A nagy szavazó topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

N1ggA
Egyértelmûen nukleáris. Itt kicsi a szél, kevés a víz, és keveset süt a nap.

Spread De Love!

tigerbácsi
szerintem csak azért merül fel ez az orbitális állatság ahogy Te fogalmazod, mert mai napig is foglalkoznak a tudósok ezzel.

Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!

immovable
ha akarom fosszilis, ha akarom, szélvíznap, mert amire szükségem van azt tudom, amire nincs azt nem, mert egy öntelt buta fasz vagyok<#idiota>

Does it ring a bell?<#idiota>
Molnibalage
<i>Biomassza: (itt az energiafüvekre, ilyesmikre gondolva) már látszik, hogy az energiatermelésre fordított földterület megdrágítja pl. az étkezési búza árát, okosan megszervezve ez is jó lehet, de kérdéses.</i>

A jó biomassza azt a hulladékot dolgozza fel, azt, amit többnyire csak otthagynak a földeken, vagy más üzemekben, amik úgy is vannak. Csak ezért nem vetünk semmit pluszban más elõl.

<i>Nukleáris: jól használható, biztonságos, tiszta - a hulladékot össze kellene gyûjteni és belelõni a Napba, nemzetközi összefogással tök jól mûködne, és nem lenne probléma a tárolásból.</i>

Mondom, hogy ezt a butaságot felejtsétek már el. Ma az U-235 anyagból lehet csak kiinudlni, ez 0,7%. Viszont a tenyésztõ reaktorok az U-238 hasznosítására is képesek. Ez már elve megszázszorzza a készletet - a hasadás energiatartalmában bizonytalan vagyok - de nem is ez a lényeg. Az U-238 hasadványtermékei is további hasadóanyagok lesznek. Magának gyárt elé sokáig a tenyésztõreaktor, csak szeparálni - finomítani - kell a hasadványterméket.

A LEO pályára is 10-20 k dollár / kg az anyag feljutás ára. Pakson van évi 120 tonna elhasznált fûtõelem. A legbrutálisabb hordozórakéta is 70-100 tonnát tud LEO pályára felvinni és számillióds költség egy ilyet fellõni. Dollárdban, nem forintban...

Tehát nemcsakhogy hülység fellõni hasadóanygot, de jelen állás szerint még technikailag is lehetetlen eltüntetni õket. Nem értem, hogy miért merül fel sokszor - már elnézést - de orbitális állatság.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

tigerbácsi
errõl beszéltem egyik hszemben hogy kísérleti szinten ezeket az elhasznált fûtõanyagokat újra hasznosítsák. sokat nem tudok én sem róla.

Az Élet nem más mint egy hosszú Halál! \"Belül én már rég meg haltam csak a maszkom él.\" - Junkies Nyúljon meg a nyaka bogyokának, s legyen kék a nyelve!

Lacee
geotermikus, nukleáris

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

tenkenorman
kolbászkerítés nincsen?

http://www.tenke.hu

Dzsini
talán ez lesz az - a normál fissziós erõmûvek hulladékát használja fel (valaki, aki jobban ért hozzá véleményezhetné)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
...plusz a nukleárishoz: a napokban hallottam a rádióban egy riportot (sajnos csak késõn figyeltem oda), hogy egy radikálisan új, a hasadóanyagot sokkal jobban kihasználó erõmûtípust alakítottak ki egyelõre kísérleti szinten, ami biztonságos, szép, jó, meg bolyhos kiscicák is vannak hozzá.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

tenkenorman
azért annyi hely már csak van a földön hogy a nukleáris hulladékot biztonságosan elhelyezzük, senkit nem zavar mégis ugrálnak miatta a zöld fejûek. ahelyett hogy a valódi szeméttelepekkel foglalkoznának amik a szabad ég alatt bûzölögnek.

Dzsini
Nap: nincs elég napsütéses óránk, egyéni kollektorok jók, de nagy léptékben nem kivitelezhetõ (még a Dél-Alföldön sem)
Szél: nincs elég erõs, állandó irányú szél (ahol van, az még pont Ausztria - ki is használják, nálunk összevissza fúj)
Víz: bõven nincs elég esése sem a Dunának, sem a Tiszának, hogy jól ki lehessen használni - a természetvédelmi problémákról nem is beszélve, problémás lenne az ártéri tájvédelmi körzeteknek.
Geotermikus: gyakorlatilag földrengésmentes zónában vagyunk, viszont nagyon drága a kiépítése - egy-egy háznak megoldható, nagy mennyiségben problémás.
Biomassza: (itt az energiafüvekre, ilyesmikre gondolva) már látszik, hogy az energiatermelésre fordított földterület megdrágítja pl. az étkezési búza árát, okosan megszervezve ez is jó lehet, de kérdéses.
Fosszilis: olajunk meg gázunk van, ki tudja meddig.
Nukleáris: jól használható, biztonságos, tiszta - a hulladékot össze kellene gyûjteni és belelõni a Napba, nemzetközi összefogással tök jól mûködne, és nem lenne probléma a tárolásból.
Egyéb/hulladék (trágya, stb - biomassza másik fele): nagyon jó szûrõrendszer kell, és a szigorú szelektív hulladékgyûjtésre ráállított társadalom, akkor ez is jó.

Tehát geotermikusra és nukleárisra szavaztam.

NEOreg3
papírral mûködõ erõmûvek kellenek ide

nincs értelme az életemnek Schizoid személyiségzavarom van A barátok olyanok, mint a krumplik. Ha megeszed őket, meghalnak.:(

tigerbácsi
hát jah csak nem kerül annyiba egy település (s nem város) energiaellátása ezzel mint mással. nincs akkora szennyezés, s még jól is néz ki ha normálisan megcsinálják.

Molnibalage
Ebben semmi forradalmit nem látok. Ugyanúgy kell szintkülönbség. Semmiben sem segí Mo. problémáinak megoldásában.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Mert az energiaigényben bekövetkezõ gyors változásokat nem tudja lekövetni. A nagy atomerõmûvek azok vagy névleges teljesítményen üzemelnek, vagy állnak. A kettõ közti eset csak indításkor és leálláskor van. Nézd meg a Paksi erõmû honlapját, ott van fent doksi ahol láthatod, hogy milyen egyenletes teljesítényen megy az erõmû. A kisebb erõmûveket lehet rángatni, de ezek jellemzõen fosszilisek. Teljesen kiirtani a fosszilis anyagokat nem lehet, de ez elviselhetõ szint alány nyomni õket igenis lehetséges. Mármint mûszakilag.

tigerbácsi
persze! lehet! mondjuk az biztos hogy nem érdemes csak 1 atomerõmûvet fejleszteni, hanem több aprót mint paksi kell. s akkor az is megoldott volna hogyha 1 ki is esik karbantartás miatt akkor a többi elviszi a szükséges többletet. s másrészt körvezetékelés is meg volna oldva azaz több irányú ellátás ami azért igen pozitív.

#66708-ra valaki?

tigerbácsi
a lényege hogy egy fõér mellett többet is létre lehet hozni. függõleges oldalú csatorna a turbináknál enyhe ívelt szûkület.

http://www.sg.hu/galeria.php?guid=1116789768&status=galeria&galeria=hmmm

valamiért nem jelenítette meg a képet. :-(

tigerbácsi
az a biomasszánál írtam, hogy hulladék. abban azt értettem. tudom nem igazán biomassza de az elv ugyanaz.

tigeroo
na és mi van a kommunális hulladékkal? ausztriában például mindenféle szûrõvel ellátott égetõkben hasznosítják fel a keletkezõ energiát.
tigeroo
legalább ne reklámoznád hogy hülye vagy. magyarországi állapotok ennyire nem érdekelnek? aztán meg húzod az X-et vakbuzgón...
tigerbácsi
csak egyet nem lehet választani, mert akkor egyértelmû hogy csak a Nukleáris jöhetne szóba, mert Mo. adottsága miatt más nem tudná 100 % os ellátást biztosítani.

tigerbácsi
Fosszilis tüzelõanyagok:
minden féle tekintetben rossz. drága, környezetszennyezõ s ingadozó áramdíjat okoz. be kéne az összeset zárni. régen olvastam egy tanulmányt amiben összehasonlították a nukleáris és a Fosszilis tüzelõanyagos erõmûveket. s azonos termelésre 70szer!!!!!! nagyobb szennyezõdést mutatott ki a foszilisre. szerintem kár is több karaktert szentelni rá.

kastil
Ha arról kellene döntened, hogy Mo. számára melyik lenne a legideálisabb / leghatékonyabb / legbarátságosabb alternatíva, akkor Te melyiket választanád?

Megint egy fasz kérdés. Kiemelve a válaszom, nem szavaztam.

tigerbácsi
a fáklya ha ég akkor nemigen hasznosítják, csak elégetik mert úgy kisebb környezeti kárt okoz. de mivel jelentkeztem oda s nem is válaszoltak így nem igen néztem még utána. ami igaz az igaz nem is nagyon lett volna rá idõm :-(

tigerbácsi
hát ha városokat fûtenénk vagy elektromos áram elõállítására használjuk akkor már szerintem nem molyfing. amúgy meg igenis igazad van az energiaértékkel.

Molnibalage
Az új csepeli szennyvíz tisztítóban szeritem haszonsítják a metánt, mert a gömbtartályok és a fáklya sem véletlenül van ott. Biztos van hozzá technológia is.

A CO2-re is van vevõ, a gáz és olajipar tudja hasznosítani a kitermelés során.

Molnibalage
Azt atomerõmû egyetlen mérhetõ hatása a környeztre az, hogy a környezõ vízfolyást vagy tavat melegíti fel a hõkörfolyamattal, amivel megy. (+bányászat, de ebbõl sem érzel semmit alapvetõen, mert föld alatt van) A szénerõmûvek radiaktív kibocsátása meghaladja sokszorosan egy atomerûvét. A többi kibocsátásról meg felesleges beszélni a 0 CO2 és egyéb emisszió mellett.

tigerbácsi
Biomassza:
legújabb energiaforrásunk. s mégis igen sokat tudunk róla. lényege hogy hulladék, szennyvíziszap, s szerves trágya rothasztásakor keletkezõ metánt használják fel tüzelõ anyagnak. ez azért jó mert mindenféle képpen rothasztjuk ezen nyersanyagokat, s a metán az mindenféle képpen termelõdik is akkor. ki plusz odafigyeléssel, szakemberek ezt a mennyiséget meg tudják sokszorozni a helyes szén - nitrogén - foszfor aránnyal, megfelelõ hõmérsékleten s megfelelõ vízmennyiség jelenlétében. nem tudok róla hogy magyarországon volna ilyen, csak esetleg önellátó. de pl amerikában egy egész falut fûtenek a szarvasmarha trágyájával a fent említett módon. meg kell említeni az égetés s a bomlás során keletkezõ széndioxidot. mert igen nagy mennyislégben keletkezik s tudjuk hogy üvegházhatású gáz. mit csinálnak a fent említett telepen? palackozzák. azaz a keletkezõ cs2-t is gyûjtik, s egy gázmosó után hasznosítják. a keletkezett szennyvíz egy részét visszaforgatják locsolásra, másik részét meg hulladéklerakók locsolására használják, amely elõsegíti az ottani gázképzõdést. nagyon jó ötletnek tartom. s talán a jövõ energiája lesz ha a hatásfokot még tudják fokozni. ami nem mellékes ha szennyvíziszapot vagy szerves trtágyát használnak akkor további kezelés után virágföldként, vagy más eljárás útján szerves trágyaként lehet hasznosítani s nem kell a hulladéklerakóba szállítani. ez még 1 pozitívum.

tenkenorman
a szélerõmû szerintem nem a legjobb és eléggé tönkreteszi a környezetet nagyon sok ember szerint. mármint a látványt. németországban minden fele van.

Molnibalage
Szerintem kb. fél másodperc mérlegeléssel beláható, hogy Föld léptékban 0 hõt vonuk el. A fing a szélben ehhez a tételhez képest orbiáltasan soknak számít. :)

A gond az energiatartalommal és a vízkezeléssel van. Geotermikussal nem csinálsz 550 fokos túlhevített gõzt. A Carnot körfolyamat hatásfoka meg minél nagyobb delta T-t kíván meg. 200-300 fokos kisebb nyomású gõzzel nem éri meg villamos áramot termelni. Fûtésre egyes helyeken viszont nem rossz.

tenkenorman
Szerintem a geotermikusban jók vagyunk csak ahhoz is kell egy rakat áram, meg ehhez a hõszivattyúhoz is... a nukleális nemtudom mennyire szennyez, de ha mondjuk annyira mint egy nagy gázüüzemû erõmû, és ellátaná az ország jelentõs részét akkor még belefér talán.

tigerbácsi
geotermikus energia:
a lényege az hogy a föld mélyébõl felvett melegebb vizet hozzuk fel felszínre. majd vagy csak melegítünk vele azaz fûtünk, vagy egy hõcserélõvel elektromos áramot állítunk elõ. viszont amit nem tudunk s nem tudjuk a következményeket. mert gyorsan hozzuk fel s juttatjuk le a vizeket. ami ahhoz vezet hogy a föld belsõ hõje csökkenni fog. persze ez csak akkor igaz ha nagy mennyiségû vízzel dolgozunk. mi van akkor ha pl egy várost látnánk el ezzel? akkor ez mit okozhat? sok itt a kérdés, s ezért ódzkodok ettõl. viszont egyedi megoldásokra igencsak jók lehetnek.

tigerbácsi
nem lépcsõs hanem egy 1-2 % esésû csatornák s egy adott ívviszonnyal, s abban vannak rotorok. majd rajzolok a többi leírás után :-)

tigerbácsi
napenergia:
több féle van, de magyarországon az úgynevezett napelemek (kollektorok) jöhetnek számításba. ez az ami a tetõkön van. nagy felület kis hatásfok, nehézkes tározás. bár ez is javuló tendenciát mutat. én nem vagyok híve.
aztán van még a naptornyok. aminek a lényege az hogy egy hõközvetítõ folyadéktartályra tükrök segítségével központosítják a hõt, ami egy hõturbina segítségével elektromos árammá alakítják. hatásosabb, de mo éghajlata nem alkalmas.

Szél-, víz-, nap-, stb energia,
Geotermikus energia,
Nukleáris energia.
Molnibalage
Ezt nem értem. Azt írod, hogy csak vílépcsõben tudunk gondolkodni. Aztán bemutatesz egy mini vízlépcsõt. És az esés után mi lesz a víízel? Valami skicc legalább kellen, hogy mi ezt.

Magyarországnak nincsenek nagy mennyiségben természet kincsei és adottságaink sem jók. Ez van... Marad az atom. Uránunk legalább még van, "csak" finomítani nem tudjuk.

Egyéb / Nem érdekel / Nem tudom

tigerbácsi
atomot elmondtam, meg a szelet is :-)

vízenergia:
magyarországon igencsak nagy mennyiségû felszíni víz található. azok akik nem ezt tanulták csak arra tudnak gondolni hogy vízlépcsõk útján lehet hasznosítani a vízenergiát. nagymértékben ez igaz is. de magyar fejlesztõk már kidolgozták azt a rendszert ami egy 2 méteres mélységû - 1 méter vízfeszítésû mederben (csatornában) 1 lépcsõ által 5 családi háznak tudja biztosítani az elektromos ellátást. elv hasonló mint a vízlépcsõknél, csak nincs visszaduzzasztás, hanem egy fekvõ rotor hajtja meg a generátort, azaz összesen 4 db. ám nézzük meg a környezetvédelmi oldalát, ami igencsak vitatott. vízlépcsõ kialakítása igencsak nagy terhet mért az alvízre, mert kevés víz marad. de ez csak egy idõszakasz amivel lehet játszani. azaz lassabb duzzasztás során nem lesz nagy terhelés az alvizen. a halak vándorlása a következõ. megoldott (hallifttel ez már létezik) s van még a mesterséges tó is. sok elõnye van pl turisztika. ívási lehetõség stb stb. hátránya a rovarok s a szúnyogok elszaporodása, termõterület csökkenés stb. s a magánvéleményem: bõven megéri szerintem. olcsóbb beruházási költség hosszútávú megtérülés különösebb környezeti hatás nélkül.

Molnibalage
Megszabadulni semmi értelme a fûtõelemektõl. A tenyésztõ rekatorok gyakorlatilag - kis túlzással - mindenféle hasadóanyagot megesznek némi reprocesszálással egybekötve. Csak sajnos még nem építenek ilyen reaktrokat ipari gyakorlatban.

Mármint lehetetlen egy ország teljes energiaszükségletét atomerõmûvekbõl ellátni? Miért?

egyéb: fúziós energia

Molnibalage
Tehát kicsit fals modellel azt képzeljétek el azt, hogy Mo. négy évnyi villamosenergiához szükséges üzemanyaga elfér két családiház méretû objektumban, ha 100% atomenergia lenne. (Ez technikailag lehetetlen.)

tigerbácsi
jah a hatásfok tekintetében tényleg az a legjobb, s még méret s tartósság ügyben is. talán nem a legolcsóbb de a legstabilabb. ritkán van velük gond, bár ha van az gázos. amúgy meg már ott tart a fejlesztésük, hogy lassan a kiégett atomrudakat is fel tudják használni még jó pár évig, ami ugyebár kevesebb szennyezõdéssel fog járni. tényleg a szennyezés kérdés. igen nagy a hõszennyezése, de abból is lehet elõnyt kovácsolni, amit ismét a kutatók dolga kifejleszteni, s jó úton is járnak. kísérleti telepen már a hûtõvizet (60fok) újrahasznosítják fûtés céljából. a kiégett reaktorrúdakat ,,kis termelésû,, minitelepeken szeretnék hasznosítani. végsõ elhelyezés a föld mélyében tervezik, s nem bányákban, hanem direkt e céllal létrehozott kútakban. másrészt azon is morfondíroznak hogy egy égitestre lövik (sajnos a neve nincs meg :-( ) ahol amúgy is sugárzás van.

Molnibalage
Maga az erõmû hatásfoka nem kiemelkedõ (35-40%), csak éppen az alábbi dolgok teszik vonzóvá.

- 0 CO2 emisszió mûködés során.

- Az üzemanyag nagyon kompakt. Paks 4 éves urán készlete elfér egy családi ház méretû objektumban. Semmilyen más energiahordozó nem tárolható ilyen filléresen ilyen hosszútávra.

- Nagy csak az oroszoktól lehet venni, mint a gázt...

- Az urán ára, nagyon keveset számít. Az utóbbi 10 évben kb. 10-szeresre nõt a nyers urán ára, de az áramköltség kn. 2-3%-kal nõtt. Ha a gáz ára nõ, gyakorlatilag 1:1-ben követi a fogyasztói ár.

- A visszamaradt hulladék ott marad, ahol az üzemanyag volt a felhasználás alatt, a reaktorban. Nem eredeteg ki a légkörbe meg mindenfele...

Egyetlen hátránya van az atomnak. Nagyon drága, a beruházási költség magas. Aztán viszont egy álom.

A 3. és 4. generációs tenyésztõreaktorokkal csak évmilliós nagyságrendben elegendõ hasadóanyag van a Földön...

tigeroo
részletezd pls!

szerintem tanulmányaim során még jól fog jönni az info amit elmondasz ezekrõl!
Szabi84
a nukleáris érdekelne, de szerintem is az a legjobb választás, hatásfoka gondolom annak a legmagasabb

Kétféle ember van, aki hugyintás elõtt mos kezet... és aki utána...Én elötte mosok kezet! Ne törõdjetek semmivel, csak a töltényt adogassátok! m a n i a C

tigerbácsi
Nukleáris energia
Geotermikus energia
Biomassza
Szél-, víz-, nap-, stb energia (víz s napenergia)

én ezt a sorrendet állítanám fel, ha kíváncsiak vagytok ki is részletezem :-)

tigerbácsi
Mo. szélenergia tekintetében nem igazán nyerõ. vannak szélcsatornai magyarországnak, 3 -4, (nem tudom már megnyitották e a 4. et) de mivel nincs állandó stabil szelünk így az ingadozó lenne az villamos energia szolgáltatása ami ugyebár nem igazán jó. viszont vannak nagy széllökéseink is ami a másik véglet. ami szintúgy nem jó a szélenergia elõállítása folyamán. mert igencsak túl kell tervezni az erõmûveket. s leváltókat kell beszerelni ami igencsak nehézkes s rossz szabályozás, mert nagy sebességnél levált ugye, majd elkezd lassulni a széllökés után, s meg kell várni még az alsó határhoz azaz a bekapcshoz érjen. jelenleg nincs olyan szabályozás ami közben tudná visszakapcsolni (tudtommal)

tigerbácsi
huhhh nehéz kérdés egy környezetmérnök számára! egyet azért kizárnék a Fosszilis tüzelõanyagokat. manapság is sokat használják sajnos. át kell ezt még gondolnom. de tutira szükség van szinte mindegyikre( Fosszilis tüzelõanyagok kivételével).