A nagy szavazó topik
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Spread De Love!
Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!
Does it ring a bell?<#idiota>#idiota>
A jó biomassza azt a hulladékot dolgozza fel, azt, amit többnyire csak otthagynak a földeken, vagy más üzemekben, amik úgy is vannak. Csak ezért nem vetünk semmit pluszban más elõl.
<i>Nukleáris: jól használható, biztonságos, tiszta - a hulladékot össze kellene gyûjteni és belelõni a Napba, nemzetközi összefogással tök jól mûködne, és nem lenne probléma a tárolásból.</i>
Mondom, hogy ezt a butaságot felejtsétek már el. Ma az U-235 anyagból lehet csak kiinudlni, ez 0,7%. Viszont a tenyésztõ reaktorok az U-238 hasznosítására is képesek. Ez már elve megszázszorzza a készletet - a hasadás energiatartalmában bizonytalan vagyok - de nem is ez a lényeg. Az U-238 hasadványtermékei is további hasadóanyagok lesznek. Magának gyárt elé sokáig a tenyésztõreaktor, csak szeparálni - finomítani - kell a hasadványterméket.
A LEO pályára is 10-20 k dollár / kg az anyag feljutás ára. Pakson van évi 120 tonna elhasznált fûtõelem. A legbrutálisabb hordozórakéta is 70-100 tonnát tud LEO pályára felvinni és számillióds költség egy ilyet fellõni. Dollárdban, nem forintban...
Tehát nemcsakhogy hülység fellõni hasadóanygot, de jelen állás szerint még technikailag is lehetetlen eltüntetni õket. Nem értem, hogy miért merül fel sokszor - már elnézést - de orbitális állatság.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!
Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
http://www.tenke.hu
Szél: nincs elég erõs, állandó irányú szél (ahol van, az még pont Ausztria - ki is használják, nálunk összevissza fúj)
Víz: bõven nincs elég esése sem a Dunának, sem a Tiszának, hogy jól ki lehessen használni - a természetvédelmi problémákról nem is beszélve, problémás lenne az ártéri tájvédelmi körzeteknek.
Geotermikus: gyakorlatilag földrengésmentes zónában vagyunk, viszont nagyon drága a kiépítése - egy-egy háznak megoldható, nagy mennyiségben problémás.
Biomassza: (itt az energiafüvekre, ilyesmikre gondolva) már látszik, hogy az energiatermelésre fordított földterület megdrágítja pl. az étkezési búza árát, okosan megszervezve ez is jó lehet, de kérdéses.
Fosszilis: olajunk meg gázunk van, ki tudja meddig.
Nukleáris: jól használható, biztonságos, tiszta - a hulladékot össze kellene gyûjteni és belelõni a Napba, nemzetközi összefogással tök jól mûködne, és nem lenne probléma a tárolásból.
Egyéb/hulladék (trágya, stb - biomassza másik fele): nagyon jó szûrõrendszer kell, és a szigorú szelektív hulladékgyûjtésre ráállított társadalom, akkor ez is jó.
Tehát geotermikusra és nukleárisra szavaztam.
nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
http://www.sg.hu/galeria.php?guid=1116789768&status=galeria&galeria=hmmm
valamiért nem jelenítette meg a képet. :-(
minden féle tekintetben rossz. drága, környezetszennyezõ s ingadozó áramdíjat okoz. be kéne az összeset zárni. régen olvastam egy tanulmányt amiben összehasonlították a nukleáris és a Fosszilis tüzelõanyagos erõmûveket. s azonos termelésre 70szer!!!!!! nagyobb szennyezõdést mutatott ki a foszilisre. szerintem kár is több karaktert szentelni rá.
Megint egy fasz kérdés. Kiemelve a válaszom, nem szavaztam.
A CO2-re is van vevõ, a gáz és olajipar tudja hasznosítani a kitermelés során.
legújabb energiaforrásunk. s mégis igen sokat tudunk róla. lényege hogy hulladék, szennyvíziszap, s szerves trágya rothasztásakor keletkezõ metánt használják fel tüzelõ anyagnak. ez azért jó mert mindenféle képpen rothasztjuk ezen nyersanyagokat, s a metán az mindenféle képpen termelõdik is akkor. ki plusz odafigyeléssel, szakemberek ezt a mennyiséget meg tudják sokszorozni a helyes szén - nitrogén - foszfor aránnyal, megfelelõ hõmérsékleten s megfelelõ vízmennyiség jelenlétében. nem tudok róla hogy magyarországon volna ilyen, csak esetleg önellátó. de pl amerikában egy egész falut fûtenek a szarvasmarha trágyájával a fent említett módon. meg kell említeni az égetés s a bomlás során keletkezõ széndioxidot. mert igen nagy mennyislégben keletkezik s tudjuk hogy üvegházhatású gáz. mit csinálnak a fent említett telepen? palackozzák. azaz a keletkezõ cs2-t is gyûjtik, s egy gázmosó után hasznosítják. a keletkezett szennyvíz egy részét visszaforgatják locsolásra, másik részét meg hulladéklerakók locsolására használják, amely elõsegíti az ottani gázképzõdést. nagyon jó ötletnek tartom. s talán a jövõ energiája lesz ha a hatásfokot még tudják fokozni. ami nem mellékes ha szennyvíziszapot vagy szerves trtágyát használnak akkor további kezelés után virágföldként, vagy más eljárás útján szerves trágyaként lehet hasznosítani s nem kell a hulladéklerakóba szállítani. ez még 1 pozitívum.
A gond az energiatartalommal és a vízkezeléssel van. Geotermikussal nem csinálsz 550 fokos túlhevített gõzt. A Carnot körfolyamat hatásfoka meg minél nagyobb delta T-t kíván meg. 200-300 fokos kisebb nyomású gõzzel nem éri meg villamos áramot termelni. Fûtésre egyes helyeken viszont nem rossz.
a lényege az hogy a föld mélyébõl felvett melegebb vizet hozzuk fel felszínre. majd vagy csak melegítünk vele azaz fûtünk, vagy egy hõcserélõvel elektromos áramot állítunk elõ. viszont amit nem tudunk s nem tudjuk a következményeket. mert gyorsan hozzuk fel s juttatjuk le a vizeket. ami ahhoz vezet hogy a föld belsõ hõje csökkenni fog. persze ez csak akkor igaz ha nagy mennyiségû vízzel dolgozunk. mi van akkor ha pl egy várost látnánk el ezzel? akkor ez mit okozhat? sok itt a kérdés, s ezért ódzkodok ettõl. viszont egyedi megoldásokra igencsak jók lehetnek.
több féle van, de magyarországon az úgynevezett napelemek (kollektorok) jöhetnek számításba. ez az ami a tetõkön van. nagy felület kis hatásfok, nehézkes tározás. bár ez is javuló tendenciát mutat. én nem vagyok híve.
aztán van még a naptornyok. aminek a lényege az hogy egy hõközvetítõ folyadéktartályra tükrök segítségével központosítják a hõt, ami egy hõturbina segítségével elektromos árammá alakítják. hatásosabb, de mo éghajlata nem alkalmas.
Geotermikus energia,
Nukleáris energia.
Magyarországnak nincsenek nagy mennyiségben természet kincsei és adottságaink sem jók. Ez van... Marad az atom. Uránunk legalább még van, "csak" finomítani nem tudjuk.
vízenergia:
magyarországon igencsak nagy mennyiségû felszíni víz található. azok akik nem ezt tanulták csak arra tudnak gondolni hogy vízlépcsõk útján lehet hasznosítani a vízenergiát. nagymértékben ez igaz is. de magyar fejlesztõk már kidolgozták azt a rendszert ami egy 2 méteres mélységû - 1 méter vízfeszítésû mederben (csatornában) 1 lépcsõ által 5 családi háznak tudja biztosítani az elektromos ellátást. elv hasonló mint a vízlépcsõknél, csak nincs visszaduzzasztás, hanem egy fekvõ rotor hajtja meg a generátort, azaz összesen 4 db. ám nézzük meg a környezetvédelmi oldalát, ami igencsak vitatott. vízlépcsõ kialakítása igencsak nagy terhet mért az alvízre, mert kevés víz marad. de ez csak egy idõszakasz amivel lehet játszani. azaz lassabb duzzasztás során nem lesz nagy terhelés az alvizen. a halak vándorlása a következõ. megoldott (hallifttel ez már létezik) s van még a mesterséges tó is. sok elõnye van pl turisztika. ívási lehetõség stb stb. hátránya a rovarok s a szúnyogok elszaporodása, termõterület csökkenés stb. s a magánvéleményem: bõven megéri szerintem. olcsóbb beruházási költség hosszútávú megtérülés különösebb környezeti hatás nélkül.
- 0 CO2 emisszió mûködés során.
- Az üzemanyag nagyon kompakt. Paks 4 éves urán készlete elfér egy családi ház méretû objektumban. Semmilyen más energiahordozó nem tárolható ilyen filléresen ilyen hosszútávra.
- Nagy csak az oroszoktól lehet venni, mint a gázt...
- Az urán ára, nagyon keveset számít. Az utóbbi 10 évben kb. 10-szeresre nõt a nyers urán ára, de az áramköltség kn. 2-3%-kal nõtt. Ha a gáz ára nõ, gyakorlatilag 1:1-ben követi a fogyasztói ár.
- A visszamaradt hulladék ott marad, ahol az üzemanyag volt a felhasználás alatt, a reaktorban. Nem eredeteg ki a légkörbe meg mindenfele...
Egyetlen hátránya van az atomnak. Nagyon drága, a beruházási költség magas. Aztán viszont egy álom.
A 3. és 4. generációs tenyésztõreaktorokkal csak évmilliós nagyságrendben elegendõ hasadóanyag van a Földön...
szerintem tanulmányaim során még jól fog jönni az info amit elmondasz ezekrõl!
Kétféle ember van, aki hugyintás elõtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törõdjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C
Geotermikus energia
Biomassza
Szél-, víz-, nap-, stb energia (víz s napenergia)
én ezt a sorrendet állítanám fel, ha kíváncsiak vagytok ki is részletezem :-)