen megeszi pedig az egyetlen különbség hogy inkább a főzeléknél a sós íz dominál és ugye vagy nem tartalmaz cukrot vagy nagyon minimálisat,még a sóskamártásnál megy a panaszkodás hogyha nincs eléggé megöntve cukorral hogy fanyar stb -
Kristálycukorral természetesen, és közvetlen fogyasztás előtt rászórva, hogy még ropogjon a fogaid között :)
Érdekes, hogy a cukkini több pontot kapott egyelőre, mint a főzőtök - nálunk teljesen egymást kiváltó alapanyagként szerepelnek. -
Mindet igazából, kivéve a fehérrépát. Azt sohase értettem. :D A legjobban amúgy a cukkini/brokkoli/paradicsom triót kedvelem. Meg a padlizsánt. -
"Sóska(...jó sok cukorral)"
pffff
-
Nirz #120691 Jó kérdés.
Vörös káposzta(Párolt lilla káposzta a legnagyobb kedvencem húshoz+tetszőleges köret,vagy csak simán húshoz sőt még magában is ha párolt)
Uborka(Saláta nagy kedvenc húshoz+tetszőleges köret,szendvicshez,befőtt) KOVÁSZNAK NEM
Burgonya(tört,püré,sült)
Paradicsom(szendvics mellé,szalonnához)
Paprika(szendvicshez)
Sárgarépa(csak is húslevesben esetleg vegyes vágott)
Szárazbab(bablevesek mind)
Fejes káposzta(elsősorban káposzta saláta megint hús+köret kombó)
Cékla(saláta megintcsak)
Amiket abszolút nem szeretek:
Sóska(emberek többsége max mártásnak szereti jó sok cukorral)
Spenót
Brokkoli
Cukkini
Padlizsán
Sütőtök
Kelbimbó
Amelyik egyik listán sem szerepel köztes kategória megeszem ugyan de nem rajongok értük. -
bármelyik jöhet, nem válogatok... -
A köznapi nyelvben zöldségfélék, amiket felsoroltam. Szakbarbár vitákba nem folynék bele. :) -
Nem egymást kizáró elnevezések, külön biten tárolják az adatbázisban :)
A gyümölcs egy (általában húsos) termésfajta megnevezése, ami általában nyersen közvetlenül fogyasztható, míg a zöldség egy konyhai felhasználást meghatározó jelző, általában lágyszárú növények valamilyen fogyasztásra alkalmas részét jelenti.
A paprika és a paradicsom növény gyümölcsei zöldségek.
A burgonya gumója zöldség. A termése nem gyümölcs.
Az alma növény gyümölcse nem zöldség.
A búza növény termése nem gyümölcs, és nem zöldség. -
A vita folyik még, hogy melyik zöldség és melyik gyümölcs, csak szólok. -
Burgonya, paradicsom, paprika, uborka (nem kovászos és csak salátaként vagy hús mellé), szárazbab, zöldborsó, zöldhagyma. A répát levesben vagy főzelékben megeszem, de magába nem. A többi nagy részét egyenesen rühellem, a világból ki lehet kergetni velük. -
Szegény hagymaleves :(
Amúgy karalábét ritkán, zöldbabot egy régi rossz élmény miatt nem, a többit szívesen, sokféle formában és állapotban savanyúságtól kezdve a turmixon át a főzésig, sütésig. Úgy általában nagyon szeretem a főzelékeket, amihez a fentiek nagyobb része jó alapanyag. -
Igazi vitaindító kérdés. -
Jó hát hazudnék ha azt mondanám, hogy nem dolgoztam olyan cégnél ahol borítékba kaptam a pénzt (kb 6-7 évvel ezelőtt) a pénztárostól. Nyilván ez az életem vége felé nem fogja felfelé húzni a nyugdíjamat. Bár szerintem mire én elérem a 70 éves kort, addigra már nem lesz nyugdíj. -
oké :D